教育王國

標題: 聖傑靈女子中學家長交流站 [打印本頁]

作者: 尹若藍    時間: 08-7-27 07:43     標題: 聖傑靈女子中學家長交流站

今年升上 ST CAT , 超開心 , 而家又番甜品班 , 又好玩又好食 , 真係無得頂呀 ?
作者: milimili    時間: 08-7-27 21:23

原文章由 尹若藍 於 08-7-27 07:43 發表
今年升上 ST CAT , 超開心 , 而家又番甜品班 , 又好玩又好食 , 真係無得頂呀 ?

你係小朋友友定家長, 看你的文字, 好像係你將會升讀似的。這是一所不錯的中學, 因為我大女讀緊。
作者: 尹若藍    時間: 08-7-28 12:49     標題: 哈哈 , 我係家長黎架

[quote]原文章由 milimili 於 08-7-27 21:23 發表

我同我個女都好相似架。你大女讀緊 form 幾呀 , 可唔可以透路下呀 , 我個女今年升中一 , 我跨區黎架(本來九龍城區) , 好開心呀 , 老師話佢自行入左 , 嘩 ... 真係開心到訓唔着 , 唔知你又可唔可以同我地分享下你囡囡讀成點 , 開唔開心 , 有咩玩等等。
作者: milimili    時間: 08-7-28 20:55

原文章由 尹若藍 於 08-7-28 12:49 發表
[quote]原文章由 milimili 於 08-7-27 21:23 發表

我同我個女都好相似架。你大女讀緊 form 幾呀 , 可唔可以透路下呀 , 我個女今年升中一 , 我跨區黎架(本來 ...

我個女將會升中四, 老師讓學生有很多發揮的機會, 學校亦有很多活動, 由學生負責去做的。我個女讀得很開心, 和很有成就感。起初知道她入女校, 我較為担心, 因為有很多人同我讀較多les的學生, 但暫時發現個女都沒有這回事。
作者: 千紅    時間: 08-7-28 21:59

我啊女都剛剛升中一,她都想參加甜品班,但很可惜沒有位,她依家參加結他班,都很開心。仲有她話迎新日的遊戲很好玩。
作者: 尹若藍    時間: 08-7-29 08:36

原文章由 千紅 於 08-7-28 21:59 發表
我啊女都剛剛升中一,她都想參加甜品班,但很可惜沒有位,她依家參加結他班,都很開心。仲有她話迎新日的遊戲很好玩。

千紅 :
係咩 , 咁結他班好唔好玩架 , 我個女因為參加太多野 , 所以無時間再學結他 。 呢個星期六(2/8)第二次中一迎新日喎 , 我諗仲好玩 , 我個女已經認識左幾個朋友喇 , 到時唔知會唔會同班呢 ?係呢 ! 臨時分班 (暑期英文班) 已經有得睇喇 , 你有無去睇下呀 , 我個小朋友去左黃組呀 , 不過佢 d 朋友全部去曬綠組 ,但係唔緊要啦 , 食飯都可以一齊架 , 你話係咪
作者: 尹若藍    時間: 08-7-29 08:50

原文章由 milimili 於 08-7-28 20:55 發表

我個女將會升中四, 老師讓學生有很多發揮的機會, 學校亦有很多活動, 由學生負責去做的。我個女讀得很開心, 和很有成就感。起初知道她入女校, 我較為担心, 因為有很多人同我讀較多les的學生, 但暫時發現個女都沒有 ...

milimili
唔該你呀 , 不過可唔可以再多 d 呀 . 對唔住我比較貪心。

係呀我都驚啊女會變左 les架 , 但係再諗下以啊女既性格應該都唔會既 , 我諗起初要多 d 傾計 , 好彩我之前都有同佢傾過呢類問題 , 我諗佢會明白。
我都知學校比好多機會學生負責做野 , 我好鐘意咁架 , 由學生自己做 , 佢地既思維會醒好多 , 同埋會培養到自信、團隊精神、合作性等等 , 真係有好多好多全新既挑戰 , 我好興奮呀 , 啊女就想快 d 番學。
作者: joanneka    時間: 08-7-29 11:32

Hi 你地好, 我女女今年升小六.
想問問你地st.cat. 每年幾時open day? 除左open day, 仲有無講座可以多d了解學校?
返學同放學係幾多點?
另外, interview係唔係用普通話 & 英文? 過程大約係點?
唔該晒!

原文章由 尹若藍 於 08-7-29 08:50 發表

milimili
唔該你呀 , 不過可唔可以再多 d 呀 . 對唔住我比較貪心。

係呀我都驚啊女會變左 les架 , 但係再諗下以啊女既性格應該都唔會既 , 我諗起初要多 d 傾計 , 好彩我之前都有同佢傾過呢類問題 , 我諗 ...

作者: 尹若藍    時間: 08-7-30 10:20

原文章由 joanneka 於 08-7-29 11:32 發表
Hi 你地好, 我女女今年升小六.
想問問你地st.cat. 每年幾時open day? 除左open day, 仲有無講座可以多d了解學校?
返學同放學係幾多點?
另外, interview係唔係用普通話 & 英文? 過程大約係點?
唔該晒!

...

Joanneka

ST Cat 既 Open Day 上年係 11月 20日 (星期四), 今年都好似係 , 不過好似淨係小學帶隊先有得去 , 但係我上年就打電話去問 , 我能否參與 , 學校回覆可以的 , 但係當日我就覺得自己同個女好奇怪 , 因為大部分都係跟小學去 , 需然係咁 , 學校都特別安排左一位 F.7 姐姐跟住我地 , 介紹下學校運作、日常學習、帶我地周圍去睇 , 我覺得學校呢方面安排得好好 。

返學時間 : 8:10AM
放學時間 : 3:35PM (正常)
Interview 係用普通話、英文同埋廣東話 , 分別會入三間房 , 第一間係普通話房 , 要讀文章。第二間房就係英文 (金髮外籍人士) 都要讀文章 , 跟住 MISS 同我個女傾左一陣 , 然後就係第三間房 , 你就會見到校長等人 , 佢地會問你一 D 野 , (年年都唔同 , 所以好難講 ), 又會比 D 圖片你睇 , 叫你介紹番相入面果個人 (我覺得都幾難架) 啊女話「莎士比亞」都有架 , 又有 D 都唔知係咩人 , 所以樣樣 都要識少少。

[ 本文章最後由 尹若藍 於 08-7-30 15:37 編輯 ]
作者: joanneka    時間: 08-7-30 11:15

尹若藍
唔該晒你呀!
另外想問填申請表時, 你比學校的cert係唔係整成一本profile, 需唔需要訂裝呀?

原文章由 尹若藍 於 08-7-30 10:20 發表

Joanneka

ST Cat 既 Open Day 上年係 11月 20日 (星期四), 今年都好似係 , 不過好似淨係小學帶隊先有得去 , 但係我上年就打電話去問 , 我能否參與 , 學校回覆可以的 , 但係當日我就覺得自己同個女好奇怪 , 因為 ...

