教育王國

標題: 2008-09 升K3 小朋友 [打印本頁]

作者: Cathleen    時間: 08-7-27 00:52     標題: 2008-09 升K3 小朋友

好耐無係呢度CHAT啦
作者: safarimama    時間: 08-7-29 02:34

報到! 轉眼間D小朋友升K3了! 現在要為揀小學懊惱吧!
原文章由 Cathleen 於 08-7-27 00:52 發表
好耐無係呢度CHAT啦

作者: QQ2003    時間: 08-7-29 10:32

原文章由 safarimama 於 08-7-29 02:34 發表
報到! 轉眼間D小朋友升K3了! 現在要為揀小學懊惱吧!

hi, 我都黎報到先

supergirl,

個$1千元, 我地應該唔比啦! 你呢??
作者: supergirl    時間: 08-7-29 11:48

報到!
QQ, me too...留番比第2間用......

原文章由 QQ2003 於 08-7-29 10:32 發表

hi, 我都黎報到先

supergirl,

個$1千元, 我地應該唔比啦! 你呢??

作者: chrwan    時間: 08-7-29 13:52

K3 now.. so quick. I am preparing portfolio now.  But still
thinking ,not yet start....
Which schools would all of U apply?
作者: QQ2003    時間: 08-7-29 22:54

原文章由 chrwan 於 08-7-29 13:52 發表
K3 now.. so quick. I am preparing portfolio now.  But still
thinking ,not yet start....
Which schools would all of U apply?

chrwan,

我會幫亞囡報好多間呀! 因為驚亞囡冇書讀
我會報dgjs, good hope, SFA, KTS, Tak Nga, Pui Kiu, St. Paul Co., Choi Kai Yau, Chan Sau Yan, 宣道 & 禮言, 但未必會全部 in 晒, 睇下有冇時間先
作者: supergirl    時間: 08-7-29 23:16

QQ2003,
洗唔洗報咁多呀, 講得出名既學校都比你報晒,  QQ係高材生, 間間都收你都好頭痛  

原文章由 QQ2003 於 08-7-29 22:54 發表

chrwan,

我會報dgjs, good hope, SFA, KTS, Tak Nga, Pui Kiu, St. Paul Co., Choi Kai Yau, Chan Sau Yan, 宣道 & 禮言, 但未必會全部 in 晒, 睇下有冇時間先m ...

作者: chrwan    時間: 08-7-29 23:52

原文章由 QQ2003 於 08-7-29 22:54 發表

chrwan,

我會報dgjs, good hope, SFA, KTS, Tak Nga, Pui Kiu, St. Paul Co., Choi Kai Yau, Chan Sau Yan, 宣道 & 禮言, 但未必會全部 in 晒, 睇下有冇時間先m ...

Me 2, I would also try to apply many first and learn to
interview as my son is not stable in the his performance.
作者: Cathleen    時間: 08-7-30 00:42

嘩! 以為無人回應呀.  QQ同SUPER GIRL, 您地講嘜野$1,000呀??

QQ, 您真係有殺錯無放過, 香港區您都試?
CHECK左D學校幾時收表呀? 不過,正如
SUPER GIRL話, 囡囡叻叻, 實無問題啦
作者: safarimama    時間: 08-7-30 01:09

$1000?? 係唔係個個都收嗰間呀?!
原文章由 supergirl 於 08-7-29 11:48 發表
報到!
QQ, me too...留番比第2間用......

作者: QQ2003    時間: 08-7-30 08:43

原文章由 Cathleen 於 08-7-30 00:42 發表
嘩! 以為無人回應呀.  QQ同SUPER GIRL, 您地講嘜野$1,000呀??

QQ, 您真係有殺錯無放過, 香港區您都試?
CHECK左D學校幾時收表呀? 不過,正如
SUPER GIRL話, 囡囡叻叻, 實無問題啦 ...

Supergirl,

如果我想個間得左, 我緊係唔會in 咁多間啦!

Cathleen,

有時學校收生都唔關叻唔叻事, 所以我米要考咁多間囉
香港區嗰間冇可能得, 我地只係去見識下大場面

Cathleen & Safarimama,

係呀! 係人都收個間($1,000係留位費)

[ 本文章最後由 QQ2003 於 08-7-30 08:46 編輯 ]
作者: supergirl    時間: 08-7-30 11:30

QQ,

等我又follow下你個list, 到時又比拼下, 不過你有料記得通知我取表...

safarimama, 你又報邊間呀?  

