教育王國

標題: ◇◆保良局吳多泰幼稚園(2)◆◇ [打印本頁]

作者: 堯堯豬媽    時間: 07-8-16 22:17     標題: ◇◆保良局吳多泰幼稚園(2)◆◇

作者: 堯堯豬媽    時間: 07-8-16 22:20

作者: 型男卓培    時間: 07-8-16 23:32

toys,
你小朋友原本讀邊間? 點解轉校?
我幾鍾意吳多泰架, 老師好nice, 有經驗, 又關心學生, 學校環境好不在話下....

jojoalex,
點解你又會由孫方中轉過來呢?
原本我都想轉返上午班, 但聽完老師分析, 都係決定繼續下午班, 下午班小d學生, 好多野無咁趕, 老師可以多d時間同小朋友溝通之類, 小朋友又開心d....但最主要係...我唔想阿仔再適應過...

請問有無K1B升下低D o既媽咪呀?

各位K2 & K3 o既媽咪, 請問K2係咪深好多呀?
作者: toys    時間: 07-8-17 11:34

堯堯豬媽,

你好,有問題想請教你。我知如上午班小朋友想學課後興趣班的話,會在放學後上的。那下午班的小朋友又有冇興趣班可以學?是不是也是放學後上的?麻煩解答

型男卓培,

小女將會比嫲嫲 take care,她是住沙田的,所以轉校比較方便。你的小朋友要不要坐校車呀??
作者: yf    時間: 07-8-17 12:52

作者: jojoalex    時間: 07-8-17 18:38

Hi 型男卓培,

其實仔仔在孫方中只喺番幼兒班(N1) , 這裏環境太小及程度 較低並不是我首選讀K1的學校, 其 實之前已報讀九龍塘約克的, 但某些原因才決定轉這校, 我有三個表妹都在這校畢業的 ,  我都喜歡學校夠大, 不過就擔心英文程度較低, 所以都會報出面的英文課程 , 請問有冇好介紹?
作者: cky    時間: 07-8-18 22:01

型男卓培,
你好嗎 ? 乜你都有上呢個討論區呀 ? 一見卓培就估到係你,
我係藍藍媽咪呀
作者: joefoon    時間: 07-8-19 03:34

原文章由 堯堯豬媽 於 07-8-16 22:17 發表
入來喇:)

各位靚媽:

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-8-19 03:37 編輯 ]
作者: joefoon    時間: 07-8-19 03:35

原文章由 堯堯豬媽 於 07-8-16 22:17 發表 入來喇:)
各位靚媽: 我來報到
作者: joefoon    時間: 07-8-19 03:56

堯堯豬媽:
近來的
收到
快D多多上來吹下水
5好成日掛住
如果5係我地學校實殺校
實無人來這裏、
到時我實會將妳
哈哈哈哈哈
作者: joefoon    時間: 07-8-19 04:36

型男卓培、cky、toys、jojoalex:

歡迎加入我們的大家庭、、、

作者: joefoon    時間: 07-8-19 04:46

堯堯豬媽、
無問題
送比妳
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
joefoon

你要我做K2代言人
出幾多錢先

我做得實交足貨
作者: 型男卓培    時間: 07-8-20 00:32

toys,
re:坐校車
yes,我住大圍的

yf
我比卓培讀呢間學校係因為環境好,老師nice,有經驗,學校有宗旨(如不可帶花巧頭飾,掛公仔於書包,做好寫字前準備等),仲有一樣就係校車服務,校車ee會教佢地背詩詞,乖數表咁,阿仔而家都識背木蘭詞,人之初,性本善,至於interview都算易

jojoalex,
其實我都唔知呢間的英文程度, 因為都無乜留意其他學校的課程, 所以無得比較, 不過我大伯個仔今年k3升小學, 伯娘話佢地都唔使點串字, 不過我有時都會試下同卓培串字,我都想搵d英文比阿仔讀,不過都要睇下開學後情況再決定,如果留意到好o既課程記得通知聲喎

cky
e.....原來你都有上o黎, 我都係無意中睇到呢個TOPIC, 好囉,  就o黎開學lu,可以充實d!

joefoon,
你好!
作者: yf    時間: 07-8-20 10:56

作者: cky    時間: 07-8-20 14:11

型男卓培,
我係成日上o黎睇, 但好少留言, 因為我打得慢同係公司唔係咁方便. 好彩成日睇下, 如果唔係都唔知佢係學校學"左"D乜, 要帶D乜返學校, 因為唔係日日見到佢, 可能一星期返去見佢一次, 睇下D功課, 星期五先帶佢返屋企.乜佢地識背木蘭詞 ? 我都唔知道
今晚要問下個囡先, 但乘數表我就知道佢識背
作者: 型男卓培    時間: 07-8-20 23:26

cky,

oh...我仲以為你日日都返去, 咁婆婆會唔會幫手跟下d功課呢? 老師話k2開始加深, 會唔會跟緊d好d呢?  卓培好鬼依賴, 所以我日日都會check下佢個書包架! 不過有時我都會老人痴呆...
作者: 型男卓培    時間: 07-8-20 23:29

yf,

似乎有好多都派去蕭漢森, 不過唔肯定
作者: joefoon    時間: 07-8-21 04:43

原文章由 型男卓培 於 07-8-20 23:29 發表
yf,

蕭漢森、、、不嬲講到明、
在吳多泰就讀的小朋友實收硬
蕭漢森轉了校長後、
功課的抄抄寫寫、
已沒有以前那麼多了
因教署之前巳下命令、
不准學校太多功課、
已我所知的學校有『蕭漢森、瀝源主風、路德會梁ㄨㄨ、呂明才』
作者: joefoon    時間: 07-8-21 04:50

原文章由 yf 於 07-8-20 10:56 發表
型男卓培,

thanks for your sharing!!!

等你地開左學後, 我會去參觀下

係呢, 請問你地知唔知小朋友多數派去邊間小學架?

