教育王國

標題: 聖母幼稚園同學會 [打印本頁]

作者: sara11    時間: 08-5-22 11:55     標題: 聖母幼稚園同學會

Hi 各位媽咪,
開左新topic啦!
歡迎各位新舊家長,多多指教!
作者: pyma    時間: 08-5-22 22:41

我來報到先。
我囡囡在9月份係上幼A第二組,請大家多多 指教!
pyma
作者: NicoleYipP.Y.    時間: 08-5-23 08:41

原文章由 pyma 於 08-5-22 22:41 發表
我來報到先。
我囡囡在9月份係上幼A第二組,請大家多多 指教!
pyma

Hi, pyma媽媽, 我囡囡都係上幼A第二組.
作者: chole媽媽    時間: 08-5-23 11:37

我來報到先
原文章由 sara11 於 08-5-22 11:55 發表
Hi 各位媽咪,
開左新topic啦!
歡迎各位新舊家長,多多指教!

作者: 潁蕎媽媽    時間: 08-5-23 19:04

hi sara 11:

我來了,我囡囡而家成日都話要返聖母,搵嘉嘉同詠旋,不如我地搵日出來玩,比佢地相處下
作者: yuentingmam    時間: 08-5-25 16:06

Hi 各位媽咪,

我囡囡今年九月插班,由於上午班無位現在插下2F低班。請大家多多指教。
作者: worry    時間: 08-5-26 14:27

YUENTINGMA

請問你點解會同囡囡插班既? 囡囡本身番邊間嫁? 
原文章由 yuentingmam 於 08-5-25 16:06 發表
Hi 各位媽咪,

我囡囡今年九月插班,由於上午班無位現在插下2F低班。請大家多多指教。

作者: yuentingmam    時間: 08-5-26 23:49

你好worry:
我個女之前讀私立學校,但現在樣樣都要加價,連學校學費都要加價,我覺得吾值得,所以轉校。

原文章由 worry 於 08-5-26 14:27 發表
YUENTINGMA

請問你點解會同囡囡插班既? 囡囡本身番邊間嫁? 

作者: yuentingmam    時間: 08-5-26 23:50

你好worry:

我個女之前讀私立學校,但現在樣樣都要加價,連學校學費都要加價,我覺得吾值得,所以轉校。
作者: yuentingmam    時間: 08-5-26 23:52

你好worry:

作者: worry    時間: 08-5-27 11:06

yuentingmam

唔講學費既問題, 咁其實教得好唔好, 係味真係比我地呢D幼稚園好D呢? 介唔介意PM話我知你囡囡係讀邊間呀?

咁你是否住黃大仙區? 同埋點解會揀聖母呢? 咁你又有無同囡囡解釋呀, 怕佢新一年轉左校服, 又唔見左D同學仔咁呀?

SORRY, 真係太多問題了
原文章由 yuentingmam 於 08-5-26 23:52 發表
你好worry:

作者: kcpak    時間: 08-5-27 15:12

原文章由 潁蕎媽媽 於 08-5-23 19:04 發表
hi sara 11:

我來了,我囡囡而家成日都話要返聖母,搵嘉嘉同詠旋,不如我地搵日出來玩,比佢地相處下

好提議~~璇璇依家周圍同人講佢同學仔家家話佢無唇膏~~哈哈~~
作者: sara11    時間: 08-5-27 16:44

哈哈,佢地D貪靚妹妹真係好好笑,估唔到璇璇仲咁好記性添!我都想出黎玩,不過哥哥六月初開始考試 ,近排都唔得!不如你地兩個住得近D約左先啦!我差不多六月底OK就 你地啦!

原文章由 kcpak 於 08-5-27 15:12 發表

好提議~~璇璇依家周圍同人講佢同學仔家家話佢無唇膏~~哈哈~~

作者: yuentingmam    時間: 08-5-27 17:03

worry:

私校多數以英文為主,英文真是教得幾好;中文就較弱,相比大女兒所學的中文少30%,數學就差不多。  其實最主要你所選擇的小學是英/中為主,我大女兒的小學主要用中文,而程度亦較深;所以我覺得小女需要轉教中文為主的幼稚園。  我有朋友的女兒在聖母就讀,她說學校的老師很好,而我亦都在慈雲山區長大,所以對此校有較深的認識。 自我女兒interview後,她非常喜歡此校,還常問幾時讀聖母,我和老公對她講要升班才可以讀;其實小朋友的適應很強,不用擔心。
原文章由 worry 於 08-5-27 11:06 發表
yuentingmam

唔講學費既問題, 咁其實教得好唔好, 係味真係比我地呢D幼稚園好D呢? 介唔介意PM話我知你囡囡係讀邊間呀?

咁你是否住黃大仙區? 同埋點解會揀聖母呢? 咁你又有無同囡囡解釋呀, 怕佢新一年轉左校服, 又唔 ...

作者: worry    時間: 08-5-29 22:29

YUENTINGMM

咁就好啦, 我囡囡明年都係讀K2, 咁以后大家多D交流啦
原文章由 yuentingmam 於 08-5-27 17:03 發表
worry:

私校多數以英文為主,英文真是教得幾好;中文就較弱,相比大女兒所學的中文少30%,數學就差不多。  其實最主要你所選擇的小學是英/中為主,我大女兒的小學主要用中文,而程度亦較深;所以我覺得小女需要轉教中文為主的幼稚 ...

