教育王國

標題: 2007石鐘山小一新生交流區 [打印本頁]

作者: Irene1121    時間: 07-7-26 11:45     標題: 2007石鐘山小一新生交流區

Hi hktmm, gigi2, ccl 及各07小一的家長及前輩家長們,

我們由荃灣區的媽媽會搬遷到此處會恰當多些。

此Link是之前只有小小打招呼信息,作為延續:
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1067942&page=1#pid17998867

多多指教及溝通啊

[ 本文章最後由 Irene1121 於 07-7-26 11:47 編輯 ]
作者: branma    時間: 07-7-26 17:17     標題: Hello !石小家長大家好

我仔仔今年入讀石小小─呀、多多指教、入嚟同各位打聲招呼先、希望有人回應我啦、我係新手上任首次來這個BK咋

原文章由 Irene1121 於 07-7-26 11:45 發表
Hi hktmm, gigi2, ccl 及各07小一的家長及前輩家長們,

我們由荃灣區的媽媽會搬遷到此處會恰當多些。

此Link是之前只有小小打招呼信息,作為延續:
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1 ...

作者: gigi2    時間: 07-7-26 17:35

Say hello to everybody!
作者: Irene1121    時間: 07-7-26 18:20

Hello branma

又多一位了,計埋hktmm, gigi2 及我,現共有4位07石小小一的家長了啊!:D

[ 本文章最後由 Irene1121 於 07-7-27 10:26 編輯 ]
作者: branma    時間: 07-7-27 10:35     標題: Hello !! every mami !!

我係尋日先開始嚟baby kingdom咋,先知有呢個地方可以認識大家 !!

原文章由 Irene1121 於 07-7-26 18:20 發表
Hello branma

又多一位了,計埋hktmm, gigi2 及我,現共有4位07石小小一的家長了啊!:D

作者: branma    時間: 07-7-27 10:38     標題: Hello!

上次我仔仔都有參加普通話班面試、請問你地D小朋友有無參加呢

原文章由 gigi2 於 07-7-26 17:35 發表
Say hello to everybody!

作者: gigi2    時間: 07-7-27 12:08

無呀!父母都要講得掂至可以參加,所以無報名lu!
作者: branma    時間: 07-7-27 12:34     標題: 普通話班

我問個仔想唔想試吓、他説OK,我咪報囉,我自己就講得麻麻地,爸爸説得幾好,上次面試都係主要問父母問題、仔仔只問左叫乜名,讀邊間幼稚園,和讀─篇簡單句子咋!!

原文章由 gigi2 於 07-7-27 12:08 發表
無呀!父母都要講得掂至可以參加,所以無報名lu!

作者: Irene1121    時間: 07-7-27 13:49

branma,

那麼妳知道妳的仔仔可入選了普通話班嗎?他可以讀─篇簡單句子!很犀利呀!希望他可以經常Keep住講啦。

我的情况與gigi2相若,仔仔對英文普通話不太興趣,教他簡單的日文反而有興趣易入腦,但太耐無用無問,可能記不起了。
作者: branma    時間: 07-7-27 14:15     標題: 普通話班

上次學校話8月中會公佈分班結果、所以我都未知丫、好多小朋友都喜歡日文韓文架,可能覺得好得意呀、都有好多日文班架可以給你的小朋友試吓、請問你個小朋友讀邊間幼稚園架,我發覺好多聖多默(st. Thomas)d學生入石鐘山喎.

原文章由 Irene1121 於 07-7-27 13:49 發表
branma,

那麼妳知道妳的仔仔可入選了普通話班嗎?他可以讀─篇簡單句子!很犀利呀!希望他可以經常Keep住講啦。

我的情况與gigi2相若,仔仔對英文普通話不太興趣,教他簡單的日文反而有興趣易入 ...

[ 本文章最後由 branma 於 07-9-11 17:17 編輯 ]
作者: branma    時間: 07-7-27 14:17     標題: sorry !!

sorry, i know you have a son la !! 剛才無為意 !!

原文章由 branma 於 07-7-27 14:15 發表
上次學校話8月中會公佈分班結果、所以我都未知丫、我仔仔─般架咋、我當給他試吓咋!!好多小朋友都喜歡日文韓文架,可能覺得好得意呀、都有好多日文班架可以給你的小朋友試吓、請問你個小朋友讀邊間 ...

作者: gigi2    時間: 07-7-27 15:31

我囡個間得5個enter,我知慧中有20入石小!My girl is coming from Annunciation Church—聖母領報.

------我發覺好多聖多默(st. Thomas)d學生入石鐘山喎.-------
作者: branma    時間: 07-7-27 15:50     標題: K.3 TO P.1

我仔仔係緑楊畢生全校得3個入左石小咋、d人較喜歡浸聨和荃官,請問聖母領報好唔好呢?我姪女今年選K1啦,有無默書考試架,有無功課做架、D人話浸聨幼稚園無乜考試和默書,係開心型幼稚園

原文章由 gigi2 於 07-7-27 15:31 發表
我囡個間得5個enter,我知慧中有20入石小!My girl is coming from Annunciation Church—聖母領報.

------我發覺好多聖多默(st. Thomas)d學生入石鐘山喎.-------

作者: gigi2    時間: 07-7-27 21:50

無默書考試架,but 有功課做架from K2.  Around 3 pieces of homwork at K.3 which will help students to adapt primary life much better.  總括而言,領報是不錯的!
作者: branma    時間: 07-7-28 09:46     標題: 領報

原文章由 gigi2 於 07-7-27 21:50 發表
無默書考試架,but 有功課做架from K2.  Around 3 pieces of homwork at K.3 which will help students to adapt primary life much better.  總括而言,領報是不錯的!

Thanks for your help, i will tell my brother this is great too, because my brother want some choose !! i will introduce Luk yeung & 領報 for him too !! 緑楊由K2開始已有默書,毎星期默─次中和英,到K3開始就毎日要寫日記,所以升上小─時會好容易適應!!
作者: hkttm    時間: 07-7-30 12:52

Hello everybody!

因為工作太busy, 所以over a week 無上bk.
嘩! 人強馬壯.
你地買曬校服未?我發現維多利亞賣校服平過學校指定個間!
2 sets of PE + 2 sets of formal uniform + sweater only
$ 350-360.
作者: branma    時間: 07-7-30 13:15     標題: Hello!!

原文章由 hkttm 於 07-7-30 12:52 發表
Hello everybody!

因為工作太busy, 所以over a week 無上bk.
嘩! 人強馬壯.
你地買曬校服未?我發現維多利亞賣校服平過學校指定個間!
2 sets of PE + 2 sets of formal uniform + sweater only
$ 350-360 ...

