教育王國

標題: ^_^創價 2007 ~ K1 家長 (PART 3) [打印本頁]

作者: janetngan2    時間: 07-8-3 15:23     標題: ^_^創價 2007 ~ K1 家長 (PART 3)

唔知點解 創價 07 K1家長(part2) -- 比人移動左+關閉
所以我開左新part!!

[ 本文章最後由 janetngan2 於 07-8-3 19:08 編輯 ]
作者: janetngan2    時間: 07-8-3 15:23

上午班:
1) pink...............sunny(仔)...........將軍澳
2) 咕怪媽媽.........寧寧(女)..............將軍澳坑口站
3) annie926........柏禧...................荃灣
4) dorothy..........逸熙...................彩虹
5) 天使兒 ............Ryan..................深井
6) abebe ............玟穎...................青衣
7) pinocchio........禮禮...................青衣
8) elysemama.....巧妤...................沙田
9) Yanbb.............容容...................青衣

下午班
1) patBmom........Samuel(仔).......太子
2) 小阮子媽媽........晴晴..................深水埗
3) janetngan2......政慧..................大角咀
4) 小王子popo......祉悅..................黃大仙  
5) Michelmcy.......Alex..................將軍澳
6) Salina..............Ki Ki..................Tsuen Wan
7) sweetman.......惠惠..................青衣
8) ernestfu..........柏天..................荔枝角
9) tracy..............hoho.................沙田
10)ballball411......蔚蔚..................沙田

[ 本文章最後由 janetngan2 於 07-8-11 22:07 編輯 ]
作者: patBmom    時間: 07-8-3 17:51

janetngan2,
冇緊要,
繼續可以傾餐飽.
不過你可唔可以加番個^_^喺(創價 2007 ~ K1 家長 (PART 3) )前面呀?
因為part I&II都睇慣咗呢個^_^已經好有感情喇,
而且一入(談幼稚園)見到^_^就好易搵到個topic喇!:D
頭先都爭啲搵唔到呀!

另外仲想問吓大家個書包仔前面咪有個名牌既,
上面有個相位,
咁係咪即係要貼相上去呀?

[ 本文章最後由 patBmom 於 07-8-3 17:54 編輯 ]
作者: janetngan2    時間: 07-8-3 19:10

ok la
原文章由 patBmom 於 07-8-3 17:51 發表
janetngan2,
冇緊要,
繼續可以傾餐飽.
不過你可唔可以加番個^_^喺(創價 2007 ~ K1 家長 (PART 3) )前面呀?
而且一入(談幼稚園)見到^_^就好 ...

作者: Oscar媽    時間: 07-8-3 22:20

唔洗貼相上去架!!
係適應期老師會派書包名牌比小朋友架 la..

原文章由 patBmom 於 07-8-3 17:51 發表
janetngan2,
冇緊要,
繼續可以傾餐飽.
而且一入(談幼稚園)見到^_^就好 ...

作者: elysemama    時間: 07-8-4 09:21

好期待開課日呀: :

原文章由 Oscar媽 於 07-8-3 22:20 發表
唔洗貼相上去架!!
係適應期老師會派書包名牌比小朋友架 la..

作者: Michelmcy    時間: 07-8-5 01:54

18號大家點相認好呢 patBmom 我諗我會認到你 :D  其他 mami, 有乜好建議呀   我仲未幫囝囝影相, 又未買鞋, 日子越來越近啦, 好緊張呀  

Oscar 媽,

想問下, 除左要喺相片後面寫名之外, 使唔使貼個 name label 喺對鞋度呢 喺咪將對鞋放入一個大o既密實袋or比埋個鞋盒,  然後才交比老師呢 想再問清楚一點, 返學對白波鞋, 係咪可以有少少顏色, 放喺學校果對係咪要淨白色 or vice versa   仲有咩要注意架
作者: Oscar媽    時間: 07-8-5 10:16

我整左隻 for 貼鞋既  name label 貼係鞋裡面
你可以放係鞋盒到一齊拎返學校架!!
至於顏色可以有小小其他顏色都得..

