教育王國

標題: 教你估計各區實際英中學位競爭數據 [打印本頁]

作者: khmama    時間: 08-4-26 00:30     標題: 教你估計各區實際英中學位競爭數據

其實英中學位競爭比例, 並不是報紙所說, 以升中人數除以英中學額的. 以九龍城區為例. 升中人數是5696人, 英中學額是1686個(包括本區及他區).  但係, 遊戲規則是先派完band 1, 先至到band 2 同 band 3, band 2和band 3 可以爭英中的機會幾乎是0, 又怎可以將呢兩條數拼入band 1 條數, 硬要話有咁多人去爭英中位, 機會微呢? 而且這方法沒有理會直屬/聯繫學額只會派給直屬/聯繫的事實, band 1生只可以爭非保留學位.

如果用band 1生優先選校的方式, 第一輪只係得 5696 / 3, 即 1899 個band 1 生去爭1686個位, 而這1899個band 1 生中, 有部份已在自行時被取錄, 有些考到直資, 不參加派位, 有些轉了去他區.  真正參加派位的band 1 生實際比1899少很多.

以最複雜的九龍城區為例, 全部派位學額是3959個 (此數字從不見報紙提及, 卻是一個很重要的數據), 而升中人數是5696人, 即是在自行階段後, 冇咗 5696 - 3959 = 1737人 參加派位. 當中不乏band 1 生.  假如當30%是 band 1, 也即是有521人 (實際可能更多) 在派位時離場.  實際參加派位的band 1 生只餘下 1899 - 521 = 1378人 去爭1686英中位, 又點會入唔到英中?

當然, 還有一些變數, 就係直屬/聯繫學額. 外人只可以抽非保留學位. 九龍城區的非保留學位雖然只得852個, 有834個係直屬/聯繫學額, 但係1378 競爭對手中, 也包括了直屬/聯繫小學的band 1 生, 扣除此數才是真正band 1生爭非保留學位的數目. 這個直屬/聯繫小學的band 1 生數目, 要憑經驗估計, top 的學校數目多些, 假如834個係直屬/聯繫學額中不少於526個band 1生入讀, 那麼可以肯定地說, 九龍城區的band 1生是沒可能派唔到英中, 更何況有個隨機number, 斷估唔會黑到排最尾!

九龍城區仲有間培正, 好多band 1生會直升, 所以又可以再減多幾十個.

所以各位BK家長在填表時不防先計清楚, 個小朋友咁辛苦考到band 1, 唔好因為唔識計而錯配去中中甚至band 2/3 中學.

希望我的心得可以幫到大家, 祝大家馬到功成!

作者: xdi    時間: 08-4-26 11:15

Thank you very very much !!!
Your information is very helpful.

作者: yokopapa    時間: 08-4-26 12:39

khmama,

可否分析一下油尖旺情況。謝謝!

原文章由 khmama 於 08-4-26 00:30 發表
其實英中學位競爭比例, 並不是報紙所說, 以升中人數除以英中學額的. 以九龍城區為例. 升中人數是5696人, 英中學額是1686個(包括本區及他區).  但係, 遊戲規則是先派完band 1, 先至到band 2 同 band 3, band 2和band  ...

作者: khmama    時間: 08-4-26 13:37

原文章由 yokopapa 於 08-4-26 12:39 發表
khmama,

可否分析一下油尖旺情況。謝謝!

油尖旺的考生人數是3717人, 派位學額是2039 個 (希望冇數錯), 即是自行階段後冇咗 3717 - 2039 = 1678 人. 當30%band 1, 即是1678 x 30% = 503人離場. 油尖旺的band 1生數目是3717 / 3 = 1239 人. 所以參加派位的band 1 生只有1239 - 503 = 736人. 油尖旺的英中學額是 823個, 其中非保留學位615個, 直屬/附屬學額有208個. 直屬/附屬學額應該有80%是band 1, 即是有166人不會爭非保留學額. 所以最後約有736 - 166 = 570 人爭 615個非保留學位. 如果自行階段後離場的band 1 生多過30%, 情況會更有利.

如果粗略估計, 中西區, 九龍城, 灣仔和沙田區的英中額比競爭的band 1生多, 入英中是沒有問題的. 至於油尖旺及大埔就可能剛好夠分. 其他區就要計下先知.  希望分析對你有用啦.

作者: ireneheung    時間: 08-4-26 13:58

感謝khmama的分享!!

我的女兒是 中西區的Band1學生,按您的分析,英中學額是多過Band1學生的數目,即是否可以頭五個志願全選英中?

謝謝!!
作者: khmama    時間: 08-4-26 14:14

原文章由 ireneheung 於 08-4-26 13:58 發表
感謝khmama的分享!!

我的女兒是 中西區的Band1學生,按您的分析,英中學額是多過Band1學生的數目,即是否可以頭五個志願全選英中?

謝謝!!

如果英中學額是多過Band1學生的數目,即是要將網內(包括本區及他區)所有英中填晒, 總會派到一間給你, 當然先後次序仍然要顧及, 不要將所有top的英中放晒頭五位, 因為top的英中唔放第一係抽唔到o既. 建議你都用我的方法先計算一下, 因為區區既直屬/附屬學額的變數會唔同.

[ 本文章最後由 khmama 於 08-4-26 14:31 編輯 ]
作者: Ericmo    時間: 08-4-26 17:25     標題: 回覆 #6 khmama 的文章

很多謝你的分析和意見。
請問從那兒可得知區內升中人數呢?可否分析荃灣情況?謝謝!
作者: bonnieandy    時間: 08-4-26 17:30     標題: 回覆 #6 khmama 的文章

如果可以,也請提供屯門方面的,謝謝
作者: khmama    時間: 08-4-26 18:00

原文章由 Ericmo 於 08-4-26 17:25 發表
很多謝你的分析和意見。
請問從那兒可得知區內升中人數呢?可否分析荃灣情況?謝謝!

你可以參考BK的轉貼, 便知道升中人數. 荃灣的考生人數是2950人, 派位學額是1686 個, 即是自行階段後冇咗 2950 - 1686 = 1264 人. 當30%band 1, 即是1264 x 30% = 379人離場. 荃灣的band 1生數目是2950 / 3 = 983 人. 所以參加派位的band 1 生只有983 - 379 = 604人. 英中學額是 364個, 其中非保留學位347個, 直屬/附屬學額有17個. 直屬/附屬學額應該有100%是band 1, 即是有17人不會爭非保留學額. 所以最後約有604 - 17 = 587 人爭 347個非保留學位, 即 1.7 人爭 1 學位.

