教育王國

標題: **腓力堂愛鄰幼兒學園**各位Daddy Mami 一齊入嚟傾吓la!! [打印本頁]

作者: square72    時間: 08-7-16 11:58     標題: **腓力堂愛鄰幼兒學園**各位Daddy Mami 一齊入嚟傾吓la!!

**腓力堂愛鄰幼兒學園**
各位Daddy Mami一齊傾吓la~~! :loveliness:
作者: silvia_yu    時間: 08-7-16 12:38

我黎喇.....
作者: babycherry22    時間: 08-7-16 20:53

原文章由 silvia_yu 於 08-7-16 12:38 發表
我黎喇.....

我也來喇~~~
作者: silvia_yu    時間: 08-7-17 09:43

原文章由 babycherry22 於 08-7-16 20:53 發表

我也來喇~~~

歡迎歡迎呀
作者: square72    時間: 08-7-17 15:28

原文章由 babycherry22 於 08-7-16 20:53 發表

我也來喇~~~

歡迎~ 歡迎~
作者: square72    時間: 08-7-17 15:30

曦曦聽日畢業禮la~~ 好緊張ar!!!
作者: babycherry22    時間: 08-7-17 20:33

原文章由 square72 於 08-7-17 15:30 發表
曦曦聽日畢業禮la~~ 好緊張ar!!!

d bb一定好鬼得意

今日是腓力堂畢業典禮,我散光,又坐得遠

真是差d毛不到個女,好彩她唱過又做過表演的動作俾我看,

我c6最後的幾十秒就用用部機搵到個女,其實在台中間,

勁易搵,不過,d小朋友戴了大象、青蛙頭飾勁難找

我下個月都是去配下眼鏡~~~~
作者: square72    時間: 08-7-17 21:23

原文章由 babycherry22 於 08-7-17 20:33 發表

d bb一定好鬼得意

今日是腓力堂畢業典禮,我散光,又坐得遠

真是差d毛不到個女,好彩她唱過又做過表演的動作俾我看,

我c6最後的幾十秒就用用部機搵到個女,其實在台中間,

勁易搵,不過,d小朋友戴了大象、青 ...

唔知今年表演啲咩... 好神袐呀!! 啲老師唔肯講ar!~~
腓力堂既畢業禮係邊到舉行ar???!!!
作者: manman0401    時間: 08-7-18 21:24

hi.....大家好呀....
我個囡囡今年8月會o係愛鄰幼兒園到讀 N1 班.....我想請問各位知唔知小朋友o係學校用既"被袋".....除左搵人(車)之外.....可以o係邊到買到.....而又合符學校順要既size呢??

唔該晒各位!!
作者: square72    時間: 08-7-18 23:45

原文章由 manman0401 於 08-7-18 21:24 發表
我個囡囡今年8月會o係愛鄰幼兒園到讀 N1 班.....我想請問各位知唔知小朋友o係學校用既"被袋".....除左搵人(車)之外.....可以o係邊到買到.....而又合符學校順要既size呢??

唔該晒各位!! ...

hi~~ 我囡囡都係8月讀n1 ar~~ 大家係同班同學仔ar!!
我係顯徑街市買ka... 50蚊... d 公仔... 過得去la~~唔係靚.. 但唔太差lor!!
作者: manman0401    時間: 08-7-19 01:41

hi square72,

真係開心喇....識到同班同學仔.....hehe.....係呢...你買齊晒開學既野未呀.....我今日買左睡袋同枕頭仔咋.....被袋、波鞋仔等o個d野都未買晒.....
我想問顯徑街市...係咪有得幫人改褲o個間呀....等我得閒過去時睇睇先....

原文章由 square72 於 08-7-18 23:45 發表

hi~~ 我囡囡都係8月讀n1 ar~~ 大家係同班同學仔ar!!
我係顯徑街市買ka... 50蚊... d 公仔... 過得去la~~唔係靚.. 但唔太差lor!!

作者: square72    時間: 08-7-19 10:54

原文章由 manman0401 於 08-7-19 01:41 發表
hi square72,

真係開心喇....識到同班同學仔.....hehe.....係呢...你買齊晒開學既野未呀.....我今日買左睡袋同枕頭仔咋.....被袋、波鞋仔等o個d野都未買晒.....
我想問顯徑街市...係咪有得幫人改褲o個間呀....等我 ...

我冇買睡袋ar~~ 諗住遲d 先買.. 枕頭仔要買去咩?!! 應該唔洗ar~~我淨係買咗被袋.. 波鞋仔早一兩個星期已經買咗lu~!!
係呀.. 果間舖有得幫人改褲ka..
係wor~~ 6號嗰日係咪你自己帶佢番學呀?!!
作者: manman0401    時間: 08-7-21 16:54

我去顯徑買左被袋喇.....唔該晒....hehe
枕頭仔唔一定要買架.....但學校唔會有枕頭仔比小朋友訓....如果你小朋友無訓開枕頭....而你又覺得無需要就唔駛買去用啦.....因我囡囡平時都係用開枕頭.....所以我就買左喇....
係呀.....6號o個日係我自己一個帶桐桐返學呀....老公要返工嘛.....你呢???
原文章由 square72 於 08-7-19 10:54 發表

我冇買睡袋ar~~ 諗住遲d 先買.. 枕頭仔要買去咩?!! 應該唔洗ar~~我淨係買咗被袋.. 波鞋仔早一兩個星期已經買咗lu~!!
係呀.. 果間舖有得幫人改褲ka..
係wor~~ 6號嗰日係咪你自己帶佢番學呀?!! ...

