教育王國

標題: 08年9月讀P1 既家長請進! [打印本頁]

作者: hoichun    時間: 08-6-12 09:58     標題: 08年9月讀P1 既家長請進!

我仔仔今年 08年9月讀P1,  我都知d度人氣唔旺ga (事關漢華係新校).....我都幾認同學校既教學理念..... , 所以第1個係度報到先!

http://www.honwah.edu.hk/hwpage/   
(學校氣象--> 設計特色 --> 按此收看短片 -> 歡迎參選校舍!)

其實揀漢華時....都15/16,  係參觀學校時都問左校長好多好多問題.... 好左校長都好有耐性解答....希望個個小朋友係漢華都可以開心學習.    好似校長話齋...每個小朋友都會有專長...只要細心觀察及比機會小朋友。。每個小朋友都可以成才。

[ 本文章最後由 hoichun 於 08-6-14 00:07 編輯 ]
作者: TIN821    時間: 08-8-3 00:31

原文章由 hoichun 於 08-6-12 09:58 發表
我仔仔今年 08年9月讀P1,  我都知d度人氣唔旺ga (事關漢華係新校).....我都幾認同學校既教學理念..... , 所以第1個係度報到先!

http://www.honwah.edu.hk/hwpage/   
(學校氣象--> 設計特色 --> 按此收看短 ...
你好呀!現在才回應會否太遲呢 因為我正開始準備上小學的資料,小女今年升k3, 09年入小一, 不知漢華是否適合她呢?  我又想問問, 現在入form 去小學是否太早呢?  請多多指教~~
作者: 曳人    時間: 08-9-2 14:43

9月19日有簡介會wor....
作者: Ivan媽咪    時間: 08-9-2 16:22

Hi hoichun,

你好!你仔仔讀邊班呀?我個仔讀P.1A.

你8月27日有冇陪佢上堂呀?你仔仔習慣未呢?我個仔到依家都仲話唔想返小學,想返幼稚園喎.激死.

希望以後喺度有多d交流啦....

Ivan媽咪
作者: Little_Wing_Mom    時間: 08-9-2 16:57

Hi, Ivan Mom,

My daughter is also in P.1A and I had also attended the class with my daughter on 27/8.  So, I might meet you on that day.

Which team your son is in?  My daughter is in Team Red.  How do you feel about the school?

Stay in touch to share the happening at school!!!

Cheers,

Little Wing Mom

原帖由 Ivan媽咪 於 08-9-2 16:22 發表
Hi hoichun,

你好!你仔仔讀邊班呀?我個仔讀P.1A.

你8月27日有冇陪佢上堂呀?你仔仔習慣未呢?我個仔到依家都仲話唔想返小學,想返幼稚園喎.激死.

希望以後喺度有多d交流啦....

Ivan媽咪 ...

作者: KiuKiu2002    時間: 08-9-4 00:05

Hi

你地好! 我個女都係 P1A - 白組, 上星期專登請了假陪女返學,可能因她幼稚園的時候,漢華攪的活動她都有參予及今年有返暑期班, 所以都比較容易適應,第二天送她上學時Bye Bye都冇講,頭也不回自己行入學校。

27/08 所見及感受到的大致都OK, 我都是鍾意他們的教學理念而選, 但因學校還新仍沒有往績可尋, 之前第一次參加簡介會已經覺得校長及老師都好nice, 張老師, 覺得她很有耐性, 歐老師,都應該幾受小朋友歡迎。

今天第一天正式上課, 問她老師教了什麽, 講完一大輪都唔知她講乜,再問就話唔記得,真是氣結。

只是好奇,唔知用什麽準則編班呢?
作者: Little_Wing_Mom    時間: 08-9-4 10:08

Hi, KiuKiu2002 and Ivan Mom,

真高興在BK遇到Wing Wing同班同學嘅媽咪, 希望大家以後能保持聯絡, 互通消息.....  如有興趣, 可pm我.

KiuKiu2002, 你問編班準則, 我都唔知, 但我個女有兩個同校同學仔編咗入P1B, 佢地幼稚園時是讀國際班的。我想是因為P1B班班主任是英文老師吧.... 另外, 你有冇發覺兩班男女生人數差不多, 可能也是學校克意編排的。

我個女頭兩日到是舊雲(聽唔明又講唔到), 我都好擔心。琴日第一日正式上課, 佢話中英文課冇教書, 問佢上堂做乜佢又唔認答我。而Maths., 嘩, 啲功課好似K1程度....希望這是Warm up la....

原帖由 KiuKiu2002 於 08-9-4 00:05 發表
Hi

你地好! 我個女都係 P1A - 白組, 上星期專登請了假陪女返學,可能因她幼稚園的時候,漢華攪的活動她都有參予及今年有返暑期班, 所以都比較容易適應,第二天送她上學時Bye Bye都冇講,頭也不回自己行入學校。

27/08 ...

作者: Ivan媽咪    時間: 08-9-4 10:18

Hi 大家好!

一班有22人我都可以喺度搵到2個同學仔媽咪,真幸運.

我個仔係緣組架,第一日上課區老師請同學仔介紹自己佢叫自己做 "BB" 嗰個呢,真失禮.

我選漢華最主要原因係貪佢小班教學,老師有較多時間了解學生,同埋佢唔係傳統教學,比較適合我個仔.希望佢喺度可以愉快學習啦.

每晚同亞仔傾計問佢關於學校d嘢佢都淨係話"今日又畀老師鬧啦","d老師好惡呀",唉,始終唔係幼稚園,都係要等佢慢慢適應啦.

你哋小朋友喺學校有冇畀蚊叮呀?我個仔先幾日喺學校被蚊叮咗4大粒呀,依家每日我都會同佢貼咗蚊貼至返學呀.

係呢?你哋小朋友之前有冇學過普通話呀,我見班裡d小朋友大部份普通話程度都好好喎.

Little Wing Mom,我記得紅組有2個女仔,其中一個介紹自己時話係喺杏花村路德會幼稚園畢業,呢個係咪你女女呀?
作者: Little_Wing_Mom    時間: 08-9-4 12:48

Hi, Ivan 媽咪,

噢, 原來BB是你的兒子呀? 好可愛呀 !!! 我在屋企都叫我個女做BB家 ...

我個女唔喺讀杏花村路德會幼稚園果個, 係坐隔離果個"怕羞草".     

係呀!! 我個女琴日都喺學校畀蚊叮咗4大粒呀,我又冇想到用蚊貼貼咗至返學喎, 多謝提醒!!!   我想都要同學校反影一下啦!!

我個女之前只在學校讀過國語, 所以這幾天都是一舊雲. 我第一日上堂時在走廊見到校長, 向佢說我嘅worry. 佢話小朋友的適應能力很快, 佢地過多兩三個星期就可以冇問題.  我地果班好多小朋友都是由蘇浙幼稚園轉過嚟, 所以佢地啲普通話好好.

大家保持聯絡吧, 好嗎?

原帖由 Ivan媽咪 於 08-9-4 10:18 發表
Hi 大家好!

一班有22人我都可以喺度搵到2個同學仔媽咪,真幸運.

我個仔係緣組架,第一日上課區老師請同學仔介紹自己佢叫自己做 "BB" 嗰個呢,真失禮.

我選漢華最主要原因係貪佢小班教學,老師有較多時間了解 ...

作者: Carol88Chan    時間: 08-9-4 14:26

各位媽咪,你哋好,我個仔今年讀K3,打算入紙報考漢華,請問各位,面試會問小朋友D咩? 會唔會好難架呢?
作者: Little_Wing_Mom    時間: 08-9-5 13:49

My daughter was interviewed by the teacher for hours.  When I asked her about the questions, she said she was asked a lot of questions in Cantonese and English.  Some she knew and some she didn't knew......

Sorry, I can't give you hints in details.

原帖由 Carol88Chan 於 08-9-4 14:26 發表
各位媽咪,你哋好,我個仔今年讀K3,打算入紙報考漢華,請問各位,面試會問小朋友D咩? 會唔會好難架呢?

