教育王國

標題: 關於申請優才09年小一的問題 [打印本頁]

作者: KnN    時間: 08-5-6 10:30     標題: 關於申請優才09年小一的問題

各位優才家長, 你們好!  

我們留意將軍澳區的小學有好幾年, 很喜歡優才, 希望小兒有幸成為優才學生. 過去兩年, 我們參加優才的小一入學簡介會中提及收生都是分兩階段, 但今年網頁上公布卻只有6月底一次, 請問是改了由兩次變一次, 還是稍後會再公布另一階段的日期?  另外, 有沒有有經驗的家長知道第一階段錄取的機會較高, 還是第二階段的機會較高?  

多謝大家.
作者: AFSL2007    時間: 08-5-6 13:43

分階段收生問題,睇下明天早會前如見到校長或副校長幫你問問,或你可打電話直接問學校。

我自己當年是第一階段便報名,心想如只得後備,誠意都多一點!但如果小朋友是細仔/女,可能第二階段才報名會好一點,因小朋友大多幾個月,表現會穩定啲。

原文章由 KnN 於 08-5-6 10:30 發表

我們留意將軍澳區的小學有好幾年, 很喜歡優才, 希望小兒有幸成為優才學生. 過去兩年, 我們參加優才的小一入學簡介會中提及收生都是分兩階段, 但今年網頁上公布卻只有6月底一次, 請問是改了 ...

作者: 軍魁星    時間: 08-5-6 17:08

我們留意將軍澳區的小學有好幾年, 很喜歡優才, 希望小兒有幸成為優才學生. 過去兩年, 我們參加優才的小一入學簡介會中提及收生都是分兩階段, 但今年網頁上公布卻只有6月底一次, 請問是改了 ...

Hello, 勤勤媽, 估唔到係呢度見倒你.  你報左名今年既簡介會未?  到時可以問下校長, 聽聞你住TKO, 記得問埋明年TKO校舍仲開唔開小一, 如果唔開的話, 你要有心理準備到時要搭校車返學.
作者: KnN    時間: 08-5-6 18:27

唔該晒 AFSL2007,分階段收生問題麻煩你, 之前我係打電話留位小一簡介會有問過, 校方答覆係唔清楚, 我地暫時都打算報第一輪, 但如果有第二輪, 我可以有更多時間為仔仔準備, 所以先有呢個問題.

星爺, 澄澄係咪今年入讀旺角?  你就好啦, 兩個都搵倒好學校, 放心晒. 我仲有排攪...... 我報左名去第二場簡介會. 我地最欣賞優才愉快學習的宗旨, 旺角或將軍澳校舍唔係一個大問題 . 至於校車方面, 我地唔太擔心, 因為勤勤而家都日日搭校車.

睇返學校website的相, 好多用D200影wo.  係咪你影咖?
作者: KnN    時間: 08-5-6 18:33

仲有一個問題, 請問比學校既小朋友PROFILE用中文定用英文會比較適合?  thx
作者: 印第安公主    時間: 08-5-6 20:13

那種語言能夠讓你盡情表達你小朋友的特徵就是適合的語言.
當年我係用中文,用筆手寫.仲寫到手都軟埋.

原文章由 KnN 於 08-5-6 18:33 發表
仲有一個問題, 請問比學校既小朋友PROFILE用中文定用英文會比較適合?  thx

作者: 軍魁星    時間: 08-5-6 20:23

原文章由 KnN 於 08-5-6 18:27 發表
星爺, 澄澄係咪今年入讀旺角?  你就好啦, 兩個都搵倒好學校, 放心晒. 我仲有排攪...... 我報左名去第二場簡介會. 我地最欣賞優才愉快學習的宗旨, 旺角或將軍澳校舍唔係一個大問題 . 至於校車方面, 我地唔太擔心, 因為勤勤而家都日日搭校車.

睇返學校website的相, 好多用D200影wo.  係咪你影咖?

我係呢度個名叫"軍生", not "星爺".

website d 相係唔係我影就好難答, 你講左影得好唔好先, 高手面前, 說話要格外小心.   恭喜你 dchome 母親節攝影比賽摞獎.

Profolio 我都係用中文, 手寫.
作者: KnN    時間: 08-5-6 21:26

原文章由 軍魁星 於 08-5-6 08:23 PM 發表
website d 相係唔係我影就好難答, 你講左影得好唔好先, 高手面前, 說話要格外小心.   恭喜你 dchome 母親節攝影比賽摞獎.

website d 相好好呀.
dchome 果到你出手既都好大機會有獎, 你咪謙喇

profile問題明白喇, 麻煩晒2位

[ 本文章最後由 KnN 於 08-5-6 21:27 編輯 ]
作者: 中天英    時間: 08-5-7 00:35

Hi, KnN,

今年都會分兩輪收生既, 而家先公佈第一輪既情況, 遲D先發佈第二輪收生詳情。

每一輪收生名額相若, 即係每次48個; 舊年兩輪報名人數差唔多, 好似話第一論多少少咁。

據我所知, 大部份好想入優才既, 同埋有哥哥姐姐讀緊既, 都會响第一輪報名, 所以應該第一輪既競爭都利害;  第一輪落選既, 大部份會做waiting list, 分數保留, 會同第二輪既考生, 再一齊考慮。

我個人認為, 如果唔係細仔細女既話, 正路應該第一輪就報。

作者: 中天英    時間: 08-5-7 01:05

我都係用中文寫, 打印出黎。

原文章由 印第安公主 於 08-5-6 20:13 發表
那種語言能夠讓你盡情表達你小朋友的特徵就是適合的語言.
當年我係用中文,用筆手寫.仲寫到手都軟埋.