原文章由 Michelmcy 於 07-8-5 01:54 發表
18號大家點相認好呢 patBmom 我諗我會認到你 :D  其他 mami, 有乜好建議呀   我仲未幫囝囝影相, 又未買鞋, 日子越來越近啦, 好緊張呀  

Oscar 媽,

想問下, 除左要喺相片後面寫名之外,  ...

作者: Michelmcy    時間: 07-8-5 23:14

Oscar媽,   THX!
作者: patBmom    時間: 07-8-6 22:25

我就買咗波鞋但係未影相呀!
不過我都好緊張呀!

Michelmcy,
BK媽咪駛唔駛插枝花喺心口呀?
作者: Michelmcy    時間: 07-8-6 23:48

原文章由 patBmom 於 07-8-6 22:25 發表
Michelmcy,
BK媽咪駛唔駛插枝花喺心口呀?

笑c人咩 不如當髮簪用仲好 擺係頭上實認到 : : :
作者: YANBB    時間: 07-8-7 10:23

琴日收到保母車電話, 通知上落車地點, 忽然好擔心囡囡自己坐校車程況, 因為佢會暈車浪, 每次坐車都會訓 , 更何況坐長途車:cry:
如果佢覺得唔舒服, 佢便會唔想返學呀 點算
作者: elysemama    時間: 07-8-7 11:30

我都巧担心我囡囡坐校巴, 雖然佢唔會暈車浪、唔大機會訓覺; 但最弊佢會周身郁、坐唔定:tongue:  佢人又細粒, 真係担心佢會被抛來抛去

原文章由 YANBB 於 07-8-7 10:23 發表
琴日收到保母車電話, 通知上落車地點, 忽然好擔心囡囡自己坐校車程況, 因為佢會暈車浪, 每次坐車都會訓 , 更何況坐長途車:cry:
如果佢覺得唔舒服, 佢便會唔想返學呀 點算

作者: Oscar媽    時間: 07-8-7 13:13

YANBB, elysemama

你地唔洗擔心,可以同校車叔叔或姨姨講小朋友會暈車浪..
佢地會安排小朋友座窗口位,而校車係有安全帶比小朋友
絕對唔會拋來拋去架..

[quote]原文章由 elysemama 於 07-8-7 11:30 發表
我都巧
作者: patBmom    時間: 07-8-7 17:07

依!校車仲未打俾我,
唔通我嗰頭真係冇站?
作者: Oscar媽    時間: 07-8-7 17:30

唔係..只係每個校車叔叔做野手法唔同咋..
有 d 可以你黎緊返學校開家長會先比時間你架!!
我上年就係咁 la..所以唔洗擔心..

]原文章由 patBmom 於 07-8-7 17:07 發表
依!校車仲未打俾我,
唔通我
作者: elysemama    時間: 07-8-8 10:02

係呀! 我唸開家長會個日一定會有通知架啦!! 不過尋日我心急打左比校車叔叔ops:" />  我囡囡8:05上車, 12:40下車, 我唸如果我唔打比佢, 佢都會係家長會個日先講, 所以唔洗担心既!!

原文章由 Oscar媽 於 07-8-7 17:30 發表
唔係..只係每個校車叔叔做野手法唔同咋..
有 d 可以你黎緊返學校開家長會先比時間你架!!
我上年就係咁 la..所以唔洗擔心..

作者: Michelmcy    時間: 07-8-9 13:56

我收到編班信喇, 下午班第一組, 你地呢
作者: patBmom    時間: 07-8-9 20:19

原文章由 Michelmcy 於 07-8-9 13:56 發表

咁快既!
我仲未收到喎!好心急呀!

今日終於同個仔去影咗學生相喇,
不過當個姐姐問要咩色底色時,
我話唔知呢就是但要咗籃色,
唔知得唔得呢?
作者: DOROTHYFAN    時間: 07-8-9 23:53

[table=98%][tr][td=1,1,20%]patBmom

[/td][td]發表於 07-8-9 20:19
[table=98%][tr][td]
QUOTE:
原文章由 Michelmcy 於 07-8-9 13:56 發表

咁快既!

