教育王國

標題: HFCC家長分享區 [打印本頁]

作者: kiwaiwong    時間: 08-7-11 17:06     標題: HFCC家長分享區

Hi , 不如我地係呢度分享女兒的人生新一頁.......
作者: tudmay    時間: 08-7-11 17:15

報到先  
作者: cox    時間: 08-7-11 17:21

Hi Hi,

我都黎報到先
作者: kiwaiwong    時間: 08-7-11 17:24

hi ,  我女係出面小學入的.  
作者: fatpanda    時間: 08-7-11 17:26

你們好, 我也來報到, 請多多指教.
作者: hoanita    時間: 08-7-11 17:26     標題: 回覆 #1 kiwaiwong 的文章

借問聲 HFCC 的中文係咩嘢呀??
作者: tudmay    時間: 08-7-11 17:32

hi kiwaiwong,

可否告知邊間小學呢? 有參加第一輪interview 嗎?

原文章由 kiwaiwong 於 08-7-11 17:24 發表

作者: cox    時間: 08-7-11 17:38

原文章由 kiwaiwong 於 08-7-11 17:24 發表

ME 2!!
作者: cox    時間: 08-7-11 17:39

ME 2!!
作者: cox    時間: 08-7-11 17:41

原文章由 hoanita 於 08-7-11 17:26 發表
借問聲 HFCC 的中文係咩嘢呀??

嘉諾撒聖家書院 holy family canossian college

[ 本文章最後由 cox 於 08-7-11 17:42 編輯 ]
作者: kiwaiwong    時間: 08-7-11 17:50

佢學校係黃埔, 3月 1st round interview 係hfcs & 其他嘉諾撒小學 , 我女應該係第2輪interview 的.  fatpanda應該較清楚 .

原文章由 tudmay 於 08-7-11 17:32 發表
hi kiwaiwong,

可否告知邊間小學呢? 有參加第一輪interview 嗎?

作者: yayawo    時間: 08-7-11 21:23

原文章由 cox 於 08-7-11 17:39 發表

ME 2!!

ME 3!!!
作者: yayawo    時間: 08-7-11 21:48

FORM I 有 5 班 (200人)
FORM 2得 4 班 (160人)
ANYONE KNOW ? WHY?
作者: cox    時間: 08-7-11 22:34

原文章由 yayawo 於 08-7-11 21:48 發表
FORM I 有 5 班 (200人)
FORM 2得 4 班 (160人)
ANYONE KNOW ? WHY?

咁個40人去左邊???
作者: kiwaiwong    時間: 08-7-12 00:42

明天2:30-4:30pm新生會,記得帶埋家長手冊。

原文章由 cox 於 08-7-11 22:34 發表

個40人去左邊???

作者: cox    時間: 08-7-12 09:22

原文章由 kiwaiwong 於 08-7-12 00:42 發表

OK, Thanks !!
作者: maomaochan    時間: 08-7-12 13:39

呀女派唔到聖家,但我已經放低了她的資料給中學部.

請問以往有冇類似的情況,考了分班試後重有位.

或者九月開學後會有人放棄學位呢?
請指教?
作者: 漢堡飽    時間: 08-7-12 16:35

你原本派邊間?聖家好好嗎?好多BAND 2 都入咗去WOR!
作者: kiwaiwong    時間: 08-7-13 01:00

今日新生會真係好多家長參加 ,可惜女兒有活動未能出席,你地女有一起去嗎 ?
作者: yayawo    時間: 08-7-13 01:01

原文章由 kiwaiwong 於 08-7-12 00:42 發表

check 咗   form 1:上年收4班
                           今年收5班
                           明年收4班
作者: kiwaiwong    時間: 08-7-13 01:04

maomaochan ,可向學查詢0下,祝成功 !
原文章由 maomaochan 於 08-7-12 13:39 發表
呀女派唔到聖家,但我已經放低了她的資料給中學部.

請問以往有冇類似的情況,考了分班試後重有位.

或者九月開學後會有人放棄學位呢?
請指教?

