教育王國

標題: 有冇人可告知12網點揀呢? [打印本頁]

作者: mummyamy    時間: 07-8-1 15:20     標題: 有冇人可告知12網點揀呢?

好頭痛,14網只得以下小學,真的不知如可選擇? 請給我寶貴意見.

1太古小學
2北角官立下午小學
3北角官立上午小學
4北角循道學校(下午)
5北角循道學校(上午)
6北角街坊會陳維周夫人紀念學校
7北角衛理小學(下午)
8北角衛理小學(上午)
9佛教中華康山學校
10佛教中華康山學校(下午)
11聖公會聖米迦勒小學

作者: cherlymama    時間: 07-8-8 16:10

Hi, mummyamy,
I have the same problems with u, I like the school in 12 n
et (St Paul).And I live in 14 net, so I think in 自行 I will choose St Paul, if fail, I choose 北官 or 循道. Any comment!!
cherlymama:tongue:

原文章由 mummyamy 於 07-8-1 15:20 發表
好頭痛,14網只得以下小學,真的不知如可選擇? 請給我寶貴意見.

1太古小學 2北角官立下午小學 3北角官立上午小學 4北角循道學校(下午) 5北角循道學校(上午) 6北角街坊會陳維周夫人紀念學校 7北角 ...

作者: mummyamy    時間: 07-8-10 09:39

原文章由 cherlymama 於 07-8-8 16:10 發表
I have the same problems with u, I like the school in 12 n
et (St Paul).And I live in 14 net, so I think in 自行 I will choose St Paul, if fail, I choose 北官 or 循道. Any comment ...

So you have a girl, I have a boy.  St Paul is dream school for most of the girl.  Good try must apply it first.  If fail you will chose 北官 am or pm ar...I consider 循道 for my1st if I failed to the private boys' school eg. "高主敎"...

Net 12 is very good ar @_@, no way la we live in North Point. Good luck to you la.
作者: cherlymama    時間: 07-8-14 16:30

北官今年轉全日 la , 聽聞高主敎會搬 ar. 希望我地大家都  Good Luck la!!

原文章由 mummyamy 於 07-8-10 09:39 發表

So you have a girl, I have a boy.  St Paul is dream school for most of the girl.  Good try must apply it first.  If fail you will chose 北官 am or pm ar...I consider 循道 for my1st if I faile ...

作者: daisymak    時間: 07-8-14 17:14

原文章由 mummyamy 於 07-8-10 09:39 發表

So you have a girl, I have a boy.  St Paul is dream school for most of the girl.  Good try must apply it first.  If fail you will chose 北官 am or pm ar...I consider 循道 for my1st if I faile ...

我都係住net 14, 但喜歡 net 12, 我會選軒官, 大仔有機會中,因只有校友分在前面
作者: feliciak    時間: 07-8-15 00:21

我幾個月後要搬去net 12,依家囝囝係九龍讀緊n1,我自己對net 12嘅小學認識唔多, 只知道st. joe 和華仁係好多媽咪嘅心儀小學,想請教吓仲有冇其他好選擇呢?我正煩緊幫囝囝揾過間HK side 的kinder讀k1,好似好多都就快派表啦! 好似我咁嘅case有邊D幼稚園比較適合呢?st. joe kinder 係咪由k2開始架?如果我揀佢,咁我囝囝咪又要轉多次學校囉!

原文章由 daisymak 於 07-8-14 17:14 發表

我都係住net 14, 但喜歡 net 12, 我會選軒官, 大仔有機會中,因只有校友分在前面

作者: mr_won9    時間: 07-8-15 07:29

原文章由 cherlymama 於 07-8-8 16:10 發表
et (St Paul).And I live in 14 net, so I think in 自行 I will choose St Paul, if fail, I choose 北官 or 循道. Any comment ...

但係st. paul 返半日(重年年轉上下午班),兼四測二考,校舍又舊同細...
作者: cherlymama    時間: 07-8-15 09:30

但係在net12, 其他的小學比較全統及勁好多, 好驚呀女唔得!!
自己唔係太多時間同佢溫習. Any suggestion???