HI, i join this BK fews day only, i find this SCS 交流區、我同Gigi
& Irene都打過招呼了、just say hello with you ^_^
作者: hkttm    時間: 07-7-30 13:21

Thank you! Nice to meet you!
作者: branma    時間: 07-7-30 13:37     標題: 石小

原文章由 hkttm 於 07-7-30 13:21 發表
Thank you! Nice to meet you!

我覺得睇的人多、留言的人小、希望開學後會好些、不過我在BK也重遇到小兒幼稚園的家長真係好開心。
作者: hkttm    時間: 07-7-30 13:49

原文章由 branma 於 07-7-30 13:37 發表

我覺得睇的人多、留言的人小、希望開學後會好些、不過我在BK也重遇到小兒幼稚園的家長真係好開心。

係呀!我相信會有好多石小家長都只係剩睇.
希望大家日後在此好好交流!
你小朋友讀邊間幼稚園呀?
作者: branma    時間: 07-7-30 13:56

原文章由 hkttm 於 07-7-30 13:49 發表

係呀!我相信會有好多石小家長都只係剩睇.
希望大家日後在此好好交流!
你小朋友讀邊間幼稚園呀?

我個仔讀緑楊幼稚園、你仔仔呢??
作者: hkttm    時間: 07-7-30 14:00

原文章由 branma 於 07-7-30 13:56 發表

我個仔讀緑楊幼稚園、你仔仔呢??

我個仔讀迦南.
作者: branma    時間: 07-7-30 14:10     標題: 迦南.

原文章由 hkttm 於 07-7-30 14:00 發表

我個仔讀迦南.

請問係咪Tsuen Wan plaza 附近個間呀,我朋友個仔今次升K1.讀迦南,我同事個仔就讀小西灣迦南.緑楊係有考試默書、我記得迦南都有.
作者: hkttm    時間: 07-7-30 14:16

原文章由 branma 於 07-7-30 14:10 發表

請問係咪Tsuen Wan plaza 附近個間呀,我朋友個仔今次升K1.讀迦南,我同事個仔就讀小西灣迦南.緑楊係有考試默書、我記得迦南都有.

Yes!
迦南係比較多考試默書.

K2開始已經要考試默書. 所以好多家長都會同小朋友選d 傳統小學.
作者: branma    時間: 07-7-30 14:22     標題: SCS

原文章由 hkttm 於 07-7-30 14:16 發表

Yes!
迦南係比較多考試默書.
K2開始已經要考試默書. 所以好多家長都會同小朋友選d 傳統小學.

請問你地係咪由第─志願派入石小架、我地緑楊得3個小朋友入左石小、其他人多選浸聯、荃官
作者: hkttm    時間: 07-7-30 14:32

原文章由 branma 於 07-7-30 14:22 發表

請問你地係咪由第─志願派入石小架、我地緑楊得3個小朋友入左石小、其他人多選浸聯、荃官

我係自行果時入既, 迦南好多家長都選浸聯,荃官,海官,天佑..etc
7月5日我個仔剩係見到2-3個迦南同學.
作者: branma    時間: 07-7-30 14:44     標題: you are lucky !!

原文章由 hkttm 於 07-7-30 14:32 發表

我係自行果時入既, 迦南好多家長都選浸聯,荃官,海官,天佑..etc
7月5日我個仔剩係見到2-3個迦南同學.

You are lucky, 自行果時入左、我係6月2日先派到咋我開心到咸呀、我老公俾我嚇親呀、哈哈哈。
作者: hkttm    時間: 07-7-30 15:04

原文章由 branma 於 07-7-30 14:44 發表

You are lucky, 自行果時入左、我係6月2日先派到咋我開心到咸呀、我老公俾我嚇親呀、哈哈哈。

當時預左唔得就等抽獎, 抽獎唔得就去叩門.
作者: branma    時間: 07-7-30 15:10     標題: LUCKY !!

原文章由 hkttm 於 07-7-30 15:04 發表

當時預左唔得就等抽獎, 抽獎唔得就去叩門.

叩門好慘架、我d朋友叩浸聯都未能成功,請問你仔仔有無考普通話班呢?我個仔有考呀,要8月中先知。
作者: hkttm    時間: 07-7-30 15:23

原文章由 branma 於 07-7-30 15:10 發表

叩門好慘架、我d朋友叩浸聯都未能成功,請問你仔仔有無考普通話班呢?我個仔有考呀,要8月中先知。

聽講浸聯好似form都唔收.
我個仔都有考呀,個老師叫佢讀左幾個字,唔知得唔得?!

作者: branma    時間: 07-7-30 15:39     標題: 普通話試

原文章由 hkttm 於 07-7-30 15:23 發表

聽講浸聯好似form都唔收.
我個仔都有考呀,個老師叫佢讀左幾個字,唔知得唔得?!

我上bk見到好多苦主話form都唔收、其實太多人叩門啦、要有人唔讀先有位退給其他人。呢D叩門位只收最top個D學生咋.上次係我老公陪仔仔考普通話試,teacher問我老公為主,只係問我個仔叫乜名,讀邊間幼稚園,和讀─篇簡單句子咋,我仔仔記得和老師問好和説謝謝再見。
作者: hkttm    時間: 07-7-30 16:01

原文章由 branma 於 07-7-30 15:39 發表

我上bk見到好多苦主話form都唔收、其實太多人叩門啦、要有人唔讀先有位退給其他人。呢D叩門位只收最top個D學生咋.上次係我老公陪仔仔考普通話試,teacher問我老公為主,只係問我個仔叫乜名,讀邊間幼稚園,和讀 ...

係呀,浸聯真係好 hit. (可能因為升中派位好啦)
好啦,有野做要走啦, 下次再傾過!
作者: Irene1121    時間: 07-7-30 21:34

開始熱鬧啦!連hktmm都返嚟啦!

近排阿仔放暑假,忙於陪佢,星期六、日老公又用住部電腦,今晚佢去睇Live Show,我才可上來傾下,幾吊癮呀。

branma,
我囝囝讀"祖堯邨循道衛理幼稚園",因我們住在荔景山上的浩景臺,而奶奶住在近10分鐘車程的祖堯邨,平日由她照顧囝囝,故當初寧選此屋邨幼稚園而不選美孚的是不錯的選擇,阿仔讀得不錯,連續四年都上台攞獎,四年半內的三位老師用心、悉心、愛心教導,佢重有十多次的表演歌舞機會,幼稚園頗OK的,浩景臺的家長大多選名校為主,而多重於孩子讀得好又開心。:D

但幼稚園裡應該無人了解石小,故只有囝囝一個入石小。他好彩是在第一次的自行分配而跨區入到石小的,上網得知入選,我重開心到飛起及眼濕濕的,感謝上天。:loveliness:

我以為校服是規定揾指定那間添!搞到8月29日無得穿正常校服回校。:(

原文章由 branma 於 07-7-27 14:15 發表
上次學校話8月中會公佈分班結果、所以我都未知丫、我仔仔─般架咋、我當給他試吓咋!!好多小朋友都喜歡日文韓文架,可能覺得好得意呀、都有好多日文班架可以給你的小朋友試吓、請問你個小朋友讀邊間 ...

