教育王國

標題: 想問兩間聖安多尼的分別 [打印本頁]

作者: 新奇無花果    時間: 08-8-13 12:39     標題: 想問兩間聖安多尼的分別

請問中西區聖安多尼與薄扶林聖安多尼有乜分別?
作者: manlee28    時間: 08-8-26 14:52

中西區聖安多尼是由薄扶林聖安多尼轉全日制時分拆出來的, 中西區校舍較新較大, 而薄扶林道的為老校, 校舍自然會舊一點, 但論學業成績則為中西區較佳, 而校風則兩間也差不多.. 不錯的.
作者: longlong2002    時間: 08-8-31 18:23

07-08升中派位結果 薄扶林道 中西區
英華女校
12人 8人
英皇書院 7人 5人
聖類斯 23人 9人
聖若瑟書院 2人 3人
聖嘉勒 3人 2人
高主教書院 2人 3人

資料來源﹕聖安多尼學校校網(薄扶林道) 及 中西區校網

其實想知道兩校學生的學業成績,最客觀莫過於比較升中的派位結果。

原帖由 新奇無花果 於 08-8-13 12:39 發表
請問中西區聖安多尼與薄扶林聖安多尼有乜分別?

作者: 愛心媽媽2    時間: 08-8-31 21:35

細心分析兩間學校, 其實兩間學校成績其實係不相伯仲喎,
都係有一半學生入英中, 都係好好嘅學校.

但薄扶林道(舊個間)最多人入的英中係聖類斯(23個),
英華(12個), 英皇(7個),聖堂門口張紙寫中中最多係
  聖伯多祿,真光,余振強.

中西區聖安多尼(新校)最多人入嘅英中係聖類斯(9個),
英華(8個),英皇(5個),網上寫中中最多係
  樂善堂, 李潤田,真光.

不過兩間都好似好難入!唉!
作者: 緊張媽媽18    時間: 09-9-9 22:33

舊聖安多尼升中成績較新校好, 但校舍比新校弱,

老師方面, 舊校有5,6個老師以前都是教育署的人, 現在一直幫教育署開拓緊全港小學課程, 新校就可以有多D後生和剛畢業的老師,

舊校英文科好似用緊一個英國牛津的方法教學, 課程好似好厲害,

要比較兩間, 最好自己去看看比較, 這幾個星期六上午, 兩間都有開放日, 可以WALK IN

作者: sysadmin    時間: 09-9-15 16:44

作者: sysadmin    時間: 09-9-15 16:54

作者: sysadmin    時間: 09-9-15 17:11

作者: grace0815    時間: 09-9-15 17:30

上星期六..我去了參觀那間中西區聖安多尼學校(d那一間)
當天亞囡玩得很開心,就參觀所見,間學校d設備真的不錯,起碼有個大操場俾亞囡上體育課,參觀後亞囡對這間學校印象不錯!
很多家長都說新的一間,設備..環境比舊的聖安多尼好..但我上了它們的網頁..大家都說有50%入到英文中學!有沒有家長可以幫手分析一下!
作者: sysadmin    時間: 09-9-15 17:39

作者: ^O^    時間: 09-9-16 10:30

請問兩間聖安多尼的上學時間是怎樣呢? thanks.
作者: longlong2002    時間: 09-9-16 22:26

我知道薄扶林道聖安多尼學校(舊校)在小一進行「新的英文課程」。據它們介紹,這課程是融合英文拼音與閱讀及寫作。
我在報章也看過這課程,已有數間名校參與,如九龍塘宣小、沙田呂明才等。
作者: 2008mum2008    時間: 09-9-17 00:07

原帖由 grace0815 於 09-9-15 17:30 發表
上星期六..我去了參觀那間中西區聖安多尼學校(新d那一間)
當天亞囡玩得很開心,就參觀所見,間學校d設備真的不錯,起碼有個大操場俾亞囡上體育課,參觀後亞囡對這間學校印象不錯!
很多家長都說新的一間,設備..環境比舊的 ...

