教育王國

標題: 07-08樂基(駿景園)2 歲 nursery 班家長請進 [打印本頁]

作者: lmak    時間: 07-9-6 15:18     標題: 07-08樂基(駿景園)2 歲 nursery 班家長請進

開學已四天,你們的小朋友返學點呀?

我個仔係下午p2班,佢返學都開心只不過唔鍾意著校服,每天著校服好似打架咁!

三個班主任都幾nice,全班約30人,唔知30個小朋友返齊哂會唔會好迫呢?我見昨天15位小朋友唱歌圍圓圈時都唔係有好多位。

我亞仔個班有個女仔成個鐘都無坐過係張椅到,個亞媽或工人都無叫個女乖乖坐定,個外藉miss都有好細聲講sit down please,但個女仔都無理,個亞媽同工人都無出聲,我個老公都有對個女仔講,你乖乖坐定啦!佢個家長簡直當聽唔到。外藉miss後期都有捉住個女仔叫佢坐定,但個女仔發難推開個miss。食完茶點後我個仔攞番隻碟俾miss時仲俾佢撞到個頭添,個女仔真係好影響其他同學。我時常同個仔講呢個同學咁是好唔啱。放學時我都忍唔住同個中國人miss講,問佢地到無家長陪返學時、會否對他們嚴些。點解有咁既家長唔理小朋友的discipline呢????

[ 本文章最後由 lmak 於 07-9-6 15:21 編輯 ]
作者: joeykcwu    時間: 07-9-7 11:04

作者: bakusensei    時間: 07-9-7 22:07

原文章由 lmak 於 07-9-6 15:18 硐表
開學已四天,你們的小朋友返學點呀?

我個仔係下午p2班,佢返學都開心只不過唔鍾意著校服,每天著校服好似打架咁!

三個班主任都幾nice,全班約30人,唔知30個小朋友返齊哂會唔會好迫呢?我見昨天15位小朋友唱歌圍圓圈時都唔係有好 ...

Hi Imak,

Would u mind sharing which class (int'l class or "chinese-english" class) is your son going? Apart from the rather crowded classroom, would u mind also sharing the other observation of the school?

Thank you very much :)

Joeykcwu,
I understand that you are v. familar w/ the school (I have read the other threads about this school before and u really contributed a lot :) ). I read from the school website that the school is using part of the Montessori's theory. would u mind advising how teachers in this school normally addressing the situation mentioned by Imak above?

Separately, I would be grateful if you would advise how or in what aspect/are does the school implement Montessori's theory. Becoz I seldom read from the posts of the parents in this school mentioned the Montessori's learning in this school.

Thanks in advanced for your advice as we are thinking of finding a Montessori's nursery for the baby :)
作者: may123    時間: 07-9-9 19:48

lmak

,我個囡上年都係下午p2班.係Miss Shum 同Miss Tam做佢班主任.唔知今年下午班係邊個做班主任呢

一班成三十個小朋友,一定有一些是活躍些,我相信老師在一些同學做錯時會作出懲罰的:D :D .講真,一班成三十人,照顧一定唔會太好的,不過整體上,我個囡係上一年都好開心,.好鐘意返學
作者: joeykcwu    時間: 07-9-9 22:33

作者: lmak    時間: 07-9-11 14:36

joeykcwu,

其實我都有再與班主任聯絡,她說當無家長在場時,佢地知道應該點處理這些學生。她說每年都有些咁既學生所以佢地知道點處理。

希望各同學都相處得開心,又鍾意返學啦!

你的小朋友仲係唔係樂基返學呢?

bakusensei,

佢係讀中英文班。現在所觀察學校及老師都幾好,但要觀察耐些才能知道整體怎樣。

原文章由 joeykcwu 於 07-9-7 11:04 硐表

唔駛咁緊張o既!好多小朋友都係咁,因為嚮屋企時自由慣,不過學校會教,慢慢黎!仲有,家長冇得陪之後兩星期都係喊喊日!d喊聲仲犀利過嚮機場!最好就儘快甩開個小朋友俾佢入去,如果唔係就大人細路都唔捨得!好快適應o架喇!我個女有個同 ...

[ 本文章最後由 lmak 於 07-9-11 14:49 編輯 ]
作者: lmak    時間: 07-9-11 14:45

may123 ,

亞仔班主任係miss shum, miss chow and miss tammy。

佢昨天同今天返到學校門口喊了一陣,應該入到課室一陣已經收聲。佢都好鍾意3個班主任,係屋企問佢miss叫咩名,佢都已經能夠講出3 個miss名。問佢開唔開心,佢就話開心。

我想問吓snack time的麵包如果他食唔哂、可唔可以叫miss幫佢放落書包到,因為他一放學都話要食包包,我覺得佢係snack time時間係食唔哂個包,如果將個包掉咗會好浪費食物。你的經驗如何?

你個囡是否返緊樂基下午班呢?

原文章由 may123 於 07-9-9 19:48 硐表
lmak

,我個囡上年都係下午p2班.係Miss Shum 同Miss Tam做佢班主任.唔知今年下午班係邊個做班主任呢

一班成三十個小朋友,一定有一些是活躍些,我相信老師在一些同學做錯時會作出懲罰的:D :D .講真,一 ...

[ 本文章最後由 lmak 於 07-9-11 14:46 編輯 ]
作者: may123    時間: 07-9-11 15:22

原文章由 lmak 於 07-9-11 14:45 硐表
may123 ,

亞仔班主任係miss shum, miss chow and miss tammy。

佢昨天同今天返到學校門口喊了一陣,應該入到課室一陣已經收聲。佢都好鍾意3個班主任,係屋企問佢miss叫咩名,佢都已經能夠講出3 個miss名。問佢開唔開心,佢 ...

