教育王國

標題: 德褔幼兒園(n1)08-09 入o黎chat下... [打印本頁]

作者: rabbitgirl    時間: 08-1-9 15:04     標題: 德褔幼兒園(n1)08-09 入o黎chat下...

我19號去帶 B B 去 見啦...好担心唔收!因為我好近,都係住德福,好想近 d ,唔駛煩!

[ 本文章最後由 rabbitgirl 於 08-1-21 11:35 編輯 ]
作者: Big-Mouth    時間: 08-1-9 17:59

唔洗擔心, 好易收, 我已交留位費,但心目中係想讀樂基,可息唔收。

原文章由 rabbitgirl 於 08-1-9 15:04 發表
我19號去帶 B B 去 見啦...好担心唔收!因為我好近,都係住德福,好想近 d ,唔駛煩!

作者: rabbitgirl    時間: 08-1-10 10:53

真的,但我見有 D 媽咪話 failed n1 ,真的好驚!

係未即見,即 confirm ,即比留位費?!

原文章由 Big-Mouth 於 08-1-9 17:59 發表
唔洗擔心, 好易收, 我已交留位費,但心目中係想讀樂基,可息唔收。

作者: Big-Mouth    時間: 08-1-10 12:42

大約要等一星期,先之會收到信,係指定日期前交留位費。你知唔知呢間學校好唔好?

原文章由 rabbitgirl 於 08-1-10 10:53 發表
真的,但我見有 D 媽咪話 failed n1 ,真的好驚!

係未即見,即 confirm ,即比留位費?!

作者: rabbitgirl    時間: 08-1-10 14:51

仲要等一個星期先知收唔收!好慘呀...

我估ok 掛,因為我教會有 d小朋友都係到讀,聽佢地講ok的,事關我係唔識o個 d教友,係問上問問...

原文章由 Big-Mouth 於 08-1-10 12:42 發表
大約要等一星期,先之會收到信,係指定日期前交留位費。你知唔知呢間學校好唔好?

作者: miniling    時間: 08-1-11 16:13

我都見左K1, 都係等緊, 我都好想知多D呢間學校D資料呀, 唔知多唔多功課做架呢 ? 程度又係深定淺呢 ? 心大心細唔知讀國際班好定中英文班好 !
作者: rabbitgirl    時間: 08-1-12 10:05

其實我都唔知...不過佢係九龍灣裏都叫ok ,加上近我!

有冇其他媽咪知呢?

原文章由 miniling 於 08-1-11 16:13 發表
我都見左K1, 都係等緊, 我都好想知多D呢間學校D資料呀, 唔知多唔多功課做架呢 ? 程度又係深定淺呢 ? 心大心細唔知讀國際班好定中英文班好 !

作者: CandiceMaMi    時間: 08-1-14 13:25

How much fo N1. /Tks.

作者: rabbitgirl    時間: 08-1-16 13:21

$2500 一個月

原文章由 CandiceMaMi 於 08-1-14 13:25 發表

作者: Big-Mouth    時間: 08-1-16 14:17

HK$3,160 for internal class

原文章由 CandiceMaMi 於 08-1-14 13:25 發表

作者: CandiceMaMi    時間: 08-1-16 14:37

Tks.

原文章由 rabbitgirl 於 08-1-16 13:21 發表
$2500 一個月

作者: crystal121    時間: 08-1-19 15:02

原文章由 rabbitgirl 於 08-1-9 15:04 發表

Hello, 我今日都同仔仔見Nursery,  要等一個星期先有回覆,我都係住德福的, 希望有機會做個朋友啦!
作者: rabbitgirl    時間: 08-1-21 09:48

你好呀...你見幾點呀...唔知我地其實會唔會有係o個到都傾過計呢?!

原文章由 crystal121 於 08-1-19 15:02 發表

Hello, 我今日都同仔仔見Nursery,  要等一個星期先有回覆,我都係住德福的, 希望有機會做個朋友啦!

作者: PochaccoKoKo    時間: 08-1-21 11:14

hi, 我想報08-09 n1 full day, 唔知好唔好呢?

另interview會考d咩kar, 會唔會好深kar?
作者: rabbitgirl    時間: 08-1-21 11:32

full day 如果你屋企有人睇,我就唔見議小朋友讀 full day ,因為下午都係瞓覺多!主要都係上午學野!

考...我都唔知...比 d 野佢玩,睇下佢識唔識玩!冇野問過!都係問我地大人!好 easy 咋!放心!

原文章由 PochaccoKoKo 於 08-1-21 11:14 發表
hi, 我想報08-09 n1 full day, 唔知好唔好呢?

另interview會考d咩kar, 會唔會好深kar?

作者: fostermak    時間: 08-1-21 13:09

HI :
我大囡舊年響德福讀N1,老師同姐姐都好好,主動提出幫囡囡戒片,結果兩三個月,日片連夜片都戒埋,所以細囡都會響今年九月讀上午N1班,希望有機會同你地D小朋友做同學...
程度方面,N1主要學A-Z,人口呢D生字,同k1差4唔多,程度都唔算淺,所以讀年一年N1,好多小朋友會考其他比較有名的K1,如根德園,劍鳴,鑽石山靈糧...

