教育王國

標題: 德田李朋友仔入來囉喂 [打印本頁]

作者: kt8001    時間: 08-8-4 16:41     標題: 德田李朋友仔入來囉喂

各朋友德田李入來傾下囉喂!

作者: beywat496    時間: 08-8-5 10:14

囡囡得唔得呀???

我個囡今個月28號返學啦, 好緊張。

我仲有好多嘢未備好。

原文章由 kt8001 於 08-8-4 16:41 發表
請問有冇人仔仔今年9月入了德田李兆強小學! 入來TALK TALK 呀!

作者: lky2008    時間: 08-8-5 10:46

啱啱路過,入來8吓!

我女女唔係今年新入的。佢今年升3年班!係TTLSK讀左2年喇!
作者: kt8001    時間: 08-8-5 11:00

Hi! 你好呀!
好高興識到你, 其實男女都冇所謂啦! 想識多d人啫, 到時有功課上有問題,都可以問下.... 其實我有個女女都今年升二年級, 之前都是較呢個網能識到幾個女女的同學仔媽咪,所以有咩唔明的事, 可即時問到, 咁就無驚險就過了一年, 今年一樣同下我個仔識下朋友仔外,最緊要識到各位大家有個照應啫!  
作者: kt8001    時間: 08-8-5 11:06

HI! HI!
好高興到識你! 我都有個女女讀緊, 不過今年升二年級, 今年我個仔就升一年級, 但我個仔唔知係咪年尾仔, 所以我都好怕佢追不上....得閒入來傾傾呀! 比D心得

原文章由 lky2008 於 08-8-5 10:46 發表
啱啱路過,入來8吓!

我女女唔係今年新入的。佢今年升3年班!係TTLSK讀左2年喇!

作者: lky2008    時間: 08-8-5 11:21

原文章由 kt8001 於 08-8-5 11:06 發表
HI! HI!
好高興到識你! 我都有個女女讀緊, 不過今年升二年級, 今年我個仔就升一年級, 但我個仔唔知係咪年尾仔, 所以我都好怕佢追不上....得閒入來傾傾呀! 比D心得

...

HI!我女11月出世,都艋車邊啦!
2年級上學期都OK的,但下學期會深好多,功課多好多。
作者: beywat496    時間: 08-8-5 11:52

lky2008, kt8001,

真係好啦, 由一年級到三年級都有家長傾吓喝, 我係新手小一媽咪, 真係好需要你們的提點。

請問有無 open day, 因為我老公未去過呢間學校, 咩到唔知。佢而家想知個囡讀間咩學校。

希望呢個 topic 咁好沉落去無晒影。

我想問清楚, 我本電腦書別人比的, 無 cd, 你地以前有  cd 嗎 ????  隻 cd 係無用的, 還是學校派的。新版是否有  cd 架 ???

原文章由 kt8001 於 08-8-5 11:00 發表
Hi! 你好呀!
好高興識到你, 其實男女都冇所謂啦! 想識多d人啫, 到時有功課上有問題,都可以問下.... 其實我有個女女都今年升二年級, 之前都是較呢個網能識到幾個女女的同學仔媽咪,所以有咩唔明的事, 可即時問到, 咁就無驚險就過了一年, 今年一樣同下我個仔識下朋友仔外,最緊要識到各位大家有個照應啫!

作者: beywat496    時間: 08-8-5 12:00

我囡12月出世, 而家仲係好 baby, 連車邊都怕艋唔到。

自理仲慘, 我教識佢去大大自己抺 pat pat, 但係未教抺廁版, 唔知教佢舖定係抺好 ???

原文章由 lky2008 於 08-8-5 11:21 發表

HI!我女11月出世,都艋車邊啦!
2年級上學期都OK的,但下學期會深好多,功課多好多。

作者: lky2008    時間: 08-8-5 12:07

原文章由 beywat496 於 08-8-5 12:00 發表
我囡12月出世, 而家仲係好 baby, 連車邊都怕艋唔到。

自理仲慘, 我教識佢去大大自己抺 pat pat, 但係未教抺廁版, 唔知教佢舖定係抺好 ???

...

OPEN DAY》》我記得有,差唔多開學時囉!

COMPUTER CD》》我唔記得囉!

我會叫女女舖定TISSUE囉!但我要聲明學校TOILETS係好DIRTY, SMELLY,好惡頂架!
作者: beywat496    時間: 08-8-5 18:59

由八時上堂至三時, 估計要去四次, 咁要帶好大卷, or 多包 tissue囉?

你地洗唔洗坐校車?

原文章由 lky2008 於 08-8-5 12:07 發表

我會叫女女舖定TISSUE囉!但我要聲明學校TOILETS係好DIRTY, SMELLY,好惡頂架! ...

作者: kt8001    時間: 08-8-5 21:56

beywat496,

我個仔都係剛肯自已捈pat, 初時都唔肯自己, 要打要鬧, 有次我唔彩佢由得佢自己,攪到佢大哭又坐都佢腳痺, 佢才肯自己攪.
我住觀塘, 要坐校車(7:50上車-4:15下車)其實都ok,
而電腦書是冇cd的,我上下刪都冇cd,我用返佢家姐果本.其實上堂(8:15am-3:40pm)

原文章由 beywat496 於 08-8-5 18:59 發表
由八時上堂至三時, 估計要去四次, 咁要帶好大卷, or 多包 tissue囉?

你地洗唔洗坐校車?

