教育王國

標題: 幼稚園入學面試, 你地會點準備???使唔使報面試班? [打印本頁]

作者: BK_EDITOR    時間: 07-7-26 17:29     標題: 幼稚園入學面試, 你地會點準備???使唔使報面試班?

幼稚園入學面試, 你地會點準備???使唔使報面試班?
如果唔係想入d好好好好出名既學校, 係唔係唔使咁多野準備呢?阿仔阿女會唔會好大壓力呢?
作者: fattymama    時間: 07-7-26 21:52

如果係D超級名校我就唔知啦.如果係一般o既我覺得唔駛啦.教小朋友唔駛怕,要望住(最好)老師答問題,叫老師早晨/午安,講拜拜,教佢父母o既名,一般o既小常識,如果小朋友係大仔(即係o係年頭出世),見到老師又冇喊,咁都成功o左一大半o架啦.你參考o下啦
作者: JJ2005    時間: 07-7-27 03:26

但我個女是細b, 會否考唔到, 因為近日佢一見到唔識的人就好害羞, 我怕佢面試的時候都係咁, 其實佢在屋企已經識講好多嘢(她已經20個月), 但一出街就咩都唔遘, 我可以點做

原文章由 fattymama 於 07-7-26 21:52 發表
如果係D超級名校我就唔知啦.如果係一般o既我覺得唔駛啦.教小朋友唔駛怕,要望住(最好)老師答問題,叫老師早晨/午安,講拜拜,教佢父母o既名,一般o既小常識,如果小朋友係大仔(即係o係年頭出世),見到老師又冇喊,咁都成 ...

作者: fattymama    時間: 07-7-27 09:44

小朋友怕陌生人好正常(大人都會啦),要多D鼓勵佢.如果佢肯叫人,就將呢件事誇大十倍o黎讚佢,唔叫都唔好話佢冇用呀.20個月好細"姐",大把時間教啦.如果你係全職媽媽,咁就同佢講多D o野,要佢答你o既.仲有,你有冇諗過比囡囡做"大B"呢?小朋友相差幾個月能力差異好大o架(所以學校鍾意收大B),比人大D但有信心D,有信心就自然現好啦.呢D只係我o既愚見,你睇o下o岩唔o岩聽啦.
作者: TingKiumom    時間: 07-7-29 18:55

Which kindergartens are you going to apply?
作者: VENFA    時間: 07-7-30 15:37

我想問下, 一般幼稚園interview係咪父或母可以同bb一齊入去見老師, 而唔會只係bb入去?? 因為我怕bb會驚.
另外, 想請問一般幼稚園會問咩問題?? 會唔會考bb識唔識英文或數字??
作者: fattymama    時間: 07-7-30 19:15

一般幼稚園都比父母陪住BB一齊interview o架(順便in埋 D 父母嘛)你仲可以向BB提o下水"tim".當年interview(11年前) 都係問o下佢叫嘜名,爸媽叫嘜名,比D圖畫咭佢認o下,仲有一D 好簡單o既問題.我諗只要小朋友肯答,應該ok啦.
作者: VENFA    時間: 07-7-31 15:53

fattymama,
唔該哂: .
作者: Mui_Mui    時間: 07-8-2 09:27

我想問有無experienced嘅媽咪有好嘅面試班介紹呀?
作者: Miramira    時間: 07-8-2 22:00

我好記得當年我大女得果歲半人仔同佢去見N1,個先生用中文問佢叫乜名,幾多歲,跟住用英文問佢書入面係乜嘢,再用英文問佢啲眼耳口鼻係邊。我果女條條都答得出,個先生居然話:

「都幾好,我地都會收佢,不過佢講英文唔係好正,要多啲教吓佢。」

我聽完真係

佢得歲半咋,你想佢點呀???????
作者: pamila    時間: 07-8-3 11:31

mirarnira

邊間學校?

原文章由 Miramira 於 07-8-2 22:00 發表
我好記得當年我大女得果歲半人仔同佢去見N1,個先生用中文問佢叫乜名,幾多歲,跟住用英文問佢書入面係乜嘢,再用英文問佢啲眼耳口鼻係邊。我果女條條都答得出,個先生居然話:

「都幾好,我 ...

