教育王國

標題: 方方樂趣 (對衡道) FUNFUL Kindergarten [打印本頁]

作者: lizlsman    時間: 08-5-21 11:54     標題: 方方樂趣 (對衡道) FUNFUL Kindergarten

有無08年8月開學既bb係讀方方樂趣(對衡道)N1架? 一起分享吓!

Anyone joining Funful in coming Aug? Let's share.

Thanks.

[ 本文章最後由 lizlsman 於 08-6-29 14:59 編輯 ]
作者: kc_01k    時間: 08-5-22 00:16

原文章由 lizlsman 於 08-5-21 11:54 發表
有無08年8月開學既bb係讀方方樂趣(對衡道)N1架? 一起分享吓!

Anyone joining Funful in coming Aug? Let's share.

Thanks.

對衡道方方有N1班咩?  好似太子道先有喎!  你BB係想讀K1 or N1呀?  因為以我所知, 好似對衡道無N班架.

我BB打算08年8月讀K1.  點解你想BB讀呢間既, 我都想聽吓你既分享.  

我身邊朋友對方方都有高度評價, 所以我選呢間, 佢地BB讀左, 英文都好好....
作者: kc_01k    時間: 08-5-22 00:17

原文章由 lizlsman 於 08-5-21 11:54 發表

Thanks.

對衡道方方有N1班咩?  好似太子道先有喎!  你BB係想讀K1 or N1呀?  因為以我所知, 好似對衡道無N班架.

我BB打算08年8月讀K1.  點解你想BB讀呢間既, 我都想聽吓你既分享.  

我身邊朋友對方方都有高度評價, 所以我選呢間, 佢地BB讀左, 英文都好好....
作者: cherrypun1025    時間: 08-5-22 00:35

我bb亦今年8月讀k1, 我都好想知呢間學校既評價, 我選擇呢間學校, 因為佢係口卑好, 同教學方式傳統以及活動教學, 係老牌星級幼稚園, 大家有咩意見??
作者: lizlsman    時間: 08-5-22 12:31

係呀, 對衡道方方有N1班架, 係全日班; 如果讀半日就要讀太子道o個邊...我已經報名了及交了留位費, 6月就去做校服...

kc_01k & cherrypun1025

你地bb都係讀k1, 咁讀中英班還是國際班呢?
作者: SHERMEN    時間: 08-5-22 13:09

作者: kc_01k    時間: 08-5-22 13:59

原文章由 lizlsman 於 08-5-22 12:31 發表
係呀, 對衡道方方有N1班架, 係全日班; 如果讀半日就要讀太子道o個邊...我已經報名了及交了留位費, 6月就去做校服...

你地bb都係讀k1, 咁讀中英班還是國際班呢? ...

我都收倒信, 6月去註冊以及造校服, 我bb係今年8月入讀K1中英班.

你BB讀N1全日, 好細個喎, 讀全日OK?
作者: lizlsman    時間: 08-5-22 14:49

kc_01k,

係呀, 我個仔8月剛剛兩歲, 因為我要返工, 平時我媽咪湊,但係我個仔太naughty喇, 我怕我媽咪湊唔惦, 所以無法啦... 希望學校既環境可以令佢乖d...

SHERMEN,

My son will go to Kowloon Tong Funful N1 in coming Aug.
作者: cherrypun1025    時間: 08-5-23 13:48

Yes ah. my baby will joint K1 on 08/09 in Funful.
作者: CP916    時間: 08-5-23 14:12

我的BB07年1月出生,十分頑皮,為免減輕婆婆辛苦, 亦都打算比他讀愉景方方明牟N1全日班, 請問方方會否有很多什費等需要支出呢?
作者: lizlsman    時間: 08-5-23 16:27

好似每個學期要交$1400雜費...

原文章由 CP916 於 08-5-23 14:12 發表
我的BB07年1月出生,十分頑皮,為免減輕婆婆辛苦, 亦都打算比他讀愉景方方明牟N1全日班, 請問方方會否有很多什費等需要支出呢?