焮焮都好鐘意上年三個的班主任,到而家,成日都會提住佢之前三位老師,我個囡而家轉左上午國際班,仲係適應中因我們較夜訓,要調較佢返早真係有難度
至於你話食野時間,我又沒有諗過佢食唔食晒的問題,你可以問下老師的意見
作者: joeykcwu    時間: 07-9-12 01:23

作者: lmak    時間: 07-9-14 10:47

may123,

K1國際班有上午班? 其實k1共有多班呢?2歲班好似係咪上午1班中英文,下午就各有1班呢?

我睇手冊上日曆寫有個星期六係picnic day,你知唔知道2歲班有無得去架?仲有係家教會個活動表上的活動2歲班有無得去呢?請指教。

我個仔都唔係早訓,所以我選了下午班。你囡囡讀咗一年咁你對樂基點睇法呢?其實佢地k3的學生派位派得好唔好呀?

原文章由 may123 於 07-9-11 15:22 硐表

焮焮都好鐘意上年三個的班主任,到而家,成日都會提住佢之前三位老師,我個囡而家轉左上午國際班,仲係適應中因我們較夜訓,要調較佢返早真係有難度
至於你話食野時間,我又沒有諗過佢食唔食晒的問題,你可以問下老師的意 ...

作者: joeykcwu    時間: 07-9-14 11:40

作者: may123    時間: 07-9-14 12:25

原文章由 lmak 於 07-9-14 10:47 硐表
may123,

K1國際班有上午班? 其實k1共有多班呢?2歲班好似係咪上午1班中英文,下午就各有1班呢?

我睇手冊上日曆寫有個星期六係picnic day,你知唔知道2歲班有無得去架?仲有係家教會個活動表上的活動2歲班有無得去呢?請指教 ...

我個囡都係超級夜訓,我又係超級夜的,我都好困擾她讀唔讀到上午,但係只係用左幾日時間,焮焮漸入佳境,而家十點半訓,第二朝起床都好易,今日仲自己起, 仲有呀,佢讀上晏班,訓一塲覺之後又可以去學野,我覺得幾好,所以而家都唔會諗佢讀下晏了

旅行,有得去的,上年好似攪得唔多好,我沒有去,我老公去的,佢話唔好玩

家教會多數活動都係比所有的家長參加的,上年攪得好好,只是有一個溜冰活動要三歲以上先參加的,咁我個囡就沒有得去,同埋一些活動要抽簽

讀左呢度一年,我個人,係個人覺得學校不太開放,唔多知佢做過咩,家長與老師溝通不多,
作者: lmak    時間: 07-9-14 16:25

joeykcwu,

多謝你的意見。2歲班學校是否沒有提供任何興趣班?

原文章由 joeykcwu 於 07-9-14 11:40 硐表

Hi Imak,

等我多口答左先啦!學校其實係 nursury class (K1) 同 lower class (K2) 主力嚮上午,playgroup 同 upper class (K3) 就主力下午。upper class 就應該冇上午班。不過就會按照實際人數去加減班數。

picnic da ...

作者: lmak    時間: 07-9-14 16:30

may123,

我個仔暫時要11:00-11:30才肯去訓。

你會俾亞囡去學甚麼呢?2歲班學校係咪無提供任何興趣班呢?

我暫時都覺得老師同家長的溝通唔夠,請問當學生返了3個鐘時,老師會否打電話給家長同佢講吓個學生返學的情形呢?我見第2間幼稚園學生自己返了2個鐘,放學後老師都會打俾家長。

原文章由 may123 於 07-9-14 12:25 硐表

我個囡都係超級夜訓,我又係超級夜的,我都好困擾她讀唔讀到上午,但係只係用左幾日時間,焮焮漸入佳境,而家十點半訓,第二朝起床都好易,今日仲自己起, 仲有呀,佢讀上晏班,訓一塲覺之後又 ...

作者: joeykcwu    時間: 07-9-14 18:13

作者: may123    時間: 07-9-17 18:21

原文章由 lmak 於 07-9-14 16:30 硐表
may123,

我個仔暫時要11:00-11:30才肯去訓。

你會俾亞囡去學甚麼呢?2歲班學校係咪無提供任何興趣班呢?

我暫時都覺得老師同家長的溝通唔夠,請問當學生返了3個鐘時,老師會否打電話給家長同佢講吓個學生返學的情形呢?我見 ...

焮焮讀左一年,要話由老師打電話同家長溝通,我諗五次內

我個囡學武 同學舞
作者: shirley_chan    時間: 07-9-18 15:40

我個囡囡都係讀p2 class. 但因為佢9月17日出世,所以今個星期先可正式上學, 不過因為老師之前比錯info, 所以9月7日and 9月14日(生日會)都有比佢返學, 囡囡一個人上堂都冇喊, separation 冇問題.  不過, 以為今個星期可以正式返學, 點知呢兩日傷風, 所以同佢請o左假, 費事傳染比其他小朋友.

好想佢快D 返學, 因佢未識講野, 希望返學後可以快D pick up and 戒片.
作者: may123    時間: 07-9-19 10:23

原文章由 shirley_chan 於 07-9-18 15:40 硐表
我個囡囡都係讀p2 class. 但因為佢9月17日出世,所以今個星期先可正式上學, 不過因為老師之前比錯info, 所以9月7日and 9月14日(生日會)都有比佢返學, 囡囡一個人上堂都冇喊, separation 冇問題.  不過, 以為今個星期 ...

