教育王國

標題: 請問有冇人知今年k3的同學仔大多數派往那間小學呢? [打印本頁]

作者: nakoagnes1    時間: 08-6-13 13:53     標題: 請問有冇人知今年k3的同學仔大多數派往那間小學呢?

作者: hellokitkitmoon    時間: 08-6-20 15:55

我都好想知呀,有冇媽咪幫下手
作者: HYT    時間: 08-6-25 23:28

原文章由 hellokitkitmoon 於 08-6-20 15:55 發表
我都好想知呀,有冇媽咪幫下手

妳不如家長日時去校務處望下, 好似有張升學報告表係窗口旁邊
作者: adacc    時間: 08-7-1 12:04

點解無人知? 係咪d人係k2升k3 已經多數轉晒校? 好少人係度派位?  
作者: ffeeii    時間: 08-8-13 12:15

原文章由 adacc 於 08-7-1 12:04 發表
點解無人知? 係咪d人係k2升k3 已經多數轉晒校? 好少人係度派位?  

點解咁講呢??????咩事要轉
作者: 醉醉    時間: 08-11-10 18:47

我看到由poster在校务处外。
升拔萃者较多。
作者: jojoplanet    時間: 08-11-11 12:34

家長會時我有問, 津校就係頭4個志願,但係私校都無乜資料因為可能d學生考到私校但係最後都係讀咗津校..佢話津校抽籤最大闗建係選學校填表..到時有briefing..

作者: winwin815    時間: 08-11-11 14:26

jojoplanet, 咁你有冇交留位費呀?

原帖由 jojoplanet 於 08-11-11 12:34 發表
家長會時我有問, 津校就係頭4個志願,但係私校都無乜資料因為可能d學生考到私校但係最後都係讀咗津校..佢話津校抽籤最大闗建係選學校填表..到時有briefing..
...

作者: jojoplanet    時間: 08-11-11 15:21

原帖由 winwin815 於 08-11-11 14:26 發表
jojoplanet, 咁你有冇交留位費呀?

我會星期四去交呀...
作者: winwin815    時間: 08-11-11 21:13

係喎係喎, 你遲我一星期架喎

原帖由 jojoplanet 於 08-11-11 15:21 發表

我會星期四去交呀...

作者: kathylam82    時間: 08-11-11 22:53

我個囡收左取錄信喇!係全日班架!
星期六去交留位費咯!
原帖由 winwin815 於 08-11-11 21:13 發表

作者: jojoplanet    時間: 08-11-11 23:06

原帖由 winwin815 於 08-11-11 21:13 發表

唔係呀, 我同你一樣係11月1號見架, 但係我收到信後同佢地講我星期五請唔到假, 咁要求13號交, 因為呢日我本身請咗假同BB返PLAYGROUP, 但係過咗13號唔交就無左個位架啦.
作者: winwin815    時間: 08-11-12 01:31

IC, 等到你咁耐, 又幾好喎

我睇返之前又一村家長d post, 見到你話你係校友黎 haha

原帖由 jojoplanet 於 08-11-11 23:06 發表

唔係呀, 我同你一樣係11月1號見架, 但係我收到信後同佢地講我星期五請唔到假, 咁要求13號交, 因為呢日我本身請咗假同BB返PLAYGROUP, 但係過咗13號唔交就無左個位架啦. ...

作者: jojoplanet    時間: 08-11-12 09:21

原帖由 winwin815 於 08-11-12 01:31 發表
IC, 等到你咁耐, 又幾好喎

我睇返之前又一村家長d post, 見到你話你係校友黎 haha

係呀我係又一村讀過, 但係無特權, 我都無話佢地聽...你係唔係仲有禮賢要in 呀..
作者: winwin815    時間: 08-11-12 12:12

我唔係呢個意思, 只係小朋友大多少少, 知道自己同媽咪讀埋同一間學校, 會好開心架, 我都想囡囡讀崇真, 有少少因為我同爸爸係崇真中學畢業

我有朋友就叫我交左錢, 照去in, 但係其實我prefer全日, 禮賢又無, 所以都未諗到時in唔in

原帖由 jojoplanet 於 08-11-12 09:21 發表

係呀我係又一村讀過, 但係無特權, 我都無話佢地聽...你係唔係仲有禮賢要in 呀..

作者: jojoplanet    時間: 08-11-12 12:24

原帖由 winwin815 於 08-11-12 12:12 發表
我唔係呢個意思, 只係小朋友大多少少, 知道自己同媽咪讀埋同一間學校, 會好開心架, 我都想囡囡讀崇真, 有少少因為我同爸爸係崇真中學畢業

我有朋友就叫我交左錢, 照去in, 但係其實我prefer全日, 禮賢又無, 所以都未 ...

