教育王國

標題: 開學到而家不停比錢交費 [打印本頁]

作者: appleyuen    時間: 07-9-19 19:14     標題: 開學到而家不停比錢交費

由開學到而家未停過交費,日日放學返黎都要錢 好似比人洗劫咁
冷氣費$1000(讀完先比番你)
西班牙語($2900)
田徑$560(每月$280)
家教會$100
grammer bk($88)
中文練習(未知)
訂報紙(90)
公教報($143)
又要買家政用品&美勞
作者: judywan    時間: 07-9-19 19:27

我都係日日要比錢,但係冇你比咁多。。
作者: sorlo    時間: 07-9-19 21:09

原文章由 appleyuen 於 07-9-19 19:14 硐表
西班牙語($2900)
家教會$100
中文練習(未知)
訂報紙(90)
公教報($143)
又要買家政用 ...

你個間係直資???
作者: 2bzmummy    時間: 07-9-19 21:39

sorlo

我諗冇幾多間學校有得學西班牙語,值得 !

原文章由 sorlo 於 07-9-19 21:09 硐表

你個間係直資???

作者: judywan    時間: 07-9-19 21:41

原文章由 2bzmummy 於 07-9-19 21:39 硐表
sorlo

我諗冇幾多間學校有得學西班牙語,值得 !

:loveliness:
作者: sorlo    時間: 07-9-19 21:48

全球使用西班牙語既人多達四億, 值得學
作者: 2bzmummy    時間: 07-9-19 21:50

sorlo

您真係見多識廣,咁既數據都知道 ....

原文章由 sorlo 於 07-9-19 21:48 硐表
全球使用西班牙語既人多達四億, 值得學

作者: sorlo    時間: 07-9-19 21:55

[quote]原文章由 2bzmummy 於 07-9-19 21:50 硐表
sorlo

[/quote
西班牙文通行歐洲同南美洲呀... 學左佢可以向外發展前途會好的
作者: 2bzmummy    時間: 07-9-19 22:01

sorlo

咁我都要諗諗俾囝囝學埋西班牙文先得,請問有無窿路 ? ...

原文章由 sorlo 於 07-9-19 21:55 硐表
[quote]原文章由 2bzmummy 於 07-9-19 21:50 硐表
sorlo

[/quote
西班牙文 ...

作者: sorlo    時間: 07-9-19 22:05

我同事響英國讀書, 佢學左日文, 法文同西班牙文, 佢做野麻麻地但係語言搭夠,

我覺得語言好重要

去西班牙學西班牙文咪最好囉
作者: 2bzmummy    時間: 07-9-19 22:08

sorlo

咪玩我喇,人地樓主小朋友係學校都有得學喇 ...

我有朋友囡囡今年升 F.5,舊年提前考左英國會考既法文,拎左 5*,佢媽咪好開心,因為完全自學,冇請補習 ! :D :D :D :D

原文章由 sorlo 於 07-9-19 22:05 硐表
我同事響英國讀書, 佢學左日文, 法文同西班牙文, 佢做野麻麻地但係語言搭夠,

我覺得語言好重要

去西班牙學西班牙文咪最好囉 ...

作者: sorlo    時間: 07-9-19 22:11

原文章由 2bzmummy 於 07-9-19 22:08 硐表
sorlo

咪玩我喇,人地樓主小朋友係學校都有得學喇 ...

我有朋友囡囡今年升 F.5,舊年提前考左英國會考既法文,拎左 5*,佢媽咪好開心,因為完全自學,冇請補習 ! :D :D :D :D

...

自學??? 咁勁, 簡直係天份
作者: 2bzmummy    時間: 07-9-19 22:15

Sorry,講錯,佢係學校有教,但好多同學都有補習,佢就冇 ....

原文章由 sorlo 於 07-9-19 22:11 硐表

自學??? 咁勁, 簡直係天份

作者: sorlo    時間: 07-9-19 22:23

原文章由 2bzmummy 於 07-9-19 22:15 硐表
Sorry,講錯,佢係學校有教,但好多同學都有補習,佢就冇 ....

無補習都有五* 天份呀.............
作者: 2bzmummy    時間: 07-9-19 22:25

sorlo

係呀,今年準備考 IB .... :loveliness: :loveliness: :loveliness:

原文章由 sorlo 於 07-9-19 22:23 硐表

無補習都有五* 天份呀.............

