教育王國

標題: 12網灣仔區家長,你地派到邊間呀? [打印本頁]

作者: sammili    時間: 08-6-8 15:15     標題: 12網灣仔區家長,你地派到邊間呀?

我仔派到第一志願,聖公會聖雅各小學,你地呢?
作者: mwtang    時間: 08-6-8 15:26

我派左第六志願呀
作者: chanwnmama    時間: 08-6-8 15:26

請問你囝囝有幾多分?
作者: sammili    時間: 08-6-8 15:35

我仔得15分,之前自行收生都揀左聖雅各,但入唔到,今次统一派位就成功左,可能聖雅各唔算太熱門啦!
mwtang,你派第六志願係邊間呀?有冇打算去叩門?
作者: chanwnmama    時間: 08-6-8 15:40     標題: 回覆 #4 sammili 的文章

聖雅各係間好學校,成績一路進步,congratulations!
作者: sammili    時間: 08-6-8 15:46

chanwnmama
咁你又派到邊間呀?
作者: mwtang    時間: 08-6-8 15:49

原文章由 sammili 於 08-6-8 15:35 發表
我仔得15分,之前自行收生都揀左聖雅各,但入唔到,今次统一派位就成功左,可能聖雅各唔算太熱門啦!
mwtang,你派第六志願係邊間呀?有冇打算去叩門?

唉係寶血呀!真係嘔血呀!好在就有間私校打底,吾係就唉..都係煩啦

[ 本文章最後由 mwtang 於 08-6-8 15:53 編輯 ]
作者: sammili    時間: 08-6-8 15:54

mwtang,
咁你仔係咪讀寶血幼稚園架,我仔係讀緊寶血幼稚園
作者: chanwnmama    時間: 08-6-8 15:56

我個細女只係k2,出年至係. 不過無分,所以正在留意緊今年嘅情形,想搏吓抽嘉諾撤聖方濟各.
原文章由 sammili 於 08-6-8 15:46 發表
chanwnmama
咁你又派到邊間呀?

作者: mwtang    時間: 08-6-8 15:59

吾係呀,阿仔佢剛入左聖約瑟,係呢甘請問寶血係點ka呢?

[ 本文章最後由 mwtang 於 08-6-8 16:02 編輯 ]
作者: skyway1668    時間: 08-6-8 16:11

原文章由 mwtang 於 08-6-8 15:59 發表
吾係呀,阿仔佢剛入左聖約瑟,係呢甘請問寶血係點ka呢?

請問是那間聖約瑟???
作者: sammili    時間: 08-6-8 16:22

點解又會入到聖約瑟嘅?聖約瑟好吖。其實寶血d校風都幾好,但我略嫌佢小學太平平無奇,冇乜特別突出優點,但又唔可以話係間差嘅學校,我見d小朋友都幾乖幾有禮貌,不過我都排到佢成5,6志願。
chanwnmama,
我細女今年升k2,我都好鍾意嘉諾撤聖方濟各,而家阿哥派到聖雅各,如果兩個讀埋一間就方便好多
作者: mwtang    時間: 08-6-8 16:31

原文章由 sammili 於 08-6-8 16:22 發表
點解又會入到聖約瑟嘅?聖約瑟好吖。其實寶血d校風都幾好,但我略嫌佢小學太平平無奇,冇乜特別突出優點,但又唔可以話係間差嘅學校,我見d小朋友都幾乖幾有禮貌,不過我都排到佢成5,6志願。
chanwnmama,
我細女今年升k2, ...

sammili

甘我2個小朋友同你2個都係一樣年紀呀,我大女同你大仔都係升小一,我細女同你細仔都係升k2 係呀我細仔而家係讀梗蘇浙,後來唸唸吓都係想佢讀番傳統學校,甘剛剛又好運比佢入到.
作者: Guest    時間: 08-6-8 17:02

作者: sammili    時間: 08-6-8 17:24

原文章由 Guest 於 08-6-8 17:02 發表

我都係派到聖公會聖雅各小學,請問你覺得st james 有咩好, 因為我唔係咁認識st james , 可能大家遲d係同學仔 .

我有朋友你st james舊生,佢極力同我推介,加上我在網上都見d評價都幾好,當然華仁, st jo 我都知好,但自問我仔讀書成績都係非常一般,入d太勁嘅學校我怕佢辛苦時我仲辛苦,而聖雅各在各方面都屬中上,我覺得呢間學校好適合我仔,咁你係咪第一志願黎架?
作者: Guest    時間: 08-6-8 17:39     標題: 回覆 #15 sammili 的文章

作者: beryl88318    時間: 08-6-8 23:21

作者: YUHEIHEI    時間: 08-6-9 00:15

我仔派到第3志願,HENNESSY GOVT PM.
原文章由 sammili 於 08-6-8 15:15 發表
我仔派到第一志願,聖公會聖雅各小學,你地呢?

作者: Azababy    時間: 08-6-9 00:33

我今日都嘔血而死, 仔仔派到第四志願(又係寶血小學), 一知有咁的結果我當場想暈, 簡直係晴天霹靂, 唔知點算?