作者: kiwaiwong    時間: 08-7-13 01:05

是否課室問題 ? 你女有去嗎 ?
原文章由 yayawo 於 08-7-13 01:01 發表

check 咗   form 1:上年收4班
                           今年收5班
                           明年收4班

作者: yayawo    時間: 08-7-13 01:10

原文章由 kiwaiwong 於 08-7-13 01:05 發表
是否課室問題 ? 你女有去嗎 ?

是.課室問題
作者: fatpanda    時間: 08-7-13 21:30     標題: 回覆 #16 cox 的文章

Dear Cox

上星期六家中有些特別事情所以沒有出席新生會, 請問可以粗略地告訴我有關資料嗎?  感謝!

Fatpanda
作者: cox    時間: 08-7-14 00:04

fatpanda,

我大約講下喇,

校長~話要教導小朋友要感恩,唔只對父母要感恩, 第時出去社會做野都要

校務主任~話要將成績相近d小朋友分組, 好似英文會分3組, 數學分4組. 等佢地容易d學習(如果成績未達標就要去輔導班)

訓導主任~由於學校位置偏僻, 所以准許小朋友帶手提電話(但於學校範圍就唔可以開電話, 及要隨身攜帶, 避免違失)
午飯會於校內進食, 家長可安排訂飯/帶飯/送愛心飯到學校給小朋友, 小朋友不可染髮, 頭髮過長可用黑色/粉紅色橡筋

明愛社工姑娘~協助有問題子女既家長, 幫佢地分擔/協助教導子女問題(內容絕對保密)

家教會~會於9月(應該第3個星期六下午)舉行選舉, 到時希望各家長加入家教會做義工

我大約記到咁多, 希望其他mami可以補充

[ 本文章最後由 cox 於 08-7-14 00:08 編輯 ]
作者: kiwaiwong    時間: 08-7-14 09:38

有些我都忘記了. 記得有人問可吾可以電髮, 訓導主任話無規定吾可以, 但一旦頭髮電到變了質,或顏色不自然,就唔接受, 自然顏色係頭髮,眉毛和眼珠顏色大至一樣.
耳環只能接受一粒小珠型的, 帶在耳珠中央位置.
有精英班及補底班.
Readers分班買, 係5班交換睇既.
作者: fatpanda    時間: 08-7-14 13:36

Dear Cox & Kiwaiwong

非常感謝你們兩位的資料, 謝謝!

Fatpanda
作者: kiwaiwong    時間: 08-7-14 14:08

唔洗客氣.  想買書包, 邊種較輕又好用 ?
作者: cox    時間: 08-7-14 15:15

唔洗客氣, 我都唔記得太多!!
hahahhaha
作者: maomaochan    時間: 08-7-14 17:05

原文章由 kiwaiwong 於 08-7-13 01:04 發表
maomaochan ,可向學查詢0下,祝成功 !

多謝解答 ! 唔該晒 !
作者: kiwaiwong    時間: 08-7-15 09:10

今早見到真係好多hfcs (kln tong) 既學生,  我女好似去到異鄉為異客咁.  我上了去cover playground 度想望下情況, 點知副校見到就叫我放心(下逐客令), 等佢認識下d同學仔啦.
作者: cox    時間: 08-7-15 09:34

hi morning everybody,

今日係老公帶囡囡返學, 佢話去到學校門口已經比d老師截停, 佢話小朋友大個喇, 自己可以識上去
我都係驚囡囡自己好似好孤獨咁, 又唔識人!!
作者: 3kidsma    時間: 08-7-15 11:58

我也來支持下. 以後多多交流
作者: tudmay    時間: 08-7-15 12:26

給你們的女女打氣.
作者: fatpanda    時間: 08-7-15 13:35     標題: 回覆 #32 cox 的文章

Hi, 你們好!
因為我女兒是聖家小學派到聖家書院, 所以她會見到許多小學同學,  不過你也不用擔心, 她們很快就互相認識.
作者: kiwaiwong    時間: 08-7-15 14:12

哈哈, 佢已識識了新同學, 佢話校長叫d女仔一齊傾 0下偈. 你知啦, 3個女仔一個墟.
作者: kiwaiwong    時間: 08-7-15 14:18

tudmay,  thankyou !

