教育王國

標題: 派了成績表 [打印本頁]

作者: kitty-hello    時間: 08-7-11 20:32     標題: 派了成績表

hi ! hi !

囡囡派了成績表 , 成年總分86.71 , 但全級名次就.......中中,
其實個總分尚算可以 , 你們會把分數,名次一起比較嗎 ??

THANKS
作者: tammyuen    時間: 08-7-11 20:42

名次我囝校暫時未公報出來...分數方面跟你囡囡差不多

原文章由 kitty-hello 於 08-7-11 20:32 發表
hi ! hi !

囡囡派了成績表 , 成年總分86.71 , 但全級名次就.......中中,

THANKS

作者: 健朗媽咪    時間: 08-7-11 22:31

我個仔學校仲未派成績表, 不過我已經知道佢全級考第三, 因為獎學金都攞咗la, 等16號結業禮先攞成績表
作者: KK    時間: 08-7-11 23:50

原文章由 健朗媽咪 於 08-7-11 22:31 發表
我個仔學校仲未派成績表, 不過我已經知道佢全級考第三, 因為獎學金都攞咗la, 等16號結業禮先攞成績表

好叻呀! 繼續努力
作者: mickeywinnie3    時間: 08-7-13 11:37

恭喜! 好叻 !!

作者: cocoa2000    時間: 08-7-13 21:07

hi, 各位媽咪

請問你地小朋友的學校的會把視藝科也計在平均分嗎?  

我小朋友學校的視藝科比重較其中一科學術科還要重呢! 而我小朋友很抗拒畫畫及做手工, 他每次的視藝科功課都只得60幾70分, 真的很頭痛呢.     

cocoa2000
作者: fishmum    時間: 08-7-13 21:15

嘩, 你地D小朋友好叻呀

我亞女成績中中啦, 好彩學校無名次排
作者: Berry_luk    時間: 08-7-13 21:16

恭喜! 妳囝囝好叻呀, 全級考第三都有獎學金架, 妳囝囝間學校都幾好喎. 繼續努力!!!
作者: Berry_luk    時間: 08-7-13 21:25

原文章由 cocoa2000 於 08-7-13 21:07 發表
hi, 各位媽咪

我小朋友學校的視藝科比重較其中一科學術科還要重呢! 而我小朋友很抗拒畫畫及做手工, 他每次的視藝科功課都只得60幾70分, 真的很頭痛呢. ...

我囝囝間學校都有把視藝科計在平均分架, 好唔低架, 我囝囝佢又係對畫畫不在行, 仲係畫緊火柴人, 真氣死我. 咁又點會有好成績呀, 有時會被拉低平均分呀. 連music都計入平均分架. 有好多小朋友好怕羞, 要佢地在人面前唱歌, 都幾慘, 那又係點會有好成績, 又被拉低了.
作者: cocoa2000    時間: 08-7-13 21:39

原文章由 kitty-hello 於 08-7-11 20:32 發表
hi ! hi !

THANKS

我會注重分數多於名次呢.

cocoa2000
作者: cocoa2000    時間: 08-7-13 21:55

恭喜你的小朋友有好這麼好的成績啊 (你小朋友幾年級呀?) , 還有獎學金, 真是一個很好的鼓勵呢, 要繼續努力啊!   我囝囝的學校會給全級一至五名一張學業獎獎狀.  囝囝在上年及今年都有份攞獎狀, 但名次就比上年趺了, 如果他能保持在三至六年級都有份攞學業獎獎狀, 我就心滿意足了.

cocoa2000
作者: cocoa2000    時間: 08-7-13 22:07

原文章由 Berry_luk 於 08-7-13 21:25 發表

我囝囝間學校都有把視藝科計在平均分架, 好唔低架, 我囝囝佢又係對畫畫不在行, 仲係畫緊火柴人, 真氣死我. 咁又點會有好成績呀, 有時會被拉低平均分呀. 連music都計入平均分架. 有好多小朋友好怕羞, 要佢地在人面 ...