作者: kt8001    時間: 08-8-5 22:13

hi! lky2008,
係呀!我個女都話廁所好難頂,我唔叫女女舖紙巾,是叫個女企上去,因我覺得舖上去可能坐時會冼走了紙巾就慘啦!好怕D菌,到時手尾長,無公德都冇法,聽講話好多人都唔沖廁添....好嘔心 我個女都好D暫都追到,但升了小二就唔知,我個仔就慘啦!我問佢好多小一中文都好多字唔識,英文仲慘,都唔知點.現在我每日都叫佢默一課書備課,係喎你女女小二起有冇用普通話上堂呀!我個女話一定要用普通話上堂,我好怕佢追唔上,不過佢喜歡冇法啦!  

原文章由 lky2008 於 08-8-5 12:07 發表

我會叫女女舖定TISSUE囉!但我要聲明學校TOILETS係好DIRTY, SMELLY,好惡頂架! ...

作者: kt8001    時間: 08-8-5 22:15

BEYWAT496,
不如28/8我地約返學呀!因果日要聽講坐的,睇下我地可唔可以一班. 

原文章由 beywat496 於 08-8-5 18:59 發表

你地洗唔洗坐校車?

作者: beywat496    時間: 08-8-6 00:17

真係好呀, 你肯同我一齊聽講座, 指點我呢個新手媽咪, 真是太感激你了。 For my phone, please check your PM.

同你個仔一班就好啦, 我個囡d 衰嘢, 你個仔可以'報串'比我知啦。
我個囡上堂不專心, 時時同人傾跟。功課又烏丁丁。我從來都唔知佢幼稚園發生咩事, 連全班同學個名都講唔晒。

我囡囡要坐校車(7:40上車-4:10下車)

我真係要請教你關於去洗手間一事啦。

嘩, 你個仔可以同你默書備課, 真係好勁。我位小姐仲係日日由朝玩到黑(興趣班, 佢上堂就當玩), 一叫佢做功課溫書就'我死亡'。

原文章由 kt8001 於 08-8-5 22:15 發表
BEYWAT496,
不如28/8我地約返學呀!因果日要聽講坐的,睇下我地可唔可以一班. 

作者: kt8001    時間: 08-8-6 21:31

beywat496,
你e比我你的電話,我的e-mail:
[email protected] 我個囡是敲門入的,個仔跟家姐, 我都好想個仔可同你囡一齊呀! 我個仔又係喜歡傾計,幼稚園教長都話佢心散 坐唔定, 之前我已日日都返學路上同佢背書, 日日背應該都識啦!但佢唔係,背好多次之後第問返佢他可以完全唔記得, 你話死唔死呀! 呢間學校都已經唔係谷啦!我朋友讀聖馬太才變態日日都有14-15樣功課,星期五都有成20樣, 個個星期都是默書測驗, 我地起碼在最後果堂是功課堂,回來大部份都做好,我知道我個仔唔叻,所以我在暑假要同佢攪攪, 同時現開始同佢講國語,因二年後要有國語班上堂.

原文章由 beywat496 於 08-8-6 00:17 發表
真係好呀, 你肯同我一齊聽講座, 指點我呢個新手媽咪, 真是太感激你了。 For my phone, please check your PM.

同你個仔一班就好啦, 我個囡d 衰嘢, 你個仔可以'報串'比我知啦。
我個囡上堂不專心, ...

作者: kt8001    時間: 08-8-6 21:44

lky2008 ,
請問你, 你話你個女都係年尾女, 但你什樣教你囡囡, 麻煩你指點下, 我真好頭痛呀! 我已經現同佢溫緊一年級的書, 佢好難入腦,又打又鬧,其實我真好怕佢長此下去,佢唔喜歡讀書呀!你話什算, 我現同佢講英文, 佢一句話(唔識唔學)好抗拒... 都唔知點算...你有冇辨法救下我呀!
作者: lky2008    時間: 08-8-7 08:59

原文章由 kt8001 於 08-8-5 22:13 發表
hi! lky2008,
係呀!我個女都話廁所好難頂,我唔叫女女舖紙巾,是叫個女企上去,因我覺得舖上去可能坐時會冼走了紙巾就慘啦!好怕D菌,到時手尾長,無公德都冇法,聽講話好多人都唔沖廁添....好嘔心 我個女都好D暫都追到,但升了 ...

我女女的普通話都唔好的,但都OK啦!SO普通話上堂係冇問題的。

去TOILET呀!因我女女個腎有事,我唔會俾佢企上去個板到,怕佢唔小心跌瞋。
作者: lky2008    時間: 08-8-7 09:01

原文章由 kt8001 於 08-8-6 21:44 發表
lky2008 ,
請問你, 你話你個女都係年尾女, 但你什樣教你囡囡, 麻煩你指點下, 我真好頭痛呀! 我已經現同佢溫緊一年級的書, 佢好難入腦,又打又鬧,其實我真好怕佢長此下去,佢唔喜歡讀書呀!你話什算, 我現同佢講 ...

我都冇乜計喎!因我女係難教個隻!野野都頂嘴。讀書我覺得都係睇個小朋友本身囉!
作者: beywat496    時間: 08-8-7 11:15

KT8001, lky2008, Good morning

KT8001, 對不起, 琴晚手電無電, 2:16 hours.

lky2008, 人地話小朋友越難教, 越頂嘴, 即使佢自己有自信, 有自己一套, 越聰明, 越係叻女。

原文章由 lky2008 於 08-8-7 09:01 發表

我都冇乜計喎!因我女係難教個隻!野野都頂嘴。讀書我覺得都係睇個小朋友本身囉!