原文章由 tudmay 於 08-7-15 12:26 發表
給你們的女女打氣.

作者: cox    時間: 08-7-15 15:03

kiwaiwong,

係呀, 囡囡話副校長問佢地邊d唔係小學部上黎, 咁就叫左個d同學仔自己聯誼一家喎,
囡囡好可能已經識左你個女喇, 佢地仲一齊去洗手間tim, hahahahah   
作者: kiwaiwong    時間: 08-7-15 23:02

有可能架 ! 明天佢地又見面啦,返8點wor 。

原文章由 cox 於 08-7-15 15:03 發表
kiwaiwong,

係呀, 囡囡話副校長問佢地邊d唔係小學部上黎, 咁就叫左個d同學仔自己聯誼一家喎,
囡囡好可能已經識左你個女喇, 佢地仲一齊去洗手間tim, hahahahah    ...

作者: maomaochan    時間: 08-7-17 12:57     標題: 回覆 #17 maomaochan 的文章

呀女剛剛收到通知要去聖家面試.請問要教呀女點稱呼校長.

得知她叫葉王秋兒女士,咁要稱呼
葉校長,定王校長呢?
請指教指教
作者: cox    時間: 08-7-17 13:56

原文章由 maomaochan 於 08-7-17 12:57 發表
呀女剛剛收到通知要去聖家面試.請問要教呀女點稱呼校長.

得知她叫葉王秋兒女士,咁要稱呼
葉校長,定王校長呢?
請指教指教

應該叫葉校長, 我見d老師有時都係叫佢葉太

作者: fatpanda    時間: 08-7-17 14:02

在自行收生的面試過程中, 校長與家長們在禮堂會面時, 她是自稱 Mrs Yip, 所以應該稱呼葉校長.
作者: maomaochan    時間: 08-7-17 23:26

原文章由 fatpanda 於 08-7-17 14:02 發表
在自行收生的面試過程中, 校長與家長們在禮堂會面時, 她是自稱 Mrs Yip, 所以應該稱呼葉校長.

cox, fatpanda :

唔該兩位的幫忙,呀女已經成功進入聖家書院讀書了!

希望大家多D指教指教 !
作者: kiwaiwong    時間: 08-7-17 23:36

歡迎 !  有報bridging course 嗎 ?
原文章由 maomaochan 於 08-7-17 23:26 發表

作者: maomaochan    時間: 08-7-18 00:11     標題: 回覆 #44 kiwaiwong 的文章

已報了. 請多多指教 !
作者: fatpanda    時間: 08-7-18 09:19     標題: 回覆 #43 maomaochan 的文章

不用說幫忙, 是你女兒有才能, 加上學校給她機會,  請問她原先是派入哪一間學校?  為什麼你很心儀聖家書院?  謝謝!
作者: cox    時間: 08-7-18 09:49

原文章由 maomaochan 於 08-7-17 23:26 發表

首先恭喜你, 不用說幫忙, 大家互相幫助!!

我想問你你地係咪in 完即刻通知你架,

小朋友之前係邊區讀小學??

[ 本文章最後由 cox 於 08-7-18 09:54 編輯 ]
作者: maomaochan    時間: 08-7-18 17:29     標題: 回覆 #47 cox 的文章

fatpanda, cox :

她就讀九龍城區不大出名的小學, 全級雖然是三十名以內,但她在小學是個活躍份子,學校時常給她很多機會參與課外活動 .

她原派九龍城區的band 2 中中,原派的中學其實也不錯的,不過本人想小女入讀較好的學校.

她是經過簡單的筆試,再見校長的.
作者: cox    時間: 08-7-19 12:00

HI 各位,

返左幾日學, 你地d小朋友習慣未呀??
小女都ok, 幾開心!!
作者: cox    時間: 08-7-19 12:03

原文章由 maomaochan 於 08-7-18 17:29 發表
fatpanda, cox :

她就讀九龍城區不大出名的小學, 全級雖然是三十名以內,但她在小學是個活躍份子,學校時常給她很多機會參與課外活動 .

