教育王國

標題: 太子Superkids [打印本頁]

作者: Babysiu    時間: 08-4-12 15:55     標題: 太子Superkids

請問有冇人讀緊,好唔好?同埋一個月幾錢學費?一班有幾多人?

Thanks!
作者: 陳美嬌    時間: 08-4-12 16:16

係學咩架
作者: Babysiu    時間: 08-4-12 16:18

係學英文!
作者: 君媽    時間: 08-4-14 15:24

我認為非常好。8月份起700元一個月,每星期一堂,每堂1.5小時。每班8人。五月份可上去學校登記。

原文章由 Babysiu 於 08-4-12 15:55 發表
請問有冇人讀緊,好唔好?同埋一個月幾錢學費?一班有幾多人?

Thanks!

作者: Babysiu    時間: 08-4-14 22:26

原文章由 君媽 於 08-4-14 15:24 發表
我認為非常好。8月份起700元一個月,每星期一堂,每堂1.5小時。每班8人。五月份可上去學校登記。

我都知應該非常好,如果唔係點會wait足一年,剛剛先有信可填入學申請表,五月份安排面試!想問你小朋友讀咗幾耐?有冇功課回家做?

Thanks!
作者: wingwingbo    時間: 08-4-14 22:38

作者: @小魔怪@    時間: 08-4-15 14:16

想請問Superkids, 有D咩學架?
有無網址可提供?

Thanks!
作者: 君媽    時間: 08-4-15 15:33

我小朋友讀了半年。堂上要做2-3頁工作紙,回家後做4-5頁工作紙,小三起有作文。全年2測2考,成績會貼在校內告示板上。另每次放完長假,如復活節等,會有小測。亦時不時會有默書。

緊記面試時要做一份卷,之後再和校長口試。如果不合格,不收,又或者降讀一級。如果成績好,又會叫你讀高一級。

原文章由 Babysiu 於 08-4-14 22:26 發表

我都知應該非常好,如果唔係點會wait足一年,剛剛先有信可填入學申請表,五月份安排面試!想問你小朋友讀咗幾耐?有冇功課回家做?

Thanks! ...

作者: 君媽    時間: 08-4-15 15:39

只有英文和英文數學。沒有網址。如你打電話去,亦只有電話錄音讓你留言。多人報全因口碑好。我亦waiting了一年才有位。

原文章由 @小魔怪@ 於 08-4-15 14:16 發表
想請問Superkids, 有D咩學架?
有無網址可提供?

Thanks!

作者: Babysiu    時間: 08-4-15 18:58

原文章由 君媽 於 08-4-15 15:33 發表
我小朋友讀了半年。堂上要做2-3頁工作紙,回家後做4-5頁工作紙,小三起有作文。全年2測2考,成績會貼在校內告示板上。另每次放完長假,如復活節等,會有小測。亦時不時會有默書。

緊記面試時要做一份卷,之後再和校長口試。如果 ...

唔該哂! 想問份卷唔知深唔深呢?我仔仔面試P.2!
作者: csk家長jj    時間: 08-4-15 22:52

原文章由 君媽 於 08-4-15 15:39 發表
只有英文和英文數學。沒有網址。如你打電話去,亦只有電話錄音讓你留言。多人報全因口碑好。我亦waiting了一年才有位。

君媽,
想請問怎樣排候補呢?我也有興趣讓仔仔補習啊!謝謝妳。
作者: 君媽    時間: 08-4-16 08:29

我的小朋友當時是面試小三,我沒有想過會不合格的。因為他小一時英文無論默書,測驗和考試,全是90幾分。小二時全是85分以上,因此沒想到會考不到坊間的英文班。話說回頭,小三那份卷考晒6個question words,do/does,can/like,半頁紙長的文章+6題問題,全用complete sentences答,口試是讀那篇文章和與校長對話。

上到superkids,你會見到大部份的學生都是來自出名的學校(見他們的校服便知)。

我曾經介紹過朋友上去,她上去了兩次,校長便認得她了(真好記性)。校長終於被我朋友煩到同她傾,更告訴她,學校的waiting list有成尺高,她的細仔K3 wait P1會有機會,大仔想考小三便難有位了,因為很少人會退學,如有人跳班的話,會找她。

學校的地址是太子道西162號,華邦商業中心7樓,
電話23081125
如你們親自走一趟,便知有幾”巴閉”了。我之前都不信啊!