作者: Carol88Chan    時間: 08-9-6 11:01

原帖由 Little_Wing_Mom 於 08-9-5 13:49 發表
My daughter was interviewed by the teacher for hours.  When I asked her about the questions, she said she was asked a lot of questions in Cantonese and English.  Some she knew and some she didn't knew ...

Little_Wing_Mom
多謝你的回應,起碼我都可以大約知道會點 Interview啊! 希望我仔仔可以入到啦,因為我都幾鐘意漢華的教育理念。

希望你可以繼續講多D你囡囡返學的情況,令到我可以知多點有關學校的情況,多謝!
作者: Ivan媽咪    時間: 08-9-8 14:38

Hi Carol88Chan,

我個仔係參加去年10月第一輪面試,小朋友大約十人一組,先分組玩集體遊戲,然後再個別見老師,老師會分別用普通話同英文問佢問題(唔識答唔緊要,至緊要有反應.)考英文時畀d圖畫佢睇然後問佢係乜,亞仔話佢答錯咗一題,個老師仲教番佢個正確答案係乜添,到in完我個仔仲唔捨得走,想再留底玩多陣喎.

至於家長會喺另一個課室度聽下校長介紹學校,之後個別與校監/校長/老師會談,當日我哋安排到同崔校監會談,你有乜問題可以喺呢個時候提出.

唔駛咁緊張,輕鬆d當去玩,你個小朋友表現都會好d.

Hi Little Wing Mom,

今朝我同兩個家長喺學校門口傾咗十幾分鐘,其中一個係咪你呀?:
作者: hoichun    時間: 08-9-8 22:02

原帖由 TIN821 於 08-8-3 00:31 發表
你好呀!現在才回應會否太遲呢 因為我正開始準備上小學的資料,小女今年升k3, 09年入小一, 不知漢華是否適合她呢?  我又想問問, 現在入form 去小學是否太早呢?  請多多指教~~ ...

Hi Tin821

唔好意思....好耐冇上BK , 所以現在才覆你...... 你去左聽左簡介會先啦 (9月19日有1個你可以打去學校問下).  同埋去其他SCHOOL 講座 OR 簡介 .... 等等, 比較完先睇下邊間較適合你小女.

作者: hoichun    時間: 08-9-8 22:38

原帖由 Little_Wing_Mom 於 08-9-4 12:48 發表
Hi, Ivan 媽咪,

噢, 原來BB是你的兒子呀? 好可愛呀 !!! 我在屋企都叫我個女做BB家 ...

我個女唔喺讀杏花村路德會幼稚園果個, 係坐隔離果個"怕羞草".     

係呀!! 我個女琴日都喺學校畀蚊叮咗4大粒 ...

Hi ivan & little Wing MOM

IVAN ~ 你仔仔好攪笑.....知我地D家長坐到悶悶地... 真係識攪氣氛!

我仔仔都係1A  黑組....佢都有講話LIKE 返幼稚園多D...希望佢地遲D會適應啦 (我仔仔可能未慣全日普通話+英文...所以佢初初都成日一舊雲..呵呵!  但呢1,2日返黎就成日學老師講野 line-up, please, Dont talking, xXXXXXx....見到佢都好好笑 )!   

我仔仔都有講話比老師鬧.....但我又唔太擔心...., 我諗老師都係想佢地守規則 (大個仔大個女要做番小學生既行為).     先前校長都有講 升小一 係小朋友其中1個大既轉捩點.....我地家長都要比耐心及細心去留意小朋友....大家加油啦!

我仔仔返左學到今日....(拍拍拍).... 都唔見佢有比蚊叮!

第1日佢地食luch 我有返去幫手做家長義工..... 見P1班D小朋友都好醒目.... 老師帶佢地排洗...回班房後老師叫名就出去排隊拎飯, 要雙手+同嬸嬸講 謝謝!  全班拎哂飯要同老師講"大家吃飯+老師吃飯" 才開始吃,  吃完後自己拎出去放好後....就自動再去拎布抹台.    清潔完見佢地會自動自覺係後面書架拎書睇!    話哂佢地係小一第1日食LUCH都有咁既表現, 真係要比個GOOD 佢地, 我諗呢D 都係老師先前教導 ! (開頭我以為我地D義工家長會好忙..... .. 呵呵呵!)

作者: Ivan媽咪    時間: 08-9-9 14:06

Hi hoichun,

多謝你報料呀,等我哋知道小朋友喺學校食飯嘅情況,我問親我個仔都不得要領,一係就話唔記得,一係就亂咁答(個答案次次都唔同).

係呢,點至可做到家長義工架?係咪每日食午飯都有家長義工定係初初開學至有架?

另外我想問,昨天有普通話課,係咪應該帶"輕鬆學拼音"呢本書呀?因為我同亞仔一齊執書包時執咗呢本書返去,但昨天手冊寫上"欠帶書本(普)",如果唔係呢本咁應該帶邊本呀?

上星期數學有功課,但亞仔又唔記得帶本工作紙返屋企,結果又紅筆大大隻字寫住"未完成".幾咁論盡.希望佢有所改善啦.

亞仔每日返到屋企都唔多願提起學校d野,唯獨是問起佢"你嗰組今日有幾多分呀?"佢就最興奮. "今日有xxx分啦,白組有xxx分,不過最高分都係x組........."

係呢,你哋d小朋友習慣未呀?返到屋企有冇同你哋分享學校生活呀? :)
作者: hoichun    時間: 08-9-9 18:43

原帖由 Ivan媽咪 於 08-9-9 14:06 發表
Hi hoichun,

多謝你報料呀,等我哋知道小朋友喺學校食飯嘅情況,我問親我個仔都不得要領,一係就話唔記得,一係就亂咁答(個答案次次都唔同).

係呢,點至可做到家長義工架?係咪每日食午飯都有家長義工定係初初 ...

~冇呀... 9月1日開學果日...校長同上年D家長義工係門口傾野時..咁岩我經過, 校長認得我係P1 D 家長, 所以叫埋我幫手, 我只係做左第1日 jar 事關我要返工.... 但我聽佢地講想幫p1 luch 一段時間, 唔知依家仲有冇...(if 你想做就pm 個 phone number + 學生名...等我打比義工阿頭問下)

~普通話課 係帶"輕鬆學拼音"---> yes, 星期一次帶左返去, 老師都收左係學校 wor 冇帶返回家! ( 咁你本書有冇寫名呀)

~我仔仔都係only 講下 d 無謂野.... 呵呵, 佢都有講邊組咩分咁!   我諗佢地d小朋友都開始熟...係返學/放學途中見到...我仔就即刻跑前追!

~琴日我老呆同阿仔著錯校服....咁岩琴日我day off 所以可以係佢地小息時同佢換反 PE 服..., 換完之後我仔就一支箭咁跑去....跟住我慢慢行去睇...佢地P1 個個坐哂係長椅度食野+飲水.  跟住我問WHY 唔坐有木台果邊....佢地話呢邊可以一聽到鐘聲響就可快D排好隊... (心想唔知係咪有比賽...呵呵)!

作者: Little_Wing_Mom    時間: 08-9-9 20:21

IvanMom,

係呀, 我就係同你傾計個肥師奶呀! 我當時都估你係唔係IvanMom, 因為你講嘅野有的似,  Nice to meet you !!

hoichun,

多謝你報料, 我個女都係一舊雲, 好似今日, 佢話轉左組坐, 問佢點解, 佢又唔知, 其他嘅情形同你們個小孩一樣.

不過, 我今日見到B班嘅家長, 佢話B班幾好, 佢個女返學好開心, 佢個班老師沒有成日駡學生, 也沒有試過罰唔比小息, 可能我地個班啲學生比較百厭

原帖由 hoichun 於 08-9-9 18:43 發表

~冇呀... 9月1日開學果日...校長同上年D家長義工係門口傾野時..咁岩我經過, 校長認得我係P1 D 家長, 所以叫埋我幫手, 我只係做左第1日 jar 事關我要返工.... 但我聽佢地講想幫p1 luch 一段時間, 唔知依家仲有冇... ...