今日終於同個仔去影
作者: DOROTHYFAN    時間: 07-8-10 00:09

[table=98%][tr][td=1,1,20%]patBmom

[/td][td]發表於 07-8-9 20:19
[table=98%][tr][td]
QUOTE:

咁快既!

今日終於同個仔去影
作者: DOROTHYFAN    時間: 07-8-10 00:14

點解又出唔到呀....(第二次啦)

我都影藍色

[ 本文章最後由 DOROTHYFAN 於 07-8-10 00:24 編輯 ]
作者: elysemama    時間: 07-8-10 00:20

I received the letter, too.  AM第一組
作者: DOROTHYFAN    時間: 07-8-10 00:21

適應週有冇校車坐?

[ 本文章最後由 DOROTHYFAN 於 07-8-10 00:23 編輯 ]
作者: Michelmcy    時間: 07-8-10 01:42

原文章由 DOROTHYFAN 於 07-8-10 00:21 發表
適應週有冇校車坐?

之前有張通告有寫呀, 28-29/8 家長陪同子女返學返1小時, 30-31/8 搭校車返學, 家長無須陪同, 返學2小時.
作者: DOROTHYFAN    時間: 07-8-10 23:46

原文章由 Michelmcy 於 07-8-10 01:42 發表

之前有張通告有寫呀, 28-29/8 家長陪同子女返學返1小時, 30-31/8 搭校車返學, 家長無須陪同, 返學2小時.

唔該哂!原本有通告,冇留意添.
作者: ballball411    時間: 07-8-11 01:17

我係下午第三組呀
作者: janetngan2    時間: 07-8-11 22:06

我加左組別喇,請各媽媽已知組別就自己加上去啦

上午班:
1) pink...............sunny(仔)...........將軍澳
2) 咕怪媽媽.........寧寧(女)..............將軍澳坑口站
3) annie926........柏禧...................荃灣
4) dorothy..........逸熙...................彩虹
5) 天使兒 ............Ryan..................深井
6) abebe ............玟穎...................青衣
7) pinocchio........禮禮...................青衣
8) elysemama.....巧妤...................沙田......(第一組)
9) Yanbb.............容容...................青衣

下午班
1) patBmom........Samuel(仔).......太子
2) 小阮子媽媽........晴晴..................深水埗
3) janetngan2......政慧..................大角咀.......(第三組)
4) 小王子popo......祉悅..................黃大仙  
5) Michelmcy.......Alex..................將軍澳.......(第一組)
6) Salina..............Ki Ki..................Tsuen Wan
7) sweetman.......惠惠..................青衣
8) ernestfu..........柏天..................荔枝角
9) tracy..............hoho.................沙田
10)ballball411......蔚蔚..................沙田.......(第三組)
作者: janetngan2    時間: 07-8-11 22:16

patBmom:我同個女去映相都有問要粉紅/藍色底?我選粉紅(女仔d)我覺得選邊隻色都無所為~
Michelmcy:18/8果日不如貼個貼紙係心口相認啦 無甘尷尬嘛~
作者: Michelmcy    時間: 07-8-12 01:39

原文章由 janetngan2 於 07-8-11 22:16 發表
patBmom:我同個女去映相都有問要粉紅/藍色底?我選粉紅(女仔d)我覺得選邊隻色都無所為~
Michelmcy:18/8果日不如貼個貼紙係心口相認啦 無甘尷尬嘛~

janetngan2

嘻嘻嘻, 之前純粹講笑咋 :  咁貼邊款貼紙好呀
作者: patBmom    時間: 07-8-12 02:15

原文章由 janetngan2 於 07-8-11 22:16 發表

Michelmcy,
我個仔都係下午班第一組呀!:loveliness:

janetngan2,
我都係因為覺得籃色男仔啲所以揀籃色咋!
至於18號不如貼Thomas貼紙啦!
睇怕冇乜邊個小朋友唔鍾意Thomas,
所以我諗大家都一定會有Thomas貼紙呀!

