教育王國

標題: 有無家長今天帶小朋友到真道進行第一輪面試? [打印本頁]

作者: MALEECHAN    時間: 08-6-28 17:39     標題: 有無家長今天帶小朋友到真道進行第一輪面試?

今天帶小兒到真道面試, 面試的小朋友十分多, 看其報到號碼,差不多應該有五百幾人, 我覺得真道的面試安排都十分有系統, 唔混亂.
有無家長知道小朋友佢地玩d咩遊戲, 亞仔話比我聽, 佢地玩拋豆袋, 唱兒歌, 劃圖畫...不如大家分享吓!

作者: 勤勤媽咪    時間: 08-6-28 19:32     標題: 回覆 #1 MALEECHAN 的文章

Hello!  我今日都有去。真係好多人去interview。秩序都安排得好好。我個仔就真係唔係好識話比我聽。佢話有叫佢寫自己個名,不過佢唔識寫 有三個人interview, 2位男士,一位女士。請問真道係咪你首選呢?
作者: MALEECHAN    時間: 08-6-29 00:22

勤勤媽咪你好!
其實我個仔都唔係好識講, 佢都唔肯講嘢比我聽, 而我只係問佢好唔好玩, 玩d咩遊戲, 開唔開心.
除左真道, 直資嘅我會再揀播道及陸慶濤, 私立嘅就會試吓培正.
如果再唔得都無辦法, 唯有參加大抽獎!  因為都知道自己個仔好平庸, 唔係咁突出, 所以都無話首選與否, 就試吓佢嘅運氣, 中其中一間都好啦!

作者: 勤勤媽咪    時間: 08-6-29 07:14     標題: 回覆 #1 MALEECHAN 的文章

MALEECHAN,

據校長話每年大約有一千名學生apply,選210位,即每人有五分一機會。只要到時不是收到reject信,即仲有機會。希望令公子能入到心儀小學。

我都好希望小兒能入讀直資,可以接受有別於傳統的教育。
作者: Hei001    時間: 08-6-29 08:54

仲有用頭頂豆袋行直線,但阿仔話佢成日跌,另外,仲要寫字,但有得跟住寫,阿仔話寫咗四個字,阿仔仲話老師問咗佢哋好多問題,但問佢老師問咗乜問題,佢就話唔記得.
阿仔話好好玩,好鍾意真道

[ 本文章最後由 Hei001 於 08-6-29 16:00 編輯 ]
作者: trouble_mother    時間: 08-6-30 23:58

咁即喺家長和小朋友分開見?小
組會面嘅意思係幾個人見一個小朋友?咁會唔會問家長問題呀?如問係問咩?
作者: MALEECHAN    時間: 08-7-1 01:03

原文章由 trouble_mother 於 08-6-30 23:58 發表
咁即喺家長和小朋友分開見?小
組會面嘅意思係幾個人見一個小朋友?咁會唔會問家長問題呀?如問係問咩?

據入學順知所講, 小朋友參加六月廿十八日或七月五日的小組面見後, 校方會再按小組面見結果,再約見個別學生及家長, 至於校方會派多少人面見各家長及問題的內容我真的不大清楚, 但我知道丘校長一定會親自面見每一位學生的家長.
作者: trouble_mother    時間: 08-7-1 12:19

即 第一輪剩係見小朋友唔見家長?
    封通知信話會面時間大約五十分鐘,咁呢段時間家長係出面等?你哋又要等咗幾耐先排到呀?你知唔知有無小朋友當時有緊張或唔合作嘅情型出現?
作者: MALEECHAN    時間: 08-7-1 18:06

原文章由 trouble_mother 於 08-7-1 12:19 發表
即 第一輪剩係見小朋友唔見家長?
    封通知信話會面時間大約五十分鐘,咁呢段時間家長係出面等?你哋又要等咗幾耐先排到呀?你知唔知有無小朋友當時有緊張或唔合作嘅情型出現? ...