作者: ssaang    時間: 07-8-3 16:09

Mui_Mui,

真係睇你考咩學校 (名校當作別論)/運數啦!  仔仔9月讀k1....無讀2 yr班,無上面咩班, play group就有

小兒是細仔(11月尾)考真光(唔收),寶血(後備)都不成功...因唔肯同老師溝通, 自己周圍課室跑/玩. 呂郭碧鳳...答了老師問題,老師卻聽不到 (老師就叫仔仔讀下午班)...

最後在玫瑰崗, 坐定定, 老師問他問題,叫他跟著做的, 他100%答/做哂. 最後, 重拖著老師隻手去取玩具...

我想...小朋友見多d人&事已經ok.... 反正他們一天不同一天, 就算上了面試班, 我覺得很難/未必可以叫他100%跟足做啦. 而且重有情緒因素呢! 不如你日日教dd重好啦!

原文章由 Mui_Mui 於 07-8-2 09:27 發表
我想問有無experienced嘅媽咪有好嘅面試班介紹呀?

作者: ssaang    時間: 07-8-3 16:24

真係要知邊間學校!!  歲半人仔已經好叻啦. 有d攬住亞媽 ...
間學校定先生有問題?? 收都唔好讀啦!!

原文章由 Miramira 於 07-8-2 22:00 發表

「都幾好,我 ...

作者: Radiomama    時間: 07-8-3 22:51

For the interview,

1) you need to prepare yourself: with good humour to take part in the interview, no matter how messy the situation is!!!
2) you need to show love and support to your kid: this's his first time to deal with the "judgement" from outsiders, if the teacher is rude/in-considerate/dark face to kids, go away without hesistation!!
3) you need to be punctual: don't be late, go earlier (half hour in advance--at least!) to get familiar with the school's environment
4) all by lucky, take it easy!!
作者: mavelin    時間: 07-8-4 01:40

咁如果報多幾間冇乜興趣的幼稚園, 等小朋友在in心儀學校之前有多d"經驗"會唔會有幫助呢?

原文章由 ssaang 於 07-8-3 16:09 發表
Mui_Mui,

真係睇你考咩學校 (名校當作別論)/運數啦!  仔仔9月讀k1....無讀2 yr班,無上面咩班, play group就有

小兒是細仔(11月尾)考真光(唔收),寶血(後備)都不成功...因唔肯同老師溝通, 自己周圍課室跑/玩 ...

作者: Radiomama    時間: 07-8-4 13:48

Mavelin,

你呢個想法都是好的, 不過有時面試時間未必"就", 好可能是"心儀的"面試在前, 後備的在後!!!
作者: mavelin    時間: 07-8-4 19:37

咁又係.  

原文章由 Radiomama 於 07-8-4 13:48 發表
Mavelin,

你呢個想法都是好的, 不過有時面試時間未必"就", 好可能是"心儀的"面試在前, 後備的在後!!!

作者: kinlee    時間: 07-8-6 20:16     標題: 面試班

作者: Oscarmom    時間: 07-8-6 23:41

kinlee, i want the interview class details, pls pm me thanks...
作者: kinlee    時間: 07-8-7 01:39     標題: 面試班

作者: ashleybb    時間: 07-8-7 13:50

你地好!我個女今年係九龍塘讀K1啦,上年我都好似你地咁好擔心,因為我個女係細女(12月),上年呢個時候佢講野都唔係好得,成日都唔睬人,激死我,後來我朋友介紹左我幼稚園老師俾我,我請左佢番黎同我個女玩下,教下佢d面試問題,上左幾個月,我個女到面試時竟然全部都肯答,連歌都唱埋(雖然唔係唱得好好),嘩.........開心死我,最終俾我考到間我心目中的學校