她原派九龍城區的band 2 中中,原派的中學其實也不錯的,不過本人想小女入讀較好 ...

你女女d成績都幾好,咁當然想搵間好d既,
呢d全部都係各mami 既心態!!
希望佢可以讀得開心d喇!!
作者: kiwaiwong    時間: 08-7-19 19:14

女兒都好開心,日日都講識了新同學, 今日話有位鬼佬黎教喎。可解又著校服回校 ?

原文章由 cox 於 08-7-19 12:00 發表
HI 各位,

返左幾日學, 你地d小朋友習慣未呀??
小女都ok, 幾開心!!

作者: cox    時間: 08-7-19 20:40

原文章由 kiwaiwong 於 08-7-19 19:14 發表
女兒都好開心,日日都講識了新同學, 今日話有位鬼佬黎教喎。可解又著校服回校 ?

係呀, 囡囡話英文班就有nat. teacher,
關於著小學校服問題,
佢話葉校長話等佢地可以懷念一下小學生活喎!!

作者: maomaochan    時間: 08-7-19 23:44

原文章由 cox 於 08-7-19 20:40 發表

係呀, 囡囡話英文班就有nat. teacher,
關於著小學校服問題,
佢話葉校長話等佢地可以懷念一下小學生活喎!!

想請問幾時才著回便服?因呀女今日才第二日上學.
作者: cox    時間: 08-7-19 23:51

原文章由 maomaochan 於 08-7-19 23:44 發表

想請問幾時才著回便服?因呀女今日才第二日上學.

好似唔再穿便服喇喎,其實之前佢地係穿便服返學既,
可能校長覺得唔係咁好(因為有d女仔著晒背心短褲及拖鞋)
所以未決定全部都要著小學校裙返學, 當係懷念一下喎!!
作者: maomaochan    時間: 08-7-20 08:11

原文章由 cox 於 08-7-19 23:51 發表

所以未決定全部都要著小學校裙返學, 當係懷念一下喎!! ...

收到,明白哂. thanks !
作者: kiwaiwong    時間: 08-7-21 14:44

i.c. 報名當日, 老師有提醒衣著,頭髮需整齊.  

原文章由 cox 於 08-7-19 23:51 發表

所以未決定全部都要著小學校裙返學, 當係懷念一下喎!! ...

作者: tudmay    時間: 08-7-22 11:16

bridging course 原來有12班, 每班有18-20人, 每日兩堂, 英文同數學, 英文堂由外藉老師教, 數學由中七姐姐教.

小女的一班只有三個聖家小的學生, 其餘都是來自其它小學. 佢好開心話認識很多新朋友.   

作者: kiwaiwong    時間: 08-7-22 11:37

係呀, 我女係小數民族.  係呢 1/8 幾點回校 ?  
原文章由 tudmay 於 08-7-22 11:16 發表
bridging course 原來有12班, 每班有18-20人, 每日兩堂, 英文同數學, 英文堂由外藉老師教, 數學由中七姐姐教.

小女的一班只有三個聖家小的學生, 其餘都是來自其它小學. 佢好開心話認識很多新朋友.   
...

作者: cox    時間: 08-7-22 12:54

原文章由 tudmay 於 08-7-22 11:16 發表

...

嘩!! 你女女個班咁好既,
我女女個班得3,4個唔係聖小架咋!!
不過佢以家同隔離班一個同學仔好好咁, 一齊放學。

作者: cox    時間: 08-7-22 12:55

原文章由 kiwaiwong 於 08-7-22 11:37 發表
係呀, 我女係小數民族.  係呢 1/8 幾點回校 ?  

8月1號返學校係咪睇分班呀??
作者: kiwaiwong    時間: 08-7-22 13:51

yes. 順便返去取書. 書商會去派書, 到時就會買埋本reader.
原文章由 cox 於 08-7-22 12:55 發表

8月1號返學校係咪睇分班呀??