作者: yuentingmam    時間: 08-5-29 23:13

worry:
你女讀上午/下午班。
作者: worry    時間: 08-5-30 12:06

YUENTINGMAM
我囡囡讀上午班呀
原文章由 yuentingmam 於 08-5-29 23:13 發表
worry:
你女讀上午/下午班。

作者: 潁蕎媽媽    時間: 08-5-30 16:42

hI sara,可怡:
唔好意思,而家返工,工作很忙而家先覆,等sara得閒先一齊出來玩,開心啲多人,你地影左相未,17號要交回學校。校車準備好未呀?
作者: kcpak    時間: 08-5-30 16:53

原文章由 潁蕎媽媽 於 08-5-30 16:42 發表
hI sara,可怡:
唔好意思,而家返工,工作很忙而家先覆,等sara得閒先一齊出來玩,開心啲多人,你地影左相未,17號要交回學校。校車準備好未呀?

你唔提我我真係唔記得去影相...
作者: samrley    時間: 08-6-18 15:33

各位聖母家長:
你地好呀, 我囡囡現讀K.2C班, 今年9月就升K.3啦, 唔知有無同班同學仔家長係道呢?
作者: sara11    時間: 08-6-19 09:52

Hi kcpak & 潁蕎媽媽,
終於都忙完呀仔考試,真係好勞氣!不過唔記得左book 左七月頭去旅行,所以要遲下先約到你地(七月中啦), 唔好意思!
尋日仲去左學校交相&學卷,你地攪掂未?

原文章由 kcpak 於 08-5-30 16:53 發表

你唔提我我真係唔記得去影相...

作者: worry    時間: 08-6-19 09:58

smarley

我囡囡就升K2C,

係呢, 你唸左揀邊D小學未? 會否直上聖母小學? 你又知唔知今屇D K3同學派去咩小學呀?   
原文章由 samrley 於 08-6-18 15:33 發表
各位聖母家長:
你地好呀, 我囡囡現讀K.2C班, 今年9月就升K.3啦, 唔知有無同班同學仔家長係道呢?

作者: samrley    時間: 08-6-20 15:26     標題: 回覆 #22 worry 的文章

hi worry,

我唔會報返聖母小學, 因為我地唔係住係呢區, 小學我會比個女讀返我地個區d小學, 所以我無留意今年k.3升邊間小學喎.

點解升k.2d小朋友咁快知道升邊班, 但係升k.3要8月30日先知喎.
作者: kcpak    時間: 08-6-22 20:51

原文章由 sara11 於 08-6-19 09:52 發表
Hi kcpak & 潁蕎媽媽,
終於都忙完呀仔考試,真係好勞氣!不過唔記得左book 左七月頭去旅行,所以要遲下先約到你地(七月中啦), 唔好意思!
尋日仲去左學校交相&學卷,你地攪掂未?

...

SARA:
玩得開心d啦~唔駛掛住我地架,,記得買手信就得架啦~
作者: worry    時間: 08-6-23 10:21

samrley

咁你住邊區嫁? 專登過來讀? 咩呢間幼稚園真係咁好?

我SAT開完家長會, 我先知完來唔係直上嫁, 我原本以為讀開C班就3年都係C班, 所以係我搞錯左咋, 佢地話上新一級, D同學都會唔同左, 大約只有6個同學可以同番一班喎, 等佢地可以認識多D小朋友, 咁都啱既, 等佢地易D適應環境
原文章由 samrley 於 08-6-20 15:26 發表
hi worry,

我唔會報返聖母小學, 因為我地唔係住係呢區, 小學我會比個女讀返我地個區d小學, 所以我無留意今年k.3升邊間小學喎.

點解升k.2d小朋友咁快知道升邊班, 但係升k.3要8月30日先知喎. ...

作者: samrley    時間: 08-6-24 15:48

原文章由 worry 於 08-6-23 10:21 發表
samrley

咁你住邊區嫁? 專登過來讀? 咩呢間幼稚園真係咁好?

我SAT開完家長會, 我先知完來唔係直上嫁, 我原本以為讀開C班就3年都係C班, 所以係我搞錯左咋, 佢地話上新一級, D同學都會唔同左, 大約只有6個同學可以同番一班喎, ...

我住係油塘, 我個囡放左學會去"女麻女麻"道(黃大仙竹園), 到我放工會返去帶佢返屋企. 所以當時搵幼稚園就搵黃大仙區囉.
作者: worry    時間: 08-6-25 13:05

嘩! 咁你味好辛苦囉, 每日放工都要帶囡囡同佢d校服書包返屋企, 日復日, 不是很累, 我就直接放囡囡係婆婆到住, 放假先接佢番屋企
原文章由 samrley 於 08-6-24 15:48 發表

我住係油塘, 我個囡放左學會去"女麻女麻"道(黃大仙竹園), 到我放工會返去帶佢返屋企. 所以當時搵幼稚園就搵黃大仙區囉.

作者: 潁蕎媽媽    時間: 08-6-29 20:41

sara 11:
等你回來
作者: pyma    時間: 08-7-5 11:45

各位媽咪

近來忙到 ,而加得閒些, 上來問候下大家.
自上次買校服回家後, 亞女成日都話要著佢返學 (佢而家返緊幼兒園, 只穿運動套裝), 同佢講話遲些返新學校先著,佢又好似明,但又成日問幾時返,我而家唯有收埋套校服,唔比佢見,等佢見唔到,問少d,

pyma
作者: sara11    時間: 08-7-7 09:45

Hi 潁蕎媽媽
我番左黎啦! 個trip 玩得好開心 !不過家家就曬到成個賓妹咁

家家由今個星期開始就停左返學前班,我諗佢實煩死麻麻!

原文章由 潁蕎媽媽 於 08-6-29 20:41 發表
sara 11:
等你回來

作者: samrley    時間: 08-7-8 13:53     標題: 回覆 #27 worry 的文章

係就辛苦D, 不過我同個囡D感情就會好D羅.
依家開始放暑假, 所以係奶奶道訓, 屋企無佢係道就好唔習慣, 仲成日都好掛住佢.
作者: worry    時間: 08-7-8 17:39

SAMRLEY

咁奇既, 反而放假就會係奶奶到訓? 我初時仲唸住你奶奶個到無地方比囡囡訓, 如果係咁, 不如好似我咁, 放假先帶佢番屋企, 咁大人同細唔都舒服D啊!

