教育王國

標題: 旅港在此報到 [打印本頁]

作者: 漢堡飽    時間: 08-7-12 16:29     標題: 旅港在此報到

旅港OK嗎?
小女剛來報到,緊張
作者: Wi_Wi    時間: 08-7-12 22:16

Hi
小女也是中一新生, 多多指教.
有否參加田徑班 ?
作者: Wi_Wi    時間: 08-7-12 22:16

Hi
小女也是中一新生, 多多指教.
有否參加田徑班 ?
作者: pdcynthia_ip    時間: 08-7-13 11:14

hi,

報到, 小兒係中一新生.
作者: 漢堡飽    時間: 08-7-13 13:23

女兒太多課外了,她雖然好想入田徑,但都係no way。
作者: 漢堡飽    時間: 08-7-13 13:28

你哋從那一間小學來呢?你們一定是叻仔叻女!
作者: pdcynthia_ip    時間: 08-7-13 15:57

亞仔讀陳瑞祺小學, 佢都有報田徑訓練.
你地昨天有無返旅港買舊書?
作者: Wi_Wi    時間: 08-7-13 22:32

我囡囡讀聖家小學, 佢都會參加田徑訓練.
已留訂金買新書.
作者: 漢堡飽    時間: 08-7-14 13:49

原文章由 Wi_Wi 於 08-7-13 22:32 發表
我囡囡讀聖家小學, 佢都會參加田徑訓練.
已留訂金買新書.

你女兒也讀聖家小,九龍塘or九龍城?
作者: 漢堡飽    時間: 08-7-14 13:54

我都有去買舊書,同學仔 keep 得幾新,我今次可慳$1000,非常滿意,亦好欣賞該校的安排。有些學校,一入去已收你幾千元,今次辦入學,只買運動衫,花幾百元。
作者: 漢堡飽    時間: 08-7-14 13:55

明日分班試,各位家長的小朋友努力呀!希望編好班。
作者: Wi_Wi    時間: 08-7-14 23:06

原文章由 漢堡飽 於 08-7-14 13:49 發表

你女兒也讀聖家小,九龍塘or九龍城?

係九龍塘, 你囡囡是否九龍城?
想問你點解選旅港 ?
作者: 漢堡飽    時間: 08-7-14 23:17

我女兒是九龍城,九龍城最好的一班同學都已四散,不選擇升聖家,而舊年有60+上聖家中,即表示有大約一班人是屬於band2,我不希望女兒以為自己好高,我希望她在有競爭的環境下讀書,所以向外。旅港雖然名氣不太高,但我知它一樣是高手雲集,可以幫我女兒推得更上。你呢?原校升不好嗎?
作者: maywei    時間: 08-7-15 09:30

旅港是何文田區數一數二的中學, 雖然主攻田徑, 但係讀書風氣甚佳, 今年連叩門位都無提供, 公開試的合格比率比華英還要高些少.  紅馬不少精英不是入旅港便是入華英/QE了.
作者: 漢堡飽    時間: 08-7-15 17:56

旅港有精英班嗎?中一要讀咁多科,點分配呀?
作者: 漢堡飽    時間: 08-7-15 22:11

分班試考完,試題深嗎?我女兒說中文比較深,大家同意嗎?不過我女兒中文亦比較差。
作者: Wi_Wi    時間: 08-7-15 22:47

我個女都話中文深呀。

囡囡今日冇買暑期作業, 想問吓係咪一定要交 ?
我諗都要係出面書局買....
作者: pdcynthia_ip    時間: 08-7-16 11:31     標題: 回覆 #3 漢堡飽 的文章

註冊日問過負責講解老師, 佢話中一無分精英班. 分班試主要睇小朋友英文成績編班.
作者: lk362    時間: 08-7-16 19:33

旅港開平F.1其實係咁分班:

A,B,C係普通班

D班係中,英,數都比較弱

E班就only英文弱d

上堂D班中,英,數都分開兩班上

E班就英文分開兩班上

到F.2,A班就係精英班

E班就係差d既班

當然A班大部分都係F.1A,B,C班到升上黎..

由07-08學年F.1就要一人一樂器....