作者: CP916    時間: 08-5-23 16:57

連埋學費咪成5千幾$? 都幾貴。但聽口啤真係幾好, 所以都會考慮, 因為近屋企, 又不想BB太細個坐校車。
作者: annalaumw    時間: 08-5-24 09:50

先不說金錢及交通
很好, 小兒己在對衝道畢業多年, 老師還在, 有充分機會給予小孩發展, 但家長就忙碌於接送, 每一次出外表演, 公開比賽, 你都會有很好的回憶。
本人家人是不懂普通話的, 但小兒的發音, 在小學期間的普通話課程, 是肯定的。
英文也沒有問題。
同樣升到另一所小學的同學也是很好的
作者: lizlsman    時間: 08-5-26 14:56     標題: 回覆 #1 annalaumw 的文章

你兒子現在是讀方方小學嗎?

聽到你對方方既讚賞, 我都好放心讓小兒在方方讀書....
作者: lizlsman    時間: 08-5-26 14:58     標題: 回覆 #3 CP916 的文章

係呀,真係唔平, 不過沒法啦, 如果係好, 都沒所謂lu....
作者: babysnoopy    時間: 08-5-26 15:41

我個囝囝向07年11月先入學讀N1,今年讀埋7月就唔讀喇.我諗住平讓佢d校服同書包等用品出黎. 我要今晚返左屋企睇返個正價再discount出讓.我諗而家D野又比我之前買既貴左.等你地慳d嘛.
澔媽媽
作者: CP916    時間: 08-5-26 16:27

點解唔讀呀? 是不是方方有什麼不足之處? 可否分享?
作者: elizatyy    時間: 08-5-26 22:37

The school environment does not look good.
作者: cherrypun1025    時間: 08-5-27 00:03     標題: 回覆 #6 annalaumw 的文章

Hello annalaumw

Me too....聽到你對方方既讚賞, 我都好放心讓my daughter studying in 方方..
作者: lizlsman    時間: 08-5-27 09:59     標題: 回覆 #2 elizatyy 的文章

Hi Elizatyy,

請問你是指外面還是裡面呢? 對衡道方方既外面真係幾殘, 不過我真係唔知裡面係點...我都無機會參觀過裡面, 只係參觀過近門口既reception位置...
作者: babysnoopy    時間: 08-5-27 11:07

因為我個仔派左去救世軍上午班,學費平d可用學卷嘛.所以就唔讀方方.
作者: canko    時間: 08-5-27 11:16

我個仔仔現在都是讀方方 n1,Tsuen Wan 愉景,so far 都ok, 請問有無其他ma ma 可以分享一下?
作者: canko    時間: 08-5-27 11:34

我個囝囝都是讀愉景方方 n1, so far so good, 現正考慮k1會否留下, 因為另一間, 綠楊幼稚園亦收咗佢, 聽說綠楊都好好,不知如何決定.
作者: SHERMEN    時間: 08-5-27 12:46

作者: kc_01k    時間: 08-5-27 16:42

原文章由 lizlsman 於 08-5-27 09:59 發表

請問你是指外面還是裡面呢? 對衡道方方既外面真係幾殘, 不過我真係唔知裡面係點...我都無機會參觀過裡面, 只係參觀過近門口既reception位置... ...

Elizatyy,

你可以叫職員帶你去參觀架嘛, 我上次行晒成間, 好大, 配套都ok喎.

問親朋友, 10個有9個都話方方好, 佢地都讚師資好, 歷史耐, 校社一定係舊d, 話晒都3x年.
作者: elizatyy    時間: 08-5-27 19:28

The staff was in a hurry during the interview.  Actually, my hb and I was not sure whether she was a teacher or cleaning staff.    She conducted a so-called 5-minutes interview with us somewhere at the entrance.   

The building looks terribly old.  The indoor area is not good neither.
作者: lizlsman    時間: 08-5-28 09:52     標題: 回覆 #2 kc_01k 的文章

Hi Kc_01k,

你參選了成間對衡道校舍嗎? 真係好... 我都想睇睇, 唔知6月時去做校服可唔可以順便參觀下呢....