作者: KnN    時間: 08-5-7 09:09

原文章由 中天英 於 08-5-7 12:35 AM 發表
Hi, KnN,

今年都會分兩輪收生既, 而家先公佈第一輪既情況, 遲D先發佈第二輪收生詳情。

每一輪收生名額相若, 即係每次48個; 舊年兩輪報名人數差唔多, 好似話第一論多少少咁。

據我所知, 大部份好想入優才既, 同埋 ...

好詳細, 唔該晒你:)
作者: rabbitpiggy    時間: 08-5-7 09:11

不好意思, 想扯開小小話題,

其實優小係中文小學或是英文小學呢?
作者: 軍魁星    時間: 08-5-7 09:13

原文章由 KnN 於 08-5-6 21:26 發表

website d 相好好呀.
dchome 果到你出手既都好大機會有獎, 你咪謙喇

profile問題明白喇, 麻煩晒2位

Website d 相有部份係我同另外幾位家長幫手影既, 不過今年都未影過, 下次見倒校長, 等我問下要唔要影d新相update下先.

如果你下年入倒優才, 就一定要搵你幫手喇, 你d器材夠專業, 你又有心機過我, 肯定影得有heart過我.
作者: KnN    時間: 08-5-7 09:27

原文章由 軍魁星 於 08-5-7 09:13 AM 發表

如果你下年入倒優才, 就一定要搵你幫手喇, 你d器材夠專業, 你又有心機過我, 肯定影得有heart過我.

呵呵呵, 有相影我實黎, 橫惦下年細女返學, 我都無野好做喇.
講有heart, 得獎果張相係baba影嫁, 佢係完全唔曉光圈快門果d野, 但一影都有獎摞.
作者: 軍魁星    時間: 08-5-7 18:12

原文章由 KnN 於 08-5-7 09:27 發表

呵呵呵, 有相影我實黎, 橫惦下年細女返學, 我都無野好做喇.
講有heart, 得獎果張相係baba影嫁, 佢係完全唔曉光圈快門果d野, 但一影都有獎摞.

估唔倒baba唔單止讀書0力, 原來影相仲0力.  乜都唔洗學, 一按shutter就得獎.
作者: AFSL2007    時間: 08-5-7 22:18

今朝問過校長,如中兄所說,今年仍然分二個階段收生。

原文章由 KnN 於 08-5-6 18:27 發表
唔該晒 AFSL2007,分階段收生問題麻煩你, 之前我係打電話留位小一簡介會有問過, 校方答覆係唔清楚, 我地暫時都打算報第一輪, 但如果有第二輪, 我可以有更多時間為仔仔準備, 所以先有呢個問題.

星爺, 澄澄係咪今年入 ...

作者: 中天英    時間: 08-5-8 00:30

優小係中文小學, 但學校投放左好多資源响英語教學, 學生既英語水平都好高。

有关優小既英語教學如下,

copy自樓上果個 << 優才小學FAQ >>
--------------------------------------------------------
優才既英文課程係點呀? 英文程度高嗎?

1) 優才雖然是中文小學, 但仍然非常注重英文教學, 目標是培育中、英兩文三語, 都達到高水平的學生
2) 除英語科外, 其他科目, 基本上以中文上課
3) 一週有8堂英文堂, 其中5堂由本地老師教, 其余3堂由NET(英語為母語老師)老師上
4) 從小一開始, 所有英文堂, 包括本地老師, 都以全英語上堂
5) 採用國際英文課本, 程度較本地課程高1至2級
6) NET老師教授Phonics, Reading 及Writing
7) 所有本地英文老師都是大學英文本科畢業, 全部通過語文基準試, 部份更都到嘉許狀(Certificate of Merit)
8) 有8位NET老師, NET/學生比例约1比80
9) 小三级由NET担任班主任, 增加學生英語沟通机會
10) 小二、小三級, 所有英文堂(8堂)由NET教授
11) 部份才華部以英語進行
12) 小四開始, 增益課以英語教授
13) 每週有一日早會, 以英話進行
14) 每年有2個英文週, 另外舉辨英語Halloween 及 Christmas party
15) 老師挑選英語資優生, 於課後上加強課程
16) 小一開始選派學生, 參加校際英文朗誦此賽, 由NET對參實學生指導, 有十幾人拿到優異獎p(Certificate of Merit)
17) 所有小五學生考Cambrigde Flyers Exam, 有97%合格(10盾或以上), 其中有21%滿分(15盾) -  ( 06年 )

--------------------------------------------------------

原文章由 rabbitpiggy 於 08-5-7 09:11 發表
不好意思, 想扯開小小話題,

其實優小係中文小學或是英文小學呢?

作者: rabbitpiggy    時間: 08-5-8 08:17

原文章由 中天英 於 08-5-8 00:30 發表
優小係中文小學, 但學校投放左好多資源响英語教學, 學生既英語水平都好高。

有关優小既英語教學如下,

copy自樓上果個 >
優才既英文課程係點呀? 英文程度 ...

thanks for your reply.

我想請問, 學校那麼注重英文的成績, 那為何不把學校改為英小呢?
作者: ngkf    時間: 08-5-8 09:42

如果你係小朋友,你讀小學要全部英文你讀得開心嗎?明唔明白呢?有問題敢唔敢問呢?當你唔開心既時候你有冇信心呢?

優才G1英文既英文算是中上深. 最重要係我個小朋友有信心讀同講(不過好多時都係唔知點解).以前在K3 既時候識都唔敢講.
作者: rabbitpiggy    時間: 08-5-8 11:14

原文章由 ngkf 於 08-5-8 09:42 發表
如果你係小朋友,你讀小學要全部英文你讀得開心嗎?明唔明白呢?有問題敢唔敢問呢?當你唔開心既時候你有冇信心呢?

