教育王國

標題: 08/09 K1 請報到 [打印本頁]

作者: os2468    時間: 08-2-22 21:41     標題: 08/09 K1 請報到

08/09 K1 請報到
作者: happyyan921    時間: 08-2-27 17:51

作者: angiebb    時間: 08-3-4 17:52

囡囡 k1 pm class
作者: JJ2005    時間: 08-3-6 00:12

我個囡都係k1 pm class
作者: happyyan921    時間: 08-3-6 00:48

作者: os2468    時間: 08-3-6 21:36

我女兒都是PM班.  
我選擇了於8月1日才返學校交錢.  請問於外面訂做校服, 要幾錢?
作者: angiebb    時間: 08-4-2 06:39     標題: 回覆 #5 happyyan921 的文章

hi...happyyan921
唔知幾時會知讀邊班?
作者: Elli_Ma    時間: 08-4-2 09:40

Hi, 各位,
我仔仔今年9 月入讀K1 am,希望大家可以响呢度交流下啦!
作者: Normama    時間: 08-4-15 00:20

Hi,

我仔仔係 K1 PM, 等緊消息轉上午班.
唔知係咪好難轉呢?

原文章由 Elli_Ma 於 08-4-2 09:40 發表
Hi, 各位,
我仔仔今年9 月入讀K1 am,希望大家可以响呢度交流下啦!

作者: happyyan921    時間: 08-4-17 18:49

作者: happyyan921    時間: 08-4-17 18:52

作者: Normama    時間: 08-4-18 00:34

happyyan,

係交留位費時問老師拿form,填好立即交回老師.
不過,要等到7月份註冊後才有答覆.

原文章由 happyyan921 於 08-4-17 18:49 發表
Normama : 我想問點樣可以要求轉讀am class架?
THANKS!

作者: HelloMary    時間: 08-4-24 13:32     標題: 08/09 K1 請報到

Hello all,

Nice to meet you all. My son is 08/09 K1-am class. I wonder where do you all live? Nearby? I live in Ma On Shan, I am afraid it's too far away for him or he has to wake up too early in the morning to take the school bus.
作者: himnt    時間: 08-4-25 11:26

Hi, 我仔仔讀 K1 (AM). 我係住沙田帝堡城. 住係呢度的媽咪話, 校車時間幾好架,8點幾. 唔使個仔禁辛苦.

不過就清楚馬鞍山.  屆時不妨問下校車公司.

原文章由 Normama 於 08-4-18 00:34 發表
happyyan,

係交留位費時問老師拿form,填好立即交回老師.
不過,要等到7月份註冊後才有答覆.

作者: BobbyDaddy    時間: 08-4-28 11:13

請問你地囝囝囡囡幾大開始報k1班呢?  Thanks
作者: Matthew.Yim    時間: 08-5-2 14:57

原文章由 BobbyDaddy 於 08-4-28 11:13 發表
請問你地囝囝囡囡幾大開始報k1班呢?  Thanks

我個小朋友大約二歲半報,到讀K1時就三歲半,做大仔
作者: Elli_Ma    時間: 08-5-19 11:36

上年11月報名時,我仔仔26個月,今年9月返學就34個月。

原文章由 Matthew.Yim 於 08-5-2 14:57 發表

我個小朋友大約二歲半報,到讀K1時就三歲半,做大仔

作者: Elli_Ma    時間: 08-5-19 11:39

我住土瓜灣欣榮花園附近,我都想俾仔仔撘校巴,唔知果頭有無得撘呢?

原文章由 HelloMary 於 08-4-24 13:32 發表
Hello all,

Nice to meet you all. My son is 08/09 K1-am class. I wonder where do you all live? Nearby? I live in Ma On Shan, I am afraid it's too far away for him or he has to wake up too early in th ...

作者: angiebb    時間: 08-5-19 19:36

唔好意思!!!遲回覆
我未睇7月同8月邊日?等我定後再覆你....咁0米可以大家小朋友見見面

原文章由 happyyan921 於 08-4-17 18:52 發表
我都想知呢~ 我諗住8月1號先到學校註冊呀! 你地7月定8月呢?

