教育王國

標題: 啓思小學 [打印本頁]

作者: LA    時間: 07-9-4 18:51     標題: 啓思小學

IRON & Ballballmama,
Let's continue here.

Welcome all CPS parents.

[ 本文章最後由 LA 於 07-9-9 23:49 編輯 ]

作者: IRON    時間: 07-9-4 21:31

hi LA/ballballmama,

haha......我又開左個tim, 唔打緊啦, 係呢度傾.

今日先收書同手冊, 我地星期二同四著運動服, 好似幼稚園一樣都幾易記.

今日放學仔仔話有d倦(平日未聽過佢講), 又問有咩食, 之前既食物盒仲有提子, 又拎出黎食埋; 我問佢有無食晒飯, 佢話佢係第3個食晒 (平時食粒幾鐘), 飲晒湯不過無食雞蛋同萍果.

查實接放學好似有d兒戲, 個老師帶成隊人落黎, 跟住問邊個見到接既人舉手......舉手果d就行出黎搵返家長/姐姐, 但老師都無睇接送證.
作者: LA    時間: 07-9-4 23:39

IRON,
haha......我又開左個tim, 唔打緊啦, 係呢度傾.
- 揾唔到喎, 所以喺到等你.

今日先收書同手冊, 我地星期二同四著運動服, 好似幼稚園一樣都幾易記.
- 我哋二、五

今日放學仔仔話有d倦(平日未聽過佢講), 又問有咩食, 之前既食物盒仲有...
- 我嗰個未夠9pm已攤喺梳化. 未開學已經話唔食學校飯, 要帶飯. 我已預計佢唔鍾意昨明,後兩天之lunch.

課外活動交咗表未?
作者: yanlau71    時間: 07-9-5 09:44

Hi, 各位好 ! 我個仔都係今年 P1. 請多多指教.

作者: BallBallMaMa    時間: 07-9-5 09:50

LA, iron,

My daughter did not join any activities at school in P1 1st term.

She joined the Dancing team starting from May 2007.

But, a lot of her classmates joined the Junior Choir starting from P1.  My daughter was not chosen as choir member because she sang horribly.
作者: BallBallMaMa    時間: 07-9-5 09:51

Hi yanlau71

Welcome!!
Which class does your son study in??
作者: LA    時間: 07-9-5 13:48

Hi BallBallMaMa,

how 'busy' was your daughter when she was in P1, just want a gut feel.

by the way, why don't u join our gathering last time ar?
作者: BallBallMaMa    時間: 07-9-5 14:47

LA,

She was not really 'busy' in P1.

Chinese Dictation: once per 3 weeks (normally covers 6 chapters)

English Dictation: once per 3 weeks (covers only 1 chapter)

Maths assessment: around once per 3 weeks

Homework: normally 4-5 pieces per day, she can always finished in CP lesson at school, except WED and FRI since there are no CP lessons.

I did not join the gathering because my daughter was busy in practising for the ballet performance which was held on 29 Aug.

[ 本文章最後由 BallBallMaMa 於 07-9-5 14:49 編輯 ]
作者: Cyrus123    時間: 07-9-5 17:58

Hi, CP parents:
I'm a K3 mom. Sb said CP is similar to CKY but more expensive and famous. What do u think of CP? Would u pls. to share?
作者: IRON    時間: 07-9-5 18:03

hi yanlau71 ,

妳仔仔1A幾呀??

hi LA,

我交左啦, 只係報星期三喳.

今日手冊寫~~中文生詞p.8~~都唔知係乜......

hi ballballmama,

今朝開車時仔仔先話.......哎, 尋日唔記得聽cd, 今日老師要問, 點算, 而家返屋企聽.....真係激c我, 唯有教佢同老師坦白講唔記得做, 今日補做返得唔得, 請老師原諒; 之後到學校停車場時仲好驚青.
作者: bellyeung    時間: 07-9-5 21:25

我以前是啟思小學附屬幼稚園的!囡囡是同iron同埋yanlau71 個仔一班!仲曾經一齊學小提琴!

係呢!講到放學的安排我個囡個間都係差唔多!但係我見佢地都好負責任咁問每個有家長接送的小朋友是誰來接,見到家長就舉手示意,跟住就remark 向佢地的記錄上!每天都係咁做!都好辛苦!好盡責!只係有的家長比較心急的!情況有少少難控制o者!

iron 你忘記yanlau71是誰嗎?

至於你囝囝的忘記終於點呢!我相信老師都會比機會佢地!唔好咁緊張啦!