作者: TIN821    時間: 08-9-10 08:48     標題: 回覆 # 的文章

你們好!  我已入了form 申請 09 小一, 其賁這間學校難唔難入? interview 時會考咩? 我要預備什麼呢?  多謝指教~~
作者: Carol88Chan    時間: 08-9-10 09:59

原帖由 Ivan媽咪 於 08-9-8 14:38 發表
Hi Carol88Chan,

我個仔係參加去年10月第一輪面試,小朋友大約十人一組,先分組玩集體遊戲,然後再個別見老師,老師會分別用普通話同英文問佢問題(唔識答唔緊要,至緊要有反應.)考英文時畀d圖畫佢睇然後問佢係乜,亞仔話 ...

Ivan媽咪

多謝你,我會輕鬆D架啦。我都唔想比仔仔太大壓力,不過我仔仔都好鐘意漢華,成日都同我講要讀呢間學校,而且仲同自己D同學仔話小學會讀漢華中學(小學部)咁添。如果佢真係入到,希望佢會比心機讀書啦。
作者: Carol88Chan    時間: 08-9-18 10:42

我星期二入咗表申請啦。

我有個同事話,佢識得有個朋友曾經係漢華小學訓導處做,佢話漢華學校唔係咁好,D小朋友比較曳,又話D小朋友食點心時會將蛋糕用嚟玩,而且漢華專收其他學校唔收的學生,而且小班教學是因為收生不足所致。

請問各位家長,以上的情況否真的呢?
作者: evalauwm    時間: 08-9-18 13:54

Dear Ivan 媽咪, Little_Wing_Mom, KiuKiu2002 & hoichun,

各位大家好!好開心係到見到同班同學嘅家長呀!
請各位多多指教,希望日後有多d交流嘅機會‧‧‧‧‧‧

你地有冇參加親子遊呀?希望到時見到大家啦。

等我做個小統計先:-
1) Ivan 媽咪 - 仔 - P1A - 綠組
2) Little_Wing_Mom - 女 - P1A - 紅組
3) KiuKiu2002  - 女 - P1A - 白組
4) hoichun - 仔 - P1A - 黑組
5) evalauwm - 仔 - P1A - 幣!我唔知自己個仔係乜組添 ?!

作者: evalauwm    時間: 08-9-18 14:31

Dear Carol88Chan,

你好!

我想問吓你同事嘅朋友係幾耐之前係漢華訓導處到做呢?
係咪近呢一兩年嘅事呢?

點解我咁樣問係因為小學部係新校址呢邊到今年先步入第3年。 之前係西環舊校址嘅時候,小學部都已經停辦咗好多年, 究竟佢"話漢華學校唔係咁好,D小朋友比較曳"係幾時嘅事呢?

我要返工, 所以我無見到佢地小息時嘅情況。 不過我未決定俾仔入讀漢華之前, 一路有留意呢間學校d學生, 觀察佢地返學嘅情況, 行為表現, 我自己覺得佢地普遍都乖,都好斯文,而且學校都睇得好緊, 舊年我已經見到校長朝早係學校門口迎接d同學仔.....

至於專收其他學校唔收的學生, 我好肯定講我唔係囉。我地係大抽獎之前, 已經決定入漢華, 我亦知道同班有其他家長同我一樣, 一早就決定好入漢華。

而小班教學是否因為收生不足所致?? 而家政府要推行小班,唔使俾學費嘅學校都小班, 咁要交學費嘅漢華唔行小班, 咁佢咪失去一個競爭力?所以我相信佢跟本想行小班。既然佢跟本想行小班, 咁佢收生足不足同我選唔選佢, 無乜直接關係唧?

原帖由 Carol88Chan 於 08-9-18 10:42 發表
我星期二入咗表申請啦。

我有個同事話,佢識得有個朋友曾經係漢華小學訓導處做,佢話漢華學校唔係咁好,D小朋友比較曳,又話D小朋友食點心時會將蛋糕用嚟玩,而且漢華專收其他學校唔收的學生,而且小班教學是因為收生不足所致。 ...

作者: Carol88Chan    時間: 08-9-19 12:36

原帖由 evalauwm 於 08-9-18 14:31 發表
Dear Carol88Chan,

你好!

我想問吓你同事嘅朋友係幾耐之前係漢華訓導處到做呢?
係咪近呢一兩年嘅事呢?

點解我咁樣問係因為小學部係新校址呢邊到今年先步入第3年。 之前係西環舊校址嘅時候,小學部都已經停辦咗好多年 ...

evalauwm

你好,好多謝你解答我的問題,我同事的朋友應是在學校開辦初期時在訓導處做過。

我昨晚和老公提起這事,我老公話每間學校都有人鐘意有人唔鐘意,而且呢D新思維的學校,始終都唔係每個人都喜歡,只要自己決定咗,覺得適合自己小朋友就得啦,唔好理會其他人所講的嘢。現在聽完你的解答令我更加覺得不用理會了。

Thank you !
作者: TIN821    時間: 08-9-22 08:44

我想請問各位, 入 form 後大約幾耐先會收到 interview 的信呢?  謝謝各位
作者: hellobaby    時間: 08-9-23 12:38

以我上星期参加他们的座谈会,漢华应该是不够学生, 因为他们本来想收多些学生,但报读的不多, 所以只能开两班, 而不是三班. 我比较担心是中学含接, 他们中学是Brand 2 - 中中, 尽管他们说从今年开始, 他们会三班有一班用英文教, 好像又不太好, 有无意见, Share 吓, 吾该.
作者: KaWo    時間: 08-9-23 13:06

原帖由 evalauwm 於 08-9-18 13:54 發表
Dear Ivan 媽咪, Little_Wing_Mom, KiuKiu2002 & hoichun,

我有參加.

等我做個 ...

HELLO, 我是來加入的

KAWO - 仔 - P.1A   轉咗組,所以我唔知邊組?

作者: Carol88Chan    時間: 08-9-23 15:51

原帖由 hellobaby 於 08-9-23 12:38 發表
以我上星期参加他们的座谈会,漢华应该是不够学生, 因为他们本来想收多些学生,但报读的不多, 所以只能开两班, 而不是三班. 我比较担心是中学含接, 他们中学是Brand 2 - 中中, 尽管他们说从今年开始, 他们会三班有一班 ...

我都有同感,覺得佢哋真係比較小學生,亦比較擔心他們中學問題,始終覺得佢哋中學唔係咁好,所以都諗咗好耐,但係又好鐘意他們小學的教學理念,所以都決入Form申請,因為我諗住到仔仔讀中學時,如果他們的中學都唔係太好的話,就可以選擇派位,或報考其他中學,唔一定要選擇漢華中學。
作者: hellobaby    時間: 08-9-23 19:09

原帖由 Carol88Chan 於 08-9-23 15:51 發表

我都有同感,覺得佢哋真係比較小學生,亦比較擔心他們中學問題,始終覺得佢哋中學唔係咁好,所以都諗咗好耐,但係又好鐘意他們小學的教學理念,所以都決入Form申請,因為我諗住到仔仔讀中學時,如果他們的中學都唔係太好的話,就可 ...

I think I will submit the form also.  Actually I would like my kid has a happy primary school life.  I have make a wrong decision once for his kindergarten, so I have a big pressure and stress.
作者: minmin    時間: 08-9-23 20:43

hellobaby,

你簡左邉間幼稚園呀?
作者: hellobaby    時間: 08-9-23 22:08

原帖由 minmin 於 08-9-23 20:43 發表
hellobaby,

你簡左邉間幼稚園呀?

西湾河个间"明我幼稚园", 很多时我个仔都话吾番学, 他甚至哭得很利害, 说老师很凶, 说每天都不开心.  我跟我C6都觉得它们的老师没有爱心, 只要聴话成绩好的学生, 态度和见识又不特好, 又讲大话.  当我想转校, 不知是不是我个仔不觉意在校讲过, 老师跟他的关系好了. 我个仔又话不想转校. 之后就回复一样,  其实我个仔成绩也很好, 每年能拿到优异成绩奖, 但他就是接收不了老师很凶, 他常常说很惊, 很怕老师. 到现在K3, 他依然说很憎学校. 他记性好, 他会不开心很久.
作者: hoichun    時間: 08-9-24 00:15

原帖由 evalauwm 於 08-9-18 13:54 發表

等我做個 ...