作者: happyyan921    時間: 08-5-21 18:06

作者: RMN    時間: 08-5-23 19:57

原文章由 HelloMary 於 08-4-24 13:32 發表
Hello all,

Nice to meet you all. My son is 08/09 K1-am class. I wonder where do you all live? Nearby? I live in Ma On Shan, I am afraid it's too far away for him or he has to wake up too early in th ...

我仔仔都係讀08/09 K1-am class架. 我地住0係牛頭角,因為我唔太想仔仔搭校車,怕危險。唔知最早可以幾多點鐘帶仔仔返學呢~
作者: DhaMgc    時間: 08-6-3 09:48

hi! 我想問下你地咪6月中註冊k1﹐咁知唔知如果waiting list 係幾時先知收唔收呢﹖
作者: angiebb    時間: 08-6-7 07:32

hi Dha Mgc

唔係6月註冊...7月 同8月註冊,至於waiting
list我就唔知幾時?
作者: siukiuma    時間: 08-6-8 19:00

hi, my daughter will sttend the K1 pm class in this September
作者: siukiuma    時間: 08-6-8 19:04

Why to change to am class?
The teacher said that all K2 students will be in am class and K3 will be in pm class. Only K1 have am and pm class
作者: siukiuma    時間: 08-6-8 19:06

Sorry, wrong typing. she will attend k1 pm class
原文章由 siukiuma 於 08-6-8 19:00 發表
hi, my daughter will sttend the K1 pm class in this September

作者: Normama    時間: 08-6-10 01:00

原文章由 siukiuma 於 08-6-8 19:04 發表
Why to change to am class?
The teacher said that all K2 students will be in am class and K3 will be in pm class. Only K1 have am and pm class

因為我想自己上班前帶返學.放學就坐保母車返婆婆家.

如果下午班就要婆婆送上車,我驚仔仔會蝦婆婆, 唔肯上車.

咁到K3時,佢都習慣坐保母車啦!
作者: 童心天地    時間: 08-6-10 14:50

oh! 七﹑八月先註冊﹐那我豈不是要先註冊左之前個間先﹖咪一陣waiting list無我個仔份﹐另一間又未註冊就麻煩...

原文章由 angiebb 於 08-6-7 07:32 發表
hi Dha Mgc

唔係6月註冊...7月 同8月註冊,至於waiting
list我就唔知幾時?

作者: GG-MA    時間: 08-6-12 15:26

hi,各位mami,

我小兒快讀完k3,校服不用了(仍很新淨),有興趣mami 可pm我
有些合K1-K2  另k2-k3 size

[ 本文章最後由 GG-MA 於 08-6-12 15:28 編輯 ]
作者: DhaMgc    時間: 08-6-18 00:25

hi! 我今日打去民生問waiting既情況﹐佢地話6月30日前會有信通知﹐之後就7,8月註冊﹐想問下有無人waiting緊既人收到信呢﹖
作者: Normama    時間: 08-6-19 01:18

各位媽咪,

你地覺得緊張嗎?
我開始擔心開學時仔仔要幾耐先習慣?
坐校車會暈車浪嗎??

作者: TGV    時間: 08-6-24 16:02

開頭幾日,唔好比佢地飲晒全枝奶.
飲一半啦!然後比一兩片餅乾給他們吃.
起初番學一定有小朋友哭.
哭得多,嘔的機會就自動增加.
嘔是很辛苦的.小朋友最驚!自己照顧唔到自已
起初番學時間很短唔會好餓
學校的工友好叻,見小朋友吃得快,
都會問佢地想唔想再食.

原文章由 Normama 於 08-6-19 01:18 發表
各位媽咪,

你地覺得緊張嗎?
我開始擔心開學時仔仔要幾耐先習慣?
坐校車會暈車浪嗎??

作者: happyyan921    時間: 08-6-25 02:49

作者: Normama    時間: 08-6-27 01:34

原文章由 happyyan921 於 08-6-25 02:49 發表
我想問你地7月註冊會帶埋小朋友去度埋校服嗎?