面見時間真的差大約五十分鐘, 首先先到地下禮堂報到, 其後小朋友再排隊到課室往面見(十個小朋友一組),與此同時,  校方會給家長一張組別識別咭, 此咭是用來接回自己的小朋友用, 其後校方會安排家長們到一樓, 一樓是接小朋友的地方, 校方已安排其中一個課室給家長休息而此室會有學校短片介紹, 而家長亦可離開學校到附近商場走一走視察環境, 約四十五分鐘後返回學校一樓接回自已組別的小朋友.  就我所見每一個小朋友都十分安靜, 有D都會好開心, 而我個仔是比較內向, 但佢都覺得好開心好好玩.

係呢 trouble_mother 的小朋友係唔係於七月五日準備面見呢, 不要太緊張, 當玩playgroup一樣就ok!
作者: 勤勤媽咪    時間: 08-7-1 19:51     標題: 回覆 #8 trouble_mother 的文章

trouble_mother,

其實真係唔駛太緊張,因為據丘校長話,第一輪個d比分考官淨係知個小朋友個號碼,完全都冇小朋友其他資料。高分數才會有得second in,所以真係要看看小朋友同呢間學校有冇緣份...
作者: trouble_mother    時間: 08-7-1 21:57

MALEECHAN,勤勤媽媽
        好多謝你哋比咁多資料我。
        講真我真係幾緊張!因我仔仔唔係叻,有時仲覺得佢蠢蠢哋!                                           喺呢個幾個考官唔係學校的老師咩?
作者: MALEECHAN    時間: 08-7-2 11:01

trouble_mother,

講真! 我個仔咪又係蠢蠢哋, 有時重呆呆地, 叫極都唔應你, 但係其實佢又知你叫佢, 激氣!

所以我都好認同勤勤媽媽,真係要看看小朋友同呢間學校有冇緣份, 可能你仔仔臨場表現好好, 佢又合考官嘅眼緣呢!

至於考官, 我認為可能是真道的老師居多!

除左真道, 請問你地兩位媽咪有無其他選擇呢!
作者: trouble_mother    時間: 08-7-2 22:24

你哋係咪一定選直資學校呀?優才我都有諗過,不過學費太貴又沒有學費減免申請!如果真道唔得我會考慮津貼學校。你哋會唔會選擇宣道會宣基小學?知唔知呢間學校校風如何?係咪活動教學?
作者: dabbycheung    時間: 08-7-2 23:09

原文章由 trouble_mother 於 08-7-2 22:24 發表
你哋係咪一定選直資學校呀?優才我都有諗過,不過學費太貴又沒有學費減免申請!如果真道唔得我會考慮津貼學校。你哋會唔會選擇宣道會宣基小學?知唔知呢間學校校風如何?係咪活動教學? ...

Sorry!路過, 優才可以申請學費減免.
作者: MALEECHAN    時間: 08-7-3 16:01

原文章由 trouble_mother 於 08-7-2 22:24 發表
你哋係咪一定選直資學校呀?優才我都有諗過,不過學費太貴又沒有學費減免申請!如果真道唔得我會考慮津貼學校。你哋會唔會選擇宣道會宣基小學?知唔知呢間學校校風如何?係咪活動教學? ...

大前提一定會試吓直資得唔得, 其次會試吓私立, 因為大多數都係一條龍嗎,  再唔得就大攪珠, 我睇好多家長都會係咁行嘅.
但係優材我就唔會考慮, 因為我唔鐘意佢嘅小學係旺角區, 同埋個校舍比較舊(前身係志潔), 雖然已經裝修過.
至於宣基小學, 由於我阿媽住將軍澳, 有時都會見到宣基嘅學生, 校風都ok呀, 不過如果你想更深入了解每間心儀學校嘅校風, 最好就係糸放學時間去學校走一走, 問一問d家長意見!
作者: MALEECHAN    時間: 08-7-3 16:03

大前提一定會試吓直資得唔得, 其次會試吓私立, 因為大多數都係一條龍嗎,  再唔得就大攪珠, 我睇好多家長都會係咁行嘅.

但係優材我就唔會考慮, 因為我唔鐘意佢嘅小學係旺角, 同埋個校舍比較舊雖然已經裝修過.

