教育王國

標題: 黃笏南、銀禧、旅港、華英、迦密及伊利沙伯 [打印本頁]

作者: WAIMAQQ    時間: 08-7-17 14:29     標題: 黃笏南、銀禧、旅港、華英、迦密及伊利沙伯

黃笏南、銀禧、旅港、華英、迦密及伊利沙伯
請問可代為排列先優嗎?
作者: tigerlo    時間: 08-7-17 14:39

1 伊利沙伯
2 華英
3 旅港
4 迦密
5 銀禧
6 黃笏南
quote]原文章由 WAIMAQQ 於 08-7-17 14:29 發表
請問可代為排列先優嗎? [/quote]
作者: 漢堡飽    時間: 08-7-17 17:50

1.QE                        好小小
2.華英、旅港、黃笏南 叮噹馬頭
3.迦密                      後起之秀
4.銀禧                      用心努力
作者: fatpanda    時間: 08-7-17 18:43     標題: 回覆 #2 tigerlo 的文章

這些全部是男女校, 真湊巧! 我的排序跟你的相同.
作者: Fayme    時間: 08-7-17 18:57

請問它們有什麼特色、校風如何?BANDING 是否全部NO 1 頭 OR 中 或尾?請多指教!
作者: lk362    時間: 08-7-17 19:07

六間入面伊利沙伯最勁
Band1一頭~中
而其餘5間都係Band1中
旅港、黃笏南男仔田徑都係Division one
註..田徑係D1,大部分都係男校/女校
好小男女校
作者: BillyM    時間: 08-7-17 22:01

論成績係旅港開平贏。

原文章由 lk362 於 08-7-17 19:07 發表
六間入面伊利沙伯最勁
Band1一頭~中
而其餘5間都係Band1中
旅港、黃笏南男仔田徑都係Division one
註..田徑係D1,大部分都係男校/女校
好小男女校

作者: elizatyy    時間: 08-7-17 22:54

原文章由 tigerlo 於 08-7-17 14:39 發表
1 伊利沙伯
2 華英
3 旅港
4 迦密
5 銀禧
6 黃笏南
quote]原文章由 WAIMAQQ 於 08-7-17 14:29 發表
請問可代為排 ...

伊利沙伯 is not in the same net???
作者: 樂樂家    時間: 08-7-18 13:00

是否旅港對學業的要求比較高?
可否分析一下旅港、伊利沙伯及華英三間學校之優劣?

[quote]原文章由 BillyM 於 08-7-17 22:01 發表
論成績係旅港開平贏。
作者: vlui    時間: 08-7-18 21:28

原文章由 漢堡飽 於 08-7-17 17:50 發表
1.QE                        好小小
3.迦密                      後起之秀
4.銀禧                      用心努力

Accurate Ranking!  Fair Comment!  Agree & Support!

HKCEE Pass Ratio :
華英:98%
黃笏南:97.1%
迦密:97%
旅港:96.8%
作者: tigerlo    時間: 08-7-18 22:21

Yes. 伊利沙伯 is not in the same Kowloon City net. 但是九龍城校網他校區都有include伊利沙伯, and government primary school 與伊利沙伯中學是聯繫的。

原文章由 elizatyy 於 08-7-17 22:54 發表

伊利沙伯 is not in the same net???

作者: SundayOff    時間: 08-7-18 22:31

I have exactly the same ranking in mind too. QES is no doubt the best choice among these. Good academic, atmosphere and tradition. Also, it's the most competitive to get in too.
作者: lk362    時間: 08-7-19 12:35

原文章由 vlui 於 08-7-18 21:28 發表

Accurate Ranking!  Fair Comment!  Agree & Support!

HKCEE Pass Ratio :
華英:98%
黃笏南:97.1%
迦密:97%
旅港:96.8%

Absolutely not!
你講旅港HKCEE 96.8% passing rate
已經係2001年既事....
2007年HKCEE passing rate有成99.5%
而HKALE亦有97%
如果想compare最好用同年黎比較
用hkedcity黎睇要注意有d係過去x年/200x年

[ 本文章最後由 lk362 於 08-7-19 12:38 編輯 ]
作者: vlui    時間: 08-7-19 14:53

Those HKCEE result information come frome 2007/2008 九龍城區 中學概覽 which was provided from the education department throught each primary school in April this year.   