作者: kt8001    時間: 08-8-7 22:30

beywat496,

不緊要, 我其實都要sleep啦! 我都估唔到第一次同你傾計可講到雞啄唔斷, 哈!講起小朋友就咁多野講, 下次我地討論下點樣對付隻蝦子餅(老公)

原文章由 beywat496 於 08-8-7 11:15 發表

KT8001, 對不起, 琴晚手電無電, 2:16 hours.

lky2008, 人地話小朋友越難教, 越頂嘴, 即使佢自己有自信, 有自己一套, 越聰明, 越係叻女。

...

作者: mkwok    時間: 08-8-8 20:58

各位,

請問妳們用的英文書是那本?  聽過其他媽咪說這間的課程好深, 請問數學會否教高一級/半級.

作者: kt8001    時間: 08-8-8 22:20

mkwok, hi 好開心識到你,
你仔/囡又係今年9月讀p.1呀!得閒入來傾傾
英文是用Longman, 數學用現代, 你話深唔深, 其實大部份觀塘小學都是用此課本, 而深同淺的定意是個小朋友, 我有兩個小朋友, 家姐是今年升p.2,但佢覺得p.1課本唔深, 我個仔今年升p.1但我同佢備課, 佢一d都唔明.同時都要個老師講解得好, 而小朋友明白先得, 所以因人而已的.

原文章由 mkwok 於 08-8-8 20:58 發表
各位,

請問妳們用的英文書是那本?  聽過其他媽咪說這間的課程好深, 請問數學會否教高一級/半級.

作者: mkwok    時間: 08-8-8 22:47

kt8001,

多謝妳的回覆, 其實係我同事的囝囝今年選學校, 佢住觀塘但吾知選邊間好, 我覺得這間的升中派位幾好.

我囝囝今年升小二但就讀緊將軍澳區的小學.

原文章由 kt8001 於 08-8-8 22:20 發表
mkwok, hi 好開心識到你,
你仔/囡又係今年9月讀p.1呀!得閒入來傾傾
英文是用Longman, 數學用現代, 你話深唔深, 其實大部份觀塘小學都是用此課本, 而深同淺的定意是個小朋友, 我有兩個小朋友, 家姐是今年升 ...

作者: kt8001    時間: 08-8-9 09:48     標題: 回覆 #1 mkwok 的文章

hi! mkwok,
原來你朋友個仔, 其實選校真睇個小朋友, 我地呢間真的派中是好好.... 不過都是要全級前60-80名才可, 我之前選校我不理個仔讀唔讀到, 我一定選最top先,之後如真的讀不上, 咁我會轉第二間學校再插班重讀p.2,而兆強好多小學都會收,同時水準過一般的小學的, 我個仔都是好差, 我都入了才算, 起碼都是讀過 band one有個比較麻.(此是我個人想法, 如講錯請多多原諒,謝!)
作者: mkwok    時間: 08-8-9 14:30

kt8001,

60-80名都好多, 我見其實如考不到前40名都派不到好的, 另我想問下有兩間校舍, 課程是否差不多.

原文章由 kt8001 於 08-8-9 09:48 發表
hi! mkwok,
原來你朋友個仔, 其實選校真睇個小朋友, 我地呢間真的派中是好好.... 不過都是要全級前60-80名才可, 我之前選校我不理個仔讀唔讀到, 我一定選最top先,之後如真的讀不上, 咁我會轉第二間學校再插班重讀p.2 ...

作者: kt8001    時間: 08-8-9 21:27

mkwok,
你想問邊間學校呀!其實我唔係精咋喎! 我只知我要讀兆強,所以我會了解佢和一兩間同級數的小學,聽講話兆強今年派中還要比舊校好   

原文章由 mkwok 於 08-8-9 14:30 發表
kt8001,

60-80名都好多, 我見其實如考不到前40名都派不到好的, 另我想問下有兩間校舍, 課程是否差不多.

作者: kt8001    時間: 08-8-9 21:31

喂喂! beywat,
我地28/8約幾多點好呀! 你係咪會坐校車? 咁你咪會晏d先到囉   我會早少少到, 因我同我個仔食早餐, 之後會到校前影下相, 話灑都是第一次返小學, 緊係留下回憶啦!

原文章由 beywat496 於 08-8-7 11:15 發表

...

作者: kt8001    時間: 08-8-9 21:40

hi!hi !
你有冇收到我send比你Tsa的上網補充呀!

...

作者: beywat496    時間: 08-8-9 23:55

kt8001,

我收到你 e-mail 比我的tsa classroom 補充網, 謝謝你。

未收到通知, 28/8 我會坐校車, 係試坐一次, 相信無回程, 我們自行回家。試坐一次係會同囡囡一齊坐, 我們一齊到達學校, 我對嗎 ?

你比我個囡給你囝囝看一看, 稍有認識, 到時幾位小朋友可以一齊回照留念。我稍後收 e-mail 啦, 係今日影的, 上次已是兩個月前的相片了。

女廁一事, 原來小一層有兩格踎廁的, 我打算教囡囡用踎廁。

校車一事, 大車有惡嬸嬸, 有校車風紀, 她們會盡力維持秩序, 我鬆了一口氣。

食飯事宜, 都唔知點死啦, 你幫下我啦。 s   l    o     w  --------  s ---- l ------ o ---------w  龜速食法。

kt8001, 你為人甚為好傾, 好攪笑, 我好鐘意同你講電話, 我係長舌婦 以後有排同你交流一生大事了。

原文章由 kt8001 於 08-8-9 21:31 發表
喂喂! beywat,
我地28/8約幾多點好呀! 你係咪會坐校車? 咁你咪會晏d先到囉   我會早少少到, 因我同我個仔食早餐, 之後會到校前影下相, 話灑都是第一次返小學, 緊係留下回憶啦!

...