我諗對衡道呢邊今年唔會有好多學生...好似都無乜人join我地呢個主題....
作者: babysnoopy    時間: 08-5-28 17:37

如果閣下有興趣半價買方方男仔校服(私讓),歡迎....
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1420359&extra=page%3D2
THANKS!
作者: easybring    時間: 08-5-30 18:50     標題: 回覆 #1 babysnoopy 的文章

我bb 07年3月, 下年summer可能會搬到 對衡道附近, 想問 方方要幾時報名? 全日學費+雜費大概幾多? 謝謝.
作者: redfish    時間: 08-6-2 12:08

原文章由 elizatyy 於 08-5-27 19:28 發表
The staff was in a hurry during the interview.  Actually, my hb and I was not sure whether she was a teacher or cleaning staff.    She conducted a so-called 5-minutes interview with us somewhe ...

Hi, I've same feeling with you.  From the interview, I know nothing about the school and teachers.  Now, I'm very hesitate to make the down payment for registration.

Any comment for n1 of 方方樂趣(對衡道)N1 FUNFUL Kindergarten?  Pls advise.

Tks,
Redfish
作者: 玉群    時間: 08-6-2 15:48

原文章由 canko 於 08-5-27 11:34 發表
我個囝囝都是讀愉景方方 n1, so far so good, 現正考慮k1會否留下, 因為另一間, 綠楊幼稚園亦收咗佢, 聽說綠楊都好好,不知如何決定.

我有朋友係綠楊讀都唔錯~~~~一你看您個仔喜歡讀那一間~~!!
作者: 玉群    時間: 08-6-2 15:57

原文章由 easybring 於 08-5-30 18:50 發表
我bb 07年3月, 下年summer可能會搬到 對衡道附近, 想問 方方要幾時報名? 全日學費+雜費大概幾多? 謝謝.

佢電話~2408-2861您可上http://www.edb.gov.hk/parentsalks看吓~~
作者: elizatyy    時間: 08-6-2 22:29

原文章由 lizlsman 於 08-5-27 09:59 發表

請問你是指外面還是裡面呢? 對衡道方方既外面真係幾殘, 不過我真係唔知裡面係點...我都無機會參觀過裡面, 只係參觀過近門口既reception位置... ...

外面.  My son cried once he saw the building.
My friend recommended this nursery school to me.  Her son finished N1 here and then attended K1-K3 in KV.
作者: lizlsman    時間: 08-6-3 16:40     標題: 回覆 #5 easybring 的文章

方方幾時報名都可以架! 都唔滿! 同其他出名既九龍塘幼稚園唔同, 無咁多人爭!

全日學費是HK$4800
雜費半年好似是HK$1400.
作者: lizlsman    時間: 08-6-3 16:45

我6月14日去方方做校服, 你地幾時去呀?
作者: cherrypun1025    時間: 08-6-4 12:18     標題: 回覆 #1 lizlsman 的文章

I will go on June 11 去方方做校服(對衡道校舍)
作者: redfish    時間: 08-6-4 15:47

Can you tell me why do you choose 方方樂趣(對衡道)N1 ??   Do you choose half day or full day??
作者: luplup    時間: 08-6-14 01:24

Are the standard and  quality of teachers similar in all campuses?  Would the standard at Kowloon Tong campuses better than that at Tsuen Wan.  Anyone knows which primary schools do the K3 students at Tsuen Wan campus go to?
My son is going to attend N1 at Tsuen Wan campus this Aug and I would like to know more.  Thanks.
作者: Quentin0227    時間: 08-6-16 23:15

lizlsman,

Which campus are your child going to study? My son is in Prince Edward Campus Nursery class now.

原文章由 lizlsman 於 08-5-22 12:31 發表

你地bb都係讀k1, 咁讀中英班還是國際班呢? ...

作者: Quentin0227    時間: 08-6-16 23:22

............\"\"

[ 本文章最後由 Quentin0227 於 08-7-17 15:44 編輯 ]
作者: cherrypun1025    時間: 08-6-17 11:15     標題: 回覆 #1 Quentin0227 的文章

Hi can you tell me why you 考慮轉校 ?
as my friend's daughter also learning N1 in  太子道 Funful and told me that the teacher are very good..and her girl is very happy studying N1太子道,  she will  let her daugther to study K1 at 對衡道 in 2008-09.
作者: marathon    時間: 08-6-17 21:02

My kid goes to Prince Edward pre-nursery.  In general, it's quiet ok, but I don't like the English teacher, they always hire non-native English speaking people w/ strong accent, and they are not professional educator... they have recently hired an English teacher who 's a parent of an alumni, and I doubt if she has had any education training before!!!
作者: lizlsman    時間: 08-6-18 10:07

Hi Quentin0227,

My son is going to Durham Road's Funful for whole day N1 classes in coming August.

