教育王國

標題: 沙小"家長教師會'' [打印本頁]

作者: Maggie程    時間: 08-7-16 15:12     標題: 沙小"家長教師會''

Hello, 大家好, 我係Maggie, 係升三年級家長, 我係依度代表''家長教師會''與及''學校管理委員會'', 歡迎大家

如有甚麼問題, 假若我知道, 或有機會查詢到, 我會盡力幫手

[ 本文章最後由 Maggie程 於 08-7-16 15:17 編輯 ]
作者: DicDic    時間: 08-7-16 21:59

Hi Maggie程

你好!我想知多d升中既資料,如幾多成升英中?除沙官中,多數會派去邊?尤其係非精英班果d!

謝謝!

quote]原文章由 Maggie程 於 08-7-16 15:12 發表
Hello, 大家好, 我係Maggie, 係升三年級家長, 我係依度代表''家長教師會''與及''學校管理委員會'', 歡迎大家

如有甚麼問題, 假若我知道, 或有機會查詢到, 我會盡力幫手 ... [/quote]
作者: AMYBB111    時間: 08-7-17 14:12

Hi...Maggie您好...
多謝您可以係度分享沙官嘅資料比我地新加入學校嘅家長,我想問(1)幾年級先會開始分精英班同有冇分名次?(2)學校每日會唔會有功課堂比d小朋友係學校做功課,(3)學校有冇規定學生要學樂器?

唔該唒
作者: Maggie程    時間: 08-7-18 12:34

原文章由 DicDic 於 08-7-16 21:59 發表
Hi Maggie程

你好!我想知多d升中既資料,如幾多成升英中?除沙官中,多數會派去邊?尤其係非精英班果d!

謝謝!

quote]原文章由 Maggie程 於 08-7-16 15:12 發表
Hel ...

以我所知, 有大約40%入沙中及梁文燕
而非精英班的, 等我試下問下D高年級家長, 問到再話你知吓
作者: Maggie程    時間: 08-7-18 12:43

原文章由 AMYBB111 於 08-7-17 14:12 發表
Hi...Maggie您好...
多謝您可以係度分享沙官嘅資料比我地新加入學校嘅家長,我想問(1)幾年級先會開始分精英班同有冇分名次?(2)學校每日會唔會有功課堂比d小朋友係學校做功課,(3)學校有冇規定學生要學樂器?

唔該唒 ...

1) 四年級開始分精英班, 好似有分名次, 等我問下先
2) 有, 一般在臨放學前, 叫''導修課'', 但如果你小朋友喜歡參加課後活動班, 咁就會少咗D時間啦
3) 無
作者: asinai    時間: 08-7-18 17:58

是有名次的!
原文章由 Maggie程 於 08-7-18 12:43 發表

1) 四年級開始分精英班, 好似有分名次, 等我問下先
2) 有, 一般在臨放學前, 叫''導修課'', 但如果你小朋友喜歡參加課後活動班, 咁就會少咗D時間啦
3) 無 ...

作者: 肥嘟媽    時間: 08-7-20 01:49

Maggie,

我個小朋友升小二,取成績表時,班主任對某家長說:每班同一名次的同學會編入一班,舉例說如:考一至五名就A班,六至十名就B班....

但跟我說是弓字型,即按級名次編入ABCDE,EDCBA,ABCDE,其實以你了解係點編班
作者: JJAZ    時間: 08-7-21 12:31

小兒將會入沙小一, 請問 (1) 他們是否小一至小三, 每年都會分班 ? (2) 他們的小測多唔多呢 ?(3)
作者: 肥嘟媽    時間: 08-7-22 00:55

第一條未答到你,因我個囡都係升小二
第二條,測驗週每學期有一次,小測都算多,多數係單元主題後突擊測驗,所以可以講測得來無乜壓力
作者: Maggie程    時間: 08-7-23 12:43

原文章由 肥嘟媽 於 08-7-20 01:49 發表
Maggie,

我個小朋友升小二,取成績表時,班主任對某家長說:每班同一名次的同學會編入一班,舉例說如:考一至五名就A班,六至十名就B班....

但跟我說是弓字型,即按級名次編入ABCDE,EDCBA,ABCDE,其實以你了解係點編班 ...