作者: square72    時間: 08-7-22 00:08

原文章由 manman0401 於 08-7-21 16:54 發表
我去顯徑買左被袋喇.....唔該晒....hehe
枕頭仔唔一定要買架.....但學校唔會有枕頭仔比小朋友訓....如果你小朋友無訓開枕頭....而你又覺得無需要就唔駛買去用啦.....因我囡囡平時都係用開枕頭.....所以我就買左喇... ...

icic~!!
6號我都係自己一個帶佢番學, 而我老公就由7號開始放大假, 方便係適應期時湊個女番學放學!!
你係全職mami??
作者: babycherry22    時間: 08-7-22 11:22

原文章由 square72 於 08-7-17 21:23 發表

唔知今年表演啲咩... 好神袐呀!! 啲老師唔肯講ar!~~
腓力堂既畢業禮係邊到舉行ar???!!!

上年是葵青劇院,今年是沙田大會堂~~~
作者: babycherry22    時間: 08-7-22 11:24

原文章由 manman0401 於 08-7-18 21:24 發表

唔該晒各位!! ...

我覺得不用太大張同合適你個女的被便OK~~

N1時,我都是拎個女平日在家用開的睡袋仔~~
作者: square72    時間: 08-7-22 20:54

原文章由 babycherry22 於 08-7-22 11:22 發表

上年是葵青劇院,今年是沙田大會堂~~~

今年好近播~~!!
曦曦就去咗元朗劇院ar!!
噚晚放咗畢業禮個video 上去ar!!
http://hk.myblog.yahoo.com/tam-winghei
有時間去睇吓ar!!
作者: babycherry22    時間: 08-7-24 14:43

原文章由 square72 於 08-7-22 20:54 發表

今年好近播~~!!
曦曦就去咗元朗劇院ar!!
噚晚放咗畢業禮個video 上去ar!!
http://hk.myblog.yahoo.com/tam-winghei
有時間去睇吓ar!!

我覺得好攪笑~~^^不過唔知曦曦在邊~~~
作者: square72    時間: 08-7-24 14:56

原文章由 babycherry22 於 08-7-24 14:43 發表

我覺得好攪笑~~^^不過唔知曦曦在邊~~~

拎畢業証書.. 佢就係最尾嗰個... 而表演就係第二隻馬騮仔~~
作者: silvia_yu    時間: 08-7-24 16:04

多左同學仔wo...
琪琪都會係9月份入k1良善組呀

我都未整被袋同學生相呀
作者: babycherry22    時間: 08-7-26 19:25

原文章由 silvia_yu 於 08-7-24 16:04 發表
多左同學仔wo...
琪琪都會係9月份入k1良善組呀

我都未整被袋同學生相呀

真是好快~~我個女又升班~~

今天有親子聚會~~下次up了d相俾你地看~~

作者: silvia_yu    時間: 08-7-26 20:54

原文章由 babycherry22 於 08-7-26 19:25 發表

真是好快~~我個女又升班~~

今天有親子聚會~~下次up了d相俾你地看~~

等你up相呀~~~
作者: babycherry22    時間: 08-7-26 22:13

原文章由 silvia_yu 於 08-7-26 20:54 發表

等你up相呀~~~

click to see photo here
作者: manman0401    時間: 08-7-30 00:04

我唔係全職mami....我要返工呀....所以開學頭兩日我都拎左假陪桐桐呀...
你呢.....??

原文章由 square72 於 08-7-22 00:08 發表

icic~!!
6號我都係自己一個帶佢番學, 而我老公就由7號開始放大假, 方便係適應期時湊個女番學放學!!
你係全職mami??

作者: manman0401    時間: 08-7-30 00:11

hi babycherry,

睇到你囡囡o係愛鄰返學d相....佢好開心呢....真係好期待桐桐既校園生活呀....好緊張呀.....下個星期三就開學喇!

原文章由 babycherry22 於 08-7-26 22:13 發表

click to see photo here

作者: square72    時間: 08-7-30 11:19

原文章由 manman0401 於 08-7-30 00:04 發表
我唔係全職mami....我要返工呀....所以開學頭兩日我都拎左假陪桐桐呀...
你呢.....??

我都係要番工ar~~ 我拎咗第1日假送佢番學.. 之後幾日就由爸爸送~~!!
咁本身邊個湊桐桐ka???
作者: babycherry22    時間: 08-8-1 08:56

原文章由 manman0401 於 08-7-30 00:11 發表
hi babycherry,

睇到你囡囡o係愛鄰返學d相....佢好開心呢....真係好期待桐桐既校園生活呀....好緊張呀.....下個星期三就開學喇!

manman~~

你個女好靚女,下次一齊出來玩~~
你住邊呀?>

re~接送

其實愛鄰是冇得家長陪上堂做適應
不過按時段做適應
即返一個星期2個鐘,下一個星期再加鐘

不過,適應得ok,就可要求返全日,
因有d 父母真的請不到假嘛

我個女讀n1有我奶奶接,so far都好好
作者: square72    時間: 08-8-1 09:12

曦曦放咗差唔多一個星期暑假la~~
我就偷懶咗成個星期... 日日都可以訓晏少少~~
仲有幾日就開學la!!到時又再忙過lu!
作者: babycherry22    時間: 08-8-3 01:06

原文章由 square72 於 08-8-1 09:12 發表
曦曦放咗差唔多一個星期暑假la~~
我就偷懶咗成個星期... 日日都可以訓晏少少~~
仲有幾日就開學la!!到時又再忙過lu!