今年小朋友派去自行有~~培基、聖心、朱正賢、
是我認識的
作者: joefoon    時間: 07-8-21 05:07

原文章由 型男卓培 於 07-8-20 23:29 發表
yf,

蕭漢森有差不多一半升上英中、
好多外來的p2~p3    學生、近年插入蕭漢森讀、
因他上英中有不錯的成績、
就算中中的學校也不錯
好多沙田以外的小朋友、
讀了吳多泰後也選了蕭漢森讀、
蕭漢森用普通話教學(中文)、
等我再問一問、是否全部都是、
才一一話比你地知
蕭漢森每年都有open day、
我想9月份、吳多泰都會叫k3的家長去一去、

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-8-21 05:08 編輯 ]
作者: yf    時間: 07-8-21 14:35

作者: joefoon    時間: 07-8-23 03:59

HI:
各靚MA

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-8-23 04:08 編輯 ]
作者: joefoon    時間: 07-8-23 04:02

原文章由 joefoon 於 07-8-19 03:56 發表 堯堯豬媽:近來的收到快D多多上來吹下水5好成日掛住http://sky-a101.myweb.hinet.net ...

堯堯豬媽:

好掛住妳~~~

成日5上來留言

剩係識上其它留言區裏~~~留言:tongue::tongue::tongue::tongue::tongue::tongue:

妳這個~~~【媽媽校長】

真底打、、、、

近排多左好多【學生媽媽】加入、

妳知道嗎

我咁懶都上來留一留言

你快快快快快快D

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-8-23 04:39 編輯 ]
作者: 堯堯豬媽    時間: 07-8-27 11:38

作者: PIGPIGMA    時間: 07-8-29 09:12

堯堯豬媽&各位媽咪:
你好呀, 就快放完暑假啦 , 你地d小朋友暑假過得開心嗎??? 過埋呢2日就返學,一切正常返喇  >0< 

原文章由 堯堯豬媽 於 07-8-27 11:38 硐表
joefoon

我都無新料通報,5通上黎hi下就算咩:tongue:
佢地問d問題你仲清楚過我
而且又答埋lu
暑假終於就放完,
班衰豬又可以正常返
堯豬都不知幾想返學,呵呵 ...

作者: 型男卓培    時間: 07-8-29 12:46

Hi~~
re:開學
我等到頸都長!

上午班小朋友媽咪,
想問下你地覺得上午班ok嗎, 會唔會樣樣野都要好趕(因為一班多d小朋友)/老師唔夠時間同小朋友溝通? o黎緊我個細仔要考幼稚園,如無意外都會考返呢間,但我想佢讀上午班....

原文章由 PIGPIGMA 於 07-8-29 09:12 硐表
堯堯豬媽&各位媽咪:
你好呀, 就快放完暑假啦 , 你地d小朋友暑假過得開心嗎??? 過埋呢2日就返學,一切正常返喇  >0< 

作者: 堯堯豬媽    時間: 07-8-30 11:14

作者: 堯堯豬媽    時間: 07-8-30 12:03

作者: PIGPIGMA    時間: 07-8-31 09:09

原文章由 堯堯豬媽 於 07-8-30 11:14 硐表
PIGPIGMA

過完呢個暑假,我都寧願日日早起送佢上路好過

yes , 同意返學有小朋友同佢玩根係想返學啦, 不過呢個阿女的第一個暑假真係好充實!!!
9月3日開學日我都唔會同阿囡返,堯堯豬媽,拜託你緊要事項報料!!你係保記K2代言人
作者: PIGPIGMA    時間: 07-8-31 09:19

原文章由 型男卓培 於 07-8-29 12:46 硐表
Hi~~
re:開學
我等到頸都長!

上午班小朋友媽咪,
想問下你地覺得上午班ok嗎, 會唔會樣樣野都要好趕(因為一班多d小朋友)/老師唔夠時間同小朋友溝通? o黎緊我個細仔要考幼稚園,如無意外都會考返呢間,但我想佢讀 ...

多極都係20個2個老師OK 喎, 但上午班時間好用D,其實睇返自己情況,家人早瞓,好像我奶奶咁成9點幾就上床,咁小朋友都會一齊跟住,上午班梗係要啦
作者: rose_carmen    時間: 07-8-31 18:18

好耐冇見啦各位...

就黎放完假... 我上黎索下料呀!
呢排有咩攪呀??
作者: 堯堯豬媽    時間: 07-9-2 17:48

作者: joefoon    時間: 07-9-3 04:59

原文章由 堯堯豬媽 於 07-9-2 17:48 硐表
joefoon

我有野想問你呀
學校8月份咪收左我地學費既,
查實係咪等於比左9月既學費黎架
事關我見琴日1/9剩係過左幾百蚊,
如果學費+校車應該差唔多一千架嘛::" />:" />

另:亞囡 ...

Hi堯堯豬媽
剛剛做完家務~~做到死下死下~~~

“學校8月份係收左我地【9月學費】既”

學費今年是1424元、
扣除每月1000元
學卷、
實交
每月424元學費、

校車費用~~(我的路程是收390元)、
9月份~~校車費用是在::::::9月扣除的、
所以
9月份銀行過數的~~~是
校車費用的幾百蚊,
到10月份的時候、正常了:『學費+校車』差唔多一千架

妳也可以明天9月3日、迎新日回學校、
問老帥取『學費減免』申請表格、
填完之後、在
9月15日前交回老帥、便ok
如果合資
格的話~~~~~~

每月424元
學費也不用交、
到時就和味啦
我囡囡暑假沒有

學英文、
只有

學『珠心算』、

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-9-3 05:02 編輯 ]
作者: 堯堯豬媽    時間: 07-9-3 14:06

作者: 型男卓培    時間: 07-9-3 21:09

原文章由 堯堯豬媽 於 07-9-3 14:06 硐表
今日聽完校長一番偉論後(事關同上年一樣 )
入到課室老師好似打摩斯密碼咁講好多教學上既野,
差d抄到我

係時侯報告一下我地低班既事http://www.hk-laufamily.com/_14 ...

re:上午班媽咪意見
thanks!!