原文章由 Quentin0227 於 08-6-16 23:15 發表
lizlsman,

Which campus are your child going to study? My son is in Prince Edward Campus Nursery class now.

作者: cherrypun1025    時間: 08-6-18 15:58     標題: 回覆 #1 lizlsman 的文章

Hi lizlsman

my daughter will study the bilingual - K1
class  at  Durham Road's Funful   in this
coming Aug 08
作者: jjh    時間: 08-6-18 19:05

原文章由 SHERMEN 於 08-5-22 13:09 發表
Hi, my girl will go N1 international at Tusen Wan Funful . How about yours ?

Hello

How about Tsuen Wan Funful?
If my bb want to enroll on next year, when to apply? & how much?

Thanks
jjh
作者: Quentin0227    時間: 08-6-18 23:04

........

[ 本文章最後由 Quentin0227 於 08-7-17 15:44 編輯 ]
作者: kc_01k    時間: 08-6-20 11:37

原文章由 Quentin0227 於 08-6-18 23:04 發表
我今日都去咗對衡道望過, ok......殘! 點解我考慮轉校係因為老師吾夠細心, 好似我個仔返學受傷, 老師吾知, 到你問佢佢講D答案好假. 我都明小朋友返學"整親"好正常, 但太子道FunFul得一班Nursery, 廿幾個小朋友, 7個老師仲有2個嬸嬸, 咁都留意吾到更何況對衡道班多學生多老師少??? And the main point is 我識一位外藉朋友叫Nathan, 佢都係教FunFul, 佢講得太多Funful 內部嘅野我知, 例如老師點對學生, 上課做乜咁, 令我更加想轉校.

hi,

你朋友同你講d咩呀??  講d比我地知oY!!! 你攪到我好驚喎!
作者: luplup    時間: 08-6-20 15:52

I want to know too.  If it's not convenient to post here, could you send me pm to let me know what your friend said?  My son will enrol in their N1 the coming Aug.  Thanks for your sharing.

Luplup

原文章由 Quentin0227 於 08-6-18 23:04 發表
我今日都去咗對衡道望過, ok......殘! 點解我考慮轉校係因為老師吾夠細心, 好似我個仔返學受傷, 老師吾知, 到你問佢佢講D答案好假. 我都明小朋友返學"整親"好正常, 但太子道FunFul得一班Nursery, 廿幾個小朋友, 7個 ...

作者: Eclipse_2006    時間: 08-6-20 21:16

我個bb讀緊太子道既playgroup, 聽到你咁講都有d擔心.  可唔可以話比我地知多d佢既問題?

我今日都去咗對衡道望過, ok......殘! 點解我考慮轉校係因為老師吾夠細心, 好似我個仔返學受傷, 老師吾知, 到你問佢佢講D答案好假. 我都明小朋友返學"整親"好正常, 但太子道FunFul得一班Nursery, 廿幾個小朋友, 7個 ...

作者: cherrypun1025    時間: 08-6-20 22:51

原文章由 Eclipse_2006 於 08-6-20 21:16 發表
我個bb讀緊太子道既playgroup, 聽到你咁講都有d擔心.  可唔可以話比我地知多d佢既問題?

Hi, can  you also tell me even send to my post if inconvenience, thanks.
作者: Quentin0227    時間: 08-6-27 01:40     標題: ..

.......

作者: lizlsman    時間: 08-6-29 15:10

Hi 所有將會讀或讀緊方方既媽媽,

有無update呀? 我已經交了學費, 買了校服...

我個仔好痴身, 我真係好擔心佢唔適應返學, 從佢平時既表現, 我想佢一定係喊得最耐o個個... 而且佢又要搭校車... 一想起佢喊到好淒涼既樣, 我就心痛...

我其實都唔知方方好唔好, 不過我唔想三心兩意喇, 都交左錢, 就讓個仔好好地係方方度讀啦...至少讀一年啦...

我黎緊既8月都會報吓09年k1既幼稚園...做定backup都好...

你地呢? Any Comment?
作者: YuYu2007    時間: 08-7-29 20:46     標題: 方方少人讀,係唔係唔好嗎?