作者: 尹若藍    時間: 08-7-30 15:34

原文章由 joanneka 於 08-7-30 11:15 發表
尹若藍
唔該晒你呀!
另外想問填申請表時, 你比學校的cert係唔係整成一本profile, 需唔需要訂裝呀?

joanneka

我比 st.cat 個 profile 係用 40頁袋果 d 快勞 , 不過學校係唔收既 , 學校要你地攞曬出黎 , 佢地淨係要 d cert , 成績表副本 , 身份證副本 , 如果你有自薦信或者校長推薦信佢地都會收 , 千萬唔好訂裝呀 (如果諗住考 st.cat 既朋友 )
作者: joanneka    時間: 08-7-30 17:07

尹若藍

仲想問d cert 係要物野年份 & 類別架?
例如, 閱讀計劃的證書比唔比好呀?
原文章由 尹若藍 於 08-7-30 15:34 發表

joanneka

我比 st.cat 個 profile 係用 40頁袋果 d 快勞 , 不過學校係唔收既 , 學校要你地攞曬出黎 , 佢地淨係要 d cert , 成績表副本 , 身份證副本 , 如果你有自薦信或者校長推薦信佢地都會收 , 千萬唔好訂裝呀 ...

作者: 千紅    時間: 08-7-30 21:22

啊女話結他很好玩哦,同其他學校的同學一齊學,不過我都是打算俾佢玩吓,沒打算繼續學。

暑期班是9:30的綠組,認識的同學都是黃組,不過唔緊要啦,襯機會識多d朋友啦。

原文章由 尹若藍 於 08-7-29 08:36 發表

千紅 :
係咩 , 咁結他班好唔好玩架 , 我個女因為參加太多野 , 所以無時間再學結他 。 呢個星期六(2/8)第二次中一迎新日喎 , 我諗仲好玩 , 我個女已經認識左幾個朋友喇 , 到時唔知會唔會同班呢 ?係呢 ! 臨 ...

作者: 尹若藍    時間: 08-7-31 07:35

原文章由 千紅 於 08-7-30 21:22 發表
啊女話結他很好玩哦,同其他學校的同學一齊學,不過我都是打算俾佢玩吓,沒打算繼續學。

暑期班是9:30的綠組,認識的同學都是黃組,不過唔緊要啦,襯機會識多d朋友啦。

...

千紅

我琴日返去學甜品班 , 見到一個女仔都係學結他班 , 但係又唔見佢帶結他 , 係咪學校會借比我地架。 但係點解唔繼續學呀 , 囡囡唔鐘意咩 ? 如果唔學 , 學校又要我地一定要學一樣音樂 , 咁你會學咩呀 ?

我囡囡暑假班係 2:00既黃組 , 新認識既同學全部去曬綠組 , 係囉 , 咪比佢地識多 d 新朋友仔囉 , 啊女話有幾個同學 d 英文超勁喎 , 你囡囡有無話 d 同學係點呀 , 不如我地又交流吓丫。
作者: 尹若藍    時間: 08-7-31 07:53

原文章由 joanneka 於 08-7-30 17:07 發表
尹若藍

仲想問d cert 係要物野年份 & 類別架?
例如, 閱讀計劃的證書比唔比好呀?

joanneka

最好就係 4-6年級既獎狀啦 , 但係如果 1-3 年級有 d 朗誦、音樂、游泳等公開賽獎項又有獎攞既(要第1、2、3名) , 咁你就可以比埋佢 , 但係你自己要做張 list 寫明係邊年 , 仲要分科目呀 , 例如 :
中文科 : 第 X 屈學校朗誦節中文詩詞獨誦比賽亞軍(2007-2008)
               第 X 屈閱讀獎勵計劃第一名 (最好唔係自己小學果 D )

英文科 : 第 X 屈學校朗誦節英文獨誦比賽冠軍(2006-2007)
               劍橋英語試 (LEVEL FLYERS , 13個循)
數學科 : XXXXXXXXXXXXXXX
音樂科 : XXXXXXXXXXXXXXX 等等

不過以上果 D 只係我自己覺得係好既 , 可能唔係人人都鐘意 , 我知道有 D 人係無做張 LIST , 但係你又諗下 , 學校收幾百張
FORM , 如果個個都一叠叠咁比學校 , 佢地有無心機睇你裏內既野丫 , 一定要整齊、乾淨 。

作者: joanneka    時間: 08-7-31 09:40

尹若藍
thank you
如果學校只係要cert., 甘係唔係唔需要寫自薦信呀?
見你&千紅的女女都入都心儀學校, 真係戥你地開心

原文章由 尹若藍 於 08-7-31 07:53 發表

joanneka

最好就係 4-6年級既獎狀啦 , 但係如果 1-3 年級有 d 朗誦、音樂、游泳等公開賽獎項又有獎攞既(要第1、2、3名) , 咁你就可以比埋佢 , 但係你自己要做張 list 寫明係邊年 , 仲要分科目呀 , 例如 :
中文科 ...

作者: 尹若藍    時間: 08-7-31 11:23

原文章由 joanneka 於 08-7-31 09:40 發表
尹若藍
thank you
如果學校只係要cert., 甘係唔係唔需要寫自薦信呀?
見你&千紅的女女都入都心儀學校, 真係戥你地開心

joanneka

首先多謝你 , 不過入到自己鐘意既學校梗係開心啦。
如果你有自薦信就梗係會好 D 啦 , 可以介紹下自己個女有咩強項 , 最好就係可以配合學校既 , 例如果間學校好重視音樂既 , 如果你又有學 , 不妨大膽 D , 响自薦信度寫出黎 , 咁人地一睇封信就可以一次睇曬 , 因為大部分學校係唔會逐張獎狀睇 , 如果有自薦信同埋推薦信係咪會好好多呢 !

[ 本文章最後由 尹若藍 於 08-8-6 07:36 編輯 ]
作者: joanneka    時間: 08-7-31 13:54

尹苦藍
我女只有學鋼琴一樣乍, 考左4級 & theory.
學校係唔係一定要學一樣樂器? 甘鋼琴計唔計呢? 因為有d學校如果鋼琴有5級程度都計架.

原文章由 尹若藍 於 08-7-31 11:23 發表

joanneka

首先多謝你 , 不過入到自己鐘意既學校梗係開心啦。
如果你有自薦信就梗係會好 D 啦 , 可以介紹下自己個女有咩強項 , 最好就係可以配合學校既 , 例如果間學校好重視音樂既 , 如果你又有學 , 不妨大膽 D , ...

作者: 千紅    時間: 08-7-31 13:57

結他是由教會提供,我個仔都有學過,屋企有結他。啊女學2堂已可彈簡單的歌。啊女有剛琴,古箏和單簧管已經夠了,所以沒打算係學校再學其他了。

原文章由 尹若藍 於 08-7-31 07:35 發表

千紅

我琴日返去學甜品班 , 見到一個女仔都係學結他班 , 但係又唔見佢帶結他 , 係咪學校會借比我地架。 但係點解唔繼續學呀 , 囡囡唔鐘意咩 ? 如果唔學 , 學校又要我地一定要學一樣音樂 , 咁你會學咩呀 ?

我 ...

作者: 尹若藍    時間: 08-7-31 16:48

原文章由 千紅 於 08-7-31 13:57 發表
結他是由教會提供,我個仔都有學過,屋企有結他。啊女學2堂已可彈簡單的歌。啊女有剛琴,古箏和單簧管已經夠了,所以沒打算係學校再學其他了。

...