[ 本文章最後由 bellyeung 於 07-9-5 21:41 編輯 ]
作者: IRON    時間: 07-9-5 22:05

hi bellyeung,

妳女女返學如何?? 幾時搵我地食早餐, 我唔知阿yanlau71 網名嘛, 佢又唔係成日浦上黎, 呵呵呵. ^_*

放學時仔仔唔記得拎食物袋又上返課室, 點知班主任親自拎落黎, 佢見到我即刻話仔仔今日好叻, 一返上黎就同佢講自己點點點, 請老師原諒; 佢話今日先至係預習, 唔緊要, 仲話我教得好 之後仔仔落黎佢又話我已講俾你媽咪知.......

其實仔仔係好認真既人(十足爹地), 好多時都好緊張; 我好驚有d小朋友樣樣都無所謂, 做錯就算數, 但我又唔想太緊張, 搞到情緒唔好, 想搵一個平衡點真係幾難.
作者: LA    時間: 07-9-6 00:05

Tks BallBallMaMa.
作者: BallBallMaMa    時間: 07-9-6 09:25

IRON,

仔仔邊個做班主任呀?

其實仔仔認真是好事, 才會對自己有要求
作者: IRON    時間: 07-9-6 10:39

班主任係李老師.

仔仔係一緊張就好驚青果類人, 仲會口窒窒講唔清楚; 佢話我知尋日有同學仔搶野玩, 搞到成班一齊俾老師話, 我問你有無份, 佢話佢無只係企係果班人張台隔離, 之前又試過阿咩咩叫佢點點點, 佢就照一齊做點知又俾先生話.......我同佢講人地叫你一齊做咩都要自己諗下先, 岩定錯要判斷下先做, 不過都唔知佢明唔明   學校張紙問佢有咩弱頂我就寫左佢"自我保護意識不足".
作者: LA    時間: 07-9-6 23:42

ballballmama, 你有冇参加家教會?
作者: BallBallMaMa    時間: 07-9-7 07:19

LA,
有gar, 去年仲有食X'ma lunch buffet tim
原文章由 LA 於 07-9-6 23:42 硐表
ballballmama, 你有冇参加家教會?

我卒之都要去買多套PE衫, 家姐 MON & WED 上PE, FRI & SAT School Dancing Team 都要着PE衫, 着PE衫的日子多過着校服, 早知買一件校服算數.
作者: IRON    時間: 07-9-7 09:28

hi LA/ballballmama,

尋日我填左家教會份form, 另做埋義工, 不過填技能果度我猶豫左一陣, 哈哈, 做左c9咁耐仲有咩技能丫, 真係失禮.

尋日仔仔返黎預習國語第2課, 聽完cd又真係識讀喎, 不過都有幾個字唔准要執一執, 今朝返學時係車度背俾爹地聽, 老公好高興.
作者: yanlau71    時間: 07-9-7 09:53

Hi, 各位早.
Iron, 我都有唸過入家教會. 但無時間做義工...份form未交 !
作者: IRON    時間: 07-9-7 10:16

咁早返左公司??

尋日派打波果d活動玩唔玩呀?? 事頭話唔好玩住, 睇定d先, 太細個喎.

尋日我咪話蒸魚, 打俾事頭問佢話用冬菜會惹味d, 夜晚我同仔仔食完佢先返, 之後佢食食下話我......."乜妳用菜莆黎蒸魚"......哎, 原來搞錯左, 我咪話嘻嘻, 好唔好食丫(諗住佢會話有新意喎)........佢講"都無話好唔好食既, 又咪咁食囉", 噢, 又俾佢過野2棟.:cry: :cry:
作者: LA    時間: 07-9-7 10:36

agree, seems there are a lot of activities to choose ar.
原文章由 IRON 於 07-9-7 10:16 硐表
...尋日派打波果d活動玩唔玩呀?? 事頭話唔好玩住, 睇定d先, 太細個喎....

作者: LA    時間: 07-9-7 10:37

妳仔仔1A幾呀?? i don't know yet.
作者: Fanny8881    時間: 07-9-8 00:54     標題: PE衫

BallBallMaMa,
妳好, 請問點先知個仔幾時穿pe衫? 我個仔讀1A2班.

THANKS!

原文章由 BallBallMaMa 於 07-9-7 07:19 硐表
LA,
有gar, 去年仲有食X'ma lunch buffet tim

我卒之都要去買多套PE衫, 家姐 MON & WED 上PE, FRI & SAT School Dancing Team 都要着PE衫, 着PE衫的日子多過着校服, 早知買一件校服算數. ...

作者: IRON    時間: 07-9-8 09:08

我都想問有堂 "體/視"

係咪A周就體育, B周就視藝??

