教育王國

標題: 有什麼好題意? 急..... [打印本頁]

作者: SALLY媽媽    時間: 08-6-26 16:13     標題: 有什麼好題意? 急.....

我女女下星期去澳洲遊學, 要買手信比當地家庭, 有什麼有平又有代表的禮物?請大家比D意見.
作者: 波子    時間: 08-6-26 16:38

原文章由 SALLY媽媽 於 08-6-26 16:13 發表
我女女下星期去澳洲遊學, 要買手信比當地家庭, 有什麼有平又有代表的禮物?請大家比D意見.

1. 買d細細個的蒸籠, 最好有埋蓋嗰d, 外國人都好鍾意.
2. 到中藝揀下d中式手工藝品.

[ 本文章最後由 波子 於 08-6-26 16:42 編輯 ]
作者: LittleKidult    時間: 08-6-26 17:14

我地有同樣煩惱, 我地諗住買把大中國扇或者對聯或者4雙筷子.....
原文章由 SALLY媽媽 於 08-6-26 16:13 發表

作者: ruby2004    時間: 08-6-26 17:31

去女人街睇吓啦 .
晚上就去廟街 .
作者: 87596    時間: 08-6-26 18:01

可在羅湖城買小茶壺做手信
作者: virgokaren    時間: 08-6-27 01:46

如要有香港字樣或些少香港味的,可以去duty free 走一轉。
作者: mother-cat    時間: 08-6-27 19:41

If you know the name of the host parents ,I suggest you to buy a pair of signets.I  had made such signets with a  
dragon and a pheonix and engraved both the English and Chinese names of my son's host parents.They totally costed $380.I think they are quite meaningful.But if you think it
is expensive,you can go to Tai Yuen Street of Wan Chai.
There is a shop which sells  many Chinese souvenirs  and
the cost is several dollars up.I'm sure you can find what
you want there.

[ 本文章最後由 mother-cat 於 08-6-27 19:43 編輯 ]
作者: clmutter    時間: 08-6-28 19:57

去裕華會平過中藝
作者: I_sister    時間: 08-6-29 13:33

咁啱既,我都去過澳洲暑假遊學團,係06年,
你地去澳洲邊度呀?我去左brisbane同cairns,
我哥陣買左一個木造玩具,係用波子玩架,
我roommate買左個繡花(當然只係看上去似)
手機袋仔~
係呢,因為host family可能會接待其他國籍既學生,e.g.我同屋有一個日本留學生、瑞士同丹麥既summer school學生,你地最好買多一兩份禮物做後備~~
作者: connie1214    時間: 08-7-3 16:12

買d細細個的蒸籠,可到上海街,那裡很多和平
作者: SALLY媽媽    時間: 08-7-10 12:12

多謝各位意見,我最後買了兩件公仔穿的旗袍。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5