教育王國

標題: 優才書院賣物會 (7月5日) [打印本頁]

作者: dabbycheung    時間: 08-6-26 18:44     標題: 優才書院賣物會 (7月5日)

日期  : 7月5日

時間  : 上午9:00 - 下午2:00

地點  : 優才書院將軍澳校舍

內容  : 由『籌款委員會』统籌的《慈善賣物會》,即將於7月5日(星期六)假將軍澳校舍舉行。承蒙各班代表的支持和協助,現已有19個班別報名,合共17個慈善攤檔將會展出。

為使當日義賣活動的氣氛更加熱鬧,除了課室攤檔之外,『籌款委員會』將會擺設《中央義賣攤檔》,集中義賣家長捐贈之二手物品。《中央義賣攤檔》義賣的二手物品主要包括圖書、刊物、正版CD/VCD/DVD、玩具、樂器、文具、手袋、電器用品等。

希望各位家長擁躍支持。

此賣物會雖然只歡迎優才家長,但如其他家長有興趣到來參加,可以先pm我,然後當日我再安排進場。

[ 本文章最後由 dabbycheung 於 08-6-26 18:46 編輯 ]
作者: edea    時間: 08-6-26 18:50

請支持, 有空來我們1A班攤檔幫襯
作者: dabbycheung    時間: 08-6-26 19:07

我又賣下告白先 ,9年級到時會擺5盤到會,希望大家多多幫襯!

作者: edea    時間: 08-6-26 20:59

原文章由 dabbycheung 於 08-6-26 19:07 發表
我又賣下告白先 ,9年級到時會擺5盤到會,希望大家多多幫襯!

我過黎食野,順便同妳相認先
作者: summummum    時間: 08-6-27 00:17

請問歡迎我們一家三小口呀?

希望到時能同各位優才家長學習.

Summummum
作者: 中天英    時間: 08-6-27 01:02

到時同大家見面喇, 我大约 10 点到。

原文章由 dabbycheung 於 08-6-26 18:44 發表

內容  : 由『籌款委員會』统籌的《慈善賣物會》,即將於7月5日(星期六)假將軍澳校舍舉行。承蒙各班代表的支持和協助,現已有19個班別報名,合 ...

作者: dabbycheung    時間: 08-6-27 08:48

原文章由 edea 於 08-6-26 20:59 發表

我過黎食野,順便同妳相認先

我怕你到時認錯人喎! 事關9年級個檔攤,當日我只會出錢唔出力。

其實當日我另有重要任務,我好大機會會長註《中央義賣攤檔》,所以係果邊搵我會易D.
作者: dabbycheung    時間: 08-6-27 08:51

原文章由 summummum 於 08-6-27 00:17 發表
請問歡迎我們一家三小口呀?

希望到時能同各位優才家長學習.

Summummum

當然歡迎!學校話會邀請所有準家長,到時見!
作者: meimeilam    時間: 08-6-27 09:23

原文章由 edea 於 08-6-26 18:50 發表
請支持, 有空來我們1A班攤檔幫襯

唔該順便行埋過嚟 5D 班丫。
作者: edea    時間: 08-6-27 13:05

meimeilam:
一定一定!

dabby:
果日我會試下追尋妳, 睇下軍生得唔得閒帶我去搵妳先
作者: dabbycheung    時間: 08-6-27 15:58

原文章由 edea 於 08-6-27 13:05 發表
meimeilam:
一定一定!

dabby:
果日我會試下追尋妳, 睇下軍生得唔得閒帶我去搵妳先

元元媽咪都見過我架!
作者: edea    時間: 08-6-27 18:25

原文章由 dabbycheung 於 08-6-27 15:58 發表

元元媽咪都見過我架!

咁我孖住元元媽咪黎見妳, 帶埋Mandy_ng_bb黎搵妳好冇

仲想見下傳聞中貌似金城武既中生
作者: mandy_ng_bb    時間: 08-6-28 00:35

原文章由 edea 於 08-6-27 06:25 PM 發表

咁我孖住元元媽咪黎見妳, 帶埋Mandy_ng_bb黎搵妳好冇

仲想見下傳聞中貌似金城武既中生

edea, 好呀好呀, 除咗妳同軍生, 見埋dabby & 中生, 就差唔多見齊我地呢個forumo既 "膽" 啦!!   
莫講話係08 or 09家長, 我係07家長, 都獲益良多, 多謝各位!!!
作者: 軍魁星    時間: 08-6-28 02:01

原文章由 mandy_ng_bb 於 08-6-28 00:35 發表

edea, 好呀好呀, 除咗妳同軍生, 見埋dabby & 中生, 就差唔多見齊我地呢個forumo既 "膽" 啦!!   
莫講話係08 or 09家長, 我係07家長, 都獲益良多, 多謝各位!!! ...