作者: sorlo    時間: 07-9-19 22:45

我幾廿歲人......英文都未學掂.......
作者: 2bzmummy    時間: 07-9-19 22:52

sorlo

大家咁話,懶得臨老學吹打 ...

原文章由 sorlo 於 07-9-19 22:45 硐表
我幾廿歲人......英文都未學掂.......

作者: appleyuen    時間: 07-9-20 15:59

唔係直資
原文章由 sorlo 於 07-9-19 21:09 硐表

你個間係直資???

作者: swallowngxx    時間: 07-9-20 16:49

原文章由 appleyuen 於 07-9-20 15:59 硐表
唔係直資   

邊間咁勁, 講嚟聽吓.
作者: sorlo    時間: 07-9-20 17:02

原文章由 appleyuen 於 07-9-20 15:59 硐表
唔係直資   

咁呢間野一定好勁
作者: 樂樂    時間: 07-9-20 17:07

原文章由 sorlo 於 07-9-20 17:02 硐表

咁呢間野一定好勁

係囉,唔係直資都咁貴?
作者: sorlo    時間: 07-9-20 17:09

原文章由 樂樂 於 07-9-20 17:07 硐表

係囉,唔係直資都咁貴?

有西班牙文學既中學其實都唔多
作者: appleyuen    時間: 07-9-20 18:01

阿女放學返黎又洗劫

#Payment ItemPayment CategoryAmountDeadlineTime of paid
12007 中一中國語文科用書
中文教科書
120.00
Unpaid
22007 S1 Stationery fess
Stationery fees
330.90
Unpaid
32007 S1 Junior Humanities Books and Notes
Junior Humanities Books and Notes
101.00
Unpaid
42007 Electrocotu pf air-conditioning
Electricity of air-conditioning
120.00
Unpaid
52007 Drama Education - shirt
Drama
33.00
Unpaid
62007 Drama Education - Paint
Drama
6.30
Unpaid
72007 Drama Education - Mask
Drama
11.00
Unpaid
82007 CCA fees
CCA fees
35.00
Unpaid

作者: sorlo    時間: 07-9-20 22:57

原文章由 appleyuen 於 07-9-20 18:01 硐表
阿女放學返黎又洗劫

#Payment ItemPayment CategoryAmountDeadlineTime of paid12007 中一中國語文科用書
中文教科書
120.00
Unpaid
22007 S1 Stat ...

書單泥既??
作者: appleyuen    時間: 07-9-20 23:28

係另外係學校買既書+練習+什費
原文章由 sorlo 於 07-9-20 22:57 硐表

書單泥既??

[ 本文章最後由 appleyuen 於 07-9-20 23:29 編輯 ]
作者: fanma2007    時間: 07-9-20 23:57

Hi ,

小女與你女兒應是同校. 其實學校要買的教科書,已比其它學校少及平宜. 我們只需買學校自己編定的I.H. book . 其它school 沒有I.H. 科的, 還要買 Geography, History,  Econ..等, 全套書要
Over $3000, 但我計過我校只需$2500 元左右(計埋响學校買的)
小女今年F.2 所以不用買普通話書, 因為中文用普通話教

原文章由 appleyuen 於 07-9-20 18:01 硐表
阿女放學返黎又洗劫

#Payment ItemPayment CategoryAmountDeadlineTime of paid12007 中一中國語文科用書
中文教科書
120.00
Unpaid
22007 S1 Stat ...

作者: WYmom    時間: 07-9-21 08:12

Any school fees?  Book fees, activities fees and misc. fees are a must in all schools.  No surprise.
作者: swallowngxx    時間: 07-9-21 09:09

原文章由 WYmom 於 07-9-21 08:12 硐表
Any school fees?  Book fees, activities fees and misc. fees are a must in all schools.  No surprise.

我的小朋友是讀直資, 但沒有這麼多收費, 除書簿費外, 只有上下學期雜費, 試過有剩餘回水, 當然參加課後活動或補習班等另收費外, 但你可自由參加, 沒其它了.

[ 本文章最後由 swallowngxx 於 07-9-24 17:06 編輯 ]
作者: sorlo    時間: 07-9-21 09:35

原文章由 swallowngxx 於 07-9-21 09:09 硐表

我的小朋友是讀直資, 但沒有這麼多收費, 只有上下學期雜費, 試過有剩餘回水, 當然參加課後活動或補習班等另收費外, 但你可自由參加, 沒其它了.