雖然學位少過 band 1 生, 但係隨機number好過半數, 未必冇機會, 而且很多人都很保守, 唔會夠胆博, 很快會填band 2學校, 所以可以試下填晒英中.  老實說, 最差都係叩門, 唔通你填o的band 2落去又抽到, 你會唔叩門o羊?

作者: 木土土    時間: 08-4-26 18:10

BK 邊度可睇到各區升中人數 ?

原文章由 khmama 於 08-4-26 18:00 發表

你可以參考BK的轉貼, 便知道升中人數. ...

作者: Ericmo    時間: 08-4-26 19:03

Thank you khmama!
但仍然不明白:
1) 中學一覽表內的派位學額是否=未能在自行階段考到學位
     的人數? 憑據何在?
2) 既然587 人爭 347個非保留學位,那麼把英中填在第2志
     願,不是完全沒機會嗎?難道會有英中,沒有足夠band 1
    生選它?

請賜教,多謝多謝!
作者: lobig    時間: 08-4-26 20:29     標題: khmama,

可否分析一下觀塘區的情況。Thank you khmama!
作者: 3B媽    時間: 08-4-26 22:05     標題: 有聯系學校

khmama,

小兒是葵青區 band1, 有聯系英中中學33個位,但要同另一間小學爭,讀心儀band1英中只有四間,選咗聯系英中,第二志願再博英中是否危險,請抽空賜教競爭數據

拜託
作者: khmama    時間: 08-4-26 22:33

原文章由 木土土 於 08-4-26 18:10 發表
BK 邊度可睇到各區升中人數 ?

呢度轉貼咗:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1383338&extra=page%3D3
作者: maomaochan    時間: 08-4-26 22:36

原文章由 khmama 於 08-4-26 00:30 發表
其實英中學位競爭比例, 並不是報紙所說, 以升中人數除以英中學額的. 以九龍城區為例. 升中人數是5696人, 英中學額是1686個(包括本區及他區).  但係, 遊戲規則是先派完band 1, 先至到band 2 同 band 3, band 2和band  ...

khmama:

真開心看見你這個 topic我在這兩日就係幾這條數, 我打咗個電話去教統局問,九龍城區的派位人數.佢就叫我將中學一覽表成本人數加埋,就等於現在的派位人數(包括保留學額及非保留學額).

我亦同意你所講如果係band 2或band 3生就跟本派唔到英中.

但我有一個疑問? 咁有D家長話自己小朋友學校話佢係BAND 2(學校話佢三次考試總成績是全級60,但佢又入到英中.(好肯定佢係派位入去,不是自行收)這又點解? 是否學校估得太過保守,實則佢係 BAND 1 生.

我還有一個疑問,今年的升中人數少了,咁對那些叫做邊緣人士 入讀英中的機會是會大些呢?
作者: khmama    時間: 08-4-26 22:46

原文章由 Ericmo 於 08-4-26 19:03 發表
Thank you khmama!
但仍然不明白:
1) 中學一覽表內的派位學額是否=未能在自行階段考到學位
     的人數? 憑據何在?
2) 既然587 人爭 347個非保留學位,那麼把英中填在第2志
     願,不是完全沒機會嗎?難道會有英中,沒 ...

1)  教育局會在扣除自行被取錄, 不參加派位及轉入/轉出校網的數字, 決定那區派位數目, 保証人人有位, 永不落空.
2)  機本上受歡迎的學校會很多人填落第一志願, 結果因隨機number唔好而趺落第二位, 所以唔會第一下就抽完.
作者: lobig    時間: 08-4-26 22:54     標題: Thank you khmam

原文章由 khmama 於 08-4-26 22:33 發表

呢度轉貼咗:
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1383338&extra=page%3D3

謝謝給這個網址,獲益良多
作者: khmama    時間: 08-4-26 22:58

原文章由 bonnieandy 於 08-4-26 17:30 發表
如果可以,也請提供屯門方面的,謝謝

屯門的考生人數是5406人, 派位學額是3731 個, 即是自行階段後冇咗 5406 - 3731 = 1675 人. 當30%band 1, 即是1675 x 30% = 502人離場. 屯門的band 1生數目是5406 / 3 = 1802 人. 所以參加派位的band 1 生只有1802 - 502 = 1300人. 英中學額是 734個, 其中非保留學位555個, 直屬/附屬學額有179個. 直屬/附屬學額應該有100%是band 1 (唔知係唔係), 即是有179人不會爭非保留學額. 所以最後約有1300 - 179 = 1121 人爭 555個非保留學位, 即 2 人爭 1 學位.
作者: 千紅    時間: 08-4-26 23:05

觀塘區有多少BAND 1 學生呢,個女是BAND 1 頭,如果如不到英中,會很可惜。
作者: khmama    時間: 08-4-26 23:06

原文章由 maomaochan 於 08-4-26 22:36 發表

khmama:

真開心看見你這個 topic我在這兩日就係幾這條數, 我打咗個電話去教統局問,九龍城區的派位人數.佢就叫我將中學一覽表成本人數加埋,就等於現在的派位人數(包括保留學額及非保留學額).

我亦同意你所講如 ...

正如我所講, 很多區的band 1生數少過英中學額, 根本上一定派到英中, 但係band 1家長太保守, 一早開始填band 2 同中中, 以致很多位流咗落band 2, 所以band 2生有機可乘. 如果家長再係咁填法, 九龍城區band 2生放間英中係第一志願都大把機會抽到.
作者: yokopapa    時間: 08-4-26 23:12

thanks a lot.

原文章由 khmama 於 08-4-26 13:37 發表

油尖旺的考生人數是3717人, 派位學額是2039 個 (希望冇數錯), 即是自行階段後冇咗 3717 - 2039 = 1678 人. 當30%band 1, 即是1678 x 30% = 503人離場. 油尖旺的band 1生數目是3717 / 3 = 1239 人. 所以參加派位的b ...