互相認識完請記得過來2AB個聯合booth, 一齊幫襯我, 我會盡量影得你地個小朋友靚d.
作者: edea    時間: 08-6-28 09:01

原文章由 mandy_ng_bb 於 08-6-28 00:35 發表

莫講話係08 or 09家長, 我係07家長, 都獲益良多, 多謝各位!!! ...

Cherrie冇事嘛? 佢尋曰冇返學喎? Justin都兩日冇返,希望小朋友快d好番啦!
作者: edea    時間: 08-6-28 09:03

原文章由 軍魁星 於 08-6-28 02:01 發表

互相認識完請記得過來2AB個聯合booth, 一齊幫襯我, 我會盡量影得你地個小朋友靚d.

係咪用你部高清相機
作者: 軍魁星    時間: 08-6-28 09:28

原文章由 edea 於 08-6-28 09:03 發表

係咪用你部高清相機

收得你錢, 一定高清啦.

仲有仲有, 如果自備單鏡反光機, 我會免費幫你set機, 用返你自已部機影都得.  錢........................我地當然照收啦.
作者: littlesister    時間: 08-6-28 12:02

e~ 原來賣物會係上晏架, 阿女有份做路人甲表演, 要3-10pm standby喎, 咁咪成日要係優才蒲囉

原文章由 dabbycheung 於 08-6-26 18:44 發表

內容  : 由『籌款委員會』统籌的《慈善賣物會》,即將於7月5日(星期六)假將軍澳校舍舉行。承蒙各班代表的支持和協助,現已有19個班別報名,合 ...

作者: littlesister    時間: 08-6-28 12:04

軍生,

有冇得o係 bk 預約左先架? 我怕你個booth太受歡迎, 我地遲去冇得影喎

原文章由 軍魁星 於 08-6-28 09:28 發表

收得你錢, 一定高清啦.

仲有仲有, 如果自備單鏡反光機, 我會免費幫你set機, 用返你自已部機影都得.  錢........................我地當然照收啦. ...

作者: 軍魁星    時間: 08-6-28 13:38

原文章由 littlesister 於 08-6-28 12:04 發表
軍生,

有冇得o係 bk 預約左先架? 我怕你個booth太受歡迎, 我地遲去冇得影喎

你覺得我地會太受歡迎咩?  我地仲唸緊$50/3張 會唔會太貴, 唸緊要唔要減價或加送贈品.

你地覺得呢?  當然, 一切收費最後會全數捐給學校, 不會扣除任何開支.
作者: meimeilam    時間: 08-6-28 15:15

原文章由 軍魁星 於 08-6-28 13:38 發表

你覺得我地會太受歡迎咩?  我地仲唸緊$50/3張 會唔會太貴, 唸緊要唔要減價或加送贈品.

你地覺得呢?  當然, 一切收費最後會全數捐給學校, 不會扣除任何開支. ...

我覺得 $50 / 3 張唔貴囉, 反正都係捐比學校, 我同亞仔都會過嚟捧場, 到時我好肯定你影相都影到手軟。
作者: 軍魁星    時間: 08-6-28 21:19

原文章由 meimeilam 於 08-6-28 15:15 發表

我覺得 $50 / 3 張唔貴囉, 反正都係捐比學校, 我同亞仔都會過嚟捧場, 到時我好肯定你影相都影到手軟。

到時要睇睇市場反應, 如果$50/3張都受市場接受, 咁d贈品會義賣出去, 可以籌多d錢.  