I apologize for any uncomforable caused!
作者: Yanamami    時間: 08-7-19 15:33

I'll happy enough if my kid can get into any one of
these secondary school.
作者: 漢堡飽    時間: 08-7-19 20:59

原文章由 Yanamami 於 08-7-19 15:33 發表
I'll happy enough if my kid can get into any one of
these secondary school.

肯下苦功,勤力讀書一定得,預祝你的子女成功
作者: Yanamami    時間: 08-7-20 16:05

I'm not sure.  Her studying attitude is good but
too careless.

原文章由 漢堡飽 於 08-7-19 20:59 發表

肯下苦功,勤力讀書一定得,預祝你的子女成功

作者: 漢堡飽    時間: 08-7-21 21:41

原文章由 Yanamami 於 08-7-20 16:05 發表
I'm not sure.  Her studying attitude is good but
too careless.

每個小朋友都一樣,只要錯後識得改就可以。
作者: mnlight    時間: 08-7-22 09:32

我又有睇過QES 佢D ALE % 差左喎.

原文章由 lk362 於 08-7-19 12:35 發表

Absolutely not!
你講旅港HKCEE 96.8% passing rate
已經係2001年既事....
2007年HKCEE passing rate有成99.5%
而HKALE亦有97%
如果想compare最好用同年黎比較
用hkedcity黎睇要注意有d係過去x年/200x年 ...

作者: esprincess    時間: 08-7-22 21:35

請問如何得知?

原文章由 mnlight 於 08-7-22 09:32 發表
我又有睇過QES 佢D ALE % 差左喎.

作者: Fayme    時間: 08-7-26 14:56

還有人可堤供多些這些中學的資料嗎?
作者: MountainView    時間: 08-8-1 18:35

I would rank the same way as 漢堡飽.
I like QES the best as I graduated there long time ago!  

作者: I_sister    時間: 08-8-2 01:18

不過,請注意,
QE連續兩年在中六收生時要收他校學生,
意思即全級169人中不足90人考獲十四分,
以市區band 1英中計,絕對令人失望,
相反,所舉的其他學校都不用收他校生~

(以事論事,請別介意)
作者: esprincess    時間: 08-8-2 21:43

是否滿十四分便必定要收?會有其他原因嗎?

原文章由 I_sister 於 08-8-2 01:18 發表
不過,請注意,

(以事論事,請別介意) ...

作者: 88muimui    時間: 08-8-3 10:45

如你所說真的有點令人失望。請問全級169人的數字從何得知?

原文章由 I_sister 於 08-8-2 01:18 發表
不過,請注意,

作者: SundayOff    時間: 08-8-3 15:48

不過,請注意,

Is it possible that many qualified students from other schools wanted to transfer to QES for F.6? That's the case when I graduated a while back. There were many transfer-in classmates  (with good HKCEE results).
作者: I_sister    時間: 08-8-3 16:00

原文章由 esprincess 於 08-8-2 21:43 發表
是否滿十四分便必定要收?會有其他原因嗎?

教育局規定,
中六第一輪收生必需收回原校全部14分或以上的學生,
然後第二輪(放榜該天的下午)才收他校生,
換言之,一間中六要收他校生的學校,會考成績未必理想,
當然,有些學生會選擇放棄在原校升中六,
去恆商、李寶樁之類的學院繼續升學,或海外升學,
學校第一輪的學位便會懸空,
如果沒有足夠14分以上的學生填補這些學位,
便要在第二輪時收他校生了~

其實除了公開試成績外,
教育界常用中六是否需收他校生來評估一間學校的質素,
而有些不錯的中中都不用收他校生,
所以我認為,如果以英中計,要收外校生絕對不是一年好事~
作者: I_sister    時間: 08-8-3 16:04

原文章由 88muimui 於 08-8-3 10:45 發表
如你所說真的有點令人失望。請問全級169人的數字從何得知?