作者: maomaochan    時間: 08-4-26 23:12

原文章由 khmama 於 08-4-26 23:06 發表

正如我所講, 很多區的band 1生數少過英中學額, 根本上一定派到英中, 但係band 1家長太保守, 一早開始填band 2 同中中, 以致很多位流咗落band 2, 所以band 2生有機可乘. 如果家長再係咁填法, 九龍城區band 2生放間 ...

khmama:
多謝你的回覆.如果小女是九龍城區band 2,其實我還未清楚佢的banding ,可能是邊緣人士(band 1尾 band 2 頭),因她的老師這樣講,
若果我想博英中,咁總有邊間佢可以試呢?
作者: khmama    時間: 08-4-26 23:14

原文章由 千紅 於 08-4-26 23:05 發表
觀塘區有多少BAND 1 學生呢,個女是BAND 1 頭,如果如不到英中,會很可惜。

觀塘區的band 1人數是5417 / 3 = 1806 (未扣自行, 唔派位的人數). 如果係band 1頭, 莫講話去band 1學校叩門都有機會, 是但一間band 2學校收都收唔切, 使要靠抽入去band 2學校? 一於填晒英中落去啦!
作者: lobig    時間: 08-4-26 23:18     標題: khmama,請教

照你這樣說,(觀塘區)我仔是band 1 中前,若第一志願聖言,二是順利或官立,四和五填中文中,會不會太進取呢
作者: khmama    時間: 08-4-26 23:22

原文章由 maomaochan 於 08-4-26 23:12 發表

khmama:
多謝你的回覆.如果小女是九龍城區band 2,其實我還未清楚佢的banding ,可能是邊緣人士(band 1尾 band 2 頭),因她的老師這樣講,
若果我想博英中,咁總有邊間佢可以試呢? ...

你先問下自己, 如果派咗間band 2, 你會唔會搵間band 1叩門? 如果佢係band 1尾, 就一定派到英中. 我一定會博. 如果佢係band 2頭, 唔好彩抽唔到, 你最好又叩band 1, 又叩band 2 (冇理由叩唔到), 就可以穩中求勝.

[ 本文章最後由 khmama 於 08-4-26 23:30 編輯 ]
作者: 千紅    時間: 08-4-26 23:30

其實我的想法也和LOBIG 一樣,我個女第1 填聖傑靈,之後也和你一樣,我也擔心太進取。但是我打算如不到英中就會讀直資。羅氏基金,或者播道。

原文章由 lobig 於 08-4-26 23:18 發表
照你這樣說,(觀塘區)我仔是band 1 中前,若第一志願聖言,二是順利或官立,四和五填中文中,會不會太進取呢

作者: khmama    時間: 08-4-26 23:52

原文章由 lobig 於 08-4-26 20:29 發表
可否分析一下觀塘區的情況。Thank you khmama!

觀塘的考生人數是5417人, 派位學額是3459 個, 即是自行階段後冇咗 5417 - 3459 = 1958 人. 當30%band 1, 即是1958 x 30% = 587人離場. 觀塘的band 1生數目是5417 / 3 = 1805 人. 所以參加派位的band 1 生只有1805 - 587 = 1218人. 英中學額是 847個, 其中非保留學位825個, 直屬/附屬學額有22個. 直屬/附屬學額應該有100%是band 1, 即是有22人不會爭非保留學額. 所以最後約有1218 - 22 = 1196 人爭 825個非保留學位, 即 1.45 人爭 1 學位. 機會唔錯.

[ 本文章最後由 khmama 於 08-4-27 09:52 編輯 ]
作者: khmama    時間: 08-4-26 23:56

原文章由 lobig 於 08-4-26 23:18 發表

觀塘區1.45人爭 1個位, 點解要咁快填中中?
作者: 木土土    時間: 08-4-27 00:20

有 300 幾人 (即1/3) 會派唔到英中, 好既中中都會幾搶手, 既然頭三個英中志願都唔得, 即係派位隨機no.唔靚, 除非你係band one 頭 好有信心叩門成功, 否則第四開始填中中唔算快

入唔到英中你都想入間好既中中, right ? 俾我就唔敢太博

原文章由 khmama 於 08-4-26 23:56 發表

[ 本文章最後由 木土土 於 08-4-27 00:25 編輯 ]
作者: YINGLAM    時間: 08-4-27 00:31

HI KHMAMA,

可否也幫忙分析一下元朗區?唔該KHMAMA.......THANK YOU!
原文章由 khmama 於 08-4-26 22:33 發表

呢度轉貼咗:

作者: khmama    時間: 08-4-27 08:51

原文章由 木土土 於 08-4-27 00:20 發表
有 300 幾人 (即1/3) 會派唔到英中, 好既中中都會幾搶手, 既然頭三個英中志願都唔得, 即係派位隨機no.唔靚, 除非你係band one 頭 好有信心叩門成功, 否則第四開始填中中唔算快

入唔到英中你都想入間好既中中, right ...

觀塘區有15間英中(本區和他區), 300 幾人呢個數只係假設自行離場的band 1 生是30%, 其實可能會更多, 而且很多家長都偏向保守, 好快放棄填英中, 好的中中都好多人爭, 如果真係number唔好, 都未必爭得入. 咁多因素加埋, 未必需要咁快填中中.

作者: khmama    時間: 08-4-27 09:37

原文章由 3B媽 於 08-4-26 22:05 發表
khmama,

小兒是葵青區 band1, 有聯系英中中學33個位,但要同另一間小學爭,讀心儀band1英中只有四間,選咗聯系英中,第二志願再博英中是否危險,請抽空賜教競爭數據

拜託http://forum.baby-kingdom.com/images/smil ...

葵青的考生人數是4455人, 派位學額是3392 個, 即是自行階段後冇咗 4455 - 3392 = 1063 人. 當30%band 1, 即是1063 x 30% = 319人離場. 葵青的band 1生數目是4455 / 3 = 1485 人. 所以參加派位的band 1 生只有1485 - 319 = 1166人. 英中學額是 677個, 其中非保留學位644個, 直屬/附屬學額有33個. 直屬/附屬學額應該有100%是band 1, 即是有33人不會爭非保留學額. 所以最後約有1166 - 33 = 1133 人爭 644個非保留學位, 即 1.76 人爭 1 學位.

葵青有9間英中, 數目唔算多, 如果你講既英中唔放第一係抽唔到既, 咁就梗係唔好放第二啦!
作者: khmama    時間: 08-4-27 09:50

原文章由 YINGLAM 於 08-4-27 00:31 發表
HI KHMAMA,

可否也幫忙分析一下元朗區?唔該KHMAMA.......THANK YOU!