作者: lky2008    時間: 08-8-11 08:57

lky2008, 人地話小朋友越難教, 越頂嘴, 即使佢自己有自信, 有自己一套, 越聰明, 越係叻女

...

HMM......我女唔係呢隻,佢係個D話唔聽個鍾,亦自尊心好強個隻,話吓佢,唔係博到行,就發脾氣或喊。
作者: lky2008    時間: 08-8-11 08:59

原文章由 mkwok 於 08-8-8 20:58 發表
各位,

PRIMARY LONGMAN EXPRESS (PLE)

MATHS》》都係一般程度,但D WORKSHEETS好DIFFICULT。
作者: mkwok    時間: 08-8-12 11:38

Thanks for your information.

原文章由 lky2008 於 08-8-11 08:59 發表

PRIMARY LONGMAN EXPRESS (PLE)

MATHS》》都係一般程度,但D WORKSHEETS好DIFFICULT。

作者: kt8001    時間: 08-8-12 22:02

beywat496 ,
唔好意思, 我呢幾日好忙今日才睇到你囡囡的相, 我都覺得你個囡是個叻囡, 如你問我點解.... 唔知呀! 總之好SMART囉,

[ 本文章最後由 kt8001 於 08-8-12 22:19 編輯 ]
作者: kt8001    時間: 08-8-13 22:13

beywat496,
thank you, keep contact.  

原文章由 kt8001 於 08-8-12 22:02 發表
beywat496 ,
唔好意思, 我呢幾日好忙今日才睇到你囡囡的相, 我都覺得你個囡是個叻囡, 如你問我點解.... 唔知呀! 總之好SMART囉,  

作者: lololove    時間: 08-8-14 10:29

Hello ! 我女放完暑假就K3 ,要報小一, 想問問你們點樣可以入到德田李少強?
有冇什麼秘訣呢?
可唔可以教教我!!Thank !!!
作者: beywat496    時間: 08-8-14 20:30

自行收生係要計分  無 秘訣
抽籤睇好彩  無 秘訣
叩門秘訣 : 平時多方面裝備小朋友, 因為叩門期間都唔知學校開邊範, 要見幾位老師才最後見校長一關, 我個人覺得無指定範圍。
我聽聞校長鐘意收 金麗幼稚園學生。
我個女 interview 個日, 有三成小朋友都是穿著金麗幼稚園校服, 我估係佢地有幼稚園校長教路, 個個穿晒整齊校服, 個個小朋友都好 smart 。

原文章由 lololove 於 08-8-14 10:29 發表
Hello ! 我女放完暑假就K3 ,要報小一, 想問問你們點樣可以入到德田李少強?
有冇什麼秘訣呢?
可唔可以教教我!!Thank !!!

[ 本文章最後由 beywat496 於 08-8-14 21:21 編輯 ]
作者: beywat496    時間: 08-8-14 20:33

kt8001

我已將你囝的俊俏相片與我囡進行【相睇】了。
28號知結果, 睇下可唔可以撻著。

記得帶相機wor !

原文章由 kt8001 於 08-8-12 22:02 發表
beywat496 ,

[ 本文章最後由 beywat496 於 08-8-14 21:18 編輯 ]
作者: kt8001    時間: 08-8-14 22:39

beywat,
....我一定記得bring,
如0岩唔好咁怏收禮金喎! 等我仔儲下錢先......

原文章由 beywat496 於 08-8-14 20:33 發表
kt8001

我已將你囝的俊俏相片與我囡進行【相睇】了。
28號知結果, 睇下可唔可以撻著。

記得帶相機wor !

作者: kt8001    時間: 08-8-20 21:03

hoganmama,

點解bk咁難上架!
今日都入來入去都唔到, 還有本來好多朋友仔, 但一日間打回原型, 激死人啦!
我同ilove個女班呀! 都好有個照應.~~~~~~~~bk呀! 你幾時正常返呀...................
作者: kt8001    時間: 08-8-20 21:08

呀! 我死啦! 我入來入去BK都SAVE唔到我想講的說話....朋友你地去左邊呀! 救命呀!
作者: puilaimama    時間: 08-8-22 18:03

hi!hi!
幾時ok呀!

原帖由 kt8001 於 08-8-20 21:08 發表
呀! 我死啦! 我入來入去BK都SAVE唔到我想講的說話....朋友你地去左邊呀! 救命呀!

作者: kt8001    時間: 08-8-25 12:38

[quote]原帖由 kt8001 於 08-8-4 16:41 發表
都唔知bk攪咩!

仔仔女女今年9月入了德田李兆強小學! 入來TALK TALK 呀!之前talk緊的朋友仔快d返來再啄咀呀!喂好掛住你地呀
作者: kubie    時間: 08-8-25 14:15     標題: 9月訂餐可以點做

點解bk按來按去都係'舊在前'help....

我工人姐姐走左佬,所以暑假前無訂午餐又無book校車,我可以點呀?請幫下手.......
作者: ktmami    時間: 08-8-25 14:40

why 我成日都reply 唔到??
作者: ktmami    時間: 08-8-25 14:44

try to phone school &  call the 供應商& 校巴.

原帖由 kubie 於 08-8-25 14:15 發表

我工人姐姐走左佬,所以暑假前無訂午餐又無book校車,我可以點呀?請幫下手.......

作者: kubie    時間: 08-8-25 14:53

謝謝! 可否提供訂餐&校巴電話...

原帖由 ktmami 於 08-8-25 14:44 發表
try to phone school &  call the 供應商& 校巴.

作者: ktmami    時間: 08-8-25 15:03

我今晚回家CHECK & pm u.

原帖由 kubie 於 08-8-25 14:53 發表
謝謝! 可否提供訂餐&校巴電話...