優才G1英文既英文算是中上深. 最重要係我個小朋友有信心讀同講(不過好多時都係唔知點解).以前在K3 既 ...

我明白你的意思, 你有你的point
作者: KnN    時間: 08-5-8 17:34

原文章由 軍魁星 於 08-5-7 06:12 PM 發表
估唔倒baba唔單止讀書0力, 原來影相仲0力.  乜都唔洗學, 一按shutter就得獎.
就係佢讀書叻, 我地對於仔仔第時讀咩類型既學校未有共識, 佢自己雞校大既都讀完PhD, baba自己又覺得最緊要靠自己努力, 幫仔仔搵學校佢無好大意見, 但佢又唔係對仔仔無要求, 攪到我大壓力......   
作者: dabbycheung    時間: 08-5-8 18:39

學校好重視家校合作,所以我建議你響填Form既時侯,不妨講下你本身有攝影既專長,亦樂意返學校當呢方面既家長義工,我相信響家長面試果方面,應該可以加分。(只係我估咋)

軍生今年處於半退休狀態 ,我估學校響呢方面應該幾須要人手,所以不妨試試。
作者: 軍魁星    時間: 08-5-8 18:46

原文章由 dabbycheung 於 08-5-8 18:39 發表
學校好重視家校合作,所以我建議你響填Form既時侯,不妨講下你本身有攝影既專長,亦樂意返學校當呢方面既家長義工,我相信響家長面試果方面,應該可以加分。(只係我估咋)

軍生今年處於半退休狀態 ,我估學校響呢方面應該 ...

Dabby 咁講我啊?   我未退休, 不過得我一個影好似無乜癮咁, 兩三個一齊會好玩d.
作者: KnN    時間: 08-5-8 18:50

原文章由 dabbycheung 於 08-5-8 06:39 PM 發表

軍生今年處於半退休狀態 ,我估學校響呢方面應該 ...

GOOD, BABA可以去教埋砌lego tim.
呢d 都係佢一小部份既own creation.

諗落sell baba 容易過sell 個仔.....
作者: 軍魁星    時間: 08-5-8 18:53

原文章由 KnN 於 08-5-8 17:34 發表
就係佢讀書叻, 我地對於仔仔第時讀咩類型既學校未有共識, 佢自己雞校大既都讀完PhD, baba自己又覺得最緊要靠自己努力, 幫仔仔搵學校佢無好大意見, 但佢又唔係對仔仔無要求, 攪到我大壓力......    :badfee ...

知唔知頭先我做左乜?  我將你家baba個名打左落 yahoo 度search (上次部5D張單上有佢中文名), 見到有個同名同姓既人有好多料, 個list好長, 係香港本土培養出來的芯片專家, 本港傑出科學家.  請問係咪你家baba啊? 定係同名同姓?  
作者: KnN    時間: 08-5-8 19:02

原文章由 軍魁星 於 08-5-8 06:53 PM 發表
知唔知頭先我做左乜?  我將你家baba個名打左落 yahoo 度search (上次部5D張單上有佢中文名), 見到有個同名同姓既人有好多料, 個list好長, 係香港本土培養出來的芯片專家, 本港傑出科學家.  請問係咪你家baba啊?  ...

我都係覺得sell baba 易d, 校方收左佢做學生家長先, 呀仔搭單入優才咁得唔得...
作者: 軍魁星    時間: 08-5-8 19:25

原文章由 KnN 於 08-5-8 19:02 發表

我都係覺得sell baba 易d, 校方收左佢做學生家長先, 呀仔搭單入優才咁得唔得...

baba係科學家, 媽媽係有演奏級資歷的小提琴教師, 勤勤本身又咁醒目, 我代表校長收左你喇, 聽朝九點記得來我公司交留位費, 就收一部D2X啦, 下年九月勤勤返學再俾返你.
作者: KnN    時間: 08-5-8 20:00

原文章由 軍魁星 於 08-5-8 07:25 PM 發表
聽朝九點記得來我公司交留位費, 就收一部D2X啦, 下年九月勤勤返學再俾返你. ...

講左去大西洋........

我上年睇過你地in完講interview 果d topic, 真係有小小擔心到勤勤in會做得唔好, 而家未入表我已經有d 緊張, 希望到時可以平常心面對結果喇.
作者: 中天英    時間: 08-5-9 01:54

優才既目標係培養學生既兩文三語, 都達到高水平; 而採取既策略係   -    小學以中文為主, 中學以英文為主  -   小六/中一期間, 從中文教學過渡到英文 。

我個人覺得中文小學有以下好處,

1)  用學生最熟悉既語言教學, 效果最好,
2)  教學進度可以加快同加廣, 唔需要因為遷就英文而拖慢進度,
3)  用小學六年打好中文/普通話基礎, 到中學就可全情投入英語學習,
4)  要培育小朋友既"中國心", 學習中國文化、歷史, 梗係要用中文教學先得既。
5)  英文方面, 只要教得好, 一樣可以達到高水平。

其實優小既學生, 英語水平都好高; 聽講有個小四學生, 暑假去參加ESF個D Summer Camp, 英文了得, 人地都以為佢係讀Internationaj School潻; 又有家長參加"開放教室"活動, 見倒D學生同D外藉英語教師, 用英語對答如流。

原文章由 rabbitpiggy 於 08-5-8 08:17 發表

thanks for your reply.

我想請問, 學校那麼注重英文的成績, 那為何不把學校改為英小呢?

作者: 中天英    時間: 08-5-9 02:00

Hi, KnN,

咁我同兩個仔報定名先, 事关Lego係佢地既至爱。

原文章由 KnN 於 08-5-8 18:50 發表

GOOD, BABA可以去教埋砌lego tim.
呢d 都係佢一小部份既own creation.

h ...