如果有咩問題想問,都可以問我~
作者: 漢堡飽    時間: 08-7-16 22:33

又請問課程難讀嗎?有無同學要留級呢?其實我對旅港不太了解。還有功課多嗎?課外活動是否一定要入組呢?
作者: MKY    時間: 08-7-17 10:41     標題: 回覆 #2 lk362 的文章

Hi,
想問問, 如果想第一選旅港, 小六成績全級或全班要考第幾呢, 中英數常是否全部要90分A級以上呢, 第一輪面試考甚麼, 面試是否全英語交談,另想問華英/旅港/迦密是否同grade.
作者: lk362    時間: 08-7-17 11:37

RE漢堡飽
旅港程度唔算太難
每年都有人留班
(應該係平均分fail個d)
功課都唔係好多
課外活動方面,,
每年9月都有2日係ECA Fair
係Hall到搞...
唔同club都有自己攤位
可以tick左名先...
好似中文,英文學會
都係定期有d activities
中文學會就有書法比賽.燈謎等等
英文學會就有睇下movie...
不過如果join左d sports個類
就要成日training..
至於"課外活動是否一定要入組"
其實如果係街外有參加活動eg.樂器
係school5參加都ok
不過係學期尾(即7月)除左
派成績表,仲有一張係課外活動紀錄,,,
到時空白一片就唔多好啦....
作者: lk362    時間: 08-7-17 11:40

RE:MKY
首先係讀邊間小學??
有冇課外活動??
華英/旅港/迦密
都係Band1中既英中..
課外活動似乎旅港較佳
作者: 漢堡飽    時間: 08-7-18 09:41

旅港給我印象是動靜皆宜,成績不一定是top,但亦有一定水平,體育更愈來愈好,好有野心成為名校。

希望我無為女兒選擇錯誤㕸!

另外,學校多人拍拖嗎?我在街上未見過,未見過不等於無,我見過華英都有,但是旅港?
作者: sm0411    時間: 08-7-25 16:44

小兒就讀開平,今年升F.4了,呢間學校校風真的很好,學生大部份都好乖,放學時間校門前好少見到有唔三唔四嘅人等放學!的確呢間學校田徑好勁,近年音樂都開始up緊,功課一D都唔多,係課外活動反而多D,可能我個仔參加嘅活動都需要練習的關係啦,所以好多時放學後都留到好遲先走架!
作者: 漢堡飽    時間: 08-7-25 23:09

原文章由 sm0411 於 08-7-25 16:44 發表
小兒就讀開平,今年升F.4了,呢間學校校風真的很好,學生大部份都好乖,放學時間校門前好少見到有唔三唔四嘅人等放學!的確呢間學校田徑好勁,近年音樂都開始up緊,功課一D都唔多,係課外活動反而多D,可能我個仔參加嘅活動都需要練習 ...

多謝回覆,日後再有問題,請指導我這個新丁家長。
作者: 樂樂家    時間: 08-7-26 01:05

原文章由 sm0411 於 08-7-25 16:44 發表
小兒就讀開平,今年升F.4了,呢間學校校風真的很好,學生大部份都好乖,放學時間校門前好少見到有唔三唔四嘅人等放學!的確呢間學校田徑好勁,近年音樂都開始up緊,功課一D都唔多,係課外活動反而多D,可能我個仔參加嘅活動都需要練習 ...

你好﹗今年小囡要選校了,旅港開平是其中一間心儀中學(其實對旅港所知不多,只知道口碑十分好),能否請你講講旅港的實際情況。例如:

~你的小朋友讀了3年,對老師的評價好嗎?正面嗎?
~學校現在有否開設通識課程?
~中六收生是否全收自己學校的學生?
~有否分精英班?若有~資源會否全投放在精英班?
~每年的測、考、評估多嗎?
~音樂開始up緊,是否指管弦樂團?學校除了管弦樂團有否開設    中樂團?

這麼多問題要你解答,不好意思﹗請代為解答,謝謝﹗
作者: lk362    時間: 08-7-26 11:56

原文章由 樂樂家 於 08-7-26 01:05 發表

你好﹗今年小囡要選校了,旅港開平是其中一間心儀中學(其實對旅港所知不多,只知道口碑十分好),能否請你講講旅港的實際情況。例如:

~中六收生是否全收 ...