呢兩間雖然攞到50%~66%英中學位,其實係band 2生較多,而且派聖類斯男生居多,女生如果唔係頭20名以內,就好危!
中西區聖安多尼:band 1 = 22% (22) / band 2 = 28% (27)
聖安多尼:band 1 =21% (18) / band 2 =45% (38)

2008/2009

2008/2009

中西區

入到呢d一線英中,肯定係band 1生:

聖安多尼

聖安多尼

英華女校

聖士提反女子中學

聖保祿中學

---

庇理羅士女子中學

---

聖保羅男女中學(直資)

---

英皇書院 KING'S

聖若瑟書院

華仁書院

入讀一線英中 (人數)

22% (22)

21% (18)

入到二線英中,大多數都係band 2 :

聖嘉勒女書院

嘉諾撒聖方濟各書院

香港真光中學(大坑)

---

高主教書院

---

聖公會鄧肇堅中學

聖公會呂明才中學

聖類斯中學

聖士提反書院 (直資)

---

聖保羅書院 (直資)

港大同學會書院(直資)

---

中華基金中學(直資)

---

入讀二線英中 (人數)

28% (27)

45% (38)

入到呢d一線英中,肯定係band 1生:
男生:聖若瑟、英皇、皇仁、華仁
女生:英華女校、聖士提反女子、庇理羅士、聖保祿、瑪利曼、瑪利諾
入到二線英中,大多數都係band 2生,只有少數唔好彩band 1生至會跌落二線英中:
男生:聖類斯、聖保羅(直資)
女生:聖嘉勒、大坑真光、嘉諾撒聖方濟各
男女校:高主教、聖公會鄧肇堅、聖公會呂明才

另外可睇吓今年幾間冇直屬/聯繫位小學 升中 統計:
http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D2
作者: sysadmin    時間: 09-9-17 00:14

作者: sysadmin    時間: 09-9-17 00:27

作者: sysadmin    時間: 09-9-17 00:35

作者: 2008mum2008    時間: 09-9-17 00:51

原帖由 sysadmin 於 09-9-17 00:27 發表
南區得聖心/聖嘉勒女書院/聖公會呂明才中學呢三間資助英中...佢地都只係二線英中??
我有朋友係聖嘉勒女書院家教會幫手...佢地校長話...前年中一全校只係收左十幾個band2 生...全部中一生都係band1生...吾係top band1 ...

聖心係band 1頭英中,主要收聖心小學學生,收取外校生不多!

聖嘉勒女書院雖然自行階段主要收band 1生,不過唔會係最Top band 1生,而且佢哋必須收聖嘉勒小學band 1同band 2學生,所以係band 1尾英中!

聖公會呂明才中學只係band 1尾/band 2頭英中,我囡囡小學4X名都派倒!
作者: sysadmin    時間: 09-9-17 09:07

作者: 2008mum2008    時間: 09-9-18 00:29

原帖由 sysadmin 於 09-9-17 09:07 發表
你個女4x名都派到吾代表佢成績係band2頭band1尾...要睇下佢係小六第一階段(自行選校)時被中學收左...定係第二階段攪珠派入去....如果係第一階段收...即係你個小朋友有足夠實力同成績...打低好多band1學生先入到....
...

我囡囡係考2X, 應該係band2頭(1至21係band1), 可惜只係派去band2尾中中, 而佢有d同學考4X名都派到聖公會呂明才(英中), 我係話派到, 當然唔係自行階段考入去, 自行階段英中99%唔會取錄band2尾學生, 除非有特異功能!

如果係間間英中都好, 咁英華女校自行階段就唔會收成600份申請表啦, 超過10個人去爭一個學位!咁多人爭入好學校, 就係因為呢d學校既讀書氣氛濃厚, 小朋友之間會互相比較, 激發佢哋既鬥心!同意讀書係要靠自己, 幾好既學校都會有低分既學生, 只係佔整體人數多定少!

講番新校, 即係你囡囡間小學,我囡囡一至三年級都過着快樂既校園生活, 就係因為四年級一次調位, 就開始俾
班主任針對, 最不幸就係連續三年(四至六年級)都係呢個班主任!

