教育王國

標題: 有小朋友讀緊Kumon的MaMa/Daddy入來chat吓! [打印本頁]

作者: Terry280905    時間: 07-7-27 13:27     標題: 有小朋友讀緊Kumon的MaMa/Daddy入來chat吓!

Learning of Kumon Math since Nov 05, start from level 4A, now he is Level B, but he is on this level last for over 6 months, Whether quit or not ? Any suggestion.
作者: 石板街    時間: 07-7-27 14:22

嘩~乜咁啱呀~
我仔仔之前都有學公文,仲三科學哂添......而數學就06年2月開始讀,都係4A開始到而家B,但前個月已經cut咗無學,因為實在太忙啦~做公文功課太哂時間但都唔係主要原因,係重複又重複嘅練習十分沉悶,令仔仔失去興趣,而我又唔想因為...........
作者: Terry280905    時間: 07-7-27 14:36

原文章由 石板街 於 07-7-27 14:22 發表
嘩~乜咁啱呀~
我仔仔之前都有學公文,仲三科學哂添......而數學就06年2月開始讀,都係4A開始到而家B,但前個月已經cut咗無學,因為實在太忙啦~做公文功課太哂時間但都唔係主要原因,係重複又重複&# ...

就是咁啱!
但是仔仔SAY NO.
您個仔公文英 : START FROM WHICH LEVEL?
& ALSO ON WHICH LEVEL NOW?
作者: 石板街    時間: 07-7-27 15:20

原文章由 Terry280905 於 07-7-27 14:36 發表

就是咁啱!
但是仔仔SAY NO.
您個仔公文英 : START FROM WHICH LEVEL?
& ALSO ON WHICH LEVEL NOW?

sorry,啱啱打打下字有野做~
頭先講到我唔想因為逼佢做攪到關係唔好,so cut咗~好彩佢而家對maths仲有興趣,而家物色緊第二d maths課程,may be
e-nopi maths or 學林數,因為有埋文字題,推理,要思考,我諗會全面少少同有趣D~等我搜集多d資料完考慮報邊到~
至於中英,我都已經cut咗啦,都係同樣原因~而英文係06年7月開始到07年5月,嗰時啱啱出EFL,佢勁建議我仔仔讀EFL,讀咗一年都唔夠就由7A升到B,而仔仔又覺沉悶&淺,so我要求問ERP,但佢地話唔好,咁我咪cut 埋佢law
作者: ivytang02    時間: 07-7-27 15:38

我女都讀緊公文中 & 英, 數我就讀"數研",你地小朋友開始放棄la, 我女讀左3個月, 英文都重係6a炸, 吾知lee個下星期有無得升la, 暫時佢又吾係好抗拒, 日日都係聽同讀
作者: 石板街    時間: 07-7-27 15:44

原文章由 ivytang02 於 07-7-27 15:38 發表
我女都讀緊公文中 & 英, 數我就讀"數研",你地小朋友開始放棄la, 我女讀左3個月, 英文都重係6a炸, 吾知lee個下星期有無得升la, 暫時佢又吾係好抗拒, 日日都係聽同讀

Ivy,
請問咩係"數研"
作者: ivytang02    時間: 07-7-27 16:17

原文章由 石板街 於 07-7-27 15:44 發表

Ivy,
請問咩係"數研"

http://www.soinedu.com.hk/english%20ver/centreinfo/centreengpri.html

"數研"接近學校課程教學, 要排好耐架, 我讀九龍灣排左一年先有位呀 !
作者: 石板街    時間: 07-7-27 16:34

Ivy,
你女女是否未上小學?如未,讀公文中,英都ok~
可否講多少少關於"數研"例如功課........因網址無講~
作者: ivytang02    時間: 07-7-27 16:43

原文章由 石板街 於 07-7-27 16:34 發表
Ivy,
你女女是否未上小學?如未,讀公文中,英都ok~
可否講多少少關於"數研"例如功課........因網址無講~

我大女讀緊小學la...因為佢吾多睇書, 我當故事禁比佢聽下讀下...

細女先讀k2, 不過k3都要上公文架la.......

"數研"我只上了2堂, 因為月頭先收到電話話有位, 之前想讀學林架, 不過見有朋友講好過學林咪試下law, 我暫時睇吾到有咩成績, 不過可以講佢地有咩買ga...

暫時1個鐘, 一對3, 堂上做練習, 老師會教佢點做, 跟住比功課你回家做,  我見我女係堂上做練習都識哂(果d係佢未學過架), 禁就好似幾ok, 不過要睇考試先知有無用law, 遲d 有機會我再講下佢進度你聽
作者: Terry280905    時間: 07-7-27 17:14

原文章由 ivytang02 於 07-7-27 16:43 發表

我大女讀緊小學la...因為佢吾多睇書, 我當故事禁比佢聽下讀下...

"數研"我只上了2堂, 因為月頭先收到電話話有位, 之前想讀學林架, 不過見有朋友講好過學林咪 ...

Ivytang,

Thank you for your sharing!
作者: 石板街    時間: 07-7-27 17:32

原文章由 ivytang02 於 07-7-27 16:43 發表

"數研"我只上了2堂, 因為月頭先收到電話話有位, 之前想讀學林架, 不過見有朋友講好過學林咪 ...

Thanks a lot
作者: Terry280905    時間: 07-7-27 21:01

原文章由 Terry280905 於 07-7-27 13:27 發表
Learning of Kumon Math since Nov 05, start from level 4A, now he is Level B, but he is on this level last for over 6 months, Whether quit or not ? Any suggestion.

