教育王國

標題: 麗港城迦南08-09 n1朋友仔快o的入黎啦! [打印本頁]

作者: mudlay    時間: 07-12-1 22:03     標題: 麗港城迦南08-09 n1朋友仔快o的入黎啦!

好開心呀! 收到信,已留左位。下年妹妹可以同哥哥一齊讀迦南啦!

快o的入黎啦! 我都想識多o的讀迦南既小朋友既mami呀!

我囡囡下年會讀n1呢! 多多指教!
作者: mavis2006    時間: 07-12-3 22:02

my bb also 08-09 n1 student in laguna city cannan, nice to meet u!
作者: fionkok    時間: 07-12-5 01:39

囡囡下個星期面試,唔知會考D乜呢?佢得13個月大咋﹗唔知應唔應付到呢?
作者: wbrenda    時間: 07-12-5 14:48

作者: Barbie_jj    時間: 07-12-6 13:09

My baby Jamie will attend the AM PN class in 2008/09 also, hehe.....
作者: mudlay    時間: 07-12-8 19:51

原文章由 mavis2006 於 07-12-3 22:02 發表
my bb also 08-09 n1 student in laguna city cannan, nice to meet u!

hello呀! 你bb幾大呢? 我囡囡2006年2月出世架!
作者: mudlay    時間: 07-12-8 19:51

原文章由 fionkok 於 07-12-5 01:39 發表
囡囡下個星期面試,唔知會考D乜呢?佢得13個月大咋﹗唔知應唔應付到呢?

嘩! 咁快就要面試架啦!! 好勁呀!! 其實你唔駛擔心架! 因為都係多數問媽咪多o的既! 放心啦!
作者: mudlay    時間: 07-12-8 19:52

原文章由 wbrenda 於 07-12-5 14:48 發表
My bb too, 上午班 class PN.
你地邊班呀??

Brenda

你係今年既n1定係下年既n1呀?? 我囝囝就藍組,囡囡下年讀,未知邊班。
作者: mudlay    時間: 07-12-8 19:53

原文章由 Barbie_jj 於 07-12-6 13:09 發表
My baby Jamie will attend the AM PN class in 2008/09 also, hehe.....

希望可以同你bb做朋友仔啦! 嘻嘻!
作者: mudlay    時間: 07-12-23 14:31

08-09迦南既n1bbmami快o的入黎傾下計啦!
作者: hlhlkaren    時間: 07-12-24 05:29     標題: 回覆 #1 mudlay 的文章

作者: mudlay    時間: 07-12-26 15:41

原文章由 hlhlkaren 於 07-12-24 05:29 發表
my little boy will also go to 0809 AM class in Laguna City Cannan. Nice to meet you all......

真係好呀! 你bb叫乜野名呀? 我囡囡叫霖霖呀,多多指教!
作者: HoHeiBB    時間: 07-12-27 15:50

Hi, 我囝囝都收咗 0809 am class, 可能會同你地bb做同學仔
作者: be    時間: 07-12-27 18:53

迦南收左我囡囡讀pm, 而家仲唸緊讀唔讀:-|
作者: mudlay    時間: 07-12-27 21:40

原文章由 be 於 07-12-27 18:53 發表
迦南收左我囡囡讀pm, 而家仲唸緊讀唔讀:-|

pm都ok架喎,仲多左時間架!
作者: sauyue    時間: 07-12-27 22:55

my son Paco am class.
作者: be    時間: 07-12-28 10:57

mudlay,
點解pm會仲多了時間願聞其詳
原文章由 mudlay 於 07-12-27 21:40 發表

作者: mudlay    時間: 07-12-28 14:47

原文章由 be 於 07-12-28 10:57 發表
mudlay,
點解pm會仲多了時間願聞其詳

pm class係會比am class多半個小時架,不過我就唔知點解會多半個鐘囉!
作者: smilefish    時間: 07-12-30 19:47

原文章由 mudlay 於 07-12-27 21:40 發表

我都幫我個女留了位啦,08/09 am class, nice to meet u all.
作者: mudlay    時間: 07-12-31 11:17

原文章由 smilefish 於 07-12-30 19:47 發表

我都幫我個女留了位啦,08/09 am class, nice to meet u all.

