教育王國

標題: 95 區家長可以幫幫我嗎? [打印本頁]

作者: muima    時間: 08-7-22 14:18     標題: 95 區家長可以幫幫我嗎?

你地好呀, 亞女今年升K2我已經開始搵緊小學, 心儀小學有保良局黃永樹, 馮晴, 請問大家仲有無一些好學校可以推介, 如果排位, 邊間學校係最好??

另外, 我亦會考直資, 理想的係播道, 陸慶濤, 優才(但呢間學費係最貴), 請問邊間係最好和容易入呢?

請大家幫幫忙, 謝謝
作者: iwff    時間: 08-7-22 14:33

muima,

我本人覺得梁潔華小學是不錯的, 因為其實TKO的津校每間相距不是太遠, 唯有睇它們的升中派位。我見梁潔華派英中的比例是不錯的, 校風亦好, 你去學校的網址睇下, 可以見到很詳細的介紹。至於黃永樹及馮晴係保良局的學校, 都不會太差的。

TKO直資學校仲有真道, 但你要知道優才小一至小三會係旺角校舍上堂,小四才回TKO。我最喜歡播道, 無論校舍, 學費, 師資都不錯, 唯一缺點係學校仍新沒有往績可查。

你要找最好又容易入的直資小學都不是容易的。盡量去試啦。

iwff

原文章由 muima 於 08-7-22 14:18 發表
你地好呀, 亞女今年升K2我已經開始搵緊小學, 心儀小學有保良局黃永樹, 馮晴, 請問大家仲有無一些好學校可以推介, 如果排位, 邊間學校係最好??

另外, 我亦會考直資, 理想的係播道, 陸慶濤, 優才(但呢間學費係最貴),  ...

作者: muima    時間: 08-7-22 15:01

原文章由 iwff 於 08-7-22 14:33 發表
muima,

我本人覺得梁潔華小學是不錯的, 因為其實TKO的津校每間相距不是太遠, 唯有睇它們的升中派位。我見梁潔華派英中的比例是不錯的, 校風亦好, 你去學校的網址睇下, 可以見到很詳細的介紹。至於黃永樹及馮晴係保 ...

Hi Iwff,

Thanks for your quick respond. I also take this school into my consideration.

Also, i want to know if your son or daughter is studying in TKO school. Could you let me know which one? Is this good?
作者: mandy_lee    時間: 08-7-23 09:32

原文章由 muima 於 08-7-22 14:18 發表

另外, 我亦會考直資, 理想的係播道, 陸慶濤, 優才(但呢間學費係最貴),  ...

Hi,

我覺得比較容易有位直資是LHT 之前女女考不到此校, 但後尾無須叩門學校都主動打黎問你讀唔讀. 阿女有d同學派得唔好都即時去lht 報名而學校都係即收.
另外TKO 津小比較熱門有tko 天主教,馮晴, 梁潔華, 黃永樹, 信義會, 東華三阮, 田家炳.
作者: summichalle    時間: 08-7-23 11:49

作者: SoBBMaMi    時間: 08-7-23 13:57

我囝囝今年都係升k2.

以我所知: 馮晴一定要在3round都選做第一志願,佢先會理你.而我最concern是佢用精英班.我十分不喜歡.

在津校方面,我會選黃永樹.tko天主教.
在直資方面,我會選LHT和真道(不過佢學費下學期都要件2500, 我快要生第二個,再加理工人,供樓,所以可能比佢考倒,都要想想).
不過我都會比佢試吓英華.

自問囝囝不是甚麼精英,再加上係細仔.在求學初期會比不上其他小朋友.而且我們只想佢有個開心童年.
作者: muima    時間: 08-7-23 14:37

原文章由 SoBBMaMi 於 08-7-23 13:57 發表
我囝囝今年都係升k2.

以我所知: 馮晴一定要在3round都選做第一志願,佢先會理你.而我最concern是佢用精英班.我十分不喜歡.