焮焮上年返學,足足半年,總返學日數加埋唔夠一個月
作者: joeykcwu    時間: 07-9-21 11:36

作者: lmak    時間: 07-9-21 13:56

shirley_chan ,

好開心有個同學仔係同我個仔一班,你知唔知你個囡係跟邊個班主任呢?我個仔係跟tammy。今個星期tammy打電話給我講了亞仔返學的情形及表現,好彩so far so good。咁你有無去上個星期六的家長會呀?

原文章由 shirley_chan 於 07-9-18 15:40 硐表
我個囡囡都係讀p2 class. 但因為佢9月17日出世,所以今個星期先可正式上學, 不過因為老師之前比錯info, 所以9月7日and 9月14日(生日會)都有比佢返學, 囡囡一個人上堂都冇喊, separation 冇問題.  不過, 以為今個星期 ...

作者: lmak    時間: 07-9-21 13:58

joeykcwu,

我個仔都未戒片,如果唔同佢著紙尿褲咁返學賴尿咪好麻煩老師同嬸嬸囉?我都唔知點佢先識戒片,真頭痛!

原文章由 joeykcwu 於 07-9-21 11:36 硐表
焮焮真係我識咁多學生之中返得最少o既一個,真唔好彩!

Shirley_chan:唔駛咁心急戒片,不過係就趁未凍試下,由得佢賴一、兩個星期,學校會帶小朋友去下廁所,但唔會幫佢戒! ...

作者: 卓衡父母    時間: 07-9-21 22:39

My son is studying in P1 am class.  I've just recived a purchase form of Winter Uniform.  May I know which items do you buy or do not buy?

I do not want to buy Blazer and Long pants.  Because the blazer is optional item.

For Long pants, I think the chance for wearing is seldom.  But, in case the whether is very cold.  I want to wear Sport suit.   What is your opinion????????????
作者: joeykcwu    時間: 07-9-22 11:07

作者: joeykcwu    時間: 07-9-22 11:18

作者: 卓衡父母    時間: 07-9-22 14:28

原文章由 joeykcwu 於 07-9-22 11:18 硐表

我覺得男仔成日會著長褲,所以最好都要有!十零廿度都唔好著短褲仔o勒!

Blazer,即係件校褸就兩睇,都係返學段路著,入左學校都會除,最緊要件紅、藍色外套。 ...

Thank you for your reply!

How about the socks?
作者: joeykcwu    時間: 07-9-23 16:06

作者: shirley_chan    時間: 07-9-28 12:24

Imak,

Sorry, 呢排好忙,都冇機會上baby-kingdom.  我冇去到家長會, 冇收到通知, 睇翻school handbook 先知. 我個囡班主任係Miss Shum, Miss Chau, and Miss Tammy, 有分跟邊個班主任o架? 可能我個女17 Sep先正式返學, 所以未聯絡我掛. 但我如果有問題通常搵Miss Shum.

Weekend 時想同個囡試戒片, 無比片佢著, 佢突然自己除左D褲, 以為佢知道要坐potty, 點知佢除左D褲後立即跑入房, 攞條pull-up著, 然後屙左落條片度, 比佢激死.

Winter uniform 我冇買blazer, 因我覺得blazer 著得唔舒服, 而且佢凍D時可著棉襖, 好似輕D舒服D.

原文章由 lmak 於 07-9-21 13:56 硐表
shirley_chan ,

好開心有個同學仔係同我個仔一班,你知唔知你個囡係跟邊個班主任呢?我個仔係跟tammy。今個星期tammy打電話給我講了亞仔返學的情形及表現,好彩so far so good。咁你有無去上個星期六的家長會呀?

...

作者: 卓衡父母    時間: 07-9-29 16:46

Where do you buy 棉襖?
作者: shirley_chan    時間: 07-10-2 14:40

Probably at "Yue Hua"

原文章由 卓衡父母 於 07-9-29 16:46 硐表
Where do you buy 棉襖?

作者: hitomi_me    時間: 07-10-11 22:26

Hello,

大家好呀, 我個仔仔在係讀P2的, 請多多指教:
我無買校褸呀, 但佢係坐校車返學的, 如果入學校不可以穿自己的外套...咁件外套點算呀??
作者: joeykcwu    時間: 07-10-12 00:07

作者: hitomi_me    時間: 07-10-12 22:45

: 我有買到學校件外套呀
希望可以著自己件褸啦
如果唔係凍親就
作者: lmak    時間: 07-10-16 14:32

你地有無去上個星期六個workshop呀?我覺得幾好不過時間唔夠。如果可以的話再做多次呢類型的workshop,不過可以舉多些例子及方法給家長就好啦!

你地會唔會參加11月10日的親子旅行呢?我個日唔得閒,唯有爸爸帶亞仔去參加啦,如果你地去的話咁我叫我husband認識吓大家。

你地會唔會報其他幼稚園呢?
作者: shirley_chan    時間: 07-10-17 10:37

我都有去個workshop, 但平時要返工, 同個女的時間已經唔多, 好難完全跟住做.

我本來都報左名去旅行, 但剛收到通知, 11月10日有個K1的interview, 所以去唔到.
作者: 卓衡父母    時間: 07-10-17 22:03

原文章由 shirley_chan 於 07-10-17 10:37 硐表
我都有去個workshop, 但平時要返工, 同個女的時間已經唔多, 好難完全跟住做.

我本來都報左名去旅行, 但剛收到通知, 11月10日有個K1的interview, 所以去唔到. ...

Same as me.  I also have an interview on 10/11.
作者: lmak    時間: 07-10-25 12:15

卓衡父母 & Shirley,

你地10號是否in sc 呀?in 幾多點呀?

原文章由 卓衡父母 於 07-10-17 22:03 硐表

Same as me.  I also have an interview on 10/11.