我女的班主任同我講就是抽籤的

''考一至五名就A班,六至十名就B班....''這個說法肯定錯, 因為我地二年級, 今年全級頭三名都唔同班, 我個女小一小二都是十名內, 但小二讀C班,來緊升讀D班

至於''弓字型,即按級名次編入ABCDE,EDCBA,ABCDE'', 反而有可能, 但我未曾聽說過
作者: asinai    時間: 08-7-24 09:47

現行是P.4 start 以成纟責分班, P.5 原班升P.6.
原文章由 JJAZ 於 08-7-21 12:31 發表
小兒將會入沙小一, 請問 (1) 他們是否小一至小三, 每年都會分班 ? (2) 他們的小測多唔多呢 ?(3)

作者: house622    時間: 08-8-23 22:41

Maggie:

我想問一問上視覺藝術課需要的"墊台紙"
即是什麼?

是不是膠墊呢?

謝謝你
作者: 肥嘟媽    時間: 08-8-24 01:07

墊枱紙,我用百貨公司寄來的大宣傳單張,栽剪到枱的SIZE,用舊了就換
作者: house622    時間: 08-8-24 20:53

肥嘟媽:

明白了,唔該晒!
作者: nelsonwong222    時間: 08-8-25 12:45

我問過我姪女(佢係小學生)"墊枱紙" 是什麼, 佢話o係牛皮紙, 摺到書包放得入, 方便帶返學校.
作者: DicDic    時間: 08-8-26 09:51

請問枱的SIZE係幾大?
謝謝!
原帖由 肥嘟媽 於 08-8-24 01:07 發表
墊枱紙,我用百貨公司寄來的大宣傳單張,栽剪到枱的SIZE,用舊了就換

作者: Maggie程    時間: 08-8-26 12:48

原帖由 house622 於 08-8-23 22:41 發表
Maggie:

即是什麼?

是不是膠墊呢?

謝謝你

無所謂的, 總之一張約報紙咁大, 當然不太透水的紙
我就往書局買一大張用來包箱寄郵包個d紙, 可cut開4 張, 一個學期用一張, 依家升三年級才需要再買
作者: AMYBB111    時間: 08-8-26 14:03

maggie,您好...
我想問課外活動係唔係要收費同星期幾上堂架,因為我仔仔而家都仲有學梗幾多野,所以唔知d時間同課程會唔會撞,我見學校好似好多野學,但唔知一年班有得學未?
作者: DicDic    時間: 08-8-26 17:23

我都想問,係未好多人報要抽籤?幾時會開始有課外活動呢,因為都要plan下9月個schedule。

謝謝!

原帖由 AMYBB111 於 08-8-26 14:03 發表
maggie,您好...
我想問課外活動係唔係要收費同星期幾上堂架,因為我仔仔而家都仲有學梗幾多野,所以唔知d時間同課程會唔會撞,我見學校好似好多野學,但唔知一年班有得學未? ...

作者: 肥嘟媽    時間: 08-8-26 23:35

開學後會派課外活動資料,一至五都有,有活動那天,老師會係導修課就帶走小朋友去上堂,到三點半就放學,活動當然要比錢,人多會抽簽
作者: DicDic    時間: 08-8-27 09:14

唔該曬肥嘟媽

請問各位包書有無規定唔可以有公仔?
是否一定要筆盒,筆袋可以嗎?
外套是否到買校服店買?開學已經要帶嗎?
學校有內聯網供家長互通嗎?

謝謝!

原帖由 肥嘟媽 於 08-8-26 23:35 發表
開學後會派課外活動資料,一至五都有,有活動那天,老師會係導修課就帶走小朋友去上堂,到三點半就放學,活動當然要比錢,人多會抽簽

作者: 肥嘟媽    時間: 08-8-27 23:29

包書膠,我都唔知可唔可以有公仔,但無就最穩陣
筆袋,筆盒都無問題
至於外套,夏天穿白色,唔一定係賣校服那間買,我個女每日都帶返學,因為會開冷氣
無內聯網供家長聯繫,但小一上學期會有網上手冊
作者: asinai    時間: 08-9-4 00:41

我係"家品屋"果類店舖買的檯墊, 可摺疊, 質地好似紅白藍袋, 印有cartoon 公仔....重可用上1年 or above.

原帖由 house622 於 08-8-23 22:41 發表
Maggie:

即是什麼?

是不是膠墊呢?

謝謝你

作者: asinai    時間: 08-9-4 00:47

usually, info of ECA will be released around mid/end sept and starting fm mid oct approx.
原帖由 DicDic 於 08-8-26 17:23 發表
我都想問,係未好多人報要抽籤?幾時會開始有課外活動呢,因為都要plan下9月個schedule。

謝謝!