唉!  我也覺唔低架, 不過沒辦法啦, 學校可能想小朋友發展全面一些啦, 所以視藝和音樂都計埋囉!  你囝囝小一定小二呢, hehehe...我囝囝小一時也是畫火柴人, 現小二, 有進步有進步, 不是畫火柴人了, 只是他畫的"人"會雙手雙腳不對稱.

cocoa200
作者: Berry_luk    時間: 08-7-13 22:26

原文章由 cocoa2000 於 08-7-13 22:07 發表

唉!  我也覺唔低架, 不過沒辦法啦, 學校可能想小朋友發展全面一些啦, 所以視藝和音樂都計埋囉!  你囝囝小一定小二呢, hehehe...我囝囝小一時也是畫火柴人, 現小二, 有進步有進步, 不是畫火柴人了, 只是他畫的"人" ...

佢升三年級啦, 現在仲係火柴人呀, 氣唔氣死呀?!
咁又真, 可能學校想佢地全面, 但有好多嘢係好難逼架. 有時有啲家長有少少妒忌, 知我囝囝大担, 又有學鋼琴, 佢地覺得我囝囝會著數啲, 所以音樂分有時會高一啲, 但佢地唔知, 我囝囝係五音不全架. 唱歌走音架, 所以, 有好多時咪低分囉, 試過得74分呀!唉!
作者: cocoa2000    時間: 08-7-13 23:27

原文章由 Berry_luk 於 08-7-13 22:26 發表

咁又真, 可能學校想佢地全面, 但有好多嘢係好難逼架. 有時有啲家長有少少妒忌, 知我囝囝大担, 又有學鋼琴, 佢地覺得我囝囝會著數啲, 所以音樂分有時會高一啲, 但佢 ...

我囝囝也是升三年級喎...佢都有學琴, 哈哈...佢樂理都ok既, 但唱歌就認真麻麻喇....

cocoa2000
作者: cherry66hk    時間: 08-7-14 09:00

作者: 已刪除用戶    時間: 08-7-14 11:13

我個仔都係升小三,都係只識得畫火柴人咋…

佢既學科成績唔太差,但視藝、音樂、體育…呢d就真係冇眼睇!佢仲有兩日先派成績表,好擔心佢會比呢d非學術性科目拉低整個平均分呀!

原文章由 Berry_luk 於 08-7-13 22:26 發表

咁又真, 可能學校想佢地全面, 但有好多嘢係好難逼架. 有時有啲家長有少少妒忌, 知我囝囝大担, 又有學鋼琴, 佢地覺得我囝囝會著數啲, 所以音樂分有時會高一啲, 但佢 ...

作者: littlecat    時間: 08-7-14 11:50

我剛收到囝囝張成績表, 全部科目都above average, 算o.k. 啦, 唔好要求咁高, 佢間學校冇名次, 所以家長冇壓力.

作者: 已刪除用戶    時間: 08-7-16 15:22

我個仔今日都派左成績表啦,佢平均分92,考全級第九,雖然比前三次考試差左,但今次既試卷都幾深,所以我覺得成績都算ok啦!
作者: mickeywinnie3    時間: 08-7-16 15:39

都好叻! 10名內我都好開心 ! 但亞仔平均分90.9 都考全級43了 !

原文章由 小傑媽媽 於 08-7-16 15:22 發表
我個仔今日都派左成績表啦,佢平均分92,考全級第九,雖然比前三次考試差左,但今次既試卷都幾深,所以我覺得成績都算ok啦!

作者: 小甜    時間: 08-7-16 17:48

我個仔都派左,成續都幾好,攞兩個獎一個運動金獎,最開心另一個品德獎,因為個仔由小一開始成績就ok,但操行都C+,直到小三尾開始就有改,想唔到今年改到可以有獎,我同老公都好開心,因為個仔佢好努力改變自已脾氣。

[ 本文章最後由 小甜 於 08-7-16 17:51 編輯 ]
作者: mickeywinnie3    時間: 08-7-16 18:10

好開心呀! 好大進步 !!!恭喜 !!

原文章由 小甜 於 08-7-16 17:48 發表
我個仔都派左,成續都幾好,攞兩個獎一個運動金獎,最開心另一個品德獎,因為個仔由小一開始成績就ok,但操行都C+,直到小三尾開始就有改,想唔到今年改到可以有獎,我同老公都好開心,因為個仔佢好努力改變自已脾氣。 :excit ...