係呢, K2學校有無搞小蜜蜂嫁? 我想比囡囡JOIN?
原文章由 samrley 於 08-7-8 13:53 發表
係就辛苦D, 不過我同個囡D感情就會好D羅.
依家開始放暑假, 所以係奶奶道訓, 屋企無佢係道就好唔習慣, 仲成日都好掛住佢.

作者: samrley    時間: 08-7-9 14:13

放假我都想佢係屋企訓, 不過因為屋企無人, 我地都返晒工, 無人睇佢. 過多2-3個月會請工人, 到時就唔次煩啦.

我無參加學校d活動, 所以無留意有無搞小蜜蜂

原文章由 worry 於 08-7-8 17:39 發表
SAMRLEY

咁奇既, 反而放假就會係奶奶到訓? 我初時仲唸住你奶奶個到無地方比囡囡訓, 如果係咁, 不如好似我咁, 放假先帶佢番屋企, 咁大人同細唔都舒服D啊!

係呢, K2學校有無搞小蜜蜂嫁? 我想比囡囡JOIN? ...

作者: 潁蕎媽媽    時間: 08-7-9 19:17

hi sara 11:
你回;來啦!,係呀放假啦,潁蕎都係返到十七號,佢日日都會在家等到九月,都幾悶我又返工,只好放假帶她出街玩,你地幾時再出來玩一玩。
作者: kk814    時間: 08-7-21 23:46

原文章由 pyma 於 08-7-5 11:45 發表
各位媽咪

近來忙到 ,而加得閒些, 上來問候下大家.
自上次買校服回家後, 亞女成日都話要著佢返學 (佢而家返緊幼兒園, 只穿運動套裝), 同佢講話遲些返新學校先著,佢又好似明,但又成日問幾時返,我而家唯有收埋套 ...

Hi Puma,

我都係住黃大仙, 我想問你個女係讀邊間幼兒園.
作者: pyma    時間: 08-7-24 13:44

kk814,

你好呀, 其實我唔係住黃大仙架, 不過, 我囡讀既幼兒園係黃大仙都有分校。

pyma
作者: pyma    時間: 08-7-24 13:53

kk814,

please check pm

pyma
作者: willsonlai    時間: 08-8-22 16:28

29號見..............
作者: sara11    時間: 08-8-25 10:39

Hi 各位,
你地收唔收到校車通知會幾點上車?
作者: kcpak    時間: 08-8-25 17:22

原帖由 sara11 於 08-8-25 10:39 發表
Hi 各位,
你地收唔收到校車通知會幾點上車?

sara11:
我未呀,,我join保姆車...我聽日會打個電話比佢先~
作者: kcpak    時間: 08-8-25 17:24

各位同學:
現在開始倒數--------6
作者: sara11    時間: 08-8-26 15:34

唔知個書包&雜物係咪星期五派俾我地呢?我連白色運動鞋都未買!

原帖由 kcpak 於 08-8-25 17:24 發表
各位同學:
現在開始倒數--------6

作者: 潁蕎媽媽    時間: 08-8-26 17:33

hi kcpak::::sara 11
我電腦壤左,返工有空才可以上網,現在先可以傾下,返學有咩準備,黑/白鞋有啦,外套呢,星期五要返工,要趕時間,可能坐一陣就要走,返工
作者: sara11    時間: 08-8-27 11:00

Hi 潁蕎媽媽,
星期五家長會之後我都要趕返工呀! 不過我應該會聽完,如果你要早走,聽漏既野我地話番俾你知啦!
至於白鞋,我尋日問過學校,佢話如果小朋友著開既白波鞋有小小顏包綑邊都OK, 不過下次再買新既時候就要買全白。所以我諗住俾呀女著番而家對波鞋返學。

原帖由 潁蕎媽媽 於 08-8-26 17:33 發表
hi kcpak::::sara 11
我電腦壤左,返工有空才可以上網,現在先可以傾下,返學有咩準備,黑/白鞋有啦,外套呢,星期五要返工,要趕時間,可能坐一陣就要走,返工 ...

作者: kcpak    時間: 08-8-29 13:28

原帖由 sara11 於 08-8-27 11:00 發表
Hi 潁蕎媽媽,
星期五家長會之後我都要趕返工呀! 不過我應該會聽完,如果你要早走,聽漏既野我地話番俾你知啦!
至於白鞋,我尋日問過學校,佢話如果小朋友著開既白波鞋有小小顏包綑邊都OK, 不過下次再買新既時候就要 ...

今日唔記得返學.....仲以為星期六~~
作者: sara11    時間: 08-8-29 14:17

Hi kcpak,
估唔到你仲大頭蝦過我 ! 我仲擔心唔知係咪小朋友唔舒服你要留響屋企照顧佢地添。
其實今日主要係講學校既教學理念,仲有老師講下課程、校服等雜事。聽就聽左好耐,不過唔知點講番你知,不如你諗到咩就問下我,睇下今日有無講過,我答唔答到你!
今日都介紹左班主任,兩位都好nice! 我好滿意呀! 最後入左佢地課室,見到佢地個新書包,側邊放左佢地張相。我見到蕎蕎&永旋張相都好靚呀!家家張相成個黑炭頭!
幼B 班有二十九人,好似有五個男孩子,全部男孩子都係第一組,所以大家星期一都會見!今日派左派張家長須知,不如我email 俾你啦!你得閒就 俾我!