原文章由 QQ2003 於 08-7-30 08:43 發表

Supergirl,

如果我想個間得左, 我緊係唔會in 咁多間啦!

Cathleen,

有時學校收生都唔關叻唔叻事, 所以我米要考咁多間囉
香港區嗰間冇可能得, 我地只係去見識下大場面

Cathleen & Saf ...

作者: QQ2003    時間: 08-7-30 12:38

原文章由 supergirl 於 08-7-30 11:30 發表
QQ,

等我又follow下你個list, 到時又比拼下, 不過你有料記得通知我取表...

DGJS (8-10/9)
Pui Kiu (14/7-30/9)
Good Hope (6/9)
KTS (15/8)
Tak Nga (before 11/11)
禮賢 (21/8-26/9)
St. Paul's Co-ed (1-12/9)
作者: safarimama    時間: 08-7-30 16:02

喂喂.. QQ 媽...
以QQ的美貌智慧, 都坐 "GOODHOPE" 望 "DGJS" 啦!洗唔洗報咁多間呀...?!

作者: safarimama    時間: 08-7-30 16:11

supergirl &  QQ ma,

我都會人報我報吓..... 等阿女去見識吧! 我心儀嗰兩間是要luckydraw的 ..... 我只望佢可以讀女校!

原文章由 supergirl 於 08-7-30 11:30 發表
QQ,

作者: safarimama    時間: 08-7-30 16:26

(以QQ 媽 精神...有殺錯無放過)

各位好友請加上新料.....
私校:

KTS (15/8)

直資:
英華 (13/8-22/8 )
St. Paul's co-ed (1-12/9)
Evangel College (23/8-22/9....int.date 4/10/08)

[ 本文章最後由 safarimama 於 08-7-31 15:15 編輯 ]
作者: chrwan    時間: 08-7-30 16:31

QQ

我喜歡一間要派,(得15marks, no hope. 唯有等中學一再派 or
smart 到可再插班).  另一間太多人報,
(last year 1800, this year may be more) .
Too competitive!
點教好似你囡囡so polite & 淡定呀?
作者: safarimama    時間: 08-7-30 18:10

07 & 08年小一派位數據
http://www.hkoceanshores.net/osblog/p1.php
作者: QQ2003    時間: 08-7-30 21:29

原文章由 safarimama 於 08-7-30 16:02 發表
喂喂.. QQ 媽...
以QQ的美貌智慧, 都坐 "GOODHOPE" 望 "DGJS" 啦!洗唔洗報咁多間呀...?!

Safarimama,

坐good hope望dgjs, 你講緊係safari...., 我地咩比賽獎都冇,點得呀! 所以要報咁多間囉
作者: QQ2003    時間: 08-7-30 21:32

原文章由 safarimama 於 08-7-30 16:11 發表
supergirl &  QQ ma,

我都會人報我報吓..... 等阿女去見識吧! 我心儀嗰兩間是要luckydraw的 ..... 我只望佢可以讀女校!

Safarimama,

我心儀嗰間都係要lucky draw, 但機會仲難過中六合彩, 你知邊間啦!
作者: QQ2003    時間: 08-7-30 21:36

原文章由 chrwan 於 08-7-30 16:31 發表
QQ

我喜歡一間要派,(得15marks, no hope. 唯有等中學一再派 or
smart 到可再插班).  另一間太多人報,
(last year 1800, this year may be more) .
Too competitive!
點教好似你囡囡so polite & 淡定呀? ...

chrwan,

原本你識得我囡囡ga, 你囝囝是否同QQ一班?
你話我囡囡polite & 淡定, E D 係錯覺黎ga, 佢係學校和屋企係兩個人黎ga
作者: supergirl    時間: 08-7-31 10:38

唔好留咗d男仔啦.... 重有間英華 (13/8-22/8 交表)

原文章由 safarimama 於 08-7-30 16:26 發表
(以QQ 媽 精神...有殺錯無放過)

私校:

KTS (15/8)

直資:

Evangel College (23/8 ...

作者: chrwan    時間: 08-7-31 13:57

QQ2003,

當然識la, she is so smart & always praise by teacher.