我都是咁話~~

奶奶又要再去姑奶度看字bb
因個印傭做到 不太好,要炒

8月,琳琳又是要過住早返晚接的生活
作者: manman0401    時間: 08-8-4 01:00

有時婆婆湊....有時老公湊....我老公返零晨4:00....所以佢放得好早....佢返黎屋企時....我就可以接住返工喇....所以桐桐o係依個月既適應期....就唔驚因時間夾唔到而要請假.....
原文章由 square72 於 08-7-30 11:19 發表

我都係要番工ar~~ 我拎咗第1日假送佢番學.. 之後幾日就由爸爸送~~!!
咁本身邊個湊桐桐ka???

作者: manman0401    時間: 08-8-4 01:08

多謝、多謝!!!  咁o岩張相影得唔錯o者
我住博康架....你呢..?

原文章由 babycherry22 於 08-8-1 08:56 發表

manman~~

你個女好靚女,下次一齊出來玩~~
你住邊呀?>

re~接送

其實愛鄰是冇得家長陪上堂做適應
不過按時段做適應
即返一個星期2個鐘,下一個星期再加鐘

不過,適應得ok,就可要求返全日,
因有d 父母真的請不到假嘛

我 ...

作者: square72    時間: 08-8-4 09:12

原文章由 manman0401 於 08-8-4 01:00 發表
有時婆婆湊....有時老公湊....我老公返零晨4:00....所以佢放得好早....佢返黎屋企時....我就可以接住返工喇....所以桐桐o係依個月既適應期....就唔驚因時間夾唔到而要請假.....
...

你就好la!!
我就唔得la~~ 一定要請假!!
之前我已同校長講咗話想適應期縮短... 縮到幾多得幾多!!
我請咗第1日, 爸爸就請咗幾日..
希望曦曦可以1星期攪掂!!!!
仲有兩日就開學la!! 好緊張ar!!
作者: babycherry22    時間: 08-8-4 21:33

原文章由 manman0401 於 08-8-4 01:08 發表
多謝、多謝!!!  咁o岩張相影得唔錯o者
我住博康架....你呢..?

manman
我住新翠呀~~

你搭小巴送個女嗎?定搭校車?
我想都要個女ok張相先ok
不過,個個小朋友都是好得意~~

返愛鄰是不可留長髮呀

曦媽:

返工真是呢hair一d
曦曦要加油

[ 本文章最後由 babycherry22 於 08-8-4 21:37 編輯 ]
作者: square72    時間: 08-8-4 23:01

原文章由 babycherry22 於 08-8-4 21:33 發表

manman
我住新翠呀~~

返愛鄰是不可留長髮呀

曦媽:

返工真是呢hair一d
曦曦要加油 ...

愛鄰唔可以留長頭髮啱哂曦曦la~~
長頭髮與曦曦無緣
佢出世到家下... d 頭髮都係咁上下... 咁耐都只係剪過3次頭髮ja!! 幾時先可以有桐桐咁長既頭髮呢
作者: square72    時間: 08-8-5 23:24

明天開學la~~
希望唔好掛8號la~!!
我唔想side咗日假ar!!
作者: wong0211    時間: 08-8-6 11:06     標題: 回覆 #1 square72 的文章

真失望, 今日真的掛8號, 吾使返學
作者: wong0211    時間: 08-8-6 11:06     標題: 回覆 #1 square72 的文章

作者: square72    時間: 08-8-6 16:53

係la~~ side 左日假tim!!!
作者: babycherry22    時間: 08-8-6 16:59

原文章由 wong0211 於 08-8-6 11:06 發表

我個女一起身想喊想喊
知道冇得返學

我花了不少口水解釋呀~~~
作者: square72    時間: 08-8-6 23:23

原文章由 babycherry22 於 08-8-6 16:59 發表

我個女一起身想喊想喊
知道冇得返學

我花了不少口水解釋呀~~~

聽日我會同老公一齊送佢番學呀!!
但新生係番8:30..
唔知我8:00送佢番去得唔得呢?!
作者: square72    時間: 08-8-7 09:50

今朝我同爸爸一齊送曦曦番學...
曦曦最後喊住比老師抱入課室..
而我足足等咗20分鐘車...
遲咗12分鐘ar~~

爸爸接咗曦曦放學la~~
老師話曦曦ok ar!! 喊咗一陣.. 但都肯自己食野.. 仲好叻豬冇瀨尿tim!!~ 放學時仲同老師say byebye~~ 明天可以放12點la!!