你地講晒你地d booth係邊, 如果我無生意就會過來搵你地過來幫襯.
作者: dabbycheung    時間: 08-6-29 00:06     標題: MK家長請注意

為左方便各位MK家長,家長如想捐贈二手物品,可將物品送去MK校舍代收。
作者: littlesister    時間: 08-6-29 00:18

唔貴唔貴, 捐錢啫冇所謂喎, 不過你記住幫阿女影靚D就得啦

原文章由 軍魁星 於 08-6-28 13:38 發表

你地覺得呢?  當然, 一切收費最後會全數捐給學校, 不會扣除任何開支. ...

作者: beesbees    時間: 08-6-29 00:26

原文章由 軍魁星 於 08-6-28 02:01 發表

請問 2AB 會在那個室? 到時早D去排定隊.
作者: 中天英    時間: 08-6-29 01:16

請問影完相, 係咪即刻 print 出黎呀?

原文章由 軍魁星 於 08-6-28 21:19 發表

到時要睇睇市場反應, 如果$50/3張都受市場接受, 咁d贈品會義賣出去, 可以籌多d錢.  

你地講晒你地d booth係邊, 如果我無生意就會過來搵你地過來幫襯. ...

作者: 中天英    時間: 08-6-29 01:53

今年睇黎會有好多生力軍加入, 我都可以退休喇。

作者: 軍魁星    時間: 08-6-29 10:24

原文章由 中天英 於 08-6-29 01:16 發表
請問影完相, 係咪即刻 print 出黎呀?

唔會print, print 既時間會好長, 成本好貴, 而且d相要執執d色才會好d.   所以只會留低email address and phone number, 一個星期內email返俾你, 個file會好大下, 可以自已print 大相.

(如果一個星期未收到相, 各位就要反醒一下喇, 呢個故事教訓我地..........)
作者: 軍魁星    時間: 08-6-29 10:30

原文章由 beesbees 於 08-6-29 00:26 發表

請問 2AB 會在那個室? 到時早D去排定隊.

多數會在3/F四年級班房, 到時會有軍女相板帖在門口.  我count晒你地喇.  
作者: 軍魁星    時間: 08-6-30 21:39

再試燈, 叫澄澄側側地個頭, 右手托鰓, 佢托到好似牙痛咁.

作者: AFSL2007    時間: 08-6-30 23:04     標題: 回覆 #30 dabbycheung 的文章

嘩!好熱鬧!我又賣吓廣告先,請到1D班支持支持,有飲有食,有USB手指,有英文圖書,有文具............似唔似小型便利店?

因第二日趕住搬家,不能逗留太久,希望有機會見到大家!
作者: 中天英    時間: 08-7-1 01:05

AFSL,

一定幫襯妳

原文章由 AFSL2007 於 08-6-30 23:04 發表
嘩!好熱鬧!我又賣吓廣告先,請到1D班支持支持,有飲有食,有USB手指,有英文圖書,有文具............似唔似小型便利店?

因第二日趕住搬家,不能逗留太久,希望有機會見到大家! ...

作者: meimeilam    時間: 08-7-1 10:39

原文章由 軍魁星 於 08-6-30 21:39 發表
再試燈, 叫澄澄側側地個頭, 右手托鰓, 佢托到好似牙痛咁.

軍女張相影得好靚呀, 到時同亞仔影會唔會有咁嘅效果架, 不過, 講明先亞仔唔會手托香鰓架!  
作者: 軍魁星    時間: 08-7-1 10:49

原文章由 meimeilam 於 08-7-1 10:39 發表

軍女張相影得好靚呀, 到時同亞仔影會唔會有咁嘅效果架, 不過, 講明先亞仔唔會手托香鰓架!  

效果會一樣既, 而且應該會有張床單做背景.

姿勢呢樣野就真係頭痛, 唔識叫人擺乜pose好, 話晒唔係做呢行, 以前影d職業model, 佢地自已識擺pose, 影相果個負責按shutter就得.  可以叫佢俾小小憂鬱, 跟住小小迷失, 再唔係又可以叫佢憂鬱之中帶三分迷失.

到時我地影都主要以半身為主, 因為個背景床單唔會到地, 影埋腳就會影埋個地板, 唔同景.
作者: 軍魁星    時間: 08-7-1 10:52

原文章由 AFSL2007 於 08-6-30 23:04 發表

因第二日趕住搬家,不能逗留太久,希望有機會見到大家! ...

好, 如果我無乜生意就落來搵你, 幫襯完你到你上來幫襯我.
作者: meimeilam    時間: 08-7-1 11:41

原文章由 軍魁星 於 08-7-1 10:49 發表

效果會一樣既, 而且應該會有張床單做背景.