記得真係要考多好多間,因為你知小朋友要睇心情先答你野,仲有好多時d學校interview0既時間都差唔多,見到d小朋友都冇乜心機

希望可以幫到你地啦
作者: Radiomama    時間: 07-8-8 09:36

小兒也是細b, 今年k1, 我覺得不一定要上面試班, 也不一定要報好多間幼稚園, 反而多些與小朋友談天說地, 多些父母與子女的溝通, 小朋友就會成長!
我共報了4間學校, 去年十一月到十二月時差不多每星期六早上面試, 面試選擇廣東話及英語, 普通話只是"輕輕"帶過, 面試時他還不會唱歌, 但每到一所學校都跟他說去玩和認識新朋友, 令他輕鬆自在, 就容易過關!
不過, 先止聲明, 我只報了3所九龍塘, 1所何文田, 沒有報超級熱門學校, 所以沒有不愉快經歷!
作者: wingchingchu    時間: 07-8-8 17:56

i want the info too, pls pm me
作者: candy_kent    時間: 07-8-10 11:01

作者: 孖bJAN    時間: 07-8-11 06:38

i want the detail, pls pm me
作者: ahbilee    時間: 07-8-14 02:53

我返黎啦.............

我係之前0個個kinlee,做幼稚園的..........

之前有好多媽咪問我有關課程,但係我冇哂d msg,如果有媽咪想查詢的話,可pm我啦
作者: annachik    時間: 07-8-14 09:38

原文章由 ahbilee 於 07-8-14 02:53 發表

之前有好多媽咪問我有關課程,但係我冇哂d msg,如果有媽咪想查詢的話,可pm我啦

ahbilee,
I want the interview class details, pls pm me thanks...
作者: lsw0316    時間: 07-8-17 17:36

原文章由 ahbilee 於 07-8-14 02:53 發表

Hi Kinlee,

我都想要面試班的資料, 請 pm 我
作者: lsw0316    時間: 07-8-17 23:48

原文章由 lsw0316 於 07-8-17 17:36 發表

Hi Kinlee,

我都想要面試班的資料, 請 pm 我

收到了, tx!
作者: Yau_Cheung    時間: 07-8-18 22:53

原文章由 Radiomama 於 07-8-8 09:36 發表
小兒也是細b, 今年k1, 我覺得不一定要上面試班, 也不一定要報好多間幼稚園, 反而多些與小朋友談天說地, 多些父母與子女的溝通, 小朋友就會成長!
我共報了4間學校, 去年十一月到十二月時差不多每星期六早上面試 ...

hi Radiomama,

I agree with you. "我覺得不一定要上面試班, 也不一定要報好多間幼稚園, 反而多些與小朋友談天說地, 多些父母與子女的溝通, 小朋友就會成長!"
作者: eeceec    時間: 07-8-22 17:11

Kinlee,

Please send info. to me, thanks in advance.

EEC
作者: TingKiumom    時間: 07-8-23 01:50

原文章由 kinlee 於 07-8-6 20:16 發表
黎緊你0既小朋友會考幼稚園的家長,你0既小朋友係咪已經完全可以同陌生人對答如流呢?

會唔會一見到陌生人就會企係媽咪後面,點樣都唔叫人呀 ?

平時係屋企就好似開籠雀,出到街就一粒聲都冇呢?

抑或根本 ...

Hi Kinlee,

Could you please send me the info on the interview class.  Thanks.
作者: ahbilee    時間: 07-8-23 03:48

please check pm

原文章由 eeceec 於 07-8-22 17:11 發表
Kinlee,

Please send info. to me, thanks in advance.

EEC

作者: ahbilee    時間: 07-8-23 03:49

原文章由 TingKiumom 於 07-8-23 01:50 發表

Hi Kinlee,

Could you please send me the info on the interview class.  Thanks.