[ 本文章最後由 square72 於 08-8-7 12:38 編輯 ]
作者: wong0211    時間: 08-8-7 15:57

Hi, 我仔仔都係今日返愛鄰, 你是否喜樂組, 我今朝係見到有個小朋友哭得好勁, 吾知是否你呢, 我仔仔同你小朋友一樣好好, 放學老師都話佢冇咩哭, 自己食東西,玩, 又冇瀨尿, 吾知我地是否同班, 大家認識吓好嗎 ?
原文章由 square72 於 08-8-7 09:50 發表
今朝我同爸爸一齊送曦曦番學...
曦曦最後喊住比老師抱入課室..
而我足足等咗20分鐘車...
遲咗12分鐘ar~~

爸爸接咗曦曦放學la~~
老師話曦曦ok ar!! 喊咗一陣.. 但都肯自己食野.. 仲好叻豬冇瀨尿tim!!~ 放 ...

作者: silvia_yu    時間: 08-8-7 16:39

你地就好啦...開哂學
我個要9月先開學呀...
快d開學啦....
作者: silvia_yu    時間: 08-8-7 16:40

你地就好啦...開哂學
快d開學啦....
作者: square72    時間: 08-8-7 16:58

原文章由 wong0211 於 08-8-7 15:57 發表
Hi, 我仔仔都係今日返愛鄰, 你是否喜樂組, 我今朝係見到有個小朋友哭得好勁, 吾知是否你呢, 我仔仔同你小朋友一樣好好, 放學老師都話佢冇咩哭, 自己食東西,玩, 又冇瀨尿, 吾知我地是否同班, 大家認識吓好嗎 ?
...

我諗應該係喇!! 曦曦今朝係喊住比黃老師抱入去....  
因為我趕住番工.. 黃老師就問我抱佢入去好唔好.. 我當然話好la~~ 曦曦都係喜樂組ka~~ 你仔仔叫咩名ar??? 聽日放幾點ar???

[ 本文章最後由 square72 於 08-8-7 17:01 編輯 ]
作者: square72    時間: 08-8-7 17:00

原文章由 silvia_yu 於 08-8-7 16:40 發表
你地就好啦...開哂學
快d開學啦....

今朝同黃老師傾開計.. 都有提起琪琪呀~~
作者: manman0401    時間: 08-8-7 17:25

今日桐桐返學....老師話佢全程都無喊過.....返到學校.....老師帶佢入去洗手......桐桐仲同我講 bye bye o添......老師話佢好主動.....老師彈琴時.....桐桐仲跳舞舞咁既款喎.....早餐都食左小小包.....今日食既水果係西瓜.....桐桐唔食.....所以老師就比左蘋果佢食.....佢唔知係咪食得太急....嘔左 d 出黎.....所以就要換衫褲.....接佢放學時....我仲以為佢賴尿o添.....走時都有同老師講 bye bye.....我問佢開唔開心呀.....桐桐話開心.....咁聽日仲返唔返學.....佢話返呀......今日大致上都好好.....希望繼續keep住啦!!!
作者: manman0401    時間: 08-8-7 17:31

我會自己搭車帶桐桐返學呀.....老師之前都有同我講過話唔可以長頭髮.....所以上星期已經同佢剪短左了......
原文章由 babycherry22 於 08-8-4 21:33 發表

manman
我住新翠呀~~

返愛鄰是不可留長髮呀

曦媽:

返工真是呢hair一d
曦曦要加油 ...

作者: babycherry22    時間: 08-8-7 21:28

原文章由 manman0401 於 08-8-7 17:31 發表
我會自己搭車帶桐桐返學呀.....老師之前都有同我講過話唔可以長頭髮.....所以上星期已經同佢剪短左了......

我個女今日又提我~~升和平組是不是可以留長頭髮~~?

我話:我最鍾意短頭髮女孩子

琳個樣好無奈
作者: square72    時間: 08-8-7 23:06

原文章由 manman0401 於 08-8-7 17:25 發表
今日桐桐返學....老師話佢全程都無喊過.....返到學校.....老師帶佢入去洗手......桐桐仲同我講 bye bye o添......老師話佢好主動.....老師彈琴時.....桐桐仲跳舞舞咁既款喎.....早餐都食左小小包.....今日食既水果係 ...

桐桐好叻女呀!!
manman你今日幾點湊桐桐番學呀?!
唔知我有冇見到你呢??!
聽日我唔送佢番學la~~ 由爸爸送... 費事又遲大到呀~
今日放學時爸爸又係問曦曦開唔開心... 曦曦都係話開心... 聽日要番學學!!
曦曦仲話今日玩左sir 滑梯同lego... (但都唔知係咪真既... 佢番育嬰園時.. 日日放學佢都係講玩lego 同sir 滑梯~~~)
希望聽日12點放學ok la!!!
係爸爸放完大假前可以適應完...
唔洗特登拎假去接送..
今日我仲問定.. 係咪一過適應期就可以延展~~

[ 本文章最後由 square72 於 08-8-7 23:12 編輯 ]
作者: square72    時間: 08-8-7 23:11

原文章由 babycherry22 於 08-8-7 21:28 發表

琳個樣好無奈

和平組係K2定K3呀????
作者: wong0211    時間: 08-8-8 00:04

Hi,
我仔仔叫泓泓, 睇吓有冇機會認識呀     
原文章由 square72 於 08-8-7 16:58 發表

我諗應該係喇!! 曦曦今朝係喊住比黃老師抱入去....  
因為我趕住番工.. 黃老師就問我抱佢入去好唔好.. 我當然話好la~~ 曦曦都係喜樂組ka~~ 你仔仔叫咩名ar??? 聽日放幾點ar??? ...