姿勢呢樣野就真係頭痛, 唔識叫人擺乜pose好, 話晒唔係做呢行, 以前影d職業model, 佢地自已識擺pose, 影相果個負責按shutter就得.  可以叫佢俾小小憂鬱, 跟住小小迷失,  ...

死喇! 又要憂鬱, 又要迷失, 即係點呀?   等我前一日叫佢練定先。
作者: 軍魁星    時間: 08-7-1 20:48

原文章由 meimeilam 於 08-7-1 11:41 發表

死喇! 又要憂鬱, 又要迷失, 即係點呀?   等我前一日叫佢練定先。

簡單d, 就咁開心笑都得既.
作者: AFSL2007    時間: 08-7-2 14:32

咁即係得我幫襯你,你邊有時間走開?除非你識分身術

原文章由 軍魁星 於 08-7-1 10:52 發表

好, 如果我無乜生意就落來搵你, 幫襯完你到你上來幫襯我.

作者: dabbycheung    時間: 08-7-2 16:42

有好消息,有位G8家長搵左一間廠,捐左28箱衫比學校,D衫牌子係G2xxx.雖然D貨會有少少次,但我地打算用2折價錢倒賣出。如果家長想執平貨,記得到時去《中央義賣攤檔》搵我!

[ 本文章最後由 dabbycheung 於 08-7-2 16:44 編輯 ]
作者: 軍魁星    時間: 08-7-2 16:57

原文章由 dabbycheung 於 08-7-2 16:42 發表
有好消息,有位G8家長搵左一間廠,捐左28箱衫比學校,D衫牌子係G2xxx.雖然D貨會有少少次,但我地打算用2折價錢倒賣出。如果家長想執平貨,記得到時去《中央義賣攤檔》搵我! ...

好! 我訂兩件, 我收檔後過來摞.
作者: dabbycheung    時間: 08-7-2 17:13

原文章由 軍魁星 於 08-7-2 16:57 發表

好! 我訂兩件, 我收檔後過來摞.

一言為定!到時我keep兩件最靚同最貴既衫比你!(邊個著架?)
作者: 軍魁星    時間: 08-7-2 17:32

原文章由 dabbycheung 於 08-7-2 17:13 發表

一言為定!到時我keep兩件最靚同最貴既衫比你!(邊個著架?)

有無童裝咖?  有就五件啦, 兩大三小, 我屋企人多.

價錢你話事啦.  我都係咁收人$50/3張囉.
作者: meimeilam    時間: 08-7-2 18:27

原文章由 軍魁星 於 08-7-2 17:32 發表

等我買下廣告先,   我果班有全新 (未著過) 童裝喎, 雖然唔係好多件 (我冇記錯好似 4件短袖, 一件長袖), 得閒過嚟睇睇啦!

仲有亞軍 B 張相好 cute, 簡直電死人
作者: 軍魁星    時間: 08-7-2 20:27

原文章由 meimeilam 於 08-7-2 18:27 發表

等我買下廣告先,   我果班有全新 (未著過) 童裝喎, 雖然唔係好多件 (我冇記錯好似 4件短袖, 一件長袖), 得閒過嚟睇睇啦!

仲有亞軍 B 張相好 cute, 簡直電死人 ...

好, 行得開既一定來買.

我覺得阿B張證件相都好cute咖.

作者: kykyma    時間: 08-7-2 21:11     標題: 2AB confirm 攤檔在206室

2AB 除了有軍生靚相,仲有教紙黏土、沙樽、小書簽、小玩具、美味小食,總之要來探下我地啦!

原文章由 軍魁星 於 08-7-2 20:27 發表

作者: dabbycheung    時間: 08-7-2 22:24

原文章由 軍魁星 於 08-7-2 17:32 發表

G2xxx好似無童裝喎.