希望幫到大家啦!
作者: 君媽    時間: 08-4-16 10:33

有關要求我做介紹人方面,其實有沒有介紹人是沒分別的。你們5月上學校拿表填時,不填介紹人亦可,因為我覺得校長只是考慮兄弟姊妹。朋友或同學是不理會的,我去年亦沒有介紹人。

我介紹的朋友可以見到校長,是因為我的小朋友讀了一個月後不想讀(因他是全班最高大的,又是留班生,功課又多,所以不想讀)我的朋友一聽到便說在最後一堂時接他放學,帶埋她的大仔去見校長,請校長立即考慮轉讓他的學位,順便可以做埋assessment,以表達誠意。我那小朋友見aunt緊張等位的樣子,再加上我力讚學校,又告訴他如成績好可上番三年班,他才改變主意,留下繼續讀。
作者: Babysiu    時間: 08-4-16 11:51

原文章由 君媽 於 08-4-16 08:29 發表
我的小朋友當時是面試小三,我沒有想過會不合格的。因為他小一時英文無論默書,測驗和考試,全是90幾分。小二時全是85分以上,因此沒想到會考不到坊間的英文班。話說回頭,小三那份卷考晒6個question words,do/does,can/like,半頁 ...

Thanks!
作者: ibankmama    時間: 08-4-17 15:19

作者: Babysiu    時間: 08-4-17 20:49

原文章由 ibankmama 於 08-4-17 15:19 發表
我個女都喺佢地度讀過, 除咗工作紙, 跟邊一位老師都好緊要。因為唔同老師有唔同方式、 耐性、心機, 足以令佢嗰班嘅學生每學期都成為全form頭三名。 ...

想問您女女讀得好唔好,有冇話邊幾位老師好?

Thanks!
作者: csk家長jj    時間: 08-4-17 22:36

我打了兩天電話,一接通便是留言信箱已滿,無得再留言了。想請問是否5月可直接上學校登記排隊,還是要先透過電話預約呢?想請問英數班是否一樣咁滿呢?謝謝解答!
作者: 君媽    時間: 08-4-18 08:06

csk家長jj
我小朋友是讀中數的,故不清楚英數班的情況。
5月份可直接上學校取表格。

有關那位老師比較好的問題。老實說,讀了幾個月,仍沒有和老師談過話,什至連她的樣子亦沒看真。但我知如你一入讀某班,那位老師便會跟至小六才轉,除非有人和你掉班或老師離職或你留班或跳班。

原文章由 csk家長jj 於 08-4-17 22:36 發表

我打了兩天電話,一接通便是留言信箱已滿,無得再留言了。想請問是否5月可直接上學校登記排隊,還是要先透過電話預約呢?想請問英數班是否一樣咁滿呢?謝謝解答! ...

作者: csk家長jj    時間: 08-4-18 10:31

原文章由 君媽 於 08-4-18 08:06 發表
csk家長jj
我小朋友是讀中數的,故不清楚英數班的情況。
5月份可直接上學校取表格。

有關那位老師比較好的問題。老實說,讀了幾個月,仍沒有和老師談過話,什至連她的樣子亦沒看真。但我知如你一入讀某班,那位老師便會跟至小 ...