作者: kubie    時間: 08-8-25 15:25

thank you so much!!!!

原帖由 ktmami 於 08-8-25 15:03 發表
我今晚回家CHECK & pm u.

作者: kt8001    時間: 08-8-25 16:46

HI! Kubie,

不如你馬上打電回校, 同你攪會怏好多, 等學校教你什樣做, 咁你不用掛心, 都只係供應飯商加單啫, 校車打去學校找許小姐佢會幫到你...

作者: chiemi1128    時間: 08-8-25 16:57

原帖由 kt8001 於 08-8-25 16:46 發表
HI! Kubie,

不如你馬上打電回校, 同你攪會怏好多, 等學校教你什樣做, 咁你不用掛心, 都只係供應飯商加單啫, 校車打去學校找許小姐佢會幫到你...

...

hi hi,

你們是否講緊二年級以上的訂飯和校車?

另外, 究竟你們知不知道那一間補習社好  我吔學生通常會在那一個的?

作者: kt8001    時間: 08-8-25 17:23

chiemi1128,

我唔知佢地講是 P.1or P.2, 我見上文跟住talk咋, 不過幾多年級都是這樣,打電回校最好...睇下學校什樣做
我都唔知邊間補習社好, 我住觀塘,我都係請補習上門補. 我覺得上門補我可以睇尊唔尊心, 另可和老師商討什樣可改進我的仔女進度   
原帖由 chiemi1128 於 08-8-25 16:57 發表

hi hi,

你們是否講緊二年級以上的訂飯和校車?

另外, 究竟你們知不知道那一間補習社好  我吔學生通常會在那一個的?

作者: beywat496    時間: 08-8-25 21:02

kubie

你個工人咁攪笑, 走左佬。我估同學校可以解釋的。咁你請咗新工人嗎 ?

作者: beywat496    時間: 08-8-25 21:07

Dear all,
, 你地部電腦真利害, 我上咗幾日都上唔到。

原來以前同你們幾位媽咪講的幾版都無晒。

記得我要回答以下的, 內容無晒, 重打一次。

chiemi1128, 原來叩門入李兆強係咁難入的, 咁我囡死好彩啦, 叩門入, 佢也也烏, 不過, 將來就無咁好彩, 都唔知點死啦。
自問個囡不是聰明個隻, 又無記性, 又蠢又懶又不經大腦, 自理仲慘。

hoganmama 我下星期開始訓練我自己去訓練女女早起。
, 99都幾得, 搖控依領導單位指令。
2點幾收到電話叫當日4點去 2nd in wor, 我又唔可以即走wor, 即刻打番去叫99幫亞仔著咩衫ar, 親咩鞋ar

真係有心臟病都病發身亡

hoganmamma, kt8001,
唔好去 standford 學游水。扼錢。去年門口收錢職員 Miss Xok, 因為該期老師不夠, 後來佢落場教我囡。我當然成肚氣。之後五堂都是由她教。
我囡去年學了四期, 唔得, 今年暑假搵私人一對一, 雖貴dd, 但係十堂包識入大人池游水。蛙式, 踏水, 浮身, 仰泳。
而家我女在 standford 係習泳, 即練水, 個教練唔識廣東話, 小朋友們都唔多明佢講咩。
其實我女自己習泳唔洗錢, 因為老友個屋苑會所兒童不收錢, 但我要入場睇實佢,
大人 $30入場, standford 習泳只收 $50 一堂, 咁當然比 standford 賺啦, 因為有埋個國內教練睇實, 唔洗我煩自己要換衫。
勸大家唔好學 standford, 行政混亂, 收費亂晒龍,
人地唔知路的就收 $995 八堂, 有時見到家長知道人家咁平, 都鄧佢地不值, 暑假係 $695 八堂, 同區小學減 $150, 某五間小學減 $200, 有人介紹又減多 $100, 一次過報多一期又減多 $100, 好似有價講咁

所以其實個個都係用平價去學游水, 唔知路的就比貴一陪有多。

聽聞大力會幾好。

我女無去補習, 我每日比幾頁 exercise, 講下 story, 咁就算數, 無咩時間。因為我知我女出去補習班, 佢會撩人傾計唔聽老師講。我女把口不停無收, 超勁煩。而家佢上暑假繪畫班都係坐唔定, 週圍走。

作者: kt8001    時間: 08-8-25 21:35

beywet,

哈! 我睇了前內容啦! 真係bk無灑你呢d資料喎!不緊要我地由今日起繼續啄咀.....
作者: ktmami    時間: 08-8-25 23:24

SORRY, 我找不到電話 calling kt8001, 你有冇電話,不如你pm 比佢啦.

原帖由 ktmami 於 08-8-25 14:44 發表

作者: hoganmama    時間: 08-8-26 09:25

我仔之前學左2年幾就係係大力學ar, 原本想轉去德藝會間泳天, 但我fd 又話佢ma ma tei 咁我諗都係去番大力游lu
原帖由 beywat496 於 08-8-25 21:07 發表
Dear all,
嘩, 你地部電腦真利害, 我上咗幾日都上唔到。

原來以前同你們幾位媽咪講的幾版都無晒。

記得我要回答以下的, 內容無晒, 重打一次。

chiemi1128, 原來叩門入李兆強係咁難入的, 咁我囡死好彩啦, ...