作者: 28828881    時間: 07-8-23 18:15

Hi Kinlee,

作者: Cammy_Wu    時間: 07-8-25 11:46

would you pelase send interview class? thanks a lot

原文章由 ahbilee 於 07-8-23 03:49 硐表

作者: 25660859    時間: 07-8-27 00:41

would you pelase send interview class? thanks a lot
作者: wingtam2910    時間: 07-8-29 09:09

Hi Kinlee,

作者: ahbilee    時間: 07-8-29 16:47

原文章由 wingtam2910 於 07-8-29 09:09 硐表
Hi Kinlee,

作者: ahkeunggor    時間: 07-8-30 23:14     標題: interviews

i want the details, please PM me too..thanks

原文章由 ahbilee 於 07-8-29 16:47 硐表

作者: shishishi    時間: 07-9-1 01:45

Pls pm me. Thanks
原文章由 ahbilee 於 07-8-14 02:53 硐表

作者: 大妹姐    時間: 07-9-1 12:49

Pls pm to me.
Thanks!
作者: Radiomama    時間: 07-9-1 13:55

作為經驗分享, 我真心跟大家說, 幼稚園入學, 真係不用上面試班的!  請恕我倒米!!

有錢應該用來跟小朋友上playgroup, music class, 去海洋公園, 迪士尼, 甚至應該用那些時間去超市行, 去公園玩, 又或者搭地鐵, 搭巴士! 要讓小朋友真正成長, 而不是片面吸收!

反而家長自己要思索想如何培養小朋友呢! 如你心儀的幼稚園同時需要家長面試, 真心回答這問題才最重要!
作者: Yanamami    時間: 07-9-2 17:13

Yeah!  U are so right!

原文章由 Radiomama 於 07-9-1 13:55 硐表
作為經驗分享, 我真心跟大家說, 幼稚園入學, 真係不用上面試班的!  請恕我倒米!!

有錢應該用來跟小朋友上playgroup, music class, 去海洋公園, 迪士尼, 甚至應該用那些時間去超市行, 去公園玩, 又或者搭地鐵, 搭巴 ...

作者: LILY媽咪    時間: 07-9-6 16:11

同意.

原文章由 Radiomama 於 07-9-1 13:55 硐表

有錢應該用來跟小朋友上playgroup, music class, 去海洋公園, 迪士尼, 甚至應該用那些時間去超市行, 去公園玩, 又或者搭地鐵, 搭巴 ...

作者: cecily1012    時間: 07-9-13 01:53

hello kinlee,

can you help pm to me. tks.

原文章由 kinlee 於 07-8-6 20:16 硐表
黎緊你0既小朋友會考幼稚園的家長,你0既小朋友係咪已經完全可以同陌生人對答如流呢?

抑或根本點基本要講自己叫 ...

作者: cyn.cyn    時間: 07-10-16 13:37

原文章由 VENFA 於 07-7-30 15:37 硐表
我想問下, 一般幼稚園interview係咪父或母可以同bb一齊入去見老師, 而唔會只係bb入去?? 因為我怕bb會驚.
另外, 想請問一般幼稚園會問咩問題?? 會唔會考bb識唔識英文或數字?? ...

我有朋友做幼稚園老師, 佢話一般問小朋友名, 平時由邊個照顧, 咁你地的親子關係點樣去培養, 比d玩具問下小朋友識唔識講返出黎, 例如: 咩顏色, 咩形狀等....
作者: kinlee    時間: 08-5-21 22:39     標題: 面試班

作者: littlemelody    時間: 08-5-22 16:34

原文章由 Radiomama 於 07-9-1 13:55 發表

Absolutely right
作者: 219媽媽    時間: 08-5-22 17:50

我有d擔心仔仔係細仔,而家都係ee,呀呀,未識講野最多好心情叫兩聲 爸爸媽媽,我都好擔心仲有唔夠半年點去考試,答老師問題..唉,佢仲好似BB禁,有冇媽咪可以分享下
作者: ymc100    時間: 08-5-26 16:36

作者: 玉群    時間: 08-6-6 11:03

原文章由 ymc100 於 08-5-26 16:36 發表
我覺得不用上幼稚園面試班, 留返的錢去玩吓好過。

有BK媽媽提過用多的時間做親子及溝通,我認為這是非常重要,因為小朋友可以在一個陌生的環境感到安心。

我希望在這里與大家分享一下上年為小女我學校的經驗:

首先 ...

