教育王國

標題: 請問有冇救世軍田家炳學校(博康邨)小一家長? 入來傾傾. [打印本頁]

作者: olkan    時間: 07-9-26 17:03     標題: 請問有冇救世軍田家炳學校(博康邨)小一家長? 入來傾傾.

我囝囝讀小一, 現在漸漸適應學校生活, 我覺得寫手冊同欠拿功課出來交係我的大難, 你們的小朋友返學ok嗎?
作者: bobo2001    時間: 07-9-26 18:55

作者: olkan    時間: 07-9-26 23:45

我囝囝讀一信班, 我都有幫佢放功課同回條响功課袋, 但佢都依然交d唔交d,  這兩天我check手冊有數學預工及task book功課, 但我冇見佢帶返屋企.  你囡囡有這功課嗎?

我因為要返工, 所以冇參加義工計劃,  因為78月放了好多假for囝囝同細囡k1開學, 餘下的我會for考試.  明年希望有機會參加.

你囡囡最鍾意那些科目? 囝囝鍾意數學, 中文同聖經.
希望大家多交換心得!

網上家課冊壞過三天, 你有發現嗎? 唔知係迷我部腦有問題?

[ 本文章最後由 olkan 於 07-9-26 23:47 編輯 ]
作者: bobo2001    時間: 07-9-27 13:40

作者: olkan    時間: 07-9-27 15:05

我冇帶囝囝返學, 坐校車.  因為囝囝及囡囡都是同一個時間坐校車, 但唔同地方.  依家我同工人輪流一人一日帶佢地到等車地方等校車.

星期六的課外活動! 冇參加呀!  因為他在外有學習課(10:00, 12:00及3:00) 同學校的時間撞了.

唔知點解星期五的課外活動還沒有開始? 教囡囡功課辛苦嗎? 男仔好難教, 同他温習我會叫囡囡一齊讀.  會比較認真.
作者: bobo2001    時間: 07-9-27 21:22

作者: olkan    時間: 07-9-28 20:10

bobo2001,

唔好意思,  如果會你看今天(一信)的家課冊, 你會明白:
中(3)改 - 是甚麼?  多謝協助.
作者: bobo2001    時間: 07-9-30 15:46

作者: olkan    時間: 07-10-1 09:43

bobo2001,

多謝你的回應, 我諗囝囝冇將功課帶返來.  因為寫字冊已經冇帶返來. 真係勞氣.

親子運動會我地冇參加, 月頭係公司最忙的時候, 請唔倒假, 老公早上唔得下午先可放假.  希望下年有機會參加.  我都好耐冇運動.  年輕時代我d運動都ok嫁, 係學校校隊!

你囡囡有冇課外學習, 囝囝都係响星期六先學.  因為唔想星期六日都學野, 所以星期六學了三樣.  英, 數同lego班.

你覺得小一的書淺嗎?  同k3的一樣, 數學特別淺, 只是轉了小小文字題.
作者: bobo2001    時間: 07-10-1 17:38

作者: bobo2001    時間: 07-10-5 11:28

作者: olkan    時間: 07-10-6 17:53

我囝囝只被抽倒講故事, 我揀得好後的.  不過星期五放學的課外活動, 就學電子琴.星期五的講座我參加, 我都想多了解如何教他, 小學的教法同幼稚園好唔同.

我有朋友的子女民生同九龍塘的名小學, 一個要六時起床趕校車; 一個做功課做到成十二時.  真辛苦.

教功課真係勞氣的, 我返到家, 他多數未完成功課. 有時寫得好唔整齊, 我要他重寫, 有時做到九時. 温少少書就睡覺, 有時懶少少, 玩幾鋪uno或mastermind就要睡覺.

你教囡囡讀書, 係只要識睇或要識默?
作者: bobo2001    時間: 07-10-8 09:54

作者: olkan    時間: 07-10-9 21:26

老師約了我五時半,  囝囝星期五eng. 小測, 下星期三小測中文, 都唔知從何入手, 你估要唔要識默呢? 早前數學測驗得90分.

星期五你會去聽講座嗎?  我給零食他帶返學. 冇俾錢.

[ 本文章最後由 olkan 於 07-10-9 21:40 編輯 ]
作者: bobo2001    時間: 07-10-9 22:34

作者: olkan    時間: 07-10-9 22:48

囝囝冇補習的, 只係响YWCA學拼音, 在第一城學E nopi.  學校的數學學解題.  e nopi學緊算式同邏輯. 如雙數加法 (15+3)..., 三個數加 (5+3+5)....; 邏輯如 兩photo合併後, sharp的位置.....