作者: fatpanda    時間: 08-7-22 14:01     標題: 回覆 #59 cox 的文章

我女女全班同學都是來自兩間聖家小學, 她每天都與幾位小學同學一起步行至樂富地鐵站放學。
作者: kiwaiwong    時間: 08-7-22 23:57

我女都係行相同方向去樂富轉小巴,本來佢放學就打比我,昨天跟同學仔邊行邊傾,連亞媽都吾記得啦。
作者: cox    時間: 08-7-23 12:33

想問下各位,

學校外套係咪著灰色得架喇,
上次聽校長講好似唔同咁既??

thanks!!
作者: kiwaiwong    時間: 08-7-26 00:33

應該都得。今年開始有學校的外套。
原文章由 cox 於 08-7-23 12:33 發表
想問下各位,

學校外套係咪著灰色得架喇,
上次聽校長講好似唔同咁既??

thanks!!

作者: maomaochan    時間: 08-7-26 15:31

沒有在學校訂校服的你們,請問會在獅子石道購買還是到長沙灣訂呢?

我打電話到長沙灣的店舖問過,他們沒有現貨賣的.要到八月十六日學校派校服後,才有現貨.

有冇人在獅子石道買了校服,是否也有體育服買?它們的質地及車工好嗎? 獅子石道是否得一間賣聖家的校服呢? 除了那裏還有其他地方可以購買嗎?

請各位報料! 唔該!
作者: kiwaiwong    時間: 08-7-27 18:21

佢話最好今星期去長沙灣度身,無現貨。如果吾訂,到時無size就麻煩。都要走一趟啦。
原文章由 maomaochan 於 08-7-26 15:31 發表
沒有在學校訂校服的你們,請問會在獅子石道購買還是到長沙灣訂呢?

我打電話到長沙灣的店舖問過,他們沒有現貨賣的.要到八月十六日學校派校服後,才有現貨.

有冇人在獅子石道買了校服,是否也有體育服買?它們的質地及車 ...

作者: kiwaiwong    時間: 08-7-31 00:00

上完堂啦,亞女終於真正放暑假,等開學啦。
作者: tudmay    時間: 08-7-31 15:09

有暑期功課做喎.
作者: kiwaiwong    時間: 08-7-31 16:28

如訂了書, 明天 9am-3pm 到校取書.
作者: fatpanda    時間: 08-7-31 18:19

大家記得明天返回學校查看編班內容.
作者: cox    時間: 08-8-1 09:46

今日我地唔得閒返,
囡囡叫左個同學仔幫佢睇!!

作者: kiwaiwong    時間: 08-8-1 14:10

我女1E , PEACE社呀,  有冇同班呀?
作者: fatpanda    時間: 08-8-1 14:39

我女是1D , PRAISE 頌社, 有同班嗎?
作者: cox    時間: 08-8-1 15:25

我地唔同班喇,
囡囡是1c , harmony 協社 , 有無人同班??
作者: lovelyec    時間: 08-8-1 15:45

囡囡是 1E, Praise 社
作者: kiwaiwong    時間: 08-8-1 17:31

haha ....多多指教
原文章由 lovelyec 於 08-8-1 15:45 發表
囡囡是 1E, Praise 社

作者: fanny229339    時間: 08-8-2 15:29

HI,我第一次入來傾,我呀囡1c,group A, praise社 ,我想問group 係用來做咩嘅 ,同埋係唔係A班係精英,如此類推,請講嚟聽,thanks
作者: cox    時間: 08-8-2 22:55