如果屋企有工人或有屋企人睇,又可以幫小朋友訓練自理,咁都唔駛俾小朋友讀全日,因為全日學費唔平,又冇學券...

原文章由 rabbitgirl 於 08-1-21 11:32 發表
full day 如果你屋企有人睇,我就唔見議小朋友讀 full day ,因為下午都係瞓覺多!主要都係上午學野!

考...我都唔知...比 d 野佢玩,睇下佢識唔識玩!冇野問過!都係問我地大人!好 easy 咋!放心!

...

[ 本文章最後由 fostermak 於 08-1-21 13:14 編輯 ]
作者: rabbitgirl    時間: 08-1-21 13:22

好丫...希望可以一齊做同學,我都好想囝囝戒片,好煩,我自己都唔知點做好!

原文章由 fostermak 於 08-1-21 13:09 發表
HI :
我大囡舊年響德福讀N1,老師同姐姐都好好,主動提出幫囡囡戒片,結果兩三個月,日片連夜片都戒埋,所以細囡都會響今年九月讀上午N1班,希望有機會同你地D小朋友做同學...
程度方面,N1主要學A-Z,人口呢D生字,同k1差4唔 ...

作者: PochaccoKoKo    時間: 08-1-21 15:08

原文章由 rabbitgirl 於 08-1-21 11:32 發表

...

唉...就係可能無人睇, 所以個心十五十六, 唔知咁細個讀全日n1好唔好囉

[ 本文章最後由 PochaccoKoKo 於 08-1-21 15:23 編輯 ]
作者: PochaccoKoKo    時間: 08-1-21 15:12

原文章由 fostermak 於 08-1-21 13:09 發表
HI :
程度方面,N1主要學A-Z,人口呢D生字,同k1差4唔 ...

係呀, 學費要成4,xxx almost 5,000 ka
作者: rabbitgirl    時間: 08-1-21 15:49

貴...係一個問題,我自己就諗,小朋友好慘的,都係想去玩,學下同其他小朋友一齊生活,但都唔係要成日唔比小朋友返屋企,如果我係小朋友,我會覺得媽咪唔要我啦...

我一諗到 d d 野,就算啦...都係半日先啦...仲要係第一次返學,費事一陣嚇親佢地,唔鐘意返學就大獲啦...

原文章由 PochaccoKoKo 於 08-1-21 15:12 發表

係呀, 學費要成4,xxx almost 5,000 ka

作者: rabbitgirl    時間: 08-1-23 10:30

收到啦.....收到啦...我收到信通知收左我個仔啦...好開心呀....

你地呢???
作者: crystal121    時間: 08-1-23 15:02

原文章由 rabbitgirl 於 08-1-21 09:48 發表
你好呀...你見幾點呀...唔知我地其實會唔會有係o個到都傾過計呢?!

我嗰日見上午10點,唔知有無傾過計呢? 昨天已經收到信話收,2/2前交留位費!我會同bb報上午N1中英班,因屋企有工人.
作者: rabbitgirl    時間: 08-1-23 15:23

係...噤真的有可能見過面喎...我同仔仔一齊,不過我就見9:30的,但之後都係留係到玩到10:30 ,因為仔仔唔想走,要玩車車!

我都係昨天收到信話收,2/2前交留位費!不過我今日已交 $ 了,唔想煩!我仔仔都係報上午N1中英班,噤一定做到同學啦....我有個朋友O個女都係一齊讀!

真係好開心,下次約下你先!

原文章由 crystal121 於 08-1-23 15:02 發表

我嗰日見上午10點,唔知有無傾過計呢? 昨天已經收到信話收,2/2前交留位費!我會同bb報上午N1中英班,因屋企有工人.

作者: rabbitgirl    時間: 08-1-26 10:15

點呀...仲有冇人已比留位費呀....有冇小朋友同我個仔做同學仔,做個朋友,傾定先吖...
作者: icyman    時間: 08-1-27 16:57

my son had interview at last oct already and will attend the N1 AM class in coming Nov too, 做個同學仔,做個朋友,傾傾先!
作者: rabbitgirl    時間: 08-1-28 09:38

GOOD.....你好呀....做個朋友!

原文章由 icyman 於 08-1-27 16:57 發表
my son had interview at last oct already and will attend the N1 AM class in coming Nov too, 做個同學仔,做個朋友,傾傾先!

作者: winniethepong    時間: 08-1-28 21:58

Hi 咁多位,

我都係住德褔架,亦都諗住報德福N1,但我囡囡二月先一歲,咁我應該幾時要報名呀?而幾時會開學呢?
作者: rabbitgirl    時間: 08-1-29 10:07

hi 呀...