話時話軍B真係超可愛 !佢果日嚟唔嚟做生招牌呀?
作者: PR    時間: 08-7-2 22:35     標題: #206即2/F行到尾

今晚順手看了個門口(因為鎖了門),
#206即2/F行到尾,2樓單邊雖然地方細細地,
但勝在門外居然有個WAITING AREA都幾特別架。

真係要多謝其他高年級的優才家長發揮互助精神,
見我地咁唔想分拆很多家長代主動扙義幫忙。

Thanks a lot!
2A媽媽
作者: meimeilam    時間: 08-7-3 08:48

軍 B 仔真係好得意, 而軍仔就好有大哥風範
作者: littlesister    時間: 08-7-3 09:28

軍b張相真係超可愛, 仲好似成歲咁大個仔添
作者: 軍魁星    時間: 08-7-3 09:35

阿B個樣同阿哥當年真係一模一樣, 不過大左就唔同晒樣喇.
作者: meimeilam    時間: 08-7-3 09:50

原文章由 軍魁星 於 08-7-3 09:35 發表
阿B個樣同阿哥當年真係一模一樣, 不過大左就唔同晒樣喇.

亞仔 BB 個陣時係肥仔嘜嚟架, 大大下又係唔同晒樣
作者: AFSL2007    時間: 08-7-3 13:09

中兄,

多謝先。原來1C和1D會同在105課室擺攤位,左鄰右里,互相幫襯

原文章由 中天英 於 08-7-1 01:05 發表
AFSL,

一定幫襯妳

作者: edea    時間: 08-7-3 17:47

小妹同元元媽咪負責豆袋擲鐵罐遊戲,會於地下禮堂進行. 其餘1A遊戲會於201室進行.

請多捧場.
作者: 軍魁星    時間: 08-7-3 18:07

原文章由 edea 於 08-7-3 17:47 發表
小妹同元元媽咪負責豆袋擲鐵罐遊戲,會於地下禮堂進行. 其餘1A遊戲會於201室進行.

請多捧場.

請問豆袋擲鐵罐遊戲點樣籌款? 收錢玩遊戲還是 FOC 唔籌款既?
作者: edea    時間: 08-7-3 18:15

原文章由 軍魁星 於 08-7-3 18:07 發表

請問豆袋擲鐵罐遊戲點樣籌款? 收錢玩遊戲還是 FOC 唔籌款既?

籌呀! FOC咩意思?

10元一次, 每次擲3個豆袋

3個鐵罐一組, 投擲豆袋3, 投中1次得小禮品, 3次全中得大獎.

作者: 軍魁星    時間: 08-7-3 18:25

原文章由 edea 於 08-7-3 18:15 發表

籌呀! FOC咩意思?

10元一次, 每次擲3個豆袋

3個鐵罐一組, 投擲豆袋3次, 投中1次得小禮品, 3次全中得大獎.

FOC = free of charge.  收錢就明白喇.
作者: 軍魁星    時間: 08-7-3 19:09

最新消息, 2AB將搬往205室, 請各位唔好搵錯.

Thank you.
作者: beesbees    時間: 08-7-3 19:20

2CD 在 103 室, 歡迎光臨.

記得自備購物袋呀.  
作者: PR    時間: 08-7-4 13:28

原文章由 軍魁星 於 08-7-3 19:09 發表

Thank you.

各位:
軍生同場仲有 - 美食、輕黏土制作、沙樽、小禮物、
新/二手書藉及玩具義賣。

希望唔洗再改啦!
#205剛好是2/F尾二房,
當你想轉彎落樓梯前一定要來看看。

軍生今天已經去set場!!!!
麻煩晒!!!!
作者: beesbees    時間: 08-7-4 21:28

原文章由 軍魁星 於 08-7-3 19:09 發表

Thank you.

今日見到軍仔女張相貼在205室外, 課室已佈陣, 真快手.
作者: dabbycheung    時間: 08-7-4 21:43

原文章由 beesbees 於 08-7-4 21:28 發表

今日見到軍仔女張相貼在205室外, 課室已佈陣, 真快手.

G4都有家長幫人影相, 大家唔好去錯!