你囡囡幾多歲呀? 我囡囡仲有兩個月就兩歲啦! 多多指教。
作者: bobo_wong2006    時間: 07-12-31 21:02

my bb will also go to AM class in 2008/09. nice to meet you.
作者: mudlay    時間: 08-1-1 15:57

hello呀! 多多指教!
作者: smilefish    時間: 08-1-2 22:13

原文章由 mudlay 於 07-12-31 11:17 發表

你囡囡幾多歲呀? 我囡囡仲有兩個月就兩歲啦! 多多指教。

佢啱啱歲半啦...
作者: Boxer06    時間: 08-1-2 22:16

hello呀! 大家好,請多多指教!

迦南收左有個囝囝下午班N1,不過我有一個問提 ,我有個朋友話迦南expect家長要同BB 'ger'片同埋自己要識食野 ,學校講到明唔會教,同埋我朋友FEEL唔到老師有愛心 (佢IN KLN TONG) ~~~我都記得INTERVIEW時,老師問BB識唔自己用SPOON食野,同埋唔用片~~~我同佢講BB得12個月多DD,未識,老師話甘你要上學前教識佢~~~我當時都唔記得點回應 ~~

其實自己都會教BB唔用片,用SPOON食野...物唔係家長同學校一齊做咩?  有邊位可以話我知係唔係真?

[ 本文章最後由 Boxer06 於 08-1-2 22:17 編輯 ]
作者: mudlay    時間: 08-1-3 20:42     標題: 咁又冇咁嚴重!!

唔駛驚喎! 我個仔讀左迦南到宜家都四個月,都仲未戒片架! 我每日都會預備兩塊片片同埋濕紙巾o係佢書包,嬸嬸會幫佢換架! 至於食野,開頭我仔仔都唔係好ok,不過俾佢地訓練左幾個月,宜家未夠三歲,已經自己搞掂,take住spoon食野,都係老師幫手架喎!
作者: robbi    時間: 08-1-4 13:50

Hello, my daughter is now 9 months old, I would like her to study Laguna City Cannan n1 class in Sep-2009. When should I submit the application form? And also, what things should I prepare? Please advise.

Many thanks!
作者: Boxer06    時間: 08-1-4 17:50

原文章由 mudlay 於 08-1-3 20:42 發表
唔駛驚喎! 我個仔讀左迦南到宜家都四個月,都仲未戒片架! 我每日都會預備兩塊片片同埋濕紙巾o係佢書包,嬸嬸會幫佢換架! 至於食野,開頭我仔仔都唔係好ok,不過俾佢地訓練左幾個月,宜家未夠三歲,已經自己搞掂,take住spoon食野,都 ...

作者: mudlay    時間: 08-1-4 22:21

原文章由 robbi 於 08-1-4 13:50 發表
Hello, my daughter is now 9 months old, I would like her to study Laguna City Cannan n1 class in Sep-2009. When should I submit the application form? And also, what things should I prepare? Please adv ...

咁你要係今年(即2008年9月)去迦南或上佢既網入紙報讀n1,跟住就等interview,再留位。
作者: robbi    時間: 08-1-5 15:43     標題: 回覆 #28 mudlay 的文章

唔該晒....
作者: mudlay    時間: 08-1-5 22:22

仲有冇小朋友黎緊九月會讀n1呀? 入黎傾下計啦!
作者: 頂級美人    時間: 08-1-7 15:09

你地好呀.....我呀b交咗留位費啦.....n班上午
作者: mudlay    時間: 08-1-8 14:04     標題: 你好呀!

我個囡囡都係讀am架...多多指教!
作者: skchiu    時間: 08-1-8 14:30

大家好, 我囡囡都係 08/09 n1 am class 0架!
作者: Barbie_jj    時間: 08-1-9 19:48

想問你地係咪大部份都係o係藍田住架? 我地係TKO人呀, 到時我諗bb可能要搭校車囉!