有參加呀....到時見啦....
作者: Ivan媽咪    時間: 08-9-24 11:16

Hello, 大家好,

我哋都有參加親子遊呀,到時見啦......(不過我哋點相認呢?)

1) Ivan 媽咪 - 仔 - P1A - 綠組 (已轉黃組)
2) Little_Wing_Mom - 女 - P1A - 紅組 (已相認)
3) KiuKiu2002  - 女 - P1A - 白組
5) evalauwm - 仔 - P1A - 幣!我唔知自己個仔係乜組添 ?!
6) KAWO - 仔 - P.1A   轉咗組,所以我唔知邊組?
作者: Carol88Chan    時間: 08-9-24 11:55

原帖由 hellobaby 於 08-9-23 19:09 發表

I think I will submit the form also.  Actually I would like my kid has a happy primary school life.  I have make a wrong decision once for his kindergarten, so I have a big pressure and stress.

幫自己的小朋友選擇合適學校,真係好頭痛同大壓力,始終怕自己選擇錯了,會影響到小朋友的未來,所以我會選擇一些愉快學習的學校,而我仔仔的幼稚園就是這種學校,雖然唔係出名的幼稚園,但係就會令小朋友開生學習,我仔仔由Nursery到現在的K3,每天返學都好開心,放學會同我分享學校生活。所以小學我都會繼續選擇這種學校,就算唔係名校或出名的學校,起碼仔仔在6年的小學生活都會開心愉快。
作者: hellobaby    時間: 08-9-24 16:59

原帖由 Carol88Chan 於 08-9-24 11:55 發表

幫自己的小朋友選擇合適學校,真係好頭痛同大壓力,始終怕自己選擇錯了,會影響到小朋友的未來,所以我會選擇一些愉快學習的學校,而我仔仔的幼稚園就是這種學校,雖然唔係出名的幼稚園,但係就會令小朋友開生學習,我仔仔由Nurse ...

Will you try another 直资小学如港大同学会小学?
Have your submitted the form already?
作者: Carol88Chan    時間: 08-9-25 11:45

原帖由 hellobaby 於 08-9-24 16:59 發表

Will you try another 直资小学如港大同学会小学?
Have your submitted the form already?

我都有報港大同學會小學,28號 Frist interview,你呢?
作者: hellobaby    時間: 08-9-25 12:17

原帖由 Carol88Chan 於 08-9-25 11:45 發表

我都有報港大同學會小學,28號 Frist interview,你呢?

My first interview is arranged on Sep 27, 3pm to 4pm.
What is your reference no?  My number is 09100379, that mean I am the 379th candidate.
作者: Carol88Chan    時間: 08-9-26 11:31

原帖由 hellobaby 於 08-9-25 12:17 發表

My first interview is arranged on Sep 27, 3pm to 4pm.
What is your reference no?  My number is 09100379, that mean I am the 379th candidate.

我28/9, 9-10am,但係我冇留意 reference no.係幾多號喎,等我返屋企睇吓先。
作者: Charlotte_mom    時間: 08-9-26 11:39

一間學校新"開張", 難免會遇上收生問題, 做家長既, 有幾多敢take咁大個risk?
我大女讀緊港大同學會, 細仔而家k2, 開始物色緊學校, 漢華都係我target之一, 19號我都有去聽簡介會啊
唔好話漢華, 就算港同成立左好幾年, 都唔係咁多家長覺得呢d"新思維學校"可靠, 何況hw只有p1-p3? 不過就口碑黎講, 我覺得漢華呢幾年辦得唔錯, 我識得d柴灣區家長, 總會識d樓上樓下讀漢華, 都話佢唔錯, 學生都好乖好醒又讀得開心, 兩文三語環境好好, 老師好caring
可能而家想考入漢華都仲容易, 過多幾年, 如果hw能維持高質數, 上左軌道, 就會難好多了(就好似港同等直資一樣), 其實hw有小班教學, 真係好吸引呢!
原帖由 Carol88Chan 於 08-9-18 10:42 AM 發表
我星期二入咗表申請啦。

我有個同事話,佢識得有個朋友曾經係漢華小學訓導處做,佢話漢華學校唔係咁好,D小朋友比較曳,又話D小朋友食點心時會將蛋糕用嚟玩,而且漢華專收其他學校唔收的學生,而且小班教學是因為收生不足所致。 ...

作者: hellobaby    時間: 08-9-26 14:33

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-26 11:39 發表
一間學校新"開張", 難免會遇上收生問題, 做家長既, 有幾多敢take咁大個risk?
我大女讀緊港大同學會, 細仔而家k2, 開始物色緊學校, 漢華都係我target之一, 19號我都有去聽簡介會啊
唔好話漢華, 就算港同成立左 ...

Charlotte_mom,
Thanks for your sharing.  I also have the same feeling of your.  I think HW will try their best to build the good reputation and word of mouth in the coming years.  My real concern is that I don't like the brand 2 of HW secondary school.  Do you know what brand of HKUGA secondary school?
作者: Charlotte_mom    時間: 08-9-26 15:22

我都有想呢個point, 正如hw校長講, 中學係band two, 聽聞佢以前係左派學校, 所以一直校風都嚴謹的, 所以雖然成績唔係top, 不過學生都乖
而hkuga college仲新, 今年至開到f3, 要classify佢banding, 言之尚早, 據我所知, 都有部分家長會揀去考hkugac, 多數係小朋友讀左6年傳統學校, 發現唔太適合, 變得內向同無信心, 所以家長就揀間活動d既中學, 所以hkugac都有d好叻既傳統學校學生, 亦有家長唔想玩抽獎, 而hkugac學費都算合理又係英中, 所以都會揀, in general外來生想考入hkugac, 雖然唔可以講話要好top, 都要有返咁上下的
原帖由 hellobaby 於 08-9-26 02:33 PM 發表
Charlotte_mom,
Thanks for your sharing.  I also have the same feeling of your.  I think HW will try their best to build the good reputation and word of mouth in the coming years.  My real concern i ...

作者: hoichun    時間: 08-9-27 00:16

Hi All MAMI

今日阿仔比張 數學 評估既 PAPER 我簽名 (好似測驗卷咁...唔知佢地做果時用咩形式?).  估唔到咁快有評估.
作者: KaWo    時間: 08-10-2 13:16

囝囝評估完,都當是 GAME ,覺得好好玩.
作者: KiuKiu2002    時間: 08-10-5 13:11

Hi, 各位同學仔媽咪 :

唔好意思, 好耐沒上BK,我個女講,現在有13男9女, 好開心係到可以見到超過1/3都是同班, 我哋都有參加親子遊, 到時見!

1) Ivan 媽咪 - 仔 - P1A - 綠組 (已轉黃組)
2) Little_Wing_Mom - 女 - P1A - 紅組 (已相認)
3) KiuKiu2002  - - P1A - 白組 (已轉)
6) KAWO - 仔 - P.1A   轉咗組,所以我唔知邊組?

原帖由 Ivan媽咪 於 08-9-24 11:16 發表
Hello, 大家好,

我哋都有參加親子遊呀,到時見啦......(不過我哋點相認呢?)

3) KiuK ...

作者: TIN821    時間: 08-10-6 08:45

各位家長:

我入了FORM入漢華, 但未 INTERVIEW, 而政府的第1輪抽獎我也入了 FORM, 這會否有問題?   因為如果直資唔收, 我咪無左 1次機會?  如知道請告知~~~謝謝
作者: Little_Wing_Mom    時間: 08-10-7 21:44

各位P1班媽咪,

19號嘅旅行, 我要負責安排在車上時玩的小遊戲及道具, 大概要預備3個遊戲, 我要在只能確實2個, 最後1個不能確實(因好像太快便玩完)。

大家可否比啲意見, 急, 急, 急.......