不好意思,其實是160,我的尾指碰到了9字....
資料來自EdCity的學校概覽,
中五一班40人,開4班即160人~
作者: I_sister    時間: 08-8-3 16:08

原文章由 SundayOff 於 08-8-3 15:48 發表

Is it possible that many qualified students from other schools wanted to transfer to QES for F.6? That's the case when I graduated a while back. There were many transfer-in classmates  (with good HK ...

學校一定要先取錄原校14分或以上的學生後,
才收他校生的,
即到了放榜天下午,
如果學校還有餘額,才可以收他校生~
作者: 88muimui    時間: 08-8-3 19:34

正確考生人數是2006 - 156人, 2007- 148 人,這兩年公開試成績跟以前相比的確是下滑很多!連續兩年原校升讀只83人,明天要看看今年成績了。  

原文章由 I_sister 於 08-8-3 16:04 發表

不好意思,其實是160,我的尾指碰到了9字....
資料來自EdCity的學校概覽,
中五一班40人,開4班即160人~

作者: ZZdaphne    時間: 08-8-3 23:13

不過,請注意,

我看見她的網上的資料係咁喎,都ok 呀,
不過點解得4班咁少嘅?

2007年香港中學會考成績:
中文科合格率:95.3%;英文科合格率:99.3%;數學科合格率:97.3%;全
部科學科合格率:95.4%。
在最佳六科取得14分以上學生比率:67.6%。

160X67.6%=108

作者: esprincess    時間: 08-8-4 11:09

其實伊中不是一間「死谷」的學校,學生很自律自發性讀書,這個成績已經不錯了。

原文章由 ZZdaphne 於 08-8-3 23:13 發表

不過點解得4班咁少嘅?

中文科合格率:95.3%;英文科合格率:99.3%;數學科合格率:97.3%;全

160 ...

作者: connie1214    時間: 08-8-4 16:00

原文章由 I_sister 於 08-8-3 16:00 發表

教育局規定,
中六第一輪收生必需收回原校全部14分或以上的學生,
然後第二輪(放榜該天的下午)才收他校生,
換言之,一間中六要收他校生的學校,會考成績未必理想,
當然,有些學生會選擇放棄在原校升中六,
去恆商、李寶 ...

絕對同意閣下所說, 就算有D去恆商.....D剩餘學額都吾會相距很遠
作者: 88muimui    時間: 08-8-5 11:06

今年QES的整體成績不錯,聽講有1 個9A1B,2個7A.... 好像沒有收外來生。

原文章由 ZZdaphne 於 08-8-3 23:13 發表

不過點解得4班咁少嘅?

160 ...

作者: 漢堡飽    時間: 08-8-5 12:36

亦聽講旅港也不錯,1個7A,4個6A,....

其他兄弟姊妹可以報料嗎?
作者: esprincess    時間: 08-8-5 18:01

算是送給退休校長的一份禮物吧!

原文章由 88muimui 於 08-8-5 11:06 發表
今年QES的整體成績不錯,聽講有1 個9A1B,2個7A.... 好像沒有收外來生。

作者: 88muimui    時間: 08-8-5 20:17

收復少少失地,聽講30分都很多個。

原文章由 esprincess 於 08-8-5 18:01 發表

算是送給退休校長的一份禮物吧!

[ 本文章最後由 88muimui 於 08-8-5 20:22 編輯 ]
作者: 漢堡飽    時間: 08-8-6 08:12

:;pppp: 這欄好似變咗QES的討論區,其他學校呢?
作者: 88muimui    時間: 08-8-6 09:37

唔好意思,唔記得加幾句, 其實每一間學校都好好。

原文章由 漢堡飽 於 08-8-6 08:12 發表
:;pppp: 這欄好似變咗QES的討論區,其他學校呢?