原帖由 kcpak 於 08-8-29 13:28 發表

今日唔記得返學.....仲以為星期六~~

作者: kcpak    時間: 08-8-31 14:28

原帖由 sara11 於 08-8-29 14:17 發表
Hi kcpak,
估唔到你仲大頭蝦過我 ! 我仲擔心唔知係咪小朋友唔舒服你要留響屋企照顧佢地添。 mouth:" />
其實今日主要係講學校既教學理念,仲有老師講下課程、校服等雜事。聽就聽左好耐,不過唔知點講番你知,不如你 ...

謝謝你呀sara~~
bk唔知攪咩,我一入教育網就自動同我登出,激c~要我幾經辛苦先可以post
作者: kcpak    時間: 08-8-31 14:29

聽日就開學啦~~~我好緊張呀)))))
作者: pyma    時間: 08-8-31 18:55

好期待明天開學呀, 雖然我唔會同亞囡一同去,但我都好緊張。

pyma
作者: sara11    時間: 08-9-3 09:33

hi kcpak,
今日要準時返工,湊唔到家家返學,唔知佢肯唔肯自已入學校呢? 璇璇點呀?有無喊呀?

原帖由 kcpak 於 08-8-31 14:29 發表
聽日就開學啦~~~我好緊張呀)))))

作者: kcpak    時間: 08-9-5 17:14

原帖由 sara11 於 08-9-3 09:33 發表
hi kcpak,
今日要準時返工,湊唔到家家返學,唔知佢肯唔肯自已入學校呢?mouth:" /> 璇璇點呀?有無喊呀?

sara:
大家都可以放下心頭大石啦~佢3個都無喊...璇璇反而放左學先扭計,話要返學喎..
作者: kcpak    時間: 08-9-5 17:18

annie:
唔該晒你呀~13號你會唔會去慶祝會,到時還返比你~
本來放學我想比姐姐還比你,但我見佢咩住妹妹又拖住家姐,唔想麻煩佢~我日日都同蕎蕎88,但佢都好似唔認得我既
作者: sara11    時間: 08-9-6 09:30

hi kcpak,
呢幾日都係daddy 幫手湊番學放學,聽佢講家家星期五好似轉左位喎,你知唔知係咪呀?下星期就開始搭校車,我諗家家自已上車會喊,而且坐咁耐真係有D擔心!
已經決定左下個月改搭媬姆車,唉到時又要佢適應過,早知唔聽我老公講,一早報名搭媬姆車咪無咁麻煩囉!

原帖由 kcpak 於 08-9-5 17:14 發表

sara:
大家都可以放下心頭大石啦~佢3個都無喊...璇璇反而放左學先扭計,話要返學喎..

作者: kcpak    時間: 08-9-8 09:43

原帖由 sara11 於 08-9-6 09:30 發表
hi kcpak,
呢幾日都係daddy 幫手湊番學放學,聽佢講家家星期五好似轉左位喎,你知唔知係咪呀?下星期就開始搭校車,我諗家家自已上車會喊,而且坐咁耐真係有D擔心!mouth:" />
已經決定左下個月改搭媬姆車,唉到時又要佢適應過,早 ...

sara:
家家係掉左位呀,,佢坐係我地陪課時偉偉個張台呢~~唔知你明唔明
今日璇璇上保姆車時都想喊咁樣,攪到我好唔捨得.....不過保姆車真係時間好好多,我8點3上車-12點4就落車了~唔駛佢遊車河....你下個月好轉搭啦
作者: sara11    時間: 08-9-8 11:52

Hi kcpak,
家家佢話係同偉偉一齊坐喎! 咁璇璇&蕎蕎係咪坐番之前張table?今日第一日搭校車,又話係大車(諗住無咁焗), 點知架車仲細過媬姆車,一黎到就要趕上車,連呀女有無喊都睇唔到。我confirm左下個月一定轉媬姆車啦,8:25am上車,12:30noon落車,到時無駛咁遲返屋企!

原帖由 kcpak 於 08-9-8 09:43 發表

sara:
家家係掉左位呀,,佢坐係我地陪課時偉偉個張台呢~~唔知你明唔明mouth:" />
今日璇璇上保姆車時都想喊咁樣,攪到我好唔捨得.....不過保姆車真係時間好好多,我8點3上車-12點4就落車了~唔駛佢遊車河....你下個月好 ...

作者: sara11    時間: 08-9-10 14:14

Hi kcpak,

家家搭校車第一日1:20pm先返到屋企樓下! 餓到佢死死下...!
我咪同校車付責人講可唔可以早少少,或者安排佢食塊餅,點知佢態度好差,仲話尾站好難控制!越講我越激氣,我咪話佢之前報名時答應既野(乘車時間&一定係旅遊巴)一D都做唔到,態度又差,最後佢答應退款俾我。
好彩媬姆車個叔叔好幫手,第二日就安排到俾我搭!而且個叔叔好nice, 家家都好鐘意佢!而家總算settle 左,唔駛日日都擔心會餓親呀女!

原帖由 sara11 於 08-9-8 11:52 發表
Hi kcpak,
家家佢話係同偉偉一齊坐喎! 咁璇璇&蕎蕎係咪坐番之前張table?今日第一日搭校車,又話係大車(諗住無咁焗), 點知架車仲細過媬姆車,一黎到就要趕上車,連呀女有無喊都睇唔到。我confirm左下個月一定轉媬姆車啦,8:2 ...