堯堯豬媽,
嘩....好詳盡喎!

我幾鍾意小字典, 唔錯唔錯~

請問有無K2D小朋友媽咪呀??
作者: 蔚晴    時間: 07-9-3 23:46

hi 咁多位靚太,
我回歸啦!今日上完家長會後好頭痛,第一就係k2原來有好多功課做(咪等於我今年要有好多功課做),第二就係冇左嗰本紅色file提醒我呢d大懵鬼,要由小朋友返黎自己講,我囡囡連講野都未正,而且佢只係掛住玩鬼記得呀!最衰堯堯豬唔係同我個囡同班,如果唔係上黎睇咪得啦!第三就係個班主任又係miss chan,如果換個惡d老師就好,起碼可以震住我囡,第四就又係我的問題,原本一個星期一日要著運動衫我都經常唔記得,而家仲要星期二&五.我係咪好鬼冇用呀!!!!
作者: 蔚晴    時間: 07-9-3 23:47

型男卓培,
我囡囡係k2d班,不過係上午班.

[ 本文章最後由 蔚晴 於 07-9-3 23:50 編輯 ]
作者: joefoon    時間: 07-9-4 04:42

HI:
各位靚媽咪:
今曰囡囡和我都5開心
之前我都估到會換老師
但事實似中要面對:cry::cry::cry:
好彩暑假裏、也暗示給囡囡知
妳地估下囡囡講
囡囡話:都好呀、換一個新老師、
不過上一日課好啦、
明天要番Miss梁、ops:" />ops:" />ops:" />
我以為佢會明白、原來自己一箱情願
好彩迎新完後、Miss梁好細心對囡囡講解一齊、
囡囡的心情才好好多
囡囡的新班主任~~~是上年剛升任的『蘇主任』
好後生、在校內任教了10年、

有愛心、耐性、口啤不錯的教學方法和對小朋友、
因有上一界同學也是蘇主任教的、
再前一界同學也是蘇主任教的、
再幾界前的同學也是蘇主任教的、因在暑假裏認識的ma ma講、
唯一不好是上一界同學的ma ma說:
他又做蘇老師、又做蘇主任、
好多地方做得不大協條、和很亂:tongue::tongue::tongue:
我都好
但我都等所有家長走後、
捉住蘇老師問
以上的情形、
我還問一D白痴問題

點解5直情做蘇主任呢、沒有那麼辛苦、
她說:我更愛做小朋友的蘇老師、
有她這一句說話、
我更放心日後囡囡一定喜歡蘇老師、
如同教了囡囡二年的梁老師、
因梁老師是囡囡的學校媽媽、
應該不是
全班同學追問梁老師、
點解5跟住上一樓課室、
我望一望所有同學仔和囡囡的面孔、
都好似是這樣的~~~~~~~

梁老師說:這是學校安排的、
因小朋友一上到小學、
會每一年有5同的老師任、班主任
希望小朋友快些適應、習慣和成長ops:" />ops:" />ops:" />
但、唉
小小年紀、便要悲歡離合、
承受似是而非、似董不董的事情、
小小的心靈上
尤其是我囡囡、
希望過一些日子裏、
囡囡會明白

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-9-4 04:45 編輯 ]
作者: toys    時間: 07-9-4 10:27

Hello,
小女係讀下午班k2D, 你的小朋友是不是下k2D? 她的表姊就讀下k2C, 請問下午班k2D班主任Miss Chan好不好?

原文章由 型男卓培 於 07-9-3 21:09 硐表

re:上午班媽咪意見
thanks!!

堯堯豬媽,
嘩....好詳盡喎!

我幾鍾意小字典, 唔錯唔錯~

請問有無K2D小朋友媽咪呀??

作者: PIGPIGMA    時間: 07-9-4 12:13

原文章由 堯堯豬媽 於 07-9-3 14:06 硐表
今日聽完校長一番偉論後(事關同上年一樣 )
入到課室老師好似打摩斯密碼咁講好多教學上既野,
差d抄到我

係時侯報告一下我地低班既事http://www.hk-laufamily.com/_14 ...

堯堯豬媽

辛苦哂你, 寫得好暢細, 另要thanks 蔚晴媽,多謝來電報料,因為奶奶去睇醫生,老爺同個囡返學,唔講真係唔知咁鬼多野呀,蔚晴我同你都要多d上來睇堯堯豬媽d報料至得,需然唔同班,但都差唔多,其實往年,k1 的老師係咪都係同d小朋友一齊升,or 今年開始呢???
作者: PIGPIGMA    時間: 07-9-4 12:53

原文章由 joefoon 於 07-9-4 04:42 硐表
HI:
各位靚媽咪:
今曰囡囡和我都5開心
之前我都估到會換老師
但事實似中要面對:cry::cry::cry:
好彩暑 ...

joefoon

個蘇主任係咪40-50歲,金絲眼鏡個位,佢都好博喎,可能齍做主任唔係咁忙,佢係咪同時上午班的班主任呢???小朋友好善忙maybe過一星期後唔記得左粱老師 , 唔知feelogsofe個女係咪都係佢呢
作者: 型男卓培    時間: 07-9-4 13:17

原文章由 蔚晴 於 07-9-3 23:47 硐表
型男卓培,
我囡囡係k2d班,不過係上午班.