五年級繼續俾個班主任針對 - 其實班房內紀律一向好差,經常有同學在轉堂時嬉戲,有一次我囡囡在座位,但係俾同學撞到隻眼既微絲血管爆裂,我咪打電話同班主任講吓,叫佢留意班房內紀律,可惜我囡囡(身為受害者)竟然仲要俾個班主任責罵,個班主任真係不知所謂!

天下烏鴉一樣黑呢間學校只着眼頭幾名成績好既學生,六年級自行階段前曾經要求校長為我囡囡寫封推薦信,卻換來我囡囡俾嗰班主任當面奚落,嗰班主任對我囡囡講「你又唔係校隊、鋼琴又冇八級、又冇為學校出外考公開試//比賽,校長係唔會幫你寫推薦信,就算我寫都冇用啦」!當初嗰班主任打電話同我講「校長唔肯寫」時,我都只係有少少失望,但當我知道呢嗰老師竟然如此傷害我嗰小朋友,就令我極度氣憤。身為老師,從事教育工作的人,不但冇鼓勵學生,仲講呢d說話,實在冇資格做老師。如果我嗰小朋友一時睇唔開自殺,佢有冇咁大個女賠番俾我。試問如果學生件如此優越,又何需校長的推薦信呢?放榜當日,校長親口講「只會為一位學生寫推薦信,條件係要家長完全按照學校選校策略,否則就免問。」

你話d老師好有愛心, 我就覺得真正有heart既老師不多,可能現今當老師都只係抱着打份工的心態。

以上只係本人親身感受,亦有聽聞其他家長抱怨,但不便在此公開其他家長的故事。

睇見你咁hard se11間學校, 你一定好熱愛呢間學校, 希望你囡囡每年都可以考到十名內,同埋得到校長同老師喜愛。

GOOD LUCK!

作者: hiellen    時間: 09-9-18 00:38

咁既老師都有, 可否告知或PM我, 你個女讀邊間呀?

原帖由 2008mum2008 於 09-9-18 00:29 發表

我囡囡係考2X名, 應該係band2頭(1至21係band1), 可惜只係派去band2尾中中, 而佢有d同學考4X名都派到聖公會呂明才(英中), 我係話派到, 當然唔係自行階段考入去, 自行階段英中99%唔會取錄band2尾學生, 除非有特異功能 ...

作者: 2008mum2008    時間: 09-9-18 00:59

原帖由 hiellen 於 09-9-18 00:38 發表
咁既老師都有, 可否告知或PM我, 你個女讀邊間呀?

Pls check pm.
作者: longlong2002    時間: 09-9-18 13:19

原帖由 2008mum2008 於 09-9-18 00:29 發表

我囡囡係考2X名, 應該係band2頭(1至21係band1), 可惜只係派去band2尾中中, 而佢有d同學考4X名都派到聖公會呂明才(英中), 我係話派到, 當然唔係自行階段考入去, 自行階段英中99%唔會取錄band2尾學生, 除非有特異功能 ...

我想請問2008mum2008 ,妳的囡囡在中西區(新校)的不快經驗,是發生這一兩年間的事嗎﹖
作者: grace0815    時間: 09-9-18 15:21

今年小一第一階段自行申請是不是由25/9(五)開始,是不是每間小學所要的文件是一樣呢?因為我要返工..唔想帶漏資料..到時又走來走去!想之前準備一下!有沒有d家長可提點一下!

作者: grace0815    時間: 09-9-18 15:55

今年有5天申請時間..其實早d報..會不會..多d誠意分...因為...我的小朋友得15分...兩間學校..我相信..都有不少家長報名...早d註冊..希望到時要叩門..誠意分會多d...^^
作者: grace0815    時間: 09-9-18 16:01

我早前參觀過中西區聖安多尼學校...的開放日..我想知有沒有家長..也參觀過....因為當天分了組...我想知其他組介紹內容是否相同...如有..可PM我...互相分享下
作者: sysadmin    時間: 09-9-18 17:10