有無人同我小朋友差不多 case 呀! 入來分享吓.
作者: phoebekk    時間: 07-7-29 23:23

原文章由 Terry280905 於 07-7-27 21:01 發表

有無人同我小朋友差不多 case 呀! 入來分享吓.

各位,
其實我正想比我女報讀公文數, 但佢只得3歲剛上k1,想問吓是否太早呢? 同埋請教吓你們這個公文是否很沈悶的, 因很多家長半途也放棄了,是否效果太不顯著, 可否分享吓及比啲意見呀, 我想參巧多啲先決定是否報讀.
作者: catcatmom    時間: 07-7-30 10:56

數研 & 學林 兩面都學過, d 數其實差唔多! 如果要星期6某時段數研可能真係要等耐d, 但佐敦一定有位, 數研的管理好d,  學林要睇center, 但數研就有d"超前班", 係教d深d數, 但好似要8xx/m, 學林就無!

[ 本文章最後由 catcatmom 於 07-7-30 10:59 編輯 ]
作者: ivytang02    時間: 07-7-30 17:20

原文章由 catcatmom 於 07-7-30 10:56 發表
數研 & 學林 兩面都學過, d 數其實差唔多! 如果要星期6某時段數研可能真係要等耐d, 但佐敦一定有位, 數研的管理好d,  學林要睇center, 但數研就有d"超前班", 係教d深d數, 但好似要8xx/m, 學林就無!

我朋友都講油麻地排半年就得, 不過佢學平日, 我就要學sat la...

學林原先真係想學架, 不過藍田果間有bkmami講吾係禁得所以見soin 有位就去試下, 都吾錯起碼我女堂數都有8x分, 果d係未學過架.....

公文就有d麻煩la, 英文 已經第3個月都重係讀同5A,中文又係吾升班, 但睇佢寫只係一個3其他都係2,但又吾升佢班GA???今個星期耍問下MISS 先得
作者: Terry280905    時間: 07-7-30 17:55

原文章由 phoebekk 於 07-7-29 23:23 發表

各位,
其實我正想比我女報讀公文數, 但佢只得3歲剛上k1,想問吓是否太早呢? 同埋請教吓你們這個公文是否很沈悶的, 因很多家長半途也放棄了,是否效果太不顯著, 可否分享吓及比啲意 ...

Phoebekk,

3歲剛上k1, 不是間間會收.
如果幔升級是比較沈悶的.
還要看看您女兒是否肯365天做練習.
作者: Terry280905    時間: 07-7-30 17:58

原文章由 ivytang02 於 07-7-30 17:20 發表

我朋友都講油麻地排半年就得, 不過佢學平日, 我就要學sat la...

學林原先真係想學架, 不過藍田果間有bkmami講吾係禁得所以見soin 有位就去試下, 都吾錯起碼我女堂數都有8x分, 果d係未學過架.....

公文 ...

My son's teacher said that around 2-3 months will
promote one level. if over school year, it will spend
3-6 months.
作者: andyrightma    時間: 07-7-31 10:52

我孩子都是3歲開始讀公文數, 雖然要不停做, 做, 做, 但現在已讀到中五課程了.  不過他還是一個小六學生!
小朋友不懂怎樣計就會覺得有挫敗感, 很多家長都不希望孩子有這種感覺....

原文章由 phoebekk 於 07-7-29 23:23 發表

各位,
其實我正想比我女報讀公文數, 但佢只得3歲剛上k1,想問吓是否太早呢? 同埋請教吓你們這個公文是否很沈悶的, 因很多家長半途也放棄了,是否效果太不顯著, 可否分享吓及比啲意 ...

作者: Terry280905    時間: 07-7-31 16:56

原文章由 andyrightma 於 07-7-31 10:52 發表
我孩子都是3歲開始讀公文數, 雖然要不停做, 做, 做, 但現在已讀到中五課程了.  不過他還是一個小六學生!
小朋友不懂怎樣計就會覺得有挫敗感, 很多家長都不希望孩子有這種感覺....

Your child is very smart.

May you share your experience here when your child
do not want to do ex. at a certain day.
作者: andyrightma    時間: 07-7-31 23:44

Terry280905,

公文農曆年初一, 二, 三是不用做練習. 小兒除了這幾天外, 就只有病了那天及考試那星期外, 從不會不想做公文練習! 因為試過有一次整天忙得沒有時間做, 留待第二天兩份一起做, 他發覺不是味兒!
眼見有些家長容許小朋友臨上堂前才一次過做, 其實學公文既意義是想小朋友每日都能轉轉腦, 計下數!

原文章由 Terry280905 於 07-7-31 16:56 發表

Your child is very smart.

May you share your experience here when your child
do not want to do ex. at a certain day.

作者: worldpeace    時間: 07-8-4 18:59

有無同學係中學先讀kumon中文呀?因阿女中學用普通話教中文&中國歷史....會唔會太遲呢??
作者: 陳車厘    時間: 07-8-7 14:39

我個 case 同你差唔多, 由4A 開始讀, 而家上到 B1, 數就讀到D.  係升得好慢, 因佢要佢地識晒先可以升. 我仔仔升3年級, 你呢? 我都有諗過唔再讀公文, 因為仔仔做得好求其, 學唔到野.....我都唔知 Eng - B & Math - D 即係等如咩情度....
作者: 陳車厘    時間: 07-8-7 14:44

我有個朋友個仔就中學先開始讀, 但就讀數學, kumun 個 mission, 係唔理佢幾大, 只係會比岩佢程度既課程佢數... 所以開頭好多人都要由好淺讀起
作者: andyrightma    時間: 07-8-7 21:36

陳車厘,

數學D係最難(唔係深/淺果隻)完成嫁, 我仔個CENTRE寫"努力爬D山", 不過一過左就升得好快, 個小朋友都有番D勁力! 努力啦! 媽咪既堅持係好重要!
以我所知: ENG-B係小三程度(不過我覺得公文英B係深過香港既小三程度) MATH-D係小四程度!