千紅
嘩 ! 勁呀 , 咁快就彈到歌。我覺得古箏 d 音色好好聽架 , 我都好想去學 , 不過 d 手指硬曬 , 好難彈到 , 因為彈鋼琴我都係咁 , 彈唔倒快歌 ,
作者: 尹若藍    時間: 08-7-31 16:55

原文章由 joanneka 於 08-7-31 13:54 發表
尹苦藍
我女只有學鋼琴一樣乍, 考左4級 & theory.
學校係唔係一定要學一樣樂器? 甘鋼琴計唔計呢? 因為有d學校如果鋼琴有5級程度都計架.

joanneka
St.Cat 係一定要學一樣樂器架 , 你可以响學校學 , 或者响出外學。鋼琴好似計呀 , 因為今年都有個家長係學鋼琴 , 佢問過老師 , 老師話可以架 , 不過木童笛、口風琴就唔計 。
作者: joanneka    時間: 08-7-31 17:38

尹若藍
唔該晒

千紅
你女好犀利, 學3種樂器.
我女學一樣都懶練習.

原文章由 尹若藍 於 08-7-31 16:55 發表

joanneka
St.Cat 係一定要學一樣樂器架 , 你可以响學校學 , 或者响出外學。鋼琴好似計呀 , 因為今年都有個家長係學鋼琴 , 佢問過老師 , 老師話可以架 , 不過木童笛、口風琴就唔計 。 ...

作者: 千紅    時間: 08-7-31 18:56

你過獎了, 其實啊女都不是好夠時間練習。佢最鐘意鋼琴,不需要叫都會自動練習,其次是古箏每星期3至4次,單簧管就只有1次。所以我正在考慮是否繼續學,怕上中學更加沒時間練習。

原文章由 joanneka 於 08-7-31 17:38 發表
尹若藍
唔該晒

千紅
你女好犀利, 學3種樂器.
我女學一樣都懶練習.

作者: 千紅    時間: 08-7-31 19:04

我最喜歡聽古箏,有時返屋企很累都即刻精神哂。不過見佢彈搖指的時候,真是很幸苦,速度很快,所以我有時會坐係側邊幫她按摩,襯機會鼓勵一下。

原文章由 尹若藍 於 08-7-31 16:48 發表

千紅
嘩 ! 勁呀 , 咁快就彈到歌。我覺得古箏 d 音色好好聽架 , 我都好想去學 , 不過 d 手指硬曬 , 好難彈到 , 因為彈鋼琴我都係咁 , 彈唔倒快歌 ,

作者: 尹若藍    時間: 08-7-31 23:07

原文章由 千紅 於 08-7-31 19:04 發表
我最喜歡聽古箏,有時返屋企很累都即刻精神哂。不過見佢彈搖指的時候,真是很幸苦,速度很快,所以我有時會坐係側邊幫她按摩,襯機會鼓勵一下。

...

千紅
你囡囡就好啦 , 有個咁好既媽咪 , 不過呢 d 都係相向既 , 佢大個一定會好考順你 , 你放心曬啦 !
作者: 尹若藍    時間: 08-7-31 23:23

原文章由 千紅 於 08-7-31 18:56 發表
你過獎了, 其實啊女都不是好夠時間練習。佢最鐘意鋼琴,不需要叫都會自動練習,其次是古箏每星期3至4次,單簧管就只有1次。所以我正在考慮是否繼續學,怕上中學更加沒時間練習。

...

千紅
點解我個女鐘意鋼琴 , 但係要我叫先去練習 , 你囡囡真係勤力 , 相比我個女 , 佢實在太懶惰喇 , 不過我會叫啊女向你囡囡學習學習
作者: william28    時間: 08-7-31 23:44

各位,

好! 我個細路都係今年入本校, 昨天帶外公外婆去學校外面望入去, 佢地都鍾意她, 好鼓勵個孫入去讀. 以後, 請大家多多指教!
作者: 尹若藍    時間: 08-8-1 09:23

原文章由 william28 於 08-7-31 23:44 發表
各位,

好! 我個細路都係今年入本校, 昨天帶外公外婆去學校外面望入去, 佢地都鍾意她, 好鼓勵個孫入去讀. 以後, 請大家多多指教!

william
你好呀  , 你個囡囡都係今年升 form one (St.Cat)? 我諗你個外公外婆一定好鍚呢個孫女喇 ,兩個老人家都特登去睇下個學校環境 , 真係細心。
多多指教就唔敢講喇 , 但係我地大家一齊分享下就得  , 我都係新丁 , 可能第時有野要求你地呀 ! 所以如果可以的話 , 我地大家保持聯絡啦 !
作者: 千紅    時間: 08-8-1 09:26

有時係呢度見到很多家長都話自己的子女有很多問題,我覺得佷幸運,暫時啊女都仲係令我很滿意。

佢經常係網上找一些中意的樂譜(古典音樂),然後叫鋼琴老師同佢一齊研究。佢比較有主見要自己選歌,可能係咁,興趣就特別大。佢的鋼琴老師很錫佢.

原文章由 尹若藍 於 08-7-31 23:23 發表

千紅
點解我個女鐘意鋼琴 , 但係要我叫先去練習 , 你囡囡真係勤力 , 相比我個女 , 佢實在太懶惰喇 , 不過我會叫啊女向你囡囡學習學習 ...

作者: 尹若藍    時間: 08-8-1 10:28

原文章由 千紅 於 08-8-1 09:26 發表
有時係呢度見到很多家長都話自己的子女有很多問題,我覺得佷幸運,暫時啊女都仲係令我很滿意。

佢經常係網上找一些中意的樂譜(古典音樂),然後叫鋼琴老師同佢一齊研究。佢比較有主見要自己選歌,可能係咁,興趣就特別大 ...

千紅
我地個女真係有 d 相似 , 我個女又係自己選歌 , 係咪而家 d 小朋友鐘意咁呢 ? 定係潮流呢 ?
作者: 千紅    時間: 08-8-1 10:35

伊若藍
我已經打電話去學校問過,佢話已經開始編班,仲話有高年級的同學繼續學,所以有不同的級數,我留低口訊,依家等老師回復。
作者: 尹若藍    時間: 08-8-1 10:35

原文章由 william28 於 08-7-31 23:44 發表
各位,

william28
你叫外公外婆唔使咁擔心啦 ! 我地入大學率好高架 ! (每年都有 85%或以上升大學)

以下係聖傑靈女子中學既升學統計表 :
( 2006-2007 年度中七畢業生升學統計表)
中文大學 : 21人
香港大學 : 17人
科技大學和浸會大學 : 各6人
理工大學 : 14人
城市大學 : 3人
嶺南大學 : 5人
海外升學 : 1人
副學士高級文憑 : 7人

[ 本文章最後由 尹若藍 於 08-8-3 10:36 編輯 ]
作者: 尹若藍    時間: 08-8-1 10:45

原文章由 千紅 於 08-8-1 10:35 發表
伊若藍
我已經打電話去學校問過,佢話已經開始編班,仲話有高年級的同學繼續學,所以有不同的級數,我留低口訊,依家等老師回復。

千紅
學校有無話大約幾時會有消息呀 ?

[ 本文章最後由 尹若藍 於 08-8-1 19:29 編輯 ]
作者: 千紅    時間: 08-8-1 20:41

校務處職員話,暑假期間老師不是成日返學校,所以我都唔知幾時先有回復,唯有等啦,你聽日會去學校迎新日嗎?我打算送啊女去。

原文章由 尹若藍 於 08-8-1 10:45 發表

千紅
學校有無話大約幾時會有消息呀 ?