視藝著校服定PE衫??

BS/EQ  

BS係BIBLE, 咁EQ係咩??

[ 本文章最後由 IRON 於 07-9-8 09:18 編輯 ]
作者: LA    時間: 07-9-8 10:38

IRON,
应该是 Emotional Quotient 情绪智商, 教控制及管理情绪, for P1-P3.
原文章由 IRON 於 07-9-8 09:08 硐表
我都想問有堂 "體/視"
係咪A周就體育, B周就視藝??
視藝著校服定PE衫??
BS/EQ  
BS係BIBLE, 咁EQ係咩??

[ 本文章最後由 LA 於 07-9-8 23:31 編輯 ]
作者: LA    時間: 07-9-8 23:32

Hey all,
anybody know what is 'RA' for English in the Handbook Homework Record? Pls advise. tks.
作者: IRON    時間: 07-9-9 09:45

hi LA,

唔該晒, 我仲以為係咩新科目, 原來係成日講既EQ, 呵呵.

不過體育堂2周先1次咪好少囉
作者: Look-look    時間: 07-9-9 23:18

原文章由 LA 於 07-9-8 23:32 硐表
Hey all,
anybody know what is 'RA' for English in the Handbook Homework Record? Pls advise. tks.

Hi LA,

My boy just got into P1 this year. I had the same questionabout 'RA'. I think it's the Reading Assignment. There is a purple worksheet titled "I love reading report". Have you done it ?

Hope it's not too late.

Cheers

LL
作者: Look-look    時間: 07-9-9 23:31     標題: New to 啟思

Hi, Same here, 各位好 ! 我個仔都係今年 P1. 請多多指教.

作者: LA    時間: 07-9-9 23:47

Tks Look-look, i didn't see any purple worksheet i his school bag, not sure if he missed it.

By the way, which class is your son in?

[ 本文章最後由 LA 於 07-9-9 23:49 編輯 ]
作者: Look-look    時間: 07-9-10 01:33

原文章由 LA 於 07-9-9 23:47 硐表
Tks Look-look, i didn't see any purple worksheet i his school bag, not sure if he missed it.

By the way, which class is your son in? http://forum. ...

Hi LA,

My boy is in 1A4. How about yours ?

Have you seen the little "hand-made" paper book ? I missed it when I first checked his bag, too.

Cheers

LL
作者: BallBallMaMa    時間: 07-9-10 10:42

IRON,

There should be another weekly PE lesson.  So it should be 1.5 PE lessons per week.

In the first term, I let my girl wear PE衫 only during the days having PE lessons.  But in second term, I just let her wear PE衫 no matter it was week A or B because she did not like to wear the winter uniform.

Hi look-look,
Welcome !!
作者: kwokyk    時間: 07-9-10 11:18

Hi, all CPS parents.

My girl is in 2A4. Her class teacher is Ms. Li. Last year, her class teachers are Ms. Lam and Mrs. Li. She loves them very much. Also, she enjoys her school life very much.
Any boys and girls are in the same class? please share with me.

For the English homework-- "RA" , it stands for " Read Aloud". Students are encouaged to read a part of text book My Pals are Here to their parent  at home. Then, we complete the little RA paper sheet by putting tick(s) on the boxes and sign on it.
作者: IRON    時間: 07-9-10 12:10

唔該晒, 咁查實係咪任著既呢??(細細聲講 )

hi  Look-look ,

我仔仔都係1A4喎, 係咪幼稚園升上黎架??

hi LA/all,

明早大班媽咪約食早餐, 要黎就門口等.
作者: IRON    時間: 07-9-10 12:12

hi  kwokyk ,

可唔可以講下妳小朋友p1時學幾多野??(課外活動)

tks.
作者: LA    時間: 07-9-10 16:12

Dear look-look,
Still cannot find it, let's c in later days. Tks a lot.

Dear kwokyk,
tks for the clarification.
原文章由 Look-look 於 07-9-10 01:33 硐表
Hi LA,
My boy is in 1A4. How about yours ?
Have you seen the little "hand-made" paper book ? I missed it when I first checked his bag, too.
Cheers
LL

[ 本文章最後由 LA 於 07-10-9 16:12 編輯 ]
作者: LA    時間: 07-9-10 16:14

IRON,
i will take him to school tomorrow but no time to take breakfast together lar.
原文章由 IRON 於 07-9-10 12:10 硐表
hi LA/all,
明早大班媽咪約食早餐, 要黎就門口等. ...