至於宣基小學, 由於我阿媽住將軍澳, 有時都會見到宣基嘅學生, 校風都ok呀, 不過如果你想更深入了解每間心儀學校嘅校風, 最好就係糸放學時間去學校走一走, 問一問的家長意見!
作者: catw88    時間: 08-7-22 15:47

我朋友仔仔舊年考..話十個小朋友一齊合作畫一幅畫..其間會有老c問問題..(有小小似係考心理 )
希望幫到大家~

我女女下年先考..真道係我0既首選..
作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-12 18:18

今年有無人去呀
我仔今日interview, 出黎問佢, 佢話2女1男老師, 入去派左紙同筆, 畫佢最鐘意既野, 我仔畫左隻狗(唔知人地睇唔睇得出係隻狗 ), 仲要寫自己個中英文名(好彩之前停課都有努力, 及時學識左.....我仔個姓好鬼難寫)
跟住拋豆袋lor, 同埋有睇圖畫"找不同"及"錯在那裡"......再問佢就咩都話唔知 無同小朋友做過討論, 無合作畫畫, 無講英文普通話, 無睇書..........哎, 睇佢都係發發地夢呀

原帖由 catw88 於 08-7-22 03:47 PM 發表
我朋友仔仔舊年考..話十個小朋友一齊合作畫一幅畫..其間會有老c問問題..(有小小似係考心理 )
希望幫到大家~

我女女下年先考..真道係我0既首選.. ...

作者: littlefaith    時間: 09-9-12 20:14

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-12 18:18 發表
今年有無人去呀
我仔今日interview, 出黎問佢, 佢話2女1男老師, 入去派左紙同筆, 畫佢最鐘意既野, 我仔畫左隻狗(唔知人地睇唔睇得出係隻狗 ), 仲要寫自己個中英文名(好彩之前停課都有努力, 及時學識左..... ...

我囡囡上星期六in,據佢之後描述,話主要做咗三樣嘢:1. 同老師玩拋波 2. 做功課 3. 畫畫(個人)。佢仲話有三個老師企响旁邊冇同佢哋傾計,我估應該係評分嘅教育心理學家。

面試後見囡囡跳住出嚟,應該玩得好開心。

我見同囡囡一組嘅小朋友都好開心,亦好淡定,未見有小朋友怕醜或者喊。所以到依家都有患得患失嘅感覺,真係唔sure真道會唔會收。

作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-12 22:45

我仔就係講唔出究竟傾左d咩, 我唔慌唔患得患失呀
不過我仔表現比我想像中好了, 起碼之前同佢預備, 佢都唔係太9唔搭8丫

原帖由 littlefaith 於 09-9-12 08:14 PM 發表

我囡囡上星期六in,據佢之後描述,話主要做咗三樣嘢:1. 同老師玩拋波 2. 做功課 3. 畫畫(個人)。佢仲話有三個老師企响旁邊冇同佢哋傾計,我估應該係評分嘅教育心理學家。

面試後見囡囡跳住出嚟,應該玩得好開心。

我見同 ...

作者: chanpa    時間: 09-9-12 23:26

聽講今年有很多人走。
作者: qq_dad    時間: 09-9-13 00:30

原帖由 chanpa 於 09-9-12 23:26 發表
聽講今年有很多人走。

真道書院吸引好多志同道合家長,有時學生隨父母工作或移民會離校,我就認識一位好熱心服務嘅家長,因為要移民,小朋友就要走啦。

亦有不同原因,其父母決定為子女轉校。據知有學生直升傳統名校,不用重讀原級,有些轉往他校時單憑成績單而不用考試,真道學生的實力如何,大家可以自行推斷啦。

作者: littlefaith    時間: 09-9-13 08:10

聽講今年有很多人走。

chanpa又出招喇… 今次又有乜嘢想分享?
作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-13 12:43