請問知唔知幾時再要去註冊呀? 上次交留位費時miss話遲下會再要去交最後註冊錢架! 真係好緊張呀, 唔知阿仔會分去咩班呢?!
作者: fannycsm    時間: 08-1-10 11:19

05/01/2008 先In完,唔知幾時先知收呢?:cry:
作者: lancy    時間: 08-1-10 12:06

大家好啊,我對twins200612月出世,我都想幫他們報迦南n1的下午班(因為只有下午班還有位)。想問問大家報名之前有沒有去參觀過學校啊?面試會問家長什麼問題呢?還有,交報名表的時候要帶BB嗎?
作者: lancy    時間: 08-1-10 12:24

原文章由 fannycsm 於 08-1-10 11:19 發表
05/01/2008 先In完,唔知幾時先知收呢?:cry:

你好啊,fannycsm,你幾時交的報名表啊?交了報名表多久後才會安排面試阿?
作者: joychu    時間: 08-1-10 22:59

Hi !
想請問in完大約等幾耐先收到信架?
作者: smsiu    時間: 08-1-11 00:43

Hi Hi,  大家好, 我囡囡係12月15日interview, 今日剛剛收到信,
將會讀n1上午班.

原文章由 joychu 於 08-1-10 22:59 發表
Hi !
想請問in完大約等幾耐先收到信架?

作者: 頂級美人    時間: 08-1-11 16:08

好似絕大部分人都是上午班.............有咁多位咩
作者: joychu    時間: 08-1-11 18:51

原文章由 smsiu 於 08-1-11 00:43 發表
Hi Hi,  大家好, 我囡囡係12月15日interview, 今日剛剛收到信,
將會讀n1上午班.
THANK YOU喔!都要成三個星期呀!!
作者: mudlay    時間: 08-1-12 10:45

原文章由 skchiu 於 08-1-8 14:30 發表
大家好, 我囡囡都係 08/09 n1 am class 0架!

嘩! 你個囡囡好得意呀!!
作者: mudlay    時間: 08-1-12 10:47

原文章由 Barbie_jj 於 08-1-9 19:48 發表
想問你地係咪大部份都係o係藍田住架? 我地係TKO人呀, 到時我諗bb可能要搭校車囉!

請問知唔知幾時再要去註冊呀? 上次交留位費時miss話遲下會再要去交最後註冊錢架! 真係好緊張呀, 唔知阿仔會分去咩班呢?! ...

你預大約黎緊四至五月啦...因為舊年我囝囝都係差唔多呢個時間再交錢...七月就家長會...
作者: mudlay    時間: 08-1-12 10:48

原文章由 fannycsm 於 08-1-10 11:19 發表

足足三個星期,應該一月尾...
作者: mudlay    時間: 08-1-12 10:50

原文章由 lancy 於 08-1-10 12:06 發表
大家好啊,我對twins2006年12月出世,我都想幫他們報迦南n1的下午班(因為只有下午班還有位)。想問問大家報名之前有沒有去參觀過學校啊?面試會問家長什麼問題呢?還有,交報名表的時候要帶BB嗎? ...

報名之前我冇參觀學校,都係面試o個日先參觀,不過so far都ok,而且我都係睇教學既內容多o的。

至於面試既時候,主要問家長問題,關於小朋友o係屋企既情況。

交報名表唔需要帶bb去,面試就要,之後交留位費都唔駛。
作者: mudlay    時間: 08-1-12 10:51

原文章由 頂級美人 於 08-1-11 16:08 發表
好似絕大部分人都是上午班.............有咁多位咩

根據我囝囝今年既班既安排,上午班會有四班,下午只得兩班,所以上午班會多o的學生架!
作者: smsiu    時間: 08-1-12 13:02

Hi Mudlay,

How many kids in a class for 上午班?
作者: Zue    時間: 08-1-12 13:37     標題: 回覆 #17 mudlay 的文章

hello:
你地好呀!迦南收左我孖b讀am班.
我都係15/12interview.好開心...當收信時我同老公都幾緊張,好似自己放榜咁,想起都好笑!
後來睇到話迦南好商業化,報名必收...真的嗎?
係呢mudlay可否講多d學校情況比我地知好嗎?thank you!
作者: mudlay    時間: 08-1-16 21:10

原文章由 smsiu 於 08-1-12 13:02 發表
Hi Mudlay,

How many kids in a class for 上午班?