元朗的考生人數是7293人, 派位學額是4318 個, 即是自行階段後冇咗 7293 - 4318 = 2975 人. 當30%band 1, 即是2975 x 30% = 893人離場. 元朗的band 1生數目是7293 / 3 = 2431 人. 所以參加派位的band 1 生只有2431 - 893 = 1538人. 英中學額是 689個, 其中非保留學位576個, 直屬/附屬學額有113個. 直屬/附屬學額應該有100%是band 1, 即是有113人不會爭非保留學額. 所以最後約有1538 - 113 = 1425 人爭 576個非保留學位, 即 2.47 人爭 1 學位.

[ 本文章最後由 khmama 於 08-4-27 09:51 編輯 ]
作者: ireneheung    時間: 08-4-27 11:44     標題: 回覆 #6 khmama 的文章

多謝你的回覆,
請你代為分析中西區形勢, 因為中西區較為特別,區內英中大多是單性別中學. 而且英中學額大部份是直屬/附屬學額, 應該怎樣計萛?
例如,聖士提反女子中學,直屬/附屬學額96個,其直屬小學小六生只得98人,當中可能有部份Band2學生(甚至Band3),那麼中西區大部份Band2生也計萛在內?
我還想問,直屬/附屬學額有沒有餘額?(例如:聖士提反女子中學)如果有,那餘額會怎樣分配?
作者: khmama    時間: 08-4-27 13:31

原文章由 ireneheung 於 08-4-27 11:44 發表
多謝你的回覆,
請你代為分析中西區形勢, 因為中西區較為特別,區內英中大多是單性別中學. 而且英中學額大部份是直屬/附屬學額, 應該怎樣計萛?
例如,聖士提反女子中學,直屬/附屬學額96個,其直屬小學小六生只得98人, ...

中西區和九龍城其實很相似, 都係好多單性的直屬/附屬學額.
中西區的考生人數是2461人, 派位學額是1640 個, 即是自行階段後冇咗 2461 - 1640 = 821 人. 當30%band 1 (實際應該更多), 即是821 x 30% = 246人離場. 中西區的band 1生數目是2461 / 3 = 820 人. 所以參加派位的band 1 生只有820 - 246 = 574人. 英中學額是 853個, 其中非保留學位287個, 直屬/附屬學額有566個. 直屬/附屬學額估計應該有起碼70%是band 1, 即是有396人不會爭非保留學額. 所以最後約有574 - 396 = 178 人爭 287個非保留學位, 一定夠分. 你應該比我熟悉中西區的學校,可以試下估下這些直屬/附屬學額當中的大概band 1數目:
英皇 - 12 個
高主教 - 88 個
聖類斯 - 54 個
聖保羅 - 88 個

聖嘉勒 - 88 個
聖士提反 - 96 個
庇利羅士 - 7 個
聖心 - 133 個

作者: hung23    時間: 08-4-27 16:07     標題: 回覆 #1 khmama 的文章

作者: kurumi506    時間: 08-4-27 16:16

Khmama,

很多謝你的寶貴意見.我的兒子是由深水埗跨區到九龍城區,本來他是band1的學生,他的
banding是否會改變呢?
如果沒有的話,我打算將九龍城區內的英中全填於最頭的志願,這是否太進取?因老師說這太進取了.
多謝指教!
作者: khmama    時間: 08-4-27 16:18

原文章由 hung23 於 08-4-27 16:07 發表
可否也幫忙分析一下西貢區?唔該KHMAMA.......THANK YOU!

西貢的考生人數是3639人, 派位學額是2161 個, 即是自行階段後冇咗 3639 - 2161 = 1478 人. 當30%band 1, 即是1478 x 30% = 443人離場. 元朗的band 1生數目是3639 / 3 = 1213 人. 所以參加派位的band 1 生只有1213 - 443 = 770人. 英中學額是 129個, 其中非保留學位129個, 直屬/附屬學額有0個. 所以最後約有770 人爭 129個非保留學位, 即 5.97 人爭 1 學位. (16.75% 機會)真的很差,除非你個隨機number在16.75%以內,如果唔係,機會好微.都唔明政府點解唔照顧下西貢區,係沙田撥o的過去都得啦!

作者: hung23    時間: 08-4-27 16:23     標題: 回覆 #1 khmama 的文章

作者: lobig    時間: 08-4-27 16:26     標題: khmama,請教

原文章由 khmama 於 08-4-26 23:56 發表

UID 53456
精華 0
積分 171
文章 155
閱讀權限 0
註冊 05-8-7
狀態 在線

QUOTE:
原文章由 千紅 於 08-4-26 22:57 發表
我個女是BAND1 頭,成績大約全級10名左右,就讀將軍澳的小學。請指教。

第一選 藍田聖保祿中學/聖傑靈女子中學  (其中一間)

第三選 用他區皇帝位,張祝珊英文中學 /寶血會上智英文書院/                                 /聖母玫瑰書院(其中一間)

QUOTE:
原文章由 千紅 於 08-4-26 23:34 發表
他區的英中很少位,是否會很冒險呢,但是我又不願意入中中。

UID 53456
精華 0
積分 172
文章 156
閱讀權限 0
註冊 05-8-7
狀態 在線

QUOTE:
原文章由 千紅 於 08-4-26 23:34 發表
他區的英中很少位,是否會很冒險呢,但是我又不願意入中中。

不用太過擔心,第一選本區正常,第三選一定係他區皇帝位,band1生他區位唔會有太多人夠胆放第一.二位。band1派完才到band2!第1.2選唔中都是當黑!運氣問題

khmama,你的意見如何 ,可否選他區,但他區的非保留學位真是極少
作者: khmama    時間: 08-4-27 16:30

原文章由 hung23 於 08-4-27 16:23 發表
很多謝你的寶貴意見,請問西貢區的學校如何排位?請指教!!

真係唔好意思,我淨係識得計下條數,睇下競爭有幾大.至於排位我就真係唔熟,唔夠胆亂噏,請見諒.

作者: khmama    時間: 08-4-27 16:33

原文章由 kurumi506 於 08-4-27 16:16 發表
Khmama,

很多謝你的寶貴意見.我的兒子是由深水埗跨區到九龍城區,本來他是band1的學生,他的
banding是否會改變呢?
如果沒有的話,我打算將九龍城區內的英中全填於最頭的志願,這是否太進取?因老師說這太進取了.
多謝 ...