作者: yovin    時間: 08-8-8 02:03

不過,請注意,

現在是否夠14分原校第一階段一定收番?
我以前(199X年)有18分,原校(名校)都不一定收?

作者: cman_li    時間: 08-8-8 08:27

原文章由 yovin 於 08-8-8 02:03 發表

現在是否夠14分原校第一階段一定收番?
我以前(199X年)有18分,原校(名校)都不一定收?

視乎有幾多中六位

舉例中五200人(5班),中六90人(3班),如果有50%學生夠14分

200 x 0.5 - 90 ----> 有10個學生 要另謀高就。不過有些高分學生會選他校,夠14分可能但不一定會原校收番

[ 本文章最後由 cman_li 於 08-8-8 08:28 編輯 ]
作者: ZZdaphne    時間: 08-8-8 16:37

點解有些學校會開3班中六,
有些開2班,
係根據什麼來決定班數?????
因開3班那間咪容易直升,
唔洗周圍撲搵學校!!!
作者: cman_li    時間: 08-8-8 21:41

原文章由 ZZdaphne 於 08-8-8 16:37 發表
點解有些學校會開3班中六,
有些開2班,
係根據什麼來決定班數?????
因開3班那間咪容易直升,
唔洗周圍撲搵學校!!!

F.6

QES 開3班
QC/KC  要開4班

陣容夠哂盛大
作者: yovin    時間: 08-8-10 06:58

原文章由 cman_li 於 08-8-8 08:27 發表

視乎有幾多中六位

舉例中五200人(5班),中六90人(3班),如果有50%學生夠14分

200 x 0.5 - 90 ----> 有10個學生 要另謀高就。不過有些高分學生會選他校,夠14分可能但不一定會原校收番 ...

如果中五200人(5班),中六90人(3班),如果得40%學生夠14分,那麼夠14分的80人,校方是否不能有選擇性而一定全部收番?
我意思係校方可不可以,在第一階段只收有20分學生,留位去收外面學生,剩餘的位置才收回原校14-19分的學生?

作者: esprincess    時間: 08-8-10 14:35

不可以。因為第一階段只可以收原校學生,當收到成績單後,只要滿14分,學生都會填表申請原校。第一階段是不會收外校生的。如果學校有心留位,在第二階段看看有沒有20分學生,再有位才通知原校14分學生,那時14分學生可能已在另校註冊,已不能回原校了。

原文章由 yovin 於 08-8-10 06:58 發表

如果中五200人(5班),中六90人(3班),如果得40%學生夠14分,那麼夠14分的80人,校方是否不能有選擇性而一定全部收番?
我意思係校方可不可以,在第一階段只收有20分學生,留位去收外面學生,剩餘的位置才收回原校14-19分的學生? ...

作者: 88muimui    時間: 08-8-10 18:15

咁恆商和莊啟程係咪第一階段已經可以校生呢?

原文章由 esprincess 於 08-8-10 14:35 發表
不可以。因為第一階段只可以收原校學生,當收到成績單後,只要滿14分,學生都會填表申請原校。第一階段是不會收外校生的。如果學校有心留位,在第二階段看看有沒有20分學生,再有位才通知原校14分學生,那時14分學生可能已在另校 ...

作者: yovin    時間: 08-8-11 00:58

原文章由 yovin 於 08-8-10 06:58 發表

我意思係校方可不可以,在第一階段只收有20分學生,留位去收外面學生,剩餘的位置才收回原校14-19分的學生? ...

SORRY!是我問得不清楚:
我意思係校方可不可以,在第一階段只收(原校)有20分學生,留位(在第二階段)去收外面(高分)學生,剩餘的位置(在第三階段)才收回原校14-19分及不足14分的學生?

作者: 88muimui    時間: 08-8-11 08:38

唔得。如果學生有14分 or above 而原校有位,第一階段就一定要。 有些學校因中六位不多而學生又成績好,原校生2x分都未能收回!

