教育王國

標題: 報咗2009/2010幼兒園入嚟傾吓呀! [打印本頁]

作者: sjlam    時間: 08-8-23 00:33     標題: 報咗2009/2010幼兒園入嚟傾吓呀!

我個囡係07/4月BB,我幫佢報咗3間幼兒園(基教、浸信會、趣樂),不過都未通知INTERVIEW,依家仲諗緊好唔好比BB係4月做插班生,但都要視乎幼兒園有冇位。
作者: AdrienneBB    時間: 08-8-23 12:09

My bb is 07/ 12. I'm not sure whether to let her study the pre-nursey in 2009-2010. I'm just afraid that she's too small.
作者: maggie_L    時間: 08-8-23 14:54

死火囉...我仔仔07/3都仲未報幼兒園tim~我仲諗緊邊間好~睇怕要好d諗好~
作者: sjlam    時間: 08-8-23 17:35

你個b係12月出世,如果讀2009/2010年度就要係2010年2月做插班生讀下學期,到時2歲2個月;或者讀2010/2011年度8月入學2歲8個月做大仔。

原帖由 AdrienneBB 於 08-8-23 12:09 發表
My bb is 07/ 12. I'm not sure whether to let her study the pre-nursey in 2009-2010. I'm just afraid that she's too small.

作者: sjlam    時間: 08-8-23 17:40

你打電話問咗心儀個d幼兒園幾時開始報名,間間都唔同架,通常報名都唔收費,所以報多幾間再慢慢諗讀邊間啦!

原帖由 maggie_L 於 08-8-23 14:54 發表
死火囉...我仔仔07/3都仲未報幼兒園tim~我仲諗緊邊間好~睇怕要好d諗好~

作者: mag913    時間: 08-8-23 17:42

我個女係07年2月出生,依家都搵緊,不過打"口左"好多學校都full,我住德福嫁,有冇媽咪可以傾吓呀!!依家頭都大晒!!
作者: sjlam    時間: 08-8-23 17:50

我聽d媽咪講,德福幼稚園幾好個喎,不過學費好似比較貴。

原帖由 mag913 於 08-8-23 17:42 發表
我個女係07年2月出生,依家都搵緊,不過打"口左"好多學校都full,我住德福嫁,有冇媽咪可以傾吓呀!!依家頭都大晒!!

作者: tinajapan    時間: 08-8-23 23:21

原帖由 maggie_L 於 08-8-23 14:54 發表

我今個月問過幾間幼兒園都話9月先開始報名bor, 唔好嚇我啦...我係咪搵錯學校?? 真係死火囉 好頭痕呀
作者: maggie_L    時間: 08-8-24 10:14

大家依家搵緊D咩學校呀???依家我仲睇緊D一條龍, ST.PAUL係首選, 不過佢幼兒園番全日就唔係好想~佢幼稚園先係番半日, 諗諗下都唔知點好.........頭都大晒~
作者: leungwaimin    時間: 08-8-24 23:24

我就交左form去救世軍冇声氣,嚟緊会報st paul同聖心,最近太古宝宝就收左讀適應班先(0-2years old)
其實我有個問題好唔明,
我覺得無論幼兒園或幼稚園成日話full,唔通真係一有咗就要報咩??我個人覺得出名嘅9成9係用關係先入到,或者自己個仔女係天才至得.
同埋每间都唔同時間就收form,好唔公平,正苦又冇規定,会考放榜都同一日,中六收生好有條理la,點解n1 or k1 冇呢?更何況07,08年開始係生仔潮,個個都'漁容殺網',搞到四圍full晒,真係搞到我頭都大.
我個女而家17months 大,9月返太古0-2歲適應班,老師話讀開ok就再上佢地嘅n1 or k1,
但我心水都係st paul 或者聖心,因為一條龍同係女校....
一諗起香港時下青年同學生哥咁易学壞,真係搞到我精神有d緊張,但另一方面又想個囡做個快樂兒童,不過名校对囡囡實好大壓力,真係好矛盾.其他媽媽你地點睇呢??