你是否知道依家個banding?老師冇話比你聽?
作者: kurumi506    時間: 08-4-27 16:35     標題: 回覆 #42 khmama 的文章

老師說他是band 1, 但不知誇區是否有改變
作者: khmama    時間: 08-4-27 16:44

原文章由 kurumi506 於 08-4-27 16:35 發表
老師說他是band 1, 但不知誇區是否有改變

如果你間小學有番咁上下叻,就冇咁驚,仲要睇小朋友係band 1頭,中,定係尾,先至可以估下.多口問句,學校唔知跨區後個banding咩?定係老師講既已經係跨區後banding?
作者: kurumi506    時間: 08-4-27 17:18

原文章由 khmama 於 08-4-27 16:44 發表

如果你間小學有番咁上下叻,就冇咁驚,仲要睇小朋友係band 1頭,中,定係尾,先至可以估下.多口問句,學校唔知跨區後個banding咩?定係老師講既已經係跨區後banding? ...

咁老師又冇話係誇區前定後, 淨係話我個仔是 band 1 學生
作者: khmama    時間: 08-4-27 17:24

原文章由 kurumi506 於 08-4-27 17:18 發表

咁老師又冇話係誇區前定後, 淨係話我個仔是 band 1 學生

不如你問下老師覺得跨區跌band機會大唔大,如果你個仔讀間勁校,就唔使驚啦!咁佢係band1頭,中,尾?
作者: kurumi506    時間: 08-4-27 17:31

原文章由 khmama 於 08-4-27 17:24 發表

不如你問下老師覺得跨區跌band機會大唔大,如果你個仔讀間勁校,就唔使驚啦!咁佢係band1頭,中,尾?

band1中
作者: khmama    時間: 08-4-27 17:48

原文章由 kurumi506 於 08-4-27 17:31 發表

band1中

既然你都轉咗去九龍城,已成定局,相信你都好有信心個仔仍然係band1,你都唔會甘心當佢band2去抽獎,話晒係深水土步做band1都唔會差九龍城好多.但係你要記得在填英中時,如果一o的好多人爭,唔放第一抽唔到既學校,只可以選一間.以女校為例:選咗Maryknoll就唔好再填協恩啦!

祝你心想事成!

作者: kurumi506    時間: 08-4-27 17:57

原文章由 khmama 於 08-4-27 17:48 發表

既然你都轉咗去九龍城,已成定局,相信你都好有信心個仔仍然係band1,你都唔會甘心當佢band2去抽獎,話晒係深水土步做band1都唔會差九龍城好多.但係你要記得在填英中時,如果一o的好多人爭,唔放第一抽唔到既學校,只可以選一間.以女校為例:選咗Maryknoll就唔 ...

多謝意見. 請問如我把一間他區 (沙田) 的英中放在第五位, 是否可行呢? 但它只有數個位.
作者: khmama    時間: 08-4-27 18:03

原文章由 kurumi506 於 08-4-27 17:57 發表

多謝意見. 請問如我把一間他區 (沙田) 的英中放在第五位, 是否可行呢? 但它只有數個位.

你都諗住填晒o的英中落去,將他區英中放第五都冇問題,可能你個number好,頭幾個志願已經抽到,再唔係都總會抽到一間.

作者: kurumi506    時間: 08-4-27 18:13

原文章由 khmama 於 08-4-27 18:03 發表

你都諗住填晒o的英中落去,將他區英中放第五都冇問題,可能你個number好,頭幾個志願已經抽到,再唔係都總會抽到一間.

Thanks !!!
作者: maomaochan    時間: 08-4-27 18:18

原文章由 khmama 於 08-4-26 23:22 發表

你先問下自己, 如果派咗間band 2, 你會唔會搵間band 1叩門? 如果佢係band 1尾, 就一定派到英中. 我一定會博. 如果佢係band 2頭, 唔好彩抽唔到, 你最好又叩band 1, 又叩band 2 (冇理由叩唔到), 就可以穩中求勝.
:jo ...

khmama:

多謝你寶貴的意見. 我會認真的考慮.
作者: jupierhk    時間: 08-4-27 18:42

khmama,

可否分析一下黃大仙情況。謝謝!
作者: khmama    時間: 08-4-27 18:58

原文章由 jupierhk 於 08-4-27 18:42 發表
khmama,

可否分析一下黃大仙情況。謝謝!

黃大仙的考生人數是4802人, 派位學額是2512 個, 即是自行階段後冇咗 4802 - 2512 = 2290 人. 當30%band 1, 即是2290 x 30% = 687人離場. 黃大仙的band 1生數目是4802 / 3 = 1600 人. 所以參加派位的band 1 生只有1600 - 687 = 913人. 英中學額是 634個, 其中非保留學位480個, 直屬/附屬學額有154個. 直屬/附屬學額應該有70%是band 1(唔知係唔係), 即是有107人不會爭非保留學額. 所以最後約有913 - 107 = 806 人爭 480個非保留學位, 即 1.68 人爭 1 學位 (機會是60%).

作者: mamawwe    時間: 08-4-27 20:17

我想請問港島東區又如何呢,可否分析一下, 因區內的band 1 英中學位好像不多?
作者: 木土土    時間: 08-4-27 22:30

老師只會知道自己小學既banding%, 所以講既banding一定係指跟小學校網 ! 如果唔係band one 尾, 轉區跌band的機會不太, 但始終有風險.

原文章由 kurumi506 於 08-4-27 17:18 發表

作者: rightlefta    時間: 08-4-27 23:11

我想請問沙田區又如何呢,可否分析一下? 謝謝!

舊年問極學校都話頭30%係band1, 但升英中的數據又唔公開(我覺得學校排名低左囉), 攪到我呢d band2頭既阿媽唔敢博, 咪比錢讀直資囉, 希望好過讀中中丫... ... 而家到細嗰個喇, band1啦 數據唔夠又唔敢跨區出九龍城網喇, 你話死唔死!!!

[ 本文章最後由 rightlefta 於 08-4-27 23:20 編輯 ]
作者: rightlefta    時間: 08-4-27 23:23

原文章由 木土土 於 08-4-27 22:30 發表
老師只會知道自己小學既banding%, 所以講既banding一定係指跟小學校網 ! 如果唔係band one 尾, 轉區跌band的機會不太, 但始終有風險.

我地認為老師知好多又唔肯講, 查實佢地都一頭霧水.有時仲要睇校長作風係點, 唔係個個校長都禁大方.
作者: 木土土    時間: 08-4-27 23:30

我覺得學校唔多講既話, 多數係banding比往年差咗!

