教育王國

標題: 入學的orientation [打印本頁]

作者: 雙子媽媽    時間: 08-7-15 10:17     標題: 入學的orientation

想問吓知唔知今年的orientation會係幾時? 係唔係通常都係Sat conduct? 我打算8月搵個星期六/日同亞囝去長隆玩, 但又怕book左後會撞期
作者: chingchingb.ma    時間: 08-7-15 11:32

Last year, it was Aug 30 (Thursday).

原文章由 雙子媽媽 於 08-7-15 10:17 發表
想問吓知唔知今年的orientation會係幾時? 係唔係通常都係Sat conduct? 我打算8月搵個星期六/日同亞囝去長隆玩, 但又怕book左後會撞期

作者: 雙子媽媽    時間: 08-7-15 12:19

just 1 day before school ar? 我仲諗住係orientation個日先同佢搬校服tim. 咁請問妳知唔知summer holiday校務處開唔開呢?
原文章由 chingchingb.ma 於 08-7-15 11:32 發表
Last year, it was Aug 30 (Thursday).

作者: chingchingb.ma    時間: 08-7-15 12:47

orientation嗰日先攞校服冇問題wor,我舊年都係咁。

原文章由 雙子媽媽 於 08-7-15 12:19 發表
just 1 day before school ar? 我仲諗住係orientation個日先同佢搬校服tim. 咁請問妳知唔知summer holiday校務處開唔開呢?

作者: 雙子媽媽    時間: 08-7-15 13:53

唔係羅, 係想換size.
原文章由 chingchingb.ma 於 08-7-15 12:47 發表
orientation嗰日先攞校服冇問題wor,我舊年都係咁。

作者: chingchingb.ma    時間: 08-7-15 14:55

換都冇問題!

原文章由 雙子媽媽 於 08-7-15 13:53 發表

作者: danielmama    時間: 08-7-18 09:36

原文章由 雙子媽媽 於 08-7-15 13:53 發表

我都要換size, 前幾日打咗去問, 佢話未有貨, 叫我開學至換
作者: nina0079    時間: 08-7-18 22:20

昨天致電詢問,orientation會在8/29,而且9月第一週上課時間會比較短。
作者: 雙子媽媽    時間: 08-7-21 12:37

oh my god. weekday 呀 . 我無晒annual leave la
原文章由 nina0079 於 08-7-18 22:20 發表
昨天致電詢問,orientation會在8/29,而且9月第一週上課時間會比較短。

作者: chuchumug    時間: 08-7-21 14:42

吓? orientation不知幾多點呢? 那天阿囝朝早要返暑期班tim!
作者: chingchingb.ma    時間: 08-7-21 22:52

舊年係分batch去orientation,整個orientation大約一個小時:

Am class嘅小朋友就上午orientation -- 分4個batch,時間8:30、9:30、10:30及11:30

Pm class嘅小朋友就下午orientation -- 分4個batch,時間1:30、2:30、3:30及4:30

你8月頭會收到信話你知係被編入邊個batch嘅orientation。

原文章由 chuchumug 於 08-7-21 14:42 發表
吓? orientation不知幾多點呢? 那天阿囝朝早要返暑期班tim!

作者: 雙子媽媽    時間: 08-7-22 10:49

希望編到我入最早個section, 咁或者可以同老板單聲, 遲小小返工 .
原文章由 chingchingb.ma 於 08-7-21 22:52 發表
舊年係分batch去orientation,整個orientation大約一個小時:

Am class嘅小朋友就上午orientation -- 分4個batch,時間8:30、9:30、10:30及11:30

Pm class嘅小朋友就下午orientation -- 分4個batch,時間1:30、2:30、3 ...

作者: chuchumug    時間: 08-7-22 12:43

原文章由 chingchingb.ma 於 08-7-21 22:52 發表

Pm class嘅小朋友就下午orientation -- 分4個batch,時間1:30、2:30、3 ...

chingchingb.ma
好多謝你的資料. 希望阿B可以編最早班啦!
作者: amymitpro    時間: 08-8-10 11:53

請問大家收到Orientation信未呀 ? 我仲未請假.

Amy
作者: chingchingb.ma    時間: 08-8-10 22:22

舊年Aug10出信,我估你哋呢個禮拜應該會陸續收到,就快會知編到邊班喇!

原文章由 amymitpro 於 08-8-10 11:53 發表
請問大家收到Orientation信未呀 ? 我仲未請假.

Amy

作者: 雙子媽媽    時間: 08-8-11 17:11

啊! 即係封信通知orientation的時間日期外, 仲會話埋比我地知讀邊班呀
原文章由 chingchingb.ma 於 08-8-10 22:22 發表
舊年Aug10出信,我估你哋呢個禮拜應該會陸續收到,就快會知編到邊班喇!

作者: chingchingb.ma    時間: 08-8-11 18:13

係呀!

原文章由 雙子媽媽 於 08-8-11 17:11 發表
啊! 即係封信通知orientation的時間日期外, 仲會話埋比我地知讀邊班呀  

作者: stliu    時間: 08-8-12 08:54

好期待呀!
作者: danielmama    時間: 08-8-12 18:51

原文章由 chingchingb.ma 於 08-8-10 22:22 發表

好想快啲收到, 好期待呀
作者: weewee    時間: 08-8-13 10:13

Hello!

我小朋友原本係kent rd pm班,琴日收到kv老師電話,話轉他到dorset pm班,我好奇問佢dorset有pm班ge咩?佢話今年開始有,然後話依幾日會有信收到wor.

其實我唔知kent rd同dorset有咩分別,對我黎講都無所謂.