作者: 中天英    時間: 08-7-5 00:28

聽日我大约十点到, 我會準備足夠既銀両同大背囊, 到時見喇。
作者: edea    時間: 08-7-5 07:03

我會八點到校, 青衫為記
作者: 軍魁星    時間: 08-7-5 18:41

多謝各位支持!  d相要過幾日先整得出來.
作者: edea    時間: 08-7-5 19:45     標題: 回覆 #1 軍魁星 的文章

今日好失敗, 部450初用, 影軍仔擲豆袋十幾幅都失手, 全部都有鬼影, 最後用連環快拍先勉強有一張見得人。
作者: corliss_yu    時間: 08-7-5 22:08

作者: 軍魁星    時間: 08-7-5 22:21

原文章由 edea 於 08-7-5 19:45 發表
今日好失敗, 部450初用, 影軍仔擲豆袋十幾幅都失手, 全部都有鬼影, 最後用連環快拍先勉強有一張見得人。

我影左好多張小墨魚跳舞果d相啊.  聽日俾條link你download返.
作者: 軍魁星    時間: 08-7-5 22:38

而家都有部份相睇喇, 今日有三個新Albumn, d相陸續upload緊, 明早睇應該會upload完成.

http://cliffordlee.smugmug.com/School
作者: littlesister    時間: 08-7-5 23:42

軍生

今日我放工先去, 去到205你地已經拆左野, 冇得映啦
作者: 中天英    時間: 08-7-6 01:41

可能我去得早 ( 十點幾 ), 果陣人唔算多。

不過下午再問下我果班, 又話差唔多賣晒 D 野喎。

我估可能好多人响中午時分先到.。
作者: 軍魁星    時間: 08-7-6 09:53

原文章由 littlesister 於 08-7-5 23:42 發表
軍生

今日我放工先去, 去到205你地已經拆左野, 冇得映啦

係, 因為要趕下場, 所以一點九個字左右就要收檔, 校長兩點鍾換晒西裝來捧場都影唔倒, 真係唔好意思.

其實好多人臨近兩點先來到, 知道既都有三家來到影唔倒.
作者: edea    時間: 08-7-6 21:40

原文章由 軍魁星 於 08-7-5 22:38 發表
而家都有部份相睇喇, 今日有三個新Albumn, d相陸續upload緊, 明早睇應該會upload完成.

http://cliffordlee.smugmug.com/School

非常多謝你 & Yvonne的珍貴照片, 真係好開心好開心, 亦都好慚愧我連軍仔既相都影唔好, 尋日download出黎,唯一一張以為冇鬼影都係用電腦睇就矇 ....如果軍生你唔介意, 可否pm你個email address俾我, 我send過黎俾你, 真係好唔好意思, 我仲未識用部機, 結果唔可以做番少少野報答你

[ 本文章最後由 edea 於 08-7-6 21:41 編輯 ]
作者: edea    時間: 08-7-6 21:44

你地睇下呢張失敗之作, 估唔估到左手邊係邊個?

答案係...

陳校長
作者: 軍魁星    時間: 08-7-6 23:10

原文章由 edea 於 08-7-6 21:44 發表

答案係...

陳校長

edea, pls check pm.

呢張相最簡單的方法去影就係開閃光燈補光.  不過咁樣剪影都好有feel啊.
作者: 軍魁星    時間: 08-7-6 23:15

尋日我都唔好意思, 有一家人的相炒左, 當時發覺唔倒.  如果果位家長唔滿意, 我可以安排幫佢補影, 反正我會經常影既.
作者: 中天英    時間: 08-7-7 01:47

妳唔講, 眞係冇人會知喎。

原文章由 edea 於 08-7-6 21:44 發表

答案係...

陳校長

作者: littlesister    時間: 08-7-7 09:57

原文章由 軍魁星 於 08-7-6 23:15 發表
尋日我都唔好意思, 有一家人的相炒左, 當時發覺唔倒.  如果果位家長唔滿意, 我可以安排幫佢補影, 反正我會經常影既.

如果補影可唔可以加多個名額俾我知個女
作者: dabbycheung    時間: 08-7-7 10:23

原文章由 軍魁星 於 08-7-6 23:15 發表

我地果日賣淨好多貨,包括有28箱有各種牌子既全新衫,有某家長捐贈既全新貴價廚具,另有其他班賣淨既全新牛仔褲......。依家我地打算搵過一個星期六下午再賣,你有無興趣加入我地呢個計劃?
作者: 軍魁星    時間: 08-7-7 10:36

原文章由 littlesister 於 08-7-7 09:57 發表

如果補影可唔可以加多個名額俾我知個女

好, 睇下點樣安排先.  d燈仲在學校.  或者 dabby 再賣野時一齊影.
作者: 軍魁星    時間: 08-7-7 10:44

原文章由 dabbycheung 於 08-7-7 10:23 發表

我地果日賣淨好多貨,包括有28箱有各種牌子既全新衫,有某家長捐贈既全新貴價廚具,另有其他班賣淨既全新牛仔褲......。依家我地打算搵過一個星期六下午再賣,你有無興趣加入我地呢個計劃? ...