原文章由 mr_won9 於 07-8-15 07:29 發表

但係st. paul 返半日(重年年轉上下午班),兼四測二考,校舍又舊同細...

作者: CuteCuteMa    時間: 07-8-15 10:04

[quote]原文章由 cherlymama 於 07-8-15 09:30 發表
但係在net12, 其他的小學比較全統及勁好多, 好驚呀女唔得!!
自己唔係太多時間同佢溫習. Any suggestion???

如果是囡的話, 我會選St. Francis' or St. Paul(跑馬地)這兩間都是好學校, 又有直屬中學, 不過St. Francis' 是首選, 因為08年轉全日制, 不用一年上午班一年下午班.
作者: mummyamy    時間: 07-8-15 20:53

你地知唔知高主敎好嗎?聽講要放棄攬珠若成功被取錄....那麼就要放棄攪珠. 唔知有冇人只有"15分"但成功"跨區"被華仁取錄呢???
作者: daisymak    時間: 07-8-16 01:06

原文章由 feliciak 於 07-8-15 00:21 發表
我幾個月後要搬去net 12,依家囝囝係九龍讀緊n1,我自己對net 12嘅小學認識唔多, 只知道st. joe 和華仁係好多媽咪嘅心儀小學,想請教吓仲有冇其他好選擇呢?我正煩緊幫囝囝揾過 ...

其實如果心儀學校是官津小學,邊間kinger都沒有分別,在net 12, 男仔在 1 st round 唔中的話, 攪珠頭三甲都易中, except 華仁, 因位太少, 另外, 如果真是心儀 st. joe就一定要考他的kinger, 穩陣些, 就算攪珠唔中 3 rd round 叩門都有chance.
以中學派位成績上, 除了以上2間外, 軒官 (上,下) , st. james,等都不錯,
作者: emiluihk    時間: 07-8-16 10:56

幾位囡囡既媽咪,

你地心儀net 12 既小學似乎漏左最多人爭嗰間
瑪利曼(女校)喎, 定抑或你地對呢間己打定輸數放棄
呢 ?!  講傳統絶對無佢份, 講開心及活動就絶對走唔
甩 ... 不過 , 佢係super school 嚟架, p.1 叩門機會
近乎0, 我就領教過喇 , 連interview 既機會都無呀
如果有宗教分可不防碰碰運氣。

& 囝囝的媽媽,

至於net 14 呢 你地又漏左 香港嘉諾撒小學喎,
呢間係本區都算係好多女既首選架, 因為佢有直屬
中學而且今年己轉全日制, 除非你唔想佢番全日啫
if 仔呢本區其實你地揀既衞理係呢區最搶手既小學,
1st 佢位好少, 2nd 佢升中派band 1 中學比率奇高
其次循道都係唔錯架, 學生純品有禮,2010 年仲會
轉全日,升中都幾好架... 其實net 14 都唔算差既,
只不過係我地隔離嗰個實在太出眾啫 ...
作者: mummyamy    時間: 07-8-16 19:34

原文章由 emiluihk 於 07-8-16 10:56 發表
幾位囡囡既媽咪,

你地心儀net 12 既小學似乎漏左最多人爭嗰間
瑪利曼(女校)喎, 定抑或你地對呢間己打定輸數放棄
呢 ?!  講傳統絶對無佢份, 講開心及活動就絶對走唔
甩 ... 不過  ...

Emiluihk,好多謝係你的意見,咁你會點排:
循道上午/下午,nORTH POINT AM/PM (IT'S CLOSE TO MY HOME), Thanks for your opinion...
作者: emiluihk    時間: 07-8-17 12:00

mummyamy,

唔知你有無參觀過此兩校 or 觀察過個佢地d 學生 ,
同埋最重係你想要個女係乜野環境下成長 ...

我個人就對北官無乜好感 , 因我著重小女既品德,
我唔係話佢唔好, 只係達唔到我要求啫, 但在於學術方
面北官都唔算差既 , 係喎 , 北官已轉全日制, am部留
守係舊址, 而pm 就己搬遷到雲景道 ... 據知 am 係學
術成就方面效高, 而pm 則較活動形式 , so far 兩者
升中派位都唔算差 ...

