教育王國

標題: 你地交左表未呀? [打印本頁]

作者: cell    時間: 08-1-16 12:39     標題: 你地交左表未呀?

交表時見吾見有人龍架!我交個時一個人都無既!
作者: ^曾小姐^    時間: 08-1-16 12:41

有咁多日時間,梗係唔會見到有人龍啦
未到最後果刻我都唔想煩住,因為好煩好煩好煩
作者: FatMumMum    時間: 08-1-16 13:07

下星期應該會多人d, 始終要考慮(計算)好多野.
我地都未交. 而且有學校收左, 所以未必會交, 如果交form都係想睇下個仔可以去到邊....
作者: beaclem    時間: 08-1-16 13:20

交咗第一志願, 仲interview埋

第二志願未交, 因為懶, 唔想填表住
作者: 悠悠mama    時間: 08-1-16 13:29

個仔琴日先收到校長推薦信, 應該會向下星期頭交埋份form先. 唉! 我今個星期內都要幫佢整理下d文件先. 希望佢可以考得好d la
作者: C.Chiu    時間: 08-1-16 13:33

我已交曬forms laa.

請問有沒有人已Interviewed港大同學會(今年或往年),小兒與我將於本星期見該校校長,約15分鐘,請問會問甚麼?
作者: Floppy    時間: 08-1-16 13:41     標題: 回覆 #2 悠悠mama 的文章

我都系諗住下星期初交, 正在整理文件, 影印呀之類, 其實駛唔駛做個profolio 交埋一齊, 定系只係用clear holder 載住D 活動 certificates, 我係度煩緊, 系咪有D學校唔鍾意太花巧, 例如
profolio 內的生活照可不必加入?可否分享您地交表時點處理其他文件及形式?
作者: 悠悠mama    時間: 08-1-16 13:54

我諗住交份form時, 連個人profolio (包括學校証書, 校外証書, 身份証, 活動証明及推薦信. 用個膠file整成冊子一樣. 我諗會好睇d掛 , 吾知d學校會吾會淨收份form, 吾收其他文件呢?  有冇人比下意見呢?  
作者: C.Chiu    時間: 08-1-16 14:05

I've submitted forms last 2 weeks and mine are: Cover Letter + Application Form + Student Record form/ID copy + a binded folder including all certificates & reference letters.

Hope this can help you.
作者: C.Chiu    時間: 08-1-16 14:08

原文章由 Floppy 於 08-1-16 13:41 發表
我都系諗住下星期初交, 正在整理文件, 影印呀之類, 其實駛唔駛做個profolio 交埋一齊, 定系只係用clear holder 載住D 活動 certificates, 我係度煩緊, 系咪有D學校唔鍾意太花巧, 例如
profolio 內的生活照可不必加入 ...

I think you may include your child's brief profolio but no need 生活照.
作者: soscck    時間: 08-1-16 15:11

想問下你地需唔需要同小朋友一齊去交表架???

thanks!!
作者: *dora*    時間: 08-1-16 15:20

其實,要問心儀中學?
有家長告訴:昨天交表(深水埗中中)時,只收小五和小六成績表,其他証書不收.

原文章由 悠悠mama 於 08-1-16 13:54 發表
我諗住交份form時, 連個人profolio (包括學校証書, 校外証書, 身份証, 活動証明及推薦信. 用個膠file整成冊子一樣. 我諗會好睇d掛 , 吾知d學校會吾會淨收份form, 吾收其他文件呢?  有冇人比下意見呢?   ...

作者: cell    時間: 08-1-16 16:17

原文章由 悠悠mama 於 08-1-16 13:54 發表
我諗住交份form時, 連個人profolio (包括學校証書, 校外証書, 身份証, 活動証明及推薦信. 用個膠file整成冊子一樣. 我諗會好睇d掛 , 吾知d學校會吾會淨收份form, 吾收其他文件呢?  有冇人比下意見呢?   ...

我交左兩間, 一間全份profolio收,另一間全部都吾收,淨收成績表和申請表, 收得幾張紙。 我即場拆出所需文件架!
作者: Ms.ChanChan    時間: 08-1-16 19:59

原文章由 beaclem 於 08-1-16 13:20 發表

咁快已經interview埋
係咪直屬中學呢?
作者: holokmom    時間: 08-1-16 23:27

原文章由 Ms.ChanChan 於 08-1-16 19:59 發表

係咪直屬中學呢?