作者: Little_Wing_Mom    時間: 08-10-7 21:51

KiuKiu2002,

你個女是 Yu X Kiu 嗎? P1A班只有一個女同學叫 XX Kiu。如果是的話, 你的女兒是我的女兒在班內其中一個好朋友....... (我的女兒叫 XX 詠)

原帖由 KiuKiu2002 於 08-10-5 13:11 發表

唔好意思, 好耐沒上BK,我個女講,現在有13男9女, 好開心係到可以見到超過1/3都是同班, 我哋都有參加親子遊, 到時見!

2) Little_Wing_Mom - 女 - P1A ...

作者: hoichun    時間: 08-10-7 22:32

3) KiuKiu2002  - - P1A - 白組 (已轉)
4) hoichun - 仔 - P1A - 黑組 (已轉)

唔緊要啦...好快玩完...咪我地唱下歌仔 或 考下小朋友D普通話..... .   

原帖由 KiuKiu2002 於 08-10-5 13:11 發表

2) Little_Wing_Mom - 女 - P1A ...

作者: hoichun    時間: 08-10-7 22:53

TIN821

好多家長都會好似你咁...一方面入FORM考直資, 跟手都會參加政府第1輪選校.... 係冇問題.  

因為如果直資唔收, 我咪無左 1次機會? -->sorry 唔太明你想問咩?

http://happypama.mingpao.com/cfm/ebook3.cfm?File=20080902/happy/happy.txt

呢條 LINK 關於升小一選校....裡面都有好多資料...希望你有用啦.

原帖由 TIN821 於 08-10-6 08:45 發表
各位家長:

我入了FORM入漢華, 但未 INTERVIEW, 而政府的第1輪抽獎我也入了 FORM, 這會否有問題?   因為如果直資唔收, 我咪無左 1次機會?  如知道請告知~~~謝謝 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 08-10-8 12:20

直資收左, 註冊時會要求家長簽undertaking放棄政府派位, 現階段(未收)無影響架
原帖由 TIN821 於 08-10-6 08:45 AM 發表
各位家長:

我入了FORM入漢華, 但未 INTERVIEW, 而政府的第1輪抽獎我也入了 FORM, 這會否有問題?   因為如果直資唔收, 我咪無左 1次機會?  如知道請告知~~~謝謝 ...

作者: jj825fung    時間: 08-10-9 17:41

其實我又唔係好擔心中學嘅問題,如果小學部攪得好的話,成班小朋友升上中學,咁中學咪變成好嘅中學囉!

純純個人意見 我囡囡現在讀三年班。

原帖由 Charlotte_mom 於 08-9-26 15:22 發表
我都有想呢個point, 正如hw校長講, 中學係band two, 聽聞佢以前係左派學校, 所以一直校風都嚴謹的, 所以雖然成績唔係top, 不過學生都乖
而hkuga college仲新, 今年至開到f3, 要classify佢banding, 言之尚早, 據我所 ...

作者: Carol88Chan    時間: 08-10-10 10:10

原帖由 jj825fung 於 08-10-9 17:41 發表
其實我又唔係好擔心中學嘅問題,如果小學部攪得好的話,成班小朋友升上中學,咁中學咪變成好嘅中學囉!

純純個人意見 我囡囡現在讀三年班。

...

jj825fung 你好,

你囡囡現在讀緊三年班,請問你覺得你囡囡讀成點呀?
是否讀得開心呢? 國語同英文能力是否有進步呢?

我囝囝今個星期六就面試啦,希望佢成功!
作者: jj825fung    時間: 08-10-10 12:24

Carol88Chan,

你好,我囡囡當然讀得很開心,每天都開開心心返學,我想這點是每個家長都喜歡看見的。

我囡囡是舊年二年級插班的,比較起以前的傳統學校,佢明顯地讀得輕鬆愉快,英文及國語都有進步,國語發音特別好,佢重成日話我發音不標準添!!!

希望你囝囝面試成功,順利加入我地嘅大家庭

原帖由 Carol88Chan 於 08-10-10 10:10 發表

jj825fung 你好,

你囡囡現在讀緊三年班,請問你覺得你囡囡讀成點呀?
是否讀得開心呢? 國語同英文能力是否有進步呢?

我囝囝今個星期六就面試啦,希望佢成功! ...

作者: minmin    時間: 08-10-10 13:54

請問各位媽咪, 當初你地有無諗過讀港大同學會?
如有, 請問點佢比較港大同學會和漢華呢?
或者點解唔簡港大同學會呢?

jj825fung,

唔該晒你之前既意見.

carol188chan,

你個仔in 請上黎報吓料.
我都入左申請, 但因我遲左交, 佢地話11月中先安排interview.
作者: Carol88Chan    時間: 08-10-10 16:09

原帖由 minmin 於 08-10-10 13:54 發表

jj825fung,

唔該晒你之前既意見.

我都入左申請, 但因 ...

minmin 你好,

我都有報港大同學會,但係第一次面試已經哀咗,冇機會進入第二次的面試。

聽日面試完漢華,再上嚟同你們分享啊!
作者: hoichun    時間: 08-10-10 19:19

minmin

我都有去聽過港大同學會講座....ng ..... 當時聽完冇諗住去報名.   

而漢華個仔仔去 interview 果時....漢華校長同我地d家長講解學校既情況同佢地既教學理念.....聽完我都覺得OK ...但最另我深刻既就係校長話 "每個小朋友都會有專長....有D 語言, 有D劃畫, 有D唱歌......等等, 所以佢地會比唔同機會每位小朋友去常試'.....等!    比我覺得學校係重視每位小朋友既發展!  

而漢華係新校....好睇得出....校長同老師都好想攪好間學校好有上進心!   所以最後放棄讀傳統名校, 而決定比仔仔讀呢間學校 (+ 覺得仔仔比較適合)!

<<以上純粹個人感覺 + 選擇>>

希望你 or 各位 mami 可以選擇到心意 + 適合自己仔仔女女 既小學啦!

原帖由 minmin 於 08-10-10 13:54 發表

jj825fung,

唔該晒你之前既意見.

作者: minmin    時間: 08-10-10 22:32

hoichun,

你覺得港同有咩唔好呢? 你唔簡?

我個仔性格比較自我, 固執, 脾氣大 (佢係屋企就係咁). 但學校對佢既comment 係好好架喎  所以我擔心如讀"港同", 係一間咁大自由既學校, 佢既性格會變本加厲!!!!  聽完漢華簡介會, 對佢都有好感, 尤其是佢地
係上堂前會一齊睇故事書, 培養閱讀i興趣. 我就好buy.  其實2間教學模式差不多, 但總覺得漢華嚴d, 咁可能又啱我個仔多d.
作者: hoichun    時間: 08-10-10 23:04

minmin

一來聽講座果時.... 真係冇咩吸引到我.   
二來之前聽講都有好多老師流失....仲換埋個校長, 另我冇咩信心.
三來我仔係細仔...小班教學會對佢好d....而 漢華活動得黎都要求小朋友守規矩及要謙遜有禮。。。。等 (同埋我like漢華注重小朋友既語文 英文+普通話, 1星期3天英語日, 2天普通話日...另小朋友可以聽得多,講得多...實用於生活內.)

原帖由 minmin 於 08-10-10 22:32 發表
hoichun,

你覺得港同有咩唔好呢? 你唔簡?

我個仔性格比較自我, 固執, 脾氣大 (佢係屋企就係咁). 但學校對佢既comment 係好好架喎  所以我擔心如讀"港同", 係一間咁大自由既學校, 佢既性格會變本加厲!!!!   ...

作者: Carol88Chan    時間: 08-10-13 10:15

jj825fung,

唔該晒你之前既意見.