作者: lmak    時間: 07-10-25 12:20

你們會否參加學校的christmas party呢?係咪好似貴咗少少呀!亞仔咁細值得嗎?

原文章由 lmak 於 07-10-25 12:15 硐表

你地10號是否in sc 呀?in 幾多點呀?

作者: 卓衡父母    時間: 07-10-25 13:11

原文章由 lmak 於 07-10-25 12:20 硐表
你們會否參加學校的christmas party呢?係咪好似貴咗少少呀!亞仔咁細值得嗎?

x'mas party 我都feel貴,15/16唔知去不去好。其實你們會不會比你們的小朋友在此讀上去。
作者: shirley_chan    時間: 07-10-25 15:11

我都覺得貴,其實我覺得應該定個小童價,我老公話我地已經去唔到picnic,所以可能都要參與下。

我個女9號in SC, 10號in KV.

原文章由 卓衡父母 於 07-10-25 13:11 硐表

x'mas party 我都feel貴,15/16唔知去不去好。其實你們會不會比你們的小朋友在此讀上去。

作者: shirley_chan    時間: 07-10-25 15:15

同埋呀女係屋企戒左片,朝早睡醒都會第一時間叫"mammi wee wee!",可能係急醒左。

但出街就唔肯去用街的toilet.
作者: Dr.Mickey    時間: 07-10-30 09:48

想問問:

今年2 yrs old class am/pm full 唔full 呀???
作者: 卓衡父母    時間: 07-10-30 22:01

原文章由 Dr.Mickey 於 07-10-30 09:48 硐表
想問問:

今年2 yrs old class am/pm full 唔full 呀???

P1 - full 30人
作者: may123    時間: 07-11-2 18:15

原文章由 卓衡父母 於 07-10-30 22:01 硐表

P1 - full 30人

我想比我個仔插班都話冇位了
作者: rigang    時間: 07-11-6 15:44

唔好意思,我有D打擾。

我想要樂基幼稚園(駿景園) Pre-nursery申請表, 我以為由上星期六開始有表派,但原來只得上星期六上午9:00am to 1:00pm有表派。打了多次到學校,答案都是唔再派。

請問各家長有冇多一份表(我住駿景園,可約在學校門口等),若你有download 的 application form請 send 一份給我
[email protected]
多謝幫忙!!
作者: BBFan    時間: 07-11-7 12:13

急急急!!!樂基冬季校裙的問題???

請問各媽媽, 有沒有這個問題: 原先size 4 just fit 而且偏短, 今天試了size 6 條腰勁勁鬆. 及膝.  點解一個size會分別咁大? 其實知唔知條裙的design 是否應該短的? 如果要size 4, 冬季時如有厚綿底衫, 小朋友會否唔舒服呢?  我唔知點攪???? 急急急!!! 如果決定唔要, 明天要換呢. thanks
作者: Era    時間: 07-11-7 14:17

Rigang
響網上download既form係有號碼架,所以除非有人多手download多一,兩張,如果唔係就好難俾到你啦.
我份form係直接響學校攞既,亦係有號碼.我會聽日先交表(9號之前要交),如果你問過學校影印既,冇號碼既都有用,咁我都可以將填左果份油左d填好既野send俾你既.如果你有需要既,請響呢兩個鐘頭之內留言啦,咪我都做唔到啦.

原文章由 rigang 於 07-11-6 15:44 硐表
唔好意思,我有D打擾。

我想要樂基幼稚園(駿景園) Pre-nursery申請表, 我以為由上星期六開始有表派,但原來只得上星期六上午9:00am to 1:00pm有表派。打了多次到學校,答案都是唔再派。

請問各家長有冇多一份表(我住駿景 ...

作者: lmak    時間: 07-11-12 13:53

你們的小朋友面試ok嗎?亞仔就so far so good。不過答得很細聲及時常四處張望?我諗chance都唔係咁大。

不過兩間的安排都非常好,用了15分鐘就攪點哂。
作者: 金毛B媽    時間: 07-11-13 11:32

請問各位知不合道, 今年  N1 有沒有人退學呢
作者: 卓衡父母    時間: 07-11-15 16:29

原文章由 lmak 於 07-11-12 13:53 硐表

你們的小朋友面試ok嗎?亞仔就so far so good。不過答得很細聲及時常四處張望?我諗chance都唔係咁大。

不過兩間的安排都非常好,用了15分鐘就攪點哂。 ...

我個仔都係四圍張望,答得很細聲 / 唔答。:-| Overall, the performance is not very good.
作者: may123    時間: 07-11-16 09:04

原文章由 lmak 於 07-11-12 13:53 硐表

不過兩間的安排都非常好,用了15分鐘就攪點哂。 ...

係咪見九龍塘那兩間呀,上年我個囡都係,時間好配合,我囡囡見的時間其實都好好,分組玩時都不錯,但都係唔收,而一些唔答,喊,那一些就收左,所以好難講,但我識的人,係男仔的都收,祝大家好運
作者: 卓衡父母    時間: 07-11-16 11:43

May123

你個囡是否仍在hkpsk1,是國際班定中英班,你覺得如何?因我仍然未決定比唔比阿囝在hkpsk1,想問多d意見。謝謝!
作者: joeykcwu    時間: 07-11-16 14:22

作者: shirley_chan    時間: 07-11-16 15:03

Imak,

我個女就普普通通啦,講野好細聲(其實佢講野未係好清楚),KV要佢唱歌,佢點都唔肯唱。Anyway, 隨遇而安啦,so far HKPS 都唔差。

其實interview後我都有問自己其實想唔想佢讀呢兩間學校,主要是見到有d 家長d態度, 令我覺得我想唔想個女同佢地D 仔女做同學,例如:
1) St. Cat interview time 係8:45am, 因為係Friday, 怕traffic jam,所以8:10am 就到左,但學校8:25am先開門,就o係門口排隊,大約10分鐘後,條隊就已經好長。差唔多到開門時候,有個男人同佢個仔剛到,見到條龍就話:我8:45見都要排隊?(我係排的2),我就話:呢度所有人都係8:45 wo.