原文章由 陳車厘 於 07-8-7 14:39 發表
我個 case 同你差唔多, 由4A 開始讀, 而家上到 B1, 數就讀到D.  係升得好慢, 因佢要佢地識晒先可以升. 我仔仔升3年級, 你呢? 我都有諗過唔再讀公文, 因為仔仔做得好求其, 學唔到野.....我都唔知 Eng - B & Math ...

作者: 妤妤    時間: 07-8-8 13:45

我囡就來 3 歲, 唔知將軍澳坑口嗰間好 d 或是寶林嗰間好 d 呢, 有冇人可比意見
作者: Terry280905    時間: 07-8-8 13:52

原文章由 陳車厘 於 07-8-7 14:39 發表
我個 case 同你差唔多, 由4A 開始讀, 而家上到 B1, 數就讀到D.  係升得好慢, 因佢要佢地識晒先可以升. 我仔仔升3年級, 你呢? 我都有諗過唔再讀公文, 因為仔仔做得好求其, 學唔到野.....我都唔知 Eng - B & Math ...

陳車厘, 您好,
我仔仔升2年級, Maths Level B, Eng. 4A.
7/8/07 考試 不合格 (69/80, spend 13 mins),
及乘數表不孰.

Terryma
作者: Terry280905    時間: 07-8-8 13:56

原文章由 妤妤 於 07-8-8 13:45 發表
我囡就來 3 歲, 唔知將軍澳坑口嗰間好 d 或是寶林嗰間好 d 呢, 有冇人可比意見

妤妤, 您好,

我仔在將軍澳坑口嗰間law.

寶林嗰間是否miss Choi?
作者: baba_mama    時間: 07-8-9 00:25

Phoebekk,

我女女係 May 07 開始讀 Kumon Math,當時佢只有三歲半,其實比佢讀的主要原來係佢係學校的數比較差,咁就想睇下 Kumon 幫唔幫到佢。佢係又 7A 開始學的,現在已經讀緊 5A。其實佢 D 練習係唔錯,因為真係令你日日都轉下個腦,唔會忘記。

仲有一樣好的地方下,我開始覺我女女的專注力好過以前少少。我女女都有時會話點解又係呢 D 功課架?但有時我就只好用獎勵佢的方法另佢完成功課

原文章由 Terry280905 於 07-7-30 17:55 發表

Phoebekk,

3歲剛上k1, 不是間間會收.
如果幔升級是比較沈悶的.
還要看看您女兒是否肯365天做練習.

作者: jeffhon    時間: 07-8-15 01:40

各位,

小兒三年歲k1下學期開始學kumon math(由連線學起,佢不知幾鍾意呀!)..今年9月升小一,現在已到了level c(p.3程度) ....其實由開始要計數到現在,佢都唔多喜歡做:cry: (因為懶)但係當佢做返學校d數學功課,佢就會好有自信地
我個人覺得,公文數係悶ga,不過每日用15分鐘比小朋友操吓d數,不經不覺地進步(最重要係唔駛家長點跟喎!)
另外,佢有個同學早佢半年學,現在已計到除數啦!所以3年歲開始,應該是可以的!

[ 本文章最後由 jeffhon 於 07-8-15 01:41 編輯 ]
作者: Terry280905    時間: 07-8-15 22:59

原文章由 jeffhon 於 07-8-15 01:40 發表

小兒三年歲k1下學期開始學kumon math(由連線學起,佢不知幾鍾意呀!)..今年9月升小一,現在已到了level c(p.3程度) ....其實由開始要計數到現在,佢都唔多喜歡做:cry: (因為懶)但係當佢做返學校d數學功課, ...

Jeffhon,

您個仔用了多少時間由 Level B 升 Level C ?
作者: jeffhon    時間: 07-8-16 16:12

原文章由 Terry280905 於 07-8-15 22:59 發表

Jeffhon,

您個仔用了多少時間由 Level B 升 Level C ?

Terry280905,

仔仔10/06 至 05/07 做Level B, 算是7個月吧!
作者: norakyng    時間: 07-8-17 01:27

原文章由 andyrightma 於 07-7-31 10:52 發表

Hi,

公文數 F.5 課程是等於 which grade in Kumon  ?
作者: 5354    時間: 07-8-17 03:13

我女4歲(升K2),讀三科,so far感覺好好~

中文(第5個月)4A中,好在普通話教,看圖書的拼音都可以拼出讀音la~...希望對日後寫作有幫助

英文ERP(第4個月)5A頭,好吸收,阿女+phonics學可以read story book la~~

數學(第5個月)3A尾,maths最難過4A......做到想放棄(我同個女都想過),但過jor去得好順la~~

Kumon令她養成習慣,早餐後會去做Kumon+homework,因為下午要上課外活動,有時做完我都仲zzzzzz緊(係咪好無良??hahhh),但到上小學能否handle所有功課到時再衡量la~~

其實報三科好肉赤ga...不過真係藉得.....但有d擔心數學超學年會影響日後在學校上堂的興趣,有無意見呀?