作者: 尹若藍    時間: 08-8-1 21:26

原文章由 千紅 於 08-8-1 20:41 發表
校務處職員話,暑假期間老師不是成日返學校,所以我都唔知幾時先有回復,唯有等啦,你聽日會去學校迎新日嗎?我打算送啊女去。

千紅
咁我地等 8月25日先再問老師啦 , 果陣一定有老師答覆倒你。
我聽日會去學校呀 , 不過我諗我唔會 stay  , 因為daddy車完啊女就會走架喇 (我又唔想搭車走  ) 。 咁你 9月1日會唔會送啊女番學呀 ? 我都會出現架 , 應該會 stay 到比人趕走既時候
作者: 尹若藍    時間: 08-8-2 10:27

原文章由 千紅 於 08-8-1 20:41 發表

千紅
今日放學你有無去接囡囡呀 ? 我有去呀 , 不過唔係好多家長 , 今日睇到佢地整左個相架 , 都幾靚架 , 仲有張相 TIM , 呢張相應該係第一次迎新既時候影既 , 你果張係唔係呀 ? 我今日第一次見曬啊女新相識既朋友 , 嘩 ! 個個都好斯文呀 , 死啦 , 我個女咁粗魯 , 點算呢 ?  
學校响 9月27日有個音樂會喎 (晚上) , 你有無參加呀 ?

[ 本文章最後由 尹若藍 於 08-8-2 18:46 編輯 ]
作者: 千紅    時間: 08-8-2 22:13

伊若藍

你的消息好快呀,我完全唔知有音樂會,你係邊度得知咖。
我今日沒去學校呀,啊女話帶佢的大姐姐係APM等埋一齊去,所以只是同佢同學坐地鐵過去。我見過張相,果D同學個樣都幾斯文,不過佢話有一個生得很像個男仔。佢哋成組人都以為是男仔,好好笑喔

原文章由 尹若藍 於 08-8-2 10:27 發表

千紅
今日放學你有無去接囡囡呀 ? 我有去呀 , 不過唔係好多家長 , 今日睇到佢地整左個相架 , 都幾靚架 , 仲有張相 TIM , 呢張相應該係第一次迎新既時候影既 , 你果張係唔係呀 ? 我今日第一次見曬啊女新相識既朋友 , ...

作者: 尹若藍    時間: 08-8-3 06:43

原文章由 千紅 於 08-8-2 22:13 發表
伊若藍

你的消息好快呀,我完全唔知有音樂會,你係邊度得知咖。
我今日沒去學校呀,啊女話帶佢的大姐姐係APM等埋一齊去,所以只是同佢同學坐地鐵過去。我見過張相,果D同學個樣都幾斯文,不過佢話有一個生得很像個男仔。佢哋成 ...

千紅
個音樂會响學校個綱頁都有得睇架 , 不過要攞飛 , 我地呢 d 讀緊既就唔知會唔會有飛呢 ?
咁你坐地鐡既時候有無同 d 同學傾下計 , 我就淨係知道啊女有二個同學住將軍澳、一個住藍田、一個住油塘 , 仲有二個唔係好清楚 , 因為佢地太斯文 , 唔知點同佢地傾計好 ? 原來我地學校 d 學生係黎自四方八面呀 !
但係呢 ... ... 我想問下 , 你話囡囡話有一個生得很像個男仔 , 係唔係只係外貌似炸 , 因為我個女 d 動作都好似男仔架 !
作者: joanneka    時間: 08-8-4 11:37

尹若藍

個show我地可唔可以去睇架, 如果可以通知我點樣攞飛呀.
我好想同女女去學校參觀下, thanks.

原文章由 尹若藍 於 08-8-3 06:43 發表

千紅
個音樂會响學校個綱頁都有得睇架 , 不過要攞飛 , 我地呢 d 讀緊既就唔知會唔會有飛呢 ?
咁你坐地鐡既時候有無同 d 同學傾下計 , 我就淨係知道啊女有二個同學住將軍澳、一個住藍田、一個住油塘 , 仲有二個唔 ...

作者: 千紅    時間: 08-8-4 14:27

我沒送佢搭地鐵,所以仲未認識佢同學,啊女話個同學個髮型和樣貌看起來都很像男仔,我都係住將軍澳。

仲有今日學校老師回復單簧管要等遲才知有沒適合佢程度的位。

原文章由 尹若藍 於 08-8-3 06:43 發表

千紅
咁你坐地鐡既時候有無同 d 同學傾下計 , 我就淨係知道啊女有二個同學住將軍澳、一個住藍田、一個住油塘 , 仲有二個唔 ...

作者: 尹若藍    時間: 08-8-4 16:32

原文章由 joanneka 於 08-8-4 11:37 發表
尹若藍

個show我地可唔可以去睇架, 如果可以通知我點樣攞飛呀.
我好想同女女去學校參觀下, thanks.

joanneka
ok 啦 ! 如果我知道點樣攞飛 , 我就打响呢度 , 你得閒就上黎睇啦 !
作者: 尹若藍    時間: 08-8-4 16:34

原文章由 千紅 於 08-8-4 14:27 發表
我沒送佢搭地鐵,所以仲未認識佢同學,啊女話個同學個髮型和樣貌看起來都很像男仔,我都係住將軍澳。

仲有今日學校老師回復單簧管要等遲才知有沒適合佢程度的位。

...

千紅
點解個個都好似住得好遠咁
希望你囡囡快 d 有位啦 , 我同啊女一齊等你。一齊加油
作者: Bambi    時間: 08-8-4 17:11

hello各位ST CAT家長, 我係超耐世紀既ST CAT girl, 我個年代呢間學校唔係出名名校, 只有官塘區人至識(我覺得), 乜而家甘受歡迎既!
我地以前st cat girl最叻排球, 游泳&music, 唔知而家係咪呢?
想當年我地好多外籍老師, 教art, dressmaking, music, bio & 當然english都會係外籍人士, 唔知而家重有無甘多呢?
作者: 尹若藍    時間: 08-8-4 19:10

原文章由 Bambi 於 08-8-4 17:11 發表
hello各位ST CAT家長, 我係超耐世紀既ST CAT girl, 我個年代呢間學校唔係出名名校, 只有官塘區人至識(我覺得), 乜而家甘受歡迎既!
我地以前st cat girl最叻排球, 游泳&music, 唔知而家係咪呢?
想當年我地好多外籍老 ...

Bambi
Hi Hi , 你好呀 ! 我都知當年既 St.Cat 係好正 , 最正係條校服裙 , 因為係响膝頭上面數 6 吋 ,而家就要响膝頭下面數 6 吋 , 唔知係唔係因為外籍校長同中國籍校長唔同 , 中國人比較保守 d , 不過都有好處 , 起碼 而家 d 女仔無咁易走光丫。
作者: 千紅    時間: 08-8-4 20:51

我啊女都很中意排球咖,不知依家學校有沒有排球玩呢。佢本來都中意游水,但是可能是依家大個女啦,所以不愿意穿泳衣。佢曾經係學校的水運會拿到自由泳和蛙泳冠軍。
作者: 尹若藍    時間: 08-8-5 07:13

原文章由 千紅 於 08-8-4 20:51 發表
我啊女都很中意排球咖,不知依家學校有沒有排球玩呢。佢本來都中意游水,但是可能是依家大個女啦,所以不愿意穿泳衣。佢曾經係學校的水運會拿到自由泳和蛙泳冠軍。 ...