作者: 軍魁星    時間: 08-5-9 09:22

原文章由 中天英 於 08-5-9 02:00 發表
Hi, KnN,

咁我同兩個仔報定名先, 事关Lego係佢地既至爱。

不如 KnN 又教埋小提琴啦, 咁我兩個報兩樣.
作者: KnN    時間: 08-5-9 09:42

原文章由 軍魁星 於 08-5-9 09:22 AM 發表
不如 KnN 又教埋小提琴啦, 咁我兩個報兩樣.

哈哈, 星爺夠喇, 我夠晒緊張嫁喇.......
作者: 軍魁星    時間: 08-5-9 10:23

原文章由 KnN 於 08-5-9 09:42 發表

哈哈, 星爺夠喇, 我夠晒緊張嫁喇.......

我估你地真係唔洗咁緊張.  優才收生係睇埋家長既, 只要勤勤interview時不過不失, 你寫晒你兩公婆d quali 落個profolio度, 機會應該好大喇.

係呢?  仲有報邊間啊?
作者: KnN    時間: 08-5-9 10:43

原文章由 軍魁星 於 08-5-9 10:23 AM 發表
係呢?  仲有報邊間啊? ...

心水真係唔多, 太傳統既學校基本上我唔會考慮, 太新既好似播導咁又好似入去做白老鼠咁, 浸小又真係好遠, 同期收生既仲有音小, 真道, 但上年有d負面消息, 吸引力對我黎講唔夠優才大, 咁你話我仲有邊間揀?
作者: 軍魁星    時間: 08-5-9 18:56

咁祝勤勤好運, 搵倒心凝既學校,  祝我又好運, 有個好既影相拍檔啦.
作者: 中天英    時間: 08-5-10 01:03

冇得揀   -    世上只有媽媽  -   嘻嘻!!!

原文章由 KnN 於 08-5-9 10:43 發表

心水真係唔多, 太傳統既學校基本上我唔會考慮, 太新既好似播導咁又好似入去做白老鼠咁, 浸小又真係好遠, 同期收生既仲有音小, 真道, 但上年有d負面消息, 吸引力對我黎講唔夠優才大, 咁你話我仲有邊間揀? ...

[ 本文章最後由 中天英 於 08-5-14 01:08 編輯 ]
作者: 中天英    時間: 08-5-10 01:05

更正   -    世上只有媽媽好   - 事关母親節快到喇、

原文章由 中天英 於 08-5-10 01:03 發表
冇得揀   -    世上只有優才好  -   嘻嘻!!!

作者: 軍魁星    時間: 08-5-10 07:40

原文章由 中天英 於 08-5-10 01:05 發表
更正   -    世上只有媽媽好   - 事关母親節快到喇、

哈哈, 祝各位媽媽母親節快樂:

作者: ngkf    時間: 08-5-10 08:15

祝你成功,優才好著重家長同學校既配合.諗著學校教好自己小朋友唔使家長煩一定無運行.

k3 小朋友個個都一樣咁醒. 家長的教育理念和心機好重要
作者: IYYY    時間: 08-5-11 00:41

各位優才家長,

大家好, 我仔仔今年k2, 要報學校了
由舊年九月就開始入來這裏看各位家長的留言, 越看越愛優才, 每一位優才家長都很熱心, 我感覺和大家好像認識了很久一樣, 在各位的留言裏得到很多關於優才的資料, 發覺它很適合我仔, 非常非常希望他能成功考入, 到時可與大家成為真正見到面的朋友!

ngkf,
我仔仔與你囡囡一樣, 都是來自"根德園", 請多多指教!
作者: edea    時間: 08-5-11 00:56

原文章由 IYYY 於 08-5-11 00:41 發表
各位優才家長,

大家好, 我仔仔今年k2, 要報學校了
由舊年九月就開始入來這裏看各位家長的留言, 越看越愛優才, 每一位優才家長都很熱心, 我感覺和大家好像認識了很久一樣, 在各位的留言裏得到很多關於優才的資料, 發 ...

我都預祝你仔仔可以順利加入我地大家庭!
作者: IYYY    時間: 08-5-11 00:56

KnN,

你係唔係"茵茵"呀?  我認得勤勤.
我係維維媽, 記得我嗎?
記得好耐之前係0306果邊, 你地好少日日咁上黎chat, 而我自己又忙, 無時間上網, 都係最近一年才上返BK, 不過上親黎都只係睇小學資料, 其他媽咪好嗎?
我己報優才簡介會(第一場), 你呢? 睇下有無機會碰見?
作者: IYYY    時間: 08-5-11 01:02

edea,
謝謝你的祝褔, 但願如此

原文章由 edea 於 08-5-11 00:56 發表

我都預祝你仔仔可以順利加入我地大家庭!

作者: KnN    時間: 08-5-11 09:42     標題: 回覆 #2 IYYY 的文章

HI, 真係好內無"見", 少左中環個落腳點後, 我地幾個全職c9都少左出黎玩喇.. 0306佢地都幾好, 好多都有第二個lu.
優才簡介會我地去第2場.
希望第時勤勤同維維做到同學仔喇~

[ 本文章最後由 KnN 於 08-5-11 09:44 編輯 ]
作者: KnN    時間: 08-5-11 09:43

祝各位母親節快樂
作者: 軍魁星    時間: 08-5-11 11:05

原文章由 KnN 於 08-5-11 09:42 發表
HI, 真係好內無"見", 少左中環個落腳點後, 我地幾個全職c9都少左出黎玩喇.. 0306佢地都幾好, 好多都有第二個lu.
優才簡介會我地去第2場.
希望第時勤勤同維維做到同學仔喇~ ...