[ 本文章最後由 5354 於 07-8-17 03:40 編輯 ]
作者: Terry280905    時間: 07-8-17 16:14

原文章由 norakyng 於 07-8-17 01:27 發表

Hi,

公文數 F.5 課程是等於 which grade in Kumon  ?

Level K & L is equal to F.5.
作者: YINM    時間: 07-8-17 17:29

My child enter Kumon when he was 2 years 11 months,
now he is 3 years and 1 month
I put him in Maths class, it is very good because the
teacher is very patience to my child.
My child can read count from one to a hundred
Be honest, my child loves counting when he was very
young (1 years), so that I tried to put him in Kumon
Luckily, I can met a very good Kumon teacher (in Taikoo
Shing) At the beginning she did not agreed to accept my
child, but after interview and test, she accept my child
to begin Mathns at level 7A the most junior, now my child
is going well.

原文章由 norakyng 於 07-8-17 01:27 發表

Hi,

作者: HappyBBoo    時間: 07-8-19 07:09

原文章由 5354 於 07-8-17 03:13 發表

中文(第5個月)4A中,好在普通話教,看圖書的拼音都可以拼出讀音la~...希望對日後寫作有幫助

英文ERP(第4個月)5A頭,好吸收,阿女+phonics學可以read story book la~~
...

5454,

你女女數學超學年第幾名次呀?
作者: Terry280905    時間: 07-8-19 14:13

...

5354,

我想quit kumon Eng next month
因仔仔由7A到現在4A, 足足用了一年,
最重要是他不聽足3次CD, 沒有看住字來讀.
作者: ivytang02    時間: 07-8-20 11:12

原文章由 Terry280905 於 07-8-19 14:13 發表

5354,

我想quit kumon Eng next month
因仔仔由7A到現在4A, 足足用了一年,
最重要是他不聽足3次CD, 沒有看住字來讀.

我女剛剛lee個星期先升5A炸, 由6月開始讀用左3個女先升2次...

不過我都會讀下去先, 4A好似係讀Phonic, 禁吾放半途放棄所以keep住讀...

反而公文中升得幾快, 差不多個個月升, miss講我女下次返去考試佢應該無問題, 次次都取2分, 應該會升4a又係學拚音...
作者: norakyng    時間: 07-8-20 11:54

原文章由 Terry280905 於 07-8-17 16:14 發表

Level K & L is equal to F.5.

Hi Terry,

Thanks for information !
作者: 5354    時間: 07-8-21 00:04

HappyBBoo,
依家平學年多小小,未超學年,我擔心遲d佢上堂會悶,所以問下過來人

不過3A尾打緊kick,+1 to +5 亂哂龍,起碼要repeat3-4份先升班~~我女數學到平台期,升班都會放慢~~

Terry280905
read more story book,盡量多d佢識的vocab,提高佢對英文字興趣,一定會事半功倍!!e.g.''I want  some cheese sandwiches, please,' says Sam. ' 'Let's have some cheese sandwiches. We have bread and cheese. I can help make the cheese sandwiches.'  內裏已包含好多已學的vocab,小朋友仲會估d唔識的字ga~

大家一齊努力~~

[ 本文章最後由 5354 於 07-8-21 00:36 編輯 ]
作者: HappyBBoo    時間: 07-8-21 00:39

原文章由 5354 於 07-8-21 00:04 發表
HappyBBoo,
依家平學年多小小,未超學年,我擔心遲d佢上堂會悶,所以問下過來人

不過3A尾打緊kick,+1 to +5 亂哂龍,起碼要repeat3-4份先升班~~我女數學到平台期,升班都會放慢~~

Terry280905
read more st ...

5354...............Thanks!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
作者: Terry280905    時間: 07-8-21 09:12

5354,

Thank you for your sharing.

Terryma
作者: fyeung    時間: 07-8-21 19:16

5354,

你囡囡好叻,第5個月,數學已經3A.
我囡囡都係4歲,上左快一個半月,仲係7A.

...