作者: square72    時間: 08-8-8 00:14

原文章由 wong0211 於 08-8-8 00:04 發表
Hi,

好似有少少印象呀!!!!
等我星期6接送番學時留意下先~~

[ 本文章最後由 square72 於 08-8-8 01:08 編輯 ]
作者: manman0401    時間: 08-8-8 00:34

曦媽,
我今日八點九先返到學校....老師話九點前返到就得....唔駛一定要八點半就到....你應該好早就返到....我諗你見唔到我了.....一定有機會見到面的...hehe

我都有問桐桐有無玩 sir 滑梯喎....但佢話無玩喎....唔知邊個先係真呢
曦曦噤叻叻....一定可以好快適應到...只係學校環境同老師比較陌生....唔習慣o者
原文章由 square72 於 08-8-7 23:06 發表

桐桐好叻女呀!!
manman你今日幾點湊桐桐番學呀?!
唔知我有冇見到你呢??!
聽日我唔送佢番學la~~ 由爸爸送... 費事又遲大到呀~
今日放學時爸爸又係問曦曦開唔開心... 曦曦都係話開心... 聽日要番學學!! :fu ...

作者: manman0401    時間: 08-8-8 00:44

我會留意下小朋友個名牌同書包....睇下見唔見到你同泓泓先...
原文章由 wong0211 於 08-8-8 00:04 發表
Hi,

[ 本文章最後由 manman0401 於 08-8-8 00:46 編輯 ]
作者: square72    時間: 08-8-8 00:45

原文章由 manman0401 於 08-8-8 00:34 發表
曦媽,
我今日八點九先返到學校....老師話九點前返到就得....唔駛一定要八點半就到....你應該好早就返到....我諗你見唔到我了.....一定有機會見到面的...hehe

我都有問桐桐有無玩 sir 滑梯喎....但佢話無玩喎....唔 ...

今朝我8點4已經到咗學校la!!! 但要等到8點半先可以入課室!! 一夠鐘我就叫黃老師抱佢入課室... 之後我就拿拿聲落去趕番公司(我番9點ka!!)
曦曦之前番育嬰園間唔中都會扭下計... 喊住入課室... 但過一陣就會冇事... 所以今日黃老師話要忍心d由佢喊.. 我都話好... 因為唔忍心真係唔洗走~~
聽日我唔送佢番學la!! 但星期6我應該會送佢番學!! 希望佢快d 適應!!
作者: silvia_yu    時間: 08-8-8 10:07

原文章由 babycherry22 於 08-8-7 21:28 發表

琳個樣好無奈

我仲未同琪琪剪頭髮呀...我都鍾意留長頭髮...
唔怕啦...琳b下年k3就可以啦....
作者: square72    時間: 08-8-8 13:29

今日係曦曦第2 day番N1... 我冇送佢番學lu~ 只係陪佢地等埋巴士... 今日去到學校門口已唔肯入去la!! 最後爸爸氹咗陣抱佢入去.. 老師抱佢入課室時, 又喊左一陣...但未行到入課室已收咗聲lu!!! 放學時... 老師話佢今日幾好... 話佢咩都食.. 冇偏食.. 但食野就比較慢...
作者: wong0211    時間: 08-8-9 00:01

Hi,
我星期六都會返, 睇吓見吾見到你呀.
原文章由 square72 於 08-8-8 00:14 發表

好似有少少印象呀!!!!
等我星期6接送番學時留意下先~~

作者: wong0211    時間: 08-8-9 00:04

Hi, 文文
我地今日已經認識佐啦, 等我認識多幾位媽媽, 大家可交流吓心得先.

原文章由 manman0401 於 08-8-8 00:44 發表
我會留意下小朋友個名牌同書包....睇下見唔見到你同泓泓先...

作者: square72    時間: 08-8-9 17:38

原文章由 wong0211 於 08-8-9 00:01 發表
Hi,
我星期六都會返, 睇吓見吾見到你呀.   

HI~~ 我今日都有帶曦曦番學呀!! 但見唔到你地既
大約8點9到番到去...12點半接放學!!
其實曦曦好易認.... 最細粒, 最似bb嗰個就係la~~
作者: babycherry22    時間: 08-8-9 23:05

原文章由 silvia_yu 於 08-8-8 10:07 發表

我仲未同琪琪剪頭髮呀...我都鍾意留長頭髮...
唔怕啦...琳b下年k3就可以啦....