作者: Look-look    時間: 07-9-10 19:43

原文章由 IRON 於 07-9-10 12:10 硐表

唔該晒, 咁查實係咪任著既呢??(細細聲講 )

我仔仔都係1A4喎, 係咪幼稚園升上黎架??

hi LA/all,

明早大班媽咪約食早餐, 要黎就門口等. ...

Hi IRON,   

How nice, so our boys 're in the same class. No lar, he came from another school.
Hey, do you know what is the 常識 home work today ? Not sure what pictures are they looking for.

I wish I could come for breakfast tomorrow, but can't make it. Need to go to work. Maybe some other time lar.

[ 本文章最後由 Look-look 於 07-9-10 20:00 編輯 ]
作者: IRON    時間: 07-9-10 21:38

係咪果張"我是小學生"??, 我仔仔畫左個自己係中間, 又畫校章, 書包, 體溫咭, 食物袋......應該係講每日要拎咩卦, 佢係學校已畫好, 返黎加左少少野就話ok.

係呢, 數學書係咪有2本??, 佢話今日上堂無拎書, 但返黎又唔見有第2本, 我已寫紙叫佢明日俾老師.
作者: kwokyk    時間: 07-9-10 23:39

Hi IRON,

我囡囡P.1 沒有參加學校的課外活動。

校外的如下:

Monday - piano
Wednesday - English lesson ( 1st term only)
Saturday - swimming & choir
Sunday - 普通話

今年P.2 的安排:

Monday - piano
Tuesday - violin 參加學校的樂器班
                (strongly request by herself)
Thursday - 手玲
Saturday - swimming & choir
Sunday - 普通話

原文章由 IRON 於 07-9-10 12:12 硐表

可唔可以講下妳小朋友p1時學幾多野??(課外活動)

tks.

作者: IRON    時間: 07-9-11 10:27

嘩, 都好多野學, 咁咪無乜時間玩??

我諗住俾仔仔&我自己適應下先, 但都覺好似無乜時間, 真係c火.
作者: kwokyk    時間: 07-9-11 11:40

IRON,

星期六、曰 的課程都OK.

平日的就趕D. 其實我都唔想佢學小提琴,但音樂老師推薦佢參加樂器班,加上佢要求學好耐,所以試吓學。我已經同阿囡話要練琴的,如果唔練或唔夠時間,就要放棄啦!幸好佢D功課大部份在CP 堂完成。

佢而家好期待下星期二第一堂上課。
作者: IRON    時間: 07-9-11 17:12

哎, 仔仔放學時我問佢想學咩, 佢話要學長號

岩唔岩咁細個學既呢??
作者: Look-look    時間: 07-9-11 22:23

原文章由 IRON 於 07-9-10 21:38 硐表

係咪果張"我是小學生"??, 我仔仔畫左個自己係中間, 又畫校章, 書包, 體溫咭, 食物袋......應該係講每日要拎咩卦, 佢係學校已畫好, 返黎加左少少野就話ok.

係呢, 數學書係咪有2本??, 佢話今日上堂 ...

Hi IRON,

Thanks, yes, I think that's it.

Regarding 數學書, there is a Math exercise book sent back home today, but it 's to be handed in next Monday. There's some homework assigned on a daily basis. One exercise per day. Have you got it ?
作者: LA    時間: 07-9-11 22:52

IRON,

The Math exercise book (A4 size) has to be handed in EVERY Monday. As look-look mentioned, the homework is assigned on a daily basis

數學書 (textbook) is same size as the Chinese one.
作者: IRON    時間: 07-9-13 10:18

hi  Look-look /LA,

唔該晒.

以前幼稚園會寫明派左咩書, 但而家無, 所以都唔知佢有無拎齊返黎, 不過算吧啦, 等佢自己處理, 我已同佢講如真係無就請老師買過本.

尋日又拎漏筆盒返黎, 唉~~
作者: BallBallMaMa    時間: 07-9-13 12:14

小一係咁ga la.
同家姐一起等校車&同班的男同學,時時都唔見外套la, 食物盒la.等等
家姐都試過唔見外套(仲要係手織冷衫,俾我同婆婆哦咗一晚), 不過好彩有寫名,所以搵得番

原文章由 IRON 於 07-9-13 10:18 硐表
hi  Look-look /LA,

唔該晒.

以前幼稚園會寫明派左咩書, 但而家無, 所以都唔知佢有無拎齊返黎, 不過算吧啦, 等佢自己處理, 我已同佢講如真係無就請老師買過本.

尋日又拎漏筆盒返黎, 唉~~ ...

作者: LA    時間: 07-9-13 13:10

IRON,
there is another A4 size 数学 - 活动与练习. I think your kid is talking about this one.