作者: house622    時間: 08-9-4 17:40

原帖由 asinai 於 08-9-4 00:41 發表
我係"家品屋"果類店舖買的檯墊, 可摺疊, 質地好似紅白藍袋, 印有cartoon 公仔....重可用上1年 or above.

謝謝你的資料
作者: jcryan    時間: 08-9-5 11:06

下星期要響學校食午餐,請問要帶既食物袋係點,點用?

下周要帶英文圖書,請問應該帶甚麼圖書呢?

點知幾時要穿著運動服?
作者: 肥嘟媽    時間: 08-9-5 23:12

午餐,只要帶餐具就ok,另預備多條濕毛巾仔,比佢吃完飯可以抹下手,抹下嘴
至於食物袋,主要用來裝小食盒,紙巾及水樽,因為會到操場小息,一袋裝好會無咁倫盡
至於運動服,你見時間表有體育課就著
英文書,英文故事書,岩程度,岩興趣就得,小一簡簡單單就ok
作者: JJAZ    時間: 08-9-6 00:26

hi,

想問上堂係咪要帶書連作業呢, 英文有3本書, 係咪要帶晒,另外, 英作同英文有咩分別 ? 書會唔會放係學校 ?
作者: jcryan    時間: 08-9-6 10:22

Thank you 肥嘟媽.

請問依時間表上課,係未要帶該科既書既第一冊,洗唔洗作業呢?

原帖由 肥嘟媽 於 08-9-5 23:12 發表
午餐,只要帶餐具就ok,另預備多條濕毛巾仔,比佢吃完飯可以抹下手,抹下嘴
至於食物袋,主要用來裝小食盒,紙巾及水樽,因為會到操場小息,一袋裝好會無咁倫盡
至於運動服,你見時間表有體育課就著
英文書,英文故事書,岩程度 ...

作者: 肥嘟媽    時間: 08-9-6 12:08

作業要帶,老師通常到做功課先派番比同學拿回家
至於英文,Listening會一直留係學校,到考試前先比番同學
所有書本作業都係帶1A冊
普通話就帶定課普同第一冊(之後老師會再叫佢幾時帶邊本)
至於英作,中作等,有時都係用來上課,但當然會同佢地練習下寫句子
至於書,唔可以留學校,因為課室下課後有可能變做活動室,所以個書包仔日日都會好重
作者: jcryan    時間: 08-9-6 21:24

請問時間表上的"中說"是甚麼科目,要帶邊本書呢?

謝謝!

原帖由 肥嘟媽 於 08-9-6 12:08 發表
作業要帶,老師通常到做功課先派番比同學拿回家
至於英文,Listening會一直留係學校,到考試前先比番同學
所有書本作業都係帶1A冊
普通話就帶定課普同第一冊(之後老師會再叫佢幾時帶邊本)
至於英作,中作等,有時都係用來上課,但 ...

作者: looby    時間: 08-9-7 16:46

原帖由 jcryan 於 08-9-6 21:24 發表
請問時間表上的"中說"是甚麼科目,要帶邊本書呢?

謝謝!

Hi!
中說=中文說話
沒有特別書要帶!
作者: Maggie程    時間: 08-9-9 18:17

真不好意思, 最近太忙, 沒有上來
thank you 晒 大家互相幫助解決問題
由其"肥嘟媽",嘩!你very清楚, 不如入來家教會幫手, 有興趣記得填表, 交回學校
作者: JJAZ    時間: 08-9-10 09:36

返學都返左成 個幾星期, 但仔仔話佢仲未有新朋友, 問佢佢又話唔可以講野點同人玩wor ! 沙官係咪咁嚴呢 ?
可能仔仔只係小一啦, 所以佢自己都好有壓力咁 ! 仔仔話已選好班長和組長, 請問, 會唔會個個小朋友都有機會做呢 ?
作者: 肥嘟媽    時間: 08-9-10 13:26

maggie程:
我填左張表啦,不過我平日要返工,如有需要,早些通知我可以盡量調動返工時間幫手(我係張表都有咁寫)

JJAZ:
小息時一定比傾計同玩,不過我囡囡舊年都好攪笑,佢第一個星期都係未有朋友,但佢話同學只顧自己食茶點,所以未識到人
作者: 肥嘟媽    時間: 08-9-10 13:28

