教育王國

標題: 07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART 4)~歡迎新朋友加入 [打印本頁]

作者: 626mama    時間: 08-8-27 09:07     標題: 07-08年宏福幼兒園媽咪繼續入o黎傾~(PART 4)~歡迎新朋友加入

舊果個怪怪地,我地提早開(PART 4)
(PART I)
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1001900&extra=page%3D1&page=200
(PART II)
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1254519&extra=page%3D1&page=1
(PART III)有兩個版本
版本1
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1446708&extra=page%3D1&page=31
版本2
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1446708&extra=page%3D1&page=33
(PART 4)
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1667072&extra=page%3D1

作者: 626mama    時間: 08-8-27 11:43

報到~~~~~~~~
作者: rplyan    時間: 08-8-27 16:47

rplyan 曾到此一遊
作者: 天藍    時間: 08-8-27 21:43

我都報到先~
我係第3個報到! 哈~哈~

原帖由 rplyan 於 08-8-27 16:47 發表
rplyan 曾到此一遊

作者: 626mama    時間: 08-8-28 09:21

我剛剛去邊果邊睇,怪怪地咁。

作者: 626mama    時間: 08-8-28 09:22

8月份活動 http://www.whiteheadclub.com/home.html
活動地點: 白石俱樂部
(租單車$15-20壹小時,
風箏(可以入到去才買來玩),
BBQ每爐最低消費$600(或暑期優惠費比$80開爐費包10份旅具,兩包炭,一支蜜糖)
攤位,手工藝/大人有麻雀,桌球)
http://www.whiteheadclub.com/
日期 : 2008年8月31日(星期日)
集合時間 : 11:00
集合地點 : 馬鞍山新港城四期地下,的士站側(鞍祿街)
http://www.whiteheadclub.com/bus.php
(免費穿梭巴士時間表)
報名及人數: 13個大人6個小朋友
1.  pcdogxx -------2大1小..
2.  626mama ------2大1小
3.  ElainAiolia -----3大1小
4.  天藍 -----------2大1小
5.  hongmimi ------- 21..

6.  rplyan---------- 2大1小  

各位,

我剛剛打左電話去白石俱樂部。
有關午餐問題: 佢地唔比帶任可食物及飲品入內。
1.
BBQ最低消費$600.00,不過而家有暑期優為,如果唔夠$600,可以比$80.00做開爐費,開爐費包括(10份餐具2包炭及一支蜜糖)個女仔話我地咁多人不如要兩個爐...我地小朋友多,我個人認為都係一個爐就夠,最多學上次咁,放個網放係上便,(最多買兩個硬D網去)我帶埋兩個夾入去喇。

2.
我地可以出去食,不過一走要全部人走晒,一個都唔可以留低,再全部入反去都得。

佢地果度除左BBQ,就咩都冇得食。

租單車就$15-20一小時,要睇單車新定舊來收費。

紙鳶可以係佢地入便買都得。

以下係BBQ食品及飲品收費表。
http://www.whiteheadclub.com/pricelist.php

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
再唔係我地幾個媽媽就下邊日放工一齊去警察遊樂會打保齡球囉,唔知妳地有冇興趣呢,我都唔識打保齡,只係有得玩下,又可以傾下計。(時間,日期.地點全部侍定)

媽媽聚會(2):會暫定9月日期未定。-
1. 626mama --- OK
2. pcdogxx ----- OK
3. ElainAiolia ---- OK
4. 天藍 ---------- OK
5.
hongmimi 9月聚會-晚飯吹水 >.< 睇妳地打保齡 OK
=================================================

作者: 626mama    時間: 08-8-28 11:58

點解咁靜英英
作者: rplyan    時間: 08-8-28 13:45

各位,

旻旻今日冇返學因昨日黃昏突然發燒100.4, 吃藥後已好點, 但今早又再燒100.8, 下午要看青衣城dr chow, 希望佢快o的好番, 否則星期日我驚去唔到玩.
( 我地好想去呀)

(dr chow現在好似下午4:00才係青衣城, nurse話佢今早在佐敦, 等姐姐佢地白行一倘)
作者: 626mama    時間: 08-8-28 14:36

rplyan,

旻旻發燒100.8,真係要睇醫生喇,而家個DR CHOW唔係全日係度,好以唔係好方便咁,上午睇左都食兩次藥喇。今日先星期四,星期日應該冇問題,妳睇下點啦,如果旻旻真係仲唔係好有心機咁,妳就打電話話比我知唔去。