作者: kt8001    時間: 08-8-26 09:41

嘩,HOGANMAMA,
咁你個仔SWIM得好叻, 之前人地介紹我女仔摩利臣山到學,但太遠了心機Bring佢地, 學了幾堂冇學, 現在我教了佢地幾次游蛙式, 現識少少唔叻唔遠...同時現在我家附近只得泳池, 好dirty,之後就冇去, 遲些天氣又凍又冇得游,

原帖由 hoganmama 於 08-8-26 09:25 發表
我仔之前學左2年幾就係係大力學ar, 原本想轉去德藝會間泳天, 但我fd 又話佢ma ma tei 咁我諗都係去番大力游lu

作者: hoganmama    時間: 08-8-26 11:06

http://forum.baby-kingdom.com//viewthread.php?tid=1652657&extra=page%3D1

入黎呢面ar, 正常d
原帖由 kt8001 於 08-8-4 16:41 發表
都唔知bk攪咩!

仔仔女女今年9月入了德田李兆強小學! 入來TALK TALK 呀!之前talk緊的朋友仔快d返來再啄咀呀!喂好掛住你地呀  

作者: beywat496    時間: 08-8-26 11:20

舊的版, 我去唔到, 新的一版無晒我講的嘢, 仲無晒d 好好朋友仔tim ~~~

原帖由 hoganmama 於 08-8-26 11:06 發表
http://forum.baby-kingdom.com//viewthread.php?tid=1652657&extra=page%3D1

入黎呢面ar, 正常d

作者: kt8001    時間: 08-8-26 15:15     標題: 回覆 # 的文章

德田李兆強朋友仔入來囉喂click update link

都唔知bk攪咩! 以下是最update的link
朋友德田兆強入來啦!

作者: kt8001    時間: 08-8-26 21:16

beywet,
記提我帶野比你呀!
原帖由 beywat496 於 08-8-5 10:14 發表
囡囡得唔得呀???

我個囡今個月28號返學啦, 好緊張。

我仲有好多嘢未備好。

作者: kt8001    時間: 08-8-26 21:26

beywet,
喂而家好似唔駛click link 都得喎, 你睇下你得唔得

原帖由 beywat496 於 08-8-26 11:20 發表
舊的版, 我去唔到, 新的一版無晒我講的嘢, 仲無晒d 好好朋友仔tim ~~~

作者: kt8001    時間: 08-8-27 12:01

hoganmama,
請問你知唔知如我在街買書, 冇在學校訂書, 咁d 作業是否第一日要比回miss keep 回啦!

原帖由 hoganmama 於 08-8-26 11:06 發表

入黎呢面ar, 正常d

作者: kt8001    時間: 08-8-27 12:06

hoganmama,
塭舊版已正常返囉, 你地會唔會轉回舊版傾, 因好似唔見了你地.....油塘個topical
作者: chiemi1128    時間: 08-8-27 12:42

原帖由 kt8001 於 08-8-25 17:23 發表
chiemi1128,

我唔知佢地講是 P.1or P.2, 我見上文跟住talk咋, 不過幾多年級都是這樣,打電回校最好...睇下學校什樣做
我都唔知邊間補習社好, 我住觀塘,我都係請補習上門補. 我覺得上門補我可以睇尊唔尊心,  ...

唔 都係 但你可時開始給他們補ar

另外 明天點ar  是否食早餐  如是的話去兰田边度食 还有幾點
我可能會同多一個朋友來 佢個女讀1c
作者: hoganmama    時間: 08-8-27 12:57

油塘個topic 係第二個空間
原帖由 kt8001 於 08-8-27 12:06 發表
hoganmama,
同 塭舊版已正常返囉, 你地會唔會轉回舊版傾, 因好似唔見了你地.....油塘個topical

作者: kt8001    時間: 08-8-27 17:17

哈, 我見到你返反來啦!, 真開心
原帖由 hoganmama 於 08-8-27 12:57 發表

作者: ktmami    時間: 08-8-27 17:41

我成日找不到的 post, 好似日日不同咁.

原帖由 kt8001 於 08-8-27 17:17 發表
哈, 我見到你返反來啦!, 真開心

作者: kt8001    時間: 08-8-27 17:42

HI! CHIEMI,
我明天會去食早餐, 你想去邊度食呀!你話BRING另一人來, 一定不緊要啦! 重好多一個朋友仔, 你講1C班係咪BK人呀!你大約幾點到呀!

原帖由 chiemi1128 於 08-8-27 12:42 發表

另外 明天點ar  是否食早餐  如是的話去兰田边度食 还有幾點

作者: chiemi1128    時間: 08-8-27 17:53

原帖由 kt8001 於 08-8-27 17:42 發表
HI! CHIEMI,
我明天會去食早餐, 你想去邊度食呀!你話BRING另一人來, 一定不緊要啦! 重好多一個朋友仔, 你講1C班係咪BK人呀!你大約幾點到呀!

oh 我朋友不來了 我不是太知道兰田那一個好食wor 你話ar 我今晚打比我再約 她不是bk人 明天有機會介紹給你識 佢大女女今年升p.5
作者: kt8001    時間: 08-8-27 18:06

chiemi,
好呀!今晚聯絡,

原帖由 chiemi1128 於 08-8-27 17:53 發表

oh 我朋友不來了 我不是太知道兰田那一個好食wor 你話ar 我今晚打比我再約 她不是bk人 明天有機會介紹給你識 佢大女女今年升p.5

作者: kt8001    時間: 08-8-27 18:11

chiemi,
我唔記得REPLY你, 你問我幾時比我仔補習,其實是已補了3堂了,因我個仔比較BB,所以如唔補, 佢一定追唔到
原帖由 chiemi1128 於 08-8-27 12:42 發表

作者: kt8001    時間: 08-8-27 18:24

你重未放工呀!

原帖由 ktmami 於 08-8-27 17:41 發表
我成日找不到的 post, 好似日日不同咁.