原文章由 fanny229339 於 08-8-2 15:29 發表
HI,我第一次入來傾,我呀囡1c,group A, praise社 ,我想問group 係用來做咩嘅 ,同埋係唔係A班係精英,如此類推,請講嚟聽,thanks

hi
囡囡都係1c,
大家可以做朋友仔, hahahah!!
乜原本仲有分group架咩,
因為我地係叫同學仔幫我地睇,
所以我地都唔知tim

作者: cox    時間: 08-8-2 22:57

我地今日去左長沙灣買校服,
佢都有d現貨, 我地要既size咁岩齊晒,
唔洗再行多次
作者: fanny229339    時間: 08-8-3 00:34

HI! Cox 你好,請以後多多指  教                           every 學生都有分group A-group E,不過唔知有咩用,我聽過一個高一屈嘅Form one 學生講佢哋果年似乎就 1A係精英班,但係都係估估下,唔知係唔係,
作者: fatpanda    時間: 08-8-3 14:06

據聞由中一開始是有分精英班或各主科輔導班, 不過哪兩班是精英班就不清楚, 可能到開學後才知道吧!
作者: kiwaiwong    時間: 08-8-3 21:48

你就可啦,我1/8 去都未有現貨呀! d 外套又吾知d 料點,吾訂住先。
原文章由 cox 於 08-8-2 22:57 發表
我地今日去左長沙灣買校服,
佢都有d現貨, 我地要既size咁岩齊晒,
唔洗再行多次

作者: kiwaiwong    時間: 08-8-3 21:54

家長迎新日時有講每年精英班都吾會定係邊一班。

原文章由 fatpanda 於 08-8-3 14:06 發表
據聞由中一開始是有分精英班或各主科輔導班, 不過哪兩班是精英班就不清楚, 可能到開學後才知道吧!

作者: cox    時間: 08-8-4 10:01

原文章由 kiwaiwong 於 08-8-3 21:48 發表
你就可啦,我1/8 去都未有現貨呀! d 外套又吾知d 料點,吾訂住先。

係呀, 我之前都係諗住訂架咋, 無想過有現貨,

咁岩又比我買到!

外套我都未訂, 因為佢話無咁快有,
個日佢仲叫我訂埋冬天校服tim!!

hahhahahaha!!

[ 本文章最後由 cox 於 08-8-4 13:07 編輯 ]
作者: kiwaiwong    時間: 08-8-4 10:39

我都訂了冬天校服(外套未訂).  係呢,校褸係边樹買架?

原文章由 cox 於 08-8-4 10:01 發表

係呀, 我之前都係諗住訂架咋, 無想過有現貨,

咁岩又比我買到!

外套我都未訂, 因為佢話無咁快有,
個日佢仲叫我訂埋冬天校服tim!!

hahhahahaha!! ...

作者: cox    時間: 08-8-4 13:10

咁快訂冬天,
遲d學校係咪都會再有得訂冬天架??
校褸我就唔知, 老師同囡囡佢地講,
冬天可以著棉襖/羽絨咋
作者: kiwaiwong    時間: 08-8-4 13:44

係呀, 比埋deposit啦 .
原文章由 cox 於 08-8-4 13:10 發表
咁快訂冬天,
遲d學校係咪都會再有得訂冬天架??
校褸我就唔知, 老師同囡囡佢地講,
冬天可以著棉襖/羽絨咋

作者: CandiceMaMi    時間: 08-8-5 13:42

Do you know this year the result of F5??
作者: fanny229339    時間: 08-8-5 16:49

He! He!  我都有興趣知.
作者: 漢堡飽    時間: 08-8-6 07:47

me too!
作者: kiwaiwong    時間: 08-8-6 14:17

會吾會係分group上呢 ?
原文章由 fanny229339 於 08-8-3 00:34 發表
HI! Cox 你好,請以後多多指  教                           every 學生都有分group A-group E,不過唔知有咩用,我聽過一個高一屈嘅Form one 學生講佢哋果年似乎就 1A係精英班,但係都係估估下,唔知係唔係, ...

作者: fanny229339    時間: 08-8-7 11:32

原文章由 CandiceMaMi 於 08-8-5 13:42 發表
Do you know this year the result of F5??