謝謝君媽,咁我5月份直接上校填表格la!
作者: Babysiu    時間: 08-4-18 14:19

我覺得佢哋同其他centre唔同,你唔讀大把人等住讀,聽每個家長起碼要等8個月至一年先有位,交Form時還要比埋學校成績表一齊交.......
作者: ibankmama    時間: 08-4-18 14:48

作者: holokmom    時間: 08-4-19 00:27

君媽,請問是否登記完,on waiting list 成年才test
和interview? 還是登記無耐就有test, 之後wait 咗一年
才有位?Thanks.
作者: 君媽    時間: 08-4-19 10:24

據我的了解,小六升中一後,會有較多學生不再讀,那些老師/課室便可轉教回小一,所以小一會有最多學額。我在該校見回的舊同學媽咪告訴我,她幫囡囡在k2升k3時申請小一,在升小一的暑假時面試。另一位媽咪則在讀小一時申請小一,等至小三才有位。我比較好彩,小二升小三時申請,小三暑假後沒多久便有得面試,可惜不合格,等至1月時有留班位才入讀,如果當時合格的話,便立即有得讀了。
所以話,如果叫你去面試,即代表有位。而由申請至面試要等多久便很難說了。

原文章由 holokmom 於 08-4-19 00:27 發表

君媽,請問是否登記完,on waiting list 成年才test
和interview? 還是登記無耐就有test, 之後wait 咗一年
才有位?Thanks.

作者: hkee33    時間: 08-4-19 19:02

[quote]原文章由 君媽 於 08-4-14 15:24 發表

請問是否只補小學,沒有中學?
作者: 君媽    時間: 08-4-20 11:13

hkee33
是由小一至中五。但由中四起,明顯少了很多班。

原文章由 hkee33 於 08-4-19 19:02 發表
[quote]原文章由 君媽 於 08-4-14 15:24 發表

請問是否只補小學 ...

作者: honghong    時間: 08-4-29 14:00

君媽

請問superkids有冇for幼稚園學生的英文課程
作者: 君媽    時間: 08-4-29 15:59

沒有幼稚園課程,只有小一至中五的英文課程。

原文章由 honghong 於 08-4-29 14:00 發表
君媽

請問superkids有冇for幼稚園學生的英文課程

作者: 君媽    時間: 08-5-3 20:12

有報名表取了。
升小一有11班,現在小一至中三可排後補位。
申請表必須是正本,不接受電話,傳真...報名。故請上學校取表,填表及交表格正本,相一張及最近的學校成績表副本。

原文章由 csk家長jj 於 08-4-17 22:36 發表

我打了兩天電話,一接通便是留言信箱已滿,無得再留言了。想請問是否5月可直接上學校登記排隊,還是要先透過電話預約呢?想請問英數班是否一樣咁滿呢?謝謝解答! ...

作者: Babysiu    時間: 08-5-6 07:12

原文章由 君媽 於 08-5-3 20:12 發表
有報名表取了。
升小一有11班,現在小一至中三可排後補位。
申請表必須是正本,不接受電話,傳真...報名。故請上學校取表,填表及交表格正本,相一張及最近的學校成績表副本。

...

想問一下已揀時間上堂,e.g.星期六早上9時,是是小一至小六以後都是這時間上堂!

Thanks!
作者: rhythm    時間: 08-5-6 22:50     標題: 回覆 #2 君媽 的文章

你好, 君媽,

我都想報英文班. 請問一班有幾多人? 小朋友喜歡上堂嗎? 會否有很多功課~填鴨式?

TKS.
作者: 君媽    時間: 08-5-7 10:37

對。如已安排了這一班,那麼直至小六,都是相同時間和老師。當然,你可在任何時候要求轉班,但要有位。

原文章由 Babysiu 於 08-5-6 07:12 發表

想問一下已揀時間上堂,e.g.星期六早上9時,是是小一至小六以後都是這時間上堂!

Thanks!

作者: Babysiu    時間: 08-5-7 13:55

原文章由 君媽 於 08-5-7 10:37 發表
對。如已安排了這一班,那麼直至小六,都是相同時間和老師。當然,你可在任何時候要求轉班,但要有位。

Thanks!
作者: 君媽    時間: 08-5-7 14:28

請看前頁。

原文章由 rhythm 於 08-5-6 22:50 發表
你好, 君媽,

我都想報英文班. 請問一班有幾多人? 小朋友喜歡上堂嗎? 會否有很多功課~填鴨式?