作者: leungchai    時間: 08-6-9 00:37

actually both st. james and precious blood primary are good schools with good conducts.  I am an old girl of precious blood primary and the school's system is good.
作者: Azababy    時間: 08-6-9 00:38

原文章由 mwtang 於 08-6-8 15:49 發表

唉係寶血呀!真係嘔血呀!好在就有間私校打底,吾係就唉..都係煩啦

我個仔仔也派到寶血,  ,一知結果,簡直係晴天霹靂, 救命!
作者: prissyue    時間: 08-6-9 21:25

我仔派到第1志願,HENNESSY GOVT AM.
作者: Charlotte_mom    時間: 08-6-10 12:05

有無人軒官上排第2都入到?
如果1.軒官上2.軒官下, 穩唔穩陣?
原文章由 prissyue 於 08-6-9 09:25 PM 發表

作者: rohoy2k    時間: 08-6-10 14:11

請問今年mps 爭成點呢?
有無第二志願入呢?
作者: Charlotte_mom    時間: 08-6-10 14:43

如果mps排第2都有得入, 我唸會嚇親好多人
原文章由 rohoy2k 於 08-6-10 02:11 PM 發表
請問今年mps 爭成點呢?
有無第二志願入呢?

作者: Jasmine-4711    時間: 08-6-10 15:12

what does MPS stand for??
作者: Ah-One    時間: 08-6-10 15:17

Marymount Primary School.
作者: YongXin    時間: 08-6-10 17:22

唔只嚇親, 我諗即刻會有人出來遊行示威......

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-10 14:43 發表
如果mps排第2都有得入, 我唸會嚇親好多人

作者: TTJTMaMa    時間: 08-6-10 18:01

真係唔明点解D人咁like Marymount?  Compared with St. Paul and 聖心, 同 level 的 student, she is the weakness but they are come from rich family.

TTJTmama
原文章由 YongXin 於 08-6-10 17:22 發表

作者: zachnana    時間: 08-6-10 18:05     標題: 回覆 #9 Azababy 的文章

請示你打底的私校係邊間? 宜家好少私校肯唔洗簽字而俾你留位.
作者: yuenlingcheung    時間: 08-6-10 21:33

原文章由 prissyue 於 08-6-9 21:25 發表

作者: jackyc    時間: 08-6-10 23:04

我女派第一志願聖方済各.
作者: Sindy    時間: 08-6-10 23:10

原文章由 YongXin 於 08-6-10 17:22 發表

有無咁跨呀
作者: Sindy    時間: 08-6-10 23:11

原文章由 TTJTMaMa 於 08-6-10 18:01 發表
真係唔明点解D人咁like Marymount?  Compared with St. Paul and 聖心, 同 level 的 student, she is the weakness but they are come from rich family.

TTJTmama

因為佢係全港島區唯一一間英小津女校囉...........只計英小,全港島都好少,呢間仲係其中一間唔駛錢既添

我女讀過間半.....都唔係最weakness 啫

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-6-10 23:14 編輯 ]
作者: Sindy    時間: 08-6-10 23:12

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-10 12:05 發表
有無人軒官上排第2都入到?
如果1.軒官上2.軒官下, 穩唔穩陣?

呢幾年軒官第三都有機,唔記得上定下,所以你求其放佢係第一第二都好穩陣,唔好講放第一
作者: cyf    時間: 08-6-10 23:44

原文章由 Sindy 於 08-6-10 23:12 發表

呢幾年軒官第三都有機,唔記得上定下,所以你求其放佢係第一第二都好穩陣,唔好講放第一

My friend's son - 3rd choice - 軒官 p.m.
作者: Zen    時間: 08-6-11 09:10

真係唔明點解總有人要作主觀批評.其實每間學校都有其強弱項,亦有好及壞的學生,最緊要選一間適合自己小朋友的學校.

原文章由 TTJTMaMa 於 08-6-10 18:01 發表

TTJTmama

作者: Charlotte_mom    時間: 08-6-11 10:10

哎, 我仔都唔係勁料, 都係唔敢揀間咁"堅", 所以st jo華仁我都唔駛唸, 免煩
原文章由 Sindy 於 08-6-10 11:12 PM 發表

作者: rohoy2k    時間: 08-6-11 10:42

真係rich family點使陪大家玩抽籤啫!

TTJTmama

作者: MrsYing    時間: 08-6-11 10:45

其實net 12, 派到1st choice 的機會大唔大呢?

mrsying
作者: Charlotte_mom    時間: 08-6-11 10:50

睇你揀咩啦! 12網都好多人架嘛(真既假既)
男既多人揀st jo華仁, 女既多人揀mps, 總有人分唔到, 就要睇下其他次序點排啦
例如1-mps, 第2揀st paul, 第3揀canossa, 或者
1-華仁, 2-st jo, 3-軒官上.....全部都aggressive, 一個唔好彩真係唔知西左去邊呀, 反而退一步, 第一排st paul/canossa, 或者第一排軒官, 已經十拿九穩

原文章由 MrsYing 於 08-6-11 10:45 AM 發表
其實net 12, 派到1st choice 的機會大唔大呢?

mrsying

作者: MrsYing    時間: 08-6-11 12:18

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-11 10:50 發表
男既多人揀st jo華仁, 女既多人揀mps, 總有人分唔到, 就要睇下其他次序點排啦
例如1-mps, 第2揀st paul, 第3揀canossa, 或者
1-華仁, 2-st jo, 3-軒官上.....全部都aggressi ...

thanks
作者: MrsYing    時間: 08-6-11 12:20

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-11 10:50 發表
1-華仁, 2-st jo, 3-軒官上.....全部都aggressi ...

你d小朋友派去哪間小學,第幾志願?
作者: Charlotte_mom    時間: 08-6-11 13:59

我女考左直資, 無抽獎
阿仔唔係勁料, 唔駛同人爭top school, 唔駛煩
原文章由 MrsYing 於 08-6-11 12:20 PM 發表
你d小朋友派去哪間小學,第幾志願?