原文章由 rightlefta 於 08-4-27 23:23 發表

我地認為老師知好多又唔肯講, 查實佢地都一頭霧水.有時仲要睇校長作風係點, 唔係個個校長都禁大方.

作者: kinkinmother    時間: 08-4-28 02:00

原文章由 khmama 於 08-4-26 22:58 發表

屯門的考生人數是5406人, 派位學額是3731 個, 即是自行階段後冇咗 5406 - 3731 = 1675 人. 當30%band 1, 即是1675 x 30% = 502人離場. 屯門的band 1生數目是5406 / 3 = 1802 人. 所以參加派位的band 1 生只有1802  ...

khmama,

你數學一定很好呢, 恕我愚昧,請你也分析一下東區情況, 多謝 !
作者: SandSand    時間: 08-4-28 09:07

khmama,

可否也分析一下灣仔區的情況, thanks!
作者: 3B媽    時間: 08-4-28 09:27

原文章由 khmama 於 08-4-27 09:37 發表

葵青的考生人數是4455人, 派位學額是3392 個, 即是自行階段後冇咗 4455 - 3392 = 1063 人. 當30%band 1, 即是1063 x 30% = 319人離場. 葵青的band 1生數目是4455 / 3 = 1485 人. 所以參加派位的band 1 生只有1485  ...

khmama,
唔該晒,真抵死睇漏眼你原來已經覆咗我
不過還有問題, 請幫忙教路
1)葵青區只有6間英中:
   - 林護 (82+33位聯系)
   - 安柱 (110位)
   - 李兆基 (110位)
   - 善德 (107位)
   - 保祿 (女校無仔份)
   - 蕭明 (女校無仔份)
   - 可風 (屬他區15位)
2)如這樣, 一半一半機會,乙部放頭、二志願是英中,第三志願開始放中中, 是否保守呢?
3)或是全放英中先呢

想咗成晚唔問唔得......再次拜託拜託拜託khmama
作者: jhuiwong    時間: 08-4-28 10:40     標題: 回覆 #59 木土土 的文章

All the primary schools in Hong Kong are advised by Education Bureau that the percentage of Banding are not allowed to announce to the public.
作者: paulch    時間: 08-4-28 10:45

khmama,

可否分析一下沙田區情況。謝謝!
作者: Henrymama    時間: 08-4-28 10:46

作者: littleyan10    時間: 08-4-28 11:36     標題: 回覆 #65 Henrymama 的文章

khmama,

可否分析一下深水步情況。謝謝!
作者: ying_ma    時間: 08-4-28 14:24

Hi khmama,

可否分析一下北區的情況, thanks!
作者: daughterma    時間: 08-4-28 15:09

我地係港島南區, 報紙話13個爭一個英中位, 我個女全級考35, band 1, 請分析及點簡 ?
作者: LittleKidult    時間: 08-4-28 15:28

南區真係幾慘, 不過你個係女都仲好d, 男仔係呢區仲大鑊, 所以先前都諗住轉戰灣仔區....
原文章由 daughterma 於 08-4-28 15:09 發表
我地係港島南區, 報紙話13個爭一個英中位, 我個女全級考35, band 1, 請分析及點簡 ?

[ 本文章最後由 LittleKidult 於 08-4-28 15:29 編輯 ]
作者: 肥妹仔KanKan    時間: 08-4-28 17:32

hi 你好,

小女是由觀塘區(普通小學)跨區到九龍城區,
老師話佢係band1中的學生,

其實我想知道佢跨區後個banding會唔會跌得好厲害呢?

如果跨區後個banding只係微跌,咁我將九龍城區內的英中全部填於頭十位,這是否太進取?

因為老師說如果係九龍城區就最好填晒band 1既英中學校先.

多謝指教! thanks!!
作者: lab    時間: 08-4-28 20:10

小女是由深水區跨區到葵青區,

填乙部 (自己想填): 1. 安柱  (自行已選)
                                2. 保祿
                                 3. 蕭明
(老師提議)  1. 安柱
                     2. 全完, 但我覺得不甘心那麼早填中中
                     3. 伍若瑜

老師認為 「安柱、保祿、蕭明」只能三選一,而第二全完為不錯的band 1 學校。
老師的提議是否保守做法,而我選的較為冒險?

請給我意見!

多謝指教! thanks!!
作者: Rubyzai    時間: 08-4-28 21:24     標題: 回覆 #1 lab 的文章

khmama,
我想問我個仔是九龍城band 1生,如果頭六、七個志願填英中,有無問題?
第一志願得二十個位博唔博得過?
作者: khmama    時間: 08-4-28 21:47

原文章由 daughterma 於 08-4-28 15:09 發表

南區的考生人數是1830人, 派位學額是894 個, 即是自行階段後冇咗 1830 - 894 = 936 人. 當30%band 1, 即是936 x 30% = 281人離場. 南區的band 1生數目是1830 / 3 = 610 人. 所以參加派位的band 1 生只有610 - 281 = 329人. 英中學額是 135個, 其中非保留學位105個, 直屬/附屬學額有30個. 直屬/附屬學額應該有100%是band 1 (唔知係唔係), 即是有30人不會爭非保留學額. 所以最後約有329 - 30 = 299 人爭 105個非保留學位, 即 2.85 人爭 1 學位. 成功機會是35%.

作者: khmama    時間: 08-4-28 22:06

原文章由 mamawwe 於 08-4-27 20:17 發表

我想請問港島東區又如何呢,可否分析一下, 因區內的band 1 英中學位好像不多?

港島東的考生人數是4527人, 派位學額是2898 個, 即是自行階段後冇咗 4527 - 2898 = 1629 人. 當30%band 1, 即是1629 x 30% = 489人離場. 港島東的band 1生數目是4527 / 3 = 1509 人. 所以參加派位的band 1 生只有1509 - 489 = 1020人. 英中學額是 660個, 其中非保留學位585個, 直屬/附屬學額有75個. 直屬/附屬學額應該有100%是band 1, 即是有75人不會爭非保留學額. 所以最後約有1020 - 75 = 945 人爭 585個非保留學位, 即 1.62 人爭 1 學位 (成功機會是61.73%).

作者: khmama    時間: 08-4-28 22:16

原文章由 rightlefta 於 08-4-27 23:11 發表
我想請問沙田區又如何呢,可否分析一下? 謝謝!

舊年問極學校都話頭30%係band1, 但升英中的數據又唔公開(我覺得學校排名低左囉), 攪到我呢d band2頭既阿媽唔敢博, 咪比錢讀直資囉, 希望好過讀中中丫... ... 而家到細 ...