作者: sysadmin    時間: 09-9-18 17:12

作者: sysadmin    時間: 09-9-18 17:14

作者: sysadmin    時間: 09-9-18 17:15

作者: 2008mum2008    時間: 09-9-18 21:53

原帖由 longlong2002 於 09-9-18 13:19 發表

我想請問2008mum2008 ,妳的囡囡在中西區(新校)的不快經驗,是發生這一兩年間的事嗎﹖

係08/09年間發生的事.
作者: 2008mum2008    時間: 09-9-18 22:11

原帖由 sysadmin 於 09-9-18 17:10 發表
原來你有這樣不快既經歷…每人都愛自己既子女…必會替自己子女的遭遇不值…開學至今,我小朋友在學校都讀得好開心…眼見老師都很用心….當然…更希望將來不會遇上像你一樣的經驗..…

其實我並非hardsell學校…我只是 ...

我囡囡最終都靠自己叩入一間二線英中,現在只希望佢可以快快樂樂完成中學課程,再入大學,以後遇到的都係有heart既老師!
作者: simon_lui    時間: 09-9-18 22:52

其實年年都有5天的報名日期,不過今年有很多假期,將申請日期分開了
總之,千期不要錯過機會,幫你的小朋友申請!
祝你心想事成,小朋友入到你心儀的學校
不過你個小朋友得15分,很多學校也要抽籤,到時不成功也不要失望 !
因為還有第二階段大抽獎
有時父母為子女安排一切,但也要看運氣

原帖由 grace0815 於 09-9-18 15:55 發表
今年有5天申請時間..其實早d報..會不會..多d誠意分...因為...我的小朋友得15分...兩間學校..我相信..都有不少家長報名...早d註冊..希望到時要叩門..誠意分會多d...^^ ...

作者: grace0815    時間: 09-9-18 23:25

多謝你的鼓勵
其實在中西區網內,有不少受家長歡迎的學校,其實去到第三階段叩門機會大不大呢?
我真的很擔心我的小朋友沒有那份運氣

現在已經擔心到
原帖由 simon_lui 於 09-9-18 22:52 發表
其實年年都有5天的報名日期,不過今年有很多假期,將申請日期分開了
總之,千期不要錯過機會,幫你的小朋友申請!
祝你心想事成,小朋友入到你心儀的學校
不過你個小朋友得15分,很多學校也要抽籤,到時不成功也不要失望:pit ...

作者: simon_lui    時間: 09-9-18 23:34

grace0815
我其實很明白你現在的心情,我也是過來人,基本上一日你的小朋友未派到學校,你的心情也不會好過.
就算俾你派到你心儀的學校,到時你又擔心小朋友會不會不習慣小學生活,全日上學吃飯問題,總之做父母的由早擔心到晚,由bb擔心到大!
做父母的就是有那偉大的責任和使命!

原帖由 grace0815 於 09-9-18 23:25 發表
多謝你的鼓勵
其實在中西區網內,有不少受家長歡迎的學校,其實去到第三階段叩門機會大不大呢?
我真的很擔心我的小朋友沒有那份運氣

現在已經擔心到
...

作者: grace0815    時間: 09-9-18 23:41

你知不知道那兩間學校,如果都派唔到,有沒有機會叩門呢?
她們叩門的程序是怎樣的,要不要做個人資料匣?現在準備下,到時不用那麼辛苦!有沒有bk家長可分享下!
如有自薦信,可pm給我參考參考!

原帖由 simon_lui 於 09-9-18 23:34 發表
grace0815
我其實很明白你現在的心情,我也是過來人,基本上一日你的小朋友未派到學校,你的心情也不會好過.
就算俾你派到你心儀的學校,到時你又擔心小朋友會不會不習慣小學生活,全日上學吃飯問題,總之做父母的由早擔心 ...