作者: TingKaMum    時間: 08-6-11 14:49

爲什麼1-mps??2-st paul??3-canossa??這間mps及st-paul學校有什麼好過canossa???因為我不是住此區,但我從媽媽口中得知canossa係以前好出名,學術及品德都好好,所以我第一自願誇區入到此校,但因為住屋的問題,我很煩惱,而校車要成$2,000一個月,現在此間學校(canossa)係唔係真係好好呢???如果係我會搬到香港住戓乘校車,因為我住新界!!!我第二自願選mps!!有沒有選錯呢??煩請解答!!!thanks!!!
作者: Charlotte_mom    時間: 08-6-11 15:16

因為mps係全港島唯一一間全日制英文女校, 而又唔駛錢既, 所以好多人爭
(我絕對無比較3間學校既意思, 請唔好誤會)
而將mps排第2, 的確幾錯 , 因為100%無機會, 不過唔緊要啦, 你入到心儀學校就得喇, canossa都係好學校, 唔好想太多了

原文章由 TingKaMum 於 08-6-11 02:49 PM 發表
爲什麼1-mps??2-st paul??3-canossa??這間mps及st-paul學校有什麼好過canossa???因為我不是住此區,但我從媽媽口中得知canossa係以前好出名,學術及品德都好好,所以我第一自願誇區入到此校,但因為住屋的問題,我很煩 ...

作者: rohoy2k    時間: 08-6-11 15:59

呢3間跨區都入到? 真係要恭喜你先得嘞!
入咗就無物煩啦.

原文章由 TingKaMum 於 08-6-11 14:49 發表

爲什麼1-mps??2-st paul??3-canossa??這間mps及st-paul學校有什麼好過canossa???因為我不是住此區,但我從媽媽口中得知canossa係以前好出名,學術及品德都好好,所以我第一自願誇區入到此校,但因為住屋的問題,我很煩 ...

作者: YongXin    時間: 08-6-11 16:13

係囉, 跨區入到SF, 真係恭喜恭喜! 搬屋似乎對小朋友好0的播, 返全日又咁遠, 好辛苦架.

原文章由 rohoy2k 於 08-6-11 15:59 發表
呢3間跨區都入到? 真係要恭喜你先得嘞!
入咗就無物煩啦.

作者: TTJTMaMa    時間: 08-6-11 16:22

Dear All,

請大家唔好誤會, 我並非主觀批評Marymount, 論校名, 環境, 地点, 設施, 校服, 英文教學, 12年免費, 以是眾mama & papa 喜愛啦! 但手持20分重要加埋運氣去博一次, 也唔穩陣, 失敗咗唔知派咗去邊, 你哋計吓值唔值啦!
希望失敗個案的mama 出來講吓囉!

難入易讀是它的賣点, 其實英小或中小跟本不是大問題, St. Paul’s Co-Education & St. Paul Boy 等直資, 十間九間半也是中小啦, 小學生grammar & tense好就得啦. 話比人知我係Marymount學生, D Aunti and uncle實話咁叻女Marymount, 而唔會話咁叻女 Marymount. HKCEE and A Level result, 就可以得知一二, 大多報考7in HKCEE.
Compare with St. Paul Convent, St. Paul Catholic, St Francis, Sacred Heart, St. Stephen Girl & Canossian…..
名女校中, 各校搵個高材生比較, 它一定不入三甲,
Marymount
學生大多有錢背境, 讀唔上或校外成績考得唔好, 佢地一定出國完成個學位, 在香港完成學位的真係唔多!
邊個官員是代表????
我和朋友們從事HR十多年, 見盡唔少candidate, 佢哋presentation 表現自己大多好好, 有見識, 有姿識, 但唔夠知識!
所以mama們小心選擇, 頭一,二年級好enjoy - no test & no exam, 但也要督促, 否則成績就一落千丈! 入得倒要珍惜和把握, 入唔倒也無需強求知失望!

我有個女友生咗3個女, 年齡相隔一年, 大女first round 入倒 Marymount, 開心到擺幾圍, 當時我哋一班家長也為她高興, 因為大女入咗去, 二個阿妹就跟住入, 唔駛煩和9年免費教育, 但可惜到P.3 測驗&考試都通通不大理想, 甚至failed, 不停見家長, 跟住女友急揾補習, 開支大到無方向,
個女的開支和成績問題, 都令整個家庭不愉快, 最後更要到TKO新辦中學入讀中一, 並非有中學部就順利升中, “中途出家” …好慘呀! 學業成績未如理想, 無得留低, 中學部收番幾多成小學部學生呢? 學生和家長都要面对壓力和適應, 小一選校放它作 1st choice, 也影響入2nd & 3rd choice 的机會!

現在讀緊Marymount的學生家長, 不要太介意我的言論, 我只是把我所見所聞和大家分享, 我個女是F.4學生. 我也面对過好多問題, 可能現階段比你們年長, 嘗過失敗和無奈!

TTJTmama

原文章由 Zen 於 08-6-11 09:10 發表
真係唔明點解總有人要作主觀批評.其實每間學校都有其強弱項,亦有好及壞的學生,最緊要選一間適合自己小朋友的學校.

作者: Zen    時間: 08-6-11 17:03

唔好意思,想請問你女友的女兒成績不理想,是否學校師資有問題,教得唔好?

原文章由 TTJTMaMa 於 08-6-11 16:22 發表
Dear All,

請大家唔好誤會, 我並非主觀批評Marymount, 論校名, 環境, 地点, 設施, 校服, 英文教學, 12年免費, 以是眾mama & papa 喜愛啦! 但手持20分重要加埋運氣去博一次, 也唔穩陣, 失敗咗唔知派咗去邊, 你 ...