作者: Sherryko9    時間: 07-8-28 10:47

我囡囡在幼稚園中班時上公文英和中,來年升小三;公文數大約學了半年,反而數真係唔係好記得幾耐.
我發覺其他版面成日激辯公文的好和壞,唔係好對"嘴形",但這個標題對"嘴形",所以就入來分享,唔想為左父母D個人喜好,成日同人辯論,死好多細胞,一個銀有多面睇.
我曾經介紹過朋友上,但得出來的效果不理想,所以不再推廌給朋友了,自己知囡囡的效果好吧了!只在此分享囡囡上了公文的效果和經驗.
初初學公文中,是親人叫的,說是普通話敎授,推行不久的,詳細內容想其他媽咪都知啦,不再重覆,囡囡d普通話全由公文中得回來(講一聲,應該是因人而易,我諗女仔學語文容易上手啩),她的拼音底子已很成熟,一般沒有事前看過的文章,如果d詞語不是太深,不需怎思考即可落筆寫拼音,我都覺得很神奇,早前上北京自由行,有當地人讚過她的普通話發音準和好,囡囡唔覺特別,只覺開心,因有人讚她.但係在此聲明,必須恆之而久,囡囡是差不多日日聽cd(除了去旅行或有其他活動),是"日日",不是一日讀晒六日功課,囡囡都幾喜歡聽公文中的故事(對不起,唔記得提囡囡公文中現是上CII的),幾有趣和得意,有D我仲未聽過.囡囡程度去到邊?唔知各位媽咪知唔知"普通話水平測試"呢樣野?囡囡可以應付入面D不太深的文章,事前是沒有看過的.所以對我囡囡來說,是有效的;但亦有人說這並不是惟一方法學好普通話的,我是在職媽咪,時間有限,亦不知怎敎好囡囡D普通話(因我一D都唔識普通話拼音);可能有人不覺甚麼,內地的小朋友都識啦,但囡囡是"香港"出世的小朋友,環境亦不能接觸到普通話,所以得到此效果,我怎不稱奇呢?在此亦要提一提,囡囡二年級學校是以普通話敎授中文的.
我驚太長氣,會令其他媽咪瞓著,所以英和數不再講了!
我給囡囡學公文,起初原因是學多一樣無衰咁解!後來發覺公文訓練到她做功課快,時間控制方面亦幾好;囡囡因為要看電視,所以做功課亦"起勁",趕及某卡通片前完成.此外,公文其中一理念是由小朋友全程做主動,去到敎室自己拿CD,聽-->讀-->做,最後去導師處改正,沒人會跟著小朋友,當然有人會說如果小朋友不做,亦沒有人會知,但我想當小朋友去到導師處,如果甚麼也沒有做,應該工作紙是不識做啩;學公文的益處不單學了知識,還學了自覺性,但我亦提醒各媽咪,不能全放手給小朋友去學某一樣知識,我在家中是間中監察囡囡學習情況,例如有否聽CD和朗讀,"人"天生是有隋性的,你怎可要求一個小朋友可以完全自律去完成一項工作呀?早期是頗辛苦的,無論父母或小朋友.
最後,提醒媽咪們,不是全部小孩都適合此方法;諗清楚,如果選左某一個方法,就要定下一個時間觀察小朋友進度如何,不能以幾個月時間來定奪它的好和壞,我諗一年時間應可知度某一種方法是否對小朋友好與不好.
我都唔再講架啦!吧吧!
作者: 5354    時間: 07-8-31 00:08

fyeung,
唔駛急,寫字和數概念打好基礎,之後會升快d,聽日阿女測升2A Test.....希望小姐盡力la...今日可以10mins完成但 6+5全部=12........笑死我

[ 本文章最後由 5354 於 07-8-31 00:10 編輯 ]
作者: 5354    時間: 07-8-31 00:59

Sherryko9,
好多謝你分享,好同意你見解,我都知唔個個可以吃呢啖飯,受落的得益不少,不受落的會對學習失去興趣,我都跟得阿女好貼,原因唔係想佢叻過人,而係觀察佢的進度,知道她學習的內容,陪她去面對一個一個的挑戰,雖然身邊有d人覺得學Kumon=操練,但我會信自己眼所見的,中英我唔會停,因為實在有成果,數學我會鼓動佢繼續,但當有一日她到了極限,或令她有過大壓力,我便會隨她選擇
作者: Sherryko9    時間: 07-8-31 10:14

Hi5354,
對囡囡來說,公文中和英真的令她得益不少,可能有D人覺得是短視結果,但對我來說,語文是浸出來的,囡囡都上了公文3年有多,在小一時,她的兩科語文在班中不是最高分(100分),但上到二年級時,仍可隠守90幾分以上,對於學校的英文/中中科她不覺難,到現在我都信相她上三年級時,英文仍會隠守90幾以上;此外,提一提的是,囡囡班中名次是有提升的(在10名以內),因為她的科目沒有大起大落,我覺得是囡囡語文根基好,所以學習上沒有太大困難.

公文數暫時抱著觀望態度,現是做緊B,我想下個星期會有測試,應會升高一級,囡囡在B都做了幾耐,因仍有不少錯,我覺得她做數時不夠專心,以為加減數很淺就求其做,次次"屁股"都坐唔定,一定來回起身幾次;反而,兩科語文會坐得定D.
作者: Terry280905    時間: 07-8-31 10:39

原文章由 Sherryko9 於 07-8-31 10:14 硐表
Hi5354,
對囡囡來說,公文中和英真的令她得益不少,可能有D人覺得是短視結果,但對我來說,語文是浸出來的,囡囡都上了公文3年有多,在小一時,她的兩科語文在班中不是最高分(100分),但上到二年級時,仍可隠守90幾分以上,對 ...

Hi, 5354 & Sherryko9,

我仔仔升P.2, 公文數 & 英9月份開始休會,
maths at Level B since Dec 06, 但在 7 Aug 07
& 21 Aug 07 was failed the exam, but he passed
the exam today.
I think that the centre teacher would like to resume Nov 07. Do you agree ?

P.S. My son studied Maths Nov 05 (start from 4A)
       and Eng (Jul 06 (7A), He is on Level 4A of Eng.

[ 本文章最後由 Terry280905 於 07-8-31 10:52 編輯 ]
作者: Sherryko9    時間: 07-8-31 11:13

Hi Terry,

對唔住,唔係好明你意思,你是指公文中心定兩科語文?囡囡上緊的中心從沒長時間休息,只在指定公文及公眾假期才休息,公文3科亦一直咁去.我發覺越來越多年幼的小朋友上公文(幼稚園低班咁樣!),囡囡幾年前都無咁多,囡囡已算年幼的的那批(都成5歲架),那時逢星期六上午上堂前的一個小時,是幼兒時間,免費的,只得大約6/7個小朋友上,囡囡很歡喜上,現在不知還有沒有此免費時段呢?囡囡公文數(B段)之前衰左2次,今次我想會升班啩!雖然有D勞氣(自己個心),因為B段都只是加減數,唔明佢點解會錯,最基本的數字遊戲,但想深一層,凡事欲速不達,不想加壓力給囡囡,令到佢對數學無信心,故亦旁鼓勵她小心點做數,讚她可以做得更好!