我唔想太早給他補習, 到自已真係教唔倒先. 補習班一定會跟唔曬.
作者: bobo2001    時間: 07-10-10 10:24

作者: olkan    時間: 07-10-10 19:52

學校在星期六有新的課外活動, 不過又不能參加. 下星期又測數學.  每星期的英文課外書, 你有冇要囡囡默寫呢? 囡囡在那裡學游水呢?  我囝囝之前也有學的, 但見佢學了好耐都唔識, 暫時給他放下. 大d先再學.
作者: bobo2001    時間: 07-10-11 12:04

作者: olkan    時間: 07-10-11 18:57

咪有派考試範圍嗎?  我見老師派返d工作紙, 同習作簿.
我囝囝之前都係响史丹福學, 學極都唔識, 我想佢都係冇天份.
作者: bobo2001    時間: 07-10-11 20:22

作者: olkan    時間: 07-10-12 22:39

嘜有預習範圍紙的嗎?  今日見老師時, 她說囝囝測得麻麻地.
這兩星期的測驗會計分的嗎?

原文章由 bobo2001 於 07-10-11 20:22 硐表
小測係派返d工作紙同作業比佢地溫, 但11月個考試就之前派左張小一中英文預習範圍, 我咪跟住嗰張野來溫囉.
其實史丹福ok架, 不過係阿囡的問題. 我日日都有去睇佢上堂架, 所以覺得唔關阿sir事, 係自己的小朋 ...

作者: bobo2001    時間: 07-10-13 13:14

作者: olkan    時間: 07-10-16 19:43

昨晚唔知點解有d topic不能回應, 本希望你email中文預習範圍給我. 英文的預習範圍, 我就找到, 但中文就找不到.  明天要測中文, 但有d中文習作同工作紙及寫字基本法, 老師都冇派返.  只能温書同其中一本寫字基本法.   

原文章由 bobo2001 於 07-10-13 13:14 硐表
係呀, 較早前派過一份中英文預習範圍, 有第一學段的預習範圍, 包括學咩句式, 生字等, 可能阿囝有攞返來but你無為意吧. 你可pm你個email address 比我, 等我monday email 比你.
我都唔知佢英文測成點, 佢話識but我都 ...

作者: bobo2001    時間: 07-10-16 22:12

作者: olkan    時間: 07-10-16 22:49

我都唔知點温, 同你一樣, 温下咩先橫後直..... 問下書的內容等...
叫佢讀書的字, 睇下佢識唔識d字.

你的工作忙嗎?  每日回家後我都覺得好忙.  約7時回家, 先檢查囝囝同囡囡的功課完成多少.  7時15分吃飯至7時45分, 看看報紙或上網15分鐘. 8時看囝囝做功課, 8時半至9時左右囝囝做完功課去洗澡時, 同囡囡温習一陣, 後叫她睡覺, 囝囝洗澡完就再温習至9時半(唔夠時間). 再說15分鐘故事或玩玩具或棋. 他再去睡覺. 已10時了.  我本來係一個電視精, 冇電視睇好慘唉!!

你平日有什麼消遣呀?

原文章由 bobo2001 於 07-10-16 22:12 硐表
中文都無咩野範圍, 就係同佢溫吓d寫字, 咩先橫後直嗰d要訣. 仲有溫吓第一, 二d生字咁啦.

作者: bobo2001    時間: 07-10-17 12:40

作者: olkan    時間: 07-10-17 19:31

小朋友10:30先睡, 會唔會唔夠瞓?  數學我就唔擔心, 我最擔心英文.  我都冇嘜娛樂, 星期六帶囝囝去學野, d中間時間行一陣, 星期日有時去下冒險樂園, 有時返亞媽家, 有時帶小朋友去玩. 有時在家休息.

原文章由 bobo2001 於 07-10-17 12:40 硐表
盡量同佢溫啦, but 都要睇佢自己的理解力, 數學最怕, 因為亞囡個腦唔多識轉, 比佢激死.
係呀, 我地呢d在職媽咪真係好慘, 返工已經壓力不少, 放左工又要急急腳返屋企睇佢地d功課同溫習.
我通常要7:30-8:00先返到屋 ...

作者: bobo2001    時間: 07-10-17 22:00

作者: 00adafan    時間: 07-10-17 22:48     標題: 書包

作者: mkwok2877    時間: 07-11-26 22:17

我仔仔今年就讀1勤.  功課不多. 仔仔應付得到.
作者: olkan    時間: 07-11-29 19:56

mkwok2877,

因為之前這個topic被lock了, 所以我們已經轉到標題"救世軍田家炳學校", 歡迎加入.  功課是不多, 但就教得好勞氣.

原文章由 mkwok2877 於 07-11-26 22:17 發表
我仔仔今年就讀1勤.  功課不多. 仔仔應付得到.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5