N1 要足2歲才可以入讀!我諗你要出年才可以入讀啦...你今年年尾去問下!應該可以遞 form 啦....

原文章由 winniethepong 於 08-1-28 21:58 發表
Hi 咁多位,

我都係住德褔架,亦都諗住報德福N1,但我囡囡二月先一歲,咁我應該幾時要報名呀?而幾時會開學呢?

作者: winniethepong    時間: 08-1-29 21:18

Hi Rabbitgirl,

Thank You 呀!咁我想問下係幾時開學架?係咪八月呀?
作者: rabbitgirl    時間: 08-1-30 10:20

我都未知...唔知係8月定9月呢?!

原文章由 winniethepong 於 08-1-29 21:18 發表
Hi Rabbitgirl,

Thank You 呀!咁我想問下係幾時開學架?係咪八月呀?

作者: fostermak    時間: 08-1-30 13:19

winniethepong:
係九月開學架,同埋初頭幾日係適應期,由一個鐘慢慢加到兩個鐘,先至三個鐘,頭幾日家長可以陪上課...

如果你小朋友係二月,可以申請二月,即下學期插班,但可能係讀一年半n1,或二月先讀下學期,九月讀上學期,到翌年二月轉讀k1,我見大囡以前有個小朋友係咁,不過都要問下學校,同埋睇你想小朋友點...
作者: saiwai    時間: 08-1-30 22:15

妳依家可以去學校報名,我個女07/01出世已經收咗09/01返學.
作者: rabbitgirl    時間: 08-2-2 09:18

我都唔知可以噤早報名,如果知就一早報,唔駛之前噤担心啦...

原文章由 saiwai 於 08-1-30 22:15 發表

妳依家可以去學校報名,我個女07/01出世已經收咗09/01返學.

作者: MrsJCLee    時間: 08-2-2 11:28

Hi!各位,大家好,我又來報到.我小朋友也是今年讀N1上午中英文班.

係呢,fostermak,請問你大囡最後有沒有轉去其他學校讀K1?
作者: fostermak    時間: 08-2-4 20:47

MrsJCLee:
你好啊,我大囡最後考入鑽石山靈糧讀K1...

當初俾囡囡讀德福n1,主要想佢學自理,同埋多d同其他同齡小朋友相處,同埋見德福有空間大,又有露天操場,可以俾小朋友每天曬太陽騎單車,吸收新鮮空氣...

一直都覺得德福好好(響區內),之不過係同其他bk媽咪傾開,德福k1學費同出面其他出面名校幼稚園唔係差好遠,咁咪試下考出面幼稚園,當係見識下同比較下,結果考左幾間(包括德福),兩公婆最鍾意鑽石山靈糧,因為我地係教徒,想囡囡響一間基督教氣氛濃厚o既學校讀書,想佢有多d德育同品格宗教熏陶,亦想佢開開心心返學,訓練佢創意同表達力...

雖說德福幼稚園都係基督教,但宗教色彩較淡,之不過n1課程真係唔算淺,係教k1的課程, n1許老師同蘭姐玲姐好有愛心...

我諗俾得小朋友黎德福讀,多數係中產家庭,唔係小朋友同公共屋村幼稚園d新移民小朋友一齊,同埋家長比較著重子女學業...

舊年情況係,大部分n1家長都幫小朋友都考同揀出面唔同o既名牌幼稚園(我知o既有根德園/約克/st catherine/又一村/聖三一/崇真等),只有小部分考左都決定留響德福,因為佢地好滿意老師同學校,因為各個家長取向同要求都會唔同...

原文章由 MrsJCLee 於 08-2-2 11:28 發表
Hi!各位,大家好,我又來報到.我小朋友也是今年讀N1上午中英文班.

係呢,fostermak,請問你大囡最後有沒有轉去其他學校讀K1?

作者: lovelywinnie    時間: 08-2-4 21:24

Hi Fostermak & Saiwai,

唔該哂你地呀!我諗我會2009年八、九月先俾囡囡讀一年N1,之後2010年讀K1又得唔得呢?另外你地知唔知德褔有冇
playgroup架?
作者: MrsJCLee    時間: 08-2-5 11:48

fostermak,你好!

很多謝你的回應及資料,非常有幫助.我們也是教徒,本身亦覺得德福幼稚園沒有特別的宗教色彩,但由於近,所以暫時決定讀一年,再看看情況怎樣.我們也在想會否再為孩子轉校(K1),所以詢問你的意見,多謝你!
作者: fostermak    時間: 08-2-5 13:31

lovelywinnie:
2009年八、九月先俾囡囡讀一年N1,2010年讀K1梗係得啦...
如果你響德福讀n1,咁k1就唔駛面試,可以直上k1,最緊要你肯俾留位費就得...

另外,德福有playgroup,你可以打去問下,但係你要有心理準備,職員d telephone manner一般...