我都可能去第二場做分享bor, 如果係, 我帶埋澄澄, 等佢同勤勤玩. 澄澄一聽倒話有得同勤勤玩, 個表情開始係:

跟住就:

作者: dabbycheung    時間: 08-5-11 21:09

原文章由 中天英 於 08-5-10 01:03 發表
冇得揀   -    世上只有優才好  -   嘻嘻!!

我地唔可以咁樣講架,我地應該話:好學校有好多間,但能夠做到樣樣都咁平均,例如學生成績好,又能夠愉快學習,而口碑又咁好,相信暫時只有優才一間! (不過可能只係我地覺得 )
作者: dabbycheung    時間: 08-5-11 21:12     標題: 回覆 #45 KnN 的文章

你地一家咁多才多藝,優才收硬你個仔!
作者: IYYY    時間: 08-5-12 01:19

原文章由 KnN 於 08-5-11 09:42 發表
希望第時勤勤同維維做到同學仔喇~ ...

祝大家心想事成

簽名相中的小女孩是不是勤勤的妹妹? 好溫馨呀.....
我和維維爸都曾經有衝動生第二個, 但被維維的頑皮、好動性格嚇怕了
作者: KnN    時間: 08-5-12 09:06

原文章由 IYYY 於 08-5-12 01:19 AM 發表
祝大家心想事成

簽名相中的小女孩是不是勤勤的妹妹? 好溫馨呀.....

係呀,我咪改左名做 knn,係一個k, 一個nn
作者: 軍魁星    時間: 08-5-12 10:48

原文章由 dabbycheung 於 08-5-11 21:12 發表
你地一家咁多才多藝,優才收硬你個仔!

KnN, 仲唔多謝陳校長?  (江湖傳聞話 Dabbycheung 就係陳校長.)
作者: meimeilam    時間: 08-5-12 15:34

原文章由 軍魁星 於 08-5-12 10:48 發表

KnN, 仲唔多謝陳校長?  (江湖傳聞話 Dabbycheung 就係陳校長.)

咦! 我同 dabbycheung 嘅交情都唔錯喎, 睇嚟我個仔直升上中學部一定冇問題喇  
作者: 軍魁星    時間: 08-5-12 22:37

原文章由 meimeilam 於 08-5-12 15:34 發表

咦! 我同 dabbycheung 嘅交情都唔錯喎, 睇嚟我個仔直升上中學部一定冇問題喇  

哈哈哈, 我以前同 Dabbycheung 住得好近, 都算半個鄰居, 所以我對阿仔能否升中學, 暫時唔太擔心.
作者: dabbycheung    時間: 08-5-13 08:39

原文章由 軍魁星 於 08-5-12 10:48 發表

咁都比你估到
作者: 中天英    時間: 08-5-14 01:05

dabby,

已經馬上更正左  -  世上只有媽媽好

原文章由 dabbycheung 於 08-5-11 21:09 發表

我地唔可以咁樣講架,我地應該話:好學校有好多間,但能夠做到樣樣都咁平均,例如學生成績好,又能夠愉快學習,而口碑又咁好,相信暫時只有優才一間! (不過可能只係我地覺得 ) ...

作者: KnN    時間: 08-5-14 09:37

原文章由 dabbycheung 於 08-5-13 08:39 AM 發表

咁都比你估到

咁要上黎吹多幾句
作者: 軍魁星    時間: 08-5-14 10:31

原文章由 KnN 於 08-5-14 09:37 發表

咁要上黎吹多幾句

澄清下先, Dabbycheung 唔係陳校長, 佢係一位非常熱心的家長, 我當年優才同另一間傳統名校二選一既時候, Dabby講左我知好多關於優才既野, 因此對優才認識更深, 成為我地後來選擇優才的主要原因.  時至今日, 真係覺得好慶幸當日選了優才, 阿仔呢兩年來, 返學, 學習開心之餘, 各方面的進步都好大, 所以阿女已不作他選, 只報優才旺角校舍一間.

(當然, 如果Dabbycheung係陳校長就更好啦. 咁阿仔升中既問題............. )
作者: dabbycheung    時間: 08-5-14 11:35

原文章由 軍魁星 於 08-5-14 10:31 發表

澄清下先, Dabbycheung 唔係陳校長, 佢係一位非常熱心的家長, 我當年優才同另一間傳統名校二選一既時候, Dabby講左我知好多關於優才既野, 因此對優才認識更深, 成為我地後來選擇優才的主要原因.  時至今日, 真係 ...

你太客氣喇!其實相比起其他優才家長,我自問自愧不如!因為我好懶,所以我平時極少會返學校幫手。但有時見到學校通告,知道好多優才家長都經常會返學校做義工,例如:中天英負責午飯小組,有家長負責校車安排,家教會主席又經常舉辦各種唔同既活動,比學生同家長參加。軍兄你又成日返學校影相,另外,我仲知道有D家長,每星期都會返學校做小組導師......。所以相比起佢地,我一D都唔算熱心!
作者: edea    時間: 08-5-14 12:34

今朝見到陳校長, 唔記得問佢係咪dabby
作者: beesbees    時間: 08-5-14 12:45

原文章由 edea 於 08-5-14 12:34 發表
今朝見到陳校長, 唔記得問佢係咪dabby

陳校長肯定係daddy!
作者: 軍魁星    時間: 08-5-14 19:15

原文章由 beesbees 於 08-5-14 12:45 發表

咁阿陳校長, 呢個來 interview 喇:

作者: KnN    時間: 08-5-14 21:02

原文章由 軍魁星 於 08-5-14 07:15 PM 發表
咁阿陳校長, 呢個來 interview 喇:

係都我呢個in 先

雖然百百厭厭左小小, 又多野講左小小, 但係連呀哥都話"我妹妹真係世界上最得意既妹妹"
作者: edea    時間: 08-5-14 21:09

哎呀, 你地d小朋友都十分可愛!
作者: 軍魁星    時間: 08-5-14 21:31

原文章由 edea 於 08-5-14 21:09 發表
哎呀, 你地d小朋友都十分可愛!