在津校方面,我會選黃永樹.tko天主教.
在直資方面,我會選LHT和真道(不過佢學費下學期都要件 ...

hi 各位mama, 謝謝你地回覆, 真道我戅應該唔會啦, 畎為佢太似international school  所以我不太有興趣

而馮晴和梁潔華, 我聽人講話係幾谷, 而黃永樹比較中等, 唔知真唔真
作者: summichalle    時間: 08-7-23 17:50

作者: 雪條    時間: 08-7-24 23:35

我自己開頭都係諗黃永樹架..不過睇左天主教聖安德勒之後,就有動搖喇!因為聖安德勒佢係用語境教學,同埋佢係拔尖架,校舍又大又靚,同埋天主教學校有好多support架!參考下!!!
作者: summichalle    時間: 08-7-25 09:27

作者: mandy_lee    時間: 08-7-25 09:46

原文章由 雪條 於 08-7-24 23:35 發表
我自己開頭都係諗黃永樹架..不過睇左天主教聖安德勒之後,就有動搖喇!因為聖安德勒佢係用語境教學,同埋佢係拔尖架,校舍又大又靚,同埋天主教學校有好多support架!參考下!!! ...

此校ma ma 個人認為課程比較淺. 如小朋友可以谷的話我都係會選 fung ching, wong wing shu, 同將天. 起碼入讀band 1 中學機會會高d.
作者: muima    時間: 08-7-25 13:55

原文章由 mandy_lee 於 08-7-25 09:46 發表

此校ma ma 個人認為課程比較淺. 如小朋友可以谷的話我都係會選 fung ching, wong wing shu, 同將天. 起碼入讀band 1 中學機會會高d.

謝謝各位mama回應, 對於是否要谷小朋友, 其實我有時到心大心細, 我個人覺得細個唔谷, 到上到4-5年級個時先已經太遲, 因為個底打得唔好, 到時會好吃力追唔上, 變得會無心機, 唔好話上英中, 想讀間好d中學到難, 但如果入到間好谷而小朋友讀唔到, 大人同小朋友都好可憐, 有時真係好難2全其美

暫時我自已覺得黃永樹, 馮晴係我首選, 因為口碑幾好, 梁潔華我會留意下
作者: Chickee    時間: 08-7-25 14:41

各位媽咪:
咁宣基又點呢? 有無comment?
作者: itbaby    時間: 08-7-25 15:18

我都想問:
a.除咗宣基小學外,港澳信義會小學又點呢?
b.宣基小學同港澳信義會小學都分別同宣基中學及慕德中學有聯系,咁兩間中學又邊間好d呢?
c.循道衛理小學的評價又如何,成績評核的方法又會係點呢,會否有考試及公布學生名次呢?

多謝回答!

作者: summichalle    時間: 08-7-25 19:34

作者: leetong    時間: 08-7-25 19:45

Summichalle, your primary school ranking might be too risky, if you fail option 1, obivously, option 2 and option 3 would fail with high percentage.
作者: summichalle    時間: 08-7-25 21:05

作者: 39113911    時間: 08-7-25 23:30

基督教宣道會宣基小學
聯繫中學

基督教宣道會宣基中學

作者: summichalle    時間: 08-7-25 23:48     標題: 家長心聲

作者: muima    時間: 08-7-26 09:51

原文章由 leetong 於 08-7-25 19:45 發表
Summichalle, your primary school ranking might be too risky, if you fail option 1, obivously, option 2 and option 3 would fail with high percentage.

唔好意思, 請問下點解會好risky? 係唔係因為頭3間係熱門學校, 1st choose fail, 便會drop 左第n個option 個度, 咁如果我1st round 係報外區唔得, 2nd round 報番其永樹, 馮晴 .... 學校咪仲無機會入
作者: mandy_lee    時間: 08-7-26 10:24

原文章由 muima 於 08-7-26 09:51 發表

唔好意思, 請問下點解會好risky? 係唔係因為頭3間係熱門學校, 1st choose fail, 便會drop 左第n個option 個度, 咁如果我1st round 係報外區唔得, 2nd round 報番其永樹, 馮晴 .... 學校咪仲無機會入 ...