係呀都幾開心架, 我個仔同我同一間醫院出世架..

我記得你係全職媽咪..其實點解要小朋友讀全日呢, 我覺得半日好d, 因為下午d時間大部份都係用咗黎食飯同午睡, 咁係屋企都得啦, 又減少感染到病既機會

我都要in 崇真, 我報咗英普班好想佢讀呢間因為起碼可以save到出去學oral english 同 mandarin 先, 但係諗下諗下佢得下午班我個仔通常7點幾起身有時有時午飯前唔肯再瞓咁佢下午返學會好累...都好煩..不過收先算啦, 我預咗佢唔收..
作者: winwin815    時間: 08-11-12 12:36

嘩....真好, 我有個朋友同佢媽媽同一間教堂行禮結婚, 又係一個好好既memory

我唔係全職媽媽黎架, 不過依家努力搵工中咋, 我兩個寶貝由2個月大就返育嬰園, 我地本身無工人架, 同埋可能慣左返全日, 我同我老公講, 返半日係3小時only, 佢會覺得"咁短, 返黎做咩", 所以係細仔未上k1前, 都以全日為首選, 到細仔上埋k1, 使費大左, 可能要再度下囉

原帖由 jojoplanet 於 08-11-12 12:24 發表

係呀都幾開心架, 我個仔同我同一間醫院出世架..

我記得你係全職媽咪..其實點解要小朋友讀全日呢, 我覺得半日好d, 因為下午d時間大部份都係用咗黎食飯同午睡, 咁係屋企都得啦, 又減少感染到病既機會

我都要in 崇 ...

作者: jojoplanet    時間: 08-11-12 12:41

原帖由 winwin815 於 08-11-12 12:36 發表
嘩....真好, 我有個朋友同佢媽媽同一間教堂行禮結婚, 又係一個好好既memory

我唔係全職媽媽黎架, 不過依家努力搵工中咋, 我兩個寶貝由2個月大就返育嬰園, 我地本身無工人架, 同埋可能慣左返全日, 我同我老公講, 返 ...

ic...
如果返開育嬰院都ok...都個b係那一間育嬰院呀? 咁如果你返工咁你細b雖人睇? 我個日係又一村既家長會都有幾個係全日班, 比例都多..都有d心郁想轉全不過我想下想下又覺得半日佢可以習中呢3個鐘學野呀......

作者: winwin815    時間: 08-11-12 14:23

我兩個寶貝都係育嬰園大架, 自2個月起, 大囡囡係足2歲時就轉左n1, 咁依家細仔就自己係育嬰園囉, 間育嬰園係沙田既

其實初讀書, 返全日好架, 自理能力高d, 因為要自己食飯, 訓覺, 當係一個training都好

原帖由 jojoplanet 於 08-11-12 12:41 發表

ic...如果返開育嬰院都ok...都個b係那一間育嬰院呀? 咁如果你返工咁你細b雖人睇? 我個日係又一村既家長會都有幾個係全日班, 比例都多..都有d心郁想轉全不過我想下想下又覺得半日佢可以習中呢3個鐘學野呀......
...

作者: jojoplanet    時間: 08-11-12 15:22

咁如果無工人, bb sick既時候係屋企雖人照顧佢地呀...

原帖由 winwin815 於 08-11-12 14:23 發表
我兩個寶貝都係育嬰園大架, 自2個月起, 大囡囡係足2歲時就轉左n1, 咁依家細仔就自己係育嬰園囉, 間育嬰園係沙田既

其實初讀書, 返全日好架, 自理能力高d, 因為要自己食飯, 訓覺, 當係一個training都好

...

作者: winwin815    時間: 08-11-12 15:41

自己請假囉, 生小朋友時份工比較free, 但係人工唔得, 後來搵返d正常工作, 就係因為咁, 無左份工囉

原帖由 jojoplanet 於 08-11-12 15:22 發表
咁如果無工人, bb sick既時候係屋企雖人照顧佢地呀...

作者: jojoplanet    時間: 08-11-12 15:52

原帖由 winwin815 於 08-11-12 15:41 發表
自己請假囉, 生小朋友時份工比較free, 但係人工唔得, 後來搵返d正常工作, 就係因為咁, 無左份工囉

IC...可以就不如做全職媽咪啦...我好想不過唔得...我覺得k2時做全職最好...可以開始同佢多d溝通, 又唔駛小學時成日要迫佢做功課...