作者: 心花花    時間: 08-6-11 17:22

Azababy,

我覺得你好唔尊重間學校,如果你唔喜歡呢間學校,點解你又揀第四志願,見到你個留言真係好嬲呀

原文章由 Azababy 於 08-6-9 00:33 發表
我今日都嘔血而死, 仔仔派到第四志願(又係寶血小學), 一知有咁的結果我當場想暈, 簡直係晴天霹靂, 唔知點算?

作者: TTJTMaMa    時間: 08-6-11 18:30

Dear Zen,

我個女唔係Marymount student, 不過佢有3個kindergarten 同學都入咗去, 不幸地無一個完美, 一個連中一也升唔倒, 其如兩個在F.4, 一個中文非常差, 如果failed in HKCEE and A Level, 已經唔駛入大學, 英文好只是oral speaking, 佢哋大膽D, 咁講, Eng. Lit & lang 又一般, 佢D student 唔係太平均, 以名校來說, 我唔覺學校有用心教, 甚少補課, 喻咗有家庭補習, 老師也不用stay at school 啦! 讀得唔好就請你走, 話就係程度唔夠怕學生辛苦, 其實怕公開試成績拉底校名, 如果成績差但操行好, 邊個阿媽想比個女入band 3學校. Come out from Marymount 一定是band 3 standard, 嗰D學挍先收, 但又怕個女比人攪, 始終是青春期, 有男有女真係一百個不放心.  以前Rosxxx and 嶺x 接收佢哋好多學生, 這些school己不錯!

佢會比offer D插班生, instead of 現時D student. 只要report有 A and B, 立即收, 不妨試吓!

一間太要面子的學校, 只會苦了學生!

小學根基好重要, no test and no exam 唔等於無壓力和開心, 我相信我們都是全統教育成長的, 小朋友只會越來越懶, 所以一定要keep實

TTJTmama
原文章由 Zen 於 08-6-11 17:03 發表
唔好意思,想請問你女友的女兒成績不理想,是否學校師資有問題,教得唔好?

作者: Sindy    時間: 08-6-11 19:59

原文章由 TTJTMaMa 於 08-6-11 18:30 發表
小學根基好重要, no test and no exam 唔等於無壓力和開心, 我相信我們都是全統教育成長的, 小朋友只會越來越懶, 所以一定要keep實

我諗老師有無心去教都好重要,我女入黎呢幾年,係最難搞既幾年,好好彩每級既老師都好專重學生,老師既質素亦都好高(我女遇到果d啦下),如果你話老師無乜點理學生,就唔敢認同,我女越大就越大頭蝦,老師可以留底叫佢搞掂晒d野先比佢走,老師已盡量做到佢要做的,通常咁既情況,老師都係好不滿個學生,但..........老師一路都係鼓勵佢,連我呢個阿媽,都話個女成日呢樣唔記得帶,呢樣唔記得做(我女唔係唔做)今日仲係我面前讚個女好有進步,搞到佢好有心機,但個女有幾進步,唔通個阿媽唔知咩.....有時見到老師都有留到七點都話仲有野要做的....唔係想像中日日可以三四點走人,我諗應該係寬人嚴己的,對別人不要太要求,佢都有屋企人,無理由話佢做學校應該好忙,要晚晚八九點先完成學校野,咁先安樂的

對於你話有無exam,自己同學校既理念問題,個小朋友既性格問題,唔係話無壓力一定好,亦都唔係一定唔好,有無壓力等於開心/唔開心嗎?無絕對答案,亦唔好自設答案,我女絕對係適合無壓力既學校......另外,我同學校理念好相近,我最憎人地成日問我女考第幾......身邊既親戚成日炫耀有幾叻.......就問我女考第幾....我一概話無名次....你要知我女咩程度.....平時都可以睇得出啦

最後,選學校既野,要適合自己......即係我成日都話....我大女係某校讀得唔理想,但唔等於細女一樣,結果如我所料,同一所學校,細女唔駛讀書咁既狀態,都可以考全級廿幾名,大女則要用多幾倍時間做功課........係一間學校讀得好唔好,細路既資質佔好重要既因素,即係咁,係程度普遍中等既學校,裏面便沒有程度高的學生嗎?當然有啦........以前有間叫灣仔小學(而家好似無左啦),我朋友就考到bps啦,唔係搞珠架......

仲有,呢度並唔係no test & no exam, 係p.1-3 80%測驗+20%project/平時分, p.4-6 80%測驗&考試 + 20% project/平時分

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-6-11 20:02 編輯 ]
作者: FatWater    時間: 08-6-11 22:56     標題: 回覆 #53 Sindy 的文章

Sindy,

正!Give me five!!!100%同意你的論點!

你知我女同你女一樣讀過另一間女校,平心而論話MPS差過其他我絕對不敢苟同。我覺得各有千秋才對。

仲有,話MPS D 老師唔理學生太唔公平,我女班主任就試過晚上九時多,甚至星期六下午致電和我談女兒的事情!(我女唔係有乜問題,班主任只是關心她的學習生活和在家中的情況。原來班主任全班同學的家長也分別找過!)如果唔係關心學生嘅老師,根本唔會咁做。你睇下D學生幾likeD老師就知啦!我哋D女以前果間,比較起來,老師好似高不可攀咗D咯!
作者: TingKaMum    時間: 08-6-11 23:24

原文章由 Charlotte_mom 於 08-6-11 15:16 發表
因為mps係全港島唯一一間全日制英文女校, 而又唔駛錢既, 所以好多人爭
(我絕對無比較3間學校既意思, 請唔好誤會)
而將mps排第2, 的確幾錯 , 因為100%無機會, 不過唔緊要啦, 你入到心儀學校就得喇, canossa都 ...