會呀! 一來度身,二來熟悉學校多d!!
你地呢??
作者: Normama    時間: 08-6-27 01:38

原文章由 TGV 於 08-6-24 16:02 發表
開頭幾日,唔好比佢地飲晒全枝奶.
飲一半啦!然後比一兩片餅乾給他們吃.
起初番學一定有小朋友哭.
哭得多,嘔的機會就自動增加.
嘔是很辛苦的.小朋友最驚!自己照顧唔到自已
起初番學時間很短唔會好餓
學校的工 ...

Thks TGV!
我仔仔係好容易嘔嗰隻!
唉, 勁擔心
作者: angiebb    時間: 08-6-30 10:47

有無人知道點解分為2日,即是7,8月相隔一個月註冊?

唔該
作者: JJ2005    時間: 08-6-30 23:18

大家會買幾多套校服 ??
作者: happyyan921    時間: 08-7-3 18:37

作者: HelloKitty    時間: 08-7-3 23:10

hi,

my son will attend k1 (pm) class

我都申請左轉上午, 因為返上午, d時間好用d.

請問校服幾錢一套? 7/2個日太趕, 唔記得問價錢.

[ 本文章最後由 HelloKitty 於 08-7-3 23:11 編輯 ]
作者: choifung618    時間: 08-7-3 23:32

$110一套
原文章由 HelloKitty 於 08-7-3 23:10 發表
hi,

my son will attend k1 (pm) class

我都申請左轉上午, 因為返上午, d時間好用d.

請問校服幾錢一套? 7/2個日太趕, 唔記得問價錢.

作者: choifung618    時間: 08-7-3 23:37     標題: HELLO,各位好

我女兒都係K1下午班,已經係7月2日註冊了,買了校服,遲D帶佢影學生相.
8月22日家長會先知讀邊班,希望有同班同學啦.
多多指教!!
作者: choifung618    時間: 08-7-3 23:40     標題: 有校車架

你註冊時,學校會俾個校車LIST,你可以選擇合適的校車,有埋聯絡電話.其實到時有好多校車係門口拉客,所以唔駛擔心.
原文章由 Elli_Ma 於 08-5-19 11:39 發表
我住土瓜灣欣榮花園附近,我都想俾仔仔撘校巴,唔知果頭有無得撘呢?

作者: happyyan921    時間: 08-7-5 10:51

作者: HelloKitty    時間: 08-7-6 16:36

都幾貴喎, 知唔知轉上午班幾時先有通知呢?

原文章由 choifung618 於 08-7-3 23:32 發表
$110一套

作者: JCHANG    時間: 08-7-9 00:04

Dear all,

我幫個朋友問,民小收生是 2yr 8mth or  要足 3yr old

Thanks
作者: HelloKitty    時間: 08-7-16 09:49

尋日打左電話去學校問, 上午班仲未有位, 所以申請失敗添.
作者: Normama    時間: 08-7-23 08:59

我都申請左!仲未有回覆, 學校覆你等消息定失敗呀??

原文章由 HelloKitty 於 08-7-16 09:49 發表
尋日打左電話去學校問, 上午班仲未有位, 所以申請失敗添.

作者: HelloKitty    時間: 08-7-28 10:23

normama,

我打去時, 佢話現時仲未有位, 你預左無先啦.
作者: **芳芳**    時間: 08-7-29 09:44

8月1日係另一次註冊日, 可能之後會有上午班位都未定.
作者: 小黑咪    時間: 08-8-4 15:41

我仔係Waiting list, 8月1日收到電話收佢讀am class呀.
作者: 我心不死    時間: 08-8-5 17:21

我仔仔剛剛8月4號再去面試,
收咗讀K1(pm),
想問一下你地d小寶貝介咗片未呀,
仲有民生係咪一定要小朋友介片先返學架
作者: BYWH    時間: 08-8-5 19:34

HELLO!我仔仔楊予謙在9月返民生K1下午班。仔仔已讀咗一年N1,本想直升N2,今個星期開學了,但民生收了我們,所以我們返這間幼兒園的N2一個月後,9月我們就過來民生同你們一齊做同學了。^_^
作者: BYWH    時間: 08-8-5 19:55

我仔仔都是K1(PM),8月22日的家長日我們可以互相認識一下了。我仔仔已經介好片了,現在出街都唔需要著片,定時去洗手間就可以了,在家他要去尿尿都會叫我們幫他,有時仲要自己來唔要我們幫。
是否要介好片先返學?真是要問問學校了,但是在這個月幫仔仔介好片都仲有時間。^_^

原文章由 我心不死 於 08-8-5 17:21 發表
我仔仔剛剛8月4號再去面試,
收咗讀K1(pm),
想問一下你地d小寶貝介咗片未呀,
仲有民生係咪一定要小朋友介片先返學架

作者: HelloKitty    時間: 08-8-5 23:03

乜am有位都唔俾我地轉架, 寧願收waiting.
有無人知am 同pm有咩分別呀?