沙田的考生人數是5586人, 派位學額是3881 個, 即是自行階段後冇咗 5586 - 3881 = 1705 人. 當30%band 1, 即是1705 x 30% = 512人離場. 沙田的band 1生數目是5586 / 3 = 1862 人. 所以參加派位的band 1 生只有1862 - 512 = 1350人. 英中學額是 1512個, 其中非保留學位1345個, 直屬/附屬學額有167個. 直屬/附屬學額應該有100%是band 1, 即是有167人不會爭非保留學額. 所以最後約有1350 - 167 = 1183 人爭 1345個非保留學位, 即 0.88 人爭 1 學位 (成功機會是113.64%).

作者: khmama    時間: 08-4-28 22:30

原文章由 SandSand 於 08-4-28 09:07 發表
khmama,

可否也分析一下灣仔區的情況, thanks!

灣仔的考生人數是2616人, 派位學額是1662 個, 即是自行階段後冇咗 2616 - 1662 = 954 人. 當30%band 1, 即是954 x 30% = 286人離場. 灣仔的band 1生數目是2616 / 3 = 872 人. 所以參加派位的band 1 生只有872 - 286 = 586人. 英中學額是 796個, 其中非保留學位229個, 直屬/附屬學額有567個. 直屬/附屬學額應該有70%是band 1, 即是有397人不會爭非保留學額. 所以最後約有586 - 397 = 189 人爭 229個非保留學位, 即 0.83 人爭 1 學位 (成功機會是120.48%).

[ 本文章最後由 khmama 於 08-4-29 15:08 編輯 ]
作者: khmama    時間: 08-4-28 22:57

原文章由 Henrymama 於 08-4-28 10:46 發表
Hi khmama,

可否分析一下大埔區的情況, thanks!

大埔的考生人數是2775人, 派位學額是2147個, 即是自行階段後冇咗 2775 - 2147 = 628 人. 當30%band 1, 即是628 x 30% = 188人離場. 大埔的band 1生數目是2775 / 3 = 925 人. 所以參加派位的band 1 生只有925 - 188 = 737人. 英中學額是 583個, 其中非保留學位583個, 直屬/附屬學額有0個. 所以最後約有737人爭 583個非保留學位, 即 1.26 人爭 1 學位 (成功機會是79.37%).

作者: khmama    時間: 08-4-28 23:12

原文章由 littleyan10 於 08-4-28 11:36 發表
khmama,

可否分析一下深水步情況。謝謝!

深水埗的考生人數是4080人, 派位學額是2398個, 即是自行階段後冇咗 4080 - 2398 = 1682 人. 當30%band 1, 即是1682 x 30% = 505人離場. 深水埗的band 1生數目是4080 / 3 = 1360 人. 所以參加派位的band 1 生只有1360 - 505 = 855人. 英中學額是 819個, 其中非保留學位593個, 直屬/附屬學額有226個. 當其中70%是band 1生, 226 x 70% = 158, 所以最後約有855 - 158 = 697人爭 593個非保留學位, 即 1.18 人爭 1 學位 (成功機會是84.74%).

作者: khmama    時間: 08-4-28 23:22

原文章由 ying_ma 於 08-4-28 14:24 發表
Hi khmama,

可否分析一下北區的情況, thanks!

北區的考生人數是3504人, 派位學額是2285 個, 即是自行階段後冇咗 3504 - 2285 = 1219 人. 當30%band 1, 即是1219 x 30% = 366人離場. 北區的band 1生數目是3504 / 3 = 1168 人. 所以參加派位的band 1 生只有1168 - 366 = 802人. 英中學額是 238個, 其中非保留學位238個, 直屬/附屬學額有0個. 所以最後約有 802 人爭 238個非保留學位, 即 3.37 人爭 1 學位 (成功機會是29.67%).

[ 本文章最後由 khmama 於 08-4-28 23:24 編輯 ]
作者: Rubyzai    時間: 08-4-28 23:34     標題: 回覆 #79 khmama 的文章

分析得非常好!
作者: kiwaiwong    時間: 08-4-28 23:51

咁即係band1生一定入到英中 ?
原文章由 khmama 於 08-4-28 22:30 發表

灣仔的考生人數是2616人, 派位學額是1662 個, 即是自行階段後冇咗 2616 - 1662 = 954 人. 當30%band 1, 即是954 x 30% = 286人離場. 港島東的band 1生數目是2616 / 3 = 872 人. 所以參加派位的band 1 生只有872 -  ...

作者: sandy234t    時間: 08-4-29 01:08

所謂 :當30%band 1?如果有一區相差10%既話就死得人多!希望區區真係啱啱好冇多冇小咁 當30%band 1?啦!
作者: mamagrace    時間: 08-4-29 02:03

khmama,
我想問我個仔是南區band 1生,如果頭5個志願應該怎樣填?請幫幫忙!

香港仔浸信會呂明才書院  (Band 2中中)
新會商會陳白沙紀念中學  (Band 2中中)
聖伯多祿中學 (Band 2中中)
聖公會呂明才中學 (Band 1英中)
英皇書院 (聯繫 Band 1英中)
聖保羅書院 (直資 Band 1英中)
聖公會鄧肇堅中學 (Band 1英中)
皇仁書院 (Band 1英中)
香港華仁書院 (Band 1英中)
金文泰中學   (聯繫 Band 1 中中)
作者: SandSand    時間: 08-4-29 08:42     標題: 回覆 #76 khmama 的文章

Khmama,

Thanks so much for your helpful information.
作者: ss18a    時間: 08-4-29 14:43     標題: 回覆 #76 khmama 的文章

a little bit not understand,"港島東的band 1生數目是2616 / 3 = 872 人". not "灣仔"?
作者: sandy234t    時間: 08-4-29 14:47

所謂 :當30%band 1?如果有一區相差10%既話就死得人多!希望區區真係啱啱好冇多冇小咁 當30%band 1?啦!害死呀!
作者: littleyan10    時間: 08-4-29 14:57     標題: 回覆 #78 khmama 的文章

謝謝妳的分析.
作者: xokitty    時間: 08-4-29 15:04

我都想要 [email protected] 謝謝
作者: khmama    時間: 08-4-29 15:09

原文章由 ss18a 於 08-4-29 14:43 發表
a little bit not understand,"港島東的band 1生數目是2616 / 3 = 872 人". not "灣仔"?