而家interview 多數( only ) 直資啦!

津中都未截止,直屬嘅更多數唔晒interview。
作者: soscck    時間: 08-1-17 10:14

原文章由 soscck 於 08-1-16 15:11 發表

thanks!!

有無人可以答我呀??
作者: judywan    時間: 08-1-17 10:37

原文章由 soscck 於 08-1-17 10:14 發表

有無人可以答我呀??

其實小朋友去唔去交表都得,我問過好多學校,佢地都話家長交表都可以。
作者: sukiwong95    時間: 08-1-17 10:38

原文章由 soscck 於 08-1-16 15:11 發表

thanks!!

唔駛,
只要帶齊所需文件。
作者: FatMumMum    時間: 08-1-17 10:48     標題: 回覆 #16 soscck 的文章

不用的, 而且好多學校收表時間係翻學時間, 學生本身都要翻學啦.
作者: irenewan    時間: 08-1-17 11:35

我昨日剛剛交左表,我交兩間都唔收profolio,膠file全部唔收,只收file裏面所有野!我交表時無人不用排隊!
作者: soscck    時間: 08-1-17 12:15

唔該晒各位
作者: szelai    時間: 08-1-17 14:07

我諗各位係交表前最好都係問清楚心儀中學既要求。我剛剛打電話問過我果兩間,兩間都講明唔收膠FILE,淨係收文件既COPY。 其中一間重話即場檢查後先再幫我釘好。
作者: 悠悠mama    時間: 08-1-17 14:31

多謝回覆. 我會打電話問下學校先
作者: fungyingying    時間: 08-1-17 16:19

I still haven't started to do the porfolio for my son, would you mind to give me a  sample together with a covering
letter please (in English version).   Many thanks.

原文章由 beaclem 於 08-1-16 13:20 發表

第二志願未交, 因為懶, 唔想填表住

作者: beaclem    時間: 08-1-17 16:33

係呀!咁你地上午校in咗未

原文章由 Ms.ChanChan 於 08-1-16 19:59 發表

係咪直屬中學呢?

作者: Ms.ChanChan    時間: 08-1-17 19:12

原文章由 beaclem 於 08-1-17 16:33 發表
係呀!咁你地上午校in咗未

未有聲氣幾時in,都只係剛剛交form咋。
作者: beaclem    時間: 08-1-17 19:40

咁奇 學校20/12派成績表, 有通告叫我地3/1前要交form喎
(3/1係deadline), 晨咁早, 好似唔想比同學仔考慮咁多咁

不過可能下午校多人D, 所以安排我地早交表, 早interview, 跟住好快輪到你地

原文章由 Ms.ChanChan 於 08-1-17 19:12 發表

未有聲氣幾時in,都只係剛剛交form咋。

作者: beaclem    時間: 08-1-17 19:45

我無點準備profolio架喎 , 我只係依住中學份申請表黎填, 然後將D cert, 成績表, 課外活動證明夾好, 我囡班主任重叫D妹仔唔洗用膠folder, 用個黑色夾夾住, 環保喎 (中學果邊話既)

第二志願都係有申請表, 我都係諗住同第一志願一樣, 交齊D 影印本, 然後用釘書機釘好咋, 無諗住整profolio架

原文章由 fungyingying 於 08-1-17 16:19 發表
I still haven't started to do the porfolio for my son, would you mind to give me a  sample together with a covering
letter please (in English version).   Many thanks.

[ 本文章最後由 beaclem 於 08-1-17 19:48 編輯 ]
作者: Ms.ChanChan    時間: 08-1-18 10:31

原文章由 beaclem 於 08-1-17 19:40 發表
咁奇 學校20/12派成績表, 有通告叫我地3/1前要交form喎
(3/1係deadline), 晨咁早, 好似唔想比同學仔考慮咁多咁

不過可能下午校多人D, 所以安排我地早交表, 早interview, 跟住好快輪到你地

...

我地成1月5號先派成績表,11號交表。
我地阿女都好有機會明年做同學仔窩。
作者: beaclem    時間: 08-1-18 10:58

係呀! 你囡係唔係非"君"(聖心)不嫁呀?

我囡就係啦, 重話只想填第一志願, 第二志願都唔交, 我係咁"稅"佢, 佢先至勉為其難話揀埋第二志願

原文章由 Ms.ChanChan 於 08-1-18 10:31 發表

我地成1月5號先派成績表,11號交表。
我地阿女都好有機會明年做同學仔窩。

作者: Ms.ChanChan    時間: 08-1-18 11:07

原文章由 beaclem 於 08-1-18 10:58 發表
係呀! 你囡係唔係非"君"(聖心)不嫁呀?