MrsJCLee :
我諗各個家長對於學校有冇宗教背景同濃厚程度要求唔同,我記得
n1果陣,聖誕會有親子聖誕飾物設計比賽,萬聖節會有時裝表演,每日茶點會教小朋友祈禱,對我呢位n1家長同囡囡黎講,已經好足夠...

到K1,我地想k1多d宗教上的培育,例如有早會或午會唱聖詩,有聖經課,新年聖誕有崇拜,學校有傳道人講道,教識佢凡事感恩...

到九月,大家的小朋友讀n1後冇幾耐,就要考慮係咪報其他k1,或者
大家可以相認下,交流意見架...
作者: MrsJCLee    時間: 08-2-5 16:16     標題: fostermak

fostermak:

認同你的說法,如果也有聖經故事(N1),那就更好.
好的,九月份時再相認....
作者: rabbitgirl    時間: 08-2-6 09:39

預埋我,我地一齊相認啦....我都係教徒...

係呢,你地返邊間教會??

原文章由 MrsJCLee 於 08-2-5 16:16 發表
fostermak:

認同你的說法,如果也有聖經故事(N1),那就更好.
好的,九月份時再相認....

作者: rabbitgirl    時間: 08-2-18 10:39

仲有冇其他小朋友都讀今年08/09 N1 呀...入o黎傾吓啦...
作者: fostermak    時間: 08-2-18 13:14

rabbitgirl :
好耐冇過黎添,我返九龍城樂道會架...

你呢?

原文章由 rabbitgirl 於 08-2-6 09:39 發表
預埋我,我地一齊相認啦....我都係教徒...

係呢,你地返邊間教會??

作者: rabbitgirl    時間: 08-2-18 13:21

我自己未結婚前就返元朗基督教會,之後結婚後就返德褔(九龍灣宣道會信愛堂)

都好丫!都返左四年幾啦...

原文章由 fostermak 於 08-2-18 13:14 發表
好耐冇過黎添,我返九龍城樂道會架...

你呢?

[ 本文章最後由 rabbitgirl 於 08-2-18 13:22 編輯 ]
作者: ritalpy    時間: 08-2-20 16:02

HI!  各位mami! 你地好呀! 我仔仔都是08/09 N1班架! 不過, 我仔仔是下午國際班..... 不知道你地介不介意我JOIN你地一齊CHAT 呀?
作者: MrsJCLee    時間: 08-2-20 16:28

我都好耐無入嚟啦!我是返荔枝角播道會.
作者: rabbitgirl    時間: 08-2-21 10:34

當然唔介意啦....

原文章由 ritalpy 於 08-2-20 16:02 發表
HI!  各位mami! 你地好呀! 我仔仔都是08/09 N1班架! 不過, 我仔仔是下午國際班..... 不知道你地介不介意我JOIN你地一齊CHAT 呀?

作者: rabbitgirl    時間: 08-2-21 10:35

哦...都係同一個大家庭的人!

原文章由 MrsJCLee 於 08-2-20 16:28 發表

作者: fostermak    時間: 08-2-21 13:12

ritalpy:
歡迎你呀...
我記得遲d大約四至五月會有幾堂學前適應課的,到時見!!!

原文章由 rabbitgirl 於 08-2-21 10:35 發表
哦...都係同一個大家庭的人!

作者: ritalpy    時間: 08-2-21 17:06

多謝你地呀!
下apr/may會有堂上架啦? 無人通知過我地呀...... 不過, 我覺得間學校有d被動, 雖然9月才開學, 不過到依定都未有人通知究竟家長有什麼須要, 要我地自己開口問。 好似school uniform, 原來國際班係要有齊全套校服架! 又可能因為依家學校方面還在收生啦.... 所以要到時到侯才可以有其他的資訊給家長。...
作者: 蛋糕妹    時間: 08-2-21 17:32

對不起想請問大家呢間學校係咪私校??
我都想幫女女報呢間學校,但佢今年4月先滿一歲,
另外請問n班半日學費包雜費大約多小一個月~~
麻煩晒.
作者: fostermak    時間: 08-2-22 00:36

ritaply:
多數學校冇咁快通知架,都係到四五月先發信通知訂造校服...

原文章由 ritalpy 於 08-2-21 17:06 發表
多謝你地呀!
下apr/may會有堂上架啦? 無人通知過我地呀...... 不過, 我覺得間學校有d被動, 雖然9月才開學, 不過到依定都未有人通知究竟家長有什麼須要, 要我地自己開口問。 好似school uniform, 原來國際 ...

作者: fostermak    時間: 08-2-22 00:39

ritaply:

蛋糕妹:
今年學費加到$2500,唔知明年會唔會再加價,雜費唔係好多...
[/quote]
作者: rabbitgirl    時間: 08-2-27 10:05

哦...係喎...仲要做校服喎!....