作者: branma    時間: 07-7-31 09:29     標題: Hi Irene

原文章由 Irene1121 於 07-7-30 21:34 發表
開始熱鬧啦!連hktmm都返嚟啦!

近排阿仔放暑假,忙於陪佢,星期六、日老公又用住部電腦,今晚佢去睇Live Show,我才可上來傾下,幾吊癮呀。

branma,
我囝囝讀"祖堯邨循道衛理幼稚園 ...

morning !! 我小學係茘景讀書架、所以附近─帯都仲記得、因為我有幾個朋友住祖堯架、我仔仔讀緑楊、今年得3個入左石小咋、D人話石小遠呀,我住爵悦庭好方便,亜仔又鐘意喎,我自行時係後備咋,6月2先由第─志願派入我真係好開心,我好怕要叩門要考亜仔啦,你仔仔好勁呀,年年攞奬,上次我見你話仔仔係美籍,咁係咪你先生是美國人呢?我平時在公司online,但回家後、我要陪亜仔我唔用電腦架、
作者: Irene1121    時間: 07-7-31 11:43

branma,

我老公是讀祖堯天主教小學及茘景天主教中學,你們可能有機會是同校、甚至是同學!?所以佢是百分百香港仔,我都想囝囝是Mix的,佢幾個月大之時有阿太見佢鼻大鼻高,都以為我老公是老外呀,我其實應該一早跟家人移民New York,之後揾個老外,就可有個Mix的囝囝,發吓夢呀。

是的,家人在十幾年前已移民New York,我的父母及兩弟都入了籍,唯猶是我,為了理想留在香港,只取了綠咭(居留權)後即回港,現在自身的發展是極差,(希望已)是人生最低潮.....再傾此痛苦經歷吧,所以經過後令我更加相信命運,但為了囝囝及將來的人生,我相信我仍有生機會活得好些,起碼過返一些舒適平凡的生活呀。

我兩夫婦響往New York的音樂/電影/藝術之文化,故此為了囝囝將來有多個選擇,所以在當地出世,幸好在我們沒有刻意催谷,只有薰陶下,知道他的基因是傾向創意及Visual Art那邊。所以我綠咭將快於2012年到期,隨時不能入境被收返,有考慮過囝囝讀完四年班(2011)後去那邊生活,但最煩是老公在香港有些發展,是獨子而奶奶74歲高齡,面對人生交叉點,最煩是我們的籌碼低,唉再過兩三年再算吧,好煩的人生大題目,你們未了解我切膚之痛。

最慶幸是阿仔發展OK、入石小、升小一、又識到大家,可不要煩到你們俾我傾訴吓。:loveliness:
作者: branma    時間: 07-7-31 12:31     標題: Hi !!

原文章由 Irene1121 於 07-7-31 11:43 發表
branma,

我老公是讀祖堯天主教小學及茘景天主教中學,你們可能有機會是同校、甚至是同學!?所以佢是百分百香港仔,我都想囝囝是Mix的,佢幾個月大之時有阿太見佢鼻大鼻高,都以為我老公是老外呀,我其 ...

哈哈、我唔係天主教畢業生嚟、我可能老過你老公呀、嘩!我諗你仔仔─定好靚仔呀、我個仔細細個(半歳前)又係似mix咁好得意、好懷念 baby Brandon呀。我個仔叫(Brandon)多多指教。我老公亜嫂係加拿大人(鬼婆)故此仔仔的堂姐們全都是mix、她們在加拿大生活、到2至5歳(3 girls)是舉家回流香港、可能她們在加拿大長大、D中文始終差D,嫂嫂亦希望帯她們回加拿大讀書並有奶粉金至18歳。
我好開心可以和你分享、but pls dont mind i type very slow, becuase i use手寫版、寫得超慢
作者: Irene1121    時間: 07-7-31 13:07

me 2,手寫板。我想我老過妳呀。

我都好懷念 BB時候的Florian(北歐人的普遍名),以前靚仔可愛D,而家成枝黑柴咁!半年來未重過!兩父子成日行山游水打羽毛球,飲食習慣頗算十分好,所以只標高,不長肉,隻手重幼過BB那時呀!

背起大書包好搞笑!

妳可以一邊上班一邊上網傾計,真好,有份好工!(or老闆?)我半年前的新工,兩個老闆對我幾看重幾欣賞,無奈我的下屬及有一名A/C同事Cheap到從未曾領較過,而最後在忍了三個月後辭職,最憎辦公室政治,不懂玩又不是大衰人。唉,至今也未能找到一份合適的工作,女性在中年失業好慘!
作者: branma    時間: 07-7-31 13:32     標題: GOOD COMPANY !!

so i PM ask you do you need  law

[ 本文章最後由 branma 於 07-8-23 13:31 編輯 ]
作者: hkttm    時間: 07-7-31 13:48

Hello! Irene & branma,

估唔到你地o甘早到.我公司無手寫板.所以手打好慢.
branma 你個仔o甘快做p.1 d paper?
暑假有無安排活動呀?
Irene, 你係唔係天主教徒呀?
作者: branma    時間: 07-7-31 14:05     標題: primary one 's paper

原文章由 hkttm 於 07-7-31 13:48 發表

暑假有無安排活動呀?

Yes, 我仔仔做左五個月paper啦、效果良好、引導他自己看題目囉。
暑假返─、三、五、毎日兩小時、回(緑楊)返奥數班、包括奥數普通話和英文拼音、水彩和素描都幾開心架、另星期六要學phonics & grammer. he still not yet learn the piano !!
作者: Irene1121    時間: 07-7-31 14:20

Sorry, 我們全家都不是天主教徒呀!反而在幾年前因遇戲劇性的重挫而到上年又有事,而信命又信了觀音菩薩,偶有簡修佛學,而阿仔出奇地有慧根,但我們不會昄依,並會尊重每一個宗教的理倫。

hktmm, branma及gigi2,您們有宗教背景嗎?

branma你囝囝幾叻喎!相信你們三位都頗注重孩子的學科,我較懶較無耐性又慳錢,平常心去學習學科,反而多鼓勵囝囝的設計創意,佢自幼會自行設計想好多概念出來。最近才買了一套學習CD-Rom勁爆彈珠陀螺(www.myyoung.com),幾沉迷又學到尤其英文,俾佢自己玩,有需要才協助,希望提高英文學習興趣及知識,好彩佢平日愛做功課及成績幾好,但入到石小都有D怕不及你們囝囝的學科有學識呀。

暑假無什麼安排活動,只有2 weeks假期,又要做功課又要玩彈珠陀螺CD-Rom,又要設計遊戲機,佢幾忙,最近先識什麼是陀螺呀!