JJAZ:

未必個個小朋友都有得做,不過囡囡話做得唔好會革職架
作者: nelsonwong222    時間: 08-9-10 17:10

想問一下, 我上學校網睇"小一新生家長迎新日之課程簡介"時, 睇到英文科共有三本書 , 包括ongman Express , Grammar 及 Listening, 我查看書單, 沒有Garmmar書的,
請問大家有沒有呢本書呀? 要買嗎?
作者: DicDic    時間: 08-9-11 09:43

肥嘟媽

請問點分班長同組長,組長係未以前既行長?小朋友話唔只一個班長喎。

另外,請問校際音樂節,係未一定要經學校報先可以有記錄成績?

原帖由 肥嘟媽 於 08-9-10 13:28 發表
JJAZ:

未必個個小朋友都有得做,不過囡囡話做得唔好會革職架

作者: 肥嘟媽    時間: 08-9-11 13:18

囡囡小一上學期時仍好似幼稚園般分組,所以有組長,另有兩個班長,一男一女

至於校際音樂節的情況,我就唔清楚,因為囡囡無報,唔好意思!
作者: AMYBB111    時間: 08-9-11 13:23

DICDIC,
如果您都諗住參加音樂節,不如經學校報咪仲好,我個仔嘅琴老師都咁講...
另外我個仔仔話返小學好開心,好自由,好過返幼稚園... 佢話最鐘意係上數學堂,好好玩喎,而且每日又有不同嘅零食比佢小息食..
作者: DicDic    時間: 08-9-11 14:18

Thanks 肥嘟媽.

AMYBB111

都諗住問下琴老師小朋友可以參加未。

我個仔話小息去完洗手間已經無時間食茶點,好唔開心。
問佢電腦堂,佢話上電腦堂都無電腦,唔知做 mei 喎。
問佢體育堂,佢話未好似晴天小息咁,行來行去。
問佢上堂係未發夢,佢梗係話唔係啦。

原帖由 AMYBB111 於 08-9-11 13:23 發表
DICDIC,
如果您都諗住參加音樂節,不如經學校報咪仲好,我個仔嘅琴老師都咁講...
另外我個仔仔話返小學好開心,好自由,好過返幼稚園... 佢話最鐘意係上數學堂,好好玩喎,而且每日又有不同嘅零食比佢小息食.. ...

作者: JJAZ    時間: 08-9-11 17:10

我個仔又係話電腦堂無用電腦 ! 體育堂就係行黎行去 ! 不過, 相信仔仔仲係適應中 ! 始終新環境。
作者: looby    時間: 08-9-11 17:17

原帖由 nelsonwong222 於 08-9-10 17:10 發表
想問一下, 我上學校網睇"小一新生家長迎新日之課程簡介"時, 睇到英文科共有三本書 , 包括ongman Express , Grammar 及 Listening, 我查看書單, 沒有Garmmar書的,
請問大家有沒有呢本書呀? 要買嗎? ...

nelsonwong222:
Grammar and Listening都係作業嚟!
Grammar遲d學校會通知要買,
重有其它習作都要買,大約二、三百元.
作者: looby    時間: 08-9-11 17:22

原帖由 肥嘟媽 於 08-9-11 13:18 發表
囡囡小一上學期時仍好似幼稚園般分組,所以有組長,另有兩個班長,一男一女

至於校際音樂節的情況,我就唔清楚,因為囡囡無報,唔好意思!

Hi!肥嘟媽:
班長係4個,二男二女,

作者: looby    時間: 08-9-11 17:28

原帖由 JJAZ 於 08-9-11 17:10 發表
我個仔又係話電腦堂無用電腦 ! 體育堂就係行黎行去 ! 不過, 相信仔仔仲係適應中 ! 始終新環境。

DicDic,JJAZ:
呢兩堂體育堂因要同小朋友度高、重,所以小朋友咪覺得行行企企law,下星期會正式上體育堂啦!
作者: DicDic    時間: 08-9-11 17:59

想問下如家課冊話有通告,無講明幾時交,係未第二日就要交?
作者: DicDic    時間: 08-9-11 18:02

原來係咁,希望小朋友快D投入小學生活,佢話幼稚園開心D,小學好長時間喎!

原帖由 looby 於 08-9-11 17:28 發表

DicDic,JJAZ:
呢兩堂體育堂因要同小朋友度高、重,所以小朋友咪覺得行行企企law,下星期會正式上體育堂啦!