原文章由 yovin 於 08-8-11 00:58 發表

SORRY!是我問得不清楚:
我意思係校方可不可以,在第一階段只收(原校)有20分學生,留位(在第二階段)去收外面(高分)學生,剩餘的位置(在第三階段)才收回原校14-19分及不足14分的學生?

...

作者: esprincess    時間: 08-8-11 14:08

是的。恆商和莊啓程可以在第一階段收生,所以如果學生覺得有機會(恆商今年24分,莊啓程理科也要22分),便要在收到成績單後
,即時趕去恒商和莊啓程報名。所以有很多父母也在放榜前一晚便通宵為子女排隊。

原文章由 88muimui 於 08-8-10 18:15 發表
咁恆商和莊啟程係咪第一階段已經可以校生呢?

作者: 88muimui    時間: 08-8-11 14:39

原來莊啓程理都要2x分!  如果莊啓程和恆商都唔收,回頭好大機會冇位喎,都幾risky!  請問知唔知莊啓程的入U % 是多少?

原文章由 esprincess 於 08-8-11 14:08 發表
是的。恆商和莊啓程可以在第一階段收生,所以如果學生覺得有機會(恆商今年24分,莊啓程理科也要22分),便要在收到成績單後
,即時趕去恒商和莊啓程報名。所以有很多父母也在放榜前一晚便通宵為子女排隊。

...

作者: ZZdaphne    時間: 08-8-11 16:44

334後,無預科中六中七,
咁莊啓程和恆商開什麼班???
作者: ntefamily    時間: 08-8-11 16:56

作者: Png    時間: 08-8-12 00:50     標題: 回覆 #27 I_sister 的文章

"而有些不錯的中中都不用收他校生,
所以我認為,如果以英中計,要收外校生絕對不是一年好事~"

讀中中而又考得叻的學生通常都會選擇留在原校升中六的,因為未必敢博入英中,始終語境未必適應,留在原校容易掌握好成績.

另聽一名黃笏南老師說近兩年很多勁叻學生轉投恒生等升讀中六,因此學校只能收回成績"較低"(當然都至少有十四分啦)的學生.大嘆留人難,相信QE也面對類似情況.因此中六收本校生數據未必能完全反映該校學術水平.
作者: yovin    時間: 08-8-12 02:25

原文章由 88muimui 於 08-8-11 08:38 發表
唔得。如果學生有14分 or above 而原校有位,第一階段就一定要。 有些學校因中六位不多而學生又成績好,原校生2x分都未能收回!

THANK YOU VERY MUCH.
我完全明白了!
作者: RainyDay    時間: 08-8-26 12:03

想請問各位, 小兒全級成績 60 名內(紅馬), 能入到BAND 1 中學嗎 ? 能入到這些學校嗎 ? 如果不能, 有那些學校是何文田區可選擇 ? 謝謝.
作者: 88muimui    時間: 08-8-26 12:17

其實最主要你要清楚你兒是否band 1 生, 這些學校都是band 1 中學, 若是band 生 外人一定有機會。 是否band 1 生就問班主任,只得名次外人無法會知你兒banding 的。

原帖由 RainyDay 於 08-8-26 12:03 發表
想請問各位, 小兒全級成績 60 名內(紅馬), 能入到BAND 1 中學嗎 ? 能入到這些學校嗎 ? 如果不能, 有那些學校是何文田區可選擇 ? 謝謝.

作者: RainyDay    時間: 08-8-26 14:37

原帖由 88muimui 於 08-8-26 12:17 發表
其實最主要你要清楚你兒是否band 1 生, 這些學校都是band 1 中學, 若是band 生 外人一定有機會。 是否band 1 生就問班主任,只得名次外人無法會知你兒banding 的。

...