我囝囝o個組係藍組,好似都有成20幾個架...
作者: mudlay    時間: 08-1-16 21:12

原文章由 Zue 於 08-1-12 13:37 發表
hello:
你地好呀!迦南收左我孖b讀am班.
我都係15/12interview.好開心...當收信時我同老公都幾緊張,好似自己放榜咁,想起都好笑!
後來睇到話迦南好商業化,報名必收...真的嗎?
係呢mudlay可否講多d學校情況比我 ...

so far我囝囝讀左幾個月,都算ok! 佢學左好多野,返黎成日都唱歌,又讀a-z,又讀數字,對任何野都問,產生興趣囉! 不過咁,岩岩因為件校褸搞到有o的唔開心囉! 因為佢件校褸既設計實在太奇怪,又甩色,退返俾佢地又成個幾日先take得...
作者: smsiu    時間: 08-1-17 00:36

Hi, Mudlay,

Thanks a lot!  I'll go to 1st 註冊 on this coming Friday.

原文章由 mudlay 於 08-1-16 21:10 發表

我囝囝o個組係藍組,好似都有成20幾個架...

作者: 孖bJAN    時間: 08-1-17 08:42

藍田啟思,朗思和迦南都收左我孖B, 不過我無比留位費啟思, 現在考慮讀唔讀迦南
作者: ✿MING✿    時間: 08-1-17 11:00

迦南都收左我仔仔讀n1下午,但經一問,至知道原來呢間要走鬼.....同收生超額.....詳情唔方便講太多,但我就唔會同bb去比入學費啦.....搵playgroup同佢返住先,等足齡時至正式入去心儀幼稚園好d.....
作者: Boxer06    時間: 08-1-17 13:15

MING, 我同仔仔報左n1 ... 知道唔方便講,甘你pm我,好嗎?
原文章由 ✿MING✿ 於 08-1-17 11:00 發表
迦南都收左我仔仔讀n1下午,但經一問,至知道原來呢間要走鬼.....同收生超額.....詳情唔方便講太多,但我就唔會同bb去比入學費啦.....搵playgroup同佢返住先,等足齡時至正式入去心儀幼稚園好d..... ...

作者: 孖bJAN    時間: 08-1-17 13:35

原文章由 Boxer06 於 08-1-17 13:15 發表
MING, 我同仔仔報左n1 ... 知道唔方便講,甘你pm我,好嗎?

PM埋比我丫,好彩我都有交朗思留位費
作者: ✿MING✿    時間: 08-1-17 16:48

Boxer06&孖bJAN, pls checkPM
作者: siu_mei    時間: 08-1-17 18:23

MING,

麻煩你PM我, 我都想知呀! 唔該晒!!!

原文章由 ✿MING✿ 於 08-1-17 11:00 發表
迦南都收左我仔仔讀n1下午,但經一問,至知道原來呢間要走鬼.....同收生超額.....詳情唔方便講太多,但我就唔會同bb去比入學費啦.....搵playgroup同佢返住先,等足齡時至正式入去心儀幼稚園好d..... ...

作者: ahjoechan    時間: 08-1-17 20:58     標題: 回覆 #5 ✿MING✿ 的文章

what happen ??could you PM me as well ??
作者: Miffyling    時間: 08-1-17 21:58

I want to know too, pls send PM to tell me. Thanks a lot!
作者: Boxer06    時間: 08-1-17 22:07

MING ,請問你會搵邊間PLAYGROUP?

作者: RhythmBB    時間: 08-1-17 22:19

大家好, 我囝囝亦報讀了迦南am 08-09, 在此題目亦上來溜灠很多次,但第一次留言. 看見有時有些人會間中中傷迦南, 但佢地都好多時不負責任地講完就走左去. 證據又不足. 我初時亦有些被嚇怕, 但當我o既囝囝in的時候比其他兩間更開心.看見老師都幾年青, 校舍亦好乾淨. 所以我現在最後決定都係迦南(雖然另一間我都有比留位費), 各位家長, 九月見. (記住, 千祈唔好比d不負責任的網友打擊你地o既自信心)
作者: ✿MING✿    時間: 08-1-18 11:48

原文章由 Boxer06 於 08-1-17 22:07 發表
MING ,請問你會搵邊間PLAYGROUP?