作者: maggie_L    時間: 08-8-25 06:54

係呀...我都想choose st.paul~幼兒園就要番全日, 都係3歲先同佢報st.paul ge幼稚園..有半日番..不過我諗入到ge機會都幾微下....依家我連報都未報呀....仲搵緊, 諗到頭都大...
btw, 太古ge幼兒園ok麻?
作者: sjlam    時間: 08-8-25 12:25

如果你打算bb小學讀直資學校就最好報返佢直屬嘅幼稚園(入到嘅機會大d),官立同津貼小學就唔受讀邊間幼稚園影響,因為係用計分同抽籤。

原帖由 maggie_L 於 08-8-24 10:14 發表
大家依家搵緊D咩學校呀???依家我仲睇緊D一條龍, ST.PAUL係首選, 不過佢幼兒園番全日就唔係好想~佢幼稚園先係番半日, 諗諗下都唔知點好.........頭都大晒~

作者: yee79    時間: 08-8-25 12:42

hello, 我仔係07年1月, 我住yau ma tei, 而附近都冇一條龍既學校, 所以我都報左幾間, 因我想亞仔下年2月插班, 我見佢係屋企好似開始好悶咁, 哈哈, 可能我覺咋

但我點知邊間幼稚園有直資學校, 因我睇學校既website 都冇講
作者: sjlam    時間: 08-8-25 23:10

油尖旺區有好多好學校喎!唔知有冇記錯協和小學好似係一條龍架!

原帖由 yee79 於 08-8-25 12:42 發表
hello, 我仔係07年1月, 我住yau ma tei, 而附近都冇一條龍既學校, 所以我都報左幾間, 因我想亞仔下年2月插班, 我見佢係屋企好似開始好悶咁, 哈哈, 可能我覺咋

但我點知邊間幼稚園有直資學校, 因我睇學校既website  ...

作者: leungfan    時間: 08-8-25 23:17     標題: woo

please e-mail to me:

[email protected]
作者: lswkaren    時間: 08-8-26 15:43

我而家都開始search,大部份學校報名都係9月至10月, 之前我都有諗過ST. PAUL N1, 但聽講好難入, 細B更加排唔到, 學貴都唔平, 而且入咗n1無得轉k1.

唔知有無媽咪有個nursery既list?

原帖由 maggie_L 於 08-8-24 10:14 發表

作者: celerydream    時間: 08-8-26 17:06

原帖由 sjlam 於 08-8-23 00:33 發表
我個囡係07/4月BB,我幫佢報咗3間幼兒園(基教、浸信會、趣樂),不過都未通知INTERVIEW,依家仲諗緊好唔好比BB係4月做插班生,但都要視乎幼兒園有冇位。 ...

我想問07年12月可唔可以報呀??
作者: jjwmkk    時間: 08-8-26 18:34

我仔係 0703, 我都想比佢讀 n1.

有無人知粉嶺上水區邊間幼兒園好???
作者: gphoebe    時間: 08-8-27 10:52

我B係0707仔,我幫佢報左YWCA紹邦同青衣城路德會,LATER會報聖三一中心
我都諗過報ST.PAUL NURSERY,但真係勁好難入

油尖區可以諗下德信,係佐敦,係一條龍男校,聽講都唔差
協和好似冇幼稚園架?
作者: sjlam    時間: 08-8-27 10:58

你可以係社署個網站下載全港幼兒中心個list.

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_family/sub_listofserv/id_childcares/index.html

原帖由 lswkaren 於 08-8-26 15:43 發表
我而家都開始search,大部份學校報名都係9月至10月, 之前我都有諗過ST. PAUL N1, 但聽講好難入, 細B更加排唔到, 學貴都唔平, 而且入咗n1無得轉k1.

唔知有無媽咪有個nursery既list?

...

作者: sjlam    時間: 08-8-27 11:02

你可以報2009/2010年度下學期(2010年2月份)做插班生或2010/2011年度(2010年9月)先入學。

原帖由 celerydream 於 08-8-26 17:06 發表

作者: 七點半    時間: 08-8-27 12:22

有d學校會收費, 你報的時候要睇清楚, 不過, 都係幾十蚊而已!

原帖由 sjlam 於 08-8-23 17:40 發表
你打電話問咗心儀個d幼兒園幾時開始報名,間間都唔同架,通常報名都唔收費,所以報多幾間再慢慢諗讀邊間啦!

作者: 七點半    時間: 08-8-27 12:25

返全日可以學習照顧自己...都係一件好事, 如果你唔介意學費貴, 而st. paul又收, 都唔洗諗啦...

作者: Kim08    時間: 08-8-27 15:45

When to apply for BB born in Jan 08 please?
作者: paklok    時間: 08-8-27 15:50

死啦
我囡囡都係0704都未報呀,
連open day 都唔知幾時,
乜都唔識咁, 要著緊d先得~!!
作者: 七點半    時間: 08-8-29 14:42

In normal case, for N1 class, you should enrol next year (2009) and study in 2010. For K1 class, you should enrol in 2010 and study in 2011.

原帖由 Kim08 於 08-8-27 15:45 發表
When to apply for BB born in Jan 08 please?