作者: 肥嘟媽    時間: 08-9-11 23:17

所有無特別講明某月某日交的通告或功課,都係第二日就要交
作者: 肥嘟媽    時間: 08-9-11 23:20

looby,

多謝你幫手澄清,我見阿女講來講去都係個兩個,就以為得兩個添,有時有d野都係要了解多d先
作者: looby    時間: 08-9-12 08:38

原帖由 肥嘟媽 於 08-9-11 23:20 發表
looby,

多謝你幫手澄清,我見阿女講來講去都係個兩個,就以為得兩個添,有時有d野都係要了解多d先

肥嘟媽:
唔使客氣!
雖然我囡只係P.2,
但我囝P.6啦,咪清楚dd囉!
作者: nelsonwong222    時間: 08-9-12 11:47

原帖由 looby 於 08-9-11 17:17 發表

nelsonwong222:
Grammar and Listening都係作業嚟!
Grammar遲d學校會通知要買,
重有其它習作都要買,大約二、三百元.

looby thank you !
作者: DicDic    時間: 08-9-12 14:14

thank you 肥嘟媽

原帖由 肥嘟媽 於 08-9-11 23:17 發表
所有無特別講明某月某日交的通告或功課,都係第二日就要交

作者: JJAZ    時間: 08-9-12 17:39

之前係學校買書, 仲有幾本英文書未收到, 你地係咪都未有呢 ?
想問佢有本獎勵紀錄冊, 老師係咪定期會收呢 ? 問亞仔,亞仔話老師收左 !
作者: DicDic    時間: 08-9-12 18:01

英文書我地都未有,獎勵紀錄冊仲響到,唔知洗唔洗日日帶呢?

原帖由 JJAZ 於 08-9-12 17:39 發表
之前係學校買書, 仲有幾本英文書未收到, 你地係咪都未有呢 ?
想問佢有本獎勵紀錄冊, 老師係咪定期會收呢 ? 問亞仔,亞仔話老師收左 !

作者: 肥嘟媽    時間: 08-9-13 00:45

JJAZ/DicDic:

囡囡日日都有帶智德星,因老師隨時收貼貼紙

Looby,
你個小朋友讀邊班?我囡囡讀2D,舊年就1B
作者: asinai    時間: 08-9-13 07:14

yes, music festival 要經學校報先會登成績表!
原帖由 DicDic 於 08-9-11 09:43 發表
肥嘟媽

請問點分班長同組長,組長係未以前既行長?小朋友話唔只一個班長喎。

另外,請問校際音樂節,係未一定要經學校報先可以有記錄成績?

...

作者: asinai    時間: 08-9-13 07:17

loobyma,

mud 你都過左 lai ah!
作者: DicDic    時間: 08-9-13 10:47

asinai, 肥嘟媽, looby

唔該曬你地,Thank You.

請問中英文默書係默課文,詞語,定係句子?
家課冊:中文下星期四默 ( 1, 2 ) ,係指第一二頁,定係第一二課,會唔會默d課文有but無寫過既字呢?

謝謝!

原帖由 asinai 於 08-9-13 07:14 發表
yes, music festival 要經學校報先會登成績表!

作者: looby    時間: 08-9-13 14:11

原帖由 DicDic 於 08-9-13 10:47 發表

如家課冊:中文下星期四默 ( 1, 2 ) ,係指第一二頁,定係第一二課,會唔會默d課文有but無寫過既字呢?

謝謝!

...

(1,2)應該係P.1 and 2,唔係一、二課,
我地舊年中文有默課外生字,但老師會先講明邊d生字,
英文unseen就唔會通知,有時1-20/動物/生果/課室見到嘅物件/某字母開始的生字..........
但英文unseen唔會扣分,只會加分,即有百幾分,
作者: looby    時間: 08-9-13 14:13

原帖由 asinai 於 08-9-13 07:17 發表
loobyma,

mud 你都過左 lai ah!

更係啦!有兩個係樹讀喎!你都係啦!
以後我地係呢樹傾計啦!
作者: looby    時間: 08-9-13 14:16

原帖由 肥嘟媽 於 08-9-13 00:45 發表

Looby,

肥嘟媽:
我囡P.1E/P.2E,
asinai的囝囝係P.2D喎!
作者: asinai    時間: 08-9-14 09:35

有冇join speech?