作者: kcpak    時間: 08-9-13 17:48

原帖由 sara11 於 08-9-10 14:14 發表
Hi kcpak,

家家搭校車第一日1:20pm先返到屋企樓下! 餓到佢死死下...!
我咪同校車付責人講可唔可以早少少,或者安排佢食塊餅,點知佢態度好差,仲話尾站好難控制!越講我越激氣,我咪話佢之前報名時答應既野(乘車時間& ...

sara:
佢有無攪錯呀....小朋友唔餓得架麻,佢都唔體諒下,仲態度差,叫佢返屋企抖啦~
璇姐架保姆車兩位太太都好好笑容,又教佢地叫人早晨,真係好好~
好彩佢肯退錢比你,又幸好保姆車仲有位....你比我仲晏上車呀~我8點3就要上車啦
作者: sara11    時間: 08-9-14 00:57

祝大家中秋節快樂!.

作者: kcpak    時間: 08-9-16 14:38

hihi~
學校慶祝會個晚好熱鬧呀...不過天氣同樣好熱~
攪到我無心機玩,不過都玩晒d遊戲先走,都好開心~
作者: 潁蕎媽媽    時間: 08-9-17 20:37

你地傾左咁多,我而家先來,日日帶蕎蕎返學真係好熱,蕎蕎黑左好多,我只可以帶返學,真係好想接放學,因為可以入課室看她們坐的位置,仲有呀,今天帶蕎返學我見到唔知係校車定媬姆車,她們真係好小心帶每一位小朋友下車,高班同低班啲小朋友好叻自己下車,有三位大人一個接一個帶到校門前,而幼兒班的小朋友還坐在車子等大人續個續個帶下車去到校門前,你們放心啦!佢地做得好好,你們可以將車牌告知我等我留意下。
作者: sara11    時間: 08-9-18 10:58

Hi 潁蕎媽媽,
我都好想接家家放學! 不過無理由無端端請假。
聽家家講蕎蕎同璇璇都係坐之前近門口張檯(紅組!)。家家就轉左中間張檯(黃組)! 聽家家講呢兩日都有小朋友病無返學,佢話璇璇尋日都病左無返,不過都唔知佢講真定講假!我上過學校個網見到佢地d相,不過呢排又update 左中秋節既相!

Hi kcpak,
璇璇係咪病左呀?

原帖由 潁蕎媽媽 於 08-9-17 20:37 發表
你地傾左咁多,我而家先來,日日帶蕎蕎返學真係好熱,蕎蕎黑左好多,我只可以帶返學,真係好想接放學,因為可以入課室看她們坐的位置,仲有呀,今天帶蕎返學我見到唔知係校車定媬姆車,她們真係好小心帶每一位小朋友下車,高班 ...

作者: Nanaleung    時間: 08-9-18 12:14

大家好呀???????

我囡囡讀幼B班, 我知道逢星期二及五著運動服, 請問幾時開始呢??????
作者: sara11    時間: 08-9-18 14:28

hi nanaleung,
我囡囡都係幼B喎!以後大家多多指教!
今個星期二我開始俾左運動衫囡囡著啦!我諗你聽日都要俾呀女著運動衫!你囡囡係搭校車or你湊佢返學架?

原帖由 Nanaleung 於 08-9-18 12:14 發表
大家好呀???????

我囡囡讀幼B班, 我知道逢星期二及五著運動服, 請問幾時開始呢??????

作者: 潁蕎媽媽    時間: 08-9-18 23:09

hi nanaleung:
這裡暫時有四位都是幼B 班,我的女兒叫蕎蕎,仲有家家同璇璇,計埋你的小朋友,四個,請問你小朋友叫咩名,男仔/女仔,多多指教!
作者: rebeccachor    時間: 08-9-24 15:06

聖母幼稚園的家長們,

你地好呀! 我大女下年要讀k1, 我想報聖母呀, 想問下佢d 課程深唔深, d 老師好唔好, 有無外藉老師敎英文?

見你地之前d post, 你地小朋友都好以讀得好開心喎~ 唔知難唔難入呢?

請指敎
作者: Nanaleung    時間: 08-9-24 16:58

原帖由 sara11 於 08-9-18 14:28 發表
hi nanaleung,
我囡囡都係幼B喎!以後大家多多指教!
今個星期二我開始俾左運動衫囡囡著啦!我諗你聽日都要俾呀女著運動衫!你囡囡係搭校車or你湊佢返學架?

...

星期二無同佢著, 老師又無話我知, 不過岩岩的星期五我有同佢著運動服

我囡囡係搭校車, 每朝可以送佢上校車, 好開心!!
作者: Nanaleung    時間: 08-9-24 16:59

原帖由 潁蕎媽媽 於 08-9-18 23:09 發表
hi nanaleung:
這裡暫時有四位都是幼B 班,我的女兒叫蕎蕎,仲有家家同璇璇,計埋你的小朋友,四個,請問你小朋友叫咩名,男仔/女仔,多多指教!

大家好!!
我個係女~叫晞晞
作者: 潁蕎媽媽    時間: 08-9-28 13:26

hi 各位!
我對聖母有點失望,上星期隔離屋個小朋友媽咪同我講,(幼兒C班)小朋友的婆婆接放學,老師話佢去左洗手間,咁婆婆咪去洗手間搵個小朋友啦!婆婆去到洗手間門口首先見到一個小朋友行出來,婆婆奇怪唔見個孫,行入去搵啦!點知見到自己個孫底褲除左企住不停哭,真係嚇死婆婆,佢當然立即抱走妹妹啦!佢媽媽打電話去學校問老師,點知老師話佢要帶小朋友放學唔得閒同佢去洗手間,又話嬸嬸點點點,總之就推卸責任,而家個小朋友日日返學都喊,當然啦被人留下廁所,我想問頭一個月唔係適應期咩,點解比兩個都係幼班的小朋友一起去洗手間,又想問佢地咁多學生是否不夠人手,每班都30人太多了,如果係我,一定投訴到校長,太過份啦!
作者: sara11    時間: 08-9-29 09:31

hi 潁蕎媽媽,
呢件事好明顯就係老師既疏忽,對小朋友真係造成好大既心理影響。其實好多收生理想既幼稚園都係三十人一班,所以老師都好需要嬸嬸既幫助。希望呢次既事件只係個別既問題!而且學校會檢討同跟進!