TKS.

作者: kaka01    時間: 08-5-7 18:25

請問 Superkids 的 office hour 是幾點至幾點?
作者: YenmyHui    時間: 08-5-7 21:11

君媽,

Can you help to pm me more details esp contact, address...,  Thanks!

Regards,
Yenmy

Remarks : Also, pls kdly help to adv the referenee person's name and class no. as well. Thx!

[ 本文章最後由 YenmyHui 於 08-5-7 21:41 編輯 ]
作者: csk家長jj    時間: 08-5-7 23:32

君媽
我上左去交form 了,thank you very much
作者: 君媽    時間: 08-5-9 07:13

請看前文。

原文章由 YenmyHui 於 08-5-7 21:11 發表
君媽,

Can you help to pm me more details esp contact, address...,  Thanks!

Regards,
Yenmy

Remarks : Also, pls kdly help to adv the referenee person's name and class no. as well. Thx!

作者: 君媽    時間: 08-5-9 07:39

我沒有留意辦公時間,如只取或交表的話,可在校門外辦。學校謝絕參觀,已入讀的亦謝絕觀課。

原文章由 kaka01 於 08-5-7 18:25 發表
請問 Superkids 的 office hour 是幾點至幾點?

作者: 丸媽媽    時間: 08-6-14 01:41

我都係睇完呢個topic報左名,前日已經收到interview信件(好似仲未截止報名),報左名既家長收到未?
作者: MrsWong    時間: 08-6-15 01:02

丸媽媽:
請問你係咪報K3升小一既班,Thanks~

原文章由 丸媽媽 於 08-6-14 01:41 發表
我都係睇完呢個topic報左名,前日已經收到interview信件(好似仲未截止報名),報左名既家長收到未?

作者: 丸媽媽    時間: 08-6-15 02:13

原文章由 MrsWong 於 08-6-15 01:02 發表
丸媽媽:
請問你係咪報K3升小一既班,Thanks~

係呀! 封interview信仲編埋班畀我,係平日班,其實我都唔記得自己有冇剔到 不過個時間都叫就到,如果筆試冇問題都應該會讀

p.s. 封信話只有筆試無口試,而且最搞鬼就係連筆試份卷都隨信附上,叫家長同小朋友溫熟先好去考
作者: Ca-mama    時間: 08-6-16 09:34

Pls advise whether they still accept application in June.

Thanks !
作者: 君媽    時間: 08-6-16 12:06

Deadline : 15 June 2008.

原文章由 Ca-mama 於 08-6-16 09:34 發表
Pls advise whether they still accept application in June.

Thanks !

作者: 鳳梨    時間: 08-6-16 12:45

想請問具體課程係教嘜?
一班有幾人?
係唔係用NET ?

THANKS ..唔該大家
作者: Ca-mama    時間: 08-6-16 13:57

When will they acceptance applications ??

I tried to call them but it is only a recording.

Thanks !

原文章由 君媽 於 08-6-16 12:06 發表
Deadline : 15 June 2008.

作者: 鳳梨    時間: 08-6-16 15:04

朋友話係唔會有人聽電話架

原文章由 Ca-mama 於 08-6-16 13:57 發表
When will they acceptance applications ??

I tried to call them but it is only a recording.

Thanks !

作者: ivywong2301    時間: 08-6-17 00:31     標題: 回覆 #1 鳳梨 的文章

我仲未收到interview通知??
不知是否學校不出名,而沒有機會??
是否寄信通知interview和連考試題??
有沒有可解答?
作者: ivywong2301    時間: 08-6-17 00:36     標題: 回覆 #7 丸媽媽 的文章

丸媽媽
我5月已遞表,但還未收到通知.....
你小朋友是否讀名校(那間?),所以甘快便收到通知?
作者: licca    時間: 08-6-17 00:58

丸媽媽:
你的小朋友是小一嗎?