原文章由 Terry280905 於 07-8-31 10:39 硐表

Hi, 5354 & Sherryko9,

我仔仔升P.2, 公文數 & 英9月份開始休會,
maths at Level B since Dec 06, 但在 7 Aug 07
& 21 Aug 07 was failed the exam, but he passed
the exam today.
I think that the centre te ...

作者: Terry280905    時間: 07-8-31 13:29

Sherry,

是我自己要求不讀住先,
因他在 summer holiday 不做kumon功課.
作者: fyeung    時間: 07-8-31 14:00

5354,

今個星期三去接囡囡,老師升左佢讀6A,我都知小朋友無得比較,多謝你鼓勵!
不過讀左公文,見佢紀律有改善,之前老師講問佢野,佢唔舉手就答,而家每次都先舉手,連其他活動都係咁
祝你囡囡pass個test!

原文章由 5354 於 07-8-31 00:08 硐表
fyeung,
唔駛急,寫字和數概念打好基礎,之後會升快d,聽日阿女測升2A Test.....希望小姐盡力la...今日可以10mins完成但 6+5全部=12........笑死我

作者: Sherryko9    時間: 07-8-31 14:37

其實我好想知道小朋友上到某一階段,會有物問題出現,學習情緒及反應會點(通常,我知每個小朋友都可能會有唔同反應,但仍想知大多數會點.)
(囡囡階段)中文 - CII;  英文 - CI;  數 - B.
中及英,囡囡仍有興趣學習,因故事多.英文我仍需向她解釋故事內容,比較依賴;中文可以自己攪掂;數有待發展,不知成果.
大家媽咪可否講講小朋友的情況.
作者: Terry280905    時間: 07-8-31 16:23

原文章由 Sherryko9 於 07-8-31 14:37 硐表
其實我好想知道小朋友上到某一階段,會有物問題出現,學習情緒及反應會點(通常,我知每個小朋友都可能會有唔同反應,但仍想知大多數會點.)
(囡囡階段)中文 - CII;  英文 - CI;  數 - B.
中及英,囡囡仍有興趣學習,因故事 ...

Sherryko9,

(仔仔階段) : 英文 - 4A;  數 - B. (啱啱早上升C)
其實我好想他學Kumon Chinese, 但每次問他, 就SAY NO LA!
I am also working mimi, I can't check him everyday :
whether listen to CD for 3 times etc.
作者: Sherryko9    時間: 07-8-31 17:25

Terry,

無論中或英,xA程度的過程會很快過,到B程度開始起,時間過得幾"yim,囡囡上ERP,很多英文故事,D字又深,我唔想囡囡因為查字典而失去閱讀興趣,所以惟有自己查字再解釋給她知,放工啦!下星期再講....

原文章由 Terry280905 於 07-8-31 16:23 硐表

Sherryko9,

(仔仔階段) : 英文 - 4A;  數 - B. (啱啱早上升C)
其實我好想他學Kumon Chinese, 但每次問他, 就SAY NO LA!
I am also working mimi, I can't check him everyday :
whether listen to CD for 3 times ...

作者: 妤妤    時間: 07-8-31 19:08

原文章由 Terry280905 於 07-8-8 13:56 硐表

妤妤, 您好,

我仔在將軍澳坑口嗰間law.

寶林嗰間是否miss Choi?

Terry280905

好耐冇上來, 想再請問你囝囝是否在南豐讀, or 新寶城? 老師好唔好呀, 我諗住囡囡一夠 3 歲就比佢試吓, thanks
作者: Terry280905    時間: 07-8-31 21:48

原文章由 妤妤 於 07-8-31 19:08 硐表

Terry280905

好耐冇上來, 想再請問你囝囝是否在南豐讀, or 新寶城? 老師好唔好呀, 我諗住囡囡一夠 3 歲就比佢試吓, thanks

我囝囝是在南豐讀呀, 老師好唔好我就不知,
不過我就buy它日日做練習, 正所謂熟能生巧.
作者: 5354    時間: 07-9-1 02:26

今日很專心,maths堂課可以10mins完成..........但今次到6+4全部=11........3A要玩多一星期,阿女自己講:做多一次就熟ga la~~真正開始明白重複的意義la~~2A........我lay緊ga la~~

另外昨晚好感動,深宵時份當我去執Kumon書包準備今天上堂,原來阿女早已將所有功課,練習簿,書,手冊(我經常執漏),筆袋+3支巳pau(執筆忘字tim)好嘅三角筆放好入書包.........surprise~~第一次~~我甜到入心~~今年升K2,試下放手自己執書包sin duck ~~

sherryko9,
阿女中英都簡直當恩物,吸得快,運用得好.......只有數学較麻煩,每級都會出現一次難關,每次用拉長完成時間來表達不滿,我無俾特別反應,但下次做功課前會鼓勵完先開始,過jor難關就信心大增,繼續衝衝衝,人生一樣............