原文章由 fostermak 於 08-2-22 00:39 發表
ritaply:

蛋糕妹:
今年學費加到$2500,唔知明年會唔會再加價,雜費唔係好多...
[/quote]
作者: MrsJCLee    時間: 08-2-27 12:22

啊!我有印象曾聽過N1係唔使買校服,只係要買圍裙和書包喎?
作者: fostermak    時間: 08-2-27 13:07

MrsJCLee:
如果新校長冇改新例o既話,我記得所謂校服其實係圍裙兩條,冬季同夏季都係着佢返學,冇校褸同運動衫,到k1先要買,另外仲有書包同埋一d歌書,課本

原文章由 MrsJCLee 於 08-2-27 12:22 發表
啊!我有印象曾聽過N1係唔使買校服,只係要買圍裙和書包喎?

[ 本文章最後由 fostermak 於 08-2-27 13:08 編輯 ]
作者: MrsJCLee    時間: 08-2-27 14:04

fostermak:

多謝你的詳盡資料,又一次解答了我的疑惑.
作者: rabbitgirl    時間: 08-2-28 10:28

哈...我乜都唔知...只有等通知...真的多謝你的資料!

原文章由 fostermak 於 08-2-27 13:07 發表
MrsJCLee:
如果新校長冇改新例o既話,我記得所謂校服其實係圍裙兩條,冬季同夏季都係着佢返學,冇校褸同運動衫,到k1先要買,另外仲有書包同埋一d歌書,課本

...

作者: rabbitgirl    時間: 08-3-5 12:21

我想知點解幫囝囝戒片片呀??

原文章由 rabbitgirl 於 08-2-28 10:28 發表
哈...我乜都唔知...只有等通知...真的多謝你的資料!

作者: JHsbb    時間: 08-3-5 15:04

我都係喎

原文章由 MrsJCLee 於 08-2-20 16:28 發表

作者: rabbitgirl    時間: 08-3-7 11:06

我就返九龍灣宣道會信愛堂

原文章由 JHsbb 於 08-3-5 15:04 發表
我都係喎

作者: MrsJCLee    時間: 08-3-7 12:19

[quote]原文章由 JHsbb 於 08-3-5 15:04 發表
我都係喎

啊!你有沒有返團契呀?阿B又係今年讀N1?
作者: MrsJCLee    時間: 08-3-7 12:25

[quote]原文章由 rabbitgirl 於 08-3-5 12:21 發表

可試用介片褲,我現在阿B就改著底褲仔,不過,都係時時提佢去ViVi.
作者: fostermak    時間: 08-3-7 13:35

你係咪問
"點樣幫囝囝戒片"定係"點解要幫囝囝戒片片"?

原文章由 rabbitgirl 於 08-3-5 12:21 發表

作者: JHsbb    時間: 08-3-8 02:00

我有返團契, 返左7年架喇.....你呢? 我亞B唔係今年N1, 係出年, 但佢1月出世, 所以要做大仔喇, 但想佢2月下學期插班讀N1玩半年

原文章由 MrsJCLee 於 08-3-7 12:19 發表
[quote]原文章由 JHsbb 於 08-3-5 15:04 發表
我都係喎

啊!你有沒有返團契呀?阿B又係今年讀N1?

作者: rabbitgirl    時間: 08-3-8 19:57

但我覺得佢仲未試得話我知要去 wee wee 呀..所以我唔夠担介片褲

原文章由 MrsJCLee 於 08-3-7 12:25 發表
[quote]原文章由 rabbitgirl 於 08-3-5 12:21 發表

可試用,我現在阿B就改著底褲仔,不過,都係時時提佢去ViVi. ...

作者: rabbitgirl    時間: 08-3-8 19:57

是點樣幫囝囝戒片

原文章由 fostermak 於 08-3-7 13:35 發表
你係咪問
"點樣幫囝囝戒片"定係"點解要幫囝囝戒片片"?

作者: fostermak    時間: 08-3-9 19:03

RABBITGIRL:

個個小朋友進度都唔同,一般幼兒書話唔好咁早,等小朋友識出聲或識示意及識控制膀胱肌肉先開始,但父母都可以教下佢,幫下佢...

---試下每次換片前+沖涼前+食飯/食奶前+一起身,同佢坐痰罐,等佢習慣一下,去得多就會習慣放低幾兩,進而出聲示意

---如果唔嫌污糟,舊時人地教就係唔同佢著片,尤得由響屋企賴尿,佢賴下知濕,下次就會出聲,或者唔想整污糟間屋,就定時的佢坐痰罐...

大囡情況係:
我最初係每次餐奶或粥前,換片前,解開片同佢O殊O殊及NG NG,大囡都ok,再大少少,識坐識走就每次換片都俾坐痰罐,由於大囡比較依賴,佢去大大會示意出聲,但小小就唔肯講,我試過同佢唔著片,由得佢賴尿,但覺得要成日抹地抺屋,好煩,所以當時係俾佢著學習褲戒片,所以一歲半陣想同佢戒片唔成功...

