教育王國

標題: 九龍真光女子中學 [打印本頁]

作者: BennettMami    時間: 08-7-8 10:31     標題: 九龍真光女子中學

請問校風如何? 姪女剛派到此校, 有沒有家長可以提供資料.  謝謝!!!!
作者: motherlau    時間: 08-7-8 10:34

band 1尾-band 2,校風,成績好,but 中中.
i think it is good.
作者: yuet    時間: 08-7-8 10:36

校風都ok,不過中中學校
作者: sweetcouple    時間: 08-7-8 11:00

作者: I_sister    時間: 08-7-8 12:17

真光出名校風好,全香港任何一間真光既女仔都好乖好聽話,唯一美中不足既係中中,不過第二時都可能冇左呢個標籤~
作者: fatpanda    時間: 08-7-8 14:24

如果以中文中學來說, 這間是不錯的學校, 跟培道差不多, 不過培道是天主教, 而真光是基督教.
作者: come爸嘩    時間: 08-7-8 14:33

我有同事女女而家讀緊f.2, 佢話麻麻地, 佢有d同學鐘意"介手"同上緊堂都不停send sms.....
作者: loey    時間: 08-7-8 14:59

原文章由 BennettMami 於 08-7-8 10:31 發表
請問校風如何? 姪女剛派到此校, 有沒有家長可以提供資料.  謝謝!!!!

我個囡讀緊F.1,校風好,女子品行最重要。
作者: virgokaren    時間: 08-7-8 16:41

原文章由 fatpanda 於 08-7-8 14:24 發表
如果以中文中學來說, 這間是不錯的學校, 跟培道差不多, 不過培道是天主教, 而真光是基督教.

培道也是基督教的。

四間真光都口碑吾錯!
九龍真光係中中,而且九龍城網咁多英中,所以佢都好難攀上band one。
但九真都屬 band 2 頭,校風好的中學。

[ 本文章最後由 virgokaren 於 08-7-8 22:35 編輯 ]
作者: BennettMami    時間: 08-7-8 19:53

好多謝咁多位嘅意見,我諗呢間都算好學校,姪女都決定入讀.

再次多謝你哋!!!!Thanks.
作者: nywing    時間: 08-7-9 14:09

九龍真光中學
http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_char.php?sch_id=1117

2007年全級報考十四科,優良率為37%,合格率為93%。
作者: loey    時間: 08-7-12 11:50

原文章由 BennettMami 於 08-7-8 10:31 發表

如果有興趣買F.1舊書, email : [email protected]
作者: loey    時間: 08-7-12 11:54

如果有興趣買f.1書(舊書)2007年f.1 , please email
[email protected]
作者: tigerlo    時間: 08-7-12 11:57

培道是基督教架。

原文章由 fatpanda 於 08-7-8 14:24 發表

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5