不介意的...我可以幫你解答
老師大部分都好好的~

冇.可能你會話好多學校都有
但旅港較強調"基楚"
所以並沒有開設通識課程

~中六收生是否全收自己學校的學生?
係呀~2007中六文,理各收31人
本身學校唔收校外生!

~有否分精英班?若有~資源會否全投放在精英班?
有~你睇番我係e個post回復~可見details~
F.1 A,B,C都唔算精英班
到F.2先叫有精英班
其實同F.2 B ,C, D不太大分別
但學習氣氛會較好
老師要求亦較高
而F.2 E班係成績排最尾三十幾名
英文分兩班上
所以資源不會全投放在精英班

~每年的測、考、評估多嗎?
一般中,英有默書
quiz就要睇教既老師而定
每個學期有一次test同一次exam
test佔一個學期20%
exam佔一個學期80%
上下學期總成績各佔50%

~音樂開始up緊,是否指管弦樂團?學校除了管弦樂團有否開設    中樂團?
應該各方面啦
同埋F.1有一人一樂器
今年F.1學生有chance參加music contest管弦樂團既演出
沒有中樂團.只有orchestra & choir
作者: 樂樂家    時間: 08-7-26 12:52

ik362,

唔該哂你呀﹗

真不好意思,我這個問題媽媽還有些問題想問,

~334的時候,通識不是列為必修科嗎?有冇消息話幾時開辦?

~F.3 升 F.4 時,知否是不是全部學生都升上F.4?

~你提到的 F.1 一人一樂器,是不是一定要在學校學,自己在外面學的可以嗎?是否一定要西樂?(阿囡只愛中樂 )

~F.1 - F.3 測考的科目多嗎?是否每一科都計算在平均分內?(因為有朋友的孩子在直資學校讀,他考試只是考5科,而在津校讀的小朋友要考成7-8科之多。)

又要麻煩你,ops:" /> ops:" /> 謝謝﹗

#原來中學都仲要默書ga,我以為只係小學要添#

[ 本文章最後由 樂樂家 於 08-7-26 20:43 編輯 ]
作者: christina_b    時間: 08-7-26 16:47

原文章由 樂樂家 於 08-7-26 12:52 發表
ik362,

唔該哂你呀﹗

~你提到的 F.1 一 ...

係呀, 通識科將會列為新高中課程既必修科, 至於幾時開辦就應該係334課程開辦o個個年度, 即係09年升f4既學生開始.
(其實大家唔洗太擔心師資問題呀, 因為開平f6,7不嬲都有開辦as通識科, 我仲知當中有老師係香港通識教育教師聯會副主席)

除左成績特別差既學生升唔到之外(即係總平均分唔合格), 其他都係全部升番原校.

~你提到的 F.1 一人一樂器,是不是一定要在學校學,自己在外面學的可以嗎?是否一定要西樂?
呢樣係開平既新政策, 所以唔太清楚喇...

~F.1 - F.3 測考的科目多嗎?是否每一科都計算在平均分內?
考核既科目我諗都係同普通津校差唔多(都係chin, eng, maths, science, geog, epa, chin.hist & history), 除左一d閒科(即係pe, music, art, putonghua), 其他科都計入平均分內.

[ 本文章最後由 christina_b 於 08-7-26 16:50 編輯 ]
作者: lk362    時間: 08-7-26 20:16

原文章由 樂樂家 於 08-7-26 12:52 發表
ik362,

唔該哂你呀﹗

~你提到的 F.1 一 ...

我補充小小啦
F.1 一人一樂器不用一定在學校學
校外亦可~中樂也算~
應該不用再在學校再學
至於F.1,F.2計分
test : 中,英,數,中史,西史,地理,i.s. , epa
exam就計埋PTH,VA,computer,Music,家政
F.3就多左phy,chem.bio+econ
冇左I.S.+EPA
作者: 樂樂家    時間: 08-7-26 21:03

原文章由 christina_b 於 08-7-26 16:47 發表

係呀, 通識科將會列為新高中課程既必修科, 至於幾時開辦就應該係334課程開辦o個個年度, 即係09年升f4既學生開始.
(其實大家唔洗太擔心師資問題呀, 因為開平f6,7 ...