~~呵呵~~
細路仔好快唔記得
昨天放學,我見琳琳成頭汗~~
我是但隨口問:是不是耍剪下頭髮

琳琳二話不說帶我搭巴士去大圍火車站剪HAIR
剪完成個MON CHI CHI咁
~~

RE~~曦MA
喜樂--nc/n1
良善--k1
恩慈--k2
和平--k3

我諗老師都有教小朋友讀k1,k2,k3
因我個女舊年有人問佢讀咩班
佢會答良善組的小馬組
人地唔明咩"良善組"
佢會講是k1班小馬組
作者: babycherry22    時間: 08-8-9 23:08

原文章由 square72 於 08-8-9 17:38 發表

我成日都望人書包牌,呢個設計好方便~~~

不過,琳琳唔知點解連人地屋企人,
會叫人xx(名)mamai,xx(名)婆婆
我會在呢個時候望下人個名牌,看看她有冇認錯人

當然~~佢未試過認錯
作者: square72    時間: 08-8-10 22:57

原文章由 babycherry22 於 08-8-9 23:08 發表

我成日都望人書包牌,呢個設計好方便~~~

不過,琳琳唔知點解連人地屋企人,
會叫人xx(名)mamai,xx(名)婆婆
我會在呢個時候望下人個名牌,看看她有冇認錯人

當然~~佢未試過認錯 ...

之前曦曦番嬰園時都會ka..
連人地d 屋企人都會叫埋出哩..
作者: wong0211    時間: 08-8-10 23:49

Hi,   我星期六就早你小小, 8:30 就返到去, 11:00就放學, 所以見你吾到, why,你12:30 才放學, 你小朋友是否可適應, 所以可加長時間呀  

原文章由 square72 於 08-8-9 17:38 發表

作者: manman0401    時間: 08-8-11 00:41

我星期六唔知醒起身....所以遲左小小....八點十到先返到學校....桐桐11點鐘就放學....所以大家都撞唔o岩時間呀....

作者: square72    時間: 08-8-11 09:18

原文章由 wong0211 於 08-8-10 23:49 發表
Hi,   我星期六就早你小小, 8:30 就返到去, 11:00就放學, 所以見你吾到, why,你12:30 才放學, 你小朋友是否可適應, 所以可加長時間呀  

yes ar!! 因為曦曦本身係番開育嬰園, 所以係上年interview 時我已同校長講明適應期一定要縮短!! 如果要成個月時間適應, 我就要請足1個月假~ 邊有可能wor!!曦曦第1日放11點, 第2日就放12點, 食埋飯先放學~ 老師話佢ok ar!! 冇偏食, 仲肯自己食哂d 飯飯tim!!不過就食得慢d~ 今日都會放12點半, 明天就會放3點3訓埋晏覺先放學~~

[ 本文章最後由 square72 於 08-8-11 13:00 編輯 ]
作者: square72    時間: 08-8-11 09:25

原文章由 manman0401 於 08-8-11 00:41 發表
我星期六唔知醒起身....所以遲左小小....八點十到先返到學校....桐桐11點鐘就放學....所以大家都撞唔o岩時間呀....

我應該啱啱走冇耐, 你就去到lu~~ oh~~!! 唯有等下次la!! 但之後可能都好難撞到.. 因為我會8點1,2個字就送佢番學, 放學就會延展到7點ar!!
作者: wong0211    時間: 08-8-11 14:41

Hi sauare 72
完全明白了, 你小朋友真係 , 我仔仔星期六同今日都哭住入 去, 好彩放學已經冇事, 笑住出來, 都吾知到幾時才能自己入去, 吾使 .

原文章由 square72 於 08-8-11 09:18 發表

yes ar!! 因為曦曦本身係番開育嬰園, 所以係上年interview 時我已同校長講明適應期一定要縮短!! 如果要成個月時間適應, 我就要請足1個月假~ 邊有可能wor!!曦曦第1日放11點, 第2日就放12點, 食埋飯先放學~ 老師話佢 ...

作者: square72    時間: 08-8-11 22:29

原文章由 wong0211 於 08-8-11 14:41 發表
Hi sauare 72
完全明白了, 你小朋友真係 , 我仔仔星期六同今日都哭住入 去, 好彩放學已經冇事, 笑住出來, 都吾知到幾時才能自己入去, 吾使 .

...

曦曦上星期番學都有喊ar.. 但入到去冇耐就冇野收咗聲... 今日就冇喊.. 但就扁咀拖住老師入課室!! 大家一齊努力la!! 佢地一定好快適應到ka!!

你地會唔會申請學費減免ar???
今日我打比校長... 佢話明天比08/09份form ar!!
作者: wong0211    時間: 08-8-12 17:00

Hi, square 72
都好彩, 今日返學就冇哭, 但有小小匾咀  , 希望好快冇事啦, 我都想申請, 但我係全職湊仔媽咪, 申請吾到呀 !
原文章由 square72 於 08-8-11 22:29 發表

曦曦上星期番學都有喊ar.. 但入到去冇耐就冇野收咗聲... 今日就冇喊.. 但就扁咀拖住老師入課室!! 大家一齊努力la!! 佢地一定好快適應到ka!!

你地會唔會申請學費減免ar???
今日我打比校長... 佢話明天比08/09份for ...

作者: square72    時間: 08-8-12 22:57

原文章由 wong0211 於 08-8-12 17:00 發表
Hi, square 72
都好彩, 今日返學就冇哭, 但有小小匾咀  , 希望好快冇事啦, 我都想申請, 但我係全職湊仔媽咪, 申請吾到呀 !   