各位,

明天我唔反工,即唔上網,(最快星期一才上網)如果活動有咩改變,請打電話話比我知丫。

原帖由 rplyan 於 08-8-28 01:45 PM 發表
各位,

旻旻今日冇返學因昨日黃昏突然發燒100.4, 吃藥後已好點, 但今早又再燒100.8, 下午要看青衣城dr chow, 希望佢快o的好番, 否則星期日我驚去唔到玩.
( 我地好想去呀)

(dr chow現在好似下午4:00才係青 ...

作者: 626mama    時間: 08-8-28 15:55

唔知大家有冇行錯路。
去錯地方,唔識過來PART4
作者: 天藍    時間: 08-8-28 23:51

rplyan,

旻旻發燒聽到我心都痛埋, 睇咗醫生食
咗藥希望早日康復!
周醫生可能生意好得滯以家有兩間診所,
所以下次去睇真係要打咗電話問下dr. chow
係唔係到先去睇, 睇dr. chow真係好多人,
有時等好耐, 因昊藍都係睇dr. chow。
旻旻你要聽話食咗藥早d訓, 飲多d水, 快d好番,
星期日昊藍等住同你見面o架!

原帖由 rplyan 於 08-8-28 13:45 發表
各位,

( 我地好想去呀)

(dr chow現在好似下午4:00才係青 ...

作者: 天藍    時間: 08-8-28 23:54

8月份活動 http://www.whiteheadclub.com/home.html
活動地點: 白石俱樂部
(租單車$15-20壹小時,
風箏(可以入到去才買來玩),
BBQ每爐最低消費$600(或暑期優惠費比$80開爐費包10份旅具,兩包炭,一支蜜糖)
攤位,手工藝/大人有麻雀,桌球)
http://www.whiteheadclub.com/
日期 : 2008年8月31日(星期日)
集合時間 : 11:00
集合地點 : 馬鞍山新港城四期地下,的士站側(鞍祿街)
http://www.whiteheadclub.com/bus.php
(免費穿梭巴士時間表)
報名及人數: 13個大人6個小朋友
1.  pcdogxx -------2大1小..
2.  626mama ------2大1小
3.  ElainAiolia -----3大1小
4.  天藍 -----------2大1小
5.  hongmimi ------- 21..

6.  rplyan---------- 2大1小  

各位,

我剛剛打左電話去白石俱樂部。
有關午餐問題: 佢地唔比帶任可食物及飲品入內。
1.
BBQ最低消費$600.00,不過而家有暑期優為,如果唔夠$600,可以比$80.00做開爐費,開爐費包括(10份餐具2包炭及一支蜜糖)個女仔話我地咁多人不如要兩個爐...我地小朋友多,我個人認為都係一個爐就夠,最多學上次咁,放個網放係上便,(最多買兩個硬D網去)我帶埋兩個夾入去喇。

2.
我地可以出去食,不過一走要全部人走晒,一個都唔可以留低,再全部入反去都得。

佢地果度除左BBQ,就咩都冇得食。

租單車就$15-20一小時,要睇單車新定舊來收費。

紙鳶可以係佢地入便買都得。

以下係BBQ食品及飲品收費表。
http://www.whiteheadclub.com/pricelist.php

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
再唔係我地幾個媽媽就下邊日放工一齊去警察遊樂會打保齡球囉,唔知妳地有冇興趣呢,我都唔識打保齡,只係有得玩下,又可以傾下計。(時間,日期.地點全部侍定)

媽媽聚會(2):會暫定9月日期未定。-
1. 626mama --- OK
2. pcdogxx ----- OK
3. ElainAiolia ---- OK
4. 天藍 ---------- OK
5.
hongmimi 9月聚會-晚飯吹水 >.< 睇妳地打保齡 OK
=================================================

all mama,

活動個到我無問題, 因這幾天昊藍開學我放咗假,
所以少咗上o黎! 如有任何改變可否打電話給我。
Thx!!!