而循道呢 2010 年轉全日制 , 又係am 留字舊址,
pm 搬過對面馬路無幾遠, hehe 校工ee 就比tips 話
pm d 學生 叻d , 真定假就要自己查探吓 , 但我觀察過
佢地小息 (am) d 學生真係好乖喎, 唔駛老師聲嘶力竭
叫唔好呢樣唔好嗰樣, 比我既感覺d 老師都好體恤學生
既感受 ...so 我放左佢係 3rd priority 都抽中 ...

我既意見只供參考作用, 每個家庭既要求都唔同,
希望唔會影響到你 ....

多嘴的emiluihk
作者: mummyamy    時間: 07-8-19 11:24

emiluihk, Thanks so much for your opinion.  That's why I prefer 循道 rather than 北官....that means your girl is studing in 循道am...what is your 1st &2nd choice then?  Thanks again for your info.
作者: yi    時間: 07-8-19 13:57

emiluihk, why didn't u consider 香港嘉諾撒小學? please give more comment on this school and st.francis.thx a lot.
作者: emiluihk    時間: 07-8-20 11:50

hihi ~~

早晨呀咁多位 , 我1st 都係揀 Canossa HK 架,
不過佢派唔到之麻 ...

我女唔係讀循道 , 因為照顧問題我等唔到三年後
先轉全日呀, 焗住放棄 ...

我地後來叩門入左第二區呀 挑戰高難度
作者: yi    時間: 07-8-20 18:54

emiluihk,
how is the result of locking door? Which school is yr daughter studying now?
作者: SIUBO117    時間: 07-8-22 20:39

循道的普通話係咪比較差,間學校雖有一星期有一普通話堂,但好似不太注重。
作者: 3b    時間: 07-8-23 12:43

原文章由 daisymak 於 07-8-16 01:06 發表

其實如果心儀學校是官津小學,邊間kinger都沒有分別,在net 12, 男仔在 1 st round 唔中的話, 攪珠頭三甲都易中, except 華仁, 因位太少, 另外, 如果真是心儀 st. joe就一定要考他的kinger, 穩陣些, 就算攪珠 ...

daisymak

請問net12既男仔, 通常抽那三間小學 ?
作者: daisymak    時間: 07-8-23 15:15

原文章由 3b 於 07-8-23 12:43 發表

daisymak

請問net12既男仔, 通常抽那三間小學 ?

聽說 st.james & 寶血都不錯, 但在net 12 攪珠, 不訪大膽些
進取型: 華仁 (上,下), st.joe
保守型: 華仁, st.joe (二選一), 軒官 (上,下)
作者: 3b    時間: 07-8-23 15:56

原文章由 daisymak 於 07-8-23 15:15 發表

聽說 st.james & 寶血都不錯, 但在net 12 攪珠, 不訪大膽些
保守型: 華仁, st.joe (二選一), 軒官 (上,下)

daisymak,

得15分既男仔, 第一輪可以抽那一間比較大機會入到呢 ?
作者: tontonma    時間: 07-8-26 23:56

原文章由 daisymak 於 07-8-23 15:15 硐表

i don't understand, u mean choose wah yan am & pm is 1st & 2nd choice in the same school?
how about, wah yan, st joe, henessy for 1,2 ,3 choices
作者: mamay    時間: 07-9-28 11:51

原文章由 tontonma 於 07-8-26 23:56 硐表

i don't understand, u mean choose wah yan am & pm is 1st & 2nd choice in the same school?
how about, wah yan, st joe, henessy for 1,2 ,3 choices

if 15 points, put St Joe as 1st choice while Henessy as 2rd and 3rd.
If unable to get to 1st choice, will it be still possible to go to Henessy?
作者: ONETHIRD    時間: 07-9-28 19:21     標題: 我覺得如果是進取型的話,應該選擇軒官(上/下)。

原文章由 mamay 於 07-9-28 11:51 硐表

if 15 points, put St Joe as 1st choice while Henessy as 2rd and 3rd.
If unable to get to 1st choice, will it be still possible to go to Henessy?

我覺得如果是進取型的話,應該選擇軒官(上/下)。因為,軒官進取的一群是想入皇仁書院/庇利羅士女子中學的。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5