好多謝你的回應, 問老師她連名次都唔講....我仔現升五年班, 下學期d成績要呈分, 我好想至少 keep 住而家d成績, 其實我想 band 1 尾的學校比較有可能入到, 有冇d band 1 尾既學校係何文田區而校風好既呢 ?? 我仔個人比較活潑好動同反叛...怕佢係 d 校風差既學校識到d壞學生....所以想搵好校風的..... 謝謝...
作者: lk362    時間: 08-8-26 19:20

原帖由 RainyDay 於 08-8-26 14:37 發表

好多謝你的回應, 問老師她連名次都唔講....我仔現升五年班, 下學期d成績要呈分, 我好想至少 keep 住而家d成績, 其實我想 band 1 尾的學校比較有可能入到, 有冇d band 1 尾既學校係何文田區而校風好既呢 ?? 我仔個 ...

或者可以問問6年級既家長
睇下有幾多人入Band1
紅馬幾有名,Band1尾....
可以揀丘佐榮/陳瑞琪 (英中)
何文田官立.中 中
作者: RainyDay    時間: 08-8-28 13:53

??
原帖由 lk362 於 08-8-26 19:20 發表

或者可以問問6年級既家長
睇下有幾多人入Band1
紅馬幾有名,Band1尾....
可以揀丘佐榮/陳瑞琪 (英中)
何文田官立.中 中

原來丘佐榮都算band 1 尾 ??? 我都好鍾意呢間學校, 如果個仔入到我開心死囉, 但好像成績都好勁下.....請問丘佐榮好像是男女校嗎 ?
作者: tigerlo    時間: 08-8-28 17:32     標題: 回覆 # 的文章

丘佐榮是男女校。
作者: lk362    時間: 08-8-28 21:09

原帖由 RainyDay 於 08-8-28 13:53 發表
??

原來丘佐榮都算band 1 尾 ??? 我都好鍾意呢間學校, 如果個仔入到我開心死囉, 但好像成績都好勁下.....請問丘佐榮好像是男女校嗎 ?

係男女校
不過丘佐榮都應該升緊ge..
作者: hhma    時間: 08-10-11 22:38

QES的老師如何?  用心教嗎?  對學生好嗎?
作者: 88muimui    時間: 08-10-12 10:43

應該跟其他官校冇乜分別。

原帖由 hhma 於 08-10-11 22:38 發表
QES的老師如何?  用心教嗎?  對學生好嗎?

作者: hhma    時間: 08-10-12 10:57

一直令我r頭, 唔知揀唔揀官校好
好怕去到中學, 又係要自己顧自己, 感覺不良好
其實會唔會只係官校係甘, 一話其他辨學團體都係甘 or 唔同方向?

原帖由 88muimui 於 08-10-12 10:43 發表
應該跟其他官校冇乜分別。

作者: 88muimui    時間: 08-10-12 11:23

都唔係話自己顧自己的,老師都關心架,據我知班主任會打電話比家長溝通的。 不過中學生唔同小學生,唔好認老師會好似照顧小學生咁啦!  

其他辨學團體唔知啦,你多方面打探下啦。

原帖由 hhma 於 08-10-12 10:57 發表
一直令我r頭, 唔知揀唔揀官校好
好怕去到中學, 又係要自己顧自己, 感覺不良好
其實會唔會只係官校係甘, 一話其他辨學團體都係甘 or 唔同方向?

作者: esprincess    時間: 08-10-13 11:45

其實官校都有很多好老師,伊利沙伯的老師便很親切,常有學生約老師食飯。
作者: hhma    時間: 08-10-13 22:32

esprincess

多謝您的回應
好多時都聽到官校老師比較冷漠, 現在小學比我的感覺就是這樣.
再多問一句, 師資如何?

原帖由 esprincess 於 08-10-13 11:45 發表
其實官校都有很多好老師,伊利沙伯的老師便很親切,常有學生約老師食飯。

作者: 卓軒Mummy    時間: 08-10-14 23:30

請問這些學校的Open day是幾時呢?
作者: esprincess    時間: 08-10-19 14:39

伊中09年4月2日。

原帖由 卓軒Mummy 於 08-10-14 23:30 發表
請問這些學校的Open day是幾時呢?