未決定,仲搵緊.
作者: ✿MING✿    時間: 08-1-18 11:52

各位請收pm
作者: ✿MING✿    時間: 08-1-18 11:59

原文章由 RhythmBB 於 08-1-17 22:19 發表
大家好, 我囝囝亦報讀了迦南am 08-09, 在此題目亦上來溜灠很多次,但第一次留言. 看見有時有些人會間中中傷迦南, 但佢地都好多時不負責任地講完就走左去. 證據又不足. 我初時亦有些被嚇怕, 但當我o既囝囝in的時候比其 ...

我諗你完全誤會,無人願意會惡意中傷任何一間幼稚園,而係知情下講番事實,都係想比多個意見大家,加上如果我明知間學校係咁都照比自己個仔讀,我至係不負責任既daddy,至於證據,小朋友唔識講,連行內d人同家長都有講係咁樣情況,我只係聽完覺得自己有責任過濾左,再幫自己個仔決定去留,咁都叫無自信咩?
當然讀唔讀係家長決定,我只係提供自己所知.無人話迦南唔好,我所知九龍塘個間迦南都好好.希望你唔好過份敏感.
作者: junejunewong    時間: 08-1-18 17:36

Ming,

Would u please also PM me, 我都想知呀! thx!

June

作者: QQueen    時間: 08-1-18 21:53

Ming,

Pls PM to me, tks!

QQueen
作者: mudlay    時間: 08-1-19 22:16     標題: 我都想知呀!

係乜野事呀ming? 可否pm告知?
作者: gegemok    時間: 08-1-20 14:28

ming, can you PM me too? Thanks
作者: 貓女    時間: 08-1-21 17:47

hi,ming,請問係什麼事呢?請pm話比我知好嗎?thx
作者: monreve888    時間: 08-1-21 20:56

hi, ming,
我剛收到信, 收我個仔, 24號交留位費, 可否pm告知有什麼事, 因為有另一間上個月已收左我個仔, 我亦比左留位費.
作者: QQueen    時間: 08-1-22 01:32

Hi Ming,

Still waiting your PM, please send me message, tks!

QQueen
作者: acwmok    時間: 08-1-22 12:59

Hi Ming,

please also PM me coz I am now searching for n1 for my little daughter. thx.
作者: mudlay    時間: 08-1-22 21:26     標題: 有咁大問題咩?

不過咁喎,我囝囝讀開迦南,又唔覺得有咁大問題喎...
作者: KY2008    時間: 08-1-23 00:07

Hi Ming,

Could you also PM me as I need to consider whether I pay the registration fee on 24/01.  Thanks!!
作者: ✿MING✿    時間: 08-1-23 10:29

原文章由 mudlay 於 08-1-22 21:26 發表
不過咁喎,我囝囝讀開迦南,又唔覺得有咁大問題喎...

都無計啦,我未比錢,仲有權幫個仔選擇更好呀,最緊要你覺得無問題,就ok啦.我d資料都係比未入讀既bb媽參考參考呢.
作者: chankomi    時間: 08-1-23 13:08

Hi Ming

please also PM me as I am now searching for n1 for my son, thanks.
作者: QQueen    時間: 08-1-23 19:25

原文章由 ✿MING✿ 於 08-1-23 10:29 發表

都無計啦,我未比錢,仲有權幫個仔選擇更好呀,最緊要你覺得無問題,就ok啦.我d資料都係比未入讀既bb媽參考參考呢.

Ming,

我個囡囡都會九月入讀(考慮中). 可否PM d資料我參考參考呢?
Thanks!

QQueen
作者: hinhin-ma    時間: 08-1-23 21:18

Ming,
可否PM d資料我參考參考呢?
Thanks!
作者: smsiu    時間: 08-1-23 22:17

Hi Ming,

Could you pls PM the info. for me?