我有朋友讀緊, 6月初見有人考小二插班試, 在6月8日開始上堂.  嚟緊各級都有插班位, 因為剛公布了考試成績, 唔及格的話嚟緊8月唔可以升班, 會有人唔讀.

原文章由 丸媽媽 於 08-6-15 02:13 發表

係呀! 封interview信仲編埋班畀我,係平日班,其實我都唔記得自己有冇剔到 不過個時間都叫就到,如果筆試冇問題都應該會讀

p.s. 封信話只有筆試無口試,而且最搞鬼就係連筆試份卷都隨信附上,叫家長 ...

作者: 丸媽媽    時間: 08-6-17 22:56

原文章由 ivywong2301 於 08-6-17 00:36 發表
丸媽媽
我5月已遞表,但還未收到通知.....
你小朋友是否讀名校(那間?),所以甘快便收到通知?

囡囡並非讀甚麼名牌幼稚園,只是普通一間屋邨全日幼兒園N4班(即K3)咋! 不過今次問左幾個身邊朋友,暫時都未有人收到信或通知,除左因為好彩,我自己亂估或者有呢幾個可能....

1. 我肯揀平日班
2. 除左報名表,我仲交埋成績表影印本及之前讀開一些英文班之評估報告和證書
3. 囡囡屬於年頭出生大女,好多學校都鍾意收大d學生
4. 寫我朋友囡囡係介紹人,佢囡囡係名校生,讀左幾年及成績好好

[ 本文章最後由 丸媽媽 於 08-6-17 23:00 編輯 ]
作者: ivywong2301    時間: 08-6-18 15:01

thanks丸媽媽
今天還未收到電話、信件通知,不過superkids好似名校而並非補習班,又要測又要考,不合格又被踢走,小朋友/家長讀到驚....
作者: ivywong2301    時間: 08-6-18 15:02

thanks丸媽媽
今天還未收到電話、信件通知,不過superkids好似名校而並非補習班,又要測又要考,不合格又被踢走,小朋友/家長讀到驚....
作者: 丸媽媽    時間: 08-6-18 20:58

原文章由 ivywong2301 於 08-6-18 15:01 發表
thanks丸媽媽

絕對同意你所講,我好幾年前係朋友口中已經知道有superkids存在,但都無打算幫大仔報,因為我好清楚大仔係唔谷得的人,無謂阻人發達,亦辛苦自己

細囡讀書態度同哥哥完全唔同,我覺得佢受得住superkids果套模式,所以好早已打算升小一時幫佢報

希望你地都好快會收到消息
作者: 花仔媽咪    時間: 08-6-22 17:47

唔係掛?不合格被踢走???收左我個仔,我好驚......

原文章由 ivywong2301 於 08-6-18 15:01 發表
thanks丸媽媽

作者: 君媽    時間: 08-6-22 20:44

是真的,我囡囡那班便有一個了。

原文章由 花仔媽咪 於 08-6-22 17:47 發表
唔係掛?不合格被踢走???收左我個仔,我好驚......

作者: licca    時間: 08-6-22 23:16

唔及格唔會踢人走, 只不過暑假後唔俾升班,

如果讀緊小四, 係Superkids 考試唔及格, 唔俾升班, 咁黎緊呢年 係superkids要重讀小四課程, 但本身係學校係可以升小五, 俾着你都走喇.

[ 本文章最後由 licca 於 08-6-22 23:19 編輯 ]
作者: worldpeace    時間: 08-6-24 10:13

除左英文, 係唔係有數學班? 請問有無人讀緊, 係唔係相同老師教授?
作者: 123WING    時間: 08-6-24 17:02

但我看到插班生才需要在交申請表時附上學校成績單.
但我囝囝是申請一年班.
請問各位家長我是否弄錯呢.
作者: licca    時間: 08-6-24 23:43

123WING,

正確!  申請小一無需附成績表.