上午班:
8) elysemama.....巧妤...................沙田.........(第一組)

下午班
1) patBmom........Samuel(仔).......太子..........(第一組)
3) janetngan2......政慧..................大角咀.......(第三組)
5) Michelmcy.......Alex..................將軍澳.......(第一組)
10)ballball411......蔚蔚..................沙田..........(第三組)

[ 本文章最後由 patBmom 於 07-8-12 02:17 編輯 ]
作者: janetngan2    時間: 07-8-12 14:52

michelmcy,patBmom:哈哈男仔當然選籃色啦~
我無Thomas貼紙呀:cry: !不如我地d媽媽是但貼一款貼紙係件衫到18號返到學校我地就用這個記號相認啦
作者: ballball411    時間: 07-8-12 16:40

我都係影左藍色呀, 本來我揀左紅色比個女, 但佢話要藍色 =.=

星期四我個囡上芭蕾舞堂既時候, 同開佢個芭蕾舞老師傾計, 佢問我蔚蔚考左邊間幼稚園, 我話比佢知係創價, 之後佢就話呢間學校好好, 無論校長, 老師定嬸嬸都好好, 原來佢2000-2003 年係創價教左3年芭蕾舞, 所以佢好清楚間學校, 但因為03年沙士, 之後學校就停左芭蕾舞
作者: ballball411    時間: 07-8-12 19:33

你地會唔會整織o麥 同鞋貼呀? 我仲諗緊整唔整, 唔整又驚個囡返學會調轉左衫都唔知
作者: janetngan2    時間: 07-8-12 22:19

我都有稔過整lable,但睇過其它topic有d媽媽話貼o左lable係件衫到之後小朋友話吉肉 又有媽媽話就o甘用[商頭筆]寫係件衫到都得,所以我最後都無整,至於對鞋就18號返學校交鞋時問下點做記號
原文章由 ballball411 於 07-8-12 19:33 發表
你地會唔會整織o麥 同鞋貼呀? 我仲諗緊整唔整, 唔整又驚個囡返學會調轉左衫都唔知

作者: ballball411    時間: 07-8-12 22:23

janet 我係同你同一班呀
作者: janetngan2    時間: 07-8-12 22:33

係禾 ,係呢你18號返去果日貼唔貼貼紙同我地相認呀
原文章由 ballball411 於 07-8-12 22:23 發表
janet 我係同你同一班呀

作者: Oscar媽    時間: 07-8-13 07:36

我有同  oscar 整呀!!鞋貼好有用..反而織o麥釘左老師都係衫牌到寫小朋友個名..

原文章由 ballball411 於 07-8-12 19:33 發表

作者: Michelmcy    時間: 07-8-13 12:24

我無整鞋貼. 我試過貼上普通o既 name label 喺鞋入面都 work 架.  囝囝上 nursery 班時, 要除鞋先可以去遊戲區玩車仔, 滑梯等等, 跟住又要著鞋去排洗, 然後食茶點.  個 name label 都無甩到 :

[ 本文章最後由 Michelmcy 於 07-8-13 12:27 編輯 ]
作者: ballball411    時間: 07-8-13 13:10

Oscar ma, 點解鞋貼會好有用, 係唔係會唔見鞋架? 你d鞋貼係邊度整架? thanks
作者: Oscar媽    時間: 07-8-13 17:36

鞋貼係貼係對鞋入面..唔洗係出面整花對鞋
小朋友既野好難講..oscar 試過拎錯書包回家
好似有同學試過著錯其他同學仔鞋回家..haha

原文章由 ballball411 於 07-8-13 13:10 發表
Oscar ma, 點解鞋貼會好有用, 係唔係會唔見鞋架? 你d鞋貼係邊度整架? thanks