原帖由 looby 於 08-9-13 14:13 發表

更係啦!有兩個係樹讀喎!你都係啦!
以後我地係呢樹傾計啦!

作者: asinai    時間: 08-9-14 09:53

u're welcome.

照睇係默P.1,2...but 一般P.1好似冇課文ga !?  fm my memory, 1s time 中dict 係填充 gum派張紙俾小朋友填返d詞語 only....5g this year 有冇改la.  later P.1 中文默書好多時都默兩課, 一課默課文, 一課默詞語, 有時會有課外, 好似 loobyma gum 講只會+分, 5會扣分.
原帖由 DicDic 於 08-9-13 10:47 發表

如家課冊:中文下星期四默 ( 1, 2 ) ,係指第一二頁,定係第一二課,會唔會默d課文有but無寫過既字呢?

謝謝!

...

作者: 肥嘟媽    時間: 08-9-14 15:02

中英文科都有默書範圍紙派,所以唔駛擔心

asinai,
你個小朋友而家讀2D?我個囡囡都係喎
作者: asinai    時間: 08-9-15 09:07

Hi,

yes, my little boy is studying 2D.  我個女就讀P.5.
原帖由 肥嘟媽 於 08-9-14 15:02 發表
中英文科都有默書範圍紙派,所以唔駛擔心

asinai,
你個小朋友而家讀2D?我個囡囡都係喎

作者: 肥嘟媽    時間: 08-9-15 13:14

囡囡知道有個同班同學,好開心呀
作者: asinai    時間: 08-9-16 08:42

不過....if later g 道佢個名都5好係 lei 度講bor, pm 好la.
原帖由 肥嘟媽 於 08-9-15 13:14 發表
囡囡知道有個同班同學,好開心呀

作者: JJAZ    時間: 08-9-16 09:29

各位早呀,

再想問, 默書計唔計分呢 ? 定只計測同考呢 ?
作者: asinai    時間: 08-9-16 09:53

morning!

過往是dict + exam 計分, test 5 計分!
原帖由 JJAZ 於 08-9-16 09:29 發表
各位早呀,

再想問, 默書計唔計分呢 ? 定只計測同考呢 ?

作者: 肥嘟媽    時間: 08-9-16 11:16

真名當然唔好當眾講啦,有番d秘密好d

原帖由 asinai 於 08-9-16 08:42 發表
不過....if later g 道佢個名都5好係 lei 度講bor, pm 好la.

作者: looby    時間: 08-9-16 13:04

原帖由 asinai 於 08-9-14 09:35 發表

有冇join speech?

仔女都無份呀!
呀仔話葉副校長問佢地嗰班有無人有興趣參加,
全班得三個舉手,嗰三位同學自動當選!
作者: asinai    時間: 08-9-16 13:15

啊......我以為小花會玩 tim!

我兩個都有 join ah!  

ah女果班好熱烈wor!  ...佢 join 左英 & 普!
原帖由 looby 於 08-9-16 13:04 發表

仔女都無份呀!
呀仔話葉副校長問佢地嗰班有無人有興趣參加,
全班得三個舉手,嗰三位同學自動當選!

作者: looby    時間: 08-9-16 16:50

原帖由 asinai 於 08-9-16 13:15 發表
啊......我以為小花會玩 tim!

我兩個都有 join ah!  

ah女果班好熱烈wor!  ...佢 join 左英 & 普!

其實我都好想小花玩普通話!
不過無被選中呀!
小花話佢嗰班無選過人朗誦喎!
唔通佢呃我!
作者: DicDic    時間: 08-9-16 17:12

咁多位,請問"節奏樂" 係點家,上星期家課冊寫招生,but無講詳細知料,有無人知呀?

請問學校有無合唱團同童軍,幾年班可以參加?
作者: nelsonwong222    時間: 08-9-16 17:35

Hi !
請問網上家課冊係唔係由今日開始就無o刺 !
(我o係5點幾上網睇都仲o係12號的)
作者: DicDic    時間: 08-9-16 17:36

已update

原帖由 nelsonwong222 於 08-9-16 17:35 發表
Hi !

作者: nelsonwong222    時間: 08-9-16 17:43

見到喇 ! 唔該晒! :D

原帖由 DicDic 於 08-9-16 17:36 發表
已update

作者: asinai    時間: 08-9-16 22:45

細佬話英文老師有ask wor!  ....may be 班班 5 同?....不過中文我 guess 何老師有揾人, should be last year 得獎果d, cos ah 仔話有日佢入 classroom 問佢 ah 邊個邊個係邊班!  