看了先知咁難~~不過我會倖心機~~~~好多謝您
作者: jonahlee    時間: 08-6-8 22:14

Hi Kinlee,

Pls pm me the details for the interview learning class.  Thanks.
作者: ymc100    時間: 08-6-10 10:10

作者: jonahlee    時間: 08-6-10 10:45

kinlee,

Can you pm me the interview learning class details?  Thanks.
作者: ysnmama    時間: 08-6-11 10:22

他們年紀那麼少去面試, 基本上很看運氣, 小朋友情緒, 感覺, 臨場反應等等. 我自己認為不用參加什麼面試班.

平時多跟小朋友玩或傾談, 教他們一般知識及禮貌. 如自己姓名, 性別, 顏色, 交通工具, 生果名稱, 大小分別, 講謝謝或再見, 而老師大多注重他們能否聽指令多於答對. 老師對小朋友感覺也很重要, 也是彩數之一.

家長緊張一定有. 但盡量以平常心去面對. 小朋友若心情好及輕鬆. 一定表現好. 起碼願意回答先. 若心情不佳, 什麼面試班同操練也沒用.

我兒沒參加任何面試班, 有上幼兒園. 他將會在九龍塘區某一間也多人報同想入的幼稚園就讀. 我當時也抱平常心. 因為很多事不在自己及小朋友掌握之內.

[ 本文章最後由 ysnmama 於 08-6-11 10:28 編輯 ]
作者: HoHeiBB    時間: 08-6-19 09:18

Hi Kinlee,

Could you please send me the info on the interview class.  Thanks!

作者: Ho_him_mama    時間: 08-6-19 11:10     標題: 回覆 #18 kinlee 的文章

Hi, Kinlee,

Can you PM the information?
作者: lyhv    時間: 08-6-19 16:07

Hi, Kinlee,

Can you send me more information please?  except the interview class, i'd like to know is there any other pre-school training you have provided.  Thanks.
作者: newppl    時間: 08-6-20 19:29

原文章由 ysnmama 於 08-6-11 10:22 AM 發表
他們年紀那麼少去面試, 基本上很看運氣, 小朋友情緒, 感覺, 臨場反應等等. 我自己認為不用參加什麼面試班.

平時多跟小朋友玩或傾談, 教他們一般知識及禮貌. 如自己姓名, 性別, 顏色, 交通工具, 生果名稱, 大小分別 ...

我十分認同ysnmama的看法,我兒當年也無參加任何面試班,我也無刻意教他什麼,只要小朋友到時唔緊張,唔怕陌生人同肯表達自己便好好了。我兒當年就是這樣考到根德園。
作者: kinlee    時間: 08-6-30 16:22

作者: kinlee    時間: 08-6-30 16:23

作者: kinlee    時間: 08-6-30 16:23

作者: d2    時間: 08-7-8 14:02

please  pm to me
[email protected]
作者: homuimui    時間: 08-7-13 00:31

ahbilee,
I want the interview class details, pls pm me thanks...

Rgds.,
Homuimui
作者: DorcasMa333    時間: 08-7-15 17:55     標題: 回覆 #18 kinlee 的文章

Hi, Kinlee,
can you pls send me the class details as well. My email:
Many thanks.
作者: Oscarmom    時間: 08-7-24 23:43

pls also pm me thanks a lot...

作者: kinlee    時間: 08-7-27 13:47

作者: csycin    時間: 08-7-27 16:41

Hi Kinlee,

Could you please send me the info on the interview class.  Thanks
作者: marcella    時間: 08-7-30 00:08

Hi Kinlee,

Could you please pm me the info on the interview class.  Thanks !
作者: LesleySuri    時間: 08-8-5 09:21     標題: 回覆 #18 kinlee 的文章

Hi kinlee, please send me the details of interview training programe, many thanks.

Lesley.
作者: LesleySuri    時間: 08-8-5 10:28

原文章由 ashleybb 於 07-8-7 13:50 發表
你地好!我個女今年係九龍塘讀K1啦,上年我都好似你地咁好擔心,因為我個女係細女(12月),上年呢個時候佢講野都唔係好得,成日都唔睬人,激死我,後來我朋友介紹左我幼稚園老師俾我,我請左佢番黎同我個女玩下,教下佢d面試問題,上左幾 ...