星期六我囝囝Interview咗,當日係小朋友自己入另外一個班房,同幾個小朋友一齊玩,然後問吓佢問題咁。

我囝囝話要寫自己的中英文名,數學問5-3=?,英文就問猴子,牛和獅子的英文係咩?,仲有問咗D英文字點讀,中文我囝囝講得唔清楚,所以唔知問咩。其他的我囝囝講得唔多,大概是這樣。

而家長係小朋友interview其間,會有老師或副校長個別接見,家長可詳細詢問學校的清況,而老師亦會詢問家長小朋友有什麼特長同有什麼興趣等等。
作者: hoichun    時間: 08-10-13 12:43

原帖由 Carol88Chan 於 08-10-13 10:15 發表

星期六我囝囝Interview咗,當日係小朋友自己入另外一個班房,同幾個小朋友一齊玩,然後問吓佢問題咁。

我囝囝話要寫自己的中英文名,數學問5-3=?,英文就問猴子,牛和獅子的英文係咩?,仲有問咗D英文字點讀,中文我囝囝講得唔清 ...

我仔仔話佢 interview 時....中文係用普通話問佢野.
作者: minmin    時間: 08-10-13 13:50

carol,

唔該晒! 你個囝咁叻, 可以講番晒interview既野.
個次in"港同"時, 我問個囝老師問過d乜,
佢都係咁咦講左d咋!!! 佢話唔記得啦喎

簡政府學校時, 你簡左邊間? 你係咪住東區?
我就簡左'柴米'.

作者: Carol88Chan    時間: 08-10-13 15:13

原帖由 hoichun 於 08-10-13 12:43 發表

我仔仔話佢 interview 時....中文係用普通話問佢野.

係呀? 我問囝囝中文係咪用普通話問你,佢又話唔係,問佢咁老師問過D咩,佢又講咗一大堆嘢,但係我都唔知佢講咩,問多幾問佢就發脾氣話我講極都唔明,唔肯再講啦!

可能佢自己都唔知老師問佢D咩啦,唉! 唔知收唔收佢呢? 佢既表現都係嘛嘛地。
作者: Carol88Chan    時間: 08-10-13 15:18

原帖由 minmin 於 08-10-13 13:50 發表
carol,

唔該晒! 你個囝咁叻, 可以講番晒interview既野.
個次in"港同"時, 我問個囝老師問過d乜,
佢都係咁咦講左d咋!!! 佢話唔記得啦喎

簡政府學校時, 你簡左邊間? 你係咪住東區?
我就簡左'柴米'. ...

唔係呀!我囝囝都係咁,之前見"港同"都係講D唔講D,有D就話唔記得,都唔係全部可以講返晒出嚟嫁。

我係住東區,政府學校我就揀咗舊基灣。
作者: TIN821    時間: 08-10-13 20:22

原帖由 Carol88Chan 於 08-10-13 10:15 發表

我囝囝話要寫自己的中英文名,數學問5-3=?,英文就問猴子,牛和獅子的英文係咩?,仲有問咗D英文字點讀,中文我囝囝講得唔清 ...
你好!  我都有參加  11/10 的 interview, 但個老師無問我小朋友的興趣和尊長wor, 淨係問我有咩想問炸
作者: TIN821    時間: 08-10-13 20:27

各位家長:

請問知吾知漢華大約幾時會通知是否取錄呢?  謝謝各位~~
作者: Carol88Chan    時間: 08-10-14 09:39

原帖由 TIN821 於 08-10-13 20:22 發表
你好!  我都有參加  11/10 的 interview, 但個老師無問我小朋友的興趣和尊長wor, 淨係問我有咩想問炸

TIN821 你好!

當仔接見我哋既係中學老師,佢解答完我哋的問題後,喺最後佢問我囝囝有咩尊長同鐘意D咩活動,或者可能係佢順便問吓啦,可能唔係全部老師都問掛!我都想知幾時會有結果呢!

你有冇參加當日在學校入口處的"優化"英文拼音班啊?
我就幫我囝囝報咗名,今個星期六開始上課,因為好似價錢幾便宜,所以想試吓。
作者: TIN821    時間: 08-10-15 08:33

原帖由 Carol88Chan 於 08-10-14 09:39 發表

TIN821 你好!

當仔接見我哋既係中學老師,佢解答完我哋的問題後,喺最後佢問我囝囝有咩尊長同鐘意D咩活動,或者可能係佢順便問吓啦,可能唔係全部老師都問掛!我都想知幾時會有結果呢!

你有冇參加當日在學校入口處的"優 ...
Carol88Chan,, 您好!

我當日都係中學老師接見, 我都無什麼特別再問, 只係講下我對漢華的感覺, 我無留意門口有活動參加wor, 是什麼來的? 可否告訴我?

a, 你第1輪自行收生有無入表呢? 揀左邊間, 我揀了培穚
作者: Carol88Chan    時間: 08-10-15 16:38

原帖由 TIN821 於 08-10-15 08:33 發表
Carol88Chan,, 您好!

我當日都係中學老師接見, 我都無什麼特別再問, 只係講下我對漢華的感覺, 我無留意門口有活動參加wor, 是什麼來的? 可否告訴我?

a, 你第1輪自行收生有無入表呢? 揀左邊間, 我揀了培穚 ...

當日係入口處,有一張枱,係由漢華同合一資優教育機構合辦的"Alpha Phonice and Reading Programme",價錢都幾平,全個課程分四期,每期HK780/8堂,每堂1.5小時,平均每小時$65,聽佢哋介紹主要是教小朋友英文拼音的基礎,一班有20個小朋友,兩位老師,有外籍老師。

我囝囝喺另一處上緊一個拼音班,學費要$135一堂,而且得1小時,雖然都是外籍老師,但係一班都成8個小朋友,比漢華辦的貴很多。所以我就報了這個課程試吓囉。

我第1輪揀咗西灣河舊基灣。柴米今年好似話好多人揀喎,咁如果漢華同柴米都收咗,你會揀邊間呢?
作者: Carol88Chan    時間: 08-10-15 16:44

原帖由 Carol88Chan 於 08-10-15 16:38 發表

當日係入口處,有一張枱,係由漢華同合一資優教育機構合辦的"Alpha Phonice and Reading Programme",價錢都幾平,全個課程分四期,每期HK780/8堂,每堂1.5小時,平均每小時$65,聽佢哋介紹主要是教小朋友英文拼音的基礎,一班有20 ...

TIN821,

我攪錯咗,你係揀培僑先啱,咁如果培僑同漢華都收,咁你會點揀呢? 如果兩間都收我個仔,我會揀漢華呢。
作者: minmin    時間: 08-10-15 20:43

carol,

點解? 基灣個個都話好同埋佢地升中都好好?
作者: TIN821    時間: 08-10-16 08:37

原帖由 Carol88Chan 於 08-10-15 16:44 發表

TIN821,

我攪錯咗,你係揀培僑先啱,咁如果培僑同漢華都收,咁你會點揀呢? 如果兩間都收我個仔,我會揀漢華呢。
Carol88Chan,
我都未知呀, 其實我會覺得如果揀漢華, 小朋友係入面讀書會乖D, 最主要係因為揀漢華的家長我覺得佢地係好有心機去教小朋友, 而參加大抽獎的老實講句就咩人都有啦
作者: Carol88Chan    時間: 08-10-16 12:45

原帖由 minmin 於 08-10-15 20:43 發表
carol,

點解? 基灣個個都話好同埋佢地升中都好好?