蔚晴,
...

toys,
e...咁我地尋日可能已經見過面喎, 你個小朋友叫咩名?
作者: 型男卓培    時間: 07-9-4 13:27

原文章由 toys 於 07-9-4 10:27 硐表
Hello,
小女係讀下午班k2D, 你的小朋友是不是下k2D? 她的表姊就讀下k2C, 請問下午班k2D班主任Miss Chan好不好?

toys,
miss chan上年已經係我個仔o既班主任, 今年又係, 好開心... 我覺得miss chan幾好, 好細心, 我個仔有時有d壞習慣佢都會幫手教, 你知啦, 老師講一句好過我地講十句嘛...,
作者: 堯堯豬媽    時間: 07-9-4 15:42

作者: 堯堯豬媽    時間: 07-9-4 15:47

作者: 堯堯豬媽    時間: 07-9-4 15:57

作者: 堯堯豬媽    時間: 07-9-4 16:05

作者: 堯堯豬媽    時間: 07-9-4 16:07

作者: 堯堯豬媽    時間: 07-9-4 16:09

作者: 堯堯豬媽    時間: 07-9-4 16:10

作者: 堯堯豬媽    時間: 07-9-4 16:12

作者: PIGPIGMA    時間: 07-9-4 16:20

原文章由 堯堯豬媽 於 07-9-4 15:47 硐表

我剩係知班主任就一樣,助教就好似轉左,因為校長講得好快,同埋講全名,我都唔係好識

助教轉左,認該唔大影響的, 因為我個女咁耐都係提班主任,助教姓咩都唔知知唔知啦, 有功課做咁快,D班個助教有冇轉呀??
作者: 型男卓培    時間: 07-9-4 19:04

原文章由 堯堯豬媽 於 07-9-4 16:10 硐表
PIGPIGMA 、型男卓培﹕

查實你地講果位miss chan係咪長頭髮無帶眼鏡架

事關堯豬最喜愛果位老師又係叫miss chan,不過佢帶眼鏡既,
仲要係我琴日先知佢原來係英文老師黎
因為當初我都誤當左上年B班miss chan為堯豬 ...

堯堯豬媽,
不如響佢地個朵咪唔使估估下囉!(he...粗魯左少少)
K2D班主任係陳X儀, 係長頭髮無帶眼鏡架!
作者: joefoon    時間: 07-9-5 02:50

原文章由 堯堯豬媽 於 07-9-4 15:42 硐表
今日派左「我的小字典」、中文主題書+學習套(

堯堯豬媽
「我的小字典」、可在報紙圖片和任何書本圖片上剪下、貼上、
「我的小字典」內、
記住『文字』不可用手寫、
只能剪下圖片的『文字』、
每星期一老師會叫同學仔介紹自已的『小字典』一齊分享、
只能介紹『中文』、
上學期是這樣做法的、
因有家長曾經自己畫圖、手寫『文字』、
老師、叫她不要這樣做、
是希望親子一齊閱讀和分享、
我通常搵〝飲食男女〞的食物、介紹、
所以老師常常笑囡囡和ma ma喜歡食、

希望help到妳們

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-9-5 02:52 編輯 ]
作者: joefoon    時間: 07-9-5 03:23

原文章由 joefoon 於 07-9-5 02:50 硐表

堯堯豬媽
「我的小字典」、可在報紙圖片和任何書本圖片上剪下、貼上、
「我的小字典」內、
記住『文字』不可用手寫、
只能剪下圖片的『文字』、
每星期一老師會叫同學仔介紹自已的『小字典』一齊分享、
只能介紹 ...

堯堯豬媽
我囡囡今年不做「我的小字典」
要做小小記者、
二星期一次、要從報紙上發生的新聞、選一篇來報導、
但不要太血 “腥”
當然我都和囡囡一齊、

做完 『“月”讀報告』後、
每個同學仔都要出來做小記者、
報導新聞、

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-9-5 03:24 編輯 ]
作者: joefoon    時間: 07-9-5 03:55

原文章由 堯堯豬媽 於 07-9-4 15:57 硐表
joefoon

本來琴日知道仲係黃老師教堯豬,我仲鬼咁開心添: :
而家聽你咁講,即係出年k3一定會轉班主任喇
唔好掛,黃老師真係我既至愛黎架http://www.hk-laufamily.com/_1 ...

堯堯豬媽
不要太難過
讀得這家『保記』巳算十分、
十分之好、
老師跟小朋友二年、
已我知九龍ㄨ和其他幼園、
年年換老師、咁仲慘
想深一層、老師講一句、好過ma ma講十句、
放心吧!
原來現任、班主任老師、接手的小朋友、
是會和上一任、班主任老師「購」通的、
會對每一個小朋友的喜好、脾氣、內向、活潑、
都完全了解、
更可況所有老師、
叫得全校學生的名字、
每個學生的情況、都略知一、二、
因我曾參加過學校幾次義工、
觀察得來的心得
作者: PIGPIGMA    時間: 07-9-5 09:56

原文章由 堯堯豬媽 於 07-9-4 15:42 硐表
今日派左「我的小字典」、中文主題書+學習套(

琴日好混亂, 我有睇過阿女書包, 有普通話,中文主題書+一本學習套(交朋友) ,英文書,有一本英文橫間簿,一個學習包,筆順,我想問以下問題

1. 筆順,係放家中做, e.g. 第一個字 【十】 之後的格仔,係咪叫小朋友在家做呢?? 要唔要交比老師睇??

2.學習包放係屋企根據紅色file 中寫就係,咁要唔要交比老師呢??

3.英文橫間簿老師寫左 [L] [I] 第一行隔住寫,第2行全行寫,第3行話唔洗寫,阿囡話的,唯有信佢!