我囡就係啦, 重話只想填第一志願, 第二志願都唔交, 我係咁"稅"佢, 佢先至勉為其難話揀埋第二志願

一模一樣呀! 我話第一志願揀第二間,佢就喊到湯豬咁,又話我假民主。 為了實現真民主,我都惟有由佢決定。 第二志願我都15/16,可能唔遞表lu。

其實interview係咪都係循例式?
作者: beaclem    時間: 08-1-21 10:51

Interview 係 group 形式, 都唔係循例架, 好似係全英文, 不過, 我諗收人都係睇成績多
作者: ppbb25    時間: 08-1-21 18:26

兩份申請表都在星期六交了,在同一時間交表的人不算多,兩間都是3、4個左右。我并沒有交portforlio(本來已準備好),因我覺得這與學校的申請表大致重複,太沒意思(如果你們的子女有很多獎項的例外),再想想學校不會因為這些花巧的東西而取錄學生。校務處的職員都只核對申請書、身份証和成績表,其他的証書只是收了但沒看。我也沒有用clear folder(因為這不便於他們的filing system),也沒有釘裝(因為我聽別人說他們會按學校的要求再重新編排一次),我只用一個大的黑色文件夾把文件夾在一起(其實我已帶備了一個可封口的膠文件套,也帶備了大釘書機,以備他們要我釘裝,但全都用不上)。據去年可靠的消息,港島東一出名的學校如果家長用了clear holder 也要即時全部拿出來,浪費了定長的一番心血。

其實這次輕身上路也是幾經掙扎,考慮了多方因素和有經驗人士的意見,覺得資料齊全整齊是最重要,學校看重的是學生的成績和面試表現。

交了表格心情很是輕鬆。: : :
作者: judywan    時間: 08-1-21 18:38

原文章由 ppbb25 於 08-1-21 18:26 發表
兩份申請表都在星期六交了,在同一時間交表的人不算多,兩間都是3、4個左右。我并沒有交portforlio(本來已準備好),因我覺得這與學校的申請表大致重複,太沒意思(如果你們的子女有很多獎項的例外),再想想學校不會因為這些花巧 ...

我上年交表,其中一校都即場叫拆哂所有釘裝,唔收膠FILES,另一學校就話明唔睇推薦信。。。
作者: ppbb25    時間: 08-1-21 18:54

我選的學校推薦信已收了,但我覺得如果有就交,不要浪費,但也不是十分有用,如果子女成績很標青,沒有推薦信也會取錄;如果子女成績不好,難道推薦信有起死回生的作用嗎?除了全校最出色的幾個學生外,推薦信也是千篇一律,只是有好過沒有。
作者: judywan    時間: 08-1-21 19:03

原文章由 ppbb25 於 08-1-21 18:54 發表
我選的學校推薦信已收了,但我覺得如果有就交,不要浪費,但也不是十分有用,如果子女成績很標青,沒有推薦信也會取錄;如果子女成績不好,難道推薦信有起死回生的作用嗎?除了全校最出色的幾個學生外,推薦信也是千篇一律,只是有好過沒 ...

全對。。。
作者: paultkc    時間: 08-1-21 22:21

我交左表
作者: paultkc    時間: 08-1-21 22:22

我選的學校推薦信已收了,但我覺得如果有就交,不要浪費,但也不是十分有用,如果子女成績很標青,沒有推薦信也會取錄;如果子女成績不好,難道推薦信有起死回生的作用嗎?除了全校最出色的幾個學生外,推薦信也是千篇一律,只是有好過沒有。
作者: 心急的媽媽    時間: 08-1-21 23:03

原文章由 cell 於 08-1-16 12:39 發表
交表時見吾見有人龍架!我交個時一個人都無既!

2nd choice 仲未交,心大心細,唔知邊間好?
作者: xmanman    時間: 08-1-22 13:16

我兩間都交晒啦,  個心可以定返下 ,  等四月再煩過!