作者: kelyung    時間: 08-8-29 16:09

我打算幫BB報5間,其實心儀既幼兒園得3間,我已經超級緊張!
請問大家會幫BB報幾多間幼兒園呢?
作者: miffyming    時間: 08-8-30 19:03

各位媽咪,我都想幫仔仔0710報基教大坑東呀, 但係我禽日打電話問,都無人聽, 唔通仲放緊SUMMER?
作者: bobobooo    時間: 08-8-31 23:47

死啦,我都係咩都未攪未唸架,唔係9月先報架咩?!我果個係6月bb,我見佢都係咩都唔識咁,有得interview都好大件事wo,我唸住報多d,是但有一間收佢就讀架喇。

請問各位媽咪,其實幼兒班既競爭係咪真係咁大呢?但佢地咁細個,係咪真係睇阿媽答成點 & 佢地個樣就收呢?

好煩,新手媽媽,又要返工,咩都唔識。
作者: sjlam    時間: 08-9-1 11:11

原帖由 kelyung 於 08-8-29 16:09 發表
我打算幫BB報5間,其實心儀既幼兒園得3間,我已經超級緊張!

c6早幾日先至同我講話想報基教觀塘校 ,我都驚依家先報會太遲,加埋之前報咗個d,前後報4間。
作者: sjlam    時間: 08-9-1 11:12

原帖由 miffyming 於 08-8-30 19:03 發表
各位媽咪,我都想幫仔仔0710報基教大坑東呀, 但係我禽日打電話問,都無人聽, 唔通仲放緊SUMMER?

係呀!之前都有mami覆過要3/9先開學。
作者: sjlam    時間: 08-9-1 11:17

原帖由 bobobooo 於 08-8-31 23:47 發表
死啦,我都係咩都未攪未唸架,唔係9月先報架咩?!我果個係6月bb,我見佢都係咩都唔識咁,有得interview都好大件事wo,我唸住報多d,是但有一間收佢就讀架喇。

請問各位媽咪,其實幼兒班既競爭係咪真係咁大呢?但佢地咁細個,係咪真係睇阿 ...

通常幼兒園interview都係睇吓佢玩同問一d簡單問題,競爭大唔大就要睇你報邊間啦,我聽過有d一有出世紙就要同佢報定名。
作者: 七點半    時間: 08-9-2 14:25

去年我報n1都報左3間...至於今年k1, 我又打算報3-4間, 試一試啦....唔知收唔收, 穩陣d, 報多幾間, 最多無左報名費...hehe....

原帖由 kelyung 於 08-8-29 16:09 發表

作者: rabbitangle    時間: 08-9-3 13:00

我個女07/07出世,現在已經報了3間n1,但我都驚無學校收,因為今年實在太多人入校
作者: 蛋撻    時間: 08-9-3 13:44

原帖由 sjlam 於 08-8-27 11:02 發表
你可以報2009/2010年度下學期(2010年2月份)做插班生或2010/2011年度(2010年9月)先入學。

我個女08年1月,係咪一樣可以報2009/10年度下學期插班啊?
作者: 蛋撻    時間: 08-9-3 13:50

原帖由 celerydream 於 08-8-26 17:06 發表

去到邊都見到你既樂媽
作者: sjlam    時間: 08-9-3 14:23

原帖由 蛋撻 於 08-9-3 13:44 發表

我個女08年1月,係咪一樣可以報2009/10年度下學期插班啊?

係呀! 不過都要睇吓學校有有位。
作者: 蛋撻    時間: 08-9-3 14:34

原帖由 sjlam 於 08-9-3 14:23 發表

係呀! 不過都要睇吓學校有有位。

啊,咁受歡迎的幼兒園咪唔使諗插班囉...
作者: kkb1213    時間: 08-9-3 16:55

睇到你地已經報左幾間,自己咩都未諗...好擔心!
咁住tko區既mami會考慮邊幾間?
作者: lswkaren    時間: 08-9-3 17:08

Hi rabbitangle,

你報咗邊幾間?  有好多9月份才有form download. 點解會咁快報名?

原帖由 rabbitangle 於 08-9-3 13:00 發表
我個女07/07出世,現在已經報了3間n1,但我都驚無學校收,因為今年實在太多人入校

作者: sjlam    時間: 08-9-3 19:22

原帖由 蛋撻 於 08-9-3 14:34 發表

啊,咁受歡迎的幼兒園咪唔使諗插班囉...

都唔係架,總有d學生會有機會退學架嗎....我聽d老師講為咗般屋退學都會有架。
作者: 亨仔媽咪    時間: 08-9-5 00:30

大家會揀公立 or 私立果d ?
學費相差好遠呀 , 私立果d真係好d ?
另外 , 大家會唔會報國際班呢 ?