千紅
嘩 ! 勁呀 ! 原來你囡囡係游泳高手 , 但係佢地第時係有游水堂架喎 , 唔著泳衣 ? 咁係掛
學校而家都有排球架 , 仲有藍球、手球都好勁架 , 你囡囡會參加邊樣呀 ? 我啊女就話想參加藍球 , 因為可以高 d
作者: 千紅    時間: 08-8-5 10:06

佢一直都想玩排球,只是小學沒得玩,我個女生得很高,其實很多運動都啱佢。只是為了音樂而放棄,因爲佢比較斯文,我想佢 係音樂方面發展,不想樣樣半桶水。

原文章由 尹若藍 於 08-8-5 07:13 發表

千紅
嘩 ! 勁呀 ! 原來你囡囡係游泳高手 , 但係佢地第時係有游水堂架喎 , 唔著泳衣 ? 咁係掛
學校而家都有排球架 , 仲有藍球、手球都好勁架 , 你囡囡會參加邊樣呀 ? 我啊女就話想參加藍球 , 因為可以高 ...

作者: pinkiesalbe    時間: 08-8-5 14:02

原文章由 尹若藍 於 08-8-4 19:10 發表

Bambi
Hi Hi , 你好呀 ! 我都知當年既 St.Cat 係好正 , 最正係條校服裙 , 因為係响膝頭上面數 6 吋 ,而家就要响膝頭下面數 6 吋 , 唔知係唔係因為外籍校長同中國籍校長唔同 , 中國人比較保守 d , 不過都有 ...

hihi各位
我女女都係st.cat今年中三
但係我看過本家長手冊,校裙不可短於膝上7.5cm
唔通今年改左?

千紅,
你女女咁叻,可以在水運會一展身手喇..
排球方面st.cat在學界都ok嫁,,
d校隊操得都好密,,
作者: 千紅    時間: 08-8-5 15:43

很高興有高年級的家長加入,多多指教。

係我眼中都是讀書第一,音樂第二,體育排第三,如果排練得太密影響讀書的話,我就不贊成佢參加了。

原文章由 pinkiesalbe 於 08-8-5 14:02 發表

hihi各位
唔通今年改左?

千紅,
d校隊操得都好密,, ...

作者: ha8mo    時間: 08-8-5 16:06

作者: 尹若藍    時間: 08-8-5 18:44

原文章由 pinkiesalbe 於 08-8-5 14:02 發表

hihi各位
唔通今年改左?

千紅,
d校隊操得都好密,, ...

pinkiesalbe
Hi Hi 你好呀 ! 我講緊條裙要膝上 6 吋 , 果陣時係班佐時做校長架 , 果陣個校規真係膝上 6 吋呀 , 班校長退休之後條裙就變左膝下 6 吋喇 ! (註 : 哈哈 , 其實唔係吋 , 係 cm 呀)

[ 本文章最後由 尹若藍 於 08-8-6 07:29 編輯 ]
作者: 尹若藍    時間: 08-8-5 18:46

原文章由 ha8mo 於 08-8-5 16:06 發表
請問你邊年會考?

我識人讀過又識人教過

ha8mo
咁你既年紀 ... ...
作者: 尹若藍    時間: 08-8-5 18:53

原文章由 千紅 於 08-8-5 15:43 發表

係我眼中都是讀書第一,音樂第二,體育排第三,如果排練得太密影響讀書的話,我就不贊成佢參加了。

...

千紅
如果囡囡真係好想玩體育呢 (因為我個女都係咁 , 不過無你囡囡咁叻 , 但係我個女好矮 , 佢又想玩籃球 , 又想玩音樂。) , 咁你又會點做呀 ?
我就係因為個女太粗魯 , 所以覺得玩音樂應該可以斯文 d , 但係學完之後佢都係咁粗魯 ... ...
作者: 千紅    時間: 08-8-5 21:18

每個小朋友的性格都不同,我啊女比較靜,佢4歲開始玩音樂,有一定的基礎,佢很陶醉于音樂之中又可以做吓part-time,賺D零用錢,我好有信心佢不會半途而廢。至于體育我只是當是強身健體。

原文章由 尹若藍 於 08-8-5 18:53 發表

千紅
如果囡囡真係好想玩體育呢 (因為我個女都係咁 , 不過無你囡囡咁叻 , 但係我個女好矮 , 又想玩籃球 , 又想玩音樂。) , 咁你又會點做呀 ?
我就係因為個女太粗魯 , 所以覺得玩音樂應該可以斯文 d , 但係學完之 ...

作者: 尹若藍    時間: 08-8-6 06:58

原文章由 千紅 於 08-8-5 21:18 發表
每個小朋友的性格都不同,我啊女比較靜,佢4歲開始玩音樂,有一定的基礎,佢很陶醉于音樂之中又可以做吓part-time,賺D零用錢,我好有信心佢不會半途而廢。至于體育我只是當是強身健體。

...

千紅
囡囡要做 part -time ? 賺零用錢(咁早) ? 唔係掛 ??
其實我之前都好似你咁諗 , 但係到左呢個時候 , 啊女仲係咁矮 , 所以都唔知點算 。响音樂果方面啊女就唔會 cut (佢死都唔肯 cut 是但一樣) , 响體育方面啊女就鐘意籃球、游泳、排球、羽毛球等 , 都唔知點選好 , 我個女咩都鐘意 , 咩都話要學 , 時間又有限 , 你囡囡會唔會咁架 ?
作者: 千紅    時間: 08-8-6 11:46

今日無端端多了一日假期,可以睡多陣都不錯,我見你很早就起身,真是健康。

我只是話啊女第日有多個八寳可以賺錢,不是依家。

我啊女不是特別中意運動,佢沒要求要參加某些運動,不過佢樣樣都識玩,因爲細個的時候我經常陪佢玩。依家掛住練歌沒時間玩,所以依家都比較肥 ,唯有寄望她升中之後識得貪靚,自己去減肥啦。

原文章由 尹若藍 於 08-8-6 06:58 發表

千紅
囡囡要做 part -time ? 賺零用錢(咁早) ? 唔係掛 ??
其實我之前都好似你咁諗 , 但係到左呢個時候 , 啊女仲係咁矮 , 所以都唔知點算 。响音樂果方面啊女就唔會 cut (佢死都唔肯 cut 是但一樣) , 响體育方面啊 ...

作者: 尹若藍    時間: 08-8-6 11:57

原文章由 千紅 於 08-8-6 11:46 發表
今日無端端多了一日假期,可以睡多陣都不錯,我見你很早就起身,真是健康。

我啊女不是特別中意運動,佢沒要求要參加某些運動,不過佢樣樣都識玩,因爲細個的時候我經常 ...

千紅
早晨呀 ! 我啊女都係諗住第時大個左可以教人地 , 收入仲好豐富 tim
係咪上左中學之後個個女仔都會去減肥呢 , 如果係既 , 不如一齊丫 (講下笑炸 , 我唔係好讚成減肥)

[ 本文章最後由 尹若藍 於 08-8-7 10:59 編輯 ]
作者: 尹若藍    時間: 08-8-7 10:59

原文章由 千紅 於 08-8-6 11:46 發表

我啊女不是特別中意運動,佢沒要求要參加某些運動,不過佢樣樣都識玩,因爲細個的時候我經常 ...