我仔仔就相反. 係屋企好聽話, 出到街, 有時粒聲唔出, 有時叫極都唔停, 看心情. 真擔心interview表現.!

原文章由 QQ2003 於 08-7-30 21:36 發表

chrwan,

原本你識得我囡囡ga, 你囝囝是否同QQ一班?
你話我囡囡polite & 淡定, E D 係錯覺黎ga, 佢係學校和屋企係兩個人黎ga

作者: safarimama    時間: 08-7-31 15:17

私校:

KTS (15/8)
救恩學校 (1/9-27/9....int date: 4/10)

直資:
Evangel College (23/8-22/9....int.date 4/10/08)

[ 本文章最後由 safarimama 於 08-7-31 15:39 編輯 ]
作者: Hillary2002    時間: 08-7-31 17:01

Hi:

哈哈....我來啦 ,我會幫個女報, 宣道, 德雅, 聖方,
作者: Hillary2002    時間: 08-8-1 09:49

早晨!!!!

今日開始要做份野啦, 你地做未呀
作者: QQ2003    時間: 08-8-1 09:49

原文章由 Hillary2002 於 08-7-31 17:01 發表
Hi:

哈哈....我來啦 ,我會幫個女報, 宣道, 德雅, 聖方,

Hillary,

宣道.....點解唔考KTS 呀? 我自己較為喜歡KTS 多 d
作者: QQ2003    時間: 08-8-1 09:52

原文章由 Hillary2002 於 08-8-1 09:49 發表
早晨!!!!

Hillary,

我都仲未開始做呀!
作者: chrwan    時間: 08-8-1 10:05

Good morning!

是否portfolio呀?  我昨晚做到死呀死呀!
好耐沒收這麼認真寫字! 你地寫?多頁呀!

原文章由 Hillary2002 於 08-8-1 09:49 發表
早晨!!!!

作者: Hillary2002    時間: 08-8-1 11:20

原文章由 QQ2003 於 08-8-1 09:49 AM 發表

Hillary,

宣道.....點解唔考KTS 呀? 我自己較為喜歡KTS 多 d

qq媽:

只係自己同麻hillary見識一下, 我知德雅多數收, "宣小"好多都派"協中"課程同"協小"相似, 聖方就考下hillary膽量,其實我同個c6都係諗讀津校, 因為我有兩個又唔係公務員比唔起今多年學費, 派得唔好我會帶個女去叩門
作者: Hillary2002    時間: 08-8-1 11:30

原文章由 chrwan 於 08-8-1 10:05 AM 發表
Good morning!

是否portfolio呀?  我昨晚做到死呀死呀!
好耐沒收這麼認真寫字! 你地寫?多頁呀!

係呀portfolio,快d做下星期開始要睇奧運 , 我都係將個女d資料打入去, 將d成績表同麻d課外活動證書放晒入去, 大約5-6頁
作者: safarimama    時間: 08-8-1 11:56

我都仲未開始做!! 真係想釘洒D影印本就算......!
原文章由 QQ2003 於 08-8-1 09:52 發表

Hillary,

我都仲未開始做呀!

作者: supergirl    時間: 08-8-1 12:01

救恩學校 (1/9-27/9....int date: 4/10) -- 係邊到架??

原文章由 safarimama 於 08-8-1 11:56 發表
我都仲未開始做!! 真係想釘洒D影印本就算......!

作者: safarimama    時間: 08-8-1 12:04

HILL 媽 點都係"協恩為本"... 連考私小都唸住協中.....

BTW, 好似宣小的成績好過KTS就真!
原文章由 Hillary2002 於 08-8-1 11:20 發表

qq媽:

只係自己同麻hillary見識一下, 我知德雅多數收, "宣小"好多都派"協中"課程同"協小"相似, 聖方就考下hillary膽量,其實我同個c6都係諗讀津校, 因為我有兩個又唔係公務員比唔起今多年學費, 派得唔好我會帶個女 ...

作者: safarimama    時間: 08-8-1 12:08

中西區....成績好,算多高官子第讀的學校!
原文章由 supergirl 於 08-8-1 12:01 發表
救恩學校 (1/9-27/9....int date: 4/10) -- 係邊到架??

作者: Hillary2002    時間: 08-8-1 12:20

原文章由 safarimama 於 08-8-1 12:04 PM 發表
HILL 媽 點都係"協恩為本"... 連考私小都唸住協中.....