fyeung,
hurray!! add oil ar~~

[ 本文章最後由 5354 於 07-9-1 03:02 編輯 ]
作者: Sherryko9    時間: 07-9-3 10:24

囡囡對學校的功課都算自動自覺完成,執書包呢個動作就要等到小一下學期才實行,可能媽咪我都有D把囡囡當作小BB看待,所以到小一下學期才放心給她自己執書包.
5354,恭喜你先,你囡囡已經學曉自己執書包,咁樣上到小學你都唔駛咁辛苦,因為上小學頭一年,媽咪真的覺得是成人(不單是小朋友)的里程碑,學校通告又鬼咁多,張張都好似好緊要,小學又有唔記得做功課或唔記得帶課本/功課的就會記黑點,記足某個數量又會醒個缺點比你,優點又唔見咁易醒!所以5354你囡囡咁快有這個責任心,你做媽咪就唔駛操心啦!
媽咪都覺得公文中和英對囡囡起的作用很大,她在語文方面從沒令媽咪太大憂心;有調查說,記憶力可以由細訓練出來;學校的默書,囡囡只需看一至兩次,就可以差不多次次攞滿分!有時媽咪會想是否由公文開始?囡囡從小都要每天聽和閱讀公文,所以記憶文字不覺艱難!
各位媽咪繼續努力,希望大家的小朋友可以順利完成最終課程!
作者: 5354    時間: 07-9-4 01:04

可能她嫌我無記性上兩次無執handbook..........索性自己執law......

上年K1我只train她每日自己帶手帕,她欠帶會沒有小白兔印,並蓋上請帶手帕四個藍字,結果試過連續4day無帶後,現在每天出門前懂想想要帶什麼la.

[ 本文章最後由 5354 於 07-9-4 01:25 編輯 ]
作者: ivytang02    時間: 07-9-4 17:41

sherryko9, 你個囡真係好叻, 我大女都學緊公文中, e+4A, 開始學小小拚音, 以4聲為主, 但比起5A時佢進步無禁快....

而我細女 4歲今個星期5開始上公文數, 我間CENTRE係有playgroup 架, 一個小時我覺比佢唱遊下聽下故事幾好
作者: Sherryko9    時間: 07-9-5 10:38

個playgroup幾好呀!包括晒中英數,囡囡當年好鐘意上,星期六晨咁早就話去上,跟著才上堂,有D小朋友上完playgroup就走,就好似市面上大D機構攪小組形上堂咁,要比錢,但這卻是免費的.
媽咪相信你囡囡如果日日聽CD和做工作紙,在普通話上一定會進步,媽咪囡囡亦是如此,大家比心機啦!: : :

原文章由 ivytang02 於 07-9-4 17:41 硐表
sherryko9, 你個囡真係好叻, 我大女都學緊公文中, e+4A, 開始學小小拚音, 以4聲為主, 但比起5A時佢進步無禁快....

而我細女 4歲今個星期5開始上公文數, 我間CENTRE係有playgroup 架, 一個小時我覺比佢唱遊下聽下 ...

作者: Terry280905    時間: 07-9-6 17:49

DEAR ALL,

CAN YOU HELP ME, PLS!

I HOPE MY SON TO STUDY KUMON CHINESE, BUT
HE UNWILLING TO LEARN WHEN I ADVISED
HIM EACH TIME.
作者: Sherryko9    時間: 07-9-7 10:45

Hi Terry,

我諗你唔好強迫囝囝去上公文中先,問吓佢點解唔想上?是否有以下理由:
1. 不能看某套電視;
2. 太多公文工作紙做;
3. 沒私人時間,有時囡囡亦會投訴沒私人時間做她喜歡的事情,例如畫漫畫公仔;
4. 聽到旁邊人說太多活動等...
或者你可以諗諗可否減去囝囝某一種活動,空一段時間給他上公文,咁樣佢可能唔會覺得自己多左野學.或者你又可以給他上公文幼兒時段,比佢接觸普通話,無形間佢就會知道普通話唔難學!又或者同囝囝講,到小學會以普通話敎學,現在學定,上到小學,D老師和同學會覺得你好叻架!
作者: Terry280905    時間: 07-9-7 17:47

原文章由 Sherryko9 於 07-9-7 10:45 硐表
Hi Terry,

我諗你唔好強迫囝囝去上公文中先,問吓佢點解唔想上?是否有以下理由:
1. 不能看某套電視;
2. 太多公文工作紙做;
3. 沒私人時間,有時囡囡亦會投訴沒私人時間做她喜歡的事情,例如畫漫畫公仔;
4. 聽到旁邊人 ...

Thank you for yr feeback.
My son no other course to learn
only kumon Maths & Eng. before 01 sep 07.
the main reason is that : he find it very bored.
作者: Sherryko9    時間: 07-9-8 10:35

Hi Terry,

我唔明點解囝囝會話中文悶,早期公文中是讀童詩開始,跟著是拼音,再後來是讀短故事,現囡囡是上緊CII尾,全是加長早期D故事內容,再加入新的長故事,很得意,囡囡好鐘意聽,有時她要求聽晒整個故事才收手;不過話分兩頭,可能公文要重覆聽同一個習作幾次,囝囝便覺得悶,試吓比佢久不久跳聽其他練習,等佢知道下次會有機會聽D得意的野,增加他的學習興趣;又或者會公文教室老師講,諗吓辦法,希望可以幫到你或作參考!
作者: Terry280905    時間: 07-9-8 10:38

原文章由 Sherryko9 於 07-9-8 10:35 硐表
Hi Terry,

我唔明點解囝囝會話中文悶,早期公文中是讀童詩開始,跟著是拼音,再後來是讀短故事,現囡囡是上緊CII尾,全是加長早期D故事內容,再加入新的長故事,很得意,囡囡好鐘意聽,有時她要求聽晒整個故事才收手;不過話 ...