之後由於佢唔再由婆婆湊,麻麻直情換片就算,冇同佢坐痰罐,於是真係靠讀德福N1老師+校嬸,再加自己每天返工放工後同囡囡KEEP住餐前換片+著學習褲,順便坐坐痰罐,所以好多謝德福老師+校嬸,因為佢知道我情況,話佢地最初話響學校試行戒片,做到先到屋企戒片,結果大囡響學校做到,返屋企都肯講,麻麻先信,先跟住肯幫佢戒片乍...

細囡則比較主動,由於半歲後由麻麻湊,所以我都係靠自己,唔靠得麻麻,一歲前同樣係每餐奶或粥前,同佢換片果陣兼解片o殊O殊,一歲後先開始坐痰罐+兒童廁板,但佢初頭都唔得,日子有功,佢已經肯O殊O殊,而且約一歲開始肯主動出聲話O殊O殊,由於佢D膀胱肌肉未控制得好好,有時疴完先講,有時一講即疴,近一兩個月好明顯可以試戒片,佢亦好主動出聲,如果佢唔爛玩,十次有八次都會出聲,有時真係忍到坐廁板先疴,有時疴濕片,再疴先出聲,但亦有時貪玩想借尿遁,我就習慣得閒問下佢:有冇O殊O殊,坐緊廁板就問佢:疴完未,而家細囡去完會出聲講:疴完...不過細囡成日少少尿都話疴O殊O殊,出街就會搞到我冇餐好食,因為一餐飯至少去廁所兩至三次,見大囡去,佢又話跟住要去...

這是我的小小分享,大家努力啊!!!
[/quote]
作者: rabbitgirl    時間: 08-3-10 11:19

fostermak :

多謝你的意見!

不過我最煩的就是,仔仔當痰罐係玩具,同佢除褲仔,坐上去,佢唔肯,但著住坐上佢,佢就係到扮疴屎!係到 "唔" "唔",我真係比佢激死,又比佢笑死!

不過以前細個時都有噤幫佢 "唔" "唔" 同 wee wee ,佢ok 的,但大個 d就因為要照顧個細,就改為同佢就噤換片!所以 d家佢都唔理,就噤賴!

最多佢會收埋自己疴屎,但當你發現時,佢已疴完了,所以我都冇法!

好煩!

我都有諗過,唔理佢,比佢返學先,但又心 d嬸嬸話佢,佢一唔鐘意就唔返,又唔聽的話,我就慘上加慘!
作者: fostermak    時間: 08-3-10 12:51

如果而家冇時間同人手同囝囝戒,就等返n1先啦,果陣老師話同囡囡戒片之後,有d未戒片的同班同學見到人戒佢又跟住自己戒片,佢地返學,見到其他同學識做好多野,自己又會跟住去做架o勒...
反正返n1就係學自理,戒片方面,老師同姐姐都好有愛心,佢地真係覺得小朋友係時候可以戒片,佢地會出聲,亦會有佢地o既辦法,放心啦...

我都好明白,湊住兩件,真係周身都唔得閒,你係全職自己+工人+屋企人湊,定係都返工架?

原文章由 rabbitgirl 於 08-3-10 11:19 發表
fostermak :

多謝你的意見!

不過我最煩的就是,仔仔當痰罐係玩具,同佢除褲仔,坐上去,佢唔肯,但著住坐上佢,佢就係到扮疴屎!係到 "唔" "唔",我真係比佢激死,又比佢笑死!

不過以前細個時都有噤幫佢 "唔" "唔" 同 wee wee ,佢ok 的 ...

作者: MrsJCLee    時間: 08-3-10 14:09

原文章由 rabbitgirl 於 08-3-10 11:19 發表
fostermak :

多謝你的意見!

不過以前細個時都有噤幫佢 "唔" "唔" 同 wee wee ,佢ok 的 ...

rabbitgirl:

正如fostermak話,太忙就等讀書時才介.我幫阿仔戒大大可給你小小分享:當初阿仔都喜歡在片上痾,有時都會躲在一邊靜靜地痾,及後我忍不住就夾硬等佢痾緊時除片,夾硬屈接佢個身坐係厠所,當時佢好嬲,狂打我及大哭,結果有部份便便係片上,有部份跌落厠所,跟著我安撫佢的情緒,然後叫佢同便便say Goodbye,並叫佢沖水,佢立時很高興沖水同ByeBye便便,自此就喜歡在厠所便便了.至於男仔戒片是比女仔遲,所以不用心急.
作者: MrsJCLee    時間: 08-3-10 14:14

原文章由 JHsbb 於 08-3-8 02:00 發表
我有返團契, 返左7年架喇.....你呢? 我亞B唔係今年N1, 係出年, 但佢1月出世, 所以要做大仔喇, 但想佢2月下學期插班讀N1玩半年

JHsbb:

我返左8年,現在在夫婦團契.我個仔就今年讀N1.不知道我們會否曾在教會的BB房相遇?
作者: rabbitgirl    時間: 08-3-10 14:33

fostermak﹕

我全職返工!