原帖由 sjlam 於 08-9-3 19:22 發表

都唔係架,總有d學生會有機會退學架嗎....我聽d老師講為咗般屋退學都會有架。

作者: sjlam    時間: 08-9-5 10:16

原帖由 亨仔媽咪 於 08-9-5 00:30 發表
大家會揀公立 or 私立果d ?
學費相差好遠呀 , 私立果d真係好d ?
另外 , 大家會唔會報國際班呢 ?

我個人睇法....幼兒園公立同私立都差唔多....我會睇環境(清潔、活動空間)、同老師態度多d law。但幼稚園分別就大d,好睇你想bb將來讀邊間小學.....如果公立/津貼小學就無所謂(因為都係計分或抽籤收生),直資/私立小學...要面試收生,所以bb讀開邊間幼稚園都有d影響ga。
作者: celerydream    時間: 08-9-5 10:40

原帖由 蛋撻 於 08-9-3 13:50 發表

去到邊都見到你既樂媽

係囉~ 又咁橋架~
作者: celerydream    時間: 08-9-5 10:42

我都好想報多幾間, 但係又唔知邊d好~
作者: BBElvis    時間: 08-9-5 13:03     標題: 新手媽媽

大家好, 我係新手媽媽, 我bb May 08 出生,其實bb邊年至可讀n1呢?? 同埋我應該幾時至幫bb報n1???

請各位靚靚媽媽多多指教
作者: 蛋撻    時間: 08-9-5 13:54

我想個囡讀有英普班既幼兒園,但其實咁細個要出去九龍塘讀書又好似好辛苦咁,矛盾。
作者: sjlam    時間: 08-9-5 13:55

原帖由 BBElvis 於 08-9-5 13:03 發表

大家好, 我係新手媽媽, 我bb May 08 出生,其實bb邊年至可讀n1呢?? 同埋我應該幾時至幫bb報n1???

請各位靚靚媽媽多多指教 ...

2010/2011年度(2011年9月入學) 報名時間每間都唔同,最好打電話問吓!
作者: celerydream    時間: 08-9-5 14:08

想問下基教即係邊間呀? 全名係咩呢?? thanks~
作者: qubelleybb    時間: 08-9-5 16:44

死啦. 我個女07年1月出生. 但係我到而家都未決定幫個女報邊間呀. 原來要決定啦. 我真係要快d搵先至得啦.
作者: kiteli    時間: 08-9-5 23:21

大家好

我有兩個女女
長女係  05年 1月, 今年以"大女" 年齡入讀聖心k1,
上一年係入讀啟思幼兒園, 即係 nursery.

而細女係 07年11月, 即俗稱0既細女, 佢係可以足兩歲時插班入讀 2009-2010 年 (即 出年11月後) 的 nursery

因為 nursery 係要足兩歲先可以入學的

而我都可以分享小小經驗0既.

因為讀 nursery 係要足兩歲先入讀得, 即是話小朋友相對地係年齡細一點, 自理能力都可能跟"大仔"有一定距離

如未介片, 表達能力等

就如我兩個女為例

長女係 "大女", 1月出世, 現在佢讀 k1 , 同班中都有同年年尾出世的同學, 咁即時話同年1 月 同 同年12月之分別了, 即係相差一年呀  

幼女係"細女 " 11月出世, 我都會同佢 apply 近屋企的 (家姐之前讀果間) 2009-2010  nursery, 插班生

再係 2010-2011 報 聖心k1 , 到時再決定佢能力可否跟到, 再決定來年是升k2, 還是以 超大女身份讀k1

所以大家係選 nursery 讀時, 都不防可以唸呢間學校是祇讀 nursery , 學習自理等...
還是繼續升 k1 , 直至讀完k3

所以當年我幫我長女報學校 (nursery)時, 以近屋企, 學校環境行先

因為一心都會幫佢係升 k1 時再申請其他學校 繼續升讀 希望幫到大家
作者: sjlam    時間: 08-9-6 23:44

原帖由 celerydream 於 08-9-5 14:08 發表
想問下基教即係邊間呀? 全名係咩呢?? thanks~

--->http://www.hkcs.org/cdcb/eces/eces.html

作者: MelodyLeung11    時間: 08-9-9 13:48

Kiteli
我的諗法同你的都一樣, 我個女係0709出世, 屬於"細女", 我幫佢報左向屋苑附近的啟思幼兒園, 亦都係要插班, 近屋企目的係唔想阿女咁細個咁辛苦, 起碼唔抗拒返學, 學習群體生活, 讀得開心d. 同時亦物色緊心儀的K1, 能夠接到好的小學就更好. 我都覺得聖心幾好, 難考嗎 ?