Dabby, 我可以幫手, 但係最好唸唸點樣可以有多d人流. 話晒我地係小班教學, 家庭數目唔多, 而且即使我地再搞, 都係同一批客, 比較難有大突破.

其實我地d野好多都賣得平過市價, 街外人絕對有興趣購買.  出去租場又驚入不敷支. 你話好唔好小一簡介日果日搞, 搵d高年班同學幫手, 等聽講座的家長可以買倒平野, 又可以更深入認識優才的學生.
作者: littlesister    時間: 08-7-7 10:44

原文章由 軍魁星 於 08-7-7 10:36 發表

好, 睇下點樣安排先.  d燈仲在學校.  或者 dabby 再賣野時一齊影.

Thanks. 咁等你好消息啦
作者: littlesister    時間: 08-7-7 10:52

原文章由 軍魁星 於 08-7-7 10:44 發表

Dabby, 我可以幫手, 但係最好唸唸點樣可以有多d人流. 話晒我地係小班教學, 家庭數目唔多, 而且即使我地再搞, 都係同一批客, 比較難有大突破.

其實我地d野好多都賣得平過市價, 街外人絕對有興趣購買.  出去租場又 ...

係呀, 講開又講, 我o個日都執到$100/ 3條既 benetton/ sisley童裝褲俾阿女, 真係好平好靚  我d fd都怪我做咩唔通知佢地喎
作者: dabbycheung    時間: 08-7-7 11:10

原文章由 軍魁星 於 08-7-7 10:44 發表

其實我地d野好多都賣得平過市價, 街外人絕對有興趣購買.  出去租場又 ...

我地都有考慮過人流既問題,但係如果今次攪得咁少形,又驚到時會有太多外人入嚟而無貨賣

不過我地賣淨果批貨,其實之前係校內無做過任何宣傳,(果批貴價廚具只係當日11:00倒有家長搵人突然送嚟學校)。所以今次我地打算再出通告通知全校家長到時會有貴價貨執,而且我地會改係某個星期六下午擺檔,相信可以吸引到上星期六上午,因為要返工而嚟唔到既家長。

至於你既提議,因為要等到下次再開小一簡介會時已經太遲,事關我地想係放暑假前攪掂晒去。
作者: dabbycheung    時間: 08-7-7 11:16

原文章由 littlesister 於 08-7-7 10:52 發表

係呀, 講開又講, 我o個日都執到$100/ 3條既 benetton/ sisley童裝褲俾阿女, 真係好平好靚  我d fd都怪我做咩唔通知佢地喎

你又唔嚟揾我?我地有izzue, 遮仔牌子....d衫全新, 我地標價$30一件都無人嚟 !
作者: 軍魁星    時間: 08-7-7 11:16

原文章由 dabbycheung 於 08-7-7 11:10 發表

我地都有考慮過人流既問題,但係如果今次攪得咁少形,又驚到時會有太多外人入嚟而無貨賣

不過我地賣淨果批貨,其實之前係校內無做過任何宣傳,(果批貴價廚具只係當日11:00倒有家長搵人突然送嚟學校)。所以今次我 ...

好, 我會來幫手, 定左日期請通知我.
作者: 軍魁星    時間: 08-7-7 11:18

原文章由 dabbycheung 於 08-7-7 11:16 發表

你又唔嚟揾我?我地有izzue, 遮仔牌子....d衫全新, 我地標價$30一件都無人嚟 !

我到時淨係幫 littlesister 影完就收檔過來幫襯你, 同幫你手.
作者: edea    時間: 08-7-7 12:40

原文章由 軍魁星 於 08-7-6 23:10 發表

edea, pls check pm.

呢張相最簡單的方法去影就係開閃光燈補光.  不過咁樣剪影都好有feel啊.