多謝你的回覆!其實我想選一間在品德及學術都係好的學校,校風淳樸,所以我選了聖方濟各第一,而mps選第二都沒有話錯唔錯,最緊要適合自己的小朋友,因為我心儀都不是這間mps,但您之前的掛位1-mps及2-聖保祿天主教我只想知原因,但我感覺原來是您的個人排位!!你是否12net住??你小朋友考到那間呢??
作者: intuitif    時間: 08-6-11 23:46     標題: 名人校友

Marymount:
陳慧嫻、林憶蓮、陳芷菁、拿拿淋、沈德寶利、蔡卓妍、宣萱、胡紅玉、李霖、林詠琛

嘉諾撒聖方濟各書院:
余若薇、李敏、林鄭月娥、鄧靄霖、卓韻芝、黃浪詩

聖保祿學校:
張燊悅、向海嵐、任葆琳、車婉婉、黃德如、盧凱彤、郭美超、劉明軒、陳樂敏、黎芷珊、關淑怡、陸恭蕙

朋友email一份12區的名人校友名單,找不到聖保祿中學的資料,也不知道以上的記錄是否正確,不過我覺得它只可以作為參考。

人的際遇是好奇怪的,每個人合適的教育方式和環境都不同,最重要是找到子女可以愉快學習和升學、家長可以支援配合的學校。
作者: Sindy    時間: 08-6-11 23:52

原文章由 TingKaMum 於 08-6-11 23:24 發表

多謝你的回覆!其實我想選一間在品德及學術都係好的學校,校風淳樸,所以我選了聖方濟各第一,而mps選第二都沒有話錯唔錯,最緊要適合自己的小朋友,因為我心儀都不是這間mps,但您之前的掛位1-mps及2-聖保祿天主教我只想 ...

排位都係想入先排位(最少頭三名都應該係)....佢指錯係話浪費左個位,並唔係mps放第二唔放第一係錯,佢指100%無機會入...睇到無?
作者: minicat    時間: 08-6-12 02:03

原文章由 TTJTMaMa 於 08-6-11 16:22 發表
Dear All,

請大家唔好誤會, 我並非主觀批評Marymount, 論校名, 環境, 地点, 設施, 校服, 英文教學, 12年免費, 以是眾mama & papa 喜愛啦! 但手持20分重要加埋運氣去博一次, 也唔穩陣, 失敗咗唔知派咗去邊, 你 ...

嘩!瑪利曼好多高官呀!唔好咁講!大家所講既都是好好多家長夢寐以求的傳統名校,邊間收都應該感恩!你話是不是!
作者: minicat    時間: 08-6-12 02:09

原文章由 intuitif 於 08-6-11 23:46 發表
Marymount:
陳慧嫻、林憶蓮、陳芷菁、拿拿淋、沈德寶利、蔡卓妍、宣萱、胡紅玉、李霖、林詠琛

嘉諾撒聖方濟各書院:
余若薇、李敏、林鄭月娥、鄧靄霖、卓韻芝、黃浪詩

聖保祿學校:
張燊悅、向海嵐、任葆琳、車婉婉、 ...

聖保祿中學一樣有名人舊生,都係一所傳統名校,大家所講既都是好好學校,大家都是來自22所傳統名校家長,子女有幸入讀其中一間大家應該要感恩才是!我們子女真幸運係唔係吖!
作者: Zen    時間: 08-6-12 09:38

Dear TTJTMama,

你所講的情況,很不幸,這不是MSS特有,而是很普遍,很多傳統名中學情況都是一樣,預左學生自動波或有家長督促.老師當中不少是等退休兼失去教學熱誠.樹大有枯枝,但仍然有不少好老師,只看你的小朋友是否幸運地遇上.任何學校都一樣,只是社會人士都將焦點放在傳統名校身上而已.

讀書其實係靠自己及家庭的支持,不要過於放大學校的責任.一班40人,可以想像即使老師如何努力,亦都不能令每一個學生都考到好成績.只要該學校教出的學生品德教養質數好的比壞的多,便已算是一間不錯的學校了.

中文程度差,我覺得根本是現今社會的風氣,家長的價值觀所造成.看看多少家長願意月花數千元去學英語或外語,但有幾多人願意付出同等價值去補中文?

你說朋友的女兒無一完美,請恕我不禮貌的直言,你的要求實在太高了,人無完美,難道你是?

小學部雖然沒有考試,只是名稱而已,測驗一樣計入成績表,想有優良成績一樣要努力溫書,一樣有壓力,沒有免費午餐.

曾聽一位聖若瑟小學家長說,壓力真的很大,但其實是很個人的事情,只要你不介意小朋友的成績,根本沒有壓力可言.

原文章由 TTJTMaMa 於 08-6-11 18:30 發表
Dear Zen,

我個女唔係Marymount student, 不過佢有3個kindergarten 同學都入咗去, 不幸地無一個完美, 一個連中一也升唔倒, 其如兩個在F.4, 一個中文非常差, 如果failed in HKCEE and A Level, 已經唔駛入大學, 英文 ...

作者: Zen    時間: 08-6-12 09:47

Sindy,

我估佢係講中學部.

原文章由 Sindy 於 08-6-11 19:59 發表

我諗老師有無心去教都好重要,我女入黎呢幾年,係最難搞既幾年,好好彩每級既老師都好專重學生,老師既質素亦都好高(我女遇到果d啦下),如果你話老師無乜點理學生,就唔敢認同,我女越大就越大頭蝦,老師可以留底叫佢搞 ...