2) 我husband 在外面等我地時,佢見到有個daddy interview 後出o黎,好angry,立即將個仔塞左比個工人,然後指住個仔o黎鬧.

3) KV interview 時,有個家長(女人)個女唔肯入去操場排隊,then 佢打個女!

4) KV D mammy 好多都好cool,唔會笑。

另外,我會試下宣道,協恩。
作者: sinsin_ma    時間: 07-11-16 19:12     標題: 回覆 #8 Era 的文章

why everybody said there is number on the form downloaded? but mine don have?? i download the form at 0910 (the website only be  updated by that time.. i kept refresh and refresh that morning... like a crazy mother) in word version not acrobat version at the website ga wow (Ascot)...

anyway... i  was arranged to have an interview on 24th... just noted the number of interview card is terrrible.... 0759x... really donno how many applicants are there this year...
besides... i have applied the international class for my daughter...a bit worried... coz we seldom speak in English with her, i and my husband  'tested' her recent few days... she doesnt follow the instructions while it is in English... ai...

What would be asked in the interview for the international classes??
作者: lmak    時間: 07-11-20 10:16

其實我都無諗住一定會轉學校,只不過想check吓亞仔的interview時的表現,咁對呢兩次表現都俾我預期中好。但唔代表佢真係表現出色。

我深信好多家長都好緊張,所以會有這些表現。但我認為就算小朋友面試時的表現不理想,亦唔好鬧佢地,會影響日後面試時的心情。兩日面試完我就買了架車仔俾亞仔同佢講你真係好叻仔,老師叫你做你都肯做,但記得下次答問題要有禮貌望住老師。
作者: 卓衡父母    時間: 07-11-20 12:17

你們覺唔覺d校服布料好差,好容易起毛粒,夏天件運動衫和紅色件jacket都是,我己用手洗。有無方法解決。
作者: Mattb    時間: 07-11-25 01:07     標題: KV 取錄信 ???

卓衡父母,

我係倬軒媽咪呀, 唔知你記唔記得我呢 ?
個次 st. cat interview 係門口撞到嗰個呢,
點呀你個囝囝收到 kv 取錄信未呀 , 結果係點呀 ?
我個囝就係 waiting list , 真係有啲唔開心
唔知係咪因為我 interview 嘅時候個老師問我如果 am 冇位咁會唔會考慮 pm , 但我好決絕地回答 " 唔會考慮 " , 唔知係咪咁嘅原因所以 waiting 呢 .....

各位家長,
你地又有冇消息呀 ???

[ 本文章最後由 Mattb 於 07-11-25 01:09 編輯 ]
作者: may123    時間: 07-11-25 18:40

原文章由 卓衡父母 於 07-11-20 12:17 硐表
你們覺唔覺d校服布料好差,好容易起毛粒,夏天件運動衫和紅色件jacket都是,我己用手洗。有無方法解決。

唔太覺,因我個人好是但
作者: 卓衡父母    時間: 07-11-25 22:55

原文章由 Mattb 於 07-11-25 01:07 硐表
卓衡父母,

我係倬軒媽咪呀, 唔知你記唔記得我呢 ?
個次 st. cat interview 係門口撞到嗰個呢,
點呀你個囝囝收到 kv 取錄信未呀 , 結果係點呀 ?
我個囝就係 waiting list , 真係有啲唔開心
唔知係咪因為我 inte ...

記得,終於有一個同班的家長,在此交流,唔洗 我個仔都係waiting list,因為我都覺得他in得不好,我in 3:45pm,他 了一陣,就叫醒他去interview,呆呆地不願答。

[ 本文章最後由 卓衡父母 於 07-11-25 22:56 編輯 ]
作者: shirley_chan    時間: 07-11-26 10:46

Kentville 收o左我個女,不過係下午班,interview 個陣老師問我如果上午班full,會唔會考慮下午班,我就問K2, K3係上午定下午,我唔記佢個回覆,但總之一定唔係2級都有上午班,如期都會係年年唔同,我就話無所謂。

我個女9月中出世,都預o左佢會編去下午班,同d細仔一齊。

原文章由 卓衡父母 於 07-11-25 22:55 硐表

記得,終於有一個同班的家長,在此交流,唔洗 我個仔都係waiting list,因為我都覺得他in得不好,我in 3:45pm,他 了一陣,就叫醒他去interview,呆呆地不願答。 ...

作者: Mattb    時間: 07-11-26 14:10

Hi Hi,

咁你諗住點呀,有人教我就寫信去學校,你有咩意見呢 ?
會唔會讀番樂基呢 ?

原文章由 卓衡父母 於 07-11-25 22:55 硐表

記得,終於有一個同班的家長,在此交流,唔洗 我個仔都係waiting list,因為我都覺得他in得不好,我in 3:45pm,他 了一陣,就叫醒他去interview,呆呆地不願答。 ...

作者: Mattb    時間: 07-11-26 14:11

Hi Shirley,

恭喜晒你呀... 你就好喇,我個仔係 waiting list 都有少少唔開心架,不過無計喇。

原文章由 shirley_chan 於 07-11-26 10:46 硐表
Kentville 收o左我個女,不過係下午班,interview 個陣老師問我如果上午班full,會唔會考慮下午班,我就問K2, K3係上午定下午,我唔記佢個回覆,但總之一定唔係2級都有上午班,如期都會係年年唔同,我就話無所謂。

我個女9月中出世, ...