原帖由 潁蕎媽媽 於 08-9-28 13:26 發表
hi 各位!
我對聖母有點失望,上星期隔離屋個小朋友媽咪同我講,(幼兒C班)小朋友的婆婆接放學,老師話佢去左洗手間,咁婆婆咪去洗手間搵個小朋友啦!婆婆去到洗手間門口首先見到一個小朋友行出來,婆婆奇怪唔見個孫,行入去 ...

作者: kcpak    時間: 08-9-29 19:54

原帖由 sara11 於 08-9-18 10:58 發表
Hi 潁蕎媽媽,
我都好想接家家放學! 不過無理由無端端請假。
聽家家講蕎蕎同璇璇都係坐之前近門口張檯(紅組!)。家家就轉左中間張檯(黃組)! 聽家家講呢兩日都有小朋友病無返學,佢話璇璇尋日都病左無返,不過都唔知佢 ...

sara:
璇璇真係請左兩日病假呀~家家好叻
作者: kcpak    時間: 08-9-29 19:57

原帖由 rebeccachor 於 08-9-24 15:06 發表
聖母幼稚園的家長們,

你地好呀! 我大女下年要讀k1, 我想報聖母呀, 想問下佢d 課程深唔深, d 老師好唔好, 有無外藉老師敎英文?

見你地之前d post, 你地小朋友都好以讀得好開心喎~ 唔知難唔難入呢?

請指敎 ...

hihirebeccachor:
我地囡囡都只係讀左一個月,所以未有功課,呢個問題答唔到你住~
難唔難入,,又真係無想像中咁難入....11月6號派申請表,你再打去問清楚,我怕我記錯~
作者: kcpak    時間: 08-9-29 20:00

原帖由 潁蕎媽媽 於 08-9-28 13:26 發表
hi 各位!
我對聖母有點失望,上星期隔離屋個小朋友媽咪同我講,(幼兒C班)小朋友的婆婆接放學,老師話佢去左洗手間,咁婆婆咪去洗手間搵個小朋友啦!婆婆去到洗手間門口首先見到一個小朋友行出來,婆婆奇怪唔見個孫,行入去 ...

annie:
聽到都心痛,不過真係覺得小朋友太多,學校嬸嬸又真係太少..我有時問璇璇邊個同你去廁所,佢都話自己
其實我地駛唔駛一齊去反映下呢....
作者: Bangkok    時間: 08-9-29 21:39     標題: 去厠所問題

雖然我唔知整件事的來龍去脈,但我都好明白同理解家長的心情,其實有邊間幼稚園唔會發生同樣的事情,即使係九龍塘的名校亦唔會安排嬸嬸24小時喺厠所到(因我有朋友的子女喺九龍塘的名校就讀)。據我所知每天上課時老師必定會同小朋友至少去2次厠所,如個別小朋友有特別需要的話,老師亦會因應情況讓小朋友去。雖然現在仍是適應期,但小朋友已漸漸適應學校的生活,加上小朋友每天都會去厠所咁多次,又點會對這地方陌生呢?以前我都曾經問過老師會唔會比小朋友自己去厠所,老師話會,但都會考慮小朋友的情況,如小朋友過往常在厠所玩水、喜歡在厠所遊盪的話,老師就會特別請嬸嬸留意/請課室內另一位老師陪同去厠所。其他比較“正常”的小朋友,都會自己去。根據你哋所講,當時係放學時間,課室內其中一位老師應該去了帶校車,喺只有一位老師的情況,而小朋友又是ok的話,唔通唔比佢去咩?到時又可能會話老師唔人道。至於婆婆見到孫女哭,可能是因為某些原因,如怕趕唔切放學,驚屋企人走咗,加上佢哋年紀細,未必識得講出原因。至於點解小朋友唔願返學可能有許多原因尤其係對k1小朋友來講,如好眼瞓、扭計、放假後遺症......即使我的大女(現讀小學)也有同樣唔願返學的情況出現。其實該位幼生的家長應該同老師及小朋友傾吓,找出唔返學的原因至真,無謂自己估估吓,係咪?
     其實每朝小朋友上課前在操場等地方玩時,我都見到有老師在厠所附近,亦會有高年班的風紀姐姐幫手看住,而且嬸嬸亦能講出某些小朋友的名(因我以前在觀課日見過) ,如果佢哋唔好,又點會叫出佢哋的名,所以我覺得佢哋喺關顧方面已算ok。至於當時厠所冇人可能只係咁啱啫!
作者: 潁蕎媽媽    時間: 08-9-30 11:50

可兒我連續兩天見到旋旋落校車呀,你放心啦,啲嬸嬸都拖到佢地好實唔放,旋旋都見到我,佢見到我都會同我笑,我叫佢叫我都唔叫,只會笑,唔知佢係咪真係認得我,不過又唔見嘉嘉喎,佢係咪坐校巴呢!嘉嘉媽媽))))))))))))?
作者: kcpak    時間: 08-9-30 17:15

原帖由 潁蕎媽媽 於 08-9-30 11:50 發表
可兒我連續兩天見到旋旋落校車呀,你放心啦,啲嬸嬸都拖到佢地好實唔放,旋旋都見到我,佢見到我都會同我笑,我叫佢叫我都唔叫,只會笑,唔知佢係咪真係認得我,不過又唔見嘉嘉喎,佢係咪坐校巴呢!嘉嘉媽媽))))))))))))? ...