作者: CarMan    時間: 08-6-12 12:24

hello 各位, 我囡今年升k2, 想知多d 呢區的行情, 請大家幫幫手, thanks.

想問大家
- 大家大多係幾多分抽到呢區學校而又係第一志願?
- 第一志願入唔到, 會派去第幾志願?
- 大家填form, 會填幾多間學校?
- 係咪25分入到第一志願算係10拿9穩?

多謝大家分享.
作者: TTJTMaMa    時間: 08-6-12 13:42

Dear Zen,

我唔想越描越黑, 令各家長不滿, 其實我所講唔係小學低年班, Primary 1-3 仲好開心愉快學習, D老師也唔會太嚴, 但到P.4 & P.5 1st term, 小朋友就感到吃力, P.5 2nd term & P6 呈分時段, 老師, 家長和學生就緊張起來, 你谷我迫的情況就出現!  可能你哋個女仲係honey moon period, 重未get倒我所講的問題, 如果我有講錯, 希望大家唔好介意!  我相信你哋選擇學校時, 也希望由小一讀到中六中七啦, right? 但如果學校怕學生成績不如理想, 而鼔勵學生補考7 科, 而會考成績又未能升讀原校F. 6, 而學校取外來生她只是高你一兩分, 而放棄你, 而出面F. 6 就以計算會考分而收生, 咁咪比人哋蝕底, 原本讀science, 忽然repeat F. 5 or 中六入咗arts的, 因為唔夠分, 你話点算?? 有D subject 在 "A level" 只屬半科, 通常大多人都考4科, 但如你簡咗半科, 就要加多一科半料先為一科. 可能你哋未到F3選科煩腦, 所以又未知現在轉成咁, 所以可以理解!  

TTJTmama

原文章由 Zen 於 08-6-12 09:38 發表
Dear TTJTMama,

你所講的情況,很不幸,這不是MSS特有,而是很普遍,很多傳統名中學情況都是一樣,預左學生自動波或有家長督促.老師當中不少是等退休兼失去教學熱誠.樹大有枯枝,但仍然有不少好老師,只看你的小朋友是否幸運地遇上. ...

作者: Sindy    時間: 08-6-12 13:58

原文章由 TTJTMaMa 於 08-6-12 13:42 發表
Dear Zen,

我唔想越描越黑, 令各家長不滿, 其實我所講唔係小學低年班, Primary 1-3 仲好開心愉快學習, D老師也唔會太嚴, 但到P.4 & P.5 1st term, 小朋友就感到吃力, P.5 2nd term & P6 呈分時段, 老師, 家長和學生 ...

我個大女今年會考完啦,zen既都中學唔係低年級架啦...仲係一間好勁既學校讀書,我地唔會唔明,就如zen講,呢d情況間間學校都有,識得我又讀高小既,都應該聽到我話過要小心......係呢度bk媽話,五年班時未呈分都無乜野,越近就越西利,佢女98分數學好高分啦...平時咁計(佢都咁諗),但原來一到呈分時...居然可以有八個一百分..... 唔係單單mps係咁,所以將普遍既情況講到得mps係咁就唔係幾公道........個個/間間學校到呈分時都緊張.......
作者: TingKaMum    時間: 08-6-12 14:52

原文章由 Sindy 於 08-6-11 23:52 發表

排位都係想入先排位(最少頭三名都應該係)....佢指錯係話浪費左個位,並唔係mps放第二唔放第一係錯,佢指100%無機會入...睇到無?

什樣排位其實是很個人的, 沒有對與錯, 排第二也並不代表100%無機會, 開頭也很多人說我們一定不能抽到灣仔的.
作者: Sindy    時間: 08-6-12 14:56

原文章由 TingKaMum 於 08-6-12 14:52 發表

什樣排位其實是很個人的, 沒有對與錯, 排第二也並不代表100%無機會, 開頭也很多人說我們一定不能抽到灣仔的.
恕我直接d講,你抽完都未知個遊戲點玩.....人地放第一都唔得,第二點會有機會呢?(我費事睇返轉頭啦,記得應該係講緊mps)

如有得罪,真係唔好意思,我不善詞令
作者: intuitif    時間: 08-6-12 15:06

第一階段自行收生才計分,只能選一間學校,這個遊戲去年11月底已結束。

第一階段未能入到心儀學校的,在今年一月底,第二階段入表申請統一派位,統一派位分甲乙兩部份,甲部跨區可選三個志願,乙部本區(你居住的地址)可選三十個志願,統一派位和有幾多分是沒有關係的

統一派位是講求運氣的遊戲,因此又叫大抽獎。

不如做下功課先啦
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/

原文章由 CarMan 於 08-6-12 12:24 發表
hello 各位, 我囡今年升k2, 想知多d 呢區的行情, 請大家幫幫手, thanks.

想問大家
- 大家大多係幾多分抽到呢區學校而又係第一志願?
- 第一志願入唔到, 會派去第幾志願?
- 大家填form, 會填幾多間學校?
- 係咪25分入 ...

作者: Zen    時間: 08-6-12 15:20

Dear TTJTMaMa,

你講既情況我體驗過了,明白當中的苦樂.

學校汰弱留強,可以理解,現今的教育制度,根本是當一盤生意去經營,我們做家長的可以選擇的其實不多,要玩這個遊戲,便要跟遊戲規則去做,適者生存,現實社會根本如此,烏托邦何處尋呀!