作者: 卓衡父母    時間: 07-11-27 09:47

原文章由 Mattb 於 07-11-26 14:10 硐表
Hi Hi,

咁你諗住點呀,有人教我就寫信去學校,你有咩意見呢 ?
會唔會讀番樂基呢 ?

Mattb

Pls check PM.
作者: celesta    時間: 08-2-12 22:16

Hi Everybodies,

我今日先見到呢個主題嚟報到(係咪好遲)!我個囡係讀GF班的!我有好多個同事同朋友的仔女响度讀,都讚非常好,而且都入到好好的小學,所以,我都冇再同個囡去interview其他的幼稚園!再者,我個囡唔鍾意對住陌生人講嘢,連對住佢三個班主任都唔多講嘢,interview實肥啦!
作者: lmak    時間: 08-5-22 12:13

Celesta,
你個囡係國際班,咁你覺得3個老師好嗎?GF係上午定下午班呢?我個仔k1會讀上午國際班,希望佢適應啦!

原文章由 celesta 於 08-2-12 22:16 發表
Hi Everybodies,

我今日先見到呢個主題嚟報到(係咪好遲)!我個囡係讀GF班的!我有好多個同事同朋友的仔女响度讀,都讚非常好,而且都入到好好的小學,所以,我都冇再同個囡去interview其他的幼稚園!再者,我個囡唔鍾意對住陌生人講嘢 ...

作者: lmak    時間: 08-5-27 11:18

Shirley,
你個囡係咪讀緊p2呀?你係咪決定轉kv?

原文章由 shirley_chan 於 07-11-26 10:46 發表

我個女9月中出世, ...

作者: shirley_chan    時間: 08-5-27 14:31

係呀, 應該都係kv, 最初都有考慮大坑真光(一條龍),但實在太遠, 所以都係揀翻kv. 其實見個女o係HKPS讀得開心, 都唔知應唔應該轉,但考慮以下應素:
1. hkps K3讀下午班, 要學其他興趣班時間就唔好用
2. 好多人(包括一些過來人朋友)話唔知點解, kv D 學生好自動自覺做功課, 對於一個working mom 來講, 呢點幾緊要.

呀, 你個小朋友係唔係Horton 呀? 昨晚我個女臨睡前同我提過佢個名(佢有時會同我講返學時的是), 有時學校相我問佢同學仔D名,佢都講到Horton, 有D就話唔識.

原文章由 lmak 於 08-5-27 11:18 發表
Shirley,
你個囡係咪讀緊p2呀?你係咪決定轉kv?

作者: lmak    時間: 08-5-28 10:01

Horton, 我唔記得你個囡叫咩名?
我個朋友個仔係kv讀過,係佢可以自動自覺去做功課,但佢地係學校係絕對無hkps咁自由,你要有心理準備,好似堂課必要做完才有小息等等....,我亦同意如果係work mom咁會唔需要擔心小朋友做功課問題,KV係無咩課外活動,你要自己安排吓,仲有kv學生係講英文方面會稍欠少少,可以的話便安排小朋友出去參加些英語會話班吧!
亞仔k1會轉讀上午國際班,希望佢會適應及與同學們玩得開心啦,最重要係要遇到好老師!我見佢係p2真係好開心,老師們又好,其實佢現在都好鍾意返學,summer的時候我可能會報他之前讀過playgroup那間center俾佢返summer course,因為我覺得這裡可以學到自己獨立些,有自信等….。但我同佢講時,佢答我他要返hkps,我就同佢解釋因為hkps放假所以我地返centre玩吓,咁佢就明白話好呀!

原文章由 shirley_chan 於 08-5-27 14:31 發表
係呀, 應該都係kv, 最初都有考慮大坑真光(一條龍),但實在太遠, 所以都係揀翻kv. 其實見個女o係HKPS讀得開心, 都唔知應唔應該轉,但考慮以下應素:
1. hkps K3讀下午班, 要學其他興趣班時間就唔好用
2. 好多人(包括一些 ...

作者: lmak    時間: 08-5-28 10:05

hitomi_me ,
你個仔會否繼續在hkps升讀k1呀?你個仔叫咩名呀?我個仔叫horton,係跟ms. tammy個組。

原文章由 hitomi_me 於 07-10-11 22:26 發表
Hello,

大家好呀, 我個仔仔在係讀P2的, 請多多指教:
我無買校褸呀, 但佢係坐校車返學的, 如果入學校不可以穿自己的外套...咁件外套點算呀??

作者: shirley_chan    時間: 08-5-28 15:14

Imak,

今日成日都upload 唔到, 希望今次得啦!

我個囡叫Heather, 我都明白KV有佢的問題, 其實我husband鍾意大坑真光多D, 但實在太遠, 交通唔方便, 又冇打算現在搬屋, 所以唯有放棄, weekend 會帶佢上D interest groups, e.g. swimming, dancing. 我個囡好好動, 好鍾意上swimming class, 在家裡又鍾意唱歌跳舞. 至於英文, 我都搵緊D English course, K1可以課餘時後上, e.g. ESF.  你有冇recommendation 呢?