原文章由 小黑咪 於 08-8-4 15:41 發表
我仔係Waiting list, 8月1日收到電話收佢讀am class呀.

作者: BYWH    時間: 08-8-6 13:12

我仔仔都是WAITING,最後都是收PM。就算要轉我都等收定了,有位才考慮轉唔轉。其實都只是上課時間不同,相信課程其他都是一樣安排。我見低班全部返上午,高班全部返PM。當然,返上午班我們的時間是好用一D的。
作者: lukluk213    時間: 08-8-8 18:01

我女女是waiting, 1/8上午去完禮賢註冊, 買了書包校服, 下午才收到民生電話, 收pm, , 我考慮了10分鐘, 決定讀民生!
原文章由 BYWH 於 08-8-6 13:12 發表
我仔仔都是WAITING,最後都是收PM。就算要轉我都等收定了,有位才考慮轉唔轉。其實都只是上課時間不同,相信課程其他都是一樣安排。我見低班全部返上午,高班全部返PM。當然,返上午班我們的時間是好用一D的。 ...

作者: bbmuimui    時間: 08-8-8 19:24

原文章由 lukluk213 於 08-8-8 18:01 發表
我女女是waiting, 1/8上午去完禮賢註冊, 買了書包校服, 下午才收到民生電話, 收pm, , 我考慮了10分鐘, 決定讀民生!

我同你一樣, 囡囡1/8上午去完禮賢註冊, 下午收到民生通知, 好好彩收左囡囡am, 我想問禮賢退返d書俾你未呀? 因為佢話開學先俾到d書我, 暫時淨係俾到張學卷我.
作者: lukluk213    時間: 08-8-8 19:53

我打電話去禮賢問, 佢話要寫封退學信, 並列明要取回學劵及課本, 待學校通知再安排取回, 我已寄了信去, 正等佢回覆!!!
原文章由 bbmuimui 於 08-8-8 19:24 發表

我同你一樣, 囡囡1/8上午去完禮賢註冊, 下午收到民生通知, 好好彩收左囡囡am, 我想問禮賢退返d書俾你未呀? 因為佢話開學先俾到d書我, 暫時淨係俾到張學卷我. ...

作者: 我心不死    時間: 08-8-9 21:54

lukluk213,
請問你可唔可以教我退學信要點寫架,
因為我仲煩緊點樣寫信俾學校,
都唔知幾時俾信學校好,
因為仔仔返緊舊校的預備班,
如果太早俾信我驚佢地會對仔仔唔好
作者: lukluk213    時間: 08-8-11 14:20

xxx幼兒園
x園長

x園長:

退 學 通 知 書

小女xxx,就讀貴校N1a 上午班;承蒙校長及老師們循循善誘的教導,實令小女獲益良多。現小女需轉往xxx幼稚園就讀,故她將不會升讀貴校K1 班,特此通知。現附上本人聯絡電話xxx以便跟進。
在此,本人再次多謝 貴校過去對小女悉心的教導。
謹祝
教安

xxx家長

二零零八年五月二十日

希望你啱用

原文章由 我心不死 於 08-8-9 21:54 發表
lukluk213,
請問你可唔可以教我退學信要點寫架,
因為我仲煩緊點樣寫信俾學校,
都唔知幾時俾信學校好,
因為仔仔返緊舊校的預備班,
如果太早俾信我驚佢地會對仔仔唔好 ...

作者: lukluk213    時間: 08-8-11 14:38     標題: 回覆 #60 lukluk213 的文章

禽日去金綸買校服, $110一條, 買了兩條, 水手裝,幾靚!!!
作者: 我心不死    時間: 08-8-14 18:12

lukluk213,
真係唔該晒你呀,
我星期六都帶咗仔仔去買校服lu
作者: choifung618    時間: 08-9-1 22:59     標題: 報到!!