Florian好多都未學過(除咗上了8堂圍棋及16堂美術),下年會多些排。那麼,你哋囝囝暑假有無安排活動?

原文章由 hkttm 於 07-7-31 13:48 發表

暑假有無安排活動呀?

作者: hkttm    時間: 07-7-31 14:22

我有一個問題想問下你地.why 你地選”石小”?

我選石小:1)感覺間學校好有活力 2)葉校長(我覺得佢好似陶傑 )有好理念 3)我本身係教友.
作者: branma    時間: 07-7-31 14:30     標題: My son !!

原文章由 Irene1121 於 07-7-31 14:20 發表
Sorry, 我們全家都不是天主教徒呀!反而在幾年前因遇戲劇性的重挫而到上年又有事,而信命又信了觀音菩薩,偶有簡修佛學,而阿仔出奇地有慧根,但我們不會昄依,並會尊重每一個宗教的理倫。

hktmm, branma及 ...

My son is okay only not very well in class

[ 本文章最後由 branma 於 07-8-23 13:32 編輯 ]
作者: hkttm    時間: 07-7-31 14:33

原文章由 Irene1121 於 07-7-31 14:20 發表

Irene, 我個仔暑假都剩係玩一個跳舞班.唯一我就要求佢要係暑假讀完十本書(自己去圖書館select any ten)
其餘時間都係玩.
作者: branma    時間: 07-7-31 14:45     標題: SCS

原文章由 hkttm 於 07-7-31 14:22 發表
我有一個問題想問下你地.why 你地選”石小”?

我選石小:1)感覺間學校好有活力 2)葉校長(我覺得佢好似陶傑 )有好理念 3)我本身係教友.

Why i choose SCS, because my son like this school !! ha..ha..
另外我地住得近石小囉、而且浸聯,荃官好多人爭、最重要係我睇好 I.T.小學的發展。而我亦喜歡活動教學,當然亦好buy呢個校長啦, this is my main point !!
作者: branma    時間: 07-7-31 14:52     標題: CD-ROM

Wa....your son is so great, he like play CD-ROM, and Florian can creative some game from himself,  my son play CD-ROM before, ( 係拆樓 game) but now he just like TOMY CAR and NDS !! i am crazy la !!
作者: gigi2    時間: 07-7-31 15:59

救救命!好無心機呀!連續打了四次都唔見哂D字,好激氣!In order to avoid swallowing my messages again, sorry to have English typing for better safe!

Actually I want to chat many times but the handicapped of my computer and BK new system – 激死人啦!

Irene,

Why do you sound so seriously about your encounters? Don't be fed up as everything will have the way out. I also have gone through very bad moments throughout my life – not only once but 當你跨過後必有得著和啟示的。你仔仔都好叻喲!

Httm, branma:

嘩!真是有壓力添!You all are very excellent moms who eager to nurture and develop the children in all aspects.......I only let my girl join the playgroup for English and take her to library every week in this summer. Other than that, just playing or doing some exercises for preparation of her P.1. Actually, I am worried about her shyness who is quite anxiety when meeting new people. 真擔心!

We choose SCC for our girl mainly because we buy the principles of the school's vision and methods on developing children. Moreover, we have gathered a lot of opinions from other parents whose children are studying there. The feedback are positive. My husband and I went for SCC open days since my girl was at K2. We have been there for 3 times already in order to know more details about the school. We think that SCC is the most suitable place for my girl to study. Only a point that the % of banding is not as high as other well known schools in the district, 好像有潛質的藍籌I believe that the % will be increasing year by year.

Sorry to have 又中又西,因為怕D血汗字突然無哂!
作者: branma    時間: 07-7-31 16:33     標題: same case !!

原文章由 gigi2 於 07-7-31 15:59 發表
救救命!好無心機呀!連續打了四次都唔見哂D字,好激氣!In order to avoid swallowing my messages again, sorry to have English typing for better safe!

Actually I want to chat many times but the ...

Gigi:

Hi, i am same you, i type 中文巳經好慢,唔知点解─拍又無鬼哂,

[ 本文章最後由 branma 於 07-9-11 17:20 編輯 ]
作者: Irene1121    時間: 07-7-31 16:39

唉,我都試過無哂D字,好嘔血!所以次次都會神經質地Copy D字先,聽講話有D口語化字的影響呀!所以好煩地Copy D字先保險。

感謝gigi2的祝福,等我順境D再回望及分享吧,隨時也願傾聽妳的不快。謝謝Fian(Branmami)的熱心及幹勁,還有帶頭set up的唯一男士hktmm。:)

我雖然有些Low-Tech,但因這十年的IT衝激而令我倆夫婦的行業改變及息微,而亦有留意IT及Internet世界的改進,相信未來仍是創意無限而不得不靠IT去發展;石小以資訊科技為大前提的未來小學,又有無紙美術、電子白板,現更有微軟的軟件Support,早幾年有主任更赴往美國取經,以美式的活動教學,又不失於正常學科,正切合囝囝的將來及長處;而且在Open Day那天更與副校長傾了幾句,他說他自身來自廣告界,故我想他們更會多重視Visual Art,而且校長除了外型正派外,我看得出他不是傾向虛榮名校的商業理念,而是與我們這幾位家長有心使孩子跨進時空、越過學識地完成小學程的理念一致。

而且,如做不到科技人,問題不大,最主要是孩子有了Up-date的專業技術與學能,在本港或外地升學及就業,是更有利,所謂工欲善其事必先利其器。:
作者: branma    時間: 07-7-31 17:05     標題: 教學理念

原文章由 Irene1121 於 07-7-31 16:39 發表
唉,我都試過無哂D字,好嘔血!所以次次都會神經質地Copy D字先,聽講話有D口語化字的影響呀!所以好煩地Copy D字先保險。

感謝gigi2的祝福,等我順境D再回望及分享吧,隨時也願傾聽妳的不快。謝謝 ...

Irene:

做乜咁感性呀、人生有高低潮、呢D必經架,互相扶持啦,最緊要你同老公亜仔─齊開心渡過毎─天!! me too ^_^
作者: hkttm    時間: 07-7-31 17:08

原文章由 Irene1121 於 07-7-31 16:39 發表

感謝gigi2的祝福,等我順境D再回望及分享吧,隨時也願傾聽妳的不快。謝謝 ...