4.中文主題書的學習套係[交朋友] ,其中一頁有印4 SEP,2007 日期所以有同阿女做, 咁中文主題書[交朋友] 內有一D地方係貼貼字做的,咁要唔要同小朋友一齊在家中做呀,

5. D 班冇派{小字典} 睇下今日有沒有派先

我琴晚上網再睇多次堯堯豬媽的內容先理解多d ,一路對住d派的野,一路睇,今日會print 埋出來比老爺跟住來做,呢個星期會自己跟返先
作者: 堯堯豬媽    時間: 07-9-5 11:24

作者: 堯堯豬媽    時間: 07-9-5 11:30

作者: 堯堯豬媽    時間: 07-9-5 11:35

作者: 堯堯豬媽    時間: 07-9-5 11:42

作者: 堯堯豬媽    時間: 07-9-5 11:45

作者: 堯堯豬媽    時間: 07-9-5 11:49

作者: PIGPIGMA    時間: 07-9-5 12:36

原文章由 堯堯豬媽 於 07-9-5 11:24 發表

1.「筆順簿」唔係做架,係當老師派寫字簿回家做時,你可以睇番個字既筆順黎寫

2.「學習包」係放係屋企,係家長同小朋友可以一齊係家中學習,作親子學習活動咁架

3.「英文功課」係寫半頁,隔格橫寫,不用畫圖畫
(不過琴日 ...

我要問的你都答左啦, 筆順只係睇,唔係要寫, 琴日已經寫哂個{十}
原來唔洗寫下!!!
學習包唔洗交,英文功課寫半頁,我都想問之前你話一本主題書+一本學習套係for 家長同小朋友一齊學習的,細本留家中, 係咪細本未派, 定係橙色個本就係, 因為2本都係封面寫住{交朋友}
作者: 型男卓培    時間: 07-9-5 12:58

原文章由 堯堯豬媽 於 07-9-5 11:45 發表

你唔怕有人告你狀
可能上下晝班根本就係同一個人都唔定

堯堯豬媽,
大人....饒命呀!!

作者: PIGPIGMA    時間: 07-9-5 16:10

原文章由 型男卓培 於 07-9-4 19:04 發表

堯堯豬媽,
不如響佢地個朵咪唔使估估下囉!(he...粗魯左少少)
K2D班主任係陳X儀, 係長頭髮無帶眼鏡架!

型男卓培

呢位都係我同蔚晴個女個班主任, k1 教阿囡時合格啦, 未至於堯堯豬媽講到miss wong 咁至愛喎 蔚晴係咪???????
作者: PIGPIGMA    時間: 07-9-5 16:22

原文章由 堯堯豬媽 於 07-9-5 11:49 硐表
PIGPIGMA、蔚晴﹕

你地校車跟車EE有無轉到呀
今年我地架車又轉左喎
成鬼日都轉既.....唉
不過好明顯今次呢位好有經驗 ...

堯堯豬媽

個校車個ee 係咪瘦廋地 長長地頭髮嫁, 至於個司機叔叔有d肥肥地,佢個手機係90xxx4x9 係就同一架校車 ,重有你想搵英文班係要問feeloges 我之前問過佢個老師係私人1:1 的,但我最後決定星期6 在我家附近找,唔知阿女暑假活動係咪忙得制,奶奶都慣低左自己揍返算

[ 本文章最後由 PIGPIGMA 於 07-9-5 17:15 編輯 ]
作者: 堯堯豬媽    時間: 07-9-5 23:56

作者: 堯堯豬媽    時間: 07-9-6 00:06

作者: 蔚晴    時間: 07-9-6 00:14

堯堯豬媽,
今年校車司機&姨姨同上年一樣喎!

PIGPIGMA,
MISS CHAN 唔係唔好,不過佢好似冇咩氣勢可以今我嗰位大帝定D,因為我試過同亞囡講,如果你唔合作,我就話俾MISS CHAN知,點知佢話MISS CHAN都唔鬧我喎!真係俾佢激死!可能MISS CHAN太細聲,所以好似比較"林"鬧左都唔知,其實我聽左堯堯豬媽D報告,都幾鍾意C班嗰位MISS WONG,今日亞囡話MISS CHAN叫聽日要攞個廁紙筒但都唔知係咪,事關我呢兩日不停叫佢聽清楚老師叫你要攞D咩返學,記得返黎話俾媽咪聽,例如廁紙筒呢!
作者: joefoon    時間: 07-9-6 03:38

原文章由 PIGPIGMA 於 07-9-5 16:22 硐表

堯堯豬媽

個校車個ee 係咪瘦廋地 長長地頭髮嫁, 至於個司機叔叔有d肥肥地,佢個手機係90xxx4x9 係就同一架校車 ,重有你想搵英文班係要問feeloges 我之前問過佢個老師係私人1:1 的,但我最後決定星期6 在我家附近找, ...

堯堯豬媽
我個組連校車個ee、都轉埋比妳地、

瘦廋地 長長地頭髮個校車ee

正是囡囡
這二年來放學的校車ee、
我囡囡非常LIKE她、
她對學生、如同自己的孩子、
妳地有福哪
她是好LIKE小朋友、
人工得好少、但因她自己孩子長大了、
所以才入保記做校車ee、
她好董小朋友的心事、
我有甚麼、攪不掂囡囡的話、
我便告知她、尤其是壞習憒、
不到三天、便OK了、
妳地也可以試試、
我晚上問囡囡、點解5見校車ee、
囡囡對我說:校車ee要轉組了:(:(:(
要照顧 K1的小小朋友、
所以才要轉組了、
連那小小轉組的事情、
她都能解色給小朋友知道、
令小朋友們也明白這一點
作者: joefoon    時間: 07-9-6 04:31

原文章由 蔚晴 於 07-9-6 00:14 硐表
堯堯豬媽,

PIGPIGMA,
MISS CHAN 唔係唔好,不過佢好似冇咩氣勢可以今我嗰位大帝定D,因為我試過同亞囡講,如果你唔合作,我就話俾MISS CHAN知,點知佢話MISS CHAN都唔鬧我喎! ...