千紅
係呢 8月25日迎新會你會唔會去呀 ? 家長都有份喎(自由參與) ? 我應該都會去 , 因為要攞書 , 又要認識下啊女 d 同學 , 唔知果日多唔多家長去呢 ?
作者: 千紅    時間: 08-8-7 11:05

昨天放了一日假,今日很忙啊。
8月25日我一定會出席,我盡量會抽時間參加學校的活動,盡一個好媽媽的責任,也相信會有很多家長也跟我一樣。

原文章由 尹若藍 於 08-8-6 11:57 發表

千紅
早晨呀 ! 我啊女都係諗住第時大個左可以教人地 , 收入仲好豐富 tim
係咪上左中學之後個個女仔都會去減肥呢 , 如果係既 , 不如一齊丫 (講下笑炸 , 我唔係好讚成減肥)
係呢 8月25日迎新會 ...

作者: 尹若藍    時間: 08-8-7 11:28

原文章由 千紅 於 08-8-7 11:05 發表
昨天放了一日假,今日很忙啊。
8月25日我一定會出席,我盡量會抽時間參加學校的活動,盡一個好媽媽的責任,也相信會有很多家長也跟我一樣。

...

千紅
無辦法啦 ! 兩日既野要一日做曬 , 係辛苦 d 架喇 !
你真係一個好媽媽喇 ! 我成日都覺得果日唔會有好多家長 , 因為考學科測驗果日都無乜家長 , 唔知係咪時間唔啱撞唔倒呢 ?
你有無睇過本數學書 , 我覺得本書好靚 , 但係一打開裏面就唔想睇 , 覺得好煩 , 好多數字、好多英文 , 可能我太耐無讀書。
作者: 千紅    時間: 08-8-7 14:12

學科測試果日我都特登請假1小時帶啊女返學,我驚交通上出左問題遲到就不好啦。果日我都留到最後才走。
數學書我不覺得有乜特別,可能啊仔都是用呢本書。原本佢有幾本書都啱啊女用,可惜佢太勤力啦,每本都寫得密密麻麻,最後沒一本可用。

原文章由 尹若藍 於 08-8-7 11:28 發表

千紅
無辦法啦 ! 兩日既野要一日做曬 , 係辛苦 d 架喇 !
你真係一個好媽媽喇 ! 我成日都覺得果日唔會有好多家長 , 因為考學科測驗果日都無乜家長 , 唔知係咪時間唔啱撞唔倒呢 ?
你有無睇過本數學書 , 我覺得本書好 ...

作者: pinkiesalbe    時間: 08-8-7 16:22

...

hi,,千紅
我都覺得讀書是首要,所以處理好學業才分配時間給其他活動,
讓女女學好time management,,
你女女真的很有音樂天份,她4yrs已經有這份心機,真的很難得!
作者: pinkiesalbe    時間: 08-8-7 16:22

...

hi,,千紅
我都覺得讀書是首要,所以處理好學業才分配時間給其他活動,
讓女女學好time management,,
你女女真的很有音樂天份,她4yrs已經有這份心機,真的很難得!
作者: pinkiesalbe    時間: 08-8-7 16:33

原文章由 尹若藍 於 08-8-5 18:44 發表

pinkiesalbe
Hi Hi 你好呀 ! 我講緊條裙要膝上 6 吋 , 果陣時係班佐時做校長架 , 果陣個校規真係膝上 6 吋呀 , 班校長退休之後條裙就變左膝下 6 吋喇 ! (註 : 哈哈 , 其實唔係吋 , 係 cm 呀) ...

hi,,尹若藍

oic,,我以前間中學個長度要去到腿位
所以我每年都問女女是否要買新的,佢都話不用
相比起我以前st.cat自由度都幾大
班佐時好似只係退休回老家,仍健在的,不是嗎?
作者: 尹若藍    時間: 08-8-7 17:21

原文章由 pinkiesalbe 於 08-8-7 16:33 發表

hi,,尹若藍

oic,,我以前間中學個長度要去到腿位
所以我每年都問女女是否要買新的,佢都話不用
相比起我以前st.cat自由度都幾大
班佐時好似只係退休回老家,仍健在的,不是嗎? ...

pinkiesalbe
我覺得條裙太長 , 有 d 論盡 , 所以鐘意以前個校規多 d 。
我唔知班佐時係咪仲健在喎 ! 淨係知喬宏就離開了。
作者: 尹若藍    時間: 08-8-7 17:25

原文章由 千紅 於 08-8-7 14:12 發表
學科測試果日我都特登請假1小時帶啊女返學,我驚交通上出左問題遲到就不好啦。果日我都留到最後才走。
數學書我不覺得有乜特別,可能啊仔都是用呢本書。原本佢有幾本書都啱啊女用,可惜佢太勤力啦,每本都寫得密密麻麻,最後沒 ...

千紅
果日我唔係最後走呀 , 因為我跟爸爸車走 , 所以睇住啊女入左去禮堂之後我就走左喇 !
你就好啦 , 有哥哥可以幫下手 , 介唔介意透路下哥哥响邊度讀呀 ?
作者: 千紅    時間: 08-8-8 09:36

你就好啦,有專車接送,我2個仔女細個時我都是開車送佢哋返學。不過依家我自己返工已無時間啦,就快連開車都不識啦。

啊仔係讀旅港開平。

原文章由 尹若藍 於 08-8-7 17:25 發表

千紅
果日我唔係最後走呀 , 因為我跟爸爸車走 , 所以睇住啊女入左去禮堂之後我就走左喇 !
你就好啦 , 有哥哥可以幫下手 , 介唔介意透路下哥哥响邊度讀呀 ? ...

作者: 尹若藍    時間: 08-8-8 12:22

原文章由 千紅 於 08-8-8 09:36 發表
你就好啦,有專車接送,我2個仔女細個時我都是開車送佢哋返學。不過依家我自己返工已無時間啦,就快連開車都不識啦。

啊仔係讀旅港開平。

...

千紅
我唔識 「jar」車  , 如果爸爸唔得閒 , 我都係搭車架炸 , 你叻我好多 ; 起碼你識「jar」車丫  . 唔好意思 ,我又唔記得個字點寫 tim
咁啫係旅港開平同我地 d 書差唔多 ? 囝囝讀中幾呀 ?
作者: 千紅    時間: 08-8-8 14:30

其實淨係得幾本相同,大多數都不同出版社,啊仔升中三。

原文章由 尹若藍 於 08-8-8 12:22 發表

千紅
我唔識 「jar」車  , 如果爸爸唔得閒 , 我都係搭車架炸 , 你叻我好多 ; 起碼你識「jar」車丫  . 唔好意思 ,我又唔記得個字點寫 tim
咁啫係旅港開平同我地 d 書差唔多 ? 囝囝讀中幾呀  ...

作者: 尹若藍    時間: 08-8-8 19:03

原文章由 千紅 於 08-8-8 14:30 發表
其實淨係得幾本相同,大多數都不同出版社,啊仔升中三。

千紅
明白 。 你得閒既時候會同 d 小朋友去邊度玩架 ? 我通常都係啊女要去邊度學野 , 我地就會去邊度 , 係咪有 d 悶呢 ?
作者: 千紅    時間: 08-8-9 10:39

我依家已經很少帶佢去學嘢啦,一般會係屋企或附近商場,我認識的家長經常帶仔女去太子學嘢,實在太偉大啦 不過我就比較懶未試過去咁遠,我覺得太浪費時間了,我比較鼓勵我2個小朋友自學,最多我犧牲不看電視做陪讀。

星期六、日不外乎行街、飲茶、食飯。啊女未識貪靚,仲係日日T-Shirt 牛仔褲,我自己買的衫又比較斯文,所以不啱佢行。我都是鐘意自己慢慢選。

原文章由 尹若藍 於 08-8-8 19:03 發表

千紅
明白 。 你得閒既時候會同 d 小朋友去邊度玩架 ? 我通常都係啊女要去邊度學野 , 我地就會去邊度 , 係咪有 d 悶呢 ?