原文章由 TTJTMaMa 於 08-6-12 13:42 發表
Dear Zen,

我唔想越描越黑, 令各家長不滿, 其實我所講唔係小學低年班, Primary 1-3 仲好開心愉快學習, D老師也唔會太嚴, 但到P.4 & P.5 1st term, 小朋友就感到吃力, P.5 2nd term & P6 呈分時段, 老師, 家長和學生 ...

作者: Zen    時間: 08-6-12 15:25

Sindy,

車)))有幾勁o者,一山還有一山高.

可能我係現實派,對學校的期望不會過高.我經常同我的孩子講,讀書係靠自己,入到好學校是幸運,遇到好老師更是花紅,自求多褔吧.

原文章由 Sindy 於 08-6-12 13:58 發表

我個大女今年會考完啦,zen既都中學唔係低年級架啦...仲係一間好勁既學校讀書,我地唔會唔明,就如zen講,呢d情況間間學校都有,識得我又讀高小既,都應該聽到我話過要小心......係呢度bk媽話,五年班時未呈分都無乜野,越 ...

作者: TingKaMum    時間: 08-6-12 15:40

原文章由 Sindy 於 08-6-12 14:56 發表
恕我直接d講,你抽完都未知個遊戲點玩.....人地放第一都唔得,第二點會有機會呢?(我費事睇返轉頭啦,記得應該係講緊mps)

如有得罪,真係唔好意思,我不善詞令 ...

大家只是討論, 沒有什麼得罪, 我也有留意其他post, 事實是真的有些人放第二志願的反而得左, 放第一志願的反而落第. 大家都知統一排位的第二個名是"大抽獎", 叫得"大抽獎"又可以有什麼玩法呢? 唔通因為填第二志願mps會比較難入, 我就要填一D我唔想我個女入的學校嗎?

"net12, 有冇人2ndchoice 入st.paul"
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1437656&extra=page%3D1

聖公會聖雅各小學 vs 聖約瑟小學http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1436119&extra=page%3D3
這位家長的仔仔第三志願: 聖公會聖雅各小學

[ 本文章最後由 TingKaMum 於 08-6-12 15:50 編輯 ]
作者: Sindy    時間: 08-6-12 16:24

原文章由 TingKaMum 於 08-6-12 15:40 發表

大家只是討論, 沒有什麼得罪, 我也有留意其他post, 事實是真的有些人放第二志願的反而得左, 放第一志願的反而落第. 大家都知統一排位的第二個名是"大抽獎", 叫得"大抽獎"又可以有什麼玩法呢? 唔通因為填第二志願mp ...

你話既人地第二都得,第一反而唔得....呢幾年係呢度收到返既既料係:佢地原來搞錯左,因為係朋友既case,所以有誤差......好多都post返上黎話搞錯.....如果真係有咁既事,真係幾大新聞下,呢d通常都係頭三志願幾好既學校.....又有可能係比料出黎朋友都已經唔準確未定...好多因素,政府公報出黎係咁玩,就當佢係咁玩.....照推理就係咁啦,係呢度報料,係唔可以講d自己可能係做,真係有需要估既話,都應註明,我呢排開始有highlight d我覺得/唔肯定/印象中既料...費事誤導人地,選校係同自己個小朋友做一次重大決定既時候.....不容有失

既然參加得大抽獎,就要填志願,就算你唔填,都會派去d你唔想去/無雷公咁遠/聽都未聽過既學校....所以我成日話補底係好重要,唔明你話填一d唔想去既學校係乜意思......再討論既話,可以再解釋比我聽,謝謝

[ 本文章最後由 Sindy 於 08-6-12 16:26 編輯 ]
作者: holokmom    時間: 08-6-12 17:07

原文章由 Sindy 於 08-6-12 16:24 發表

你話既人地第二都得,第一反而唔得....呢幾年係呢度收到返既既料係:佢地原來搞錯左,因為係朋友既case,所以有誤差......好多都post返上黎話搞錯.....如果真係有咁既事,真係幾大新聞下,呢d通常都係頭三志願幾好既學校 ...

經常有,好多人post 出來話: 朋友個仔15分入咗,点
解BK 上有人20分入唔到?係咪朋友講大話?
實情係有啲人將每人都有的適齢分唔加,
其實大家都係20分。

人地第二都得 ?
重點係講邊間,係甲部定乙部。
不同學校因供求不同所以result 不同。

大抽獎唔係亂抽,係依同一志願嘅申請人內先抽,
抽完有位先輪第二志願嘅申請人抽,
再剩才比第三志願...... 先跟志願才講運氣。

MPS ,Wah Yan, St. Jo填第一都大把人唔得,
所以有說填第二100%唔得。

呢100% 唔得只是refer 某些太多人爭的學校。

係咪咁表達?
作者: holokmom    時間: 08-6-12 17:18

聖公會聖雅各小學 vs 聖約瑟小學http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1436119&extra=page%3D3
聖公會聖雅各小學 vs 聖約瑟小學

上述家長的1st choice 是St. joseph,她在1st & 2nd
choice ( 另校)都抽唔中,到3rd 時因聖公會聖雅各小學
還有餘位,所以她抽到。

文中沒有其它家長填1 st 聖公會聖雅各小學而派唔到;
亦沒有把St. joseph 放第二而抽中。
作者: YongXin    時間: 08-6-12 17:53

上0黎小雜/小選之前, 自己要做功課, 上吓EDB/各學校既網頁; 上0黎睇post, 都要識分堅定流 .
作者: Sindy    時間: 08-6-12 18:10

原文章由 YongXin 於 08-6-12 17:53 發表
上0黎小雜/小選之前, 自己要做功課, 上吓EDB/各學校既網頁; 上0黎睇post, 都要識分堅定流 .