作者: Becky    時間: 08-7-16 18:53

Congratulations!   真羨慕, I'm looking forward to that too.

我個仔都派左,成續都幾好,攞兩個獎一個運動金獎,最開心另一個品德獎,因為個仔由小一開始成績就ok,但操行都C+,直到小三尾開始就有改,想唔到今年改到可以有獎,我同老公都好開心,因為個仔佢好努力改變自已脾氣。 :excit ...

作者: 健朗媽咪    時間: 08-7-16 19:08

我今日終於攞到亞仔張成績表, 仲去埋結業禮, 亞仔今日一共攞咗4個奬, 連埋上次攞全級第三GA獎學金, 一共攞咗五個獎, 好開心呀
作者: nono913    時間: 08-7-16 19:11

小傑媽媽

我呀女都派左成績表啦,佢全期平均分92.xx,
考全級第7...
我都覺得佢比前三次考試差左,
原來今次既試卷深左...

原文章由 小傑媽媽 於 08-7-16 15:22 發表

[ 本文章最後由 nono913 於 08-7-16 19:52 編輯 ]
作者: kitty-hello    時間: 08-7-16 20:15

原文章由 健朗媽咪 於 08-7-16 19:08 發表
我今日終於攞到亞仔張成績表, 仲去埋結業禮, 亞仔今日一共攞咗4個奬, 連埋上次攞全級第三GA獎學金, 一共攞咗五個獎, 好開心呀

Congratulations
作者: mickeywinnie3    時間: 08-7-16 21:07

視藝科只用 A B C D 代表!

原文章由 cocoa2000 於 08-7-13 21:07 發表
hi, 各位媽咪

我小朋友學校的視藝科比重較其中一科學術科還要重呢! 而我小朋友很抗拒畫畫及做手工, 他每次的視藝科功課都只得60幾70分, 真的很頭痛呢. ...

作者: winkdex    時間: 08-7-17 00:01

原文章由 mickeywinnie3 於 08-7-16 21:07 發表
視藝科只用 A B C D 代表!

我個女平均分96,考全級第一,好surprise,因為有一次常識只有88分,仲以為會將分數拉得好低,前日上台拿o左7個大獎
作者: 已刪除用戶    時間: 08-7-17 00:02

nono913,
你囡囡好叻呀,恭喜晒!

佢考得咁好,應該攞到勤學獎吧?我個仔都好彩攞得到,都幾開心架!

係呀,測考四通常會比較深架,我個仔讀一年級時,佢測考三係全級12名,測考四竟然跌到去5x,當時我真係失望到想喊呀… 你囡囡適應得好快,好叻女,抵讚!

原文章由 nono913 於 08-7-16 19:11 發表
小傑媽媽

我呀女都派左成績表啦,佢全期平均分92.xx,
考全級第7...
我都覺得佢比前三次考試差左,
原來今次既試卷深左...

作者: mickeywinnie3    時間: 08-7-17 10:15

妳女其餘都應100分

原文章由 winkdex 於 08-7-17 00:01 發表

我個女平均分96,考全級第一,好surprise,因為有一次常識只有88分,仲以為會將分數拉得好低,前日上台拿o左7個大獎

作者: nono913    時間: 08-7-17 10:50

你囝囝都好叻呀

我呀女都攞到勤學獎,但係有冇獎狀架
我好似唔見既,噚日只係見到一張成績表咋...
以前大仔個間學校有架...

原文章由 小傑媽媽 於 08-7-17 00:02 發表
nono913,
你囡囡好叻呀,恭喜晒!

佢考得咁好,應該攞到勤學獎吧?我個仔都好彩攞得到,都幾開心架!

係呀,測考四通常會比較深架,我個仔讀一年級時,佢測考三係全級12名,測考四竟然跌到去5x,當時我真係失望到想喊 ...

作者: 已刪除用戶    時間: 08-7-17 12:24

我都唔知呀,舊年我個仔都攞唔到呢個獎,不過我睇過舊年既年報,呢個好似係獎學金,唔知駛唔駛上台攞獎呢?