你要寫個服字俾我, 因為...我大頭蝦到裝左個閃光燈上去但唔記得開著佢 影到陳校長咁我先realise冇開燈

你真係心地好,仲話我email俾你張相nice capture....我都冇眼睇, 影左軍仔十幾張全部失手.
作者: dabbycheung    時間: 08-7-7 12:52

原文章由 軍魁星 於 08-7-7 11:18 發表

我到時淨係幫 littlesister 影完就收檔過來幫襯你, 同幫你手.

先多謝你!不過果日我地應該會有足夠人手。不如你果日繼續擺檔幫人影相,咁樣可能會吸引多D人流。
作者: littlesister    時間: 08-7-7 13:39

原文章由 dabbycheung 於 08-7-7 11:16 發表

原來咁多正野架 不過我成1點幾先去到, 所以都冇行晒 係呢, 你話暑假前攪, 會唔會今個星期六呢?? 我下午要上大陸添

[ 本文章最後由 littlesister 於 08-7-7 13:48 編輯 ]
作者: littlesister    時間: 08-7-7 13:45

原文章由 軍魁星 於 08-7-7 11:18 發表

軍生

如果要係專登開檔同阿女影, 我又唔好意思喎 不如你影開先順便同我影啦, 唔想咁 麻煩你
作者: dabbycheung    時間: 08-7-7 14:34

原文章由 littlesister 於 08-7-7 13:39 發表

原來咁多正野架 不過我成1點幾先去到, 所以都冇行晒 係呢, 你話暑假前攪, 會唔會今個星期六呢?? 我下午要上大陸添

唔洗擔心!又唔會咁個星期六咁急既!
作者: 軍魁星    時間: 08-7-7 17:17

原文章由 littlesister 於 08-7-7 13:45 發表

軍生

如果要係專登開檔同阿女影, 我又唔好意思喎 不如你影開先順便同我影啦, 唔想咁 麻煩你

到時應該會有多少生意做下既, 放心.

Dabby, 幾時再開檔通知我就得.
作者: littlesister    時間: 08-7-8 10:06

原文章由 軍魁星 於 08-7-7 17:17 發表

唔該晒你先
作者: gitmee    時間: 08-7-8 13:28

好耐好耐好耐好耐無上來BK,今次專程上來,係想俾幾個叻負責賣物會的家長!

當日見你哋落力推銷,有啲仲身水身汗,真係佩服佩服!
作者: musemuse    時間: 08-7-8 22:28

Dabby, 如果仲有賣物會而又歡迎準小一家長的話, 唔該通知埋我, 我一排冇上BK就miss左咁重要既function.

原文章由 軍魁星 於 08-7-7 17:17 發表

作者: meimeilam    時間: 08-7-10 08:55

軍朋友 :

你幫亞仔影果三張相收到喇! 影得好靚呀! 唔該晒! 但係我想將其中一張曬成相片, 我應該要點做呀?
作者: summummum    時間: 08-7-10 09:39

軍兄 :

你幫我一家影果三張相收到了! 影得非常自然! 好warm的感覺.

再次多謝你的無私的善行.

sum mum mum 上.
作者: 軍魁星    時間: 08-7-10 10:00

原文章由 meimeilam 於 08-7-10 08:55 發表
軍朋友 :

你幫亞仔影果三張相收到喇! 影得好靚呀! 唔該晒! 但係我想將其中一張曬成相片, 我應該要點做呀?

將個file save 落張牒度 (memory card 都得), 拿去晒相鋪晒就得.  請注意, 相的比例係3:2, 最好問問晒相鋪邊個size是3:2.  我上次d sample 係12R.  據說8R不是3:2, 12R就係3:2.

d色我較好左既, 你叫晒相鋪直出就得, 唔需要再較色.  d相應該晒到好大都得. 不過費用可能會好貴.  我晒12R就under $20 一張.

代表學校多謝你同summummum的捐款.
作者: meimeilam    時間: 08-7-10 10:49

原文章由 軍魁星 於 08-7-10 10:00 發表

將個file save 落張牒度 (memory card 都得), 拿去晒相鋪晒就得.  請注意, 相的比例係3:2, 最好問問晒相鋪邊個size是3:2.  我上次d sample 係12R.  據說8R不是3:2, 12R就係3:2.

d色我較好左既, 你叫晒相鋪直出就 ...

唔該晒!
作者: gitmee    時間: 08-7-10 11:34

軍生,多謝你。啲相真係好靚,簡直化腐朽為神奇!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5