係啊. 如果first round 唔得就會派到n 志願.
作者: summichalle    時間: 08-7-31 20:30

作者: mandy_lee    時間: 08-8-1 09:28

原文章由 summichalle 於 08-7-31 20:30 發表
,今年黄永樹升英中成績亮麗,令人欣喜,升英中比率達28.77%,較往年有大幅進步。尤其是女生5人入藍田聖保祿,6人入聖傑靈,但只得1人入聖言,可能是男生成績較差。 ...

咁計法即是小朋友是不是要考頭 50名先可以入英中.
作者: summichalle    時間: 08-8-1 09:47

作者: summichalle    時間: 08-8-1 16:37

作者: summichalle    時間: 08-8-2 10:06

作者: leetong    時間: 08-8-2 17:35

原文章由 summichalle 於 08-8-2 10:06 發表
根據將天家長透露,中學派位結果(本區)為109人,中學派位結果(他區)為56人,推算出(本區)英中為7人,(他區)英中為44人,升讀英中比率為51/165=30.91%
成績甚佳。 ...

Thanks for ya great effort! Good job. Do you have any information for "保良局馮晴紀念小學"?

Million thanks,
leetong
作者: summichalle    時間: 08-8-3 10:45

作者: mandy_lee    時間: 08-8-3 23:11

原文章由 summichalle 於 08-8-3 10:45 發表

To avoid taking the risk, I have followed the advice  of  Mr. Cheung  Chi   Hung who is the Principal Of Yau Ma Tei Catholic Primary School.

講開派英中如果入讀直資學校,咁學校會不會程分上教署呢. 不過我想都好難走番出來, 因學校會提早收生.
作者: summichalle    時間: 08-8-4 16:10

作者: summichalle    時間: 08-8-4 23:35

作者: CF2008    時間: 08-8-5 13:46

請問LHT係邊間? 唔該晒
作者: iwff    時間: 08-8-5 13:52

保良局陸慶濤小學

原文章由 CF2008 於 08-8-5 13:46 發表
請問LHT係邊間? 唔該晒

作者: summichalle    時間: 08-8-7 09:48     標題: LHT 小一入學簡介會

作者: summichalle    時間: 08-8-11 09:39     標題: 跨區 藍田循道衞理, 路德會聖馬太,九龍灣聖若翰天主教

作者: Funny    時間: 08-8-11 11:58

Hi summichalle,

請問妳覺得觀塘天主教聖若翰小學(即九龍灣天主教聖若翰小學的下午校)如何?

原文章由 summichalle 於 08-8-11 09:39 發表
藍田循道衞理

升英中比率  36.18%  (包括直資英中)  
第一 & 笫二次無揀選此校,叩門時,佢會派表給你。

路德會聖馬太  (秀茂坪)

升英中比率  45.51%

名符其實的狀元小學,超難入。
第一 & 笫二次無揀選此學校,叩門 ...

作者: CF2008    時間: 08-8-11 12:05

原文章由 iwff 於 08-8-5 13:52 發表
保良局陸慶濤小學

ic thank you
作者: summichalle    時間: 08-8-11 12:37

作者: QE    時間: 08-8-11 15:17

其實係咪都係靠運氣呢?!  我自己就心水揀梁潔華, 黃永樹, 王余家潔, 將天, 宣基。
作者: summichalle    時間: 08-8-11 21:29

作者: mkwok    時間: 08-8-12 17:45

summichalle,

請問如以下幾間學校以最好排先, 應該怎排。

馮晴, 黃永樹, 將天, 李兆強和秀茂坪聖馬太

妳清楚聖馬太的功課量嗎?課程是否很深?

作者: summichalle    時間: 08-8-12 21:28

作者: yiuyiu0728    時間: 08-8-13 10:07

summichalle
請問李兆強同聖馬太係唔係基督教,天主教有無得計分

原文章由 summichalle 於 08-8-12 21:28 發表

你的排位很進取,如果失敗的話,會如 # 16   Leetong所說
Your primary school ranking might be too risky. 有可能被派第九志願,馮晴,李兆強,聖馬太肯定15分入唔到,有領洗紙例外,你是否有?或有兄姊在校入讀?我囝囝今年9月入小 ...