係啦............
作者: Sindy    時間: 08-6-12 18:11

原文章由 holokmom 於 08-6-12 17:07 發表

經常有,好多人post 出來話: 朋友個仔15分入咗,点
解BK 上有人20分入唔到?係咪朋友講大話?
實情係有啲人將每人都有的適齢分唔加,
其實大家都係20分。

人地第二都得 ?
重點係講邊間,係甲部定乙部。
不同學校因供求不同所以result 不同。

除左呢d,仲有其他既因素........所以posting真係要分析過先好入腦
作者: TingKaMum    時間: 08-6-12 20:31

原文章由 holokmom 於 08-6-12 17:18 發表
聖公會聖雅各小學 vs 聖約瑟小學

上述家長的1st choice 是S ...

嘉諾撒聖方濟各學校 VS 聖保祿http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1435378&extra=page%3D6

Message #16
ccoll asked: "but you put St. Francis as 3rd choice but still can be allocated to it?"
Message #17
Cats answered: "Yes"

In this case may be he/she is a liar then, since in your theory, no one should able to entre SF if not put in first choicce.

In my mind, this forum is for us to discuss the matter of our children's education. I really don't think someone will be so mean to lie in here, of course I can not say all people are saying the truth, but I think most the parents here are good to say the truth.
作者: TingKaMum    時間: 08-6-12 20:41

原文章由 YongXin 於 08-6-12 17:53 發表

我從我的女兒k2時已開始買書(e.g. 小一選校 etc....)及上EDB/各學校既網頁. 我很清楚自己有做多少功課.......
作者: Sindy    時間: 08-6-12 22:37

原文章由 TingKaMum 於 08-6-12 20:31 發表

Message #16
ccoll asked: "but you put St. Francis as 3rd choice but still can be allocated to it?"
Message #17
Cats answered: "Yes"

In this case may be he/she is a liar then, since in your theory, no one should able to entre SF if not put in first choicce.

你呢個case咪即係將sf放係第一/二都入梗囉....你想講乜?
作者: TingKaMum    時間: 08-6-12 22:38

原文章由 Sindy 於 08-6-12 22:37 發表

你呢個case咪即係將sf放係第一/二都入梗囉....你想講乜?

If you don't get what i meant, forget it then, I don't wanna waste too much time on this topic anymore. Thanks
作者: Sindy    時間: 08-6-12 22:43

原文章由 TingKaMum 於 08-6-12 22:38 發表

If you don't get what i meant, forget it then, I don't wanna waste too much time on this topic anymore. Thanks

唓..............咁好聲氣都咁無耐性架
作者: holokmom    時間: 08-6-13 00:32

唉!明唔明架?

唔通 SFA 即係 MPS ?
作者: Sindy    時間: 08-6-13 11:09

原文章由 holokmom 於 08-6-13 00:32 發表
唉!明唔明架?

唔通 SFA 即係 MPS ?

撞鬼囉...佢可能以為嘉諾撒聖方濟各=SFA都未定呀.....真係要做多d功課囉
作者: CarMan    時間: 08-6-13 19:02

thank you....
成日聽人講第1階段係唔計分, 原來係錯.
明白晒.
原文章由 intuitif 於 08-6-12 15:06 發表
第一階段自行收生才計分,只能選一間學校,這個遊戲去年11月底已結束。

第一階段未能入到心儀學校的,在今年一月底,第二階段入表申請統一派位,統一派位分甲乙兩部份,甲部跨區可選三個志願,乙部本區(你居住的地址)可選三十個志 ...

作者: lingchuling    時間: 08-6-16 21:38

HI,

我想請問各位如我只得首名子女分,及甲一選聖雅各,應該有冇機會呀,大定少呀,因我是誇區,因現在煩緊是否一定需要搬去12區住,在12區我只是想入聖雅各,其他都不太想去,請問以各位聽聞回來或親身經驗,我不搬12區是否有機會,

另如自由分配選及甲一都選,但不去12區住,請問叩門有冇機會呀

請幫忙賜教。

作者: tontonma    時間: 08-6-16 22:29

same location get 95% chance, because st.james at net 12 is not no.1 hot.

原文章由 lingchuling 於 08-6-16 21:38 發表
HI,

我想請問各位如我只得首名子女分,及甲一選聖雅各,應該有冇機會呀,大定少呀,因我是誇區,因現在煩緊是否一定需要搬去12區住,在12區我只是想入聖雅各,其他都不太想去,請問以各位聽聞回來或親身經驗,我不搬12區是否有機會,

另如自 ...

作者: gg168    時間: 08-6-16 22:59

作者: lingchuling    時間: 08-6-16 23:02

因不太想找太勁的學校,中間就可以
作者: wen2wen    時間: 08-6-16 23:35

原文章由 prissyue 於 08-6-9 21:25 發表

請問,你系跨區第1志願,HENNESSY GOVT AM ,定系本區第1志願?
作者: wen2wen    時間: 08-6-17 00:04

原文章由 yuenlingcheung 於 08-6-10 21:33 發表

請問,你系跨區第1志願,HENNESSY GOVT AM ,定系本區第1志願?
作者: ufo175    時間: 08-6-20 23:56     標題: 回覆 #78 mwtang 的文章

我阿仔又是蘇浙去聖james, are they classmates ? K3C?
作者: prissyue    時間: 08-6-22 16:33

原文章由 wen2wen 於 08-6-16 23:35 發表

wen2wen,
跨區第1志願同本區第1志願都填HENNESSY GOVT AM!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5