尋日又拎漏筆盒返黎 - never mind lar, ask him to take it back tomorrow lar. I believe we have to live with it.

[ 本文章最後由 LA 於 07-9-13 13:11 編輯 ]
作者: IRON    時間: 07-9-13 18:26

今日派通告......I-CUBE同i-classroom, 妳有無用呀?? ok嗎??

星期一要交.
作者: IRON    時間: 07-9-13 19:01

hi LA,

唔知係咪我緊張, 我見到份通告真係覺好大壓力, 仲有本閱讀紀錄.......如果再有下世, 我一定唔生.
作者: Look-look    時間: 07-9-13 21:56

Hi IRON,

You 're not alone. 見到份通告, 仲有本閱讀紀錄 緊張, 都 "farn"啦. At least you see it in the afternoon, I only got to see it late in the evening. (after work)
作者: kwokyk    時間: 07-9-13 23:27

那些網上練習,我通常看完就算,一來要交費,二來真的沒有時間做。學校本身已参加了"每曰一篇"和 "English-Pal",這些已經應付不來。

今晚阿囝阿囡都有試玩 I-cube 和 English Mama ,但興趣不大,玩了一陣便玩其它game了。
作者: LA    時間: 07-9-13 23:30

IRON / look-look,

I don't think i have the time to 'play' or 'do' the exercise (I-CUBE同i-classroom). And i don't think it is good for him to access the web without proper adult supervision either.
As kwokyk mentioned, 學校本身已参加了"每曰一篇"和 "English-Pal", i think this is more than enough lar.

'我見到份通告真係覺好大壓力',- sounds much busier than expected

'仲有本閱讀紀錄' - i didn't c it yet

'.......如果再有下世, 我一定唔生' - not to that extent ma.

[ 本文章最後由 LA 於 07-9-13 23:42 編輯 ]
作者: IRON    時間: 07-9-14 10:06

hi kwokyk ,

唔該晒妳既意見, 今日返學聽另一媽咪講對小朋友都算幾深, 其實岩唔岩小一玩呢?? 定係大d玩先好??

tks.

hi Look- look/LA,

我都好疑惑一個咁細既小朋友塞唔塞到咁多野, 查實真係無乜時間玩, 我地簡呢間學校都已話輕鬆, 人地傳統果d真不知點算.

hi LA,

以前我既理想係自由自在, 做自己鍾意既野, 講真我"出道"之後真係做得到, 婚後可能老公係輪更, 所以都一樣有好多私人時間, 不過生仔仔後真係無時停, 對我黎講係責任大過願望, 如果有得再簡我真係唔會生.
作者: BallBallMaMa    時間: 07-9-14 11:52

Dear all,

I would not join any Web exercises except "My English Pal" and "每日一篇".

"My English Pal" is interesting, especially the songs and stories at weekends.
作者: IRON    時間: 07-9-17 09:45

聽晒妳地既意見, 我都無買到個網上game; 星期六去左圖書館hea左一個下午, 又無左成日, 只有星期日同爹地出去玩左1日, 我都驚第時功課多無咁多時間玩game.

真係好忙~~
作者: LA    時間: 07-9-17 23:18

Hi IRON & look look,

我終於見到 '傳說中' 嘅閱讀紀錄啦. 唔怪之得你哋叫救命 and 煩啦, 我直情要 (查實個心話諗得重激D, 不過費事喺度俾老師見到啦)
救救救命呀呀!

話時話,我有個friend喺路口轉彎間小學讀, P1冇得網上check家課手冊, 冇交功課扣1分, 扣5分=1小過, 3小過=1大過, 3大過出校. P2以上扣3分=1小過.攞命!
作者: IRON    時間: 07-9-18 10:33

hi LA,

係喎, 又話校長都會黎"及"下, 呵呵呵.

上星期六我同左仔仔去圖書館什麼故事坊hea左4粒鐘(中間有小休), 又借書又睇書, 終於搞左1個下午; 本閱讀計劃簡左銅獎目標, 要70本書

頭都痛埋, 聽日都係去做下按摩, 妳去唔去呀??
作者: LA    時間: 07-9-18 11:22

IRON.
按摩呢家野我只可2,3星期做1次, 无时间呀.
作者: IRON    時間: 07-9-19 10:08

hi LA,

今日又有時間送返學......又上大6呀??
作者: LA    時間: 07-9-19 22:48

Yes, tomorrow (Thu) also for this week.
原文章由 IRON 於 07-9-19 10:08 硐表
hi LA,
今日又有時間送返學......又上大6呀??