我女兒係K1D的新生,大家多多指教!
作者: joan280137    時間: 08-9-2 16:52

我女都是K1D ,很高兴认识你!
作者: joan280137    時間: 08-9-2 16:55

我女兒都係K1D的新生,大家多多指教! 很高兴认识大家!
作者: Normama    時間: 08-9-3 00:33

Hi,

我仔仔都係K1D, 佢叫朗朗. 你地好!
你地D小朋友識得講係學校玩MUD嗎?
朗朗向我講暑假先話我知!
作者: otomum    時間: 08-9-4 15:44

hihi
我仔仔都係k.1D,大家多多指教。
你地係唔係搭保母車?
作者: Normama    時間: 08-9-4 23:46

我仔仔係早上爸爸送,回程搭保母車,坐大圍徐叔叔車,依家就好快, 15分鐘就到. 但正常後就要40分鐘.
你呢? 係邊道上車??

原帖由 otomum 於 08-9-4 15:44 發表
hihi
我仔仔都係k.1D,大家多多指教。
你地係唔係搭保母車?

作者: **芳芳**    時間: 08-9-4 23:47

hihi各位, 我囝囝家尚, 都係K1D,大家多多指教。
我都搭保母車, 由將軍澳維景灣畔開出.
作者: otomum    時間: 08-9-6 17:13

原帖由 Normama 於 08-9-4 23:46 發表
我仔仔係早上爸爸送,回程搭保母車,坐大圍徐叔叔車,依家就好快, 15分鐘就到. 但正常後就要40分鐘.
你呢? 係邊道上車??

我仔仔就係番同放學都係搭保母車,坐冼叔叔,我係觀塘上。
你阿仔番學開唔開心呢?有無分享學校既野被你知?
我阿仔就分享DD,例如:食咩?
作者: otomum    時間: 08-9-6 17:19

原帖由 **芳芳** 於 08-9-4 23:47 發表
hihi各位, 我囝囝家尚, 都係K1D,大家多多指教。
我都搭保母車, 由將軍澳維景灣畔開出.

你地幾點上車呢?
我阿仔就8:15~8:20上車
依家就11:30番到屋企
仔仔有無分享下學校的生活呢?
作者: Normama    時間: 08-9-10 00:17

Hi, 各位媽咪,

你地d小朋友習慣咪呀?有冇喊?
我囝囝上星期都好好地,點之呢兩日就喊晒話唔返學!
聽日都唔知佢會點??
佢今朝仲叫我同佢轉另一間新學校!死啦, 唔係咁驚返學嗎!

希望佢快d識多d同學仔, 鍾意返學啦
作者: RMN    時間: 08-9-10 17:22

你好,我囝囝讀K1A,很高興認識你。
我囝囝沒有說唔返学,只是很少講学校的事,但上星期在学校賴濕三條褲及有一次放学一落校車就想哭話要打司機叔叔,唔要搭校車,後來佢話因為佢在車上同小朋友玩郁來郁去!經過解析安全問題後就冇再扭計唔搭校車,還有老師說她們多了問囝囝要否小便,今個星期冇再濕褲了!
囝囝話第一天堂睇了ThOmaS碟碟,早兩日唱了(早安午安)歌,踏三輪車, 英文老師叫Ms. Cansmith。不士太担心, 希望這有助你與你的小朋友多了解学校的事增加返学的興趣
作者: RMN    時間: 08-9-10 19:07

****del****
作者: Normama    時間: 08-9-10 23:50

嘩! 你囝囝好叻呀!識得講咁多學校情況比你聽!
我囝囝問極都唔講,佢話仲未有出去玩!都唔知真定假??

都好在今朝冇喊! 小朋友們,加油  

原帖由 RMN 於 08-9-10 17:22 發表
你好,我囝囝讀K1A,很高興認識你。
我囝囝沒有說唔返学,只是很少講学校的事,但上星期在学校賴濕三條褲及有一次放学一落校車就想哭話要打司機叔叔,唔要搭校車,後來佢話因為佢在車上同小朋友玩郁來郁去!經過解析安全問題後就冇 ...