大家的小朋友都非常可愛.
作者: IYYY    時間: 08-5-15 14:04

原文章由 KnN 於 08-5-14 21:02 發表

係都我呢個in 先
雖然百 ...

勤妹雙眼好靚呀
幾大呀? 夠三歲未?
勤勤做左哥哥係唔同d既, 好有大哥風範

係呢.....你開始做portfolio未?
我只係執緊相, 亳無頭緒, 好頭痛、好緊張, 好驚做得唔好會影响個仔!
作者: IYYY    時間: 08-5-15 14:25

各位家長,

看過上年份入學申請表內的"家長意向書", 看似簡單, 但感覺有難度, 印象中有位準小一家長講過, 就這六條問題, 已經用了五張紙作答, 非常佩服, 因自己學識與文彩有限, 原先以為答問題最好就是簡而精, 現在真的感到很大壓力, 不知今年的問題會否與上年一樣, 望各位熱心家長能給多點意見, 謝謝!

[ 本文章最後由 IYYY 於 08-5-15 14:27 編輯 ]
作者: KnN    時間: 08-5-15 16:28

原文章由 IYYY 於 08-5-15 02:04 PM 發表
係呢.....你開始做portfolio未?
我只係執緊相, 亳無頭緒, 好頭痛、好緊張, 好驚做得唔好會影响個仔! ...

做左8成喇. 差k 個校長既reference letter. 咁就得晒
作者: KnN    時間: 08-5-15 16:29

原文章由 軍魁星 於 08-5-14 09:31 PM 發表
大家的小朋友都非常可愛.

只要佢地唔發脾4, 個個小朋友都係天使
作者: 中天英    時間: 08-5-16 00:52

我大仔前年同細仔舊年既問題, 係完全一樣既; 今年係點就唔知, 可能要响24号個簡介會, 派完表先知。

我兩年都冇加纸, 淨係响每條問題下面果幾行寫; 反而, 我個人覺得做好個Portfolio緊要D潻。

原文章由 IYYY 於 08-5-15 14:25 發表
各位家長,

看過上年份入學申請表內的"家長意向書", 看似簡單, 但感覺有難度, 印象中有位準小一家長講過, 就這六條問題, 已經用了五張紙作答, 非常佩服, 因自己學識與文彩有限, 原先以為答問題最好就是簡而精, 現在 ...

作者: 軍魁星    時間: 08-5-16 10:18

原文章由 中天英 於 08-5-16 00:52 發表
我大仔前年同細仔舊年既問題, 係完全一樣既; 今年係點就唔知, 可能要响24号個簡介會, 派完表先知。

我兩年都冇加纸, 淨係响每條問題下面果幾行寫; 反而, 我個人覺得做好個Portfolio緊要D潻。

...

我有加頁, 仲要係手抄添, 全篇無塗改. (叫公司手字最靚既會計姐姐抄左成個朝早, 一有錯字就重抄.  )
作者: IYYY    時間: 08-5-16 16:03

原文章由 中天英 於 08-5-16 00:52 發表

...

謝謝你的回覆!!
聽你講完個心都定d, 不過你幫細仔做的Portfolio有成3x-40頁(唔知有無記錯), 真係好佩服。
我會努力攪好個Portfolio, 希望能加入憂才既大家庭!
作者: IYYY    時間: 08-5-16 16:17

原文章由 軍魁星 於 08-5-16 10:18 發表

我有加頁, 仲要係手抄添, 全篇無塗改. (叫公司手字最靚既會計姐姐抄左成個朝早, 一有錯字就重抄.  )

你就好啦.....有人幫手
不過都要你有好的文采, 才會答得一篇好的答案

還想問問, 如果好像你答這幾條問題一樣(即答得詳細), 在Protfolio裏還需要一封自薦信嗎?

謝謝解答!!
作者: KnN    時間: 08-5-16 19:02

原文章由 軍魁星 於 08-5-16 10:18 AM 發表

哈哈哈, 乜你咁無誠意嫁, 應該即刻去練好手字, 自己寫嗎
作者: 中天英    時間: 08-5-17 01:04

嘩, 咁你都記得!!    我唸我都要小心講野嘍。

其實我冇同大仔做Portfolio, 都一樣入倒既; 所以儘力做都得啦, 唔好比自已太大压力。

原文章由 IYYY 於 08-5-16 16:03 發表

謝謝你的回覆!!
聽你講完個心都定d, 不過你幫細仔做的Portfolio有成3x-40頁(唔知有無記錯), 真係好佩服。
我會努力攪好個Portfolio, 希望能加入憂才既大家庭! ...

作者: 軍魁星    時間: 08-5-17 01:25

原文章由 KnN 於 08-5-16 19:02 發表

哈哈哈, 乜你咁無誠意嫁, 應該即刻去練好手字, 自己寫嗎

千辛萬苦去哀求別人代抄, 行動本身就係誠意的一種. 等我學靚手字?  軍B都讀完大學啦.  我唔想優才因為我手字唔靚而錯失左一位好學生, 所以唯有將誠意稍稍變通.
作者: 中天英    時間: 08-5-17 02:20

原文章由 beesbees 於 08-5-14 12:45 發表

作者: 中天英    時間: 08-5-17 02:25

向dabby致以21响禮炮最高敬禮

咦, 夠唔夠21响呢??