作者: cfwn    時間: 08-8-9 16:03

想請問一下,聖潔靈有冇聯系小學架?唔該!
作者: 尹若藍    時間: 08-8-9 18:06

原文章由 千紅 於 08-8-9 10:39 發表
我依家已經很少帶佢去學嘢啦,一般會係屋企或附近商場,我認識的家長經常帶仔女去太子學嘢,實在太偉大啦 不過我就比較懶未試過去咁遠,我覺得太浪費時間了,我比較鼓勵我2個小朋友自學,最多我犧牲不看電視做陪讀。:hamme ...

千紅
你 d 小朋友咁自律 , 你就好啦 ! 我果個成日都要周圍走(觀塘、九龍城、高山劇場、將軍澳、旺角、荃灣等) , 所以好少比佢自己去 , 除非我唔得閒啦 , 如果唔係我都會陪佢去 , 因為想爭取多 d 時間同佢傾計 , 响屋企啊女成日都唔係寫野就畫野 , 又或者睇書 , 所以响屋企傾無出街傾咁好 (我覺得) , 出街傾 , 可以聽多好多野或者佢聽我講好多野 , 所以我都幾鐘意陪佢出出入入架 !
作者: 尹若藍    時間: 08-8-9 18:17

原文章由 cfwn 於 08-8-9 16:03 發表
想請問一下,聖潔靈有冇聯系小學架?唔該!

cfwn
聖傑靈無直屬或者聯系小學架 !
作者: cfwn    時間: 08-8-10 12:05

噢…… 唔該晒!

咁即係要靠自己啦!

原文章由 尹若藍 於 08-8-9 18:17 發表

cfwn
聖傑靈無直屬或者聯系小學架 !

作者: 千紅    時間: 08-8-11 11:59

呢2日卦住看奧運,不得閑上BK添,不過都真是幾精彩,我由早到晚看足2日。

啊女今日第一日返預備班都幾緊張,不洗我叫都一早自己爬起身啦,剛剛打電話來話落雨沒雨傘,不好意思啦,阿嗎都幫不到佢。唯有下次自己帶定把雨傘啦。
作者: ha8mo    時間: 08-8-11 15:23

作者: 尹若藍    時間: 08-8-11 17:04

原文章由 cfwn 於 08-8-10 12:05 發表
噢…… 唔該晒!

咁即係要靠自己啦!

cfwn
唔使客氣 ! 不過聽聞如果你係讀「聖公會」既小學係優先架 。
作者: 尹若藍    時間: 08-8-11 17:12

原文章由 千紅 於 08-8-11 11:59 發表
呢2日卦住看奧運,不得閑上BK添,不過都真是幾精彩,我由早到晚看足2日。

啊女今日第一日返預備班都幾緊張,不洗我叫都一早自己爬起身啦,剛剛打電話來話落雨沒雨傘,不好意思啦,阿嗎都幫不到佢。唯有下次自己帶定把雨傘 ...

千紅
我都係呢幾日都無上呀 , 但係我就唔係睇奧運 , 又係成日周圍走囉 , 好累 ! 今日我都有去學校呀 , 仲聽埋個家長講座 , 不過有少少悶 (我自己覺得)。今日我又同左幾個家長傾計 , 發現有個家長既小朋友原來係學楊琴 , 但係學校話如果佢肯帶個楊琴番去考試就無問題 , 學校有古箏考 , 因為學校有兩個古箏 , 所以有得考 , 但係無楊琴就無得考 , 咁果位家長就無奈地學左第二樣樂器 , 都幾慘架 !
作者: 尹若藍    時間: 08-8-11 17:15

原文章由 ha8mo 於 08-8-11 15:23 發表
我估我唔老得你幾多喎  

ha8mo
你唔好誤會 , 我唔係話你老 , 不過覺得好奇怪啫 , 你教過喎 , 感覺好勁 , 所以問下啫 !
作者: CBBCBB    時間: 08-8-11 19:00

原文章由 尹若藍 於 08-8-11 17:15 發表

ha8mo
你唔好誤會 , 我唔係話你老 , 不過覺得好奇怪啫 , 你教過喎 , 感覺好勁 , 所以問下啫 !

等我搭吓咀先   
8哥話識得人教過,唔係佢本人教過,如果話老,我排先 ,想當年我係考升中試架   ,住响觀塘區,所以亦有揀st.cat,不過好似排第6至7志願,因為响70年代佢只屬工業中學(類似何東女子中學),成績比文法中學稍遜,不過我都有少少後悔唔揀佢 ,以致後來要山長水遠日日花個幾鐘由觀塘去北角返學
作者: 千紅    時間: 08-8-11 20:48

我都很中意聼講座,以前都經常係小學聼,搞到個個老師都識我。 不好意思我不係好明你的意思,點解學校有古箏考,你所指的是那一種考試呢? 我一直很希望啊女入中樂團,上次因爲忘記去面試而錯失了入音樂事務処的中樂團,真可惜。

原文章由 尹若藍 於 08-8-11 17:12 發表

千紅
我都係呢幾日都無上呀 , 但係我就唔係睇奧運 , 又係成日周圍走囉 , 好累 ! 今日我都有去學校呀 , 仲聽埋個家長講座 , 不過有少少悶 (我自己覺得)。今日我又同左幾個家長傾計 , 發現有個家長既小朋友原來係學楊 ...

作者: ha8mo    時間: 08-8-12 09:49

作者: 尹若藍    時間: 08-8-12 18:17

原文章由 千紅 於 08-8-11 20:48 發表
我都很中意聼講座,以前都經常係小學聼,搞到個個老師都識我。 不好意思我不係好明你的意思,點解學校有古箏考,你所指的是那一種考試呢? 我一直很希望啊女入中樂團,上次因爲忘記去面試而錯失了入 ...

千紅
如果你响出面學樂器 , 就要番學校考試 , 我諗唔係皇家果種 (我估) , 詳情我諗都係要問番學校 , 我只係琴日聽到 , 又知你囡囡有學, 所以話比你聽 , 可以有多一個選擇丫罵 。至於中樂團 , 音統果個就要等出年4月份左右喇 ! 到時如果我見到 , 就話比你聽啦 ! 仲有就係栢斯琴行都有個中樂團 , 你得閒行過咪攞個張情睇下啱唔啱 , 學費 $1000 / 8堂。 (個指揮都好勁架)
作者: 千紅    時間: 08-8-13 12:23

多謝你尹若藍,到時我再問清楚學校啦。

依家佢剛剛返學都是不想搞咁多嘢,等佢先適應吓學校先算。

原文章由  於 08-8-12 18:17 發表

千紅
如果你响出面學樂器 , 就要番學校考試 , 我諗唔係皇家果種 (我估) , 詳情我諗都係要問番學校 , 我只係琴日聽到 , 又知你囡囡有學, 所以話比你聽 , 可以有多一個選擇丫罵 。至於中樂團 , 音統果個就要 ...