原文章由 123WING 於 08-6-24 17:02 發表
但我看到插班生才需要在交申請表時附上學校成績單.
但我囝囝是申請一年班.
請問各位家長我是否弄錯呢.

作者: CandiceMaMi    時間: 08-6-25 18:48

I returned back the application form attached the school report.
作者: holokmom    時間: 08-6-28 17:26

君媽、丸媽:

剛收到劉校長電話,written test on next Sat,
如O.K, 8 月份開始  ,真係好彩咁快有位,
pass 就更好彩,唔該曬君媽!!!

丸媽,都唔該你,我兩邊忙

[ 本文章最後由 holokmom 於 08-6-28 17:33 編輯 ]
作者: pak_sang    時間: 08-6-28 17:55

Do you know the name of the headmaster ???
作者: holokmom    時間: 08-6-28 18:41

原文章由 pak_sang 於 08-6-28 17:55 發表
Do you know the name of the headmaster ???

She is Doris Lau, from the application notes.
作者: Hei_boy    時間: 08-6-29 22:34

I sent the application form for P1 at end of May but not yet recd any call.
作者: 君媽    時間: 08-6-30 08:50

你就好啦,我朋友到現在仍沒有收到通知,她心急到不得了啊!

原文章由 holokmom 於 08-6-28 17:26 發表
君媽、丸媽:

剛收到劉校長電話,written test on next Sat,

丸媽,都唔該你,我兩邊忙 。 ...

作者: CandiceMaMi    時間: 08-6-30 13:24

They accept my daughter for P1 yesterday.
作者: holokmom    時間: 08-6-30 21:07

原文章由 君媽 於 08-6-30 08:50 發表
你就好啦,我朋友到現在仍沒有收到通知,她心急到不得了啊!

你朋友個仔係咪上次你講想插P.3 嗰個?
咪同我一樣?

我5 月入form時 ,除了copy 成績表,仲copy
埋4 月嘅Eng test 和 P.1 操行award, 因 notice
話要"英文優異和品行良好",咁叫你friend
交啲update report la。
作者: 丸媽媽    時間: 08-7-2 01:48

原文章由 holokmom 於 08-6-28 17:26 發表
君媽、丸媽:

係咪如果superkids收你細仔,佢就返呢度,哥哥仍然返ms. chan果度?

你細仔成績咁好應該實掂
作者: littlecat    時間: 08-7-2 12:55

我囝囝成功插入P.6, 可能我囡囡讀緊的關係.

作者: holokmom    時間: 08-7-3 00:18

原文章由 丸媽媽 於 08-7-2 01:48 發表

係咪如果superkids收你細仔,佢就返呢度,哥哥仍然返ms. chan果度?

你細仔成績咁好應該實掂

係呀細又呢到、又嗰到 ,test 完先啦.....
收咗細佬,呀哥咪有優先???
作者: LILY媽咪    時間: 08-7-7 12:40

想請問咁多人報, 其實係學咩同真係會得著咩, 同其他英文班有什麼分別, 要排咁長龍都要等, 因阿女升K2九月, 如好, 諗定差唔多.
作者: 君媽    時間: 08-7-7 21:00

系呀! 連他的細仔(小一)都無得interview呀! 我的朋友已親自上學校見校長,校長話佢地收到很多很多applications,叫我朋友耐心等吓,不過機會好微。

quote]原文章由 holokmom 於 08-6-30 21:07 發表

你朋友個仔係咪上次你講想插P.3 嗰個?
咪同我一樣?

我5 月入form時 ,除了copy 成績表,仲copy
埋4 月嘅Eng test 和 P.1 操行award, 因 notice
話要"英文優異和品行良好",咁叫你friend
交啲update report l ... [/quote]
作者: 3b    時間: 08-7-8 15:56

不是所有小一申請者都可以interview嗎 ?
作者: kls12    時間: 08-7-11 12:17

As far as I know, the applicant may want to wait several months.