花媽無法啦, 比唔起中, 小學錢為有諗點可以比小幾年囉

[ 本文章最後由 Hillary2002 於 08-8-1 12:24 編輯 ]
作者: QQ2003    時間: 08-8-1 12:33

原文章由 safarimama 於 08-8-1 12:04 發表

因為KTS起碼讀少科宗教先, 音樂又唔洗讀兩科(聽聞宣道好似係), 又注重體育, KTS間學校又靚d, 所以我覺得好似arm qq多d
KTS好似都有八十幾九十個%入band 1 喎
作者: Hillary2002    時間: 08-8-1 13:04

原文章由 QQ2003 於 08-8-1 12:33 PM 發表

因為KTS起碼讀少科宗教先, 音樂又唔洗讀兩科(聽聞宣道好似係), 又注重體育, KTS間學校又靚d, 所以我覺得好似arm qq多d
KTS好似都有八十幾九十個%入band 1 喎 ...

其實好多學校已經講明兩音樂1體育, 要入band1中學要識多幾樣, 我個hillary成隻mankey坐唔定,唔似qq成績好, 又定又靚女, 我果個死緊
作者: QQ2003    時間: 08-8-1 13:23

原文章由 Hillary2002 於 08-8-1 13:04 發表

其實好多學校已經講明兩音樂1體育, 要入band1中學要識多幾樣, 我個hillary成隻mankey坐唔定,唔似qq成績好, 又定又靚女, 我果個死緊

Hillary游水咁叻, 好多人搶住要啦, 你洗咩擔心呀!
作者: chrwan    時間: 08-8-1 13:40

好似宣小今年中學派得好好. 不過是否要2樣樂器, piano 不計.

另外, Portofolio 是否放birth certificate and report included???

原文章由 safarimama 於 08-8-1 12:04 發表

作者: QQ2003    時間: 08-8-1 13:52

原文章由 chrwan 於 08-8-1 13:40 發表
好似宣小今年中學派得好好. 不過是否要2樣樂器, piano 不計.

另外, Portofolio 是否放birth certificate and report included???

應該係計埋 piano 一共兩樣
birth cert. & report 緊係一定要放入去啦!
作者: Hillary2002    時間: 08-8-1 13:54

原文章由 QQ2003 於 08-8-1 01:23 PM 發表

Hillary游水咁叻, 好多人搶住要啦, 你洗咩擔心呀!

講游水大把人好過佢, 佢游到好似人睇珊瑚慢到死, 有鬼人收佢
作者: Hillary2002    時間: 08-8-1 13:55

原文章由 QQ2003 於 08-8-1 01:52 PM 發表

應該係計埋 piano 一共兩樣
birth cert. & report 緊係一定要放入去啦!

作者: QQ2003    時間: 08-8-1 14:00

原文章由 Hillary2002 於 08-8-1 13:54 發表

講游水大把人好過佢, 佢游到好似人睇珊瑚慢到死, 有鬼人收佢

喂! 你要求高啫, 嫌hillary游得慢, 我地qq仲係嬉水階段
作者: chrwan    時間: 08-8-1 14:18

我仔仔學緊浮!!!!

原文章由 Hillary2002 於 08-8-1 13:54 發表

作者: Hillary2002    時間: 08-8-1 14:24

原文章由 QQ2003 於 08-8-1 02:00 PM 發表

喂! 你要求高啫, 嫌hillary游得慢, 我地qq仲係嬉水階段

你地初學緊係嬉水, 同浮浮下啦, 我個女由3歲開始學學左成兩年幾仲游得今慢, 你地話係唔係無鬼用
作者: safarimama    時間: 08-8-1 14:26

唉!而家D學校當小朋友有三頭六臂...要入好嘅小學難...入好嘅中學更難! 現在D教育不是什麼有教無類....而是講小朋友的"市場價值"! 看來校長課程要加 "Marketing" 這科了.
原文章由 Hillary2002 於 08-8-1 13:04 發表

[ 本文章最後由 safarimama 於 08-8-1 14:27 編輯 ]
作者: Hillary2002    時間: 08-8-1 14:35

原文章由 safarimama 於 08-8-1 02:26 PM 發表
唉!而家D學校當小朋友有三頭六臂...要入好嘅小學難...入好嘅中學更難! 現在D教育不是什麼有教無類....而是講小朋友的"市場價值"! 看來校長課程要加 "Marketing" 這科了.  ...