多謝你的回覆

"通識"其實都幾廣泛,好像樣樣都要識,睇起來又好像沒有特定課題,很多學校都還在摸索學習階段,但通識又被列為必修課程,所以才有此一問。
作者: 樂樂家    時間: 08-7-26 21:19

原文章由 lk362 於 08-7-26 20:16 發表

我補充小小啦
F.1 一人一樂器不用一定在學校學
校外亦可~中樂也算~
應該不用再在學校再學
至於F.1,F.2計分
test : 中,英,數,中史,西史,地理,i.s. , epa
exam就計埋PTH,VA,computer,Music,家政
F.3就多左phy,chem.bi ...

好開心有這麼多熱心的家長,真的非常感謝﹗

還有問題想問一吓

~PTH,VA 是甚麼科目?
~家政是否只是女孩子讀?
~男孩子是否要讀另一科"工藝"(我不知道是否叫工藝還是什麼)
~家政科考試點考呀?

計計埋埋考試要考13科
我以前讀書都唔駛考咁多科ga
作者: lk362    時間: 08-7-27 16:58

原文章由 樂樂家 於 08-7-26 21:19 發表

好開心有這麼多熱心的家長,真的非常感謝﹗

還有問題想問一吓

~PTH,VA 是甚麼科目?
~家政是否只是女孩子讀?
~男孩子是否要讀另一科"工藝"(我不知道是否叫工藝還是什麼)
~家政科考試點考呀?

計計埋埋考試要考 ...

PTH=普通話
VA=視覺藝術
男女都係家政
家政分Needlework同Home Management
前者即縫紉,後者即cooking
一般會計平時分+exam分
有cooking exam,needlework就年年5同topic
如果到時真係讀,會知道details
作者: 樂樂家    時間: 08-7-27 20:56

原文章由 lk362 於 08-7-27 16:58 發表

PTH=普通話
VA=視覺藝術
男女都係家政
家政分Needlework同Home Management
前者即縫紉,後者即cooking
一般會計平時分+exam分
有cooking exam,needlework就年年5同topic
如果到時真係讀,會知道details ...

謝謝解答﹗

旅港~是我們自選的其中一間心水學校,所以希望了解多些才落實次序。在此謝過幫忙解答的家長。
作者: 漢堡飽    時間: 08-7-28 13:29

請問F1咪要讀好多科,我女兒needlework and cooking都是一點也不通,又無興趣,大考計分實死硬,點好呢?
作者: lk362    時間: 08-7-28 19:37

原文章由 漢堡飽 於 08-7-28 13:29 發表
請問F1咪要讀好多科,我女兒needlework and cooking都是一點也不通,又無興趣,大考計分實死硬,點好呢?

唔洗怕!其實大部分人都唔識...
needleworkF.1會學下d stitches先
上堂留心就ok..
同埋女仔係needlework有優勢
起碼細心+有耐性
cooking第一次好似會煮炒蛋多士
好easy架
作者: 千紅    時間: 08-7-28 21:51

好感動呀,有咁熱心的 家長,令我也對學校了解更深,我這個升中三的家長對學校一知半解,真佩服又慚愧。
作者: 漢堡飽    時間: 08-7-31 23:26

各位家長買新校服味?
作者: pdcynthia_ip    時間: 08-8-2 18:36     標題: 回覆 #1 漢堡飽 的文章

買o左喇! 係愛民買.
作者: 漢堡飽    時間: 08-8-2 21:41

旅港的校服其實我不太喜歡,藍色襯藍色,太沉了。

不過最重要是校風好。
作者: lk362    時間: 08-8-3 18:16

原文章由 漢堡飽 於 08-8-2 21:41 發表
旅港的校服其實我不太喜歡,藍色襯藍色,太沉了。

不過最重要是校風好。

藍色都唔係好差
反而我覺得白色仲衰...
冬季女仔條裙都係藍色.
作者: lk362    時間: 08-8-5 11:04

報告下會考成績:
有1個7a,4個6a,幾個5a
(只供參考)
返學第一日校長係morning assembly
應該會講下d成績~
作者: lk362    時間: 08-8-5 11:05