annie:
我問過璇璇,佢話無見過蕎蕎媽咪(即係佢其實唔認得你)
我對保姆車都有一1信心,可能生意難做,又可能真係好有愛心先揀做保姆啦~唔理啦...佢地細心幫我照顧大小姐就算啦~
作者: kcpak    時間: 08-9-30 17:27

dear all:
我昨晚訓唔著諗到個提議~~
就係我地自己攪個聖誕party囉~
初步有個構思,選2個日子和我地私下傾好地點,再派邀請卡到佢全班,或bk聖母同學會亦可參加~兩個日子投票,最多人的一日開,收晒回覆計人數,每人夾錢叫到會,加上可自發整野食,每位小朋友預備一份禮物($50左右~)到時交換,大人每人夾$20~預備3份禮物,用作天才表演禮物,每一個小朋友都要出黎表演,大人投票,得票最多3位有獎,而最後我會送出一份禮物,用作最靚服飾獎~全場大人,小朋友亦可投票的~~
你地覺得如何~~
作者: kcpak    時間: 08-9-30 17:42

annie:
其實你都唔駛對聖母失望,我囝間細細學校得十幾人都經常疏忽照顧~
我仲失望呀,話說讀左無耐我已經對呢間學校好多不滿,特別係接放學方面,佢地會一班家長衝晒入去,老師有老師企,小朋友有小朋友走出黎....亂晒~唔好聽講句,唔知邊個接左個仔走.....上年學期我仔係學校出面公園比佢一位同學推跌,破相....流左好多血要打999入院,跟住紅日,事隔4日返學,個日放學我見紗布上竟然有血...我問佢老師,佢老師即時話:係咪佢多手呢~~我仔話係邊個邊個係廁所整我....個老師先醒覺同我講唔好意思,已經好小心睇住,可能臨放學比佢地自己去洗水間而出事....我嬲到幾日無同佢返學~~當然我仲笑笑口啦,我仔仲要讀埋k3架麻~
作者: 潁蕎媽媽    時間: 08-9-30 21:18

可兒:
我都好有興趣聖誕派對,((不過你訓唔著都唔洗諗到咁遠)),哈!哈!哈.
好啦有咩可以幫手,首先我地不如出張通告先係咪,睇下有幾多人先決定地點,如果太多就要長細計劃啦!
我報名:上午幼B班    吳潁蕎/媽媽       2人
作者: kcpak    時間: 08-9-30 22:53

原帖由 潁蕎媽媽 於 08-9-30 21:18 發表
可兒:
我都好有興趣聖誕派對,((不過你訓唔著都唔洗諗到咁遠)),哈!哈!哈.
好啦有咩可以幫手,首先我地不如出張通告先係咪,睇下有幾多人先決定地點,如果太多就要長細計劃啦!
我報名:上午幼B班    吳潁蕎/媽媽       2人 ...

鬼叫我得閒咩.... 我有失眠,有時幾晚都無訓,依家好左d啦~所以最遠都係諗到聖誕節,未諗到復活節..
作者: kcpak    時間: 08-9-30 22:56

我報名:上午幼B班    吳潁蕎/媽媽       2人 ... [/quote]
我報名:上午幼B班    白詠璇/哥哥/爸媽    4人
作者: kcpak    時間: 08-9-30 22:57

我覺得最好日子係星期六晚,,或星期日下午
你地話呢~~
作者: sara11    時間: 08-10-2 10:19

我報名:上午幼B班    吳潁蕎/媽媽       2人 ...
我報名:上午幼B班    吳愷家/媽媽        2人

remarks: 家家星期六下午要去唱遊班!
作者: sara11    時間: 08-10-4 09:57

Hi 潁蕎 & 璇璇媽咪,
我地被安排同一日觀課,到時可以約埋去食早餐!

原帖由 sara11 於 08-10-2 10:19 發表
我報名:上午幼B班    吳愷家/媽媽        2人

remarks: 家家星期六下午要去唱遊班! ...

作者: 潁蕎媽媽    時間: 08-10-4 17:11

係呀!我今天先看到,不過唔知幾多點?
作者: kcpak    時間: 08-10-4 17:45

原帖由 sara11 於 08-10-4 09:57 發表
Hi 潁蕎 & 璇璇媽咪,
我地被安排同一日觀課,到時可以約埋去食早餐!

sara:
3月17日呀.........仲有5個月,到時記得提我,我怕我又唔記得~
作者: 潁蕎媽媽    時間: 08-10-6 22:14

可兒:
你囝囝係咪入左表真鐸呀!點解你選這間學校?我都棍知多啲?
作者: kcpak    時間: 08-10-10 14:29

原帖由 潁蕎媽媽 於 08-10-6 22:14 發表
可兒:
你囝囝係咪入左表真鐸呀!點解你選這間學校?我都棍知多啲?

annie:
入左表真鐸你都知... 係呀~我貪佢夠大,地方好整潔...同埋佢係分流制,好成績一班,心散既一班~唔會拖慢好成績個班,心散比較差個班亦唔會追唔上....老實講,我對我囝期望唔大,只要佢平平穩地過~我入到真鐸感覺佢老師,嬸嬸都好有禮貌,小朋友小息時,我見佢地都好c文,唔會周圍跑跳個種...
之前我都好緊張,成日怕自己揀錯,小學6年架,整個童年係晒到,,所以好緊張~最後我老公幫我決定呢間(當然我自己都覺ok)交左表後個心情平靜落黎諗,其實都要睇佢自己,比間名校佢可能追唔上,亦有害群之馬,,比間出名好教養學校佢,可能遇到戀童癖老師.. ........講笑者.....哈哈~~
作者: sara11    時間: 08-10-11 10:15

Hi kcpak,

放心啦!據呀仔既幼稚園校長講,真鐸真係一間好學校! 其它同學仔既媽咪都話參觀完覺得個校長好好,學校既教學都好好!你應該無揀錯!