方方少人讀,係唔係唔好嗎?她是英語教學wor?
作者: BBG1    時間: 08-7-30 11:57

我想問尖沙咀間方方好唔好呀?
作者: samuelkkm    時間: 08-8-6 17:04

Hi , my 仔仔都係今年讀n1(方方 對衡道), my and my wife so worried him to 適應 the school environment and teacher.
作者: lizlsman    時間: 08-8-8 16:00

你好, 我都係呀! 今日閞學, 去了一小時, 好多人, 所以有d混亂, 不過我地陪住仔仔, 佢就一d都唔驚, 但係我肯定佢下星期就會好喊, 好可憐了... 因為兩歲始終係细, 而且我個仔平時都好痴身, 所以真係好擔心! 我仔仔係silver班, 你仔仔呢?

原文章由 samuelkkm 於 08-8-6 17:04 發表
Hi , my 仔仔都係今年讀n1(方方 對衡道), my and my wife so worried him to 適應 the school environment and teacher.

作者: cherrypun1025    時間: 08-8-9 00:23

我今日對方方好失望。 好混亂, 感到亂七八糟。 D先生好唔專業。 我會轉校。
作者: kc_01k    時間: 08-8-9 00:56

原文章由 lizlsman 於 08-8-8 16:00 發表
你好, 我都係呀! 今日閞學, 去了一小時, 好多人, 所以有d混亂, 不過我地陪住仔仔, 佢就一d都唔驚, 但係我肯定佢下星期就會好喊, 好可憐了... 因為兩歲始終係细, 而且我個仔平時都好痴身, 所以真係好擔心! 我仔仔係si ...

你好, 我囝囝今日都返左啦, 我好唔開心呀 , 我已決定轉校啦, 勁覺得對唔住呀囝呀, 搵間咁既學校比佢, 而家10間有9.5間已經收晒生, 我十分徬徨.......

方方, 我估唔到佢地咁差.........

1) 去到, 見倒d老師著晒, 款款不同既拖鞋, 覺得好唔整齊, 都算啦, 我見倒何主任, 放學時又係著住同一對拖鞋o係街送家長上校車, 咁, 即係點啫?  咪仲污漕..........

2) 當佢地宣佈話各班老師會跟返自己班學生時(我諗你地都記得啦), 我囝話要VV, 跟住入左去一條行, 見倒有個小朋友洗手間(門口寫住"GIRL"), 咁o岩隔離有間房開左門, 見倒有個戴黑框眼鏡著住祖紅色全身裙既老師, 即刻問佢有無男孩洗手間, 佢好似唔想答我咁, (佢企o係度唔知傳真or影印), 佢話, er....男仔同女仔都係用呢個架喎, 我已經覺得好怪, 但個囝又急, 都無辦法, 唯有照入啦, (其實未入前, 望倒入面係有一個男家長同個女 and 一個女家長同個女o係度去緊), 其實我即刻都好唔like, 有咩理由會得一個洗手間, 都無男仔用既尿兜...........好無奈, 唯有叫呀仔坐度柯 (因為怕人地o係度o個兩個家長介意比囡囡睇倒我囝"姑姑".......

3) 跟住去完搵返彭老師 (佢帶我囝o個班), 順帶問佢, 樓下係咪無男孩廁所, 佢話係無, 男仔要去就要上一層.....
     A) 我覺得之前個黑框眼鏡老師勁唔掂, 好求其耍走我就算...
     B) 間學校竟然唔係每層都有男女廁, 小朋友要去勁唔方便.........

4) 問彭老師, K1 有幾多斑, 佢話得一班, BUT........我囝o個班得6個, 咁............即係k1全級得6個人.........如果讀讀吓, 有d小朋友轉校or出年唔讀, 咁容咩易開唔成班....... 得6個, 小班教學係好......但.......我覺得我囝未來會唔會太寂寞呢.....

5) 有無留意, 今日唱既歌仔, 除一隻"ABC Song"之外, 全部都係中文歌, 好似仲差過我o係出面join既playgroup..........