Form 6 收生程序,她第一階段在11:37am巳經額滿,所以照道理應該唔差,問題係唔知學校收自己學生的要求係幾分,睇呢個http://edbs6.hkbn.net/cgi-bin/chi_sch_table就知.
作者: fatpanda    時間: 08-8-7 14:12     標題: 回覆 #91 漢堡飽 的文章

我記得你之前曾經在另一標題說明你的女兒已經成功地入讀了程度較好的中學--- 旅港開平, 放棄了附屬的聖家書院, 因為聖家書院收取較多的 BAND 2 學生, 既然如此, 為什麼你對聖家書院本年度的中學會考結果還有興趣呢?

如果中學會考的結果大部分同學都是理想的話, 你是否會感到後悔當初放棄選擇聖家嗎?

相反地, 你是否會感到自己很正確地做了決定放棄聖家而入讀程度較好的中學呢?
作者: kiwaiwong    時間: 08-8-7 17:51

fanny229339,  多謝分享, 應該是不錯吧 !
原文章由 fanny229339 於 08-8-7 11:32 發表

Form 6 收生程序,她第一階段在11:37am巳經額滿,所以照道理應該唔差,問題係唔知學校收自己學生的要求係幾分,睇呢個http://edbs6.hkbn.net/cgi-bin/chi_sch_table就知. ...

作者: 漢堡飽    時間: 08-8-7 18:00

我不單對聖家有興趣,我還對華英、黃笏南、銀禧、迦密等同級中學的成績有興趣。作為家長的我,要了解女兒學業有關的事情,成績當然是一部份。聖家雖然是比往年差,但不等於將來差,對嗎?

我選擇旅港是經過多年的觀察及考慮,當然不會後悔,接觸了學校後,我更覺得我無選擇錯誤,更喜歡這學校。有競爭的環境,對我女兒的成長會更好。

其實請不要用另一個眼光對我,大家可以交流心得,我可以分享旅港的事,你們也可以分享聖家的情形,這樣是否更好呢?這不是此網站的目的嗎?

我一早亦講過,聖家是好學校,我無懷疑她們的師資,只是我見過一些學生後,過不到自己的標準而已。

希望大家有更多分享經驗的機會,互相交流。
作者: kiwaiwong    時間: 08-8-7 18:05

fatpanda,  這純粹是心理質數問題而已.   好像有一些人轉了公司, 之後聽到舊的公司愈來愈差, 又沒有加人工, 又無花紅, 遲些還會裁員......雖然已事不關己, 但都會好開心的,  這正正反映自己的選擇是正確到極了!  相反地, 公司在他離去後業務不跌反升, 加人工, 又出花紅,  心裡總會有點兒不舒服吧 .  
原文章由 fatpanda 於 08-8-7 14:12 發表
我記得你之前曾經在另一標題說明你的女兒已經成功地入讀了程度較好的中學--- 旅港開平, 放棄了附屬的聖家書院, 因為聖家書院收取較多的 BAND 2 學生, 既然如此, 為什麼你對聖家書院本年度的中學會考結果還有興趣呢?
...

作者: 肥肥師奶    時間: 08-8-7 18:06

fatpanda & kiwaiwong.. 你地講得好,我撐你地

原文章由 fatpanda 於 08-8-7 14:12 發表
...

[ 本文章最後由 肥肥師奶 於 08-8-7 18:11 編輯 ]
作者: 漢堡飽    時間: 08-8-7 20:02     標題: 回覆 #1 肥肥師奶 的文章

我的目的不是要否定大家,只是分享討論,我實在不明白大家會有這麼的反應。?????

大家開開心心分享子女的問題,可以嗎?
作者: fatpanda    時間: 08-8-7 21:14     標題: 回覆 #97 kiwaiwong 的文章

對!!  你的比喻就是說中了我心底的想法, 我對於那位家長的查詢真的有點不舒服, 起初我以為是我個人沒有量度, 較為"小氣", 但是當我想深一層, 既然她之前已斷然聖家書院收下較多 band 2 學生, 不能為她女兒帶來更優良的學習氣氛, 所以自行及統一派位都放棄了附屬的聖家書院, 而另投他校, 如果今年或來年聖家中學會考的成績是理想的話, 她是否真誠地替我們高興呢! 還是另有想法!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5