報告下會考成績:
有1個7a,4個6a,幾個5a
(只供參考)
返學第一日校長係morning assembly
應該會講下d成績~
作者: 漢堡飽    時間: 08-8-5 11:37

正想問今次會考成績,多謝lk362提供。今年成績好似比舊年更好噃!見到此成績,我們家長更安心,雖然我女兒未必有他們的成績,但都應該讀好書,為校出點力。

那麼,有無考得差的成績呢?最差又去到邊呢?是否全部收自己學生呢?我知華英英文科全部pass,旅港點呢?
作者: 漢堡飽    時間: 08-8-5 11:38

正想問今次會考成績,多謝lk362提供。今年成績好似比舊年更好噃!見到此成績,我們家長更安心,雖然我女兒未必有他們的成績,但都應該讀好書,為校出點力。

那麼,有無考得差的成績呢?最差又去到邊呢?是否全部收自己學生呢?我知華英英文科全部pass,旅港點呢?
作者: lk362    時間: 08-8-5 16:37

原文章由 漢堡飽 於 08-8-5 11:37 發表

那麼,有無考得差的成績呢?最差又去到邊呢?是否全部收自己學生呢?我知華英 ...

中6只收自己學生
over14分一定多過60人
Although有d會轉去莊啟x,恆x
考得差就唔知啦
作者: lk362    時間: 08-8-7 20:50

~extra information~
你地知唔知旅港係用智能卡?
作者: 漢堡飽    時間: 08-8-7 21:31     標題: 回覆 #1 lk362 的文章

我知道,其他呢?

智能卡會否用來交學校費用呢?抑或只是報到而已呢?
作者: lk362    時間: 08-8-8 19:02

原文章由 漢堡飽 於 08-8-7 21:31 發表
我知道,其他呢?

智能卡會否用來交學校費用呢?抑或只是報到而已呢?

用黎報到+借書 only~
07-08老師仲有用點名簿..
P.S.校網有F.1class list啦
你地個女/仔咩班?

[ 本文章最後由 lk362 於 08-8-8 19:20 編輯 ]
作者: 漢堡飽    時間: 08-8-8 22:44     標題: 回覆 #1 lk362 的文章

A班, OK 嗎?
作者: lk362    時間: 08-8-9 09:47

原文章由 漢堡飽 於 08-8-8 22:44 發表
A班, OK 嗎?

唔係差既班
A,B,C照計係一樣
過去資料,,有時1A上2A既會多d
nearly20~
作者: sausauma    時間: 08-8-10 13:29

原文章由 lk362 於 08-7-16 19:33 發表
旅港開平F.1其實係咁分班:

A,B,C係普通班

D班係中,英,數都比較弱

E班就only英文弱d

上堂D班中,英,數都分開兩班上

E班就英文分開兩班上

到F.2,A班就係精英班

E班就係差d既班

當然A班大部分都係F.1A,B,C班到升 ...

死喇!呀仔讀D班,咁係咪最差個班,點算好.
作者: 漢堡飽    時間: 08-8-10 14:53     標題: 回覆 #1 sausauma 的文章

不用太擔心,因一班有兩位老師負責,照顧一定好,進步亦應該快一些。況且每個孩子的進度不同,現在好不等於將來好,最重要是保持學習態度,及讀書的興趣,將來一定有進步。記住,你孩子是band 1 生,入到這間學校就證明你有實力。大家努力吧!
作者: lk362    時間: 08-8-10 18:11

原文章由 sausauma 於 08-8-10 13:29 發表

死喇!呀仔讀D班,咁係咪最差個班,點算好.

add oil !!
D班都可以上精英班!
作者: 漢堡飽    時間: 08-8-13 14:46

星期日是家長日,有什麼節目呢?
作者: lk362    時間: 08-8-13 20:02

原文章由 漢堡飽 於 08-8-13 14:46 發表
星期日是家長日,有什麼節目呢?