作者: mkwok    時間: 08-8-13 10:10

我囝囝今年升小二了, 但覺得現讀將軍澳某小學的課程淺, 想小三同佢轉校插班, 所以現睇下其他學校的學習情況, 因轉校後吾想再轉。

原文章由 summichalle 於 08-8-12 21:28 發表

你的排位很進取,如果失敗的話,會如 # 16   Leetong所說
Your primary school ranking might be too risky. 有可能被派第九志願,馮晴,李兆強,聖馬太肯定15分入唔到,有領洗紙例外,你是否有?或有兄姊在校入讀?我囝囝今年9月入小 ...

作者: summichalle    時間: 08-8-13 11:05

作者: summichalle    時間: 08-8-13 11:08

作者: mkwok    時間: 08-8-13 12:45

不是今年, 是明年呢, 所以仲有幾個月考慮清楚.

原文章由 summichalle 於 08-8-13 11:08 發表

要寫轉校信給校長,耍考入學試,現學校己放summer holiday,會不會太遲。

作者: yiuyiu0728    時間: 08-8-13 14:33

THANK YOU !
想問多1個問題, 聖愛德華天主教 ok 嗎?

原文章由 summichalle 於 08-8-13 11:05 發表

yes,基督教,Catholic無分加.
你可選擇九龍灣聖若翰天x教小學,升英中率40.40%
3人入張祝珊(100%入U)
11人入藍田堅聖保祿
6人入聖靈
6人入Kwun Tong Maryknoll
14人入順利天x教

最好多D去Church,神父認識你,寫埋封 信 ...

作者: summichalle    時間: 08-8-13 15:08

作者: yiuyiu0728    時間: 08-8-14 09:57

summichalle

多謝您的意見 !

原文章由 summichalle 於 08-8-13 15:08 發表

跨區不宜揀選太多學校,亦最好第一次 自行收生 & 第二次大抽獎甲部份揀選,甲部份有三間學校你揀選,但如你將三間學校都fill in,就会好像leetong所說的N志願,最多只能fill in 2間。1間 fung ching or wws . (進取,有風險)
聖 ...

作者: QE    時間: 08-8-14 17:39

原文章由 summichalle 於 08-8-11 21:29 發表
最近股市天天跌,少去家庭理財,在教育版多。

你的心儀學校門檻不高,不用担心,應易入,余家潔 & 宣基不是甚麽名校,進取一點,黄永樹排第一位,將天 & 梁潔華順序。

運氣 + 努力 +天份

曾見過成功的小朋 友,在幼稚園經常獲獎,很精 ...

如依你意見排學校, 咁係自行收生時, 又應該揀邊間呢? 我唔會跨區選校。

Thanks.
作者: summichalle    時間: 08-8-21 09:26

作者: summichalle    時間: 08-8-23 10:49     標題: 跨區 藍田 & 西灣河

作者: summichalle    時間: 08-8-26 09:18     標題: 95 區 聖公會將軍澳基德小學

作者: 小咩咩    時間: 08-8-26 16:26

選校的抉擇」講座
對象:準小一學生及家長
日期:7-9-2008 (星期日)
時間:9:45am至12:15 pm
地點:將軍澳天主教小學
地址:將軍澳唐賢街六號
內容:「自行分配學位」簡介、本校課程簡介、參觀校舍、經驗分享及課堂體驗
報名辦法:請於辦公時間內致電或傳真留座
電話:26235679 傳真:26237267