可以PM 我你地讀邊間學校呢?
作者: WYmom    時間: 07-9-21 09:57

原文章由 swallowngxx 於 07-9-21 09:09 硐表

我的小朋友是讀直資, 但沒有這麼多收費, 只有上下學期雜費, 試過有剩餘回水, 當然參加課後活動或補習班等另收費外, 但你可自由參加, 沒其它了.

But I think for DSS, they also need to buy textbooks, right?  Books for secondary usually cost $2000 to $3000 a year as I know.  Anyway, usually we look at the overall cost and its value for money.
作者: 樂樂    時間: 07-9-21 09:58

原文章由 sorlo 於 07-9-21 09:35 硐表

me too
作者: lky3107    時間: 07-9-21 10:39

有西班牙文學, 好過出去學啦. 係出面個d都好貴, 但一星期都係學一小時咋.

pls also pm me.
原文章由 sorlo 於 07-9-21 09:35 硐表

作者: dabbycheung    時間: 07-9-21 10:39

我朋友個女讀政府某港島區名女校,佢話每個月學校都會同家長收取各式各樣既什費。而且學校仲成日要班家長捐錢,學校話捐錢屬自願性質,我朋友初時唔肯捐,後來佢發現班主任成日對佢地一家人口黑面黑,個女亦比同學笑。於是我朋友為左怕麻煩,於是每次都捐$5,000當交學費。

後來我朋友知我呀仔間學校(直資),每個月只需要交學費唔洗交其他雜費,加上學校有學費減免計劃。佢話讀直資分分鐘平過讀政府名校。
作者: mimikitty28    時間: 07-9-21 10:55

比錢都係其次, 最慘係十零廿蚊都要寫支票, 又太瑣碎, 成日吾記得過數, 又比銀行罰錢, 好煩, 所以我一次過入左一筆數入支票戶口, 費事煩.
作者: 樂樂    時間: 07-9-21 11:04

原文章由 dabbycheung 於 07-9-21 10:39 硐表
我朋友個女讀政府某港島區名女校,佢話每個月學校都會同家長收取各式各樣既什費。而且學校仲成日要班家長捐錢,學校話捐錢屬自願性質,我朋友初時唔肯捐,後來佢發現班主任成日對佢地一家人口黑面黑,個女亦比同學笑。於是我朋 ...

政府學校都捐咁多錢?d 錢的用途 ,一捐就5000tim,比起我地呢d一般學校,真係好勁,通常我捐10到.
作者: dabbycheung    時間: 07-9-21 11:15

原文章由 樂樂 於 07-9-21 11:04 硐表

政府學校都捐咁多錢?d 錢的用途 ,一捐就5000tim,比起我地呢d一般學校,真係好勁,通常我捐10到.

佢呢間係有錢人教會學校,d學生大部份都好有錢,好多家長一捐就幾千至幾萬不等,一年捐一兩次倒。
作者: appleyuen    時間: 07-9-21 11:31

maryxxxxx
原文章由 dabbycheung 於 07-9-21 11:15 硐表

佢呢間係有錢人教會學校,d學生大部份都好有錢,好多家長一捐就幾千至幾萬不等,一年捐一兩次倒。

[ 本文章最後由 appleyuen 於 07-9-21 11:32 編輯 ]
作者: appleyuen    時間: 07-9-21 17:30

我諗大家都係同校 今年買書連reading list 要買既書total$29xx 靜係2本中,英字典都要$350
原文章由 fanma2007 於 07-9-20 23:57 硐表
Hi ,

小女與你女兒應是同校. 其實學校要買的教科書,已比其它學校少及平宜. 我們只需買學校自己編定的I.H. book . 其它school 沒有I.H. 科的, 還要買 Geography, History,  Econ..等, 全套書要
Over $3000, 但我計過 ...

作者: fanma2007    時間: 07-9-21 23:19

Hi Appleyuen,

Oh. May be you are right.  I forgot I don't need to buy the
altas, bible , XX manner  that was brought last year..
I haven't buy the dictonary that I think it is not
complusory.
For the book from reading list,  I only book that is
complusory. If my memory is correct,  it is around $350..

