教育王國

標題: 閱讀理解一問 [打印本頁]

作者: crystalwesley    時間: 08-7-21 15:56     標題: 閱讀理解一問

各位bk朋友. 小兒今年升中2. 中文科全級考160/199. 而當中的閱讀理解算是最弱. 請問除了多讀課外書和多做有關練習外. (以上兩點已有做了) 還有什麼方法可以改善呢?????請各位給點意見我吧???????
作者: lk362    時間: 08-7-21 19:31

有冇做完練習對answer
睇下自己錯d咩??
係睇漏?定真係唔識??
如果真係唔識
可以試下去坊間既補習班
好多依家都有summer course
而且價錢不太貴
可以一試~
作者: crystalwesley    時間: 08-7-21 23:20

hi Ik362

有架! 有對答案架! 而錯的內容樣樣都有些! 真的好頭痛! 補習班也在小學試過. 但作用不大. 小學的時候也能保持在85分以左右. 但升上中一後就跌成咁. 都唔知怎麼辦????? 請問各位bk朋友. 你們有這方面的心得嗎???????請教教我吧!!!!!!!!!!!!!!!
作者: kc2021    時間: 08-7-22 09:56

升上中學, 同小學完全不同, 不可依靠死讀.
而中文科亦是一科難學得好科目, 又是男生最弱一科.  

小兒亦是有同一問題, 我亦看書和問老師有什麼方法可以幫到他, 不過, 首先, 家長幫到的真是有限, 因為最重要是你小朋友想唔想你幫,
不是的, 你只有你講, 佢又唔聽你講.

因為上到中學, 他們的'自我'看到很重, 我小兒只是中文科比較弱. 但我只可做到的是'身教', 自己多看書, 耳濡目染, 唔幫多都幫小.  

而現在中文科又分有'閱讀理解', '中文運用', '說話', '作文', 其實最難真是'閱讀理解'和作文, 因為男生比較唔多幻想, 唔會好似女仔咁會'思前想後', 咁細膩, 男生想唔到便想想唔到, 可能會'問非所答', D答案亦是'似是而非', 連家長都覺得有點吃力.

我心得是 - 最後都要靠他們尋找辦法和問'同學'用什麼方法可以增進知識, 而中文亦不是一朝一夕可以改變. 不過, 只要小朋友肯努力, 邁向成功之門一定為你小兒而開.
作者: lk362    時間: 08-7-22 21:17

原文章由 crystalwesley 於 08-7-21 23:20 發表
hi Ik362

有架! 有對答案架! 而錯的內容樣樣都有些! 真的好頭痛! 補習班也在小學試過. 但作用不大. 小學的時候也能保持在85分以左右. 但升上中一後就跌成咁. 都唔知怎麼辦????? 請問各位bk朋友. 你們有這方面的心得 ...

可能有d學生中文本身勁
你試下問e d 學生...
好多都話唔洗點溫........-.-
你應該叫佢報下英皇,現代e類補習社
呢類補習班會教d 考試答題技巧
可能幫到手
另外,如果可以就得閒睇多d書
學下d修辭,成語
睇書唔可以令到中文成績即刻進步
但到高form d個陣就會見效=]
作者: crystalwesley    時間: 08-7-22 23:47

Hi  Ik362, kc2021, 88muimui

多謝你們的回覆呀! 真的. 我們的家長可以做的真是有限. 唯有希望他慢慢適應和進步. 其實他也在進步中. 想當初上學期的中文的成績只有54分. 但下學期已有進步去到64分. 但還有很大讓他進步的空間. 唯望他在愉快的學習下漸漸進步與成長吧!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5