作者: liwoodma    時間: 07-8-14 12:05

但放在學校0個對就唔駛寫名, 因為老師會在對鞋後面寫名, 即係話對鞋唔著得出街ga la...
作者: Oscar媽    時間: 07-8-14 12:35

我織o麥 & 鞋貼係呢到整架
http://www.joinlabel.com/qmenu18.asp

原文章由 ballball411 於 07-8-13 13:10 發表

[ 本文章最後由 Oscar媽 於 07-8-14 12:37 編輯 ]
作者: ballball411    時間: 07-8-14 14:00

thanks, 我都整左鞋貼啦
作者: Oscar媽    時間: 07-8-14 16:07

好快手喎>>

原文章由 ballball411 於 07-8-14 14:00 發表
thanks, 我都整左鞋貼啦

作者: patBmom    時間: 07-8-14 17:17

Samuel啲校服我就諗住自己繡個名上去,
而鞋我最初都諗住寫上去,
但聽你哋講話鞋貼好,
等我都去整番個先.:D

Oscar媽,
咁自己著番學嗰對可唔可以貼鞋貼呀?
因為寫名喺鞋後面咁著出街好似唔係幾好睇咁!
作者: Oscar媽    時間: 07-8-14 17:37

我既意思係貼著番學0個對..
放係學校0個對老師會係後面寫名...不過我係交鞋前都貼左..

[quote]原文章由 patBmom 於 07-8-14 17:17 發表
Samuel
作者: patBmom    時間: 07-8-15 16:45

原文章由 Oscar媽 於 07-8-14 17:37 發表
我既意思係貼著番學0個對..
放係學校0個對老師會係後面寫名...不過我係交鞋前都貼左..

[quote]原文章由 patBmom 於 07-8-14 17:17 發表
Samuel

嘻!原來係咁!
作者: ballball411    時間: 07-8-15 17:43

唔知點解, 越接近開學, 就開始唔捨得個囡返學, 以前唔駛返學, 就好恨佢快d返, 而家反而好唔捨得 :cry:
作者: elysemama    時間: 07-8-16 09:31

Hi, ballball411,

你係咪全職媽媽呀? 係咪囡囡返左學, 你有D失落呢? 其實人生有唔同階段, 雖然唔捨得:cry: , 但佢地終歸會長大, 我地應該好期待佢地進入人生的一個新階段:   

原文章由 ballball411 於 07-8-15 17:43 發表
唔知點解, 越接近開學, 就開始唔捨得個囡返學, 以前唔駛返學, 就好恨佢快d返, 而家反而好唔捨得 :cry:

作者: ballball411    時間: 07-8-16 12:41

係呀, 我係自己湊囡架, 所以成日都唔捨得個囡大
作者: elysemama    時間: 07-8-16 13:24

唔駛唔捨得!! 細個有細個既得意, 大有大既可愛; 而家囡囡成日扮晒大人語氣咁同我地講野, 彷彿昨天的BB穾然変左個小大人  他們一天一天的長大, 我們要好好享受和珍惜和他們在一起的毎一天

原文章由 ballball411 於 07-8-16 12:41 發表
係呀, 我係自己湊囡架, 所以成日都唔捨得個囡大

作者: 咕怪媽媽    時間: 07-8-16 17:13

唔好意思,我想請教下:上午班小朋友返到學校有冇早餐食架?

我今日收到校車叔叔通知,寧寧要7點半上車。
搞得拈佢起床換衫都食唔切早餐,依家唔知點安排好。
作者: Oscar媽    時間: 07-8-17 00:00

創價係半日制既幼稚園係冇早餐食,
大約係 10 點到會有茶點食..

你咪早 D 囡囡上床訓,咁咪可以比囡囡早些起床食早餐..
呢樣野係媽咪自己控制時間..你亦可以自己早些起床準備定早餐,
囡囡一起床即是有得食..

原文章由 咕怪媽媽 於 07-8-16 17:13 發表
唔好意思,我想請教下:上午班小朋友返到學校有冇早餐食架?

我今日收到校車叔叔通知,寧寧要7點半上車。
搞得拈佢起床換衫都食唔切早餐,依家唔知點安排好。

作者: ballball411    時間: 07-8-17 18:12

而家好似有太多 07 k1 topic, 有小小亂, 不如攪攪佢, 統一一個topic, 咁大家吹水都方便d
作者: janetngan2    時間: 07-8-17 22:05

我都覺得係,不如各位創價2007(k1)既媽媽盡量click入去
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1086639&extra=page%3D1
^_^創價2007~K1 家長(PART 4)入面傾啦~
原文章由 ballball411 於 07-8-17 18:12 發表
而家好似有太多 07 k1 topic, 有小小亂, 不如攪攪佢, 統一一個topic, 咁大家吹水都方便d

[ 本文章最後由 janetngan2 於 07-8-17 23:04 編輯 ]

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5