因為漢華的老師及校長比我感覺好有教學熱成,佢哋都好想將小朋友教好。另外仲有以下幾點;

1) 用普通話及英語為主要教學語言,可以使小朋友學好兩
     文三語。
2) 小班教學可照顧好每個小朋友的需要。
3) 活動教學可段練小朋友思考及創作。
4) 少功課、默書、測驗及考試可令小朋友有更多時間閱讀
    課外書及參加課外活動,而且親子時間亦足夠,可令大
    家關係良好。
5) 學校資源足夠,學習環境良好。

而舊基灣我亦有去參觀,給我的感覺是;
1) 主要以廣東話教學,英文外籍老師1星期只有一堂,而
    且只有P1-P4有提供,普通話1星期只有兩堂。
2) 每班大約30人,老師很難照顧到每位小朋友的需要。
3) 都是活動教學。
4) 多功課、默書、測驗及考試,每日小朋友放學就要趕住
    做功課,溫書等,冇多餘時間可上課外活動,雖然學校
    都提倡每位小朋友"一生一體藝",但係佢哋老師話都要
    睇吓小朋友的時間夠唔夠。學校亦鼓勵同學借圖書回家
    看,但係如果小朋友做功課及溫習已用晒每日的時間,
    咁就冇時間可以閱讀課外書了。最後連親子時間都要減
    少。
5) 學校資源有限,學習環境一般。

雖然基灣派中學都唔錯,但我就根據以上的分柝,決定比囝囝讀漢華呢。
作者: minmin    時間: 08-10-16 13:52

carol,

thank you.

check pm please.
作者: TIN821    時間: 08-10-21 23:39

原帖由 Carol88Chan 於 08-10-14 09:39 發表

TIN821 你好!

你有冇參加當日在學校入口處的"優 ...
Carol88:
今日收到漢華封取錄信啦~~
但信上話要簽一份小一留位保證書, 咁係咪即係我連第1輪抽簽都要放棄呢?
作者: minmin    時間: 08-10-22 09:06

恭喜晒!

唔知佢地係咪會留返d位, 比11月中in 既小朋友?

作者: Carol88Chan    時間: 08-10-22 12:30

原帖由 TIN821 於 08-10-21 23:39 發表
Carol88:
今日收到漢華封取錄信啦~~
但信上話要簽一份小一留位保證書, 咁係咪即係我連第1輪抽簽都要放棄呢?

我都收到取錄信啦,簽咗小一留位保證書,就應該是放棄第二輪抽簽掛,第一輪都交咗表啦,應該冇影響掛。如果係第一輪津校就取錄,咁你又決定讀津校,就最多冇咗漢華留位果$500啫,我諗係咁掛。唔知有冇其他媽咪知道係咪咁呢?
作者: TIN821    時間: 08-10-22 19:49

原帖由 Carol88Chan 於 08-10-22 12:30 發表

我都收到取錄信啦,簽咗小一留位保證書,就應該是放棄第二輪抽簽掛,第一輪都交咗表啦,應該冇影響掛。如果係第一輪津校就取錄,咁你又決定讀津校,就最多冇咗漢華留位果$500啫,我諗係咁掛。唔知有冇其他媽咪知道係咪咁呢? ...
Carol88,
都可能係wor, 你個小朋友d普通話得唔得嫁?  我個女都唔願講普通話, 遲d要吹谷下佢先得
作者: Carol88Chan    時間: 08-10-23 09:22

原帖由 TIN821 於 08-10-22 19:49 發表
Carol88,
都可能係wor, 你個小朋友d普通話得唔得嫁?  我個女都唔願講普通話, 遲d要吹谷下佢先得

我個仔就幾鐘意講普通話,而家學校都有教少少普通話,佢返到屋企就會講返出嚟,有時仲會問我一D字的普通話點講添,但係佢就唔鐘意講英文囉。
作者: TIN821    時間: 08-10-23 19:53

原帖由 Carol88Chan 於 08-10-23 09:22 發表

我個仔就幾鐘意講普通話,而家學校都有教少少普通話,佢返到屋企就會講返出嚟,有時仲會問我一D字的普通話點講添,但係佢就唔鐘意講英文囉。 ...
咁你就好啦~~我就驚驚地,你有無報津校呀?  還是疊埋心水讀漢華?
作者: Carol88Chan    時間: 08-10-24 09:40

原帖由 TIN821 於 08-10-23 19:53 發表
咁你就好啦~~我就驚驚地,你有無報津校呀?  還是疊埋心水讀漢華?

我就疊埋心水比囝囝讀漢華,費事再諗咁多。都唔駛驚既,我囝夠唔鐘意聽講英文啦,我就諗住比佢讀漢華,迫佢聽多D,我相信經過一段時間佢就唔再抗拒啦。
作者: hoichun    時間: 08-10-24 23:53

原帖由 Carol88Chan 於 08-10-24 09:40 發表

我就疊埋心水比囝囝讀漢華,費事再諗咁多。都唔駛驚既,我囝夠唔鐘意聽講英文啦,我就諗住比佢讀漢華,迫佢聽多D,我相信經過一段時間佢就唔再抗拒啦。 ...

都係ga ....我仔仔初初都抗拒....但係返左個幾月佢都開始習慣, 見佢同老師講野都係用 普通話 or 英文 .  (佢仲同我講老師唔識講我地d 話嫁...要同佢地講普通話 or 英文)

ps : 我朋友個 fd 佢小朋友都去考漢華....but 唔收...

作者: TIN821    時間: 08-10-25 08:37

[quote]原帖由 Carol88Chan 於 08-10-24 09:40 發表

我就疊埋心水比囝囝讀漢華,費事再諗咁多。都唔駛驚既,我囝夠唔鐘意聽講英文啦,我就諗住比佢讀漢華,迫佢聽多D,我相信經過一段時間佢就唔再抗拒啦。 ... [/quote咁又係..都唔擔心得咁多, 反正小朋友0既能力有時會超過父母想象, 如有咩事大家要保持聯絡啊~~
作者: TIN821    時間: 08-10-25 08:40

原帖由 hoichun 於 08-10-24 23:53 發表

都係ga ....我仔仔初初都抗拒....但係返左個幾月佢都開始習慣, 見佢同老師講野都係用 普通話 or 英文 .  (佢仲同我講老師唔識講我地d 話嫁...要同佢地講普通話 or 英文)

ps : 我朋友個 fd 佢小朋友都去 ...

你朋友都唔洗失望0既, 可能津校派得好呢~~

係呢, 你仔仔係咪讀緊 p1呀?  可否與我們分享下呢~
作者: Carol88Chan    時間: 08-10-25 11:37

原帖由 hoichun 於 08-10-24 23:53 發表

ps : 我朋友個 fd 佢小朋友都去 ...

希望我囝囝出年返漢華,可以好似你囝囝咁快適應就好 la。
作者: Carol88Chan    時間: 08-10-25 12:04

原帖由 TIN821 於 08-10-25 08:37 發表
[quote]原帖由 Carol88Chan 於 08-10-24 09:40 發表

我就疊埋心水比囝囝讀漢華,費事再諗咁多。都唔駛驚既,我囝夠唔鐘意聽講英文啦,我就諗住比佢讀漢華,迫佢聽多 ...

喺啊,小朋友o既能力,有時真係估佢唔到架,所以都唔駛太擔心o既。好啊,如果有D咩事,我哋可以互相交留吓啊。希望我哋o既小朋友可以做到同學仔啦。
作者: hoichun    時間: 08-10-25 18:44

原帖由 TIN821 於 08-10-25 08:40 發表

你朋友都唔洗失望0既, 可能津校派得好呢~~

係呢, 你仔仔係咪讀緊 p1呀?  可否與我們分享下呢~

係呀...我仔仔讀緊 P1 依家佢返學都好開心,  放學回家現在都識自己睇手冊做功課 + 執書包.  

~我見仔仔有本閱讀登記。。每日係學校睇左咩課外書就登記上去。(有時我都會試下佢有冇認真睇...初初佢就話唔記得內容 , 但係依家問佢..佢都講得番D內容出黎 ), 我覺得學校除左要上堂教書外...佢地都會分配d時間出黎比小朋友去睇多d 課外書.....呢樣野我覺得幾好 同埋小班教學真係好好多... 上堂時個個小朋友都有機會發問+參與. !  

[ 小一開學果時都有d 學校生活分享可看回頭幾頁.]

**不過最重要係揀一間自己心意+適合自己的小朋友既學校, 小朋友返得開心自然好快適應ga la (其實同自己大人一樣...若開心果日做野都特別爽.... )

希望你地都搵到間 自己心意+適合自己小朋友既學校啦!

作者: chun12    時間: 08-10-29 22:03

Hi all Hon Wah mum

May I know  why did you choose this school?  I am still wondering whether to take the school offer or not as I do not know anybody studying here. Seems it's far less popular than HKUGA in the same district.