6) 彭老師帶我地去到一個煮飯角, 嘩, 個風扇開到勁大, 有d家長無行到埋去, 都唔個個風扇對正d bb, d冷氣已經凍, 仲開住把風扇吹正d細路, 正想同彭老師講之時, 佢"又".....行開左啦 , 即叫我囝走, 唔好玩.....

7) 外籍教師全部係Indian............

8)  我坐o個架校車好唔掂, 係麵包車o個隻保姆車, 好舊, 唔知司機渣車唔定, 定係架車舊, 個車十分"浪", 我坐完都想嘔, 有個小朋友仲慘, 去程回程都勁嘔.......架車太舊啦, 又無安全帶.......坐完我囝對襪後面污漕左(我囝著長襪), 我以為落雨整污漕, 摸吓, 痴立立既, 我o係學校時己估倒應該係校車我囝坐o個個位d膠溶溶地咁啦, 回程時望吓, .......真係比我估中.......

9) 學校十分殘舊, 我裝倒個廚房十分dirty.......

一句講晒, 唔會o係呢間讀.......

仲有好多不滿, 我會再補充...

[ 本文章最後由 kc_01k 於 08-8-9 00:58 編輯 ]
作者: cherrypun1025    時間: 08-8-11 17:18

係呀, 我對方方真係好失望, 今日第二日返一個鐘。 入到課室個冷氣機 好凍, D 老師都唔知, 而幾個bb都已打噴嚏,老師 off 個冷氣機immediately.  當時我諗如果家長不在是否冇人會幫BB 著衫 ?方方的air condition 太古老, 所 以空調溫度不一.

-老師個個著slipper , 好嚇人
- 校舍 , 課室, 玩具,真係好 殘

你講得好對, 比BB讀呢度真係對唔住他
作者: samuelkkm    時間: 08-8-11 20:14     標題: 回覆 #56 lizlsman 的文章

我仔仔讀(n1 PM), my wife and I have the same feelings of the above parent's comment. But I think I will try  1 month( at least), and 有學卷 和無學卷 好似無分別, so i will prepare to search another K1 for my son.
But now 好似無其他學校有位bor??
你地又有什麼good choice?
作者: kc_01k    時間: 08-8-11 21:09

原文章由 samuelkkm 於 08-8-11 20:14 發表
我仔仔讀(n1 PM), my wife and I have the same feelings of the above parent's comment. But I think I will try  1 month( at least), and 有學卷 和無學卷 好似無分別, so i will prepare to search another K1  ...

我已今日返完方方, 之後去註冊了另一間幼稚園, 真係好好彩, 咁o岩佢有一個位, 學費貴方方少少, 但真係環境, 師資都差好遠, 我interview連註冊都今日做, 一個認真既interview, 見埋校長, 比我感覺好唔同, 今日佢地仲未開學, 已見倒佢地學校好多位老師, 穿casual wear, o係學校, 各個都忙, 有自己罔位, 最令我喜出望外, 係佢地既外籍教師, 我見倒既都係金頭髮, 而其他老師(指唔係鬼o個d), 講既英語都好勁, native english, 連receptionist英文都係好勁, 間學校比我好大信心, 個個老師都係醒醒目目, 我唔係唔喜歡indian, 但方方間學校實在令我覺得太嚇人, 全無system, d老師個個披頭散髮, 比我感覺好唔知點咁, 太唔整潔啦..........

我join左呢間既普英班, 真係不幸中之十分大幸, 之前呢間普英班滿晒, 所以搵第二間, 而家join倒, 十分開心....

講真, 方方收既學費真係唔平, but佢地比d咁既配套小朋友, 實在太過份........

希望你趕快搵倒一間好學校啦, 有得wait都排住先呀..............

我對方方呢間學校, 真係不討不快.......

[ 本文章最後由 kc_01k 於 08-8-11 23:20 編輯 ]
作者: lizlsman    時間: 08-8-13 09:58

唉, 我睇到你地既回應, 我真係覺得好煩惱, 唔知點算, 我個仔尋日放學之後, 有少少發燒, 我真係好唔開心...

我唔係好有錢, 但係我都好願意攞$4800+車費$780一個月出黎俾個仔讀書, 但係間學校咁, 真係一d都唔worth...

但係個仔又係度適應緊間學校...

唉, 好煩...
作者: DYJY    時間: 08-8-13 13:11

BAPE,
你的仔,報左邊間?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5