作者: ElainAiolia    時間: 08-8-29 00:47

報到 ……………

626mama,
唔該晒你開過新一 Part 比我o地上o黎吹水。

rplyan,
旻旻無乜事o?真係要好好休息o,如果唔係,星期日o米見你o地唔到o羅。

係呀,Dr. Chau賺得太多錢,所以係佐敦開多間診所,新oon duty 時間已pm o左比你及本topic各位。真係唔好意思,其實我早排已知佢有新診症時間 (o米就係子聰衰o左,又係白行一次o),但因我返工實在太忙,無時間上oupdate比各位,搞到白行o忝。

天藍,
星期日你帶唔帶印印呀?因我會帶,但又怕佢悶,如你唔帶,我都會考慮唔帶。

hongmimi / pcdogxx,
o地去o左邊呀
作者: rplyan    時間: 08-8-29 00:49

dr chow話旻旻有點喉嚨發炎而已唔係流感, 因卓健有流感測試3分鐘知結果, 希望佢快o的好番啦.

原帖由 天藍 於 08-8-28 23:51 發表
rplyan,

旻旻發燒聽到我心都痛埋, 睇咗醫生食
咗藥希望早日康復!
周醫生可能生意好得滯以家有兩間診所,
所以下次去睇真係要打咗電話問下dr. chow
係唔係到先去睇, 睇dr. chow真係好多人,
有時等好耐, 因昊藍都係 ...

作者: rplyan    時間: 08-8-29 00:51

elainaiolia,

dr chow話旻旻有點喉嚨發炎而已唔係流感, 因卓健有流感測試3分鐘知結果, 希望佢快o的好番啦.

原帖由 ElainAiolia 於 08-8-29 00:47 發表
報到 ……………

626mama,

rplyan,
旻旻無乜事o麻?真係要好好休息o下,如果唔係,星期日o米見你o地唔到o羅。

係呀,Dr. Chau賺得 ...

作者: rplyan    時間: 08-8-29 00:55

如旻旻好番我會叫賓賓去, 因c6要返工.

快o的好番, 快o的好番, 快o的好番..............

原帖由 ElainAiolia 於 08-8-29 00:47 發表
報到 ……………

626mama,

rplyan,
旻旻無乜事o麻?真係要好好休息o下,如果唔係,星期日o米見你o地唔到o羅。

作者: pcdogxx    時間: 08-8-29 10:21

各位,
我隻眼好返晒喇...   所以星期日我都可以出席.. 不過老公拎唔到假呀.. 所以我要單拖帶住鈞渝...   

果日我諗都幾熱..  大家做好防暑措施喇喎..
作者: hongmimi    時間: 08-8-29 11:54

各位,
我今日終於上到嚟喇....
作者: rplyan    時間: 08-8-29 13:11

ElainAiolia,
唔該哂你比dr chow新診証時間我, 並實nurse都比o左張紙仔我(我賓賓講), 但旻旻以為係dr chow比佢禮物要自己keep, 而家重keep得好埋(唔見o左).  

報到 ……………

626mama,

rplyan,

作者: 天藍    時間: 08-8-31 22:33

all mama,

今日去白石俱樂部雖然有d野無開無得玩,
但同大家BBQ傾計, 我覺得好開心, 同見
到小朋友們走來走去, 係到玩得好開心,
我都感覺到好開心~
仲有多謝晒各位既禮物, 昊藍好鍾意!!!

626mama / pcdogxx / hongmimi,

你地去咗沙灘個邊好唔好玩??? 玩到幾點
先走~
作者: pcdogxx    時間: 08-8-31 23:31

天藍,

你地唔去真係損失..   幾好玩呀..   Hongmimi 同佢老公係咁捉到好多蟹仔...   放係個兜到俾d細路睇.. 好攪笑..

跟住我同626mama 就係咁搵d靚既貝殼...   佢仲執埋蜆添...  仲以為佢會執埋帶返去炒蜆添..  哈哈哈..

匡匡同鈞渝就係度玩沙... 玩到褲衫都有....
仲見到有個人捉到成隻八爪魚, 我地當時真係眼前一亮...  係咁追住果個人黎睇....   軒爸影左相.. 等佢post 出黎俾你地睇吖...

我地玩左一個鐘多d, 搭6點05班車出返沙田囉..
其實都唔係好夠喉....  嘻嘻..

雖然係熱左d, 但係又唔係太辛苦..  燒野食都唔差既.  可以俾我地成班師奶吹下水囉..  係驚匡爸同軒爸會悶者...