But the teachers/principal look very nice and real heart.

Thanks,
作者: hoichun    時間: 08-10-30 20:36

原帖由 chun12 於 08-10-29 22:03 發表
Hi all Hon Wah mum

May I know  why did you choose this school?  I am still wondering whether to take the school offer or not as I do not know anybody studying here. Seems it's far less popular than H ...

Hi chun12

HKUGA 創校年份 2002
HW小學 - 2006(現在只有P.1-3) , 中學創校年份1945.

其實上年揀小學時, 我都不知有 HW 呢間小學....都只是有朋友介紹....HW 多數靠口碑 (人傳人ONLY).   
上年我都同你一樣........為了揀小學都煩惱左好耐...好多時都訓唔著.   

其實你睇番前幾頁 約P.3 都有幾位MAMI 對 HW 啟發 + WHY 揀HW......其中1個 Charlotte_mom 佢有小朋友都讀緊HKUGA及都有去聽HW簡介會....你可以參考下.

作者: chun12    時間: 08-10-31 23:42

Hoichun
thanks for the reply, so is  you kid happy with the school?
作者: hoichun    時間: 08-11-1 14:44

原帖由 chun12 於 08-10-31 23:42 發表
Hoichun
thanks for the reply, so is  you kid happy with the school?

初初頭1-2星期要適應 ....因新環境,新老師,新同學 + 上堂要做普通話+英文.   但現在每天上學他都很開心...他們同學與同學之間都很close.

其實每間學校都有自己既 長 或 短處....而重要是 看自己小朋友(性格) 去選那類教學模式 會較適合 他/她們 及又能發揮到小朋友自己 而又 合付家長要求.

(上年到最後要 2揀1時 唔知點解好驚自己揀錯.  再努力搵資料及一些專業意見....最後我明白 我一開頭是只選了自己大人覺得好既學校....而忽略了小朋友本身!)   

另 "家庭教育" 都非常 重要!

以上是我上年選小學經驗... 大家可以分享下!

http://www.hkedcity.net/article/parent_infant_school/050909-006/index.phtml   --->我覺得黃教授既選校心得都好中肯.

其中他說 "選擇學校就像選擇配偶,我們不是選擇最好的,而是選擇最匹配的" 這句話對我非常深刻!

作者: minmin    時間: 08-11-1 14:51

hoichun,

2簡1, 邊間呀?
作者: hoichun    時間: 08-11-1 15:17

原帖由 minmin 於 08-11-1 14:51 發表
hoichun,

2簡1, 邊間呀?

傳統名校 vs HW .... 最後揀HW 只是覺得此校的教學模式比較適合自己小朋友.
作者: hellobaby    時間: 08-11-3 12:25

原帖由 hoichun 於 08-11-1 15:17 發表

傳統名校 vs HW .... 最後揀HW 只是覺得此校的教學模式比較適合自己小朋友.

hoichun,
我想问吓, 你个小朋友读得开心, 但请问你觉得佢学识方面, 会唔会跟传统的学校差些呢? 你又担唔担心佢地中学只是BAND 2 呢?
作者: hoichun    時間: 08-11-3 14:29

原帖由 hellobaby 於 08-11-3 12:25 發表

hoichun,
我想问吓, 你个小朋友读得开心, 但请问你觉得佢学识方面, 会唔会跟传统的学校差些呢? 你又担唔担心佢地中学只是BAND 2 呢?

你以上問題我上年都重複想了好多次 ... 呢個問題我都有問過校長, 佢話開心上學就等如=學野小左?  開心上學只會另學生在愉快心情學習 更快更易入腦 (即係開心時吃飯都會吸收得好D啦)!  重要係學校是否能提供有學習氣氛既環境比學生 及 家長都要與學校合作啦.  (開心上學唔係=日日都去玩...而唔駛做功課, 唔駛溫書....等)

9月開學時...學校都有安排左1日比家長觀課, 我見大部份小朋友都好主動答問題 (用英 OR 普), 質素都幾好wor.  至於將來學校成績點....我覺得呢方面校長同老師都好努力發展.

傳統學校(BAND1), 課程一定比較深OR OVER level 及競爭自然大.... 若小朋友及家長都可以應付... 當然好啦 .

讀BAND 1 小學一定要 keep 住 top 幾多....事關你成績唔入某範圍....到升中一時, 便有機會派去 BAND 3 中學!  我得知身邊有些小朋友 讀 BAND 1 小學都有此情況.

hw 中 學雖然係 band 2 , 但係校風唔錯, 都幾好呀!  若學校發展再進步的話....咪可以升band lor.  

[許多家長都有壓力,
要為子女選「最好」的學校,心恐選錯了誤子女一生。
其實,沒有一所學校是完美的,
每所學校均有其長處及短處,就算老師也會有優秀的和平庸的。
家長需要選擇的,不是一所各方面都有最好表現的學校,
而是一所合理的好學校(reasonablygoodschool)。
有時候,孩子在一些競爭及壓力均較小的學校,可以有更大的發揮。

不要給自己很大壓力,
只要是一所不錯的學校,
子女的發展機會就不會輸給任何人。
]
此文由黃教授轉貼...可看以下網頁.

http://www.hkedcity.net/article/parent_infant_school/050909-006/index.phtml

作者: KaWo    時間: 08-11-3 15:36

6年後誰會知漢華是 band 1 or band 2.
我覺得應以小朋友的利害為出發點.
作者: hellobaby    時間: 08-11-3 18:51

原帖由 hoichun 於 08-11-3 14:29 發表

你以上問題我上年都重複想了好多次 ... 呢個問題我都有問過校長, 佢話開心上學就等如=學野小左?  開心上學只會另學生在愉快心情學習 更快更易入腦 (即係開心時吃飯都會吸收得好D啦)!  重要係學校是否能提供有學習 ...

非常谢谢你的回复.
其实我都希望小朋友读得开心, 小些压力. 但有时人又没能一下脱离一些既有的框框. 这些日子, 心理压力很大, 老是失眠怕选错, 害了小朋友, 加上孩子性格好象没定紧, 有适当的压力, 他会做得好, 但又不是一个主动,很接受新事物和挑战. 所以比较烦恼.
作者: TIN821    時間: 08-11-3 20:08

原帖由 hellobaby 於 08-11-3 12:25 發表

hoichun,
其實你想得太多了, 其實只要小朋友本身係讀書的材料, 他就一定會成功, 只要佢無學壞, 佢一樣可以繼續佢0既學業, 直至大學或更多, 所以, 我應為作為家長, 其實更應著重他們品德方面的問題。  你可以考慮一下~~
作者: hoichun    時間: 08-11-3 23:21

原帖由 TIN821 於 08-11-3 20:08 發表
  其實你想得太多了, 其實只要小朋友本身係讀書的材料, 他就一定會成功, 只要佢無學壞, 佢一樣可以繼續佢0既學業, 直至大學或更多, 所以, 我應為作為家長, 其實更應著重他們品德方面的問題。  你可以考慮一下~~ ...

TIN821

講得都岩嫁, 品德真係好重要!  若個人修養 缺品德,禮義廉恥...等 真係比佢讀到幾TOP 學校 或 有幾咁叻.....都是冇用.
作者: hoichun    時間: 08-11-18 20:16

12月6日(六) 9:45 開幕典禮 (憑請柬進場 - 行政長官主禮 )

12月6日(六)13:00-17:00 開放日

12月6日(六) 15:00 漢華中學中一入學簡介會
設有示範課,歡迎各位參觀 (時間: 4:15pm-4:50pm)
示範課座位有限,先到先得,額滿即止
網上預約
報名回條
http://www.honwah.edu.hk/hwpage/talk081206.htm

12月7日(日) 9:00-14:00  開放日

http://www.honwah.edu.hk/hwpage/openday.html
作者: hellobaby    時間: 08-11-25 00:15

收到汉华的OFFER LETTER, 将会报读, 但想问一下校车按排. 家住筲箕湾耀东, 有没有校车呢? 请问几点上车?
谢谢

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5