作者: winwin815    時間: 08-11-12 22:05

我唔得架, 辛苦命, 一定要有野做, 我仲要勁唔like做家務, 近排失業在家, 都可以hea係電腦前一日, 我老公返黎無話我, 但係都好大壓力架嘛, 我都係鐘意自己搵自己使多d

原帖由 jojoplanet 於 08-11-12 15:52 發表

IC...可以就不如做全職媽咪啦...我好想不過唔得...我覺得k2時做全職最好...可以開始同佢多d溝通, 又唔駛小學時成日要迫佢做功課...

作者: jojoplanet    時間: 08-11-13 11:03

原帖由 winwin815 於 08-11-12 22:05 發表
我唔得架, 辛苦命, 一定要有野做, 我仲要勁唔like做家務, 近排失業在家, 都可以hea係電腦前一日, 我老公返黎無話我, 但係都好大壓力架嘛, 我都係鐘意自己搵自己使多d

...

咁又係呀...你無做野你老公都無出聲就好啦..我老公返黎見d地方唔夠乾淨會黑面...但係我係要返工架喎
作者: winwin815    時間: 08-11-13 11:19

因為我老公知我係唔會執屋既, 一齊左十年, 都係佢睇唔過眼動手, 多過我, 除左我d衫, 佢無從入手, 不過我會搞小朋友既野囉

原帖由 jojoplanet 於 08-11-13 11:03 發表

咁又係呀...你無做野你老公都無出聲就好啦..我老公返黎見d地方唔夠乾淨會黑面...但係我係要返工架喎

作者: jojoplanet    時間: 08-11-14 12:21

原帖由 winwin815 於 08-11-13 11:19 發表
因為我老公知我係唔會執屋既, 一齊左十年, 都係佢睇唔過眼動手, 多過我, 除左我d衫, 佢無從入手, 不過我會搞小朋友既野囉

我琴日in 完崇真..阿仔其實己好累因為無瞓晏覺, 中段表現都ok..尾段就唔肯坐低..但係個先生好似只係問我問題, 無問其他家長咁既...
作者: winwin815    時間: 08-11-14 16:43

無理由架喎, 你會唔會係最後一組, 佢地 趕住收工

原帖由 jojoplanet 於 08-11-14 12:21 發表

我琴日in 完崇真..阿仔其實己好累因為無瞓晏覺, 中段表現都ok..尾段就唔肯坐低..但係個先生好似只係問我問題, 無問其他家長咁既...

作者: jojoplanet    時間: 08-11-14 18:06

原帖由 winwin815 於 08-11-14 16:43 發表
無理由架喎, 你會唔會係最後一組, 佢地 趕住收工

我係b組應該仲有其他組架喎...臨到我既時候bb疴咗poopoo去咗同佢換片, 跟住d人入晒去...唔知會唔會係之前問咗佢地呢..
作者: winwin815    時間: 08-11-14 20:53

似係啦, 無理由只問你一個

原帖由 jojoplanet 於 08-11-14 18:06 發表

我係b組應該仲有其他組架喎...臨到我既時候bb疴咗poopoo去咗同佢換片, 跟住d人入晒去...唔知會唔會係之前問咗佢地呢..

作者: boboken    時間: 08-11-17 00:36

我想問你們幾時SEND報名表去祟真同又一村架, 我剛剛去想幫阿囡報呢兩間學校, 昨天才SEND信過去, 崇真只可報中英文下午班
作者: jojoplanet    時間: 08-11-17 09:50

原帖由 boboken 於 08-11-17 00:36 發表
我想問你們幾時SEND報名表去祟真同又一村架, 我剛剛去想幫阿囡報呢兩間學校, 昨天才SEND信過去, 崇真只可報中英文下午班

十月報架啦..其實兩間都唔似其他咁有DEADLINE...收滿生就無架啦...
作者: winwin815    時間: 08-11-17 12:16

崇真8月16日開始收form架啦, 越早報, 越早in, 當然學額都會多d啦

原帖由 jojoplanet 於 08-11-17 09:50 發表

十月報架啦..其實兩間都唔似其他咁有DEADLINE...收滿生就無架啦...

作者: B.B.Lam    時間: 08-11-17 16:14     標題: 回覆 # 的文章

校務處外的chart, 好似喇沙, 英華多, 仲有maryknoll, st. mary. 優才都有少少.
作者: kathylam82    時間: 08-11-18 21:39

但係個chart冇數字既,得條bar~

原帖由 B.B.Lam 於 08-11-17 16:14 發表
校務處外的chart, 好似喇沙, 英華多, 仲有maryknoll, st. mary. 優才都有少少.

作者: B.B.Lam    時間: 08-11-19 19:25

係呀, 睇條bar高低咋!我見喇沙英華最高lor, 都有幾個掛, kakaka...

原帖由 kathylam82 於 08-11-18 21:39 發表
但係個chart冇數字既,得條bar~

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5