原帖由 天藍 於 08-8-31 22:33 發表
all mama,

我都感覺到好開心~

626mama / pcdogxx / hong ...

作者: 626mama    時間: 08-9-1 09:58

各位,

多謝各位禮物呀。軒軒好鐘意。

係呀,去沙灘好好玩,hongmimi同匡爸一對小情侶一齊去捉蟹,見到佢地都好甜。

呵呵...我地搵d靚既貝殼,我仲執埋蜆,d蜆都有一寸至寸半咁大,係水面沙面就執到,我仲有執石頭1,真係唔夠皮。

太小喇,執埋d蜆都係反去睇,有得睇冇得食。

八爪魚好大隻嫁,唔計八隻腳,都有個4.5-5寸長,係咪好大隻呢。

我昨天走已經打算快D下次再去"摸蜆",走時睇到白石路口就係馬鐵站"烏溪沙"站,都好方便,果個位沙灘面積更大。真係想7號就去。

我見人地去個海邊都退得得幾多。好好玩咁
http://hk.myblog.yahoo.com/chingching-baby/article?mid=2934&prev=2941&next=2878

原帖由 pcdogxx 於 08-8-31 11:31 PM 發表
天藍,

你地唔去真係損失..   幾好玩呀..   Hongmimi 同佢老公係咁捉到好多蟹仔...   放係個兜到俾d細路睇.. 好攪笑..

跟住我同626mama 就係咁搵d靚既貝殼...   佢仲執埋蜆添...  仲以為佢會執埋帶返去炒蜆添..  哈 ...

作者: 天藍    時間: 08-9-1 11:29

all mama,

又有小學簡介會, 你地睇下有無興趣?
今次我會去聽, 唔知你地會唔會去,
因我都係一個人過去, 如係你地睇下
會唔會約埋一齊去。
同今次間小學係唔使留位, 只按時間
去到就可以架啦~
你地Check下email睇下收唔收到???
626mama / pcdogxx,

聽到你地去沙灘玩得咁開心, 真係想去多次,
但我諗我會等天氣涼d先會去, 是關天氣太熱
真係好辛苦~

626mama / ElainAiolai,

軒軒同子聰今日第一日開學同坐校車,
祝開學愉快!!!

原帖由 天藍 於 08-8-31 22:33 發表
all mama,

我都感覺到好開心~

626mama / pcdogxx / hong ...

作者: 天藍    時間: 08-9-1 11:32

rplyan,

我無你email add. 如你有興趣要簡介會
資料, 你可否pm 你既email add.比我。

原帖由 rplyan 於 08-8-29 00:55 發表
如旻旻好番我會叫賓賓去, 因c6要返工.

快o的好番, 快o的好番, 快o的好番..............

作者: 626mama    時間: 08-9-1 12:14

天藍 ,

之前我地係度傳白石的電郵,都有rplyan電郵係度嫁。

原帖由 天藍 於 08-9-1 11:32 AM 發表
rplyan,

我無你email add. 如你有興趣要簡介會
資料, 你可否pm 你既email add.比我。

作者: 626mama    時間: 08-9-1 17:37

天藍,

培僑簡介會我去唔到,
今日反工剛剛收到通告,
果日公司又攪遊船河,
日本果邊有D同事又帶埋老婆黎。
...上年有個同事個女廿幾歲,
跟我地去遊般河,佢話第一次見到海,
不知幾開心,自費出錢坐飛機到港,
都話平過係日本去海邊玩。

我地就悶死,成日坐係船度。
0幾哩估LU,都唔知佢地講乜。
好滲呀,又冇左日假期喇。仲要做呀四。

原帖由 天藍 於 08-9-1 11:29 AM 發表
all mama,

又有小學簡介會, 你地睇下有無興趣?
今次我會去聽, 唔知你地會唔會去,
因我都係一個人過去, 如係你地睇下
會唔會約埋一齊去。
同今次間小學係唔使留位, 只按時間
去到就可以架啦~
你地Check下email睇下 ...