原文章由 nono913 於 08-7-17 10:50 發表
你囝囝都好叻呀

我呀女都攞到勤學獎,但係有冇獎狀架
我好似唔見既,噚日只係見到一張成績表咋...
以前大仔個間學校有架...

...

作者: nono913    時間: 08-7-17 13:41

我諗唔駛啦,明天都畢業暨頒獎典禮了,
我都冇收通知出席...

原文章由 小傑媽媽 於 08-7-17 12:24 發表
我都唔知呀,舊年我個仔都攞唔到呢個獎,不過我睇過舊年既年報,呢個好似係獎學金,唔知駛唔駛上台攞獎呢

[ 本文章最後由 nono913 於 08-7-17 13:43 編輯 ]
作者: 已刪除用戶    時間: 08-7-17 13:57

24號仲有個2007年度結業頒獎禮喎…

原文章由 nono913 於 08-7-17 13:41 發表
我諗唔駛啦,明天都畢業暨頒獎典禮了,
我都冇收通知出席...

作者: nono913    時間: 08-7-17 16:07

e...係喎,明天個個係畢業典禮,唔係結業頒獎禮喎,
希望呀女都有份攞獎啦...

原文章由 小傑媽媽 於 08-7-17 13:57 發表
24號仲有個2007年度結業頒獎禮喎…

作者: 已刪除用戶    時間: 08-7-18 00:54

大家咁話!
不過最衰家長冇份參與呀,都冇出通告話家長可以觀禮…今日既畢業典禮我個仔有份表演英語話劇,但我哋都冇得去睇呀…

原文章由 nono913 於 08-7-17 16:07 發表
e...係喎,明天個個係畢業典禮,唔係結業頒獎禮喎,
希望呀女都有份攞獎啦...

作者: nono913    時間: 08-7-18 10:05

其實都係係學校禮堂舉行,點解唔可以比埋家長去唶

原文章由 小傑媽媽 於 08-7-18 00:54 發表
大家咁話!
不過最衰家長冇份參與呀,都冇出通告話家長可以觀禮…今日既畢業典禮我個仔有份表演英語話劇,但我哋都冇得去睇呀…

...

作者: 已刪除用戶    時間: 08-7-18 10:21

咪係!唔同家長溝通,乜都冇份參與,所以我成日都話佢哋既家校合作搞得好失敗囉…:;pppp:
所以我仲好懷念阿仔讀幼稚園既時候,有乜表演都會邀請家長欣賞,而家讀左小學,阿仔呢d成長片段反而冇機會睇到…

原文章由 nono913 於 08-7-18 10:05 發表
其實都係係學校禮堂舉行,點解唔可以比埋家長去唶

作者: 健朗媽咪    時間: 08-7-18 20:53

原文章由 小傑媽媽 於 08-7-18 10:21 發表
咪係!唔同家長溝通,乜都冇份參與,所以我成日都話佢哋既家校合作搞得好失敗囉…:;pppp:
所以我仲好懷念阿仔讀幼稚園既時候,有乜表演都會邀請家長欣賞,而家讀左小學,阿仔呢d成長片段反而冇機會睇到…

...

我亞仔學校有得睇, 亞仔攞個大獎時, 我仲可以上台同佢一齊攞, 睇見亞仔攞獎, 真係好開心, 直頭要唱我的驕傲咁滯呀
作者: EChing    時間: 08-8-1 16:19

真是衷心的恭喜閣下. 因為個人覺得 成績還易攪 (兩者比較), 品行/性格 卻較難, 特別是小朋友!! 不知閣下 用什麼方法呢? 可否見告, 讓大家參考一下.

另外, 這其實 很重要, 因為 升中時, 很多學校 說明 操行C 是不收的!!
作者: c12l23f72    時間: 08-8-3 12:05

阿囝冇另我失望,保持在入學以來都全級no.1不過唯一美中不足的是家長不能去觀禮,真令人失望!
作者: c12l23f72    時間: 08-8-3 12:05

阿囝冇另我失望,保持在入學以來都全級no.1不過唯一美中不足的是家長不能去觀禮,真令人失望!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5