屋企工人湊兩個!佢都忙都死啦...又要湊小朋友,又要清潔,又要煮飯,佢唔話煩我都已開心啦...
作者: rabbitgirl    時間: 08-3-10 14:36

MrsJCLee﹕

但係佢一直接坐廁所就喊!好煩!一定唔制的!所以連 bye bye 都講唔到!
作者: rabbitgirl    時間: 08-3-10 14:45

各位﹕

請問一下,我個囝囝近排又煩一樣野!佢唔知點解好怕我廳個冷氣機同廁所o個個抽氣扇!間直怕到唔肯一個人坐係 sofa 到!真係有時比佢激死我,仲要怕到要抱住,抱住就ok 哂!但佢一定唔係摟抱的。因以前唔會噤的!唔知做乜!

你地有冇試過!如果有的請分享下!

另外,我個囡囡又唔知做乜,個面仔好敏感,已搽好多不同的葯膏,都唔得,你地又有冇試過!有冇乜野方法,葯膏好介紹呢!
作者: MrsJCLee    時間: 08-3-12 11:08

原文章由 rabbitgirl 於 08-3-10 14:45 發表
各位﹕

請問一下,我個囝囝近排又煩一樣野!佢唔知點解好怕我廳個冷氣機同廁所o個個抽氣扇!間直怕到唔肯一個人坐係 sofa 到!真係有時比佢激死我,仲要怕到要抱住,抱住就ok 哂!但佢一定唔係摟抱的。因以前唔會噤的!唔知做乜!

你地 ...

rabbitgirl:

唔好煩,我們會支持你!

囝囝戒片等遲吓天氣再熱先,到時只穿戒片褲,待他感到不舒服時看看他會否願意去厠所.至於怕冷氣和抽氣扇,我想可能需要點時間.記得去年我們搬來德福住時,我個仔簡直不肯踏在地上,全程都是我抱住他,那時真是想死!冷氣和抽氣扇是否近期才啟動,發出聲響他才害怕?

囡囡要知道什麼原因才可對症下藥.如果是乾燥,可嘗試JohnsXX的新的cream(牙膏裝綠色的那款),我小朋友用後有改善.
作者: rabbitgirl    時間: 08-3-12 11:38

MrsJCLee :

多謝你的支持,抽氣扇我係全年都有開,不過係可能唔知係樓上定樓下裝修,有聲發出,引到佢好驚!我都唔太清楚!

不過 d 家就時好時壞!所以都答你唔到!

至於囡囡,我諗佢之前可能食錯野,因為我同兩日時間唔比其他立立雜雜佢食, d 皮膚好返好多,我唔知佢係未對魚有 d敏感,但我都唔知係乜野魚!因為有時食又冇野,但今次有野係我工人同我講,可能連續三日都有比魚佢食,所以都唔佢係未對魚敏感,如果係,又唔知係對邊條魚敏感!

不過暫時ok就算啦..再諗啦..唔該哂你呀!

原文章由 MrsJCLee 於 08-3-12 11:08 發表

rabbitgirl:

唔好煩,我們會支持你!

囝囝戒片等遲吓天氣再熱先,到時只穿戒片褲,待他感到不舒服時看看他會否願意去厠所.至於怕冷氣和抽氣扇,我想可能需要點時間.記得去年我們搬來德福住時,我個仔簡直不肯踏在地上,全程都是 ...

作者: fostermak    時間: 08-3-12 17:12

每個小朋友總有d佢地怕o既野,最緊要搵明原因,再睇下點幫佢克服...
我個細囡好搞笑,佢真係冇有怕,但有一次俾我地發現佢驚長繩架,一見到就走人,另外又驚黑蚊蚊o既電視畫面,佢會即刻搵我...

至於敏感,真係要留意下係食物定環境因素,會唔會食野抹嘴抹面抹得唔乾淨定係太細,有d野佢唔受得...

原文章由 rabbitgirl 於 08-3-12 11:38 發表
MrsJCLee :

多謝你的支持,抽氣扇我係全年都有開,不過係可能唔知係樓上定樓下裝修,有聲發出,引到佢好驚!我都唔太清楚!

不過 d 家就時好時壞!所以都答你唔到!

至於囡囡,我諗佢之前可能食錯野,因為我同兩日時間唔比其他立立雜 ...

作者: rabbitgirl    時間: 08-3-13 09:51

fostermak :

收到,等我再留意下佢地兩隻小魔怪先!

唔該哂!

原文章由 fostermak 於 08-3-12 17:12 發表
每個小朋友總有d佢地怕o既野,最緊要搵明原因,再睇下點幫佢克服...
我個細囡好搞笑,佢真係冇有怕,但有一次俾我地發現佢驚長繩架,一見到就走人,另外又驚黑蚊蚊o既電視畫面,佢會即刻搵我...

至於敏感,真 ...