作者: RMN    時間: 08-9-11 00:25     標題: 回覆 #70 的文章

我囝囝都係坐冼叔叔車呀, 想問吓你囝囝有無扣安全帶呀? 因為我地好 concern 搭校車安全問題呀, 第一日返學媽媽跟車之後講返比我知, 話坐車尾位無安全帶, 同埋見到跟車姨姨坐打橫位, 一方面要攬住兩個小朋友, 而另一方面又要照顧其他小朋友, 好似好狼狽咁呀!!

囝囝返學至今都幾開心, 問佢學咗咩新歌仔呀, 佢都會唱返比我地聽. 不過可能仲係未同其他同學仔熟啦, 佢比較少講同其他小朋友遊戲時o既趣事囉, 遲 d 熟咗可能會講多 d 啦. 希望大家o既囝囝囡囡都返學開心啦.:)
作者: otomum    時間: 08-9-11 15:21

原帖由 Normama 於 08-9-10 23:50 發表
嘩! 你囝囝好叻呀!識得講咁多學校情況比你聽!
我囝囝問極都唔講,佢話仲未有出去玩!都唔知真定假??

都好在今朝冇喊! 小朋友們,加油  

我仔仔都係話無得去遊樂埸玩……
我問佢返學開唔開心,佢話開心……
佢都開始講學校既事,例如:去睇書要除鞋,手指畫,唱下歌,講到兩至三個小朋友個名……
作者: otomum    時間: 08-9-11 15:23

原帖由 RMN 於 08-9-11 00:25 發表
我囝囝都係坐冼叔叔車呀, 想問吓你囝囝有無扣安全帶呀? 因為我地好 concern 搭校車安全問題呀, 第一日返學媽媽跟車之後講返比我知, 話坐車尾位無安全帶, 同埋見到跟車姨姨坐打橫位, 一方面要攬住兩個小朋友, 而另一 ...

你搭邊條線?唔知我地係唔係同一車……
我仔仔係第三站上車,我見姨姨有同佢帶安全帶,而姨姨真係做打橫個位
作者: RMN    時間: 08-9-11 19:11

我估我哋是同一車因仔仔上車後下一站是丽晶。
第一次時冇晒位所以坐車尾及當日有個K2的男仔哭個不停 ,可能因為咁姨姨有点混亂啦。我們同洗叔叔傾過之後,現在我們上車是坐中間位但唔知有冇扣安全帶因仔仔一上車坐低就開車及見有D小朋友起身跪在櫈上令人有D担心

原帖由 otomum 於 08-9-11 15:23 發表

你搭邊條線?唔知我地係唔係同一車……
我仔仔係第三站上車,我見姨姨有同佢帶安全帶,而姨姨真係做打橫個位

作者: JJ2005    時間: 08-9-12 00:11

有冇人在美孚,荔枝角上車?? 我是坐黎叔叔車, 但真的好早上車, 我們要7:50 上車!! 好早woo...

其實咁早返去有咩做呢??
作者: 我心不死    時間: 08-9-13 10:55

我仔仔佢都係坐冼叔叔車,
我媽媽揍仔仔放學時見到校巴加咗"登"仔
比小朋友坐係走廊位,咁樣會唔會好危險呢??
作者: TGV    時間: 08-10-17 23:45

妳個小朋友好叻呀 !開學才一個月就識講學校的事給妳知.是不是大仔?
其他家長妳們不要擔心啊!
到了下學期或學期尾,
妳們的小朋友一定有很大的轉變
她們會有自己的朋友,(成長了)
她們會玩妳叫我的名,我叫妳的名,
不要少看這玩意,她們是好開心不停地叫的,
家長見到都覺得好好笑
妳會見到她們好開心地與同學相處,
另外要上班的家長應該多參加學校的活動包括星期六
妳會認識到很多自己小朋友的同學及其他家長,
更可多些了解學校.
始終我們是消費者(每個月交成千元)
無理由唔去了解清楚, 唔通交了小朋友入學校就算數??
K2家長

原帖由 otomum 於 08-9-11 15:21 發表

我仔仔都係話無得去遊樂埸玩……
我問佢返學開唔開心,佢話開心……
佢都開始講學校既事,例如:去睇書要除鞋,手指畫,唱下歌,講到兩至三個小朋友個名…… ...