作者: ElainAiolia    時間: 08-9-1 18:40

Dear all mami,
尋日好開心,雖然無乜o野玩,但D小朋友可以走o黎走去,兼且有專人侍候 (就係軒爸、匡爸及各位工人),令到我oD Mami可以勁吹水,亦多謝各位o既禮物,Thx

rplyan,
希望尋日o既失策活動無嚇親你la:;pppp:,希望下次你會再參予我oD節目。

626mama / hongmimi,
麻煩代我向你o地另一半講聲多謝。

天藍,
唔該晒,已收到Agent及皮膚科醫生資料。

個簡介會我考慮緊去唔去聽,因我未知果日使唔使返工,如去,我再聯絡你呀
作者: ElainAiolia    時間: 08-9-1 18:42

pcdogxx,
原來你o地去沙灘咁好玩,擔心你o地點搭車o (o米要行番去厠所門口上車?),我o地架車經過沙灘都見到好多人係果度玩緊,但因我要返屋企冲完涼後同99o地食飯 (因佢o地一早上o左我屋企竹戰呢)。之後仲夠時間幫子聰買埋番學鞋o

626mama,
我諗你尋日真係好開心,不枉軒軒扭計要去沙灘,概然咁近烏溪沙站,你o地去o米好方便o羅。

好慘呀,無o左一日假期不特止,仲要做阿四,樂天D諗,軒軒又可以去遊船河。

今日我特登去學校外面偷睇子聰落校車返學,見到軒軒,佢落o左校車後 (9:00 a.m.),好似唔係好想行入學校,於是我同佢講話子聰係入面等緊佢,佢先有番D表情同行得快D o乍,其實果時子聰校車都未到,成9:05 a.m. 架校車先到,都唔知個司機兜o左去邊,因子聰今朝8:35 a.m. 已上o左校車。放學時,我見D學生仲未出oo米同個司機吹o下水,佢都話我個站係尾站,我o米問佢點解車程咁耐,佢無答我呀,奇奇怪怪咁。我今朝見有三架校車都幾新淨,子聰果架重好大架o忝,全部都有安全帶及保母跟車。
作者: ElainAiolia    時間: 08-9-1 23:50

協康 10-12月你o地報o左邊一班,我今日去o左報「快樂小人類AB」、「主角接班人」、「感官樂園B」及「美味廚房C – 聖誕食品」,本來想報多幾樣,但D時間同畫班及英文班撞,只好揀剩呢D
作者: ElainAiolia    時間: 08-9-2 00:43

Dear all,

Please check e-mail.
作者: rplyan    時間: 08-9-2 00:49

多謝閣位禮物, 真不好意思, 我旻旻只收冇送添, 下次補返比大家, 希望唔遲啦.

昨日我和旻旻的確開心, 旻旻重興奮到難以入睡, 而我能有機會和大家面對面傾下媽咪經及新抱經, 實在正呀.

下次再舉辦其他活動玩啦.
作者: 626mama    時間: 08-9-2 09:11

我報4個
塗鴉寶寶----- (A)(B)
快樂小人類--- (A)
英語遊樂團---- 6-27/12 (六)

pcdogxx我知佢報咩,不過等佢同妳講啦。

收到電郵喇。多謝晒。

原帖由 ElainAiolia 於 08-9-1 11:50 PM 發表
協康 10-12月你o地報o左邊一班,我今日去o左報「快樂小人類A及B」、「主角接班人」、「感官樂園B」及「美味廚房C – 聖誕食品」,本來想報多幾樣,但D時間同畫班及英文班撞,只好揀剩呢D。 ...

作者: 626mama    時間: 08-9-2 09:18

唔洗客氣啦,軒爸反正都冇咩細藝。

天藍,

妳協康係咪都報左"齊齊賀中秋",
當日就係妳講果間學校講座,
又係我公司遊船河果日。
............唉,"齊齊賀中秋"睇怕冇得去喇。
原帖由 ElainAiolia 於 08-9-1 06:40 PM 發表
尋日好開心,雖然無乜o野玩,但D小朋友可以走o黎走去,兼且有專人侍候 (就係軒爸、匡爸及各位工人),令到我o地D Mami可以勁吹水,亦多謝各位o既禮物,Thx!

rplyan,
希望尋日o既失策活動無嚇親 ...