家姐就中, 英文老師都有ask!
原帖由 looby 於 08-9-16 16:50 發表

其實我都好想小花玩普通話!
不過無被選中呀!
小花話佢嗰班無選過人朗誦喎!
唔通佢呃我!

作者: asinai    時間: 08-9-16 22:56

網上家課冊好似維持3 months gum 上下.
原帖由 nelsonwong222 於 08-9-16 17:35 發表
Hi !

作者: asinai    時間: 08-9-16 23:10

節奏樂 is something like percussion in our school la, 我d仔女冇 join, if join seems 要買個 xylophone 的.....其實if u're interested, 可以打俾 classmistress 問下有關老師.

choir and 童軍 係 P.3 開始.  but this year 因為全日制 & 1/2 日制夾5到一齊課外活動, so choir 只 entertain P.5 & 6!   

你個係仔定女 lei?
原帖由 DicDic 於 08-9-16 17:12 發表
咁多位,請問"節奏樂" 係點家,上星期家課冊寫招生,but無講詳細知料,有無人知呀?

請問學校有無合唱團同童軍,幾年班可以參加?

作者: DicDic    時間: 08-9-17 10:48

係仔尼,想佢參加童軍獨立d。
其實佢join緊出面既choir,想轉到學校既方便D。

原帖由 asinai 於 08-9-16 23:10 發表
節奏樂 is something like percussion in our school la, 我d仔女冇 join, if join seems 要買個 xylophone 的.....其實if u're interested, 可以打俾 classmistress 問下有關老師.

choir and 童軍 係 P.3 開始.  b ...

作者: jcryan    時間: 08-9-19 13:17

Hi, 各位

點解興趣班咁少選擇又少名額,羽毛球,乒乓球,游泳呀,都無既?

原帖由 DicDic 於 08-9-17 10:48 發表

作者: pauline.c    時間: 08-9-19 22:06

原帖由 肥嘟媽 於 08-9-13 00:45 發表

Looby,

咦!我囡囡舊年都係1B 喎.
作者: 肥嘟媽    時間: 08-9-20 00:43     標題: 回覆 # 的文章

pauline.c:

咁你個小朋友今年去左邊班?囡囡話b班好多同學都去了c班
作者: pauline.c    時間: 08-9-20 22:22

原帖由 肥嘟媽 於 08-9-20 00:43 發表
pauline.c:

咁你個小朋友今年去左邊班?囡囡話b班好多同學都去了c班

我囡囡咪係2C 班囉.但佢又冇話好多b班同學去左c班喎.
作者: asinai    時間: 08-9-22 09:17

looby, pauline,

兩位靚太, 果日轉頭5見左你地踪影 la wor!
作者: asinai    時間: 08-9-22 09:19

我大女以前都有 join 出面 ge choir + school choir....but e+ 太 busy, so school choir only lu!
原帖由 DicDic 於 08-9-17 10:48 發表

作者: asinai    時間: 08-9-22 09:35

今年好似少左d.....另有d校隊 & 什麽精英/培訓班係較早g前已選拔/招募了, 而P.5 & 6 ge 興趣班係分開出的, so 你看到的不是全部.  ....swimming class 係冇 ge, 而乒乓球好似係長週課後活動見過 but 高年級 only.

還有係...if 果個活動多人揀係要抽 ge.
原帖由 jcryan 於 08-9-19 13:17 發表
Hi, 各位

點解興趣班咁少選擇又少名額,羽毛球,乒乓球,游泳呀,都無既?

作者: 595    時間: 08-9-22 10:33

請問各位沙官小家長,你地小朋友有無到補習班,如公文那些,是否有需要同幫助呢?

謝謝!

原帖由 asinai 於 08-9-22 09:35 發表
今年好似少左d.....另有d校隊 & 什麽精英/培訓班係較早g前已選拔/招募了, 而P.5 & 6 ge 興趣班係分開出的, so 你看到的不是全部.  ....swimming class 係冇 ge, 而乒乓球好似係長週課後活動見過 but 高年級 only.

...

作者: JJAZ    時間: 08-9-22 15:22

係lu, 收到課外活動通告時, 我都好失望呀, 因太少同太少野揀啦 !
作者: looby    時間: 08-9-22 17:41

原帖由 asinai 於 08-9-22 09:17 發表
looby, pauline,

兩位靚太, 果日轉頭5見左你地踪影 la wor!