作者: vibrant_orange    時間: 08-3-13 15:14

i just applied for 08/international N1 class, so glad to find that still have available space for interview, but have to wait til april 12.....any other parents going fo interview on that date? may i ask other parents here, how will the interview be conducted gar....? any hints?
作者: rabbitgirl    時間: 08-3-13 16:07

其實冇乜特別的,都係傾下計,好易咋!你放心!

原文章由 vibrant_orange 於 08-3-13 15:14 發表
i just applied for 08/international N1 class, so glad to find that still have available space for interview, but have to wait til april 12.....any other parents going fo interview on that date? may i  ...

作者: vibrant_orange    時間: 08-3-16 14:51

i wonder of the international class's english standard would be higher than the local stream classes...since it's more expensive....what do u all think?
作者: rabbitgirl    時間: 08-3-26 15:08

暫時都係想小朋友學習同其他小朋友一齊生活,所以都唔會比佢返國際班住!...

原文章由 vibrant_orange 於 08-3-16 14:51 發表
i wonder of the international class's english standard would be higher than the local stream classes...since it's more expensive....what do u all think?

作者: fostermak    時間: 08-3-27 10:45

vibrant_orange :
你可以去"德福幼稚園"果邊問下,我知道mina媽咪果囡囡舊年n1開始已經響德福讀全日IN1,而家讀全日IK1,你可以問下佢架...

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=860929&extra=&page=1

原文章由 vibrant_orange 於 08-3-16 14:51 發表

作者: rabbitgirl    時間: 08-4-2 15:44

通常會幾時收到信話幾時返學呢??
作者: cicilps    時間: 08-4-11 14:22

rabbitgirl,

我下星期就入德福住, 請問宣道會信愛堂地址? 我B女14個月大, 我想帶佢返教會, 我以前返過沙宣

原文章由 rabbitgirl 於 08-3-7 11:06 發表
我就返九龍灣宣道會信愛堂

作者: rabbitgirl    時間: 08-4-14 17:58

係德褔大廈 4 樓...

原文章由 cicilps 於 08-4-11 14:22 發表
rabbitgirl,

我下星期就入德福住, 請問宣道會信愛堂地址? 我B女14個月大, 我想帶佢返教會, 我以前返過沙宣

作者: elizatyy    時間: 08-4-14 22:35

Will the English class conducted by a NET?  (Westeners)
作者: fostermak    時間: 08-4-15 13:12

elizatyy:
有NET,Westeners,不過要睇下開學會唔會有乜變動...

原文章由 elizatyy 於 08-4-14 22:35 發表
Will the English class conducted by a NET?  (Westeners)

作者: elizatyy    時間: 08-4-17 18:21

thanks, I have just submitted the application form for full day N1 class.  Anyone can advise the class schedule for full day N1 class?
作者: elizatyy    時間: 08-4-27 14:03

Just finished the interview.  The campus looks better than I expected.  My son loves the outdoor playground.   
However, there is only one big classroom for N1.  So, how many N1 pupils in the classroom at the same time?  The flu is now very severe, I am struggling whether to send my son to a full day school?
作者: rabbitgirl    時間: 08-4-30 10:40

幾時有信收呢!我仲未收到信!...
作者: poohzzz    時間: 08-4-30 22:34

HI 大家好,我個女都係08年9月入讀N1國際班, 唔知幾時先收到通知有咩準備呢?
作者: elizatyy    時間: 08-4-30 23:18

We attended the interview on Sat and received the results on Tue.
作者: baby_yu    時間: 08-5-2 22:41

各位前輩媽媽,我囡囡0701會係5月17日見n1,我想知要帶d咩去?
大人需要著成點,formal定係casual d都無問題??
請多多指教
作者: elizatyy    時間: 08-5-3 13:37

We were in very casual look
My boy had time to play in their outdoor playground.  He performed better as he was happy
作者: elizatyy    時間: 08-5-3 13:40

My son will join their whole day N1 (Pre-nursery) in Sept this year.  Anyone will be his classmate?  
作者: rabbitgirl    時間: 08-5-7 11:04

小兒都是讀08年9月 n1 !可以一齊做個朋友仔啦...

原文章由 elizatyy 於 08-5-3 13:40 發表
My son will join their whole day N1 (Pre-nursery) in Sept this year.  Anyone will be his classmate?  

作者: elizatyy    時間: 08-5-7 21:06

My son is also admitted by Learning Habitat at Hunghom.   But LH is very far from my house.  
作者: rabbitgirl    時間: 08-5-31 12:53

我收到信,仲去比埋錢,辦好了入學,有冇其他同學仔都己辦好入學呀....?

原文章由 rabbitgirl 於 08-5-7 11:04 發表
小兒都是讀08年9月 n1 !可以一齊做個朋友仔啦...

作者: poohzzz    時間: 08-6-1 23:44

我都交咗錢啦!

quote]原文章由 rabbitgirl 於 08-5-31 12:53 發表
我收到信,仲去比埋錢,辦好了入學,有冇其他同學仔都己辦好入學呀....?

[/quote]

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5