作者: Uncle-DOS    時間: 08-8-28 00:17

你分析得十分厲害! 勁!
作者: summichalle    時間: 08-8-29 09:11     標題: 保良局馮晴紀念小學簡介會

作者: summichalle    時間: 08-8-29 09:39     標題: 香港中國婦女會丘佐榮學校

作者: yiuyiu0728    時間: 08-8-29 13:39     標題: 回覆 # 的文章

summichalle

你囝囝讀邊間?
作者: HOWANGBB    時間: 08-8-29 15:12

有無媽咪可以提供意見讀聖公會將軍澳基德小學好唔好???:D
作者: iwff    時間: 08-8-29 16:13

這間小學只是一般, 可以的話不會是第一選擇。

iwff

原帖由 HOWANGBB 於 08-8-29 15:12 發表
有無媽咪可以提供意見讀聖公會將軍澳基德小學好唔好???:D

作者: summichalle    時間: 08-8-31 10:50     標題: 東華三院王余家潔紀念小學

作者: summichalle    時間: 08-9-1 09:49     標題: 港澳信義會小學

作者: summichalle    時間: 08-9-4 09:35     標題: 保良局黄永樹小學簡介會

作者: klcps    時間: 08-9-4 10:31     標題: 小一英語戲劇課、小一滲入英文 數學

作者: summichalle    時間: 08-9-5 08:55     標題: 順德聯誼會梁潔華小學簡介會

作者: klcps    時間: 08-9-9 08:42

作者: adayclee    時間: 08-9-9 13:49     標題: Comments for TKO prmiary schools

Do you have any comments for the following schools :

St Andrew's Catholic
Y.O.T. Tin Ka Ping
Tseung Kwan O Methodist
King Lam Catholic
STFA Leung Kit Wah
港澳信義會小學

ycmama

原帖由 summichalle 於 08-8-29 09:11 發表
保良局馮晴紀念小學簡介會

日期 : 2008年9月12日  晚上7時正

Tel : 27066620   留座

只舉辦一場

去年外籍老師示範英語活動教學,不容錯過。

作者: summichalle    時間: 08-9-10 09:25

作者: mkwok    時間: 08-9-10 10:11

adayclee,

我囝囝現是St Andrew就讀小二,之前係討論區是我提及過學校課程淺, 舊年囝囝小一每班大約28人, 只開到四班, 之前個年是五班的, 所以都有些擔心。但原來今年小一(小班教學25人)都開到五班, 多了人報讀。

現在剛開學的中英文進度較小一快, 老師要求小朋友每日回家重溫讀中英文課文。

至於升中的派位情況沒有公開都係我擔心之一,今年我都會試下問下班主任, 睇下佢可吾可以話比我知。

之前我其實心儀將天, 但剛剛星期日去左將天的簡介會後, 都不是太有動力吸引我去轉校,St. Andrew的硬件好過佢(我個人認為學校的大小, 環境和整潔都好重要, 雖然有很多家長吾認同),只是軟件方面將天多了英文Science,數學教快半年)。

所以現在睇緊區外的小學, 睇下囝囝明年做吾做插班生。

每個人的要求都吾同(我要求普教中, 學校空間大可讓小朋友多些空間活動), 妳多去參觀學校和了解課程再作決定吧,希望妳替小朋友找到心儀的學校。

以上是我個人意見, 如有得罪, 多多包涵。

原帖由 adayclee 於 08-9-9 13:49 發表
Do you have any comments for the following schools :

St Andrew's Catholic
Y.O.T. Tin Ka Ping
Tseung Kwan O Methodist
King Lam Catholic
STFA Leung Kit Wah
港澳信義會小學

ycmama

作者: Charmaine-Mammy    時間: 08-9-10 15:14

Hi,

我是景天的家長,印象中 95 校網的家長
甚少提到景天!

景天成績真的不算太差,教師一直用愛心
及耐性去教導學生,連已畢業的學生和家
長都經常回校探望各教職員,可以想像學
生及家長對此校很有歸屬感。

學校收生不足大抵與前校長作風低調不喜
大鑼大鼓四處去宣傳有關,只單靠口碑作
招徠,而且校舍所處位置不起眼,難免令
人忽略了此校!

去年新校長上任即很積極面對收生不足的
問題,希望為學校的未來帶來曙光,我很
欣賞新校長的毅力,縱使面前的路很難行
亦努力去面對問題,希望憑藉新校長及各
位老師的努力令這校再次興盛起來吧!