You are very nice, tks!
Are you in office now?
作者: Sherryko9    時間: 07-9-10 09:52

Hello Terry,
媽咪是一個在職母親,公司一早是用電郵運作,所以需長期開著電腦,媽咪是五天工作,朝九晚六.在公文上,希望媽咪可以幫到你,囡囡上公文大約是3年有多,公文在囡囡學習起步上幫助不少,但媽咪亦買下不少故事書附CD的給囡囡聽,在公文學習過程上,亦跟著囡囡.
作者: Yau_Cheung    時間: 07-9-12 15:16

如果讀 bilingual kin,準備讀 bilingual or IS primary,何時開始讀公文中好呢?
K3 (5
) 會唔會太早?
Many thanks.

作者: Terry280905    時間: 07-9-12 15:39

原文章由 Yau_Cheung 於 07-9-12 15:16 硐表
如果讀 bilingual kin,準備讀 bilingual or IS primary,何時開始讀公文中好呢?
K3 (5歲) 會唔會太早?
Many thanks.  

K3 (5歲) 唔會太早.
作者: shanma    時間: 07-9-12 16:19

my girl studied Kumon Chi for 4 months. She started from 5A and now she is at 4A. She seems didn't like to do the work, everyday I have to urge her to do . She said the
words are difficult and she is afraid that she need to take a long time to finish writing the 5 pcs paper.
I am thinking whether to let her quit or not. Because she
is studying in Kindergarten for full day  and everyday she is tired when she get home. She is very upset that she need to do the Kumon everyday.
作者: Terry280905    時間: 07-9-12 17:09

原文章由 shanma 於 07-9-12 16:19 硐表
my girl studied Kumon Chi for 4 months. She started from 5A and now she is at 4A. She seems didn't like to do the work, everyday I have to urge her to do . She said the
words are difficult and she is ...

很多小朋友對中文無興趣, 尤其要佢寫字,
您試吓同kumon centre說, 叫他們幫吓手溝通吓,
是否有進展, otherwise, quit temporary is a method.
作者: andyrightma    時間: 07-9-13 08:56

shanma,

可以叫centre減少每日的張數, 例如:3, 3, 4, 3, 3, 4 或者每日2張.
做媽咪要堅持! 唔可以佢一句話唔想就停左, 下次學其他課程佢會慣性一唔鐘意就唔學!

原文章由 shanma 於 07-9-12 16:19 硐表
words are difficult and she is ...

作者: ivytang02    時間: 07-9-13 14:33

我大女都係讀緊4A, 進度&字句真係比之前深左, 因為要學4音, 我女初初都困難架, 但好快都跟上了, 上星期見到普通話老師都讚佢, 讀得好好, 多D讚小朋友佢地會有心機做架, 4A除左要寫字連拚音部份都要寫埋, 我通常都陪2個女一起聽, 寫字我又讚下佢, 我都吾想佢放棄, 因為可以學好筆順 & 拚音幾重要的
作者: Sherryko9    時間: 07-9-17 16:34

上個星期六,獲悉囡囡在公文中和英拿了銅奬,囡囡都上了3年有多,實則媽咪都唔係好知點樣可以攞金銀銅奬,有媽咪可以解釋給我知嗎?媽咪唔係咁大驚喜,因現在媽咪是想囡囡在普通話和英文上真的學多D野,奬項對囡囡來說只是錦上添花吧了!最緊要對功課上有幫助,如果不能幫囡囡在學校的學習上有實則用,就算給囡囡十個奬亦沒用,媽咪比較現實,唉!冇法子啦!香港敎育制度就是如此現實!
拼音在普通話學習上是極度重要,拼音好,發音會準(基本和理論上),所以各媽咪要和小朋友一起堅持,通過拼音一關後,學習普通話就不是一個問題了!4聲在普通話是很重要的,2314聲分別有難度,2和3聲一組,1和4聲一組(囡囡說,媽咪不曉的),看似4聲很普通,但需反覆聽才容易拿握和分別,各媽咪不要輕視此點,一定要小朋友聽得多才曉,此乃媽咪所見.共勉!
作者: Terry280905    時間: 07-9-17 21:52

其實kumon : Chi, Eng & Maths, 如果只能
choice one subject, anyone can advise me
which subject is the most important.
作者: andyrightma    時間: 07-9-17 23:44

超越學年1年攞銅, 2年攞銀, 3年或以上攞金!

原文章由 Sherryko9 於 07-9-17 16:34 硐表
上個星期六,獲悉囡囡在公文中和英拿了銅奬,囡囡都上了3年有多,實則媽咪都唔係好知點樣可以攞金銀銅奬,有媽咪可以解釋給我知嗎?媽咪唔係咁大驚喜,因現在媽咪是想囡囡在普通話和英文上真的學多D野,奬項對囡囡來說只是 ...

作者: Sherryko9    時間: 07-9-18 08:48

唔該晒andyrightma.
如果媽咪建議公文中或英都可考慮先,敎室會建議先選公文數,囡囡雖然都有上公文數,但媽咪覺得遲到3至4年級上亦可,不選公文數都得,如果有其他心水.
公文英看上去比較容易上手,但實則中文會後來居上(如果家中不是以英文對答),原因母語問題,囡囡在公文中全自己攪掂.

原文章由 andyrightma 於 07-9-17 23:44 硐表
超越學年1年攞銅, 2年攞銀, 3年或以上攞金!

作者: Thirsty    時間: 07-9-18 17:18

Hi 5354,

我的女兒都是4歲(升K2),正想比她加入Kumon聽聞中文科是自己聽機自學,但我怕她不喜歡,而4A的意思是不是一開頭便學呢?

英文科的形式教法是不是同中文一樣聽機自學?:

原文章由 5354 於 07-8-17 03:13 硐表

數學(第5 ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5