"有教無類"佢地唔識這四個字好多年啦, 花媽你都知我當年讀邊間啦, 當年已經要1音樂1體育啦, 成績唔洗講要達標, 這四個字在香港教育界已經消失廿幾年
作者: chrwan    時間: 08-8-1 15:18

5歲人仔, 已要求學識這麼多嘢, 有時都覺得對佢唔住, 買d嘢比佢補嘗下!  希望入到一條龍小學, 一次過辛苦.  

原文章由 safarimama 於 08-8-1 14:26 發表
唉!而家D學校當小朋友有三頭六臂...要入好嘅小學難...入好嘅中學更難! 現在D教育不是什麼有教無類....而是講小朋友的"市場價值"! 看來校長課程要加 "Marketing" 這科了.  ...

作者: Hillary2002    時間: 08-8-1 15:31

簡稱

APSKT﹣九龍塘宣道
CKY﹣蔡繼友
Creative﹣啟基
DGJS﹣拔萃女小學
DBSPD﹣拔萃男書院附屬小學
ESF﹣英基
EC﹣播道書院
GHS﹣德望
GT﹣優才
HKUGA﹣港大同學會小學
ICQM﹣基督教音樂小學
KTS﹣九龍塘小學
LHT﹣陸慶濤
LOGO﹣真道書院
Pegasus﹣臻美
RC﹣啟新
SFA﹣聖方濟各
SJC﹣聖若瑟
SPCC﹣聖保羅男女
TSL﹣陳守仁
TT﹣崇真
作者: safarimama    時間: 08-8-2 00:04

HILL Ma,

話時話.. 都唔知幾多人想D仔女入你間母校...你有25分差不多SURE WIN 都唔要! 揀學校真係各花入各眼.....
原文章由 Hillary2002 於 08-8-1 14:35 發表

"有教無類"佢地唔識這四個字好多年啦, 花媽你都知我當年讀邊間啦, 當年已經要1音樂1體育啦, 成績唔洗講要達標, 這四個字在香港教育界已經消失廿幾年 ...

作者: safarimama    時間: 08-8-4 01:47

私校:

KTS (15/8)
救恩學校 (1/9-27/9....int date: 4/10)
聖母小學 (Now)

直資:
作者: QQ2003    時間: 08-8-4 10:08

早晨! 有野請教,

如果你地係履歷表上已填寫左得過xx獎, 咁你地還會attach 埋d 獎狀copy一齊交嗎??
作者: supergirl    時間: 08-8-4 10:24

of course.....

原文章由 QQ2003 於 08-8-4 10:08 發表
早晨! 有野請教,

如果你地係履歷表上已填寫左得過xx獎, 咁你地還會attach 埋d 獎狀copy一齊交嗎??

作者: supergirl    時間: 08-8-4 10:24

of course...

原文章由 QQ2003 於 08-8-4 10:08 發表
早晨! 有野請教,

作者: QQ2003    時間: 08-8-4 10:43

原文章由 supergirl 於 08-8-4 10:24 發表
of course...

全部 定係篩選呀?
作者: supergirl    時間: 08-8-4 10:52

you can scan all, make it small and paste into 1 sheet, just like you put on the family photos....

原文章由 QQ2003 於 08-8-4 10:43 發表

全部 定係篩選呀?

作者: chrwan    時間: 08-8-4 11:20

請問需不需雙面& one page how many cert is reasonable.
If scanning and paste, is the quality OK?  I still have not
try!
Sorry too may questions!

原文章由 supergirl 於 08-8-4 10:52 發表
you can scan all, make it small and paste into 1 sheet, just like you put on the family photos....

作者: Hillary2002    時間: 08-8-4 11:21

原文章由 supergirl 於 08-8-4 10:52 AM 發表

早晨啦!!

我都係scan晒入電腦分類pint出再加hillary畫圖畫,加d活動相就係一份啦
作者: Hillary2002    時間: 08-8-4 11:27

原文章由 chrwan 於 08-8-4 11:20 AM 發表
請問需不需雙面& one page how many cert is reasonable.
If scanning and paste, is the quality OK?  I still have not
try!
Sorry too may questions!