I&I:
肚餓趕住去食早餐呀!
你仔張全班相好Q好得意!
作者: asinai    時間: 08-9-22 18:06

你5駛去P.6個parents' meeting ma?

aiya....ah 仔班相冇睇到 tim!....only see 左 ah 女果張 ja!

好 happy 細佬今次抽到英門班! ...+埋x樂隊 & 佢自己出面果d ....細佬今年都開始busy la!   小花 + QQ妺妹又 dim lei?
原帖由 looby 於 08-9-22 17:41 發表

I&I:
肚餓趕住去食早餐呀!
你仔張全班相好Q好得意!

作者: asinai    時間: 08-9-22 18:14

我初時都有此感覺.....but next yr 學"精" 左---就係晨早自己係出面安排好, 5 等school la!   5好話我講 ga ha!    

p.s.  but may be 會撞....gum 就自己執生la!
原帖由 JJAZ 於 08-9-22 15:22 發表
係lu, 收到課外活動通告時, 我都好失望呀, 因太少同太少野揀啦 !

作者: asinai    時間: 08-9-22 18:20

Kumon 5 算補習...不過 ah 仔P.1 時話佢果班都有5少人學,  亦都g 道有小朋友上補習班....不過我兩個暫時都冇補.  答5到你.

你小朋友是P.1嗎?
原帖由 595 於 08-9-22 10:33 發表
請問各位沙官小家長,你地小朋友有無到補習班,如公文那些,是否有需要同幫助呢?

謝謝!

作者: 595    時間: 08-9-23 08:43

係P.1呀,so有好多野想問,好彩有您地。

Thank You.

原帖由 asinai 於 08-9-22 18:20 發表
Kumon 5 算補習...不過 ah 仔P.1 時話佢果班都有5少人學,  亦都g 道有小朋友上補習班....不過我兩個暫時都冇補.  答5到你.

你小朋友是P.1嗎?

作者: jcryan    時間: 08-9-23 08:52

抽唔到英文,有d失望,唔知今年有無第二輪呢?

請問一星期有多少堂外藉英文老師上,通常做什麽呢?

原帖由 asinai 於 08-9-22 09:35 發表

...

作者: looby    時間: 08-9-23 10:40

原帖由 asinai 於 08-9-22 18:06 發表
你5駛去P.6個parents' meeting ma?

aiya....ah 仔班相冇睇到 tim!....only see 左 ah 女果張 ja!

好 happy 細佬今次抽到英門班! ...+埋x樂隊 & 佢自己出面果d ....細佬今年都開始busy la!   小 ...

咁你真係走寶啦!
你仔瞇哂眼笑得好開心,
今次d班合照影得好好,個個小朋友都笑得好靚,
可能影相哥哥引佢哋笑!
小花都抽到水墨畫,十埋舞蹈校隊.....
作者: looby    時間: 08-9-23 10:54

原帖由 595 於 08-9-22 10:33 發表

謝謝!

我女無返呢d班,只係返d跳舞、畫畫嗰d,
呀仔就P.5開始返做paper班,(因為呀仔太得閒日日係屋企打機! )
其實補唔補習,我覺得要睇小朋友嘅成績追唔追得上同級嘅平均程度,如果OK便可以了,始終只是一年級,有排讀啊!
作者: looby    時間: 08-9-23 11:02

原帖由 jcryan 於 08-9-23 08:52 發表
抽唔到英文,有d失望,唔知今年有無第二輪呢?

請問一星期有多少堂外藉英文老師上,通常做什麽呢?

抽課外活動,一年只有一次咋!
一星期好似得一堂外藉英文老師,上乜要問吓d仔女先,
我女P.1時,上普通英文堂,話老師係全英語,淨係鬧人時用廣東話!
作者: asinai    時間: 08-9-23 12:07

係....不過我 next month 應該會去school , 到時順便睇ha我件寶先!

我女 last week 考 cambridge....free talking 時個 examiner竟然同佢講買衫!    
原帖由 looby 於 08-9-23 10:40 發表

咁你真係走寶啦!
你仔瞇哂眼笑得好開心,
今次d班合照影得好好,個個小朋友都笑得好靚,
可能影相哥哥引佢哋笑!
小花都抽到水墨畫,十埋舞蹈校隊..... ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5