Thanks a lot!
作者: agnesthfok    時間: 08-1-23 23:18

Ming, please PM me too. THanks. My son got accepted into Kln Tong's am class.. not sure if I should register. Thanks.
作者: mudlay    時間: 08-2-6 11:25     標題: 新年快樂呀!

祝各位將會讀迦南既n1 bb快高長大,健健康康!!
作者: coco209    時間: 08-2-6 16:23

Hi Ming,

Could you pls PM the info. for me?

Thanks a lot!
作者: lg0402    時間: 08-2-10 12:01     標題: pm

請 check my pm, tks
作者: QQueen    時間: 08-2-11 00:32

原文章由 mudlay 於 08-2-6 11:25 發表
祝各位將會讀迦南既n1 bb快高長大,健健康康!!

恭喜!
恭喜!
作者: ibaamyng    時間: 08-2-13 13:17

原文章由 ✿MING✿ 於 08-1-17 11:00 AM 發表

Ah Ming, Can you email me the details about the case to my email: [email protected].  Like to know before choosing between Creative and Canan by this month end.
作者: 頂級美人    時間: 08-2-13 16:20

would you please also pm me?
作者: Venus903    時間: 08-2-15 17:01

Pls pm me, thanks!
I also register them already but still waiting their confirmation for interview.
作者: yaulinda    時間: 08-2-16 09:42

Please tell me more about what's happening, my daughter has been accepted 08/09 am n1, thanks,
[email protected]
作者: Barbie_jj    時間: 08-2-18 21:52     標題: 回覆 #36 ✿MING✿ 的文章

我已經交左留位費架啦, 不過都想知道發生了咩事? 可以pm埋比我嗎?? thanks!
作者: 靚太太    時間: 08-2-18 23:16

作者: 若茵    時間: 08-2-19 00:14

作者: ymjoy    時間: 08-2-20 16:10

Ming,

因為Cannon都收咗我個仔讀n1 pm class, 我都想知咩事, 可唔可以pm我呀?

Many thanks
作者: lingling787    時間: 08-2-20 17:27

Ming,
我個小b都報左Cannon讀n1, 我都想知咩事, 可唔可以pm我呀?

Many thanks
作者: 靚太太    時間: 08-2-20 22:30

作者: smsiu    時間: 08-2-21 13:03     標題: 回覆 #1 靚太太 的文章

講話呢間幼稚園佢地行內都知道,收未足齡學生之餘,仲要走鬼....
作者: yaulinda    時間: 08-2-22 16:32

還未太清楚這間幼稚園是否發生了什麼問題,
很心急想知多啲啊!
作者: smsiu    時間: 08-2-22 20:51

hi hi, 我個囡都交咗留位費, ready to 讀 N1 AM 08/09.  但從其它媽咪口中得知係官塘區呢間都是一間唔錯的幼稚園, 所以諗住比個囡試讀, 睇吓佢學習發展的程況, 再作決定是否報讀其它幼稚園.大家得閒可以互相交流吓.....
作者: 靚太太    時間: 08-2-23 00:30

作者: 潮爆.媽    時間: 08-2-23 11:03

Hi Ming,

Thanks a lot~~
作者: smsiu    時間: 08-2-23 14:13

靚太太,

我的囡囡會於今年9月入學, 大B嚟! 因為唔夠歲讀K1, 所以比佢讀1年N 班, 其實面試好簡單, 過程如下:
(1) 介紹幼稚園環境及教學內容
(2) 一 Group (約五, 六個小朋友連家長) 進入面試課室, 老師會派一份小禮物比小朋友睇吓佢哋D反應.
(3) 四, 五個老師唱歌仔, 又睇吓小朋友的反應
(4) 每一個老師 pair up 一個小朋友及parent, 問吓家長小朋友日常生活的問題, 又睇吓小朋友的反應.
就係咁啦, 希望D information 可以幫到您.

原文章由 靚太太 於 08-2-23 00:30 發表
我BB 8/3 都去面試呀,相信就算ok都係一月先開學呀!smsiu 你BB幾時入學呀,唔知我BB會唔會成功面試呢! 希望將來成為同學啦!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5