原文章由 3b 於 08-7-8 15:56 發表
不是所有小一申請者都可以interview嗎 ?

[ 本文章最後由 kls12 於 08-7-12 01:33 編輯 ]
作者: 君媽    時間: 08-7-11 18:13

不是人人(小一)有得interview的,我的朋友仍然沒收到通知!

quote]原文章由 3b 於 08-7-8 15:56 發表
不是所有小一申請者都可以interview嗎 ? [/quote]
作者: ivywong2301    時間: 08-7-11 22:38     標題: 回覆 #1 君媽 的文章

真誇張,仲末收到電話,等到火到嚟
作者: NAT媽    時間: 08-7-12 00:03

Hi ivywong2301,
Same case with you, still not yet have any call.

原文章由 ivywong2301 於 08-7-11 22:38 發表
真誇張,仲末收到電話,等到火到嚟

作者: HelenLee    時間: 08-7-12 22:28

Dear all,

My friend's boy just received the call for non-P.1 class, but the time he does not prefer (as he prefer weekend ....), so do u know what if he reject to them ?? Will there any other chance for him to hv a better time slot ??? Or will there hv chance to change the time slot thereafter ????

原文章由 NAT媽 於 08-7-12 00:03 發表
Hi ivywong2301,
Same case with you, still not yet have any call.

[ 本文章最後由 HelenLee 於 08-7-12 22:29 編輯 ]
作者: ivywong2301    時間: 08-7-13 14:37     標題: 回覆 #1 HelenLee 的文章

仲未收到電話,唔知仲有沒有機會?
作者: HelenLee    時間: 08-7-13 22:36

May be Ah !! Don't give up. Ha ! if my friend give up the seat,  may be you'll hv a chance Ma !!!!!!!!!!!

原文章由 ivywong2301 於 08-7-13 14:37 發表
仲未收到電話,唔知仲有沒有機會?

作者: licca    時間: 08-7-13 23:45

holokmom 的囝囝的成績一定很好, 收插班生好睇成績, 叫得你去test 即是收你.    

君媽、丸媽:

作者: Valerie    時間: 08-7-14 23:11

Dear all,

Can I know more about superkids ??? Does the course cover all areas like Grammer, Writing and Comprehension?

How's the comments between Learning Plus's grammer course ???

Apart from it, does the student need to enrol a Native Speaker Oral class in order to keep their Oral & Listening skills ?

Please help !!!!!

原文章由 licca 於 08-7-13 23:45 發表
holokmom 的囝囝的成績一定很好, 收插班生好睇成績, 叫得你去test 即是收你.    

[ 本文章最後由 Valerie 於 08-7-14 23:14 編輯 ]
作者: 123WING    時間: 08-7-15 17:46

I also not receive call for interview for appling P.1 from Superkids till now even I sent the application early June.

I want to know some ma whom had interview & Superkids confirmed the seat to your childs.  Did you have fill up time option or all time you are acceptable on the application form?   It may be a important information of why some ma not receive call from Superkids.
作者: licca    時間: 08-7-16 00:05

5月初交表, 我只有星期日上午得閒, 所以只選了一 項, 7月初筆試. 時間表上P1有11班 (即P.1 有 8人X11= 88位)  

另流失率低, 插班P2-P6比較難.

原文章由 123WING 於 08-7-15 17:46 發表
I also not receive call for interview for appling P.1 from Superkids till now even I sent the application early June.

I want to know some ma whom had interview & Superkids confirmed the seat to your ...

[ 本文章最後由 licca 於 08-7-16 13:04 編輯 ]
作者: 3b    時間: 08-7-16 12:34

入讀表格有兩種 - 藍色 & 粉紅色.
作者: 123WING    時間: 08-7-16 16:59

原文章由 3b 於 08-7-16 12:34 發表

我交藍色表.
作者: Valerie    時間: 08-7-16 22:53

But my one is a green form P2 or above ???

原文章由 123WING 於 08-7-16 16:59 發表

我交藍色表.