作者: sysadmin    時間: 09-9-19 00:14

作者: sysadmin    時間: 09-9-19 00:16

作者: sysadmin    時間: 09-9-19 00:17

作者: jessieqq_hk    時間: 09-9-19 15:44

我仔仔今年在薄扶林個間讀緊小一,校舍有d舊,但佢讀得好開心wor,最緊要佢好鍾意上英文堂,因為用併音學英文,唔係用英文書教而係用故事形式,佢而家讀英文d音都算準嫁。
我朋友個女早幾個月用左幾千元喺出面上十堂都係學緊同一種模式,叫牛津read write inc. 出面都幾hit嫁
作者: Mizuho2007    時間: 09-9-19 23:13

今日我兩間都有參觀過, 都有看過大家啲意見, 我啲係仔唔係女, 我覺得新校設施真係很好, 老師都好有誠意, 新校的老師師資比校新, 舊校就傳統D, 好似成績都比較好, 但冇大操場, 我而家真係十五十六, 好難取舍, 可否比多d意見
作者: Mizuho2007    時間: 09-9-19 23:23

各位家長, 兩間學校功課多唔多, 同埋課外活動要收費定唔要?? sorry i can't type chinese very well...my son has 20 marks and he's a catholic. I have chosen several schools for selection and all are catholic schools.

1. St. Anthony
2. C&W St. Anthony
3. Kei Yan
4. St Louis

Can you give me more suggestions ? i just want my son to study St. Lousie secondary school after primary school. What i can choose now?

Heard Kei yan is also very good but it's a christian school, have good and large playgroup. Is there any difference between christian and catholic school?
作者: sysadmin    時間: 09-9-20 09:38

作者: 2008mum2008    時間: 09-9-20 10:02

原帖由 Mizuho2007 於 09-9-19 23:13 發表
今日我兩間都有參觀過, 都有看過大家啲意見, 我啲係仔唔係女, 我覺得新校設施真係很好, 老師都好有誠意, 新校的老師師資比校新, 舊校就傳統D, 好似成績都比較好, 但冇大操場, 我而家真係十五十六, 好難取舍, 可否比 ...

的確聖要多尼舊校每年都有2X人入聖類斯中學, 請參考以下統計:

07/0807/08 08/0908/09
 新校舊校 新校舊校
英華女校812 97
聖士提反女子中學2--- 41
聖保祿中學------ 2---
庇理羅士女子中學2--- ---1
瑪利曼中學1--- ------
聖保羅男女中學(直資)------ 1---
皇仁書院 QUEEN'S1--- ------
英皇書院 KING'S57 27
聖若瑟書院32 32
華仁書院------ 1---
入讀BAND 1 一線英中 (人數)2221 2218

聖嘉勒女書院23 12
嘉諾撒聖方濟各書院42 44
香港真光中學(大坑)11 1---
高主教書院32 ---2
聖公會鄧肇堅中學11 12
聖公會呂明才中學31 31
聖類斯中學923 1324
聖士提反書院 (直資)------ ---1
聖保羅書院 (直資)3--- 21
港大同學會書院(直資)------ ---1
中華基金中學(直資)------ 2---
Carmel School (Int'l School)1--- ------
入讀二線英中 (人數)2733 2738

而且你有20分, 實得啦...祝你成功!
作者: 2008mum2008    時間: 09-9-20 10:13

原帖由 Mizuho2007 於 09-9-19 23:23 發表
各位家長, 兩間學校功課多唔多, 同埋課外活動要收費定唔要?? sorry i can't type chinese very well...my son has 20 marks and he's a catholic. I have chosen several schools for selection and all are catholi ...

新校功課幾多, 考試/測驗前多到不得了, 考試/測驗後就會少d, 即係一個月多, 一個月少! 課外活動係要收費, 不過係自由參與, 仲有都幾多要捐款!
作者: jessieqq_hk    時間: 09-9-20 17:03

我個仔在薄扶林舊校上英文,教材係用牛津rwi 的拼音配合學校自編的教材教發音,我見佢返左2個星期已識讀好多字同唱歌,最開心係佢會要求我陪佢借英文圖書,因為從來佢都係鍾意漫畫多d。
至於功課又唔算多,雖然英文無太多生字要抄,但可能佢用拼音學,所以已識串字。佢地為方便小一適應期,今次小測佢地係用進展性評估,我相信即係計平時分來評估,咁都唔錯,唔係都幾大壓力。
作者: sysadmin    時間: 09-9-21 00:13

作者: sysadmin    時間: 09-9-21 00:21

作者: sysadmin    時間: 09-9-21 00:25

作者: 2008mum2008    時間: 09-9-21 01:39

原帖由 sysadmin 於 09-9-21 00:25 發表

捐款多吾多都吾洗理佢既....有咪捐冇咪吾捐....HAHA...自願JE...有錢咪捐...都係做善事JER...