原文章由 appleyuen 於 07-9-21 17:30 硐表
我諗大家都係同校 今年買書連reading list 要買既書total$29xx 靜係2本中,英字典都要$350  

作者: fattymama    時間: 07-9-22 14:27

原文章由 dabbycheung 於 07-9-21 10:39 硐表
我朋友個女讀政府某港島區名女校,佢話每個月學校都會同家長收取各式各樣既什費。而且學校仲成日要班家長捐錢,學校話捐錢屬自願性質,我朋友初時唔肯捐,後來佢發現班主任成日對佢地一家人口黑面黑,個女亦比同學笑。於是我朋 ...

港島區係政府又係女校就好名顯係邊兩間.只有何x同庇X.
但佢o地又點會係教會學校 呀?
作者: appleyuen    時間: 07-9-23 11:53

我開頭都唔想買中英文字典,但書局D sales話要用學校指定的字典喎
原文章由 fanma2007 於 07-9-21 23:19 硐表
Hi Appleyuen,

Oh. May be you are right.  I forgot I don't need to buy the
altas, bible , XX manner  that was brought last year..
I haven't buy the dictonary that I think it is not
complusory.
For t ...

作者: ha8mo    時間: 07-9-24 09:44

作者: appleyuen    時間: 07-9-24 13:44

係課外活動
原文章由 ha8mo 於 07-9-24 09:44 硐表
我想問
西班牙話係以咩名義學?
課外活動?
定係校本課程?

作者: CHUCHU    時間: 07-9-25 14:16

原文章由 appleyuen 於 07-9-24 13:44 硐表
係課外活動  

appleyuen,

我兩個女加埋重多,我都好似做咗學校董事咁,係咁開票:cry:, 好彩呀大間學校退返成3佰幾比我炸: 睇怕都要等到11月先可以休息下個何包.
作者: appleyuen    時間: 07-9-25 16:11

遲D又要買冬季校服
原文章由 CHUCHU 於 07-9-25 14:16 硐表

appleyuen,

我兩個女加埋重多,我都好似做咗學校董事咁,係咁開票:cry:, 好彩呀大間學校退返成3佰幾比我炸: 睇怕都要等到11月先可以休息下個何包. ...

作者: yuenwinnie    時間: 07-9-30 15:45

appleyuen
你囡囡讀中幾?間學校有另類可學,幾好呀!邊間呀?
作者: appleyuen    時間: 07-10-1 00:29

今年升中一,南區女校
原文章由 yuenwinnie 於 07-9-30 15:45 硐表
appleyuen
你囡囡讀中幾?間學校有另類可學,幾好呀!邊間呀?

作者: chingchingfa    時間: 07-10-4 01:40

appleyuen,
Could you please PM me, which school is your daughter studying?

dabbycheung,
Is yours studying in Mxxxmxxxt?

Regards,
chingchingfather

原文章由 appleyuen 於 07-10-1 00:29 硐表
今年升中一,南區女校  

作者: mangosweet    時間: 07-10-4 13:10

原文章由 appleyuen 於 07-9-19 19:14 硐表
西班牙語($2900)
家教會$100
中文練習(未知)
訂報紙(90)
公教報($143)
又要買家政用 ...

我都係日日要比錢,
作者: appleyuen    時間: 07-10-5 22:42

今日收到通告:請慷慨捐出已繳付的冷氣按金($1000)作補助更換冷氣機工程費用 係咪一定要損 唔捐會唔會被歧視
西班牙語($2900)
家教會$100
中文練習(未知)
訂報紙(90)
公教報($143)
又要買家政用 ...

作者: beverly@mim    時間: 07-10-8 00:28

你女讀邊間呀?