原文章由 軍魁星 於 08-5-14 10:31 發表

澄清下先, Dabbycheung 唔係陳校長, 佢係一位非常熱心的家長, 我當年優才同另一間傳統名校二選一既時候, Dabby講左我知好多關於優才既野, 因此對優才認識更深, 成為我地後來選擇優才的主要原因.  時至今日, 真係 ...

作者: queensroad    時間: 08-5-17 16:51

我想問吓,小一至小三係唔係在旺角番學, 小四先番將軍澳呢?
作者: 軍魁星    時間: 08-5-17 23:20     標題: 回覆 #1 queensroad 的文章

是的.

(唔夠9個字)
作者: 印第安公主    時間: 08-5-18 07:48

從今天起,我會鞭策小公主練好手字. 希望他日軍叔叔請人既時候會好好考慮下佢. 我地早十幾年已開始準備,夠唔夠誠意呢?

原文章由 軍魁星 於 08-5-16 10:18 發表

作者: 軍魁星    時間: 08-5-18 10:22

原文章由 印第安公主 於 08-5-18 07:48 發表
從今天起,我會鞭策小公主練好手字. 希望他日軍叔叔請人既時候會好好考慮下佢. 我地早十幾年已開始準備,夠唔夠誠意呢?

...

十幾年后? 我應該係三藩市申領緊低收入人士生活津貼喇.
作者: AFSL2007    時間: 08-5-18 10:24

我有寫自薦信,不過與申請表一樣,是打印出來的,沒有軍兄好彩地找到人代筆。據記得全本portfolio不會超過20頁,當中已包括一頁自薦信,申請表(沒有加頁),目錄。其實大部份是相片(一頁二張),記載小朋友由K1至K2的學校活動及課外活動,希望學校因此對小兒多一點了解及認識。

我覺得學校應會注重家是否同意學校的辦學理念,雖然小兒在學校活動及課外活動不算有太出色的成績(不有太多獎項,多是參予居多),但他所讀的幼稚園是採用活動教學,不重抄寫(上到K3都只是每天一頁功課紙,當中包括抄10個中文或英文生字。),家長面試時,老師巳表示我們應該十分理解學校的辦學理念,因優才與它相似。

希望以上個人資料可作參考。

原文章由 IYYY 於 08-5-16 16:17 發表

你就好啦.....有人幫手
不過都要你有好的文采, 才會答得一篇好的答案

還想問問, 如果好像你答這幾條問題一樣(即答得詳細), 在Protfolio裏還需要一封自薦信嗎?

謝謝解答!! ...

作者: IYYY    時間: 08-5-18 10:51

中天英,
謝謝你的鼓勵

ASFL2007,
亦非常謝謝你的詳細解答
作者: KnN    時間: 08-5-25 10:28

原文章由 IYYY 於 08-5-18 10:51 AM 發表
中天英,
謝謝你的鼓勵

ASFL2007,
亦非常謝謝你的詳細解答

IYYY,
尋日見唔到你地, 真係可惜, 我諗要係interview 果日先有機會見到喇, 我地尋日除左優才, 仲有去參觀另一間學校, 睇完更加覺得優才既教學理念係我地想要既, 而家疊埋心水去考優才喇:loveliness:
作者: dinner    時間: 08-5-25 11:38

請問各位家長:
1.profrolio是交表格時一併交還是面試才交?
2.以往第二輪交表格和面試,大概何時?
thank you
作者: 軍魁星    時間: 08-5-25 21:02

原文章由 KnN 於 08-5-25 10:28 發表

IYYY,
尋日見唔到你地, 真係可惜, 我諗要係interview 果日先有機會見到喇, 我地尋日除左優才, 仲有去參觀另一間學校, 睇完更加覺得優才既教學理念係我地想要既, 而家疊埋心水去考優才喇:loveliness: ...

預祝你心想事成.
作者: 軍魁星    時間: 08-5-25 21:04

原文章由 dinner 於 08-5-25 11:38 發表
請問各位家長:
thank you

1, 我見好多人都係交表格時交, 我自已都係;

2, 好似十月份咁上下, 可以留意學校網頁.
作者: edea    時間: 08-5-25 22:15

原文章由 dinner 於 08-5-25 11:38 發表
請問各位家長:
thank you

我都會話係交表時交埋, 上年優才first in時,老師抱住一個箱入黎, 全部都係portfolio, 有d仲好厚...(雖然我唔知咁厚係咪一定有用...)
作者: rchan    時間: 08-5-25 23:24

Dear all,

I am considering to apply GT for my kid.  I have a few questions in mind and grateful if anybody here can answer:

1. As the application deadline is in mid June and the result will be annonced in end August, may I know if I can still apply for other schools in Sept if my kids is lucky enough to get a place ?  In addition, if we failed in round 1 application, can I apply in round 2 again ?

2. It seems the campus is a bit small if GT is offering all classes upto Form Six.  May I know if there is any extension of the school ?

3. How many teachers per class ?  I read from the website that the teacher/student ratio is 1:12.  Are three two teachers for each class ?

Many thanks for your kind sharing.

rchan
作者: 軍魁星    時間: 08-5-25 23:40

原文章由 rchan 於 08-5-25 23:24 發表
Dear all,

I am considering to apply GT for my kid.  I have a few questions in mind and grateful if anybody here can answer:

1. As the application deadline is in mid June and the result will be annon ...

1, 据我所知, 任何直資學校收左就要放棄大抽獎的機會 (如果要選擇繼續大抽獎就要放棄直資).  不過自行收生則不受限制.  優才係直資.

根據以往的安排, round one 落選不可以參加round two.

2, 優才有兩個campus, 將軍澳總校係G4-G12.  旺角係G1-G3, 每級最多四個班, 總共最多12個班, 每班唔超過24人.  旺角校舍面積雖小, 不過都大過絕大多數香港的幼稚園, 而且優才係小班教學, 人數唔多, 所以每人平均面積計起上來唔算小.  在幼稚園升上來的小朋友眼中, 旺角校舍係好大間咖.