Thank you Irene,  Hi Gigi2, 1st time to talk to you!
真係有d唔好意思嫁,因為bk通常大多數都係媽咪.:loveliness: 好少有PaPa 好似我甘八!不過大家都為人父母.遲d小朋友重係同學tim.希望大家係度可以交流心得...
作者: gigi2    時間: 07-7-31 17:24

hkttm,

唔好客氣!好難得有爸爸撐場,歡迎之至!大家多多交流呀!
作者: hkttm    時間: 07-7-31 17:34

原文章由 gigi2 於 07-7-31 17:24 發表
hkttm,

唔好客氣!好難得有爸爸撐場,歡迎之至!大家多多交流呀!

Thank you!! You're right, SCS is really a blue chip stock!
After few years, I think it will become a top school in Tsuen Wan.
作者: gigi2    時間: 07-7-31 17:39

話時話,我地係呢到,多唔多新石小家長知?
作者: branma    時間: 07-7-31 17:43     標題: I hope so !!

原文章由 hkttm 於 07-7-31 17:34 發表

Thank you!! You're right, SCS is really a blue chip stock!
After few years, I think it will become a top school in Tsuen Wan.

Hi All:

I hope SCS can become to Top in Tsuen Wan later !!
因為我都好buy校長丫、我同事個仔讀緊SCS,今年升小三、他説今年有多人派了去長沙灣天主教英中、之前石小活動亦請了長沙灣天主教的校長來、好似関係幾好架,SCS校長好努力呀 !!
作者: branma    時間: 07-7-31 17:45     標題: bye bye

Goodbye everyone !!

i go home now !! take to your tomorrow !!
作者: hkttm    時間: 07-7-31 17:51

放工Law......Bye!
作者: Irene1121    時間: 07-8-1 10:57

Good morning everybody !

branma, 收到妳囝囝Brandon的Paper,嘩!100分,Good Boy!D字又整齊力度又好(Florian好鬼大力寫字),Auntie又俾你100分!

你們有無睇蘋果日報?我老公前兩晚去睇The Cure 的Live Show,通宵幫蘋果的副刊寫了成版Live Review叫做盡在今夜,今日登咗出來。佢係樂評人(外語的電子及搖滾音樂),我們在1984-2004年創辦了MCB(音樂殖民地雙週刊),在本地、大陸及台灣的業界及音樂愛好者有知名度及權威性,但是辦雜誌及寫樂評(尤其冷門及無商機)是超辛苦又不會發達的,幸好佢由14歲寫樂評到搞雜誌,在實力及毅力下也得到許多,但那小桶金在98年買樓便成了負資產啊!這只是我們人生的一小部曲。

今天要外出搞搞D事,又順道帶仔去德福行下接老公放工。佢現在於"海琪天空"的陳海琪新成立的公司負責發展網上音樂雜誌,橫跨香港及大陸,保祐佢哋長有長做啊!喃嘸大悲觀世音菩薩。
作者: branma    時間: 07-8-1 11:21     標題: MORNING !!

原文章由 Irene1121 於 07-8-1 10:57 發表
Good morning everybody !

branma, 收到妳囝囝Brandon的Paper,嘩!100分,Good Boy!D字又整齊力度又好(Florian好鬼大力寫字),Auntie又俾你100分!

你們有無睇蘋果日報?我老公前兩晚去睇The Cure  ...

WA...........音樂人真係估唔到呀、唔怪之前你話兩公婆都係熱愛音樂藝術啦、買樓????我地背住兩層樓丫、供死我老公呀、我地係1999年買的、小小負啦、唔入肉囉!!大家共勉之
Thanks , Brandon is okay only, 寫中文字幾好、英文字就差D.
寫字都好用力架、D字好粗,最近換左支幼身D字体的筆效果先好D,你會見到昨晩做的paper有D字深有D字淺.

Happy la, HAVE FUN !!

i take the leave from 2 Aug to 5 Aug, so this fews day i can't come this BK la !! but today is online, !!

Next time when i look Apply daily paper, i will 留意吓係咪E版呀
作者: gigi2    時間: 07-8-1 13:44

Irene,

原來你兩夫婦是音樂人!石小家長果真是臥虎藏龍,失敬!失敬!

All,

哈!說來真巧合!我也是肩負了等同幫HK大地產商打血汗功的重擔 = 樓宇按揭!祇是好一點的是,我們最近終於可以放賣了,否則我也不可以回家湊囡吧!

另外,好多謝Branma的『幫忙』by email, 我也會在5/Aug – 7/Aug 去玩!放暑假嘛!梗係要玩多D啦,返左學就唔可以咁Happy了,由其我仲有兩個!

[ 本文章最後由 gigi2 於 07-8-1 14:11 編輯 ]
作者: branma    時間: 07-8-1 13:52     標題: Holiday !!

原文章由 gigi2 於 07-8-1 13:44 發表
Irene,

原來你兩夫婦是音樂人!石小家長果真是臥虎藏龍,失敬!失敬!

All,

哈!說來真巧合!我也是肩負了等同幫HK大地產商打血汗功的重擔 = 樓宇按揭!祇是好一點的是,我們最近終於可以放賣了,否 ...

Gigi, 你大女讀幾年班架?假期我同仔仔去打水豆針呀、怕小學容易中蕉丫!!
作者: gigi2    時間: 07-8-1 14:03

Branma,

我大的今年會三升四,她是讀另一間的,不同性格和潛質配合不同的教學嘛!

水豆針我兩個囡分別在2歲時打左喇,因為那時要返工,如果其中一個中招我就死得囉!
作者: branma    時間: 07-8-1 14:28     標題: good mama

原文章由 gigi2 於 07-8-1 14:03 發表
Branma,

我大的今年會三升四,她是讀另一間的,不同性格和潛質配合不同的教學嘛!

水豆針我兩個囡分別在2歲時打左喇,因為那時要返工,如果其中一個中招我就死得囉!  

Gigi:

You not need to work ??? you take care two kids must very tire!!
i take care my son only, but i also feel unwell la !! maybe my health bad than before la !!

my sister tell me 打水豆針 before Primary one ar!!
作者: gigi2    時間: 07-8-1 14:51

Branma,

yes, I give up my job recently but would like to look for part time nature.  

My family doctor told me that the chicken pox injection could be eligible for kids whose age 1 or above so that I took them for injection as soon as possible before entering kindergartens for more safety.  
作者: branma    時間: 07-8-1 15:11     標題: 水豆針

原文章由 gigi2 於 07-8-1 14:51 發表
Branma,

yes, I give up my job recently but would like to look for part time nature.  