作者: kt8001    時間: 08-8-27 18:28

我想問冇同學校買書作業, 出街買的作業的是否第一日返學就要交回比老師

原帖由 hoganmama 於 08-8-27 12:57 發表

作者: beywat496    時間: 08-8-27 23:28

請問而家個 topic 係咪 【德田李兆強朋友仔入來囉喂】, 我仲未睇到自己的發言。

作者: beywat496    時間: 08-8-27 23:31

點解我仲見到hogamam 仲係以下 topic 發言 ???

有冇家長仔仔入了德田李兆強

到底邊個 topic 係廢咗 !!!

我傾唔到。
作者: jazzmama    時間: 08-8-28 11:13

王國分左家
依家去"教育王國" & "親子王國"要分開 log in

以前我地用的是 "親子王國"
呢度係 "教育王國"

最麻煩係 pm d message 都分開哂
日日都要 check 2 邊
希望快d 改善啦

教育王國」Edu-Kingdom.com設立了好一段時間,可是一直卻依附著BK。由於近期的瀏覽數字已十分可觀,從管理、系統負擔,及品牌路線方面考慮,我們決定把「教育王國」正式從系統分拆出來。分拆後,原本屬於BK的教育論壇將會關閉(即域名為baby-kingdom.com的教育相關論壇)。而由於「教育王國」已成為一個獨立網站,即使於「親子王國」登入後,來到「教育王國」仍須再次登入,看著「教育王國」能夠成長並變成一個獨立網站,實有賴各位的支持及體諒!
作者: kt8001    時間: 08-8-28 16:52

beywet,
喂!我真係用了呢個topic喎, 異度空間我冇入啦!
不過我今日又唔見了油塘個topic, 喂呀! 你地返來啦! 我好似同仔地失散左呀!

原帖由 beywat496 於 08-8-27 23:31 發表
點解我仲見到hogamam 仲係以下 topic 發言 ???

【有冇家長仔仔入了德田李兆強】

到底邊個 topic 係廢咗 !!!

我傾唔到。

作者: kt8001    時間: 08-8-28 16:59

jazzmama,

多謝的你解答,我明白了...不過都係冇灑d朋友..... 去灑異度空間(教育王國)

原帖由 jazzmama 於 08-8-28 11:13 發表
王國分左家
依家去"教育王國" & "親子王國"要分開 log in

以前我地用的是 "親子王國"
呢度係 "教育王國"

最麻煩係 pm d message 都分開哂
日日都要 check 2 邊
希望快d 改善啦

教育王國」Edu-Kingdom.com設立了 ...

作者: hoganmama    時間: 08-8-28 17:28

咁就應該果邊close左佢, 唔好等d人唔知點, 2邊走
原帖由 kt8001 於 08-8-28 16:59 發表
jazzmama,

多謝的你解答,我明白了...不過都係冇灑d朋友..... 去灑異度空間(教育王國)

作者: kt8001    時間: 08-8-28 17:42

各朋友, 有兩面topic, 都係德田李,你地可係度傾或在呢條clicklink 傾...

作者: kt8001    時間: 08-8-28 17:45

但好似呢面多人上d喎!個邊異度空間,好少人會再click入去咁,
原帖由 hoganmama 於 08-8-28 17:28 發表
咁就應該果邊close左佢, 唔好等d人唔知點, 2邊走  

作者: beywat496    時間: 08-8-29 00:28

kt8001,

今天真高興認識你和 cheim1128, 好開心。

我 e 咗相片給你, 請問你可否 e 比 cheim1128 呢 ????

Dear all,

我今天想去聽小一新生講座, 點知原來是言語困難講座, 及小提琴表演, 我老公同好多媽咪的老公今天特登告假, 而真正同老師一起的時間只有 15分鐘, 無時間發問, 無資料派發, 老師不夠時間發言, 我實在感到失望。

因為時間不夠, 留在班房問老師 or 要去聽校車安排講座呢, 最後, 我兩人決定聽校車安排講座, 所以學校小一細節, 我不太清楚, 日後要靠你們幾位經驗媽咪指教。

我下午立即去另一間小學家長會, 希望可以作為參考吧。

原帖由 kt8001 於 08-8-28 17:45 發表
但好似呢面多人上d喎!個邊異度空間,好少人會再click入去咁,mouth:" />

作者: salina_andy    時間: 08-8-29 04:24

我個女今年P1/1E班,我係Dad,還沒正式返學,我已經覺得好大壓力了!點算呀?
作者: kt8001    時間: 08-8-29 10:23

oh may god, 收到你的相,  比我仔見到一定又叫我delete 佢..
咁又係, 呢個講座我都覺好無聊, 其實我覺得佢今年特登唔比人發問,費時應對我地班c9, 不過我都估唔到連參觀校園都無呢個環節,還有我地班主任重話叫我地教識囡囡點去廁所.....咁dirty點可照佢的做法啦!

原帖由 beywat496 於 08-8-29 00:28 發表
kt8001,

我 e 咗相片給你, 請問你可否 e 比 cheim1128 呢 ????

Dear all,

我今天想去聽小一新生講座, 點知原來是言語困難講座, 及小提琴表演, 我老公同好多媽咪的老 ...

作者: kt8001    時間: 08-8-29 10:38

早呀!一 個好好Dad,
講真呀! 真係較佢自己上堂有無留心吸收得幾多,我個仔好心散, 我都唔知點入手, 只好比多D exercise佢做, 因考試不一定跟書出問題, 接觸得多不同題目,起瑪考試不怕先....點解我話較佢自己,可用我個囡來講, 我囡已升p.2,但佢p.1時一路無理佢,但考試測驗分數都有80-90左右,問佢讀書心得,幫我教下細佬, 佢話好留心聽書,記灑老師的說話, 咁就得...比佢激死!