作者: abc_3212008    時間: 09-2-18 21:38

原帖由 Png 於 08-8-12 00:50 發表
"而有些不錯的中中都不用收他校生,
所以我認為,如果以英中計,要收外校生絕對不是一年好事~"

讀中中而又考得叻的學生通常都會選擇留在原校升中六的,因為未必敢博入英中,始終語境未必適應,留在原校容易掌握好成績.

另聽 ...

雖然黃笏南有好多勁叻既人去左恆生商及莊x程謙讀f.6,
但係留原校上f.6都仍然係好勁吓,大學入學率都90幾%以上
作者: abc_3212008    時間: 09-2-19 12:28

以上咁多間來講應該係QES 高啲,
至於公開成績既問題,我估可能係有一部份學生讀到咁上下有好成績,會選擇更好既學校:例如-拔箤,華仁,LA SA 個類掛,這區既好學校好多時都會面對這問題,   
同埋都有幾多學生中途去左外國讀,
其實都無所謂啦,如果真係鐘意呢間學校而小朋友能力係得,呢間學校真係不錯,同堆都有幾多父母係高級公務員,好多學生家境真係不錯,
早年前我識有個人(女仔)派位入左呢間,佢本身讀書都係好叻,但係佢覺得自己只係住係屋村,覺得不能夠融入當中讀得好不開心,後來都轉左校啦,所以小朋友既心態調節都好緊要.
作者: catcatmom    時間: 09-2-19 15:16

伊中,華x係這幾年公開考試都不是很好, 因兩間都係唔多谷既中學 , 後者果間校長都話平均會考成績係9分, 都係bk媽咪報料, 但上面兩間都係老牌出名既中學, 好難考既中學係事實.
這些學校公開成績唔好,唔好賴中途有學生走, 大把學校d學生中途走, 人地一樣好掂!

原帖由 abc_3212008 於 09-2-19 12:28 發表
以上咁多間來講應該係QES 高啲,
至於公開成績既問題,我估可能係有一部份學生讀到咁上下有好成績,會選擇更好既學校:例如-拔箤,華仁,LA SA 個類掛,這區既好學校好多時都會面對這問題,   
同埋都有幾多學生中途去左外 ...

作者: abc_3212008    時間: 09-2-19 16:11

原帖由 catcatmom 於 09-2-19 15:16 發表
伊中,華x係這幾年公開考試都不是很好, 因兩間都係唔多谷既中學 , 後者果間校長都話平均會考成績係9分, 都係bk媽咪報料, 但上面兩間都係老牌出名既中學, 好難考既中學係事實.
這些學校公開成績唔好,唔好賴中途有學生 ...

不係攪事,咁公開考試成績不很好,但係仍然咁多人想入去,咁為咩呀 真係不明,係不係結論即係要谷先有好成績
作者: abc_3212008    時間: 09-2-19 16:40

原帖由 catcatmom 於 09-2-19 15:16 發表
這些學校公開成績唔好,唔好賴中途有學生 ...

真心請教,以你之見以上那幾間係較好成績 好老實講好多家長都想知.
作者: dad1234    時間: 09-2-19 22:53

原帖由 abc_3212008 於 09-2-19 16:11 發表

不係攪事,咁公開考試成績不很好,但係仍然咁多人想入去,咁為咩呀 真係不明,係不係結論即係要谷先有好成績

咁多人想入,覺得唔多唔小係名牌效應...
作者: catcatmom    時間: 09-2-20 12:11

d家長係好喜歡名牌, 好唔好用一件事, o岩唔o
用又係一件事. d家長唔會上網, or 唔會去學校門口觀察吓d學生放學情況, 什至去問吓d current 既家長意見. 資料停留n年前.

好似上述兩家中學 : x & x , 多次被bk家長提及, 6收生要收外援; 其實自己學生有14, 都會優先被取6.5唔收外來生, 即可反應其公開考試成績.

而有好多d中學會係學校既"周年報告"提及公開考試成績,上網便知一二; 但有d中學就搵來搵去, 都無disclosed, 唯有靠d知情人士8, 可唔可信自己o林啦!