原帖由 summichalle 於 08-9-10 09:25 發表

景天收生不足,有殺校危機,將天原是景天下午校,但靑出於藍, 景天成績不算太差,原因不明。

作者: angelsue    時間: 09-6-12 19:12

作者: angelsue    時間: 09-6-12 19:40

作者: angelsue    時間: 09-6-12 20:44

作者: angelsue    時間: 09-6-18 14:17

作者: angelsue    時間: 09-6-18 14:21

作者: BB010303    時間: 09-6-19 12:44

有無人知梁省德e間呀,我個仔派左去,very bad luck ,問人完全無人知,but 佢學校出面大大個banner話升中派位頭三志願有90%, e d 嘢又唔可以吹,有無人幫吓我
作者: angelsue    時間: 09-6-19 13:56

作者: BB010303    時間: 09-6-19 15:14

,想死呀,真係差到咁.
作者: angelsue    時間: 09-6-19 15:23

作者: angelsue    時間: 09-6-19 15:28

作者: rainbowcov    時間: 10-9-9 11:49

原帖由 summichalle 於 08-8-1 16:37 發表

有點奇怪,宣基今年網上詳細公佈升中成績,升英中比率奇低,只有 9.47%,7人升讀迦密,1人升讀藍田聖保祿,1人升讀聖傑靈,是不是宗教原因?74人升宣中。小六學生169人,16人升讀英中,令人失望。入到精英班,不一定可以去升讀英中。

[  ...

聽聞: 宣中校長不喜歡宣小, 原因是宣小派來的學生成績不理想, 比起其他小學差, 但又要收25%宣小的學生, 所以弄得宣中校長好唔 likely.      

消息來自宣小一名現任教師
作者: 呀Bow    時間: 10-9-14 17:28

原帖由 Charmaine-Mammy 於 08-9-10 15:14 發表
Hi,

我是景天的家長,印象中 95 校網的家長
甚少提到景天!

景天成績真的不算太差,教師一直用愛心
及耐性去教導學生,連已畢業的學生和家
長都經常回校探望各教職員,可以想像學
生及家長對此校很有歸屬感。

學校收生不足 ...
雖然我小朋友無緣入讀此校(因她最終叩門成功轉讀跨區學校), 但亦想加入講兩句
我個人覺得這間是不錯的學校, 只是學校位置不太好及舊一點o 它是將天的前身, 只不過是十年前因擴建, 將景天上.下午班分拆出來, 現有將天是景天的下午班o
上年度我由於叩門未有消息, 心想疊埋心水讓小朋友就讀此校(大抽獎派到的), 該校則安排老師,主任家訪, 目的是與家長及小朋友在開學前互相溝通, 順便派發它們在該校安排的一星期暑期免費活動讓孩子參加o  回想當天她們很用心聽我們的問題及耐心的詳細解答, 絕不是草草了事 到來我家坐坐便算, 感受到她們的用心與熱誠o 而現有景天的校長的英文水準很好亦致力於提升小朋友英文程度 - 校內活動加插英文戲劇, 讓未來升中在英文上打好基礎o 同時, 在上月我路過景天, 它們將外牆粉色一番, 突顯這所學校的位置, 在用色方面可見學校的心思o
小朋友自己選學校固然會選一些又大又靚又新的千禧學校, 但在家長而言會考慮甚麼則各有不同 - 外在重要還是內在重要則要看家長了或大抽獎了 Good Luck
作者: zzzlam    時間: 10-9-18 18:49

請問有冇人知將天係咪傳統教學比較谷果隻??
作者: 呀Bow    時間: 10-9-18 20:43

原帖由 zzzlam 於 10-9-18 18:49 發表
請問有冇人知將天係咪傳統教學比較谷果隻??
係對學生有要求的學校, 讀上去需要接觸英文數學及英文science, 但不知幾年級開始需要修讀, 是屬於深的學校o 如果唔谷日後點同其他學校在將軍澳區爭取英中學位呢o

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5