My family doctor told me that the chicken pox injection could be eligible for kids whose age 1 or above ...

you can take care from yourself, i can't do it !! (hand stop mouth stop) ha..ha.....i know 幼稚園前打針最好、但我無呀、咪最遲primary one前打囉!! i am lazy !!
作者: gigi2    時間: 07-8-1 15:36     標題: full time mom

噤你可唔可以放賣當中一層?負擔少D可以不做嗎?其實我對自己的career有些野心的,但囡囡又放心不下給外傭湊,所以索性唔做住!
作者: gigi2    時間: 07-8-1 15:37     標題: full time mom

噤你可唔可以放賣當中一層?負擔少D可以不做嗎?其實我對自己的career有些野心的,但囡囡又放心不下給外傭湊,所以索性唔做住!:)
作者: branma    時間: 07-8-1 15:48     標題: our house !!

原文章由 gigi2 於 07-8-1 15:37 發表
噤你可唔可以放賣當中一層?負擔少D可以不做嗎?其實我對自己的career有些野心的,但囡囡又放心不下給外傭湊,所以索性唔做住!:)  

the old house 放左租,但毎月仍要貼小小錢,new house就自住緊,暫時okay, i want take care from myself, but i know if no jobs..........ha..ha...好慘囉 !! thanks for you support !!
作者: gigi2    時間: 07-8-1 17:00

明白!明白!同我以前很相似!
作者: branma    時間: 07-8-1 17:35     標題: BOOK LIST !!

原文章由 gigi2 於 07-8-1 17:00 發表

Gigi:

Pls look this book list, i find in this BK 小學雜談、D英文書同我地石小─様,因我有下學期的英文書,原來培正都係用呢set書架,我見有D家長話─様喎!!

小一課本
今日常識新領域1-4 冊 每本$20
英文storybook每本$15
The Jigaree
A Monster Sandwich
Mrs Wishy-Washy's Tub
Dan the Flying Man
Mrs Wishy-Washy
Smarty Pants
The monkey birdge
The Dancing Fly
The monkey Birdge
What in my pocket?
Where are you going
Where's your tooth?
What the weather like today
With my hand
Its pink.I think
Walking through The Jungle
Early in the Morning
Up in a tree
My Cat
Big and little
Along Came Greedy Cat
調景嶺地鐵站交收
作者: branma    時間: 07-8-1 17:36     標題: yes !! many same case as me !!

原文章由 gigi2 於 07-8-1 17:00 發表

Yes, i think many family same as me !! i hope can change soon !!
作者: gigi2    時間: 07-8-1 19:54     標題: Enjoy your holidays

Branma,

以我所知石小的課程的確比早幾年深了。Start your vacation? Wish you have a very very wonderful and excellent holidays! Talk to you, Irene and hkttm or others later.
作者: branma    時間: 07-8-1 20:34     標題: Hi !! GiGI2 !!

yes, i know SCS english lesson is so good !! i am very happy choose this school for Brandon !!

[ 本文章最後由 branma 於 07-8-23 13:35 編輯 ]
作者: Irene1121    時間: 07-8-2 11:41     標題: 打針與沙士

阿仔在2歲入N1之前已打水豆針,記得當年沙士,約好了時間在TST的兒科醫生處打針,我們當時帶着BB而避免去公眾地方,便乘Taxi去到,竟然醫務所關了門,貼了通告話有事休息一天,氣到鼻孔出烟,當時危急境況,屋苑有護士中招,阿仔又經常故意放手指入口內,故此好似避難絕少外出,明明早一日再Re-confirmed咗,而翌日離奇有事,好激氣,又推過幾次門想入去!之後轉約我自幼的家庭老醫生處打針,又飛的去西灣河呀!

點知翌日看報紙知道阿仔看開的那位兒科醫生,因好心帶病人入院而中招,他好似是唯一一位私家醫生因沙士而死亡,我對這位醫生離世而感很傷心及內疚,誤會去責怪他危急中失約,傷心是他的確頗不錯而又不幸,幸好他的醫生太太吉人天相,且將他的捐款及賠償的金錢去做慈善,對不起我亦忘了醫生您的名字啊,希望您安息。

亦慶幸我們沒約定入去打針,否則可能又中招或隔籬觀察,因有一位附近店舖的職員當天帶女去看病,而弄至全家要隔籬觀察不可外出!當日情境,歷歷在目;當年沙士,觸目驚心;不知事態發展會如何,阿仔又細又好曳,最後他延至6月才上學,其實當時都好驚他上學會易於感染,但無法,唯有小心預防及教導啊。

沙士沙士,你搞到全港潰爛,唱片/音樂業界每下愈況,而間接導我們下沉而隱退,又加上個廢廢地的有錢仔董建華,搞到我層樓好辛苦都未爬升,憎死你們!
作者: gigi2    時間: 07-8-2 14:36     標題: 笑多D喇!

Irene,

唔好勞氣!沙士期間相信都好少人唔中招——供樓或感染……。不如向前看吧!無謂激親自己!另外想問問你會不會做石小家長義工?我多數會申請的。

Branma,

呢個星期日到下星期二會去Disney玩啊!希望唔好咁猛日頭喇!
作者: branma    時間: 07-8-2 14:46     標題: take it easy !!

原文章由 Irene1121 於 07-8-2 11:41 發表
阿仔在2歲入N1之前已打水豆針,記得當年沙士,約好了時間在TST的兒科醫生處打針,我們當時帶着BB而避免去公眾地方,便乘Taxi去到,竟然醫務所關了門,貼了通告話有事休息一天,氣到鼻孔出烟,當時危 ...

今天帯打左針啦。。。。。。。。。。唉我個仔境然大叫好痛然後連支針都整甩左呀、嚇死我呀、估唔到又令你諗起沙士件事、大家努力啦、我知97和沙士令好多人叫苦連天、慶幸我地挨過左、共勉之啦。
作者: branma    時間: 07-8-2 14:53     標題: 在家中

原文章由 gigi2 於 07-8-2 14:36 發表
Irene,

唔好勞氣!沙士期間相信都好少人唔中招——供樓或感染……。不如向前看吧!無謂激親自己!另外想問問你會不會做石小家長義工?我多數會申請的。

Branma,

呢個星期日到下星期二會去Disney ...

Disney玩幾日呀、係咪住埋酒店呢、玩得開心D映多d靚相,我地只係去玩無住酒店,不過當日係平安夜,仲有d假雪亜仔都好開心!!
Have Fun.........enjoy the holiday !!
作者: gigi2    時間: 07-8-2 15:56     標題: holidays

係呀!會住兩晚。以前淨係去玩,今次係第一次住酒店。
作者: branma    時間: 07-8-2 16:01     標題: Disney Hotel

原文章由 gigi2 於 07-8-2 15:56 發表
係呀!會住兩晚。以前淨係去玩,今次係第一次住酒店。

I think Disney Hotel must so expensive ?? right ??
My son also want to go Japan, i want to go too !!!
But he just want to Japan TOMY car shop only !! he is crazy like TOMY car !!!