原帖由 kiteli 於 08-9-5 23:21 發表
大家好

我有兩個女女
長女係  05年 1月, 今年以"大女" 年齡入讀聖心k1,

而細女係 07年11月, 即俗稱0既細女, 佢係可以足兩歲時插班入讀 2009-2010 年 (即 出年11月後) 的  ...

作者: BBB2006    時間: 08-9-9 16:13     標題: 回覆 # 的文章

我亞b都係0407尾出生! 我睇過好多幼兒園要 9月後先可以download d application form 呀 同埋好多都無插班!

sjlam, 你亞b如果插班, 係唔係要讀多一年n班, 先可以上k班 (因為要足2yrs8mths)!
作者: kiteli    時間: 08-9-9 21:00

原帖由 MelodyLeung11 於 08-9-9 13:48 發表
Kiteli
我的諗法同你的都一樣, 我個女係0709出世, 屬於"細女", 我幫佢報左向屋苑附近的啟思幼兒園, 亦都係要插班, 近屋企目的係唔想阿女咁細個咁辛苦, 起碼唔抗拒返學, 學習群體生活, 讀得開心d. 同時亦物色緊心儀的 ...

咦, 妳有機會同我住係附近嗎 ??
我亞女都係讀啟思 nursery ka , 係屋企對面, 車都唔水答.

聖心, 大女都係返了個多星期, 都未知呀 ,
暫時都 ok, 佢地都好 systematic ka 做野

難唔難考真係見仁見智, 相信佢都係繼 st.paul 後多人考0既 一間

re : 細女 申請 2009-2010 nursery

我幫細女交了 form不過未有消息幾時 interview 呀 !!
如果妳收到, 可以話聲我知嗎 ??

返 nursery 原因, 仲有 ka, 就係唔想佢成日對住工人姐姐, 返學可以學到咁多0既野呀

所以我好贊成比佢地早d 返學校. 反工上 playgroup 都係咁多錢
作者: lydiali0614    時間: 08-9-10 10:23

僑寶寶係0712出世,就算明年9月幫佢補2010年9月讀k1做細仔,都好輸蝕,未讀n1就要考k1,唉!
作者: sjlam    時間: 08-9-10 11:59

原帖由 BBB2006 於 08-9-9 16:13 發表
我亞b都係0407尾出生! 我睇過好多幼兒園要 9月後先可以download d application form 呀 同埋好多都無插班!

sjlam, 你亞b如果插班, 係唔係要讀多一年n班, 先可以上k班 (因為要足2yrs8mths)! ...

係呀!n1比9月入學讀多一個學期。
作者: cylee_hk    時間: 08-9-10 12:24

Anyone know when to apply St. Paul & Scared Heart
作者: smt070115    時間: 08-9-11 00:44

作者: Yelan    時間: 08-9-11 01:35

Hi kileli,

請問你囡囡讀緊的啟思好嗎?(環境, 老師有否愛心, 教學方面...等)

thanks

yelan mama
作者: zillyzizi    時間: 08-9-11 04:58

我個係0703仔仔﹐我都係上個禮拜先入form報nursery﹐報左3間﹐跟住會報多兩間(total5間)
其實我屋企附近得兩間(walking distance)﹐其他都係要搭車。
唉﹐我好擔心報唔到呀~~
同埋nursery & Kindergarten 有無關連架﹖係咪響同校讀﹐就可以直入番讀K1架﹖
作者: sjlam    時間: 08-9-11 09:13

原帖由 smt070115 於 08-9-11 00:44 發表
如我個仔07年12月出世, 想做大仔, 又不想重讀(浪費金錢),是否跟以下時間表:

09年報名讀n1(一般學校報名時間計), 2010年9月讀n1(讀n1時是2歲9個月)
11年讀k1
讀小一時(2014年)是6歲9個月(本地小學是否要足6歲才可入 ...

搭啱晒啦....收你讀Band 1.....
作者: sjlam    時間: 08-9-11 09:14

原帖由 zillyzizi 於 08-9-11 04:58 發表
我個係0703仔仔﹐我都係上個禮拜先入form報nursery﹐報左3間﹐跟住會報多兩間(total5間)
其實我屋企附近得兩間(walking distance)﹐其他都係要搭車。
唉﹐我好擔心報唔到呀~~
同埋nursery & Kindergarten 有無關連架﹖係 ...