作者: IRON    時間: 07-9-20 10:04

hi LA,

黎啦黎啦~~打到黎啦~~終於都要測驗啦
作者: BallBallMaMa    時間: 07-9-20 11:03

測驗? quiz 咋ma?

測驗要等 30/10 & 31/10 wor.
作者: IRON    時間: 07-9-20 11:23

係呀, 張紙話1分鐘寫動物名, 尋日我問仔仔, 講就講到十幾個, 但寸就得幾個, 而家返黎1日寸1個都排玩啦, 都唔知係咪出呢個topic, 佢舉例喳喎, 會唔會出顏色/水果........都唔知.
作者: BallBallMaMa    時間: 07-9-20 12:25

iron,

咁快教Animals.  我地去年下學期先教ga wor.
my pal 教緊 unit 幾呀? One minute challenge 係會出番教緊 topic ga wor
作者: LA    時間: 07-9-20 23:04

放鬆D, take it easy....我同自己講呀.
原文章由 IRON 於 07-9-20 10:04 硐表
hi LA,
黎啦黎啦~~打到黎啦~~終於都要測驗啦

作者: IRON    時間: 07-9-23 14:22

hi all,

今日仔仔發燒, 去睇醫生人山人海, 各位小心哦.

hi LA,

仲諗住今日同仔仔讀下書寸下字, 點知佢又病, 唉~~
作者: LA    時間: 07-9-23 23:40

應該唔會太深掛....最主要係睇題目同聽指示....我諗.
原文章由 IRON 於 07-9-23 14:22 硐表
hi LA,
仲諗住今日同仔仔讀下書寸下字, 點知佢又病, 唉~~

[ 本文章最後由 LA 於 07-9-24 11:16 編輯 ]
作者: kayiu626    時間: 07-9-24 09:59

wai...老友...我又!!!

睇完你地D"功課"...我都 ...咪嚇窒我la...
我上年K2都係做20本咋bor...今年5知點tim!!!

想問下你地英文深5深...多5多時間係外藉老師上堂ar?
普通話學中文佢地明5明jet?
作者: BallBallMaMa    時間: 07-9-24 10:51

kayiu,

Welcome!! 其實他們每天都有閱讀時間, 要完成Reading Passport 嘅要求唔難

英文佢地跟番教署的syllabus,冇教高半班or一班, 英文分"英文", "英Eng" 和 "English", 分別由local, local+NET and NET 教, 我唔知算唔算多時間

普通話學中文, 往年我個女嗰班好快就全普通話上課, 今年分去另一班都係全普通話, 但據聞有d班仲要用廣東話輔助上課
作者: LA    時間: 07-9-24 11:22

hi kayiu, nice to meet u here.

In k2 or K3 it is 20 books in 1 month if i remember correctly, now we r talking about whole year (i think). It is more the pressure to parents rather than the qty itself.

English - i think it is not that difficult.

Chinese in Putonghua
-  There are some poems like 静夜思 and 谁知盆中飱, 粒粒皆辛苦. Even in Cantonese they may not understand. Need to explain to them no matter using Putonghua or Cantonese.
- For pronounciation, i think it depends on the kid's standard. There is still another Putonghua lesson in addition to Chinese.
原文章由 kayiu626 於 07-9-24 09:59 硐表
wai...老友...我又!!!
睇完你地D"功課"...我都 ...咪嚇窒我la...
我上年K2都係做20本咋bor...今年5知點tim!!!
想問下你地英文深5深...多5多時間係外藉老師上堂ar?
普通話學中文佢地明5明jet? ...

[ 本文章最後由 LA 於 07-9-24 23:27 編輯 ]
作者: IRON    時間: 07-9-24 12:58

hi LA,

妳講開"靜夜思"真係搞笑, 仔仔之前搞左成晚有幾個音都未掂, 我都叫佢去訓啦, 點知第2朝起身佢話媽咪我識啦, 跟住成篇讀晒出黎又無錯喎, 我話你成晚無訓呀 佢話有, 不過一路訓一路諗喎, 但又見佢好精神.

跟住尋日首"登xx樓"又玩左好耐, 唉~~有時諗係咪我要求高呢, 人地果d係咪真係可以自己聽cd讀識晒架呢......
作者: LA    時間: 07-9-24 23:34

掂喎, 睡夢中學習,
我嗰點都要等我返嚟至肯聽CD, 讀唔晒架, 留番D上堂學囉.
原文章由 IRON 於 07-9-24 12:58 硐表
hi LA,
妳講開"靜夜思"真係搞笑, 仔仔之前搞左成晚有幾個音都未掂, 我都叫佢去訓啦, 點知第2朝起身佢話媽咪我識啦, 跟住成篇讀晒出黎又無錯喎, 我話你成晚無訓呀 佢話有, 不過一路訓一路諗喎, 但又見佢好精 跟住尋日首"登xx樓"又玩左好耐,
唉~~有時諗係咪我要求高呢, 人地果d係咪真係可以自己聽cd讀識晒架呢......