[ 本文章最後由 branma 於 07-8-23 13:34 編輯 ]
作者: Irene1121    時間: 07-8-2 17:04

gigi2, 嘩!會住兩晚酒店,我個仔會好羨慕死呀!希望無乜Freedom Walkers打你哋尖啦!盡慶呀!:D

記緊飲多D水呀!或帶D香蕉去,除充飢外(Disney的食品好求其!),亦因流汗太多會易流失體內的鉀而真不好!

關於學校義工,暫時不會住,因我想繼續找工作,而且我平時會幾率且,不吐不快,有時會好熱情,而且人生低潮的不安心情還未完全平衡返,怕得失他人啊。如你做了校內的義工,有甚麼大小情報要告知我們啊!PM也好呢。祝順利。

branma,終於為Brandon打了水豆針,總算完成了一件事,妳知道水豆針要隔幾多年打一次啊?

多年前睇過周兆祥博士一本有關打疫苗的書,愈睇愈驚,打又驚唔打又唔得,有時愈知多D事重煩,因未有中庸的方法,唔理咁多,照打可也吧。
作者: Irene1121    時間: 07-8-2 17:13

妳要儲定多D$,去日本尤其東京,最重要是帶$$$,而且Brandon再大D,識更多TOMY的產品或更投入之時,會好想買好多好多,所以請他在P.1開始每日儲起一小點零用錢,儲夠就起飛啦!

我見好多小男孩都好鍾意車,但我囝囝對車興趣真不大???

原文章由 branma 於 07-8-2 16:01 發表

I think Disney Hotel must so expensive ?? right ??
My son also want to go Japan, i want to go too !!!
But he just want to Japan TOMY car shop only !! he is crazy like TOMY car !!!

Forgot ...

作者: gigi2    時間: 07-8-2 17:38

Irene & Branma:

多謝關心呀!唔駛羨慕玩的野,因為我都好羨慕兩位仔仔的勤奮!呢D至實際嘛!我做了家長義工梗會報料給你們知喇!放心!

一本有關打疫苗的書,愈睇愈驚,打又驚唔打又唔得,有時愈知多D事重煩,因未有中庸的方法,唔理咁多,照打可也吧。~~quoted from Irene

完全認同!
作者: branma    時間: 07-8-2 21:30     標題: Irene & gigi2

原文章由 gigi2 於 07-8-2 17:38 發表
Irene & Branma:

多謝關心呀!唔駛羨慕玩的野,因為我都好羨慕兩位仔仔的勤奮!呢D至實際嘛!我做了家長義工梗會報料給你們知喇!放心!

一本有關打疫苗的書,愈睇愈驚,打又驚唔打又唔得,有時愈知多 ...

我之前有聽過打水豆針的好與壞、我唔敢諗太多、打左先算、我外甥細過打左針但上年仍然生水豆、但好少咋又好得快, i think is okay !!!

Yes, if next year can gone to Japan..........i must save many money for shopping !! (ha..ha..i think all for food )

Irene.......take care !!

gigi2.........have fun !!
作者: branma    時間: 07-8-2 21:32     標題: Penny !!

Penny:

If you coming here.........pls click me or PM me !!

because i dont know who are you in BK !!

Brandon mami
作者: Irene1121    時間: 07-8-3 12:06

我前三四年都試過打流感針,都防不到全部而感染了,阿Sir話就算染了H1N2而再傳俾人就會轉型又轉型,所以奉勸不要打流感針了,除了小心預防外,就要靠平日打好抵抗力,人體的自愈力其實好高的。:)

如果你們平日有甚麼有關生活及健康的情報,也在此分享交流下,我好有興趣呀。為了家人及自己,我們要了解及實行多些有益的事與物呀!

講到去日本食嘢,如去東京而Brandon仔又鐘意食蟹的話,必去原宿歌舞技町內的"蟹道樂"(?)食蟹餐,那裡可以令人食到窮,實太好吃了!我兩母子超鐘意食蟹!但好忍手了!

原文章由 branma 於 07-8-2 21:30 發表

我之前有聽過打水豆針的好與壞、我唔敢諗太多、打左先算、我外甥細過打左針但上年仍然生水豆、但好少咋又好得快, i think is okay !!!

Yes, if next year can gone to Japan..........i must save many  ...

[ 本文章最後由 Irene1121 於 07-8-3 12:07 編輯 ]
作者: branma    時間: 07-8-3 14:36     標題: Japan Pinic !!

原文章由 Irene1121 於 07-8-3 12:06 發表
我前三四年都試過打流感針,都防不到全部而感染了,阿Sir話就算染了H1N2而再傳俾人就會轉型又轉型,所以奉勸不要打流感針了,除了小心預防外,就要靠平日打好抵抗力,人體的自愈力其實好高的。:)

如果你們平 ...

本來想今年暑假去的、但係剛剛先取到passport,所以今年唔去住、希望明年實現吧、我之前同老公去過日本―次感覺良好、不過我地跟團咋、未能盡慶!!因亜仔未坐過飛機先想帯他到外面見識吓。
日常生活有乜特別事,如我所知亦想大家分享吓。
我地睇醫生有得claim,上次醫生叫我仔仔下次去打D預防針喎,我仔仔咁怕痛,我好怕又發生飛針事件呀,食多個橙仲好.

your son is very well, because he dont like car.....just like ARTS !! he is special !!!
作者: Irene1121    時間: 07-8-3 18:28

branma,

不如你們下年自由行去東京玩啦。你們已跟過團,有概念有印象,如下次去玩去食去Shopping,跟團好無癮的,買本或雜誌送的東京旅遊刊物幫手,主要去新宿、涉谷、原宿、上野動物園....已好夠,原宿竹下通有棟大廈店舖叫Kitty Land有好多玩具買(明治神宮附近,有興趣可入的拜神or影相留念)。Florian好想去浸溫泉,等大個先啦,好期待去及掛念那邊的日本朋友。:loveliness:

我可能下年不記得提你:
記住帶Brandon上飛機在起飛下降時,俾香口珠佢食。
在他衣服(外套內or背囊內)扣住牌仔,用簡單英文寫上你仔仔的名字並註明是來自Hong Kong,及在東京的酒店名及電話及你們登記的名字。
去到外地,萬一走失,會保險D,日本治安好好,差不多所有食店都好乾淨整潔的。:D

我們最近一次在05年復活節去過東京,以前出差過十多二十次,20年前則在東京留學過,只學了日文一年,在壽司店做過Part-time,但至今都從不吃生肉,每次公幹吃飯因吃不下而被日本上司又笑又話,幾討厭。

我沒有對太多特別店舖及地方有深入認識,來來去去在都鬧市穿梭,下年再暢談多些去日本的事吧。
作者: branma    時間: 07-8-3 20:24     標題: Japan !!