蔚晴
我舊年的經驗、希望help到妳們、
由第一個月開始、囡囡一放學後、
便不停說要做甚麼
帶甚麼回學校、講一半5講一半、
我聽到一舊雲
便打比老師問、
如是者~~過了一個月、
有時真的不明白囡囡講
我都未行動、囡囡便搶先
5信我、打比老師問啦、
看她的表情、非常之不滿、
唯有、我死死:cry::cry:地信她一次吧!
後來、明天同老師講這事情、
當然囡囡是不知道的、
老師、不要太緊張、
我地叫小朋友回家做的事情、
是很簡單的、重要的在紅色溥內、
如果真的忘記了、也不緊要、
好等小朋友知道、
下一次老師叫她們帶甚麼東西回校
『廁紙筒』這一年來要7至8個、
來做努作、
『O茶盒』『維他奶盒』這一年也是要來做努作、
記住一定要清洗、才可帶回校:):):)
作者: PIGPIGMA    時間: 07-9-6 09:54

原文章由 蔚晴 於 07-9-6 00:14 硐表
堯堯豬媽,

PIGPIGMA,
MISS CHAN 唔係唔好,不過佢好似冇咩氣勢可以今我嗰位大帝定D,因為我試過同亞囡講,如果你唔合作,我就話俾MISS CHAN知,點知佢話MISS CHAN都唔鬧我喎! ...

蔚晴

我個女唔聽話時,我都會咁講話比miss chan 聽,但我個女就好串咁講佢而家都唔係度,放左工lor 琴日老師打電話來,話阿囡d功課錯左喎,好明顯我比阿女老點左, 蔚晴都好有返來講扲[厠紙筒] 我個女都冇講,所以如果要用,今日冇,睇下老師點話佢
作者: PIGPIGMA    時間: 07-9-6 10:05

原文章由 joefoon 於 07-9-6 03:38 硐表

堯堯豬媽
我個組連校車個ee、都轉埋比妳地、
瘦廋地 長長地頭髮個校車ee
正是囡囡http://min1101- ...

joefoon,

其實每次接送放學,都好快手前後唔洗一分鍾,你邊有時間同校車ee講咁多野,你係咪去學校時見到佢先傾,呢幾日見到都係早晨,bye bye已經關車門,絕塵而去lor
作者: rose_carmen    時間: 07-9-6 21:42

joefoon,
其實沙田區有邊幾間小學好呢??
你女女諗住考邊間??
作者: joefoon    時間: 07-9-7 03:47

原文章由 PIGPIGMA 於 07-9-6 10:05 硐表

joefoon,

其實每次接送放學,都好快手前後唔洗一分鍾,你邊有時間同校車ee講咁多野,你係咪去學校時見到佢先傾,呢幾日見到都係早晨,bye bye已經關車門,絕塵而去lor ...

PIGPIGMA
校車ee、只時負責接放學、
時間有少少、可以停車等候、
通常一開車門、
囡囡便攬住校車ee
我便將我要講的事情告知她、
如有時間的話、
校車ee會對囡囡講二句、
如無時間明天放學坐在車來教、
are you ok
作者: joefoon    時間: 07-9-7 04:22

原文章由 rose_carmen 於 07-9-6 21:42 硐表
joefoon,
其實沙田區有邊幾間小學好呢??
你女女諗住考邊間??

rose_carmen
妳回來啦
仲15和16、因囡囡
讀書方向未明朗、
我5想害左佢和自己、唯有慢慢選校
自行多數5得、
大抽奘啦、
網?????
網、89網、91網、都是沙田區、
91網、最多好出名的小學、(屋村名小學)
但都谷谷谷
除私小、直資、老牌名校來講的話、
田區88網、89網、91網、
巳算不錯、
每間升英中都有50%以上、
升中中也是band1頭、至band2頭、
妳有心儀
小學、
妳想囝囝讀那樣小學????
我可以解色給你知、
作者: 堯堯豬媽    時間: 07-9-7 14:58

作者: 堯堯豬媽    時間: 07-9-7 15:08

作者: 堯堯豬媽    時間: 07-9-7 15:14

作者: 堯堯豬媽    時間: 07-9-7 15:25

作者: rose_carmen    時間: 07-9-7 22:35

原文章由 joefoon 於 07-9-7 04:22 硐表

rose_carmen
妳回來啦
仲15和16、因囡囡讀書方向未明朗、
我5想害左佢和自己、唯有慢慢選校
自行多數5得、
大抽奘啦、
網???? ...

其實我係廣源.. 都唔知自己係咩網..
不過聽d同事講, 個網係包括左兩間呂明才...
但係我對沙田的學校都唔係咁清楚,
當然會想個仔入間好學校啦,
但係又唔想佢咁辛苦,
因為佢辛苦時我都辛苦...
作者: jojoalex    時間: 07-9-8 00:58

原文章由 堯堯豬媽 於 07-9-7 15:25 硐表
joefoon

你地都可以集埋傾下搵邊間小學呀
我88網,都5知點添呀:(
我揀學校其中一個主要既原因同揀幼稚園一樣,
都想搵間無咁多新移民既,
好似而家揀左吳多泰我覺得係正確既:)

你上次話有間實收吳多泰既學生係邊架: ...

堯堯豬媽,

我仔仔今年讀k1下午班, 但就發現有3至4個新移民同班,由於一班人數只有十多人,所以比例上都好多,真的不太開心. 是否上午班會少D呢?
作者: jojoalex    時間: 07-9-8 01:39

請問有無今年讀k1的家長呢? 大家出來討論及分享一下啦!

