教育王國

標題: 有關羅陳楚思 [打印本頁]

作者: yoyocabe    時間: 08-6-13 14:31     標題: 有關羅陳楚思

囡囡今年五年級,佢對呢間學校有興趣,聽聞呢間學校會轉直資,有無媽咪知道,Thx!!!
作者: fatpanda    時間: 08-6-13 14:47     標題: 回覆 #1 yoyocabe 的文章

這是位於九龍灣麗晶花園附近的學校嗎? 我只知道這是一間 band 2 的中文中學, 沒有聽到他將會轉為直資中學,  請其他媽咪補充, 謝謝!
作者: ^曾小姐^    時間: 08-6-14 18:19

係呢間學校老師曾向學生提及過09-10年學校會轉直資,而學校已向教署申請,有待批准
作者: yoyocabe    時間: 08-6-15 04:47

fatpanda,^曾小姐^:

Thank you,your information,Thank a lot!!!

yoyocabe^.^
作者: 木馬    時間: 08-6-16 21:29

作者: yoyocabe    時間: 08-6-16 21:54     標題: 回覆 #1 木馬 的文章

木馬:

Thankyou,我個囡囡D成績都幾差,應該係Band2-3既, 無走雞,但係佢操行分都可以有A-至A+,你知道呢間學校校風如何?

yoyocabe^.^
作者: 木馬    時間: 08-6-16 22:06

作者: yoyocabe    時間: 08-6-16 22:21     標題: 回覆 #1 木馬 的文章

木馬:

Thankyou!!!我想聽多小小呢間學校information,因為囡囡都好鍾意呢間學校,如果佢上到Band 2,我都會叫佢考慮讀梁季"yee"。

Yoyocabe^.^
作者: 木馬    時間: 08-6-19 21:28

作者: yoyocabe    時間: 08-6-20 05:03     標題: 回覆 #1 木馬 的文章

木馬:

多謝你支持,不過我都好驚囡囡又衰 ,我出一定要同佢進行地獄式特訓,希望佢Band會好D。

yoyocabe^.^
作者: moondisc    時間: 08-6-26 20:53

空言理想,得個「混」!

[ 本文章最後由 moondisc 於 08-6-26 20:58 編輯 ]
作者: 米妮    時間: 08-7-4 15:16     標題: 回覆 #1 moondisc 的文章

有無羅陳楚思既家長喺度呀 ?? 想了解多d呢間學校既校風同師資,聽講呢間學校升緊band喎,有無人知道呢?
作者: connie1214    時間: 08-7-5 11:44

升吾升band我就吾知, 不過, 我朋友個女3科主
科吾合格都可以入到晶英班,你可推測程度如何
作者: 米妮    時間: 08-7-8 19:03

hi connie1214,
想問你朋友個女.....係咪講緊近年既事,聽朋友講過呢間學校以前係 band 3,依家升到band 2 頭,有無羅陳楚思既家長,唔該入黎講下....

原文章由 connie1214 於 08-7-5 11:44 發表
升吾升band我就吾知, 不過, 我朋友個女3科主
科吾合格都可以入到晶英班,你可推測程度如何

作者: Karen`Kelly    時間: 08-7-8 19:59

羅陳既人好差!!成日當眾摟摟鍚鎉,比慈敬小學既學生見到曬!!又成日爆粗,無lala串人,差死``
作者: yoyocabe    時間: 08-7-9 04:46     標題: 回覆 #1 Karen`Kelly 的文章

我兩個朋友兩個囡今日第一志願入咗(Band 2頭學生),仲諗住出年比埋個囡入去讀有個照應,咁點算個囡仲幾鍾意呢間學校,有幾同學仔仲叫囡囡一齊報,幾個有伴wow
作者: connie1214    時間: 08-7-9 15:29

原文章由 米妮 於 08-7-8 19:03 發表
hi connie1214,
想問你朋友個女.....係咪講緊近年既事,聽朋友講過呢間學校以前係 band 3,依家升到band 2 頭,有無羅陳楚思既家長,唔該入黎講下....

是, 剛剛考完那次exam.
作者: connie1214    時間: 08-7-9 15:50

我仲聽我朋友講學校use money to attract
the band one student to study their
school. 若果學校有料洗吾洗做法
作者: Karen`Kelly    時間: 08-7-9 18:24     標題: 回覆 #16 yoyocabe 的文章

報呢間好易學壞!!
作者: 米妮    時間: 08-7-9 19:54

connie1214,
係點用錢吸引架 ? 可以pm 我嘛 ?

原文章由 connie1214 於 08-7-9 15:50 發表
我仲聽我朋友講學校use money to attract
the band one student to study their
school. 若果學校有料洗吾洗做法

作者: Pauly    時間: 08-7-9 20:00

點解突然有"拎"多負面新聞
作者: yoyocabe    時間: 08-7-9 21:16

我囡囡間小學係呢間學校附近,我成日都見到呢間學校D學生,又唔係咁壞
作者: 米妮    時間: 08-7-10 00:03

我都喺附近住,見到 d 學生都正經ok 喎

原文章由 yoyocabe 於 08-7-9 21:16 發表
我囡囡間小學係呢間學校附近,我成日都見到呢間學校D學生,又唔係咁壞

作者: connie1214    時間: 08-7-10 16:17

原文章由 米妮 於 08-7-9 19:54 發表
connie1214,
係點用錢吸引架 ? 可以pm 我嘛 ?

詳情我吾係好記得, 是我朋友上年講俾我聽, 我朋友個小朋友在這校讀, 所以佢知.如有任何錯浕, 請更正.
好似話若果你係band one 生佈讀, 就會俾獎學金以作獎勵.
.
作者: lauu    時間: 08-7-13 01:12

hello,

您們好!
我囝囝是讀這校. 今年升中三.
校風嚴謹. 由其是注重學生的行為. <我最愛這點>
學生由band 1至band 3都有, 但BAND 1比重越來越多.

學校方面是一所多方位學習形的中學, 無論上至老師, 下至家長, 都會有很多選擇課題給大家自選參加. 而學生亦會有機會到國外做交流生, 當地成績會計在本校成績表上, 所以不是遊學團那麼樣.

當初校長提出轉直資時, 曾對家長說: 基於1] 可自行選擇學生; 2] 可自行選擇教學語言.  但現在未落實原因是孫公提出可自行選擇教學語言, 校長會作多方面平估再才公報.

希望上述資料對你們有用.
作者: lauu    時間: 08-7-13 01:30

呀.....忘記回應"用錢吸引BAND 1生"一事.

我不大明白為何用這字眼.
其實有好多學校都會設"獎學金".
不過這校特別多.
有的獎學金還來至家教會呢!
作者: connie1214    時間: 08-7-13 22:37

獎學金是你入讀成績好用來獎勵.但係佢係小朋友如果係band one生而成功入讀,就比即獎金
(吾鐘意聽, 敬請勿鬧)
作者: lauu    時間: 08-7-14 01:48

我不是這校之行政人員, 不會作任何HARD SELL間學校.

你是有權對這方式的獎學金有異議.

我本人意見 : 有沒有獎學金是其次, 作為家長最重要考慮的是這校的BANDING是否配合你子女. 要是不配合學生BANDING, 現時有多多錢都無用. 眼光要放遠一點. 要考慮你心目中的幾所學校是否有基制配合將來的出路. 這樣是我選校的宗旨.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5