原文章由 Irene1121 於 07-8-3 18:28 發表
branma,

不如你們下年自由行去東京玩啦。你們已跟過團,有概念有印象,如下次去玩去食去Shopping,跟團好無癮的,買本或雜誌送的東京旅遊刊物幫手,主要去新宿、涉谷、原宿、上野動物園....已好夠,原宿竹下 ...

我地從未試過自由行架、除左自己去過―次加拿大探親外、我D同事成日自己去日本玩,我好羨慕架,如果明年真係去都可能係跟團咋有人安排哂,我咁懶就fit哂,當然行程就悶D.

你的提點非常有用,我會記住架(香囗膠和名牌)

上次去日本巳經係97年剛剛十年了、生左亜仔後只去過菲律賓咋、無人幫我照顧亜仔、現在他快六歳了可以帯他週圍去、太細帯住一定好辛苦呀!!
作者: gigi2    時間: 07-8-7 12:39     標題: Hong Kong Disneyland tour

我終於返來lu!兩日三夜真係好好玩呀!間酒店好靚,我地同好多Mickey, Donald, Pluto, Minnie........映相!日日都去disneyland盡興又或者係酒店游泳!雖然間中有raining,但無減當中樂趣!我地幫阿細囡買左annual pass,所以房價八五折同埋有D食肆可以八折,都唔算好貴!
作者: branma    時間: 07-8-7 12:55     標題: Have Fun !!

原文章由 gigi2 於 07-8-7 12:39 發表
我終於返來lu!兩日三夜真係好好玩呀!間酒店好靚,我地同好多Mickey, Donald, Pluto, Minnie........映相!日日都去disneyland盡興又或者係酒店游泳!雖然間中有raining,但無減當中樂趣!我地幫阿細囡買左annua ...

Happy la !!! 如你所願呢幾日無太陽、涼涼地、間中先有雨、天氣幾好。上次我老公就入住過酒店、映D相都覺得好正呀.不過我老公上次係工作性質住左─晩,攞左─盒hotel gift返嚟,連slipper都攞埋、全部for住客喎,可取走!!  he live the hotel room ($2xxx) for one night !!! so expensive !!

i sent some message for you, pls check PM (about phonics)
作者: gigi2    時間: 07-8-7 13:19

因為annual pass的關係,所以唔駛$2000咁貴好抵玩囉!另外,phonics收到了。
作者: branma    時間: 07-8-7 13:36     標題: Summer Holiday !!

原文章由 gigi2 於 07-8-7 13:19 發表
因為annual pass的關係,所以唔駛$2000咁貴好抵玩囉!另外,phonics收到了。  

我有幾個朋友都係選擇入Disney Hotel慶生日、好開心又食埋自助餐。有無諗住帯女女睇卡通片呀?Brandon之前話想睇五星級大鼠,現在又話只想睇叮當喎、激死!!今年都無叮當電影!!

29 Aug 你係咪自己帯女女回石小?我老公到時放假、我仲未決定請唔請假陪埋─齊、唔知當日回校做D乜呢?
作者: Irene1121    時間: 07-8-7 17:34

Hi gigi2,

妳返來啦! 真好,難得全家盡慶一番、Relax一下,我哋靜咗幾日。

時常都忘了跟妳說,我是很喜歡柯德莉夏萍,因見妳那張相片,使我經常想及她的美麗與愛心,我兩年前的時尚首飾店因而叫做Audrey,剛結束一年了。

忘了問妳住荃灣區的哪裡?branma住在爵悅庭,而我住在浩景臺,想在下年初待仔仔入學穩定後,搬去海濱花園住,現在家裡超多嘢,失控崩潰已多年了,好想快D搬。
作者: gigi2    時間: 07-8-7 20:47     標題: I like Audrey Hepburn

Branmom,

29/Aug我一定去的。細囡對睇戲無嘜興趣,所以無心水睇邊套,反而大囡睇左Harry Potter 5同埋想睇五星級大鼠。

Irene,

我都是很喜歡柯德莉夏萍,我細囡的聖名就是Audrey. 我所以欣賞她除了那獨特的氣質外,她的愛心更令我喜歡!形諸於外,晚年的她更顯得雍容華貴!我PM給你知地區。

[ 本文章最後由 gigi2 於 07-8-7 21:00 編輯 ]
作者: branma    時間: 07-8-7 21:40     標題: Hi !!

原文章由 gigi2 於 07-8-7 20:47 發表
Branmom,

29/Aug我一定去的。細囡對睇戲無嘜興趣,所以無心水睇邊套,反而大囡睇左Harry Potter 5同埋想睇五星級大鼠。

Irene,

我都是很喜歡柯德莉夏萍,我細囡的聖名就是Audrey. 我所以欣賞她除 ...

Gigi2, 食完飯啦、亜仔做完後paper睇緊wild animals、我就上嚟chat chat、唔!!等我留意吓邊個靚妹妹係Audrey先、下星期就知分去邊班、如果29 Aug去 SCS,我睇吓點同你地相認先。
作者: gigi2    時間: 07-8-7 22:58     標題: Very hard working !

哈!佢聖名係Audrey咋!未改前的用一般英文名,等我見你時親自介紹先!嘩!你個仔好勤力喲,夜晚仲做習作,全級第一Brandon實掂!我個囡人就在家但個魂就仲遺留係Disneyland。
作者: gigi2    時間: 07-8-7 23:05     標題: Time to sleep!

好倦哦!去睡了!明天再見!
作者: branma    時間: 07-8-8 09:39     標題: Paper !!

因為暑假無功課做日日打機咋、我買左部NDS呀!!Brandon開心到暈呀、希望唔影響學業啦。
Brandon超細胆架、上次去Disney睇Micky 3D都驚呀!!

[ 本文章最後由 branma 於 07-8-23 13:39 編輯 ]
作者: branma    時間: 07-8-8 10:08     標題: FIRST PRIZE !!

原文章由 gigi2 於 07-8-7 22:58 發表
哈!佢聖名係Audrey咋!未改前的用一般英文名,等我見你時親自介紹先!嘩!你個仔好勤力喲,夜晚仲做習作,全級第一Brandon實掂!我個囡人就在家但個魂就仲遺留係Disneyland。

gigi2:

你話全級第一Brandon實掂、哈哈!!等緑楊D家長見到實笑死我呀,我識的緑楊家長也有上BK, 亦來我地呢個石小望望架,上次先話見到我Dmessage呀 !!
作者: gigi2    時間: 07-8-8 11:41     標題: It's a long long road....

其實我對細囡的要求比較順其自然,事關讀書真是漫漫長路,最重要佢唔好怕了返學,因為她有時不會跟我合作的!為了免傷了親子關係,所以我select kindergarten for her without any test or examination.日後希望她能應付到石小的要求吧!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5