我非常相信其中一間成績好唔掂, 因有朋友個仔係裡面讀, 會考14, 佢話佢係班裡面成績最好!好多同學得8/9.   

補充其實有好多名校亦能保持公開考試成績優勢
, 要自己上網搵吓! 佢地好多都公開.

原帖由 abc_3212008
09-2-19 16:11 發表

[quote]原帖由 abc_3212008 於 09-2-19 16:11 發表

作者: catcatmom    時間: 09-2-20 12:18

要自己上網搵佢地週年報告, 我之前入過華英, 有曬6科best分數, 各科優良%, 每科都. 如英文科有幾%拿a-c, 十分清楚. 想搵心儀既中學, 真係要自己去做工夫.

原帖由 dad1234 於 09-2-19 22:53 發表

咁多人想入,覺得唔多唔小係名牌效應...

作者: BookloverJ    時間: 09-2-20 12:47

作者: judy    時間: 09-2-20 12:57

原帖由 catcatmom 於 09-2-20 12:11 發表
因有朋友個仔係裡面讀, 會考14, 佢話佢係班裡面成績最好!好多同學得8/9.   

好得人驚!
作者: catcatmom    時間: 09-2-20 13:22

不是華英, 不要9錯, 華英公開考試成績很好,華英算係一間幾谷既中學.
華x係回應之前上一個post寫出來既中學.  

原帖由 BookloverJ 於 09-2-20 12:47 發表

"後者果間校長都話平均會考成績係9分"

華英d會考成績未至於平均9分咁差嗎? 請問係咪搞錯左?

作者: BookloverJ    時間: 09-2-20 13:31

作者: wunma    時間: 09-2-20 14:24

作者: BookloverJ    時間: 09-2-20 14:36

作者: wunma    時間: 09-2-20 14:50

作者: BookloverJ    時間: 09-2-20 14:58

作者: catcatmom    時間: 09-2-20 22:46

我朋友個仔-peter大學畢業了很耐(讀設計之類), 一直無做野. 前兩年佢亞媽叫我出去勸吓佢, 佢亞媽想佢去new york 讀design. 結果無去到, 做了隱蔽青年, 日日係屋企打機. 這段經歷同佢讀中學可能無關既!
甘當日同佢傾了好耐, peter仔話auntie我會考得14分(佢讀理科), 但係我果班d同學大都係8/9分, 至叻係我啦! 你唔好見成日都有狀元出, 但個個都係外面補番泥, 只靠學校根本無可能......
甘做亞e, 當日更係同佢講番好多野啦!係度唔講啦!

但最後我無問到佢間學校有無精英班, 因我朋友無同講過peter仔係籮底橙班, 我只知朋友一直都提住亞仔讀名校, 一直到亞仔會考派成績果日, 就好.....

間唔使上bk同d家長傾開, 都有此校既類似故事不約而同地post出來, 只知這校很自由, 有教無類, 學生大都活潑好動, 聽聞沒有分精英班.

原帖由 wunma 於 09-2-20 14:24 發表
可能, 我說可能, 某些學校, 有個情況, 係文理科各有精英班, 變相來說, 便會有成績較差甚或最差既班, 你所講既朋友個仔, 有機會係最差果班裏面成績最好既同學, 而佢班同學好多得8,9分亦不足為奇, 大家應小心弄清楚才 ...

作者: maningshan    時間: 09-2-20 22:52

原帖由 BookloverJ 於 09-2-20 13:31 發表

Oh Sorry, 搞錯左, 原來你講九x.

你們所講的九x and 華x, 原來就是指九龍x仁. 根據明報的<07/08升中選校全攻略>, 九龍x仁的會考及格率只有 82.8%, 比起觀塘區幾間的band 2學校還要差. (會考及格是指有5科E或以上)

http://lscc.edu.hk/index%5Fsubpage02/Mingpao05/imagepages/image9.html

作者: esprincess    時間: 09-2-21 16:38

讀傳統名校其實好多時都要靠自己

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5