你打電話問吓啦!唔好估估吓....
作者: leunter    時間: 08-9-11 17:13

我都同阿女報左基督教中心堂, cannan, 靈糧堂, 學之園,會再報劍明同樂基.

好想插班09年4月讀, 所以報多幾間睇下邊間有位先.
作者: kiteli    時間: 08-9-11 23:08

原帖由 cylee_hk 於 08-9-10 12:24 發表
Anyone know when to apply St. Paul & Scared Heart

聖心 website 出了 notice 係 1/11-6/12 download form
作者: kiteli    時間: 08-9-11 23:12

原帖由 Yelan 於 08-9-11 01:35 發表
Hi kileli,

請問你囡囡讀緊的啟思好嗎?(環境, 老師有否愛心, 教學方面...等)

thanks

yelan mama

我女女係上年讀啟思 nursery,
環境唔夠大
老師有無愛心就 好難說, 我覺得 有得比下去後, 佢地就 唔見得 very good , fair 啦 < --不過都要睇個別老師 ka

教學方面, 我無咩心得, 因為都係 讀 nursery, 小朋友返去都係 he he 哈哈, 學自理多一點囉
作者: venuscc    時間: 08-9-12 13:23

大家知唔知道政府辦個D幼兒園好唔?教學程度同麼私立有乜唔同?我大女無讀N班,而家讀K1,因為細女系0701出世,有排都未讀K1,所以想佢早D入N班,等佢有同學仔陪玩,不過屋企附近無乜私立幼兒園,得保良局之類咱,去遠少少又怕女女太細唔適應,而且佢勁暈車,所以唔知點好?大家可唔可以比啲意見?唔該晒!
作者: venuscc    時間: 08-9-12 13:24

大家知唔知道政府辦個D幼兒園好唔?教學程度同麼私立有乜唔同?我大女無讀N班,而家讀K1,因為細女系0701出世,有排都未讀K1,所以想佢早D入N班,等佢有同學仔陪玩,不過屋企附近無乜私立幼兒園,得保良局之類咱,去遠少少又怕女女太細唔適應,而且佢勁暈車,所以唔知點好?大家可唔可以比啲意見?唔該晒!
作者: sjlam    時間: 08-9-12 14:33

原帖由 venuscc 於 08-9-12 13:24 發表
大家知唔知道政府辦個D幼兒園好唔?教學程度同麼私立有乜唔同?我大女無讀N班,而家讀K1,因為細女系0701出世,有排都未讀K1,所以想佢早D入N班,等佢有同學仔陪玩,不過屋企附近無乜私立幼兒園,得保良局之類咱,去遠少少又怕女女太細唔 ...

你指攻府辦係咪指非牟利機構?不過好唔好真係好睇每間幼兒園d老師同教學方向。
作者: FokMa    時間: 08-9-12 14:58

大家好

我有兩個女女

而細女係 07年11月, 即俗稱0既細女, 佢係可以足兩歲時插班入讀 2009-2010 年 (即 出年11月後) 的  ...

Thanks for your sharing!

想請教一下:  我個仔07年5月出世, 差不多16個月, 想報Nursery, 現在已是9月份, 應何時報讀呢?
現時暫住屯門, 唔知報邊間好? 屯門也有思, 不知好不好? 另有一間St. Peter Nursery, 聽聞envirnoment is good... 有無好suggestion... , thx
作者: Venuscheng    時間: 08-9-12 15:24

原帖由 venuscc 於 08-9-12 13:23 發表
大家知唔知道政府辦個D幼兒園好唔?教學程度同麼私立有乜唔同?我大女無讀N班,而家讀K1,因為細女系0701出世,有排都未讀K1,所以想佢早D入N班,等佢有同學仔陪玩,不過屋企附近無乜私立幼兒園,得保良局之類咱,去遠少少又怕女女太細唔 ...

好多非牟利幼兒園都辦得唔錯的, 保良局都好好架? 既然近屋企, 點解唔考慮?
作者: bobohungyau    時間: 08-9-12 15:49

我是住藍田區
現bb返緊康盈  N1
K1我會報金麗及藍田靈糧堂
唉好煩都不知那間好
藍田靈糧我之前返過 親子班好好老師好 有愛心
但環境偏小 課程較淺,回家遠些 但BB 又好鐘意返
而金麗環境清潔全港擺過獎去小學好D 地方大D
但BB 又不知會否OK
唉好煩
作者: kiteli    時間: 08-9-12 22:47

原帖由 FokMa 於 08-9-12 14:58 發表

Thanks for your sharing!

想請教一下:  我個仔07年5月出世, 差不多16個月, 想報Nursery, 現在已是9月份, 應何時報讀呢?
現時暫住屯門, 唔知報邊間好? 屯門也有思, 不知好不好? 另有一間St. Peter Nursery, 聽 ...