唔知大家知唔知有無分別呢?

你地有無小朋友係dorset pm班呢!
作者: candypoon    時間: 08-8-13 10:54

Me too, 等得好心急ar
因為咁啱仔仔半年前排期威爾斯覆診又係29/8上午, 都唔知夾唔夾倒時間 ar, 如果撞時間又要改期 la
原文章由 danielmama 於 08-8-12 18:51 發表

好想快啲收到, 好期待呀

作者: bc8006    時間: 08-8-13 12:05

orientation 係唔係家長去得啦。小朋友要去嗎?
作者: 雙子媽媽    時間: 08-8-13 12:21

麻煩如果有家長收到信上黎報一報料. 因為我啱啱搬左屋, 而新屋暫時唔方便收信所以無轉地址. 對上個次學校通知訂校服, 我根本收唔到. 好彩上黎先知.

我通常1-2個星期會返舊屋, 如果一有妳地的報料, 我就會返去look look. 唔該晒先
作者: weewee    時間: 08-8-13 12:43

好開心,今日剛收到kv老師來電,話找到位幫我小朋友轉番上午班,佢話下星期會有信通知orientation事宜!
作者: chingchingb.ma    時間: 08-8-13 13:05

家長&小朋友一齊去

原文章由 bc8006 於 08-8-13 12:05 發表
orientation 係唔係家長去得啦。小朋友要去嗎?

作者: Ng360    時間: 08-8-13 13:29

oic, 下星期先有信... 等得好心急. 好快開學喇, 突然有bb大個囝既感覺...
作者: sheepmom    時間: 08-8-13 16:05

我想問吓orientation係咪著埋校服返學架?
作者: 雙子媽媽    時間: 08-8-13 16:11

應該唔係. 因為聽聞9月1日開學都唔係. 早前因為要換校服(size唔啱)時d媽咪咁講過吓. 問吓chingchingma就知啦 我反而想知orientation個日可唔可以換校服size, 我亞囝條褲太細/窄 . 我亞媽鬧到我cc吓, 佢話個個買校服都會買大d. 我無買大不得止, 仲細都唔啱著 . 我都覺得自己好失敗.
原文章由 sheepmom 於 08-8-13 16:05 發表

作者: sheepmom    時間: 08-8-13 17:11

我諗你應該响嗰日換倒校服,因為我之前打過去學校想訂PE衫,佢都叫我响開學時買都得!
作者: easybring    時間: 08-8-13 17:59

舊年可以.  

原文章由 雙子媽媽 於 08-8-13 16:11 發表
應該唔係. 因為聽聞9月1日開學都唔係. 早前因為要換校服(size唔啱)時d媽咪咁講過吓. 問吓chingchingma就知啦 我反而想知orientation個日可唔可以換校服size, 我亞囝條褲太細/窄 . 我亞媽鬧到我cc ...

作者: yu_baby    時間: 08-8-13 18:55

你地都好呀,我連校服都未買到,上次去到學校,話賣晒喎!
想買下,orientation day果日可以有幾多個家長出席架?
作者: chingchingb.ma    時間: 08-8-14 00:54

Orientation唔使著校服返學。

原文章由 sheepmom 於 08-8-13 16:05 發表

作者: chingchingb.ma    時間: 08-8-14 00:57

可以一位家長+小朋友,亦可兩位家長+小朋友。舊年係我&我老公帶亞囡出席。

原文章由 yu_baby 於 08-8-13 18:55 發表
你地都好呀,我連校服都未買到,上次去到學校,話賣晒喎!
想買下,orientation day果日可以有幾多個家長出席架?

作者: yu_baby    時間: 08-8-14 11:07

咁就好啦,希望我老公都請到假可以同我一齊去啦,唔係要攞咁多野,(校服,運動服同書包)我都唔知點攞!
原文章由 chingchingb.ma 於 08-8-14 00:57 發表
可以一位家長+小朋友,亦可兩位家長+小朋友。舊年係我&我老公帶亞囡出席。

作者: keroro_him    時間: 08-8-14 13:51

一班咁多小朋友,如果所有家長都出席 ,一定人山人海,熱鬧非常

原文章由 chingchingb.ma 於 08-8-14 00:57 發表

作者: 雙子媽媽    時間: 08-8-14 14:48

請問可唔可以我+我亞媽去? 我唔係想阻人地, 不果因為我亞媽未去過, 第時係佢湊亞囝, 我點都要帶佢去一次學校

作者: chingchingb.ma    時間: 08-8-14 14:51

所以要分batch咁見lor,舊年感覺好輕鬆,唔覺人山人海。

原文章由 keroro_him 於 08-8-14 13:51 發表
一班咁多小朋友,如果所有家長都出席 ,一定人山人海,熱鬧非常

作者: chingchingb.ma    時間: 08-8-14 15:00

我估可以啩。不過我相信都係要睇當日情況,如果真係太多人,有機會會係一家長帶小朋友入課室見班主任,而另一位家長要喺課室外playground等都唔定。

原文章由 雙子媽媽 於 08-8-14 14:48 發表
請問可唔可以我+我亞媽去? 我唔係想阻人地, 不果因為我亞媽未去過, 第時係佢湊亞囝, 我點都要帶佢去一次學校

作者: 雙子媽媽    時間: 08-8-14 15:03

咁都ok ga, 希望唔係唔比佢入, 唔使佢係出面等呀ma. thanks
原文章由 chingchingb.ma 於 08-8-14 15:00 發表
我估可以啩。不過我相信都係要睇當日情況,如果真係太多人,有機會會係一家長帶小朋友入課室見班主任,而另一位家長要喺課室外playground等都唔定。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5