作者: IRON    時間: 07-9-25 09:16

hi LA,

哎, 唔係"靜夜思"呀, 果篇好易喳; 係什麼"x農", x禾日當午, 汗滴禾下土, 誰知盤中餐.......真係廣東話都未識讀呀!

今日試測, 阿仔都唔知係乜, 仲問點測架(我都唔知), 只係同佢講老師問乜咪答乜囉, 不過要小心聽清楚人問乜.
作者: LA    時間: 07-9-25 10:00

which subject? u mean English Quiz?
原文章由 IRON 於 07-9-25 09:16 硐表
hi LA,
...今日試測, 阿仔都唔知係乜, 仲問點測架(我都唔知), 只係同佢講老師問乜咪答乜囉, 不過要小 ...

作者: BallBallMaMa    時間: 07-9-25 10:30

Dear all,

Class photos are available.  Please take a look.

http://www.creativeprisch.edu.hk/chinese/c-pprofile/L2_cphoto.htm
作者: LA    時間: 07-9-25 10:43

Tk you very much, not knowing that the school will put this in their website.
where is your daughter?
原文章由 BallBallMaMa 於 07-9-25 10:30 硐表
Dear all,
Class photos are available.  Please take a look.
http://www.creativeprisch.edu.hk/chinese/c-pprofile/L2_cphoto.htm

作者: IRON    時間: 07-9-25 10:46

Tks ballballmama~~
作者: kayiu626    時間: 07-9-25 17:56

wa...D相睇好happy bor!!
作者: IRON    時間: 07-9-26 17:01

hi all,

中秋節快樂~~
作者: kwokyk    時間: 07-9-27 12:06

BallBallMaMa

Thanks .

星期五晚家長會,一定要到呀!

原文章由 BallBallMaMa 於 9-25 10:30 硐表
Dear all,

作者: LA    時間: 07-9-27 23:25

IRON,
Does your son get well already? Didn't c u this morning.
作者: IRON    時間: 07-9-28 10:08

hi LA,

仔仔星期一已返學, 尋日朝我見到妳地呀, 有無留意係車場有架車向住妳地行, 跟住停俾妳地過, 呵呵呵.

今晚見唔見呀??
作者: DOUGLASMAMA    時間: 07-9-29 09:06

Iron, LA,

仔仔怎麼呀,幾時測試?

我都吾知幾烏龍,報咗名上講座,居然吾記得咗.人老年紀大,仔仔上小學,壓力又大....
作者: IRON    時間: 07-9-29 10:17

hi DOUGLASMAMA ,

仔仔派返英文試測, 又ok岩晒喎, 數學就做漏半題, 少左1分(激c我, 事前都講左多次要重check), 下星期到中文, 而家努力中~~

尋日家長會, 將仔仔放左係同學仔屋企, 同老公一齊去. 之後可同班主任傾幾句, 佢話仔仔大致都ok仲幾好tim, 仲讚我教得好 , 總算對老公有個交待, 我覺得全職媽咪有個壓力係對老公, 唔駛做仲教唔好個仔! 佢地會咁諗.
作者: LA    時間: 07-9-29 23:50

u put too much pressure on yourself lar.
原文章由 IRON 於 07-9-29 10:17 硐表
... 我覺得全職媽咪有個壓力係對老公, 唔駛做仲教唔好個仔! 佢地會咁諗.

作者: IRON    時間: 07-9-30 11:18

hi LA,

無法啦, 我覺得返工仲舒服過湊仔, 起碼都有喘氣既時間, 定定地食個lunch, 又唔駛做家務. 我做家務係弱項, 成日做錯野, 早排試過冬菜蒸魚用左菜蒲, 煲湯豬展拎錯豬排(要解凍焗住用), 又打碎湯碗(仲係康寧不易碎果只), cut紅蘿白把刀都跌埋落地差少少腳指都無埋.......總之就玩到謝, 驚驚.
作者: IRON    時間: 07-10-2 09:25

hi LA,

妳果班(k3a3)係咪有個叫amanda呀?? 我朋友個女(油天)開家長會話有個啓思過去架喎.

另妳有幾個只cd派左??係咪有只玩遊戲架??
作者: LA    時間: 07-10-2 13:15

2 sides of a coin lar.