其實今年聽過好幾間直資簡介會, 其中亦有video等睇到各自上課模式, 聽校長講野從而認識學校vision等
心中不由自主會有d比較
有claim英文教學, 但成條片一句英文都聽唔到, 普通話亦係唱下兒歌(見到後面d細路只係咀up up, 講唔上識唱), 我見到開心見到活動但見唔到excellence
有校長講野...........我唔介意唔正經, 但對佢對人對事睇法有保留, 聽完又有d hesitate
校名我唔講了, 如果大家都有去留意, 應該心中有數, 每年呢個時候, 總係流言滿天飛, 總之選擇之前考慮清楚就係了

原帖由 littlefaith 於 09-9-13 08:10 AM 發表

chanpa又出招喇… 今次又有乜嘢想分享?

作者: deniset    時間: 09-9-13 21:08

係咩?你又嚮邊道聼講呀?我淨係知今年有好多人想插班都無位,因爲真係無乜人走喎你仲聽講D咩嘢呀?

qq_dad 您都洗太serious,呢道D家長好醒ga, 學校好唔好佢地好清楚。

聽講今年有很多人走。

作者: daisy17772    時間: 09-9-13 21:25

My daughter said the teacher asked her about: Her name, her school, her family members, her favourite toys, just some basic questions.
Anyone know when are we going to know if we are to be invited for 2nd in?
作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-14 10:57

我仔話老師無問呢d wor..........
睇返過去經驗, 應該無咁快有feedback架........
原帖由 daisy17772 於 09-9-13 09:25 PM 發表
My daughter said the teacher asked her about: Her name, her school, her family members, her favourite toys, just some basic questions.
Anyone know when are we going to know if we are to be invited for ...

作者: catw88    時間: 09-9-14 11:59

我女9月4日下午考..
佢果組10個小朋友..有2個喊住唔肯入課室..
我女好似on居居咁..唔知咩樹..
問佢考咩..佢話畫晝同拋豆袋..無講寫名 &問咩..
作者: daisy17772    時間: 09-9-14 14:30

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-14 10:57 發表
我仔話老師無問呢d wor..........
睇返過去經驗, 應該無咁快有feedback架........

Yes ah.  And she was asked to write her english and chinese names, write some other chinese words (joining dotted line), choose which animal she likes, and then draw line within (line) to its favourite food.   

Anyway, she said she was the only child in the group, no other children.  Maybe that teachers asked her more her personal info.
作者: littlefaith    時間: 09-9-14 17:31

原帖由 daisy17772 於 09-9-14 14:30 發表
...
Anyway, she said she was the only child in the group, no other children.  Maybe that teachers asked her more her personal info.

Hello, daisy17772,

Thanks for your sharing.

Do you mean your daughter was separated from other children in the same group? If there was only one child in the group, you should have already known (but not told by your daughter)

Anyway, my daughter also told me that she was not asked any questions by the teachers, and she 'answered' questions only on papers (she treated it as 'homework').

Little Faith
作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-14 18:17

啊..........咁我知我仔講咩了, 佢又話畫自己鐘意既野, 陣間又話狗陣間又話花, 原來係自己畫左花, 跟住應該係類似dotted line or迷宮俾小狗去搵骨頭食
(我估係掛.......)
至於一個人一組,我唸係一group入去, 然後有group activity, 又跟住續個續個見
原帖由 daisy17772 於 09-9-14 02:30 PM 發表

Yes ah.  And she was asked to write her english and chinese names, write some other chinese words (joining dotted line), choose which animal she likes, and then draw line within (line) to its favour ...

作者: daisy17772    時間: 09-9-14 20:00

原帖由 littlefaith 於 09-9-14 17:31 發表

Hello, daisy17772,

Thanks for your sharing.

Do you mean your daughter was separated from other children in the same group? If there was only one child in the group, you should have already known ( ...

I didn't know there was only her in the classroom until she told me about it after the interview.  She also told me beside the female teacher who talked to her, there was few other teachers in the room, but no other children throughout the whole process,i.e. she never saw other children.

作者: daisy17772    時間: 09-9-14 20:05

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-14 18:17 發表
啊..........咁我知我仔講咩了, 佢又話畫自己鐘意既野, 陣間又話狗陣間又話花, 原來係自己畫左花, 跟住應該係類似dotted line or迷宮俾小狗去搵骨頭食
(我估係掛.......)