3, One teacher per class.  你講果個ratio應該係全校學生除以全校老師的數字.
作者: 中天英    時間: 08-5-26 00:34

1)  假如貴子弟响8月被優才取绿,, 咁你就要响8月底/9月初去優才交留位費(5佰蚊左右), 同時要簽署放棄政府派位 ( 大抽獎 ); 但係你仲可以報其他非政府派位既學校, 例如直資、私校同國際學校; 優才會响明年既6月, 要求你正式注册同交埋9月既學費餘額。

2)  第一輪報優才, 結果有三種可能;
      - 取錄
      - 後補
      - 失敗

假如後補既話, 係會自動撥入第二輪收生程序, 唔洗再申請既; 但分數保留, 同第二輪考生再爭過。

失敗既話, 應該唔可以報第二輪。

3)  老師 / 學生比例高, 因為,
      - 小班教學, 一班唔趕過24學生,  比一般學校需要更多老師
      -  優才老師教學節數較少,  比多D時間老師備課,  以提高教         學質素  -  咁又要多D老師
      - 為老師減壓及增加進修机會, 優才老師每週可以多放半日
        假  -  又要請多D老師先得

4)  由于係小班教學, 優才採取單班主任制。

原文章由 rchan 於 08-5-25 23:24 發表
Dear all,

1. As the application deadline is in mid June and the result will be annon ...

作者: 中天英    時間: 08-5-26 00:42

大部份人都係報名表同 Portfolio 一齊交既; 不過我都聽過有人响 Interview 既時候先交 Portfolio, 最後都被取錄。

我個人覺得早D交會好D, 比多D時間人地睇麻。

原文章由 軍魁星 於 08-5-25 21:04 發表

1, 我見好多人都係交表格時交, 我自已都係;

2, 好似十月份咁上下, 可以留意學校網頁.

作者: justdady    時間: 08-5-27 14:10

中天英,

I have similar concern as rchan and has follow up question.

Based on your input and 軍魁星's input, does it mean our kid has been accepted in Aug result,
1) we can continue to apply for 自行收生 in around Sep 2009, including government schools?
2) we cannot apply 統一派位 ( 大抽獎 ) in around Jan 2009?

原文章由 中天英 於 08-5-26 00:34 發表
1)  假如貴子弟响8月被優才取绿,, 咁你就要响8月底/9月初去優才交留位費(5佰蚊左右), 同時要簽署放棄政府派位 ( 大抽獎 ); 但係你仲可以報其他非政府派位既學校, 例如直資、私校同國際學校; 優才會响明年既6月, 要求 ...

作者: 軍魁星    時間: 08-5-27 19:14

原文章由 justdady 於 08-5-27 14:10 發表
中天英,

I have similar concern as rchan and has follow up question.

Based on your input and 軍魁星's input, does it mean our kid has been accepted in Aug result,
1) we can continue to apply for 自 ...

1, 應該可以繼續參加自行收生.  (我無實際參加過, 有錯請指正, 不過記得當年d同學仔參加自行收生就咁去間學校度遞表就得, 收表學校唔知你已報直資, 而直資都唔知你去報自行收生的學校.)

2, 交留位費時, 直資學校會叫你簽份"放棄大抽獎"的同意書, 簽左之後教署就唔會奇表來俾你去參與大抽獎, 但如果你決定放棄直資, 想摞返大抽獎的機會, 你要通知直資學校, 放返你個名出來玩大抽獎, 要搞手續的, 即係話放棄直資的學位.
作者: edea    時間: 08-5-27 22:13

小一入學申請表word format下載:

http://www.gtcollection.com/application/applicationform.doc
作者: KnN    時間: 08-5-27 22:25

原文章由 edea 於 08-5-27 10:13 PM 發表

http://www.gtcollection.com/application/applicationform.doc

好好, DOWNLOADED, THANKYOU:loveliness:
作者: dabbycheung    時間: 08-5-28 08:44

原文章由 justdady 於 08-5-27 14:10 發表
中天英,

1) we can continue to apply for 自 ...

以我理解,第一輪招生既結果會響8月尾知道,如果獲選既學生最後選擇入讀優才,咁學生一定要放棄入讀政府小學。(只可以兩者選擇其一)

而第二輪既招生結果,亦大既會響10月尾知道,其情況亦相同。

至於自行揀選政府小學,會響11月倒舉行。所以兩者時間上係唔會有衝突。總之,如果選擇入讀直資學校,就一定唔可以讀政府學校。
作者: 軍魁星    時間: 08-5-28 09:42

原文章由 edea 於 08-5-27 22:13 發表

edea, 可能有其他家長有需要download, 提議將呢個資訊獨立置頂.
作者: Michelmcy    時間: 08-5-31 03:05

原文章由 dabbycheung 於 08-5-28 08:44 發表

以我理解,第一輪招生既結果會響8月尾知道,如果獲選既學生最後選擇入讀優才,咁學生一定要放棄入讀政府小學。(只可以兩者選擇其一)

而第二輪既招生結果,亦大既會響10月尾知道,其情況亦相同。

至於自行揀選政府小學,會響1 ...

想問吓, 如果第一輪入咗 waiting list, 係咪仲可以參加大抽奬呢?  還是只可以繼續揀直資/私校呢?
作者: 中天英    時間: 08-5-31 03:08

waiting list既學生, 係可以參加大抽獎既。

原文章由 Michelmcy 於 08-5-31 03:05 發表

想問吓, 如果第一輪入咗 waiting list, 係咪仲可以參加大抽奬呢?  還是只可以繼續揀直資/私校呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5