作者: Normama    時間: 08-11-4 01:07

請問有邊位媽咪参加咗生日會? 可否分享下!

系咪全級一起慶祝? 上學校web-site好似冇k1 d 小朋友??

我要到6月才可参加!所以好想知多d, thks
作者: 我心不死    時間: 08-11-4 11:15

我啱啱10月就參加咗喇~
我地會有1個小時參加生日會,
會係睇下小朋友上學既情況,
之後會去玩活動室到睇小朋友玩遊戲,
最後就拍照留念,
家長都可帶備相機自己影相,
我地個班剛剛好安排到3-4點,
咁我就揍埋小朋友放學lu~
佢地係唔會全級一齊慶祝,
只會每一班各自慶祝,
我諗佢地係唔想太混亂啦
作者: bbmuimui    時間: 08-11-4 22:09

我都好期待參加阿囡生日會呀, 不過要等多幾個月啊.
作者: BYWH    時間: 08-11-6 23:07

我9月份也參加了,我覺得是...家長學校參觀。我哋班話就話1小時,但我們都玩到1.5小時,因為每個生日小朋友的家長,都各自額外預備小禮物給全班同學仔。
作者: rondymommy    時間: 08-11-7 13:19

各位你好,我仔仔係民生K1D學生,很高興認識你們.
特別係Normama, choifung618, joan280137, otmum & 芳芳.因為大家小朋友都係K1D. 我仔仔係坐冼叔車.佢地都好好呀.
Normama 你小朋友係子朗 OR 欣朗呢. 還有家尚. 我小朋友回家都有提起佢地呀. 我見佢返學好開心. 我都好放心.
作者: RMN    時間: 08-11-8 00:11

我都有參加10月份生日會呀, 不過要上一層樓梯去活動室玩遊戲時, 情況就好似比混亂囉, 因為啱啱又有其他班o既小朋友落樓梯, 一上一落咁 ...有d危險.
另外, 要分組輪流出入活動室玩遊戲, 難免有 d 碰撞同混亂. 如果响返自己班房一齊玩就仲好啦.
雖然個生日蛋糕只係用嚟影相, 無得比小朋友食, 不過當成班小朋友一見到個蛋糕時, 大家一齊尖叫, 就真係好得意呀!!
作者: Normama    時間: 08-11-10 16:10

Hi, rondymommy,

真係好! 有咁多K1D媽咪.

我囝囝係旨朗, 佢只識同我講蘋果組同香蕉組.. 問佢同學仔D名,成日話 : 哎呀!又唔記得!

你小朋友真叻仔, 識得講咁多!佢叫咩名呀! 有冇返畫畫班? 旨朗返11:15! 希望快D可以有家長會可以見面!

原帖由 rondymommy 於 08-11-7 13:19 發表
各位你好,我仔仔係民生K1D學生,很高興認識你們.
特別係Normama, choifung618, joan280137, otmum & 芳芳.因為大家小朋友都係K1D. 我仔仔係坐冼叔車.佢地都好好呀.
Normama 你小朋友係子朗 OR 欣朗呢. 還有家尚. 我小 ...

作者: rondymommy    時間: 08-11-10 21:05

Noramama, 你好呀.我都想認識下其他家長,真係唔知幾時會有機會.生日會呢.???旨朗幾月生日呀.???我個仔叫朗堯.二月生日.有排都未參加得生日會啦.朗堯成日都講小朋友個名0架.因為可能搭校車,老師逐個叫,佢咪記得囉.佢都成日唱歌,仲祈禱,好攪笑.佢無參加畫班,諗住廢事星期六返去.係呢.畫班好玩嗎.?
作者: Normama    時間: 08-11-11 00:14

rondymommy,

旨朗6月生日, 真係等到頸長都未到!
雖然囝囝唔係好識講學校情況,不過,都覺得佢大個仔咗!

朗堯係咩組架? 係咪小朋友只同自己組的小朋友玩??

係呢, 星期四遊戲日你地d小朋友玩mud遊戲,旨朗玩持匙
羹傳球!