我係學校,做張library card,都要交$35

原文章由 appleyuen 於 07-10-5 22:42 硐表
今日收到通告:請慷慨捐出已繳付的冷氣按金($1000)作補助更換冷氣機工程費用 係咪一定要損 唔捐會唔會被歧視  

作者: constance-bobo    時間: 07-10-8 01:06

原文章由 appleyuen 於 07-10-5 22:42 硐表

咁都得,為何要交冷氣按金,冷氣費就好多學校都有啦,邊間學校呀? 方便嘅話,我都想知係邊間學校,pm資料給我知?thx
作者: susannahwin    時間: 07-10-8 09:45

今日收到通告:請慷慨捐出已繳付的($1000)作補助更換冷氣機工程費用 係咪一定要損 唔捐會唔會被歧視  

我都係一樣,時時要比錢,我想你還是付冷氣按金吧,否則可能會入 black list  :cry:
作者: jjrose    時間: 07-10-8 14:51

我小女都係同一間,我都覺得好怪,返學1個月,每星期都有各式各樣雜費要交,寫支票都寫到煩。
我就無捐出"冷氣按金"咁大方,但都捐獻咗五舊水!
老公重話教會咁有錢,捐$10.00算數。
但係如果真係捐$10.00 睇怕阿女以後都要坐閣落頭,無冷氣享受到都似!
題外話,呢位媽咪有冇覺得學校通告好難明白?

原文章由 constance-bobo 於 07-10-8 01:06 硐表

咁都得,為何要交冷氣按金,冷氣費就好多學校都有啦,邊間學校呀? 方便嘅話,我都想知係邊間學校,pm資料給我知?thx

作者: appleyuen    時間: 07-10-8 15:11

我女問過幾個同學,佢地都係捐$100 我今日開左$100cheque比囡囡,我話如果多人捐$100 就照交cheque 否則就照捐$1000按金啦~我都驚我囡...
原文章由 jjrose 於 07-10-8 14:51 硐表
我小女都係同一間,我都覺得好怪,返學1個月,每星期都有各式各樣雜費要交,寫支票都寫到煩。
我就無捐出"冷氣按金"咁大方,但都捐獻咗五舊水!
老公重話教會咁有錢,捐$10.00算數。
但係如果真係捐$10.00 睇怕阿女以後都要坐閣落 ...

作者: Kuseiszeto    時間: 07-10-8 15:30

原文章由 appleyuen 於 07-10-8 15:11 硐表
我女問過幾個同學,佢地都係捐$100 我今日開左$100cheque比囡囡,我話如果多人捐$100 就照交cheque 否則就照捐$1000按金啦~我都驚我囡...   

剛剛路過, 我囡囡今年一年班, 都係開學後不停開支票, 突然感覺自己好似老板咁, 只係識簽名 .

有無攪錯呀, 我真係第一次聽要收"冷氣按金"
作者: appleyuen    時間: 07-10-8 18:30

講你都唔識
原文章由 beverly@mim 於 07-10-8 00:28 硐表
你女讀邊間呀?

作者: CHUCHU    時間: 07-10-8 22:10

原文章由 appleyuen 於 07-10-8 18:30 硐表
講你都唔識  

appleyuen,

真陰功,要交按金,有冇得退返架?話明按金呀麻

做咗冬季校服未呀?我星期四會去定做: 又幾舊水,唉!又校裙又PE衫,又恤衫又外套又校褸~~~~~~~
作者: 麟媽媽    時間: 07-10-9 10:07

「其實如果學校提供到優質教育,
受益係學生,點解家長唔願意捐獻既?」
呢個問題,係某舊生前日問我既,
因為呢排,我仔學校既辦學團體正在籌款,
佢地既target 更大,係一億大元喎!!
我諗,我地作為家長有太多負擔,
供書教學、日常生活開支很大,
當要額外比錢,咁自然唔多想啦!
但舊生立場唔同,佢地歸屬感大,
係一間好既學校接受教育,將來一生受用,
自然母校一「吹雞」,個個就寫支票了。
所以,你地學校應舉辦籌款,陳太帶頭,
幾千萬垂手可得,係咪? :loveliness:
政府比既錢好有限架咋,教會D 錢都係靠人捐,
所以學校如果各方面都提供足夠既話,
學校自己可能要貼好多架喎。
作者: 麟媽媽    時間: 07-10-9 10:14

Appleyuen,

你亞女張相比人放左係「自由廣場」呀!
有人放左你個Blog 條link 上去呀!
亞女大個有私隱了,快D delete 佢啦。
作者: WYmom    時間: 07-10-9 10:22

原文章由 麟媽媽 於 07-10-9 10:07 硐表
「其實如果學校提供到優質教育,
受益係學生,點解家長唔願意捐獻既?」
呢個問題,係某舊生前日問我既,
因為呢排,我仔學校既辦學團體正在籌款,
佢地既target 更大,係一億大元喎!!
我諗,我地作為家長有太多負擔,
供書教學、 ...