作者: 626mama    時間: 08-9-2 09:56

我地去完沙灘玩,係番去厠所門口上車,原來沙灘出口可以上車嫁。我都記得妳要去買鞋比了子聰,原來妳屋企做左竹戰之地。明白明白。

因為之前軒爸帶過軒軒去睇沙灘來,個心一路等緊去玩,
點知我地話唔去,佢咪扭計要去沙灘囉,佢一向都喜歡去沙灘玩沙。
烏溪沙站近,你o地去真係幾方便,不過要就就水退時間至得

o左一日假期不特止,當日仲報左名大家一齊玩,真係好失望,我想去"齊齊賀中秋"多D。跟公司去,由10點至晚上6:00,係船上真係好悶,我地又唔知佢地講咩呢,又答唔到咀。..........唉,真係身不由己。軒爸仲悶,軒軒就開心,佢成日望住船長,上次小朋友有四個,大家唔係好一齊玩,今次有6個,唔知會唔會好D呢,經上次新年去大陸玩左兩日,幾位小朋友都開始一齊玩。

我都有想過,去學校門口偷偷睇軒軒反學,星期五放左假,唔好意思又放。多謝妳話比我知,我真係好想知。妳仲幫我安慰軒軒入學校。真係非常之唔該晒。我話番比婆婆知,佢都安心晒,因為我地唔知佢落車同反學仲有冇喊,咁睇就以冇。

放學時,妳問司機解車程咁耐,佢無答妳,又真係,妳地果度坐車來,又唔洗成個鐘???用左咁多時間,佢硬係唔感答妳啦。全部都有安全帶就好,對小朋友來講,真係好緊要。

原帖由 ElainAiolia 於 08-9-1 06:42 PM 發表
pcdogxx,
原來你o地去沙灘咁好玩,擔心你o地點搭車o忝 (係o米要行番去厠所門口上車?),我o地架車經過沙灘都見到好多人係果度玩緊,但因我要返屋企冲完涼後同99佢o地食飯 (因佢o地一早上o左我屋企竹戰呢)。之後仲 ...

作者: hongmimi    時間: 08-9-2 10:04

各位,
星期日真係好開心,見到班小朋友玩得盡情就更開心,個沙灘真係唔錯,平時去沙灘得匡匡有得玩(),今次我同匡爸都有得玩下,幾好呀~

多謝各位既禮物,我emaild相俾大家,睇下收唔收到,收唔到請出聲,不過應該我地既隨團攝影師
(軒爸)影果
d正好多,嘻嘻
~

rplyan
我都sendd俾妳,好高興認識到妳同旻旻呀~ 旻旻好活潑又靚女呀~ 希望我地好快又攪得成下次既活動一齊出黎又玩過~

天藍,
好耐無見昊藍,星期日見到面真開心~

多謝通知小學簡介會,我唔去喇~ 好似好遠咁~

Elainaiolia
傻啦~ 匡爸邊有侍候過大家,佢好enjoy戶外活動&同小朋友玩,唔洗講多謝~

我地沙灘玩,都要番返去厠所洗手洗腳,又岩岩到車去沙田。

仲夠時間幫子聰買埋番學鞋… 幾勁喎~

626mama
妳好慘呀~ 放假要對住公司既人,仲要做呀四~ 好彩我份工唔洗啫~ (其實要架~ 我公司有義工團,假期就要出動,但名係做義工幫人,實係幫公司宣傳,
我呢d「心如止水」既員工梗係唔會參加啦~ 留番俾d「博」既後生仔女去嘛~~)

妳唔去得「齊齊賀中秋」呀? 請問各位到時有幾多人去架?
作者: 天藍    時間: 08-9-2 10:35

係喎! 我都同"昊藍"報咗齊齊賀中秋, 差d唔記得添!
好彩你地提一提, 但我又好想聽o黎間小學既簡介會
咁點好呢? 等我再考慮下先, 再答覆大家~

原帖由 hongmimi 於 08-9-2 10:04 發表
各位,
星期日真係好開心,見到班小朋友玩得盡情就更開心,個沙灘真係唔錯,平時去沙灘得匡匡有得玩(沙),今次我同匡爸都有得玩下,幾好呀~

多謝各位既禮物,我email左d相俾大家,睇下收唔收到,收唔到請出聲,不過應該我地既隨團攝影 ...

作者: 天藍    時間: 08-9-2 11:18

hongmimi / ElainAiolai,

收到你地send比我個d相啦! 唔該晒!
睇到各小朋友都好開心, 心中都感到
十分之開心。
睇住d相就覺得各位小朋友都大得好
快, 大家入幼兒園個陣仲係bb樣, 以
家個個都長高晒, 個個不知跑得幾快,
時間真係過得快。

rplyan,

我已Send咗小學簡介會d