我報左HKPS的summer course, 但8月份冇course, 又唔知有冇其他course可以報, 因Heather 9月中先夠3歲, 好多class都唔收.
作者: lmak    時間: 08-5-29 15:41

Shirley,
我今日都很難才上到bk,都唔知個web做咩!
heather係跟邊個miss呀?
我今晚番佢問吓亞仔,睇吓佢識唔識答先,我地係屋企通常會講佢兩個同學仔,austin 及 sze lok,因為佢地係搭88k返學,所以就熟些。
我無參加學校summer course,因覺得貴咗些,佢又咁細都唔期望真係學到好多嘢,只係至在佢唔好係屋企咁無聊。我諗k1時才考慮學校的summer course啦!
你有寫番個張歌頌老師咭呢?得一張咭唔知可唔可以寫3個老師?一日推一日仲未寫,放工返到屋企要同亞仔玩、食飯, 跟住就陪亞仔睡覺,佢睡著後就看吓書包有無通告,咁又一日啦!第日有功課仲忙.......
heather weekend學緊咩呀?
作者: shirley_chan    時間: 08-5-29 17:44

Heather班主任係Miss Chow, 但佢成日都有提Miss Tammy, 其實佢三個老師都鍾意. Heather 通常提到有2個女仔名, 但就投訴其中一個好惡, 希望你問Horton 時佢唔會投訴我個女蝦佢啦!

張卡已經唔知放左係邊, 每晚返到家陪到Heather睡覺已經好累, 而且個女超級夜睡, 好多時成12am先睡, 所以都無時間做其他野.

Summer course 真係好貴, 但唔想佢日日在家裡咁無聊, 要搵D 野比佢spend energy. 現在星期六學游水, 星期日通常約其他朋友見面, 參加生日會. 而家等緊Tom Lee 的Music Wonderland. 但要到3歲Tom Lee先會搵我. 遲D K1開學後想幫佢weekend 報馬鞍山ESF學英文.
作者: lmak    時間: 08-5-30 10:28

Horton無講錯喎,我問佢Heather 係跟邊個miss呀,佢答miss chow,我仲諗住佢亂答我潻,今晚番去讚吓佢先。Heather現在在那裡學游水呀?學費多少?如果你有馬鞍山的esf資料可否email給我 ([email protected])Heather有無講係學校的snack time食咩?我次次問亞仔佢都無答我,唔知佢有無食,因為一放學佢一定要搵嘢食。其實p2三個老師我都覺得幾好。我個仔通常9點幾會去睡覺(如果無午睡)最夜都係約11點。Heather係屋企有無試講普通話?我見亞仔這幾星期有時自己會數吓1-10或者唱吓歌仔。唔知佢係咪跟miss tammy,所以佢比較鍾意學tammy講英文及她的語氣,當然佢唔會講得好正,我有時要猜吓佢講咩,我會覺得亞仔聽好過講,有時我用英文問吓佢嘢,佢表現出佢明白我問咩,sze lok個工人用英文問亞仔,佢又真係答人。Heather係屋企通常做咩?Horton最鍾意睇dvdbarney, gogo, Thomas etc.
作者: shirley_chan    時間: 08-5-30 12:12

Heather 在史丹福(http://www.stanfordswim.com.hk/) 學, 大約$1000 for 8 classes.實際幾多唔知, 因為係老公報名, 7月份我地唔在學, 會自己帶佢去club house 游, 唔洗限時限候, 而7月份會報TST YMCA的英文playgroup. 有關ESF 的資料, 你可到website download, 因為都幾多information.  佢summer 有English Summer camp, 但一定要足3歲, 所以Heather 又唔可以報. 為有等9月開學先拉. 但佢學費幾貴, 如果weekend 上3個鐘, 一個term (Sept - Dec) 要$6xxx. 但佢而家未有info.
http://www.esf.org.hk/esf_langua ... english_courses.htm

Heather好耐之前已成日用廣東話和英文講1-10,但普通話只聽過佢講1至2次, 有一排就成日用普通話講"午安", 有時都無知佢講什麼. 佢成日都唱歌, 中英文都有, 重要我陪佢唱, 睡前就要我講故仔.

Heather 好鍾意睇Barney, 上次去睇Barney Live Show, 已經熟到差不多每首歌都識. 呢排就鍾意Dora. 亦鍾意睇Disney D movie, e.g. Finding Nemo, Bugs Life, Monster Inc.
作者: lmak    時間: 08-5-30 17:13     標題: 回覆 #1 shirley_chan 的文章

多謝你的詳盡資料,學游水你覺得老師好嗎?是否安全?
可否提供ywca playgroup info?

[ 本文章最後由 lmak 於 08-5-30 17:24 編輯 ]
作者: shirley_chan    時間: 08-5-31 11:33

因為參加親子習泳班, 要有家長陪, 而且只有2-3個學生, 所以都安全, 個教練哥哥都唔錯. Heather 都鍾意同佢玩. 至於YMCA 個course, 佢website 唔update, 我地係member, 所以收到佢每個quarter 的catalog. 你試下叫佢地寄比你, http://www.ymcahk.org.hk/

如Horton 已夠3歲, 可以參加Step up English, 無需要一定參加playgroup. 佢要開課時的年齡唔多過1個月的差距就可以報.  個playgroup 8 classes, member 要$1,110

昨晚我同我husband 提起有個Thomas Live Show, 但個女對Thomas無興趣, 所以唔打算去睇, Heather 聽到, 佢話 "我鍾意Barney, 唔鍾意Thomas, Horton 鍾意Thomas"
作者: lmak    時間: 08-6-2 09:58

我試吓佢地會否寄份catalog給我。

你係邊到聽到有個thomas live show呀?horton係好鍾意thomas但佢一樣都好鍾意barney。

我問horton你知唔知邊個女同學好naughty呀,佢都無答我。

heather轉去kv係上午或下午呀?kv好似都每年轉上、下午?