妳仔仔仔應該係 09 年9月就可入讀 nursery 了

幾時申請, 係睇個別學校 ka

我大女果時係 11月就 interview 了
作者: LOKLOK89    時間: 08-9-13 11:08

原帖由 bobohungyau 於 08-9-12 15:49 發表
我是住藍田區
現bb返緊康盈  N1
K1我會報金麗及藍田靈糧堂
唉好煩都不知那間好
藍田靈糧我之前返過 親子班好好老師好 有愛心
但環境偏小 課程較淺,回家遠些 但BB 又好鐘意返
而金麗環境清潔全港擺過獎去小學好D 地方 ...

HI, 我都係住藍田區
妳講得正確,但金麗好多人爭同好谷,如果真係收上午班先考慮.
作者: cyrus-mummy    時間: 08-9-15 18:44

我仔仔係07年7月出世,09年9月應讀nursery,我已報左2間學校,多數都收,但我個心仲有d十五十六,因有d親戚就叫我唔好俾佢讀n1,因佢地經驗個小朋友好容易病,身體弱左,最終都逼住要退學。佢地話連醫生都suggest唔好咁早俾小朋友入學校,話大一年身體差好遠喎。
各位媽咪可否給我一些意見呢?
作者: YS_mommy    時間: 08-9-15 23:56

我baby 是0707. 在粉嶺住,想替他到大埔英藝報n1,在k1在九龍區報。

大家認為如何?
作者: LOKLOK89    時間: 08-9-16 14:26

原帖由 cyrus-mummy 於 08-9-15 18:44 發表
我仔仔係07年7月出世,09年9月應讀nursery,我已報左2間學校,多數都收,但我個心仲有d十五十六,因有d親戚就叫我唔好俾佢讀n1,因佢地經驗個小朋友好容易病,身體弱左,最終都逼住要退學。佢地話連醫生都suggest唔好咁早俾小朋友入學校,話 ...

之前有媽咪講過俾佢讀n1容易病,但第一年讀書都容易病,到k1就有抵抗能力.只要上學打齊針及水痘針就沒有問題
作者: LOKLOK89    時間: 08-9-16 14:28

原帖由 YS_mommy 於 08-9-15 23:56 發表
我baby 是0707. 在粉嶺住,想替他到大埔英藝報n1,在k1在九龍區報。

大家認為如何?

橫掂k1在九龍區報,不如n1近屋企好d
作者: magmagyau    時間: 08-9-16 14:49

hi kiteli..我想問下你女女讀邊間聖心呀..thx
大家好

我有兩個女女

作者: kiteli    時間: 08-9-16 20:55

原帖由 magmagyau 於 08-9-16 14:49 發表
hi kiteli..我想問下你女女讀邊間聖心呀..thx  

Robinson road 的一間
作者: hiunam116    時間: 08-9-17 12:47

作者: cyrus-mummy    時間: 08-9-17 13:31

thanks,咁你BB幾大呀?讀書未?
原帖由 LOKLOK89 於 08-9-16 14:26 發表

之前有媽咪講過俾佢讀n1容易病,但第一年讀書都容易病,到k1就有抵抗能力.只要上學打齊針及水痘針就沒有問題

作者: LOKLOK89    時間: 08-9-17 14:26

原帖由 cyrus-mummy 於 08-9-17 13:31 發表
thanks,咁你BB幾大呀?讀書未?

大囝現在k3,細囝快13個月
作者: KS68    時間: 08-9-17 15:22

Hello 各位, 我是新手媽媽, 想請教你地! 我囝囝是0710 bb, 現在都為bb 計劃緊番n1和幼稚園問題, 其實我bb是細仔我是否明年2009/9月要開始報幼稚園? 知否那些幼稚園是一條龍升小, 中學?
作者: LOKLOK89    時間: 08-9-17 16:41

其實要看妳想佢時讀書,就要一年前以上心儀幼兒園報名
作者: Venuscheng    時間: 08-9-17 17:00

原帖由 LOKLOK89 於 08-9-16 14:26 發表

多數話返nursery容易病, 我說未必的, 每個小朋友不同的. 我囝囝返nursery都無嘜點病過. 但有些小朋友一返學可能真係成日病的, 是的話, 我想父母再按情況決定讓不讓小朋友繼續nursery, 因我也有朋友, 佢個仔nursery成日病, 結果讓佢k1先開始讀書, 咁又無問題喎! 我都喜歡自己的小朋友讀nursery, 因為家裏無嘜小朋友, 我兩公婆返工, 小朋友一天到晚對住我工人, 我唔想佢成為小霸王, 覺得早點送佢去幼兒班好d. 但每個人的家庭情況唔同. 如有爺爺嫲嫲睇住, 我想會好d.
作者: cyrus-mummy    時間: 08-9-17 23:02