忙中有錯, 改好咗啦. 唔該晒.

作者: xokitty    時間: 08-4-29 15:14

咁可唔可以幫我計下荃灣區個網的band 1學位點分配 謝謝
作者: bluediamond    時間: 08-4-29 15:39     標題: 回覆 #13 khmama 的文章

Khmama,

小女學校位於深水埗, 但家住九龍城區, 因小女成績是band one 是否留在深水埗較易入英中. 因本人認為深水埗有兩間英中女校, 所以, 雖然, 九龍城網英中多, 但對女孩子來說留在深水埗較九龍城更易入英中, 我的想法是否沒錯呢? 另外, 若如小女case一樣, 但成績郤介乎Band one 尾 Band two 頭, 又是否同樣留在深水埗網較九龍城好 ?
作者: bluediamond    時間: 08-4-29 15:42

Khmama,

小女學校位於深水埗, 但家住九龍城區, 因小女成績是band one 是否留在深水埗較易入英中. 因本人認為深水埗有兩間英中女校, 所以, 雖然, 九龍城網英中多, 但對女孩子來說留在深水埗較九龍城更易入英中, 我的想法是否沒錯呢? 另外, 若如小女case一樣, 但成績郤介乎Band one Band two , 又是否同樣留在深水埗網較九龍城好 ?
作者: 0120    時間: 08-4-29 15:52

如果你地係band 1頭, 敢你地會選2間英中定係1間英中係第1,2志願,第三選中中,第四已經選band 2呢:;pppp:
作者: khmama    時間: 08-4-29 15:53

原文章由 bluediamond 於 08-4-29 15:42 發表
Khmama,

小女學校位於深水埗, 但家住九龍城區, 因小女成績是band one 是否留在深水埗較易入英中. 因本人認為深水埗有兩間英中女校, 所以, 雖然, 九龍城網英中多, 但對女孩子來說留在深水埗較九龍城更易入英中, 我 ...

雖然九龍城較易入英中, 但係如果你係band 1尾, 轉去九龍城有跌band既危險, 要慎重考慮.

作者: khmama    時間: 08-4-29 15:56

原文章由 xokitty 於 08-4-29 15:14 發表
咁可唔可以幫我計下荃灣區個網的band 1學位點分配 謝謝

除咗離島區, 所有網都做晒分析啦, 你去第1, 2頁搵下有冇?

作者: sandy234t    時間: 08-4-29 16:21

每區band1生多小唔知,相差唔知,band2生多小唔知,相差唔知?每個band如果相差5-10%,即係話其它地區跟住相差,骨牌相差!大胆假設做到重係有小小離普添,小心求証就係用當字求証,家長唔識以為沒有問題之下band3生大胆博band2,band2生又大胆博band1,band1生就以為以上分析正確每區都係夠派?狂填名校!分析還分析,唔好不負責任,害死人吖!
作者: 肥妹仔KanKan    時間: 08-4-29 16:21

原文章由 肥妹仔KanKan 於 08-4-28 17:32 發表
hi 你好,

小女是由觀塘區(普通小學)跨區到九龍城區,

其實我想知道佢跨區後個banding會唔會跌得好厲害呢?

如果跨區後個banding只係微跌,咁我將九龍城區內的英中全部填於頭十位,這是否太進取呢??  .

因為老師說如果係九龍城區就最好填晒band 1既英中學校先.

多謝指教! thanks!!.....

khmama,

可唔可以比d意見我呀??
因為真係好煩惱!!   

[ 本文章最後由 肥妹仔KanKan 於 08-4-29 16:23 編輯 ]
作者: bluediamond    時間: 08-4-29 16:27

Khmama,

謝謝你的回覆, 我認為深水埗有上智, 聖母玫瑰, 單是這兩間女校已提供了230個學位, 還有德雅的23個位合共253個都是為女同學而設的英中學額, 而你所指的593個非保留學位中, 若除去我以上所說的253個女校位, 只剩下340個位, 而這340個位是男女校位, 即女仔有一半機會, 即女仔又多170個位, 合共423個位(230+23+170), Band one 人數男女各佔一半, 即女仔有319, 所以我覺得band one 女仔能入英中機會是100%band two 頭女仔都可以一上試, 唔知我這計法是否太樂觀呢
作者: annalaumw    時間: 08-4-29 17:37

Sorry, 有些少意見
以油尖旺為例
1) 派位學額2039, 我不清楚數據是好何出來,
2) 設2039 是對的, 因為 3717-2039 =1678 當中應有下列學校拔萃女小學(108)循道學校(73+71)嘉諾撒聖瑪利學校(167) (以小一概覽數據), 自行人數以保守計, 只有1259 人(1678-108-73-71-167), 若以30%計, 只能扣377人, 事實當中如諸聖小學,德信等等等, 可能聯繫/直屬中學已收, 就不能以377人計
3) 我計 band 1 非保留只有550位, 聯繫只有40個位, 因為全數扣除循道學校及聖瑪利學校  (583-14-19 =550) (208-88-80 =40), 總數Band 1 為590學位 (因為老師給予的資料, 部份直資未有計算在 - 相差615-583 = 32)
4) 同樣以30%計 band1有3717 *30 % = 1115人, 扣377人, 有738人, 學位是不足夠的
未知我是否應這樣考慮 ??
作者: khmama    時間: 08-4-29 18:59

原文章由 annalaumw 於 08-4-29 17:37 發表
Sorry, 有些少意見
以油尖旺為例
1) 派位學額2039, 我不清楚數據是好何出來,
2) 設2039 是對的, 因為 3717-2039 =1678 當中應有下列學校拔萃女小學(108)循道學校(73+71)嘉諾撒聖瑪利學校(167) (以小一概覽數據), 自 ...

1) 派位學額係根據中學一覽表數出來, 真係數到眼花花.
2) 自行派位和統一派位的額是分開計的, 以聖瑪利為例, 中學有240個額, 當中30%即72個額會用作自行派位, 任何人包括直屬/聯繫小學的學生都可以考. 而聖瑪利小學考生人數應是144, 不是167 (這是2006-2007年度考生人數). 聖瑪利中學派位給直屬小學作統一派位的學額是80個. 你唔可以這樣去扣的.
3) 583個數點o黎? 回點解要扣起聖瑪利同循道比非直屬抽的學額? 外人係唔可以抽直屬/附屬額o既,點解要加埋去?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5