作者: 鎧惠    時間: 08-7-19 00:29

原文章由 3b 於 08-7-16 12:34 PM 發表

兩種有什麽分別,我女兒升K3是否百要開始排waiting list,若係要点做,是否要成績表。
作者: NAT媽    時間: 08-7-19 15:34

Hi 123WING,
Are you get the reply from Superkids now?
I still have not any call until now, is it means no chance ??

原文章由 123WING 於 08-7-15 17:46 發表

I want to know some ma whom had interview & Superkids confirmed the seat to your ...

作者: 君媽    時間: 08-7-21 14:42

You can get the P1 application form in May of 2009.

原文章由 鎧惠 於 08-7-19 00:29 發表

兩種有什麽分別,我女兒升K3是否百要開始排waiting list,若係要点做,是否要成績表。

作者: toby豆    時間: 08-7-22 12:42

不過大家都要有心理準備....如果成績追唔上的話,佢地會暗示叫你自動退學~~~我有個朋友就係咁!!
作者: jc0901    時間: 08-7-22 17:14

請問superkids的老師平均有耐心及經驗嗎? tks! 有冇邊位老師特別出色?

[ 本文章最後由 jc0901 於 08-7-22 17:18 編輯 ]
作者: 123WING    時間: 08-7-23 15:13     標題: NAT媽

原文章由 NAT媽 於 08-7-19 15:34 發表
Hi 123WING,
Are you get the reply from Superkids now?
I still have not any call until now, is it means no chance ??

我到現在依然無收到電話.  你呢?
作者: NAT媽    時間: 08-7-23 16:09

Hi 123WING,
Not yet.

原文章由 123WING 於 08-7-23 15:13 發表

我到現在依然無收到電話.  你呢?

作者: 3b    時間: 08-7-23 17:24

原文章由 鎧惠 於 08-7-19 00:29 發表

藍色 - 學生的兄弟姐妹/朋友
粉紅色 - 街外客
作者: 丸媽媽    時間: 08-7-23 22:42

原文章由 3b 於 08-7-23 17:24 發表

藍色 - 學生的兄弟姐妹/朋友
粉紅色 - 街外客

藍色好似是插班申請表

我5月中申請時填粉紅色(即是升小一新班申請表),有寫朋友是介紹人,再連同幼稚園評估表(並非名校,只是普通幼兒園冇成績分數果隻)及外間英文班評估表一齊交,6月中收到一份A4公文袋,內有"校規"+面試通知+編班通知+筆試試卷樣本,7月中筆試完,沒有口試,已錄取了囡囡

佢地一開始就編左囡囡平日班,因為我知道有通知已是非常難得,所以沒有異議

[ 本文章最後由 丸媽媽 於 08-7-23 22:46 編輯 ]
作者: licca    時間: 08-7-23 23:19

仲有綠色是插班表格 (現已就讀小一至中三適用)

原文章由 3b 於 08-7-23 17:24 發表

藍色 - 學生的兄弟姐妹/朋友(申請小一班)
粉紅色 - 街外客(申請小一班)

作者: kiiiiiller    時間: 08-7-24 15:13     標題: Thanks

What a difficult chance to get a place there !   

"Some applicants have been waiting for over 3 years. "  The principal says.  

Their girls go to study english for 1.5 hours once a week, also they have to finish 2 or 3 sheets of paper after a lesson.  It is so common a method to teach our kids, but so useful !  

Thanks for teaching J's, Miss Mabel & Miss Doris Lau.
作者: bsonga    時間: 08-8-14 18:02

Dear parents,

"粉紅色 - 街外客(申請小一班)"

I am going to apply 小一班, what do I need to bring to the center?  Photo?  K-3 school report?

Also, after handed in the application form, will they call us for interview or written test?

Is the 小一班 already full?

Thanks so much for the advice.

bsonga
作者: 君媽    時間: 08-8-27 10:09

bsonga,
8 月是新學期的開始,11班小一已開班了,如你仍沒收到通知,即代表沒位。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5