原帖由 kcpak 於 08-10-10 14:29 發表

annie:
入左表真鐸你都知... 係呀~我貪佢夠大,地方好整潔...同埋佢係分流制,好成績一班,心散既一班~唔會拖慢好成績個班,心散比較差個班亦唔會追唔上....老實講,我對我囝期望唔大,只要佢平平穩地過~我入到真 ...

作者: kcpak    時間: 08-10-13 16:58

原帖由 sara11 於 08-10-11 10:15 發表
Hi kcpak,

放心啦!據呀仔既幼稚園校長講,真鐸真係一間好學校! 其它同學仔既媽咪都話參觀完覺得個校長好好,學校既教學都好好!你應該無揀錯!

...

sara:
聽你咁講我安心好多啦~不過依家又煩緊入唔入到,因為我仔得15分架咋
作者: sara11    時間: 08-10-14 15:12

hi kcpak,

其實我地呢D case 係個派位基制黎講係全憑運氣,所以擔心都無用! 我地可以做既都做晒!唯有爭取到最後一刻!上年識個媽咪都係第1&2個round 都唔中,最後去左小學幾次,終於俾佢感動到校長俾個位佢囝囝。Anyway, 總之見步行步,保持心境平和,咁先諗到辦法!

原帖由 kcpak 於 08-10-13 16:58 發表

sara:
聽你咁講我安心好多啦~不過依家又煩緊入唔入到,因為我仔得15分架咋

作者: kcpak    時間: 08-10-23 15:07

hihi~各位聽日又放假,,依家先知道返學真好,又成日有假放....
今日派左校刊,家家上鏡呀))))))
作者: sara11    時間: 08-10-24 09:16

hi kcpak,
其實呢張相之前已經派過,估唔到校刊又登! 唉!過左咁耐夏天家家都仲係咁黑,好似唔識白番! 睇真成個賓賓咁款!
聽家家講佢同璇璇都轉左組喎!家家而家綠組!璇璇鍾唔鍾意返學呀?返得開心嗎?家家就一般啦,因為佢久不久話老師叫佢唔好曳喎! 連佢都話潁蕎最乖!

原帖由 kcpak 於 08-10-23 15:07 發表
hihi~各位聽日又放假,,依家先知道返學真好,又成日有假放....

作者: kcpak    時間: 08-10-27 01:18

原帖由 sara11 於 08-10-24 09:16 發表
hi kcpak,
其實呢張相之前已經派過,估唔到校刊又登! 唉!過左咁耐夏天家家都仲係咁黑,好似唔識白番! 睇真成個賓賓咁款!
聽家家講佢同璇璇都轉左組喎!家家而家綠組!璇璇鍾唔鍾意返學呀?返得開心嗎?家家就一般啦,因為佢久 ...

hihi~sara
璇璇好鍾意返學,叫佢起身返學佢即彈起身~佢話李老師好錫佢喎,陳老師就唔錫,不過唔知佢錫既定義,每日放學第一句就會話今日返學好開心,跟住又會講下有無比老師鬧,食左咩茶點咁,睇黎佢真係好鍾意返學...係佢話比我知家家相登上校刊 派左第一樣功課,佢好比心機做,我睇到開心到想喊
作者: kcpak    時間: 08-10-27 01:27

係喎...你地31號去唔去開家長會呀~
我會同老公一齊去架...
作者: sara11    時間: 08-10-27 09:41

Hi kcpak,
哈!家家調轉話陳老師錫佢,李老師鬧佢喎!
我諗兩位老師係分開主力照顧某幾組同學,接觸多既老師佢地咪鐘意多D!
我唔記得31號個家長會我有無報名,不過我逢星期五晚都要湊哥哥去學游水!等我返屋企睇下張通告先!好彩你提我咋!

原帖由 kcpak 於 08-10-27 01:27 發表
係喎...你地31號去唔去開家長會呀~
我會同老公一齊去架...

作者: Nanaleung    時間: 08-10-31 12:30

原帖由 kcpak 於 08-10-4 17:45 發表

sara:
3月17日呀.........仲有5個月,到時記得提我,我怕我又唔記得~

太耐無上來, 我都係3月17日, 但係唔知時間, 你地知唔知呢??????????
作者: Nanaleung    時間: 08-10-31 12:32

原帖由 kcpak 於 08-10-23 15:07 發表

恭喜你! 你囡囡係咪讀幼B班呢???????? 如果係, 即係第幾頁呢???????????
作者: kcpak    時間: 08-11-1 19:10

原帖由 sara11 於 08-10-27 09:41 發表
Hi kcpak,
哈!家家調轉話陳老師錫佢,李老師鬧佢喎!
我諗兩位老師係分開主力照顧某幾組同學,接觸多既老師佢地咪鐘意多D!
我唔記得31號個家長會我有無報名,不過我逢星期五晚都要湊哥哥去學游水!等我返屋企睇下張通 ...

sara:
璇璇請左一星期病假了~希望佢下星期一可以好返晒返學啦
31號我都無去家長會,因為帶左璇璇去屯門睇中e,,你地小朋友轉天氣會唔會成日咳架,煲d咩湯會好d呢~~~好煩~~~
作者: kcpak    時間: 08-11-1 19:13

原帖由 Nanaleung 於 08-10-31 12:30 發表

太耐無上來, 我都係3月17日, 但係唔知時間, 你地知唔知呢??????????

hihi nanaleung,,我都唔知時間呀....到時希望有機會相認啦~
作者: kcpak    時間: 08-11-1 19:15

原帖由 Nanaleung 於 08-10-31 12:32 發表

恭喜你! 你囡囡係咪讀幼B班呢???????? 如果係, 即係第幾頁呢???????????

我囡囡係幼b班,但上鏡個唔係我囡囡...係sara囡囡呢~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5