原文章由 shirley_chan 於 08-5-31 11:33 發表
因為參加親子習泳班, 要有家長陪, 而且只有2-3個學生, 所以都安全, 個教練哥哥都唔錯. Heather 都鍾意同佢玩. 至於YMCA 個course, 佢website 唔update, 我地係member, 所以收到佢每個quarter 的catalog. 你試下叫佢 ...

作者: shirley_chan    時間: 08-6-2 14:46

http://www.hkticketing.com/ 搵Thomas & Friends Live on Stage.  上次Barney Live on Stage 有冇睇呀? Heather 好鍾意, 重一齊跳舞.

KV K1會返下午班, K2就只有下午班, K3就上午班.  interview 時問老師知道係年年唔同, 所以K1下午班都無所謂, 反正佢咁細個, 如果冬天好似今年咁凍, 返上午班就好辛苦, K3要學其他興趣班, 返上午就好D.

原文章由 lmak 於 08-6-2 09:58 發表
我試吓佢地會否寄份catalog給我。

你係邊到聽到有個thomas live show呀?horton係好鍾意thomas但佢一樣都好鍾意barney。

我問horton你知唔知邊個女同學好naughty呀,佢都無答我。

heather轉去kv係上午或下午呀?kv好似 ...

作者: lmak    時間: 08-6-3 09:28

Thanks for your info.

我地上次無睇barney show,因為有朋友話可能麻麻地,而且票價都算貴,但係後來comment有好有唔好,真係好可能睇吓children & parents 對barney有幾熟。

原文章由 shirley_chan 於 08-6-2 14:46 發表
http://www.hkticketing.com/ 搵Thomas & Friends Live on Stage.  上次Barney Live on Stage 有冇睇呀? Heather 好鍾意, 重一齊跳舞.

KV K1會返下午班, K2就只有下午班, K3就上午班.  interview 時問老師知道係年 ...

作者: KEIIN-BB    時間: 08-6-4 20:26

Hello Horton & Heather,
我個女係讀下午GF class的,今年K1會讀上午國際班,唔知會不會係做同班同學呢?!其實你o地知唔知K1上午班會有幾多班國際班呢?!
作者: shirley_chan    時間: 08-6-6 10:49

KEIIN-BB ,

Sorry 呀! Heather 明年會讀第二間K1, 所以無得做同學啦. 但都有比佢參加6月15日的畢業禮表演.

原文章由 KEIIN-BB 於 08-6-4 20:26 發表
我個女係讀下午GF class的,今年K1會讀上午國際班,唔知會不會係做同班同學呢?!其實你o地知唔知K1上午班會有幾多班國際班呢?!

作者: lmak    時間: 08-6-10 10:36

KEIIN-BB ,

Horton 係9月會讀上午國際班,有機會同你個囡一班,我估國際班可能1-2班卦?你個囡叫咩名呀?

原文章由 KEIIN-BB 於 08-6-4 20:26 發表

作者: KEIIN-BB    時間: 08-6-10 18:42

原文章由 shirley_chan 於 08-6-6 10:49 發表
KEIIN-BB ,

Sorry 呀! Heather 明年會讀第二間K1, 所以無得做同學啦. 但都有比佢參加6月15日的畢業禮表演.

我今年2月先插到班入來,所以冇參加到畢業禮表演呀!
作者: KEIIN-BB    時間: 08-6-10 18:53

原文章由 lmak 於 08-6-10 10:36 發表
KEIIN-BB ,

Horton 係9月會讀上午國際班,有機會同你個囡一班,我估國際班可能1-2班卦?你個囡叫咩名呀?

我叫Kei In呀!9月我o地應該係會做同班同學呀!我上次打電話問o左學校,佢話上午國際班得一班,但我估會好多人一班。你o地班惡o果個女同學,都係會讀上午國際班呀!
作者: KOC    時間: 08-6-11 14:14

原文章由 KEIIN-BB 於 08-6-10 18:53 發表

我叫Kei In呀!9月我o地應該係會做同班同學呀!我上次打電話問o左學校,佢話上午國際班得一班,但我估會好多人一班。你o地班惡o果個女同學,都係會讀上午國際班呀! ...

得一班國際班那麼少﹐好似教署規定一班只可收30人﹐不能超。那麼小人讀???????定d人讀晒中英文班??

我想知那個惡果個女同學是誰??可否告知??pm比我!

Thanks a lot!
作者: lmak    時間: 08-6-19 14:26

今年上下午共有5班k1,即可能上下午各1班中英文及國際,我諗一班30人而每班安排2個老師,因他們的師生比例係1:15。

以我所知想報讀國際班的人會多過中英文班。

你個小朋友叫咩名呀?

原文章由 KOC 於 08-6-11 14:14 發表

得一班國際班那麼少﹐好似教署規定一班只可收30人﹐不能超。那麼小人讀???????定d人讀晒中英文班??

我想知那個惡果個女同學是誰??可否告知??pm比我!

Thanks a lot! ...

作者: 卓衡父母    時間: 08-7-4 15:19

下學年(08-09)﹐好似開少了一班國際班﹐即上午只得一班。

作者: Mattb    時間: 08-7-10 15:11

你哋講緊果個惡女同學係咪真係會讀上午國際班 ????
我想知那個惡果個女同學是誰??可否告知??pm比我
Tks !!!!

原文章由 KEIIN-BB 於 08-6-10 18:53 發表

我叫Kei In呀!9月我o地應該係會做同班同學呀!我上次打電話問o左學校,佢話上午國際班得一班,但我估會好多人一班。你o地班惡o果個女同學,都係會讀上午國際班呀! ...

作者: joeykcwu    時間: 08-7-14 09:07

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5