過往experience,
首先學生同家長係hall聽校長講下野
跟著學生繼續留係hall
每班分成幾組
有朋輩帶.進行活動
家長會去番各班課室
同班主任會面
問下問題
大致上係咁~
作者: 漢堡飽    時間: 08-8-13 22:54     標題: 回覆 #1 lk362 的文章

其實一個學年有幾多會見家長的機會呢?
你的感覺,這間學校透明度高嗎?
作者: lk362    時間: 08-8-14 18:56

原文章由 漢堡飽 於 08-8-13 22:54 發表
其實一個學年有幾多會見家長的機會呢?
你的感覺,這間學校透明度高嗎?

每年有兩次到
有一次同成班家長一齊
一次單對單(派report card)
hp既pta都成日有活動
而sports day亦邀請家長去睇
所以透明度都高ga~
作者: lk362    時間: 08-8-22 19:36

漢堡飽 :
who is the class teacher of your
daughter?
作者: 漢堡飽    時間: 08-8-23 13:54     標題: 回覆 # 的文章

Miss Chow, 她說是教中文的,在旅港有四年左右。你認識她嗎?有何評價?我女兒最怕是中文,又不大喜歡中文老師,(因她小學常被中文老師批評她寫字難睇,令她好無瘾)。

她介紹自己時給我印象ok呀!師資一定夠,又提醒家長要留意中一的子女經常出現的小動作。不太嚴肅。
作者: 漢堡飽    時間: 08-8-23 19:30     標題: 回覆 # 的文章

更正,應該是Miss Ma。
作者: lk362    時間: 08-8-23 19:40

她還不錯吧~
佢都幾好人,好似有教普通話tim
P.S.好奇想知下其他班既班主任
有冇人知?
作者: 漢堡飽    時間: 08-8-24 15:38

我不清楚,其他家長知道嗎?
作者: pdcynthia_ip    時間: 08-8-24 17:27

1C 班主任 吳sir 教中文及中國歷史 ,個人都幾nice
作者: lk362    時間: 08-8-24 20:56

原帖由 pdcynthia_ip 於 08-8-24 17:27 發表
1C 班主任 吳sir 教中文及中國歷史 ,個人都幾nice

haha..係咪好後生?
佢係HP第一次做班主任
前兩年都係教chin+ch.hist
佢教得唔錯
作者: pdcynthia_ip    時間: 08-8-26 09:38

係呀! 我估佢應該都幾受同學歡迎.
作者: lk362    時間: 08-8-27 19:19

好似F.1-F.7分班都出左
但我唔見既...
有冇人可以copy個URL??
Thanks a lot!
作者: pdcynthia_ip    時間: 08-8-29 08:13

請問有無人知學校係咪會幫所有中一同學集體申請學生個人八達通?
作者: lk362    時間: 08-8-29 09:53

原帖由 pdcynthia_ip 於 08-8-29 08:13 發表
請問有無人知學校係咪會幫所有中一同學集體申請學生個人八達通?

應該會ga..
但係要自己去地鐵站拿
作者: lk362    時間: 08-9-2 19:25

今日上堂啦!!
有冇咩事想分享下?
作者: 漢堡飽    時間: 08-9-3 22:47     標題: 回覆 # 的文章

返了兩日學,女兒開始適應,但正為參加課外活動煩惱。她校外已有其他活動,校內喜歡的又因時間不配不能參加。
作者: pdcynthia_ip    時間: 08-9-4 10:09

請問有無媽咪幫小朋友係學校訂新書?
我個仔仲差 "IES S.26-RENAISSANCE WB" 未攞到, 但間書局電話打極都唔通, 都唔知點做好?
作者: lk362    時間: 08-9-4 13:13

RE漢堡飽
到時ECA Fair可以睇下有咩club...
入chinese,english,phy.chem.bio........
都唔會阻time

RE:pdcynthia_ip
你叫你個仔ask佢d classmates
睇下點~
作者: 漢堡飽    時間: 08-9-4 16:18     標題: 回覆 # 的文章

我個女都欠IES S.26-RENAISSANCE WB
據我知好多同學都欠此書(我都是向學校書商訂書)
作者: pdcynthia_ip    時間: 08-9-5 10:47