咁你都會俾細囝讀n1嗎?邊間呀?
原帖由 LOKLOK89 於 08-9-17 14:26 發表

大囝現在k3,細囝快13個月

作者: Carsten    時間: 08-9-18 11:16

今日打去德福幼稚園問 09/10 Nursery full 晒喇!!
年初打去問佢又話唔收表, 要等9月,
而加打去問佢又話 full 晒, 太過份喇!!!
作者: KS68    時間: 08-9-18 14:43

唔好意思呀, 請問"直資"是否="政府津貼"學校?  我唔0係太清楚呢?
作者: g心批    時間: 08-9-18 15:49

原帖由 KS68 於 08-9-18 14:43 發表
唔好意思呀, 請問"直資"是否="政府津貼"學校?  我唔0係太清楚呢?

應該係剛剛相反,直資同政府津貼無關,
直資學校不受小1派位制度限制,
佢o地有話事權自己自行收生.
eg收番自己幼稚園d學生o甘

希望無答錯你 ^^
作者: g心批    時間: 08-9-18 15:56

我暫時淨係報o左1間翠茵,
不過學費好乸利 ><
鍾意o個d kindergarten又無n1
諗住k1再轉校
但另1方面又諗緊到底應唔應該搵過間可以n1直接升埋k1,唔洗o甘煩,但o個d幼稚園可能要跨區,好遠o甘........
好煩!!請問有無comment? thx!
作者: vicky_tang    時間: 08-9-18 16:56

我阿b係07年10出世,依家都揾緊啲n1學校,但係我問過啲幼兒園,佢話個b要歳半先可以報呀,所以依家唯有等啦。。。
作者: g心批    時間: 08-9-18 17:10

原帖由 vicky_tang 於 08-9-18 16:56 發表
我阿b係07年10出世,依家都揾緊啲n1學校,但係我問過啲幼兒園,佢話個b要歳半先可以報呀,所以依家唯有等啦。。。

我亞b都係0710,但翠茵都收o左我亞b's form,
而維景灣幼稚園都同我排緊隊la wor........
係咪你指你心儀o個間至係o甘?
作者: sjlam    時間: 08-9-18 23:27

原帖由 hiunam116 於 08-9-17 12:47 發表
我亞仔係0701,報09年8-9月返N1..
我九月頭同佢寄晒form去報名勒...到依家仲未有消息話叫我地去interview喎....真係好擔心太遲呀..

我都好心急呀!我報個幾間都係未通知幾時invterview。mouth:" />
作者: chelsea_siu_yu    時間: 08-9-18 23:27     標題: 有冇好介紹

我家住美孚, 囡囡在07年12月尾出世, 而家仍在思考報邊間幼兒園, 有冇建議呢?
作者: LOKLOK89    時間: 08-9-22 13:46

原帖由 cyrus-mummy 於 08-9-17 23:02 發表
咁你都會俾細囝讀n1嗎?邊間呀?

哥哥那間基督教服務處觀塘幼兒學校
作者: sand373    時間: 08-9-23 21:47

係呀! 校服都好貴呀! 讀得幾個月就轉校...好似好哂喎...

原帖由 g心批 於 08-9-18 15:56 發表
我暫時淨係報o左1間翠茵,
不過學費好乸利 ><
鍾意o個d kindergarten又無n1
諗住k1再轉校
但另1方面又諗緊到底應唔應該搵過間可以n1直接升埋k1,唔洗o甘煩,但o個d幼稚園可能要跨區,好遠o甘........
好煩!!請問有無comm ...

作者: zoe98chan    時間: 08-9-24 01:07

想問n1係唔係2歲先讀得架, 我囡囡係0711, 要唔要報定名先呀!
作者: sjlam    時間: 08-9-26 14:10

原帖由 zoe98chan 於 08-9-24 01:07 發表
想問n1係唔係2歲先讀得架, 我囡囡係0711, 要唔要報定名先呀!

要睇吓你想報邊間幼兒園,我知有d一有出世紙就接受報名,最好打個電話問清楚。
作者: kinyee125    時間: 08-9-26 14:46

大家好,我都係新mama,bb係07/12尾,超細仔,睇完你地嘅討論,都諗住比佢係2009/2010讀插班n1,我住馬鞍山,有冇mama都係呢區,有冇好建議,多謝。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5