Yes, most famous schools raise funds all the time through alumni and parents associations.  If no school fee charged, donation of $1000 is OK.  Just maybe they should not call it as air-conditioning deposit at the beginning.
作者: appleyuen    時間: 07-10-9 11:12

thanks 麟媽媽~

delete左啦~
我都係岩岩先知
因我冇追哂所有posts
原文章由 麟媽媽 於 07-10-9 10:14 硐表
Appleyuen,

你亞女張相比人放左係「自由廣場」呀!
有人放左你個Blog 條link 上去呀!
亞女大個有私隱了,快D delete 佢啦。

作者: appleyuen    時間: 07-10-9 11:48

chuchu

冷氣按金要畢業時先有得拎番
仲未做冬季校服未呀!不過都差唔多啦
原文章由 CHUCHU 於 07-10-8 22:10 硐表

appleyuen,

真陰功,要交按金,有冇得退返架?話明按金呀麻

做咗冬季校服未呀?我星期四會去定做: 又幾舊水,唉!又校裙又PE衫,又恤衫又外套又校褸~~~~~~~ ...

作者: ha8mo    時間: 07-10-9 12:21

作者: tkkmama    時間: 07-10-9 12:29

原文章由 appleyuen 於 07-10-9 11:12 硐表
thanks 麟媽媽~

delete左啦~
我都係岩岩先知
因我冇追哂所有posts  

哦...原來係你女

老實, 我女學校今年都出哂力攪籌款, 我仲要出兩份忝, 因為兩個同一校...
作者: ha8mo    時間: 07-10-9 12:32

作者: beverly@mim    時間: 07-10-9 20:10

原文章由 appleyuen 於 07-10-8 18:30 硐表
講你都唔識  

咁pm話我知
作者: Vickie    時間: 07-10-9 23:30

原文章由 beverly@mim 於 07-10-9 20:10 硐表

咁pm話我知

你去自由講埸睇下就知啦。

[ 本文章最後由 Vickie 於 07-10-9 23:32 編輯 ]
作者: 返工媽    時間: 07-10-16 21:46

其實升中除了一般書簿、校服、學費同堂費外,還有什麼"特別"洗費?i.e. 海外遊學、捐款(用什麼名義?)、興趣班,尤其價錢比市面貴的。請各位家長報料。
作者: CHUCHU    時間: 07-10-17 19:00

原文章由 返工媽 於 07-10-16 21:46 硐表
其實升中除了一般書簿、校服、學費同堂費外,還有什麼"特別"洗費?i.e. 海外遊學、捐款(用什麼名義?)、興趣班,尤其價錢比市面貴的。請各位家長報料。 ...

海外遊學 暫時未見有呢!
捐款 都未有叫喎!

興趣班: 除咗學樂器要比錢外,其它未要收費.遲d唔知 .
作者: appleyuen    時間: 07-10-18 10:58

海外遊學>遲D就會有,我女間小學5年級都有
捐款>都係遲早問題
你地有冇參加咩社咩club
我女參加田徑(每月$280)和紅十字會要買制服和會費
原文章由 CHUCHU 於 07-10-17 19:00 硐表

海外遊學 暫時未見有呢!
捐款 都未有叫喎!

興趣班: 除咗學樂器要比錢外,其它未要收費.遲d唔知 .

作者: CHUCHU    時間: 07-10-18 12:46

原文章由 appleyuen 於 07-10-18 10:58 硐表
海外遊學>遲D就會有,我女間小學5年級都有
捐款>都係遲早問題
你地有冇參加咩社咩club
我女參加田徑(每月$280)和紅十字會要買制服和會費
...

係啦我諗捐款都係遲早問題:cry:
呀女同你囡囡一樣係田徑,好彩唔駛比錢姐
叫外參加咗Math club 同 家政 club 囉 (暫時未收費)
另外入咗campus TV - 尼樣就真係要收錢囉:(
作者: 尤美    時間: 07-10-24 10:26

CHUCHU

你女入到campus TV 呀?我女話想拎form時已冇la,佢緊係慢吞吞啦!佢 choir都係過唔到第二關呀!

係呢你做冬季校服用左幾$$呀?我未去做呀!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5