我個仔問o左同學, 好多都係欠"尼"本.
但書局職員係2號攞欠書時話比亞仔聽齊書.
如果真係未有, 應該當時同o的同學仔講清楚.
作者: lk362    時間: 08-9-12 19:22

大家應該知有四日假期ma..
(Sat.Sun.中秋+Staff Development)
番左成個week全日,係咪訂飯呢?
作者: 漢堡飽    時間: 08-9-12 22:44     標題: 回覆 # 的文章

我女兒有訂飯,她說味道比小學的差。
不過我女兒是一個幾.. 的人,樣樣都話不好,所以我不會理會她。
作者: lk362    時間: 08-9-13 10:02

原帖由 漢堡飽 於 08-9-12 22:44 發表
我女兒有訂飯,她說味道比小學的差。
不過我女兒是一個幾.. 的人,樣樣都話不好,所以我不會理會她。

說實話...學校訂飯味道不太好
你可以考慮比$佢係學校買野食
味道好d...(有飯盒,手卷,三文治,撈麵,杯麵........)
作者: 漢堡飽    時間: 08-9-13 12:15

現在女兒仍在適應階段,小息都留在課室裡,她說下星期才到學校周圍走一走。畢竟她在學校只是個小妹妹。
小息時她說有大哥哥姊姊入課室跟她們傾計,幾好噃!但他們是什麼人呢?
作者: lk362    時間: 08-9-13 21:38

原帖由 漢堡飽 於 08-9-13 12:15 發表
現在女兒仍在適應階段,小息都留在課室裡,她說下星期才到學校周圍走一走。畢竟她在學校只是個小妹妹。
小息時她說有大哥哥姊姊入課室跟她們傾計,幾好噃!但他們是什麼人呢? ...

他們是peer~即朋輩
全部都係中三or above~
遲d F.1有活動佢地都會幫手~
作者: 漢堡飽    時間: 08-9-14 11:15

Oh! I see! 幾好呀!一擧幾得,我就正想女兒學習互相幫助的精神,對學生又可以增加學校的歸屬感。

舆我要求的學校愈來愈似。
作者: pdcynthia_ip    時間: 08-9-20 19:56

各位媽咪, 妳地覺唔覺得F.1 英文好似淺O的呢? 幫亞仔補習姐姐話英文頭幾課教O既野, 亞仔係 5年級已經學左喎!!
作者: lk362    時間: 08-9-20 20:32

原帖由 pdcynthia_ip 於 08-9-20 19:56 發表
各位媽咪, 妳地覺唔覺得F.1 英文好似淺O的呢? 幫亞仔補習姐姐話英文頭幾課教O既野, 亞仔係 5年級已經學左喎!!

初初係差唔多架啦`
我覺得F.1都係E.P.A.同I.S. d生字難d..
P.S.英文WB+GRAMMARWAY填answer既space
真係好細.......
作者: 漢堡飽    時間: 08-9-21 12:33

昨日中一家長分享會,大家交流很多子女問題,亦睇出家教會的熱誠。多謝他們。
作者: 漢堡飽    時間: 08-10-1 11:27

開學有一個月了,大家對學校印象如何;?

我好滿意,學校有開放的一面,又有保守的一面。我女兒參加好多活動,好開心。
作者: lk362    時間: 08-10-1 17:26

原帖由 漢堡飽 於 08-10-1 11:27 發表
開學有一個月了,大家對學校印象如何;?

我好滿意,學校有開放的一面,又有保守的一面。我女兒參加好多活動,好開心。

What activities did your daughter join?
There are many holidays this few weeks..
this friday is the election of the SU..
only have lessons for 3 days...
作者: 漢堡飽    時間: 08-10-2 22:02     標題: 回覆 # 的文章

女兒無端端入了學生會的助選團,明天幫手拉票。有幾天放學後要留校幫手。

eca fair 她又報了幾個學會,最後要我們家長寫信去申請退會。

另外又要在sport day做啦啦隊。星期六開始及放學後又要留校準備。其實她好好奇,每樣事件都想知,想參與。她自己都覺得有點過多。只要不影響學業,我都鼓勵她去,因為這都是學習的一部分。

旅港給我的印象是好開放,幾自由,課外及家課也一樣。女兒好喜歡,她的性格好夾這學校。
作者: lk362    時間: 08-10-3 18:35

原帖由 漢堡飽 於 08-10-2 22:02 發表
女兒無端端入了學生會的助選團,明天幫手拉票。有幾天放學後要留校幫手。

eca fair 她又報了幾個學會,最後要我們家長寫信去申請退會。

另外又要在sport day做啦啦隊。星期六開始及放學後又要留校準備。其實她好好奇,每 ...