我返工 and can only start follow up with my kid on homework after 8, and he sleeps at 10pm, there is not much time, not possible for story telling and playing at all. Besides, i have to 'minimise' dinner at outside, either with friends or business purpose; and make less business trips.

做家務呢家野又真是辛苦D, 你有没有钟点帮?
原文章由 IRON 於 07-9-30 11:18 硐表
hi LA,
無法啦, 我覺得返工仲舒服過湊仔, 起碼都有喘氣既時間, 定定地食個lunch, 又唔駛做家務. 我做家務係弱項, 成日做錯野, 早排試過冬菜蒸魚用左菜蒲, 煲湯豬展拎錯豬排(要解凍焗住用), 又打碎湯碗(仲係康寧不易 ...

作者: LA    時間: 07-10-2 13:17

Let me ask my kid tonight if he knows amanda.

CD - no woo. what is it about?
原文章由 IRON 於 07-10-2 09:25 硐表
hi LA,
妳果班(k3a3)係咪有個叫amanda呀?? 我朋友個女(油天)開家長會話有個啓思過去架喎.
另妳有幾個只cd派左??係咪有只玩遊戲架??

作者: IRON    時間: 07-10-2 18:42

hi LA,

用鐘點咪俾人話(99), 已經唔駛返工, 煮下飯都話辛苦, 嘿~~

而家妳仔仔係邊班??(我唔記得左, 只記得第1日話佢又唔同班),  今朝同1a2既媽咪食早餐, 佢話有2只cd, 1只係語文, 1只係玩既, 語文就日日用啦, 玩果只佢都未開過.
作者: LA    時間: 07-10-3 00:05

用鐘點 for cleaning...etc law, 俾人話 - never mind lar, u didn't c her very oftern ar!

my kid is next to yours law, he knows Amanda woo, last name is Lai.

i know which 2只cd u r talking about lar, 1只係語文CHinese, 1只係玩既Putonghua, i just started the Putonghua with my kid yesterday - some games and with pronounication also.
原文章由 IRON 於 07-10-2 18:42 硐表
hi LA,
用鐘點咪俾人話(99), 已經唔駛返工, 煮下飯都話辛苦, 嘿~~
而家妳仔仔係邊班??(我唔記得左, 只記得第1日話佢又唔同班),  今朝同1a2既媽咪食早餐, 佢話有2只cd, 1只係語文, 1只係玩既, 語文就日日用啦, 玩果 ...

作者: IRON    時間: 07-10-3 11:55

hi LA,

都話家家有本.....呵呵呵, 仔仔1-3歲都有用工人, 真係好煩架, 唔止人地阿媽話, 自己阿媽都成日講, 佢1個湊4個邊有人幫呀......, 我諗做得多就藝熟啦.

終於搵返張cd出黎, 岩岩玩過, 不過好似好遲鈍咁既.
作者: Cyrus123    時間: 07-10-3 13:56

Hi,各位啟思mami:
我囝囝今月考啟思小學lar,但不是from啟思幼稚園, 我想問問你們:學生是否大多來自啟思幼稚園?啟小收"外人"多嗎?
多謝指教!
作者: IRON    時間: 07-10-3 15:05

hi Cyrus123 ,

去年我地k3有3班, 每班2x人, 聽聞有3x人上小學.

今年小學有4班, 1班1x人, 3班2x人.

[ 本文章最後由 IRON 於 07-10-3 15:06 編輯 ]
作者: IRON    時間: 07-10-3 15:08

hi all,

岩岩打簿過左$650飯錢, 計起黎成$31/餐, 仲貴過我係樓下食個午餐.
作者: Cyrus123    時間: 07-10-3 16:15

IRON:
Wa...近50% , 咁競爭好keen bor. 阿仔要醒定d lar.
Thx.
原文章由 IRON 於 07-10-3 15:05 硐表

作者: LA    時間: 07-10-3 23:56

calling calling,
Anybody knows what CUEA English Adventure Course & English Live Campus 'are' about? Just another paid on line exercise as we received a few weeks ago?
作者: LA    時間: 07-10-3 23:58

去年我地k3有4班ar, 3 AM class and 1 PM class.
原文章由 IRON 於 07-10-3 15:05 硐表

作者: LA    時間: 07-10-4 00:01

咁你係唔係有飯有老火湯同埋生果先?喺九龍塘食噃.
原文章由 IRON 於 07-10-3 15:08 硐表
hi all,
岩岩打簿過左$650飯錢, 計起黎成$31/餐, 仲貴過我係樓下食個午餐.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5