Yeah, I think children were asked to show their hand coordination as well as little knowledge about what the dog eats by doing such "maze" game.
作者: littlefaith    時間: 09-9-14 20:40

原帖由 daisy17772 於 09-9-14 20:00 發表

I didn't know there was only her in the classroom until she told me about it after the interview.  She also told me beside the female teacher who talked to her, there was few other teachers in the r ...

Strange...
At first, didn't she have to line up with a couple of children and went up to the 1st floor? Or she just walked into a certain classroom alone?

Little Faith
作者: qq_dad    時間: 09-9-14 22:51

原帖由 deniset 於 09-9-13 21:08 發表

qq_dad 您都唔洗太serious,呢道D家長好醒ga, 學校好唔好佢地好清楚。

...

deniset,

您講得啱,呢到D家長真係好醒,話頭醒尾。
作者: fentanylbaby    時間: 09-9-21 12:00

係呀!重有機會呀,朋友上年interview後到現在整整一年,都沒有回音,又沒有收到reject信,每次打电話問都是回應校長很忙,未有結果通知,但到前天,竟然收到信件話朋友女兒是on waiting list,現在可入讀P.1,不過已開了學差不多一個月才收到取錄。
原帖由 勤勤媽咪 於 08-6-29 07:14 發表
MALEECHAN,

據校長話每年大約有一千名學生apply,選210位,即每人有五分一機會。只要到時不是收到reject信,即仲有機會。希望令公子能入到心儀小學。

我都好希望小兒能入讀直資,可以接受有別於傳統的教育。 ...

作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-21 12:29

如果真係鐘意間學校, 遲d收都係一個好消息呀!
我舊同事仲勁, 12月至收到德望電話, 不過佢個女唔肯轉校了.........
原帖由 fentanylbaby 於 09-9-21 12:00 PM 發表
係呀!重有機會呀,朋友上年interview後到現在整整一年,都沒有回音,又沒有收到reject信,每次打电話問都是回應校長很忙,未有結果通知,但到前天,竟然收到信件話朋友女兒是on waiting list,現在可入讀P.1,不過已開了學差不 ...

作者: sunnyfyma    時間: 09-9-21 15:07

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-21 12:29 發表
如果真係鐘意間學校, 遲d收都係一個好消息呀!
我舊同事仲勁, 12月至收到德望電話, 不過佢個女唔肯轉校了.........

Then, do you know when the reject letter will be sent if the kids are rejected?   Is 2nd interview a must for those shortlisted?   Or school will direct take some kids from 1st round only without any 2nd interview?
作者: 軒Mother    時間: 09-9-21 19:06

原帖由 sunnyfyma 於 09-9-21 15:07 發表

Then, do you know when the reject letter will be sent if the kids are rejected?   Is 2nd interview a must for those shortlisted?   Or school will direct take some kids from 1st round only without any ...

照我所知,學校一定會面見咗家長至決定是否收小朋友入讀, 因為學校都想知道家長係咪同學校有同一理念。

作者: luiling    時間: 09-9-23 15:17

係吾係個個小朋友問既野都吾同呢? 我個女in完後話我知, 老師叫佢寫中&英文名, 連線 help 狗同貓搵食物, 同埋老師問左佢4個問題 : 1) 有個女人用烏龜燙衫岩吾岩? 2) 有個bb照鏡但有鬚岩吾岩? 3) 有隻 elephant & mouse 玩搖搖板岩吾岩? 第4 條我吾記得左. anyway, 請問你地知道幾時有 result?
作者: Charlotte_mom    時間: 09-9-24 17:03

我understanding係老師俾張卡小朋友睇, 要小朋友講出卡上面既圖有咩唔妥(例如o係草地上游水), 可能老師係俾tips你女女?
作者: daisy17772    時間: 09-9-24 19:05

Just wonder how long will we know if we're invited to attend 2nd round interview.  May be just no news at all...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5