全職媽咪都可以申請學費減免ka...
但就會以半日學費哩減免~~
明天曦曦可以番8點3放4點半la.. 希望ok!!
因為爸爸放埋聽日, 後日就要番工la!!
作者: wong0211    時間: 08-8-12 23:36

Hi,   
係咩, 但我interview 時校長同我講2歲班一定要父母都做工才可申請. 吾通你所知吾同, 請告知呀 ?
原文章由 square72 於 08-8-12 22:57 發表

作者: wong0211    時間: 08-8-12 23:41

Hi , talk 佐咁耐, 你有冇msn , 不如大家聯絡吓好嗎 ?
原文章由 square72 於 08-8-12 22:57 發表

作者: square72    時間: 08-8-12 23:54

原文章由 wong0211 於 08-8-12 23:41 發表
Hi , talk 佐咁耐, 你有冇msn , 不如大家聯絡吓好嗎 ?   

my msn: [email protected]
作者: silvia_yu    時間: 08-8-13 20:21

原文章由 wong0211 於 08-8-12 23:36 發表
Hi,   
係咩, 但我interview 時校長同我講2歲班一定要父母都做工才可申請. 吾通你所知吾同, 請告知呀 ?

應該k1開始...就算父母其中一方沒有工作
都可以申請半日資助
如果兩方都有工作...而且一方一月累積有140小時,而另一方全月累積有104小時,就可以申請全日資助。
因為k1開始...係小朋友一定要返既...所以會有資助

我小朋友都會係9月返k1喇...
我都想佢快d返學見下同學仔呀
而且仲係我鍾意個老師做班主任呀!!
作者: babycherry22    時間: 08-8-13 21:19

原文章由 square72 於 08-8-12 23:54 發表

我也add了~~
作者: babycherry22    時間: 08-8-13 21:24

我奶奶未陪完月~~未返

而家我早早帶琳琳返學~~7:30至8:00

下午放5:00~~就在5:30前接到琳琳~~^^

有奶奶就冇咁趕,可以俾琳琳瞓晏一d~~

朝朝老師都問她是不是未瞓醒
作者: square72    時間: 08-8-13 21:29

曦曦順利過咗適應期la!!! 好開心呀!!
明天開始就會8點2左右番學, 6點幾7點放學la!!
唔知做咩.. 今晚曦曦9點3就話要訓覺... 極之難得ar!!! 平時10點半叫極佢都唔肯訓..

[ 本文章最後由 square72 於 08-8-13 21:31 編輯 ]
作者: winwin815    時間: 08-8-13 22:25

喂喂...我又黎啦

不過囡囡文文未正式入學, 連校長都未見, 只係話比佢10月返學, 我想問點解唔比留長頭髪架????
作者: wong0211    時間: 08-8-13 22:55

Hi,
我 add 佐你啦   
原文章由 square72 於 08-8-12 23:54 發表

作者: square72    時間: 08-8-13 23:10

原文章由 wong0211 於 08-8-13 22:55 發表
Hi,
我 add 佐你啦      

見到la!!
作者: manman0401    時間: 08-8-14 08:34

曦媽,
我又add你...可以嗎??

作者: square72    時間: 08-8-14 08:46

原文章由 manman0401 於 08-8-14 08:34 發表
曦媽,
我又add你...可以嗎??

當然可以la~~
作者: manman0401    時間: 08-8-14 08:48

hi all.......
我實在太累了....幾日都無上黎....等我又講下桐桐學校既情況先.....其實o係學校裡....所有野都好ok....但為獨食野o個方面唔好....佢o係學校仲未肯食野呀....琴日試食飯又唔肯食....依幾日食早餐或水果....一係就唔食...一係食小小就嘔番出黎.....我覺得係佢唔想食或唔鐘意....所以就係都作嘔....結果就真係嘔喇.....但桐桐平時o係屋企都唔會咁.....唉.....依隻小魔怪真難搞....希望佢試多幾次就肯係學校到食野啦!!

[ 本文章最後由 manman0401 於 08-8-14 08:49 編輯 ]
作者: square72    時間: 08-8-14 08:54

原文章由 manman0401 於 08-8-14 08:48 發表
hi all.......
我實在太累了....幾日都無上黎....等我又講下桐桐學校既情況先.....其實o係學校裡....所有野都好ok....但為獨食野o個方面唔好....佢o係學校仲未肯食野呀....琴日試食飯又唔肯食....依幾日食早餐或水果 ...

文文~ 你有冇同老師了解過桐桐係學校係食d 咩ar??? 桐桐本身有冇偏食ar??? 小朋友有時會因為係一個陌生環境未習慣而唔肯食飯或嘔ka!! 老師都有講過話.. 而家唔會比太多份量佢地, 慢慢先加.. 以我所以學校既餐廳都幾吸引小朋友食, 有意粉, 面, 雜菜飯...
作者: silvia_yu    時間: 08-8-14 09:27

原文章由 winwin815 於 08-8-13 22:25 發表
喂喂...我又黎啦

不過囡囡文文未正式入學, 連校長都未見, 只係話比佢10月返學, 我想問點解唔比留長頭髪架????