Would you like to introduce the teacher for me, please pm the details to me, Thanks

Lesley
作者: lorettalamlai    時間: 08-8-5 11:28     標題: 回覆 #25 kinlee 的文章

Hi Kinlee,

作者: lorettalamlai    時間: 08-8-5 11:29     標題: 回覆 #25 kinlee 的文章

Hi Kinlee,

作者: frankmelmel    時間: 08-8-5 23:30

Hi Kinlee,

Please kindly send the interview learning class details to me.  Thank you for your help.  Email -  [email protected]   Thank you so much
作者: CCHLKY    時間: 08-8-6 19:15

Dear Kinlee,

Please kindly email the class details to my email : [email protected].

Thanks a lot.
作者: rallki    時間: 08-8-8 16:25

Dear Kinlee,

Please kindly email the class details to my email : [email protected]

Thanks a lot.
作者: Tomi39    時間: 08-8-10 14:40

Hi Kinlee,

Pls pm me, tks~
作者: yokoyuen    時間: 08-8-19 20:48     標題: 回覆 # 的文章

HI Kinlee,

Can you send the details to me?
Thanks so much !!
作者: 小皇帝    時間: 08-8-26 11:18

I agree that there is no such need as my kid and I  did not attend any of these but my kid was accepted by a good kdg. I am just thinking what format the training school will use and wonder if they will insert certain pressure on children as they have to train them for a successful interview. Please consider.
作者: bb123321    時間: 08-8-26 15:57

作者: ddby    時間: 08-8-27 22:52

Hi Kinlee,

我都想要面試班的資料, 請 e-mail 我[email protected]
作者: vanbasten    時間: 08-8-28 00:22     標題: 回覆 # 的文章

Please kindly email the interview class
details to me.  Thanks a million.

my email address is:
作者: chocco416    時間: 08-8-29 13:28

有D學校如果見父母提水會扣分架﹗
作者: kinlee    時間: 08-9-9 00:33     標題: 面試班

作者: SCKnight    時間: 08-9-9 01:34

可憐天下父母心。

我都有小朋友要考K1,但係未正式見就咁大壓力俾小朋友人同自己。 不如喺日常生活同佢練習,好似ysnmama嘅做法真係有用。又可以增進親子關系。

如果小朋友唔係太難溝通,不妨自己一試先吖!
原帖由 ysnmama 於 08-6-11 10:22 發表

平時多跟小朋友玩或傾談, 教他們一般知識及禮貌. 如自己姓名, 性別, 顏色, 交通工具, 生果名稱, 大小分別 ...

作者: Peninsula    時間: 08-9-18 10:37

Hello kinlee,

please PM me the informations, thanks !

原帖由 kinlee 於 07-8-6 20:16 發表

作者: ymama    時間: 08-9-21 18:14

其實我都認為不用上甚麼面試班, 我有兩位小朋友, 沒有上面試班又咪一樣考上協恩幼稚園, 民生幼稚園, 根德園幼稚園....等, 大家放鬆些, 最重要是訓練禮貌, 常識, 面試當天讓小朋友有愉快的情緒, 那就可以了!
祝你們的小朋友入到心儀的學校!

YMAMA

原帖由 SCKnight 於 08-9-9 01:34 發表
可憐天下父母心。

我都有小朋友要考K1,但係未正式見就咁大壓力俾小朋友人同自己。 不如喺日常生活同佢練習,好似ysnmama嘅做法真係有用。又可以增進親子關系。

如果小朋友唔係太難溝通,不妨自己一試先 ...

作者: Gerard    時間: 08-9-23 21:34

作者: Evan_mama    時間: 08-10-5 10:33

Pls send the details to [email protected], thx.
作者: Miuccia224    時間: 08-10-14 07:39

Hi Kinlee,

我都想要面試班的資料, 請 e-mail 我[email protected]

Thanks a lot @!
作者: Kobecat    時間: 08-10-18 02:27

Hi Hi;

Could you please e-mail me the interview class details at [email protected]?

原帖由 kinlee 於 07-8-6 20:16 發表

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5