係呢大家覺悟覺得套男校服好唔方便當去洗手間的時候, 其實套校服款式真的很耐歷史啊!我不太喜歡啦, 你們覺得如何呢?
作者: joefoon    時間: 07-9-8 02:27

joefoon

堯堯豬媽
88網小一學校網
PO
A School Net 88
2007年度小一入學統一派位選校名單
Choice of Schools List for Central Allocation (Primary One Admission 2007)

迦密愛禮信小學
Carmel Alison Lam Primary School
全日
whole-day
男女
co-ed
資助
aided
基督教
Christianity
新界沙田顯徑邨 (2699 6945)
Hin Keng Estate, Shatin, NT
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
東莞工商總會張煌偉小學 (P)
GCCITKD Cheong Wong Wai Primary School
全日
whole-day
男女
co-ed
資助
aided
新界沙田新翠邨 (2699 2566)
Sun Chui Estate, Shatin, NT
循理會白普理基金循理小學
FMB Chun Lei Primary School
全日
whole-day
男女
co-ed
資助
aided
基督教
新界沙田新翠邨 (2605 7755)
香港九龍塘基督教中華宣道會陳元喜小學(W35)
Christian Alliance H C Chan Primary School
全日
whole-day
男女
co-ed
資助
aided
基督教
新界沙田秦石邨 (2699 8030)
Chun Shek Estate, Shatin, NT
聖母無玷聖心學校上午校 (W41)
Immaculate Heart of Mary School AM
上午
am
男女
co-ed
資助
aided
天主教
Catholicism
新界沙田文禮路35-37號 (2691 2171)
35-37 Man Lai Road, Shatin, NT
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
沙田官立小學 (P) (W36)
Shatin Government Primary School
全日
whole-day
男女
co-ed
官立
govt
新界沙田新田圍邨 (2605 3304)
Sun Tin Wai Estate, Shatin, NT
循理會美林小學
Free Methodist Mei Lam Primary School
全日
whole-day
男女
co-ed
資助
aided
基督教
新界沙田美林邨 (2605 2868)
Mei Lam Estate, Shatin, NT
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~n
東華三院冼次雲小學 (P)
TWGHS Sin Chu Wan Primary School
全日
whole-day
男女
co-ed
資助
aided
新界沙田大圍積福街38號 (2694 9272)
38 Chik Fuk Street, Tai Wai, Shatin, NT
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
保良局王賜豪(田心谷)小學 (P)
PLK Dr. Jimmy Wong Chi-ho (Tin Sum Valley) Primary School
全日
whole-day
男女
co-ed
資助
aided
新界沙田隆亨邨 (2606 2363)
Lung Hang Estate, Shatin, NT
九龍城浸信會禧年(恩平)小學 (P) (M3)
KC Baptist Church Hay Nien (Yan Ping) Primary School
全日
whole-day
男女
co-ed
資助
aided
基督教
新界沙田新翠邨 (2605 3811)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
香港中文大學校友會聯會張昌學校煊 (P) (U19)
CUHKFAA Thomas Cheung School
全日
whole-day
男女
co-ed
資助
aided
新界沙田顯徑嘉田苑邨 (2693 1898)
Ka Tin Court, Hin Keng Estate, Shatin, NT

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
家長在填寫「選擇學校表格」時,可於甲部填寫任何學校網的學校;而在乙部則必須填寫住址所屬學校網的「統一派位選校名單」內的學校。
Whenfilling in Part A of the “Choice of Schools Form”, parents may selectschools from any school nets. Parents should make their choicesstrictly from the “Choice of Schools List” of their home net whenfilling in Part B.
備註 Remarks
**
此欄顯示各學校根據暫定開辦小一班級數目而計算的統一派位學額,該數目屬暫定性質,會因應各學校網的實際學額需求而作調整。
Thiscolumn shows the provisional number of school places for centralallocation which is based on the provisional number of P.1 classes tobe operated by the school and is subject to adjustment in relation tothe actual demand.
P
該校具備有部分可供身體弱能學生使用的設施,有關詳情請直接向學校查詢。
Theschool is equipped with some facilities for the physically handicappedchildren. For details, please contact the school direct.
W35
該校原為香港九龍塘基督教中華宣道會陳元喜上午小學,預計於2007年9月香港九龍塘基督教中華宣道會陳元喜下午小學及台山商會黃達道紀念學校合併後,於原址由小一開始實施全日制授課,有關詳情請直接向學校查詢。
Theschool, originally named Christian Alliance H C Chan Primary School AM,will turn whole-day operation in P.1 at the existing premises afterChristian Alliance H C Chan Primary School PM has merged with Toi ShanAssociation Wong Tat To Memorial School in September 2007. For details,please contact the school direct.
W41
聖母無玷聖心學校已獲教育統籌局分配位於馬鞍山鐵路沙田大圍維修中心的新校舍。學校預計可於2010年遷往新址,並轉為全日制授課。有關詳情請直接向學校查詢。
ImmaculateHeart of Mary School has been allocated a new school premises at TaiWai Maintenance Centre of Ma On Shan Railway by the Education andManpower Bureau. The school is expected to move to the new premises andturn whole-day operation in 2010. For details, please contact theschool direct.
W36
學校已於2005年9月由小一開始逐步轉為全日制授課,有關詳情請直接向學校查詢。
The school has turned whole-day operation in P.1 with effect from September 2005. For details, please contact the school direct.
M3
九龍城浸信會禧年下午小學及恩平工商會李吳瑞愛紀念學校已於2006年9月在恩平工商會李吳瑞愛紀念學校原址合併,校名定為九龍城浸信會禧年(恩平)小學。有關詳情請直接向學校查詢。
KC Baptist Church Hay Nien Primary School PM and YPI&CA Lee Ng SuiOi Memorial School have merged at the present premises of YPI&CALee Ng Sui Oi Memorial School with effect from September 2006. Theschool is named as KC Baptist Church Hay Nien (Yan Ping) PrimarySchool. For details, please contact the school direct.
U
該校與香港中文大學校友會聯會陳震夏中學採用「一條龍」辦學模式。
The school and CUHKFAA Chan Chun Ha Secondary School adopt the ‘through-train’ mode

[ 本文章最後由 joefoon 於 07-9-8 04:22 編輯 ]
作者: joefoon    時間: 07-9-8 03:36

原文章由 rose_carmen 於 07-9-7 22:35 硐表

其實我係廣源.. 都唔知自己係咩網..
不過聽d同事講, 個網係包括左兩間呂明才...
但係我對沙田的學校都唔係咁清楚,
當然會想個仔入間好學校啦,
但係又唔想佢咁辛苦,
因為佢辛苦時我都辛苦... ...