作者: 尹若藍    時間: 08-8-13 13:46

原文章由 千紅 於 08-8-13 12:23 發表
多謝你尹若藍,到時我再問清楚學校啦。

依家佢剛剛返學都是不想搞咁多嘢,等佢先適應吓學校先算。

千紅
唔使客氣 。 都啱既 , 興趣既野幾時得閒咪幾時玩囉 。 啊女番呢兩日學好開心呀 , 佢話個 miss 好 nice , 但係啊女話 red 班個 miss 係中國人 , 其餘既係外籍人仕 (yellow 係女 , green 係女 , white 係男) 唔知點解呢 ? 佢話仲有 2 個 helper 姐姐同佢地傾計 , 全程英文 (由上堂開始直至放學) , 感覺好正、好勁 (特然間 ) 。 你囡囡有無同你分享下佢既得意野呀 ?
作者: 千紅    時間: 08-8-13 15:21

啊女都有講,佢似乎都幾有自信,佢話隔離個同學不識答,老師問佢都會識,仲話聼英文無問題。

原文章由 尹若藍 於 08-8-13 13:46 發表

千紅
唔使客氣 。 都啱既 , 興趣既野幾時得閒咪幾時玩囉 。 啊女番呢兩日學好開心呀 , 佢話個 miss 好 nice , 但係啊女話 red 班個 miss 係中國人 , 其餘既係外籍人仕 (yellow 係女 , green 係女 , white 係男) 唔 ...

作者: 尹若藍    時間: 08-8-14 07:32

原文章由 千紅 於 08-8-13 15:21 發表
啊女都有講,佢似乎都幾有自信,佢話隔離個同學不識答,老師問佢都會識,仲話聼英文無問題。

千紅
我琴日番學校見到其中兩個外籍老師 , 一個係男既、好高 , 啊女話佢係 white 班個班主任 , 而另一個係女既 , 有少少印度 feel , 個女就話呢個係我既班主任 , 咁你啊女個班主任係點架。
琴日啊女佢地係上 history 堂 , 佢話分組答問題 , 但係有 d 答案唔識用英文講 , 所以到最後佢地果組得 -15分 , 而另一組就好勁 , 有 25分呀 , 不過啊女話好好玩 , 好好笑 。今日佢地上 地理堂 , 唔知我地係咪一樣架呢 ?
作者: grace_xian    時間: 08-8-14 09:26

若藍:
good morning, long time to see , just say hi~
見到你嗰囡囡課程咁豐富, 替你開心呀~
真係好有意思~
-15分...嘻嘻...
作者: 千紅    時間: 08-8-14 09:54

阿女淨係話係外國人無話係男定女呀,佢昨天上地理堂,話每班老師的教法都不同,隔離同學果班用玩遊戲的方式,但是佢果班用比較傳統的方式要背生字,今早仲見佢一早係度查生字。

昨天有10個生字,佢話識一半,但有D同學完全不識。佢仲話感覺同學的程度無想象中咁叻。因爲我平日成日話佢如果不勤力就會係呢閒學校包尾。:;pppp:

原文章由 尹若藍 於 08-8-14 07:32 發表

千紅
我琴日番學校見到其中兩個外籍老師 , 一個係男既、好高 , 啊女話佢係 white 班個班主任 , 而另一個係女既 , 有少少印度 feel , 個女就話呢個係我既班主任 , 咁你啊女個班主任係點架。
琴日啊女佢地係上 histo ...

作者: 尹若藍    時間: 08-8-14 12:25

原文章由 grace_xian 於 08-8-14 09:26 發表
若藍:
good morning, long time to see , just say hi~
見到你嗰囡囡課程咁豐富, 替你開心呀~
真係好有意思~
-15分...嘻嘻...

grace_xian
好開心可以响度見到你呀 !  -15分真係好有意思架 ! 佢番黎講比我聽果陣時 , 我覺得好好笑 , 等佢唔好成日覺得自己好勁 , 哈哈 , 笑死我。不過我都希望佢會加油、努力。
作者: 尹若藍    時間: 08-8-14 12:31

原文章由 千紅 於 08-8-14 09:54 發表
阿女淨係話係外國人無話係男定女呀,佢昨天上地理堂,話每班老師的教法都不同,隔離同學果班用玩遊戲的方式,但是佢果班用比較傳統的方式要背生字,今早仲見佢一早係度查生字。

昨天有10個生字,佢話識一半,但有D同學完 ...

千紅
我諗用遊戲方式果班應該係我個女果班 , 你地咁快就要背生字 ? 我個女番黎就要查字典 , 佢話老師話要識講識寫 , 但係就無話要背 , 跟住仲有問我 200 年前 d 人係食乜野、住响邊度 , 跟住我就叫左佢上綱揾資料 , 因為唔想佢成日有事就黎問我 !    d 生字你囡囡識一半咁叻 , 咁你就可以放心一半或以上啦 , 真係替你高興 ! 一齊加油、一齊努力 。

[ 本文章最後由 尹若藍 於 08-8-14 15:09 編輯 ]
作者: 尹若藍    時間: 08-9-23 12:24

好耐都上黎喇 ! 阿女而家都係好開心 , 可能未到考試啦 , 不過佢話 d 老師好好 , d 老師似朋友多 d , 不過我覺得 d 野都幾深架 , 有 d 字我都唔識 , 阿女真係要加油努力喇 !
作者: HimYinMa    時間: 08-10-3 15:24     標題: St. Catherine

想請問入讀此校是不是要全級五名內, 重要有特異功能呢!真想一試,但小女成積只是全級二十倒, 但未考呈分試.
這間學校是否對課外活動很重要?

Please help, many thanks.
作者: 小咖哩    時間: 08-10-3 15:39

I know two of my daughter's classmates entered St. Catherine this year 08/09, both of them are ranked around 20¬25 and were not very active in extra curriculum courses.

原帖由 HimYinMa 於 08-10-3 15:24 發表
想請問入讀此校是不是要全級五名內, 重要有特異功能呢!真想一試,但小女成積只是全級二十倒, 但未考呈分試.
這間學校是否對課外活動很重要?

Please help, many thanks. ...

作者: HimYinMa    時間: 08-10-8 14:45     標題: Many thanks for your info

If you have other information regarding St. Cat., please help to contact me at:[email protected]

原帖由 小咖哩 於 08-10-3 15:39 發表
I know two of my daughter's classmates entered St. Catherine this year 08/09, both of them are ranked around 20¬25 and were not very active in extra curriculum courses.

作者: 馬媽媽    時間: 08-10-10 14:08

I want to know which primary school they studied. Can you PM me?

Different primary schools have different ranking in that district. Therefore, it cannot only rely on the school result of their school. Better to get the comparison from the same school.

原帖由 小咖哩 於 08-10-3 15:39 發表

作者: 小咖哩    時間: 08-10-10 17:14

your concern really matters, check PM please :)

原帖由 馬媽媽 於 08-10-10 14:08 發表
I want to know which primary school they studied. Can you PM me?

Different primary schools have different ranking in that district. Therefore, it cannot only rely on the school result of their schoo ...

作者: 馬媽媽    時間: 08-10-13 09:36

Thank you for your PM. According to your PM, that school is famous in that district, the ranking of that school is high. That is why even if the girls are in 20-25, they still can be accepted by the school.

Besides, the interview skill is very important nowadays.

原帖由 小咖哩 於 08-10-10 17:14 發表
your concern really matters, check PM please :)

作者: 小咖哩    時間: 08-10-13 09:56

No thanks.  I wish your daughter will enter one good school :)  get high marks in the coming exams!!

原帖由 馬媽媽 於 08-10-13 09:36 發表
Thank you for your PM. According to your PM, that school is famous in that district, the ranking of that school is high. That is why even if the girls are in 20-25, they still can be accepted by the s ...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5