可以雙面, 但個別學校有規定張數
作者: Hillary2002    時間: 08-8-4 11:33

原文章由 safarimama 於 08-8-2 12:04 AM 發表
HILL Ma,

話時話.. 都唔知幾多人想D仔女入你間母校...你有25分差不多SURE WIN 都唔要! 揀學校真係各花入各眼.....  

花媽:

見個鬼就怕黑, 當年d老師拿著成寸厚尺企起到似食人, 我好驚見家長時老師拿著對住我 我又住九龍唔通又搬
作者: QQ2003    時間: 08-8-4 12:43

原文章由 supergirl 於 08-8-4 10:52 發表

咁學校個d 禮貌獎又洗唔洗放埋入去呢??
作者: Hillary2002    時間: 08-8-4 12:51

原文章由 QQ2003 於 08-8-4 12:43 PM 發表

咁學校個d 禮貌獎又洗唔洗放埋入去呢??

如果有好多公開比賽獎, 多左頁數就唔好放, 無任何裝放入去做氣勢, 我都係放麻d無謂獎
作者: QQ2003    時間: 08-8-4 13:14

原文章由 Hillary2002 於 08-8-4 12:51 發表

如果有好多公開比賽獎, 多左頁數就唔好放, 無任何裝放入去做氣勢, 我都係放麻d無謂獎

咁如果學校冇規定, 咁大約要有幾多張paper呢??
我同你一樣, 都係冇公開比賽獎
作者: chrwan    時間: 08-8-4 13:43

我諗先放學校cert & 禮貌獎要放. I ask some past students they said around 5 pages of double-sided printing & easy removable as they might asked U to undo the binding....

原文章由 QQ2003 於 08-8-4 13:14 發表

作者: Hillary2002    時間: 08-8-4 14:36

原文章由 QQ2003 於 08-8-4 01:14 PM 發表

QQ媽:

大約6-8張, 如果無公開比賽獎份野都係幫係兩三成, 最重要係小朋友in時有問有答表現有自信, 我覺得上面試班係有幫助, 但我無諗住讀私校所以唔去, 如果11月24日頭一轉派唔到, 我比個女去上面試班, 幫佢叩門時用
,

[ 本文章最後由 Hillary2002 於 08-8-4 18:44 編輯 ]
作者: safarimama    時間: 08-8-5 01:11

QQ ma,

唔記得QQ有冇20分?? 你好想入嗰間好似只少20分.....我就冇喇...
原文章由 QQ2003 於 08-8-4 13:14 發表

作者: QQ2003    時間: 08-8-6 11:10

原文章由 safarimama 於 08-8-5 01:11 發表
QQ ma,

唔記得QQ有冇20分?? 你好想入嗰間好似只少20分.....我就冇喇...   

hehe.....
得15分乍, 等第2輪當買張六合彩囉
作者: safarimama    時間: 08-8-6 23:59

明白明白! 祝大家都好運吧!
原文章由 QQ2003 於 08-8-6 11:10 發表

hehe.....
得15分乍, 等第2輪當買張六合彩囉

作者: safarimama    時間: 08-8-7 00:09

各位... 我近日終於同阿女去了很想去的三個地方...睇眼科....睇氣管科....睇皮膚科.....!!

[ 本文章最後由 safarimama 於 08-8-7 00:11 編輯 ]
作者: Cathleen    時間: 08-8-7 21:09

fama, safari is okay? why see many
doctors?
作者: safarimama    時間: 08-8-8 00:31

Thanks yan ma...she is ok!

睇眼是因為佢阿爸有先天性700散光,我驚阿女會遺傳,加上佢都五歲,所以去CHECK吓囉...... 好彩佢暫時只有75度散光,25度遠視. 醫生話睇嚟唔會有遺傳性高散光...

自她兩歲佢就新咳舊咳....日咳夜咳....食藥多過食飯.... 所以今個暑假一定要查明她是否真是氣管有問題....現在要做一個月測試...要每日聞氣4次, 吹氣兩次....好鬼煩! 但希望佢的報告話佢冇乜事啦!

至於皮膚... 佢的手指甲有D問題... 屬於皮膚科...趁暑假睇埋!!

原文章由 Cathleen 於 08-8-7 21:09 發表
fama, safari is okay? why see many
doctors?