學校講明要到k3先可以用夾仔紥辮架
n1-k2一定要短頭髮
唔過膊頭都ok喇

同埋因為佢地返whole day
起左身後...老師無可能續個夾返個夾
or同你咁得閒紥辮嘛
又怕小朋友扯左黎放入口呢

[ 本文章最後由 silvia_yu 於 08-8-14 09:28 編輯 ]
作者: winwin815    時間: 08-8-14 10:15

其實我已經叫文爸練習下剪埋後邊d頭髪架啦, 文文係女仔, 唔剪後邊, 都仲可以話幫佢留長, 但係小穎d頭髪都出晒啦, 男仔要勤剪d架嘛, 但係仲未有第一次, 要試試

原文章由 silvia_yu 於 08-8-14 09:27 發表

學校講明要到k3先可以用夾仔紥辮架
n1-k2一定要短頭髮
唔過膊頭都ok喇

同埋因為佢地返whole day
起左身後...老師無可能續個夾返個夾
or同你咁得閒紥辮嘛
又怕小朋友扯左黎放入口呢 ...

作者: babycherry22    時間: 08-8-22 07:19

又唔駛返學~~
我同個女返3日假^^
作者: square72    時間: 08-8-22 17:45

原帖由 babycherry22 於 08-8-22 07:19 發表
又唔駛返學~~
我同個女返3日假^^

哩幾日放學, 曦曦唔肯走ar...
今朝8號仔曦曦c 都話要番學呀!!!
作者: yanyvonne    時間: 08-8-26 17:56

HI 各位, 

你地好, 我細佬淳淳會入喜樂組啦, 到時大家可認識下先, ! 

我地9月1日返, 我大女以前是在愛鄰畢業, 讀了3 年啦, 玩在3 年級 ! 

系呀 , 請問你地D 被袋在哪裡買???? 

今年喜樂有陳老師教, 好好好的, 我大女在和平組都是她教, 大女十分喜歡她,!
作者: babycherry22    時間: 08-8-26 19:52

原帖由 square72 於 08-8-22 17:45 發表

哩幾日放學, 曦曦唔肯走ar...
今朝8號仔曦曦c 都話要番學呀!!!

琳琳昨天同我地玩時,向後跌,撞到後腦
同佢上了仁安看急症,照了x光,好彩冇事
醫生話差少少要連針

好彩我同佢用冰"膚",先冇咁腫,流了好多血,嚇c我
作者: silvia_yu    時間: 08-8-27 12:57

hello...
cherry....琳琳無事嗎???

琪琪下個星期一開學喇...
我今日會去拎個被袋
因為我搵左間舖可以係佢到"簡"完布後
佢再幫我車埋...埋單都要$79呀
作者: square72    時間: 08-8-27 13:50

原帖由 yanyvonne 於 08-8-26 17:56 發表
HI 各位, 

你地好, 我細佬淳淳會入喜樂組啦, 到時大家可認識下先, ! 

我地9月1日返, 我大女以前是在愛鄰畢業, 讀了3 年啦, 玩在3 年級 ! 

系呀 , 請問你地D 被袋在哪裡買???? 

今年喜樂有陳老師教, 好好好的, 我大女 ...

你好ar!! 曦曦都係喜樂組ka!!
我買左兩個被袋呀.. 一個係顯徑街市買ka!!
另一個就係琪媽幫我去車既~~

作者: square72    時間: 08-8-27 13:51

原帖由 babycherry22 於 08-8-26 19:52 發表

醫生話差少少要連針

好彩我同佢用冰"膚",先冇咁腫,流了好多血,嚇c我 ...

琳琳有冇事ar??
點解會咁ka???
作者: yanyvonne    時間: 08-8-27 14:05

原帖由 babycherry22 於 08-8-26 19:52 發表

醫生話差少少要連針

好彩我同佢用冰"膚",先冇咁腫,流了好多血,嚇c我 ...

琳琳有冇事ar??

記得要介口呀 , 雞蛋 , 牛肉唔食得, 我細佬都試過不過在前額, 現在都有小小傷痕 !

個次又時流很多血, !!!
作者: yanyvonne    時間: 08-8-27 14:07

原帖由 square72 於 08-8-27 13:50 發表

你好ar!! 曦曦都係喜樂組ka!!
我買左兩個被袋呀.. 一個係顯徑街市買ka!!
另一個就係琪媽幫我去車既~~

曦曦MA, 請問你在顯徑街市買的被袋好不好, ?>>
因為我想買過新給淳淳用, ! 
作者: yanyvonne    時間: 08-8-27 14:12

原帖由 silvia_yu 於 08-8-27 12:57 發表
hello...
cherry....琳琳無事嗎???

琪琪下個星期一開學喇...
我今日會去拎個被袋
因為我搵左間舖可以係佢到"簡"完布後
佢再幫我車埋...埋單都要$79呀

SILVIA :

$79 你車一個還是2個, ?????
作者: yanyvonne    時間: 08-8-27 14:15

想問問大家;

你地是不是會同小朋友帶多一套衫褲, 你們會 帶自己衫, 還是校服呀 ??????
作者: wc_siu2003    時間: 08-8-27 15:59

各位媽咪好,
我是新來報到,我個大眼仔樂天又是喜樂組.
每次返學都扭一陣.
我只做了一個被袋在隆亨做收$70.我都覺得貴,
不過是綠色狗狗圖案,都幾靚.
可能我無記性,我都有印象以上小朋友,但不太深刻,希望下次可以記得晒你地及小朋友拉

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5