rose_carmen
妳係 (91
網.)
你仲有1年時間慢慢選擇、
不要太心急、
除非想報『私小、直資、』這類小學、
咁就要下學期開始留意全港各『私小、直資、』這類小學、
的派表、面試、時間。
還要預備一份portfolio、好等interview時才交、
仲有如『私小』收了妳仔仔、
你要問清楚『私小』會否比你仔仔參加大抽奘
因有D『私小』是可以的、
又有D『私小』是不可以的、:cry::cry::cry:
如『直資』收了妳仔仔、你就肯定不可以參加大抽奘了:tongue:
rose_carmen
等我解決囡囡選了校的問題
到時再介紹 (91網.)的學校話妳知
作者: joefoon    時間: 07-9-8 04:20

原文章由 堯堯豬媽 於 07-9-7 15:14 硐表
joefoon

我今日終於明白你講校車EE既野,
佢真係有本事短短落車果十幾秒同我講堯豬既野
厲害
堯豬仲第一次主動同EE講"拜拜"
前所未見
好相信堯豬對呢位EE既信任同有 ...

堯堯豬媽
我無講大話啦
我在學
校所知的事情、在重點方面、
盡量告訴給你們知
但我只能用『老鼠』寫給妳們、
所以請見諒、
只望女兒明年升小一時、
我就發達了
可以早上去報讀『中文打字』
到時上來時~~便可得心應手了
作者: rose_carmen    時間: 07-9-8 09:16

thank you joefoon,
其實而家入咩小學都係其次...
係好想問下你地比小朋友學咩野...
對於果d珠心算都係冇乜認知...
係咪係時候要比仔仔學下呢?
作者: jojoalex    時間: 07-9-10 16:52

真係無k1家長入嚟呀?
作者: PIGPIGMA    時間: 07-9-11 14:32

原文章由 jojoalex 於 07-9-8 00:58 硐表

堯堯豬媽,

我仔仔今年讀k1下午班, 但就發現有3至4個新移民同班,由於一班人數只有十多人,所以比例上都好多,真的不太開心. 是否上午班會少D呢?

jojoalex

其實而家香港新移民邊到都有啦, 我估上午班都有, 不過比例會小掛,唔好唔開心, 你估第 時小一時大抽獎未溝埋哂一齊咪當早d适認lor, 其實佢地當中有好,有唔好,最近暑假參加左社區中心舉辦的親子旅行嘩大部分都係新移民,而為自己身在深圳, 不過一天相處後當中都有d好識教仔女的,所以佢地比多幾佰元校車都入讀呢間學校都唔會差得去邊掛 個次親子旅行的小朋友多數入讀田家炳呀
作者: PIGPIGMA    時間: 07-9-11 14:40

joefoon

你去左2年開學日,真係冇咩新移民咩, 我暫時都覺得吳多泰ok,不過未到畢業保留有關一切的{正確選擇,}之類的發言
作者: 蔚晴    時間: 07-9-11 15:14

哎呀!又要做燈籠呀!做手工係我的死穴!我請左假10月6日同囡囡一齊買旗,有冇人都去呀?
作者: jojoalex    時間: 07-9-11 17:11

請問各位家長知唔知道有無小朋友喺保良局畢業考到直資小學呀? 因為我都好想仔仔讀直資, 但就擔心機會很微, 因此校不是名校. Pls help!
作者: joefoon    時間: 07-9-11 21:58

原文章由 蔚晴 於 07-9-11 15:14 硐表
哎呀!又要做燈籠呀!做手工係我的死穴!我請左假10月6日同囡囡一齊買旗,有冇人都去呀?

蔚晴
買旗話不能帶14齡以下小朋友
所以no參加:cry::cry::cry:
作者: PIGPIGMA    時間: 07-9-12 09:03

原文章由 蔚晴 於 07-9-11 15:14 硐表

蔚晴

之前唔係有個手工的工作坊比家長學野,你有冇參加???賣祺冇得同阿囡去,所以冇參加, 學校早前派的學習包,你做哂未呀!!!!
作者: 蔚晴    時間: 07-9-12 13:58

原文章由 PIGPIGMA 於 07-9-12 09:03 硐表

蔚晴

之前唔係有個手工的工作坊比家長學野,你有冇參加???賣祺冇得同阿囡去,所以冇參加, 學校早前派的學習包,你做哂未呀!!!!

PIGPIGMA,
我冇參加手工工作坊,不過就算參加左都冇用,因為我根本就冇呢樣的DNA.賣旗唔係親子活動咩?我仲以為要同亞囡一齊去呀!
嗰D學習包我都未開張,可能我個靈魂仲放緊暑期!!!!
作者: jojoalex    時間: 07-9-14 17:15

大件事啦! 仲以為明天的工作仿係親子活動, 原來仔仔無得玩, 一早知道就唔參加啦 ,唔知明天打電話番學校取消得唔得呢? 有無其他家長都曾經參加過呀? 悶唔悶呀?
作者: joefoon    時間: 07-9-14 23:33

原文章由 jojoalex 於 07-9-14 17:15 硐表
大件事啦! 仲以為明天的工作仿係親子活動, 原來仔仔無得玩, 一早知道就唔參加啦 ,唔知明天打電話番學校取消得唔得呢? 有無其他家長都曾經參加過呀? 悶唔悶呀? ...

jojoalex
你有沒有看通告
可打電話番學校取消、
今年才第一次攪工作仿
家長會上、你沒留心

作者: rose_carmen    時間: 07-9-16 22:21

果本"我的小字典"都幾煩... 完全諗唔到做d咩好...
作者: 蔚晴    時間: 07-9-17 12:57

原文章由 rose_carmen 於 07-9-16 22:21 硐表
果本"我的小字典"都幾煩... 完全諗唔到做d咩好...

我做左"香港"&"月餅".

[ 本文章最後由 蔚晴 於 07-9-17 12:58 編輯 ]

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5