我個兩間學校都係收了form 及相關的影印本, 之後佢地先訂在一起!
作者: ppbb25    時間: 08-1-22 13:38

為什麼自行派位的結果不會首先公佈,所有人必須在統一派位折騰多一次呢?大家活受罪!!!
作者: simply    時間: 08-1-22 18:18

請問到1月28日先交表有沒有問題?個間中學會唔會話你無誠意呀?
因我而家要等埋一個數學比賽,佢係1月25日先至公佈結果。
作者: 朽蘭子    時間: 08-1-22 19:11

我還未呀!!~:tongue:
作者: bonnieandy    時間: 08-1-22 21:30

我還是在15/16的交不交。

我女想讀英中,但競爭激烈,我無信心
中中band 1就好有信心,但她說不想讀。

:cry:
作者: I_sister    時間: 08-1-22 22:16

我們兩間都已交了表,是兩間女校~
作者: KamLee    時間: 08-1-23 08:47

如果她說不想讀, 就萬萬不能報, 因為是她讀而唔係你讀。

原文章由 bonnieandy 於 08-1-22 21:30 發表

作者: FatMumMum    時間: 08-1-23 09:06

我地都未交, 因為先前已有直資收了, 但原來那學校只要求係大抽獎時填第一志願, 即係自行派位可以去博多兩間, 如果自行派位唔得就可用大抽獎張紙去攞翻個位, 所以應該呢兩日交表:
作者: szelai    時間: 08-1-23 09:40

原文章由 bonnieandy 於 08-1-22 21:30 發表

如果她不想,就不能勉強,因為將來讀書的是她,不是我們。:-|

我個女剛好相反,縱使我認為她有能力,但她怕自己讀不上,死也不願報英中。結果我沒有勉強她,唯有替她選擇一間較好的中中吧。
唉!現在做家長真難!
作者: bonnieandy    時間: 08-1-23 13:30

原文章由 szelai 於 08-1-23 09:40 發表

如果她不想,就不能勉強,因為將來讀書的是她,不是我們。:-|

我個女剛好相反,縱使我認為她有能力,但她怕自己讀不上,死也不願報英中。結果我沒有勉強她,唯有替她選擇一間較好的中中吧。
唉!現在做家長真難! ...

我女情況跟你女相反,我女縱使在校裡是精英班,考全級70。跟那英英學校說: 如果不是全級30就不要拿表的情況下,根本無法成功面試。 如果大抽獎,我怕唔知抽左去邊,所以現在仍說服她中 , 做家長真難架。
作者: beaclem    時間: 08-1-24 13:50

噚日第二間都交埋, 唔夠十分鐘學校office即時打電話比我老公, 講埋個面時間比佢添  
作者: happyma    時間: 08-1-24 14:40

咁快手, 你囡/仔一定好smart, 驚比其他學校搶左
原文章由 beaclem 於 08-1-24 13:50 發表
噚日第二間都交埋, 唔夠十分鐘學校office即時打電話比我老公, 講埋個面時間比佢添  

作者: 肥妹仔KanKan    時間: 08-1-24 16:41

原文章由 beaclem 於 08-1-24 13:50 發表

咁快,

我2間都未交,諗住聽日去交!!
作者: beaclem    時間: 08-1-24 16:55

梗係唔係啦, 我叫我老爺去交form, 咁間學校話比我老爺知交漏野, 查實係佢地個網根本係無寫要交呢樣, 咁我打電話同佢講, 佢可能驚我complaint啩, 咁咪即係話有位比我interview囉(其實我估間學校係入form都有得interview, 收唔收你就唔知啦 )

原文章由 happyma 於 08-1-24 14:40 發表
咁快手, 你囡/仔一定好smart, 驚比其他學校搶左

作者: 千紅    時間: 08-1-24 21:38

我老公今天去觀塘區的2閒女校交著表,他們所有文件都收,我只是用釘書機釘好放入紙袋裏,其中一閒打開來看裏面的成績表,(他不明甚麽意思)之後退還個公文袋。另一閒就連公文袋全部收。

他仲見到有個家長用膠File入得很靚,但校務処的職員,叫他全部抽返出來。
作者: judywan    時間: 08-1-24 23:17

原文章由 千紅 於 08-1-24 21:38 發表
我老公今天去觀塘區的2閒女校交著表,他們所有文件都收,我只是用釘書機釘好放入紙袋裏,其中一閒打開來看裏面的成績表,(他不明甚麽意思)之後退還個公文袋。另一閒就連公文袋全部收。

他仲見到有個家長用膠File入得很靚,但校 ...

見過有部份家長仲誇張,整埋光碟呀。學校叫番走,唔睇。。。。。。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5