原帖由 salina_andy 於 08-8-29 04:24 發表
我個女今年P1/1E班,我係Dad,還沒正式返學,我已經覺得好大壓力了!點算呀?

作者: chiemi1128    時間: 08-8-29 11:39

原帖由 salina_andy 於 08-8-29 04:24 發表

Hi Andy,

我相信大家都會好大压力的 由尤其是剛剛聽完小一新生家長會, 副校一開始就說成績 小一便要部署定中一 wor 真緊要 但我有另外一個想法 我現在什麼都不會想 一. 我不知道學校的真正情況去到边  女女的資質是否跟得上或唔得, 所以我會看一看開學後第一個學期的測驗和考試去到边 才決定應該點做 不過要太擔心 我相信佢哋會好快適應.
作者: chiemi1128    時間: 08-8-29 11:42

原帖由 kt8001 於 08-8-29 10:23 發表
oh may god, 收到你的相,  比我仔見到一定又叫我delete 佢..
咁又係, 呢個講座我都覺好無聊, 其實我覺得佢今年特登唔比人發問,費時應對我地班c9, 不過我都估唔到連參觀校園都無呢個環節,還有我地班主任重話 ...

kitty,

你幾時send返d相給我ar  好心急
作者: chiemi1128    時間: 08-8-29 11:45

原帖由 beywat496 於 08-8-29 00:28 發表
kt8001,

Dear all,

我今天想去聽小一新生講座, 點知原來是言語困難講座, 及小提琴表演, 我老公同好多媽咪的老 ...

Hi Beywat kt8001 ,

我都好高興認識到你們, 以後多多關照

作者: chiemi1128    時間: 08-8-29 12:57

原帖由 kt8001 於 08-8-29 10:38 發表
早呀!一 個好好Dad,
講真呀! 真係較佢自己上堂有無留心吸收得幾多,我個仔好心散, 我都唔知點入手, 只好比多D exercise佢做, 因考試不一定跟書出問題, 接觸得多不同題目,起瑪考試不怕先....點解我話較佢自己,可用我個 ...

kt8001,

喂, 昨天聽你講是否要買exercise給他們, 你是否買課室的出版社, 但跟據我朋友的經驗 中英數常我全部都分開不同的出版社會比較好的 你需不需要知道 如要我返屋企抄低  星期一覆你

作者: kt8001    時間: 08-8-29 15:06

chiemi1128,
我都係比miss同我買, 不過中文我都係覺得課室比較好,而我個女果本英文exce miss話可做到小六, 我個仔英文未買,中數買了,英文miss同佢打好基礎先慢慢比佢再做,不過我都想聽下你買excecrise的心得.....thx, 還有d相ok了,beywet send了幾張比我, 我send住比你睇先呀! 你再用私人訊息send e-mail比我, 因我把你的e-mail放了home, 我星期一才send到相比你, 因呢幾晚都好晏返...
原帖由 chiemi1128 於 08-8-29 12:57 發表

kt8001,

喂, 昨天聽你講是否要買exercise給他們, 你是否買課室的出版社, 但跟據我朋友的經驗 中英數常我全部都分開不同的出版社會比較好的 你需不需要知道 如要我返屋企抄低  星期一覆你

...

作者: chiemi1128    時間: 08-8-29 15:42

原帖由 kt8001 於 08-8-29 15:06 發表
chiemi1128,
我都係比miss同我買, 不過中文我都係覺得課室比較好,而我個女果本英文exce miss話可做到小六, 我個仔英文未買,中數買了,英文miss同佢打好基礎先慢慢比佢再做,不過我都想聽下你買excecrise的心得.....thx ...

ok ok thanks
作者: kt8001    時間: 08-8-29 15:47

chiemi1128,
我還未收到你的e-mail,我send 住d比睇下先la
原帖由 chiemi1128 於 08-8-29 15:42 發表

ok ok thanks

作者: chiemi1128    時間: 08-8-29 15:48

原帖由 kt8001 於 08-8-29 15:47 發表
chiemi1128,
我還未收到你的e-mail,我send 住d比睇下先la

我剛剛send咗la  你看看收不收到
作者: kt8001    時間: 08-8-29 17:40

chiemi,
我收唔到, 你send 去[email protected]
原帖由 chiemi1128 於 08-8-29 15:48 發表

我剛剛send咗la  你看看收不收到

作者: chiemi1128    時間: 08-8-29 17:56

原帖由 kt8001 於 08-8-29 17:40 發表
chiemi,
我收唔到, 你send 去[email protected]

OK 已send咗給你
作者: kt8001    時間: 08-9-1 09:43

chiemi1128,
你收唔收到d相呀! 係咪好靚呢?
原帖由 chiemi1128 於 08-8-29 17:56 發表

OK 已send咗給你

作者: chiemi1128    時間: 08-9-1 09:54

原帖由 kt8001 於 08-9-1 09:43 發表
chiemi1128,
你收唔收到d相呀! 係咪好靚呢?

收到la  勁正
作者: kt8001    時間: 08-9-1 10:13

你女睇到後有冇嘢講呀!

原帖由 chiemi1128 於 08-9-1 09:54 發表

收到la  勁正

作者: chiemi1128    時間: 08-9-1 10:51

原帖由 kt8001 於 08-9-1 10:13 發表
你女睇到後有冇嘢講呀!

我未有時間比佢睇
今天第一天返學 你個仔點ar 緊不緊張ar  我哋車去返學時差不多到學校時 佢好緊張 因為佢話入到學校唔知去边wor 哈哈!
你個日跟校車時如何ar  d校車姨姨好不好?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5