原帖由 rondymommy 於 08-11-10 21:05 發表
Noramama, 你好呀.我都想認識下其他家長,真係唔知幾時會有機會.生日會呢.???旨朗幾月生日呀.???我個仔叫朗堯.二月生日.有排都未參加得生日會啦.朗堯成日都講小朋友個名0架.因為可能搭校車,老師逐個叫,佢咪記得囉.佢 ...

作者: rondymommy    時間: 08-11-11 13:49

Noramama,
朗堯無講係咩組呀.佢話係周老師個組.
遊戲日係......動物XXX.我唔記得.今晚返去睇下先.
你係在職媽媽OR全職媽媽.
我係在職媽媽,好想做全職媽媽呀.!!!
作者: Normama    時間: 08-11-11 16:53

rondymommy,

我都係在職媽媽,無法啦!
又要供樓,又要生活費...如果真係上民生小學仲要3xxx學費,點可以全職??

點解呢度剩番我地兩個??

原帖由 rondymommy 於 08-11-11 13:49 發表
Noramama,
朗堯無講係咩組呀.佢話係周老師個組.
遊戲日係......動物XXX.我唔記得.今晚返去睇下先.
你係在職媽媽OR全職媽媽.
我係在職媽媽,好想做全職媽媽呀.!!! ...

作者: rondymommy    時間: 08-11-12 13:46

係囉.點解得返我同Noramama0既.?
Noramama.畫班好玩嗎.? 朗堯而家好鍾意玩水彩.
如果好玩,唔知可唔可以插班或下學期參加呢.
旨朗係咪搭校車.知唔知有位媽媽post文係咩事.?
係邊區校車呢.?我都想關心下
作者: **芳芳**    時間: 08-11-12 14:10

有我係e度!!!

我囝囝都係K1D 西瓜組, 不過無番星期六學校既興趣班, 因為住TKO, 星期六無校車, 暫時都係上畫班.
作者: Normama    時間: 08-11-13 00:39

Hi, 芳芳,

你囝囝有冇話分西瓜1組同2組呀? 都唔知係真唔係??
畫畫班都ok架! 學下畫點/線咁啦! 因為想比囝囝學d靜態
o既野,等佢train下集中力量,而且學費唔貴

希望K1D明天遊戲日叻叻, 攞多D冠軍

SORRY!其他媽咪不要嬲!

應該話所有K1小朋友都加油,所有媽咪都幫你地打氣        

原帖由 **芳芳** 於 08-11-12 14:10 發表
有我係e度!!!

我囝囝都係K1D 西瓜組, 不過無番星期六學校既興趣班, 因為住TKO, 星期六無校車, 暫時都係上畫班.

作者: 我心不死    時間: 08-11-13 11:41

我仔仔係E班,佢都有參加畫畫班架,
但睇得出好多野都唔係佢畫Law ,
今日佢會參加精靈寶寶,
但問咗佢咁耐,
都唔知係玩咩
作者: **芳芳**    時間: 08-11-13 13:25

我囝囝攞o左個金牌, 唔係朱古力果種, 不過e家掛住食飯, 未講係邊個項目, 個人定組別呢???

原帖由 Normama 於 08-11-13 00:39 發表
Hi, 芳芳,

你囝囝有冇話分西瓜1組同2組呀? 都唔知係真唔係??
畫畫班都ok架! 學下畫點/線咁啦! 因為想比囝囝學d靜態
o既野,等佢train下集中力量,而且學費唔貴

希望K1D明天遊戲日叻叻, 攞多D冠軍  ...

作者: **芳芳**    時間: 08-11-13 13:27

不過都要預o左有老師幫下手, 否則張張都係抽象畫lu.....

原帖由 我心不死 於 08-11-13 11:41 發表
我仔仔係E班,佢都有參加畫畫班架,
但睇得出好多野都唔係佢畫Law ,
今日佢會參加精靈寶寶,
但問咗佢咁耐,
都唔知係玩咩mouth:" />

作者: rondymommy    時間: 08-11-13 21:24

我個仔都拎0左個金牌,仲話係張校長頒獎.好攪笑.不過都係問極都唔知做過0的咩.???

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5