見到間學校咁, 好心淡, 今年咪唔捐, 點知彈反轉頭, 仲話d電腦你哋都有份用, 一定要我捐......
作者: 2008mum2008    時間: 09-9-21 02:04

原帖由 sysadmin 於 09-9-21 00:21 發表

我係入讀之前...都考慮過功課問題....佢地既老師話....每年都有發問卷問家長功課量既問題....老師話從數據來看...全校超過85%既家長認為功課量適中KAR WOR...好似以我小朋友來講...佢係學校都有好多時候可以做功課 ...

一般家長唔會有嘜嘢回覆,就算我當年提出...點解唔可以weekday少d功課,weekend多d功課,最終都冇改善!

您囡囡還低年級,未有做校內服務,到四年級開始就一定要做,對升中係有幫助,到時就好少時間係學校做功課,我囡囡好多時要做到九點幾十點, 甚至十一點,因為考試/測驗前日日都有成8/9樣功課,.多到溫書都冇時間.......
作者: jessieqq_hk    時間: 09-9-21 21:45

咁你囡囡係由老師委任定係自己決定做校內服務?
我個仔好被動GAR.

原帖由 2008mum2008 於 09-9-21 02:04 發表

一般家長唔會有嘜嘢回覆,就算我當年提出...點解唔可以weekday少d功課,weekend多d功課,最終都冇改善!

您囡囡還低年級,未有做校內服務,到四年級開始就一定要做,對升中係有幫助,到時就好少時間係學校做功課,我囡囡好多時要做到 ...

作者: 2008mum2008    時間: 09-9-21 23:11

原帖由 jessieqq_hk 於 09-9-21 21:45 發表
咁你囡囡係由老師委任定係自己決定做校內服務?
我個仔好被動GAR.

係自己參與, 不過最後都係由老師決定, 我囡囡喜愛閱讀, 因利成便咪做圖書館管理員, 同埋風紀, 風紀要佔用好多時間, 攪到係學校冇晒時間做功課.
作者: mymelody2003    時間: 09-9-30 14:47

我囝囝讀緊"中西區"一年級, 有沒有小一家長可以交流下呀.

我都覺得功課幾多, 又要默書, 令我好忙呀...
作者: pigletchow    時間: 09-10-15 13:38

原帖由 mymelody2003 於 09-9-30 14:47 發表
我囝囝讀緊"中西區"一年級, 有沒有小一家長可以交流下呀.

我都覺得功課幾多, 又要默書, 令我好忙呀...

I don't think so.  My son is now studying in P.2.  He watches TV everyday. I personally feel that the English is too simple for the pupils.  They should let them read more English story books.
作者: ^O^    時間: 09-10-28 13:23

原帖由 Mizuho2007 於 09-9-19 23:23 發表
各位家長, 兩間學校功課多唔多, 同埋課外活動要收費定唔要?? sorry i can't type chinese very well...my son has 20 marks and he's a catholic. I have chosen several schools for selection and all are catholi ...

Dear Mizuho2007

Can you share your view on St Louis Secondary School?  Why do you want to put your son in this school after primary school?
作者: artroboy    時間: 10-11-3 13:38

They can use St. Louis's 操場

原帖由 Mizuho2007 於 09-9-19 23:13 發表
今日我兩間都有參觀過, 都有看過大家啲意見, 我啲係仔唔係女, 我覺得新校設施真係很好, 老師都好有誠意, 新校的老師師資比校新, 舊校就傳統D, 好似成績都比較好, 但冇大操場, 我而家真係十五十六, 好難取舍, 可否比 ...

作者: artroboy    時間: 10-11-3 13:42

They can use St. Louis's 操場

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5