除非join左sports 個d club?!
其他應該唔洗寫家長信....
啦啦隊幾辛苦,
臨sports day要日日放學
or even lunch 都要練....
P.S.你個女係咩社?
作者: 漢堡飽    時間: 08-10-3 21:44     標題: 回覆 # 的文章

勤社。

她有點後悔入啦啦隊,因花太多時間了。下一年不會再玩。
作者: lk362    時間: 08-10-4 11:47

原帖由 漢堡飽 於 08-10-3 21:44 發表
勤社。

她有點後悔入啦啦隊,因花太多時間了。下一年不會再玩。

哦...
依家退可能仲黎得切...
form test同sports day差唔多時間,
入左驚冇時間溫書!
作者: 漢堡飽    時間: 08-10-4 13:06

究竟form test是否全部科都test 呢?
最怕是test history or epa 等,教得不多又毫無頭緒。其他主科反而無大問題,一定不會測課內。

都會繼續參加啦啦隊,點都要參舆過,知道學校發生什麼事。這些都有助她對學校的歸屬感。
作者: 漢堡飽    時間: 08-10-4 17:03

今日女兒返啦啦隊,除了leader外只有8人做啦啦隊,其他社卻比她們多。想退出都幾難。
作者: lk362    時間: 08-10-4 20:45

EPA同History F.1都好易~
EPA全部背灑就ok
有d人甚至有90幾or100分!
History F.1都唔難
都係MC,fill in the blanks,
較難係Data-based question
我覺得中文最難...
我個女話通常最高都係7x分...8x分真係好少
啦啦隊 d leader通常找F.1.....
F.1唔知咩事就去左
作者: 漢堡飽    時間: 08-10-5 17:54

英中學生十個有八個中文都是不過不失,好難有高分,理科是他們強項。

中一生最易被人呃,不過有份參與都好過木木納納不知道學校做緊mud。
作者: 漢堡飽    時間: 08-10-9 23:07

一個月了,發覺很多科目都要做project,分組設計話劇等,對於以前在小學多背誦的學生要重新適應。不過我好贊成此教法,同學有好多發揮空間,熟習此模式對將來學習甚至工作都好有幫助。大家有何意見?
作者: lk362    時間: 08-10-10 21:08

原帖由 漢堡飽 於 08-10-9 23:07 發表
一個月了,發覺很多科目都要做project,分組設計話劇等,對於以前在小學多背誦的學生要重新適應。不過我好贊成此教法,同學有好多發揮空間,熟習此模式對將來學習甚至工作都好有幫助。大家有何意見? ...

其實HP有唔少科目都有思考題
預備將來通識科.
F.1熟習左,F.2就可以輕鬆渡過
作者: 漢堡飽    時間: 08-10-18 13:19

不知道是好運抑或她確有能力呢?女兒又被選中入合唱團。合唱團除了每週要練歌外,還會有什麼活動呢?

可惜練歌時間與補習有小小不配合,我也想她參加,多一點群體生活是好事。
作者: lk362    時間: 08-10-18 19:56

原帖由 漢堡飽 於 08-10-18 13:19 發表
不知道是好運抑或她確有能力呢?女兒又被選中入合唱團。合唱團除了每週要練歌外,還會有什麼活動呢?

可惜練歌時間與補習有小小不配合,我也想她參加,多一點群體生活是好事。 ...

其實Choir很多人都入得..
係睇你唱咩part..S1/S2/Alto?
遇到比賽,speech day saturday都要番...
作者: 漢堡飽    時間: 08-10-18 22:15

她也決定不參加,因她對唱歌毫無興趣,集中某一個活動對她更好。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5