作者: Hillary2002    時間: 08-8-8 16:52

花媽:

我以為只有hillary先會今煩, 每隔兩個星期去一次西環牙科醫院, 半年去一次Queen Elizabeth Hospital驗血及營養師, 真係好煩, 我同你一樣成日為個女煩
作者: Cathleen    時間: 08-8-8 22:25

hill ma and fa ma, don't worry la.
hillary and safari will get better
作者: safarimama    時間: 08-8-10 00:19

Hill Ma,

我都見到依晴D假牙.... 佢好勇敢, 佢話唔痛冇喊....堅!! 如果係我個女...實喊死嚟啦!

原文章由 Hillary2002 於 08-8-8 16:52 發表
花媽:

我以為只有hillary先會今煩, 每隔兩個星期去一次西環牙科醫院, 半年去一次Queen Elizabeth Hospital驗血及營養師, 真係好煩, 我同你一樣成日為個女煩 ...

[ 本文章最後由 safarimama 於 08-8-10 00:21 編輯 ]
作者: safarimama    時間: 08-8-14 01:25

私校:

KTS (15/8)
聖母小學 (Now)
St. Stephen College (8/9-3/10.....11-12/10 interview)

直資:

[ 本文章最後由 safarimama 於 08-8-14 17:12 編輯 ]
作者: safarimama    時間: 08-8-14 17:20

冇人留言......個個去哂睇奧運呀?!

阿女今日要"督" 手臂...試吓有咩致敏源....要"吉"十幾吓...
作者: QQ2003    時間: 08-8-14 17:38

原文章由 safarimama 於 08-8-14 17:20 發表
冇人留言......個個去哂睇奧運呀?!

阿女今日要"督" 手臂...試吓有咩致敏源....要"吉"十幾吓...

Safarimama,

我e + 仲係公司呀! 邊有得睇奧運丫
safari 做嗰個"致敏源"係邊樹做架?? 普通診所?? 幾$$呀?? 我都想帶qq去check下
作者: safarimama    時間: 08-8-14 23:53

QQ Ma,

QQ 點解要做呀? 佢有敏感咩?
阿女是在私家診所做的, test fee + doctor fee + medicine....$2600
原文章由 QQ2003 於 08-8-14 17:38 發表

Safarimama,

我e + 仲係公司呀! 邊有得睇奧運丫
safari 做嗰個"致敏源"係邊樹做架?? 普通診所?? 幾$$呀?? 我都想帶qq去check下

作者: chrwan    時間: 08-8-31 14:24

私校:

KTS (15/8)
聖母小學 (Now)
St. Stephen College (8/9-3/10.....11-12/10 interview)

直資:
DBSDP(13-17/9  ...25-27/9)
作者: QQ2003    時間: 08-9-4 15:54

私校:

KTS (15/8)
聖母小學 (Now)
St. Francis (now.....sub. 27/9)

直資:
作者: ELING2004    時間: 08-9-4 18:07

各位K3家長,

請問你們K2時是有幾多位老師在課室. 今年K2我同囡囡第一日上課室時整整一個鍾衹見一位老師 (除了英文及國語老師), 在K1時是有2位老師. 第二日我再問我囡囡, 她說衹得一位老師. 於是我打去校務署問. 她們解釋是小朋友已大了. 不用同時兩位老師在課室. 而且早上有45分鐘是英文堂 (在這段時間已有2位老師). 如他們上勞作時就會多一位副老師幫手. 但是有些K2家長問老師她們就不是這樣說 (會同一時間有兩位). 故想請問一吓K3媽咪. 謝!
作者: chrwan    時間: 08-9-8 13:04

私校:
Raimondi (20-26/9)
KTS (15/8)
聖母小學 (Now)
St. Francis (now.....sub. 27/9)

直資:
陳守仁 (8/9- 3/10)
作者: chrwan    時間: 08-9-8 13:07

rev

私校:
KTS (15/8)
聖母小學 (Now)

直資:
St Paul's Co-edu(9-13/9) - talk 9-9-08 **
St. Paul's boys (1-12/9) **REV
作者: TINGMUM    時間: 08-9-17 13:55

safarimama,
你之前有冇收到我pm. 小一talk 最後問到有人讓ticket,但pm你冇覆我. BY THE WAY, 而家網上都有得睇.

今日得閒,上來搵下你. 記得你有我電話, 有野問就CALL我啦!
作者: safarimama    時間: 08-9-18 00:54

Thanks Tingmum,

Please check PM!
原帖由 TINGMUM 於 08-9-17 13:55 發表
safarimama,
你之前有冇收到我pm. 小一talk 最後問到有人讓ticket,但pm你冇覆我. BY THE WAY, 而家網上都有得睇.

今日得閒,上來搵下你. 記得你有我電話, 有野問就CALL我啦! ...

作者: QQ2003    時間: 08-9-19 12:30

私校:
KTS (15/8)
聖母小學 (Now)
SFA (now.....sub. 27/9)
CKY (29/9 - 4/10)

直資:
St Paul's Co-edu(9-13/9) - talk 9-9-08 **
St. Paul's boys (1-12/9) **REV
作者: TINGMUM    時間: 08-9-19 14:27

safarimama,

I didn't recieve your pm, don't know why? ??
Check you pm for my telephone no., call me!
作者: Hillary2002    時間: 08-9-20 21:45

私校:
KTS (15/8)
聖母小學 (Now)
SFA (now.....sub. 27/9)
CKY (29/9 - 4/10)
培道 (22/9開始派表) (交表8-9/10)

直資:

作者: QQ2003    時間: 08-9-23 13:44

有冇人已經收到DGJS 的 interview letter 呀?? 我仲未收到wor
作者: chrwan    時間: 08-9-23 13:51

有冇人已收到St Paul Co-ed? 未收到!

原帖由 QQ2003 於 08-9-23 13:44 發表
有冇人已經收到DGJS 的 interview letter 呀?? 我仲未收到wor

作者: safarimama    時間: 08-9-23 14:42

hi QQ Ma

我都未, 可能我遲交LA。。同我用 download FORM! 你用咩FORM AR? GREEN FORM, "EARLY" form, or download form?
原帖由 QQ2003 於 08-9-23 13:44 發表

作者: QQ2003    時間: 08-9-23 15:16

chrwan,

我都未收到呀!

原帖由 chrwan 於 08-9-23 13:51 發表
有冇人已收到St Paul Co-ed? 未收到!

作者: QQ2003    時間: 08-9-23 15:19

safarimama,

我都係用download form乍, 嘜原來用green form會好大機會收ga

原帖由 safarimama 於 08-9-23 14:42 發表
hi QQ Ma

我都未, 可能我遲交LA。。同我用 download FORM! 你用咩FORM AR? GREEN FORM, "EARLY" form, or download form? ...

作者: safarimama    時間: 08-9-23 15:48

唔好講喇,再講會比人罵。。。BK D 人 唔可以講D真野。剛剛在"小一"嗰到比人話完!
原帖由 QQ2003 於 08-9-23 15:19 發表
safarimama,

我都係用download form乍, 嘜原來用green form會好大機會收ga

作者: QQ2003    時間: 08-9-23 16:41

我係"小一"嗰到見到, 米當自己唔好彩囉, 你放心, 係e度應該冇人會咁話你

原帖由 safarimama 於 08-9-23 15:48 發表
唔好講喇,再講會比人罵。。。BK D 人 唔可以講D真野。剛剛在"小一"嗰到比人話完!  

作者: chrwan    時間: 08-9-23 17:42

開始有d緊張起來,巳經覺得仔仔做得很好,但結果未必如所料, 可能要d運氣. .....都係呢到warm d!

原帖由 QQ2003 於 08-9-23 15:16 發表
chrwan,

我都未收到呀!

作者: QQ2003    時間: 08-9-23 21:36

我收到DGJS 的interview letter 啦! No. 7xx, 21/10 in 呀!
作者: safarimama    時間: 08-9-24 00:10

hi chrwan,
你個仔IN 英華點呀?
原帖由 chrwan 於 08-9-23 17:42 發表
開始有d緊張起來,巳經覺得仔仔做得很好,但結果未必如所料, 可能要d運氣. .....都係呢到warm d!

作者: safarimama    時間: 08-9-24 00:15

QQ ma,
我仲未收到喎!
原帖由 QQ2003 於 08-9-23 21:36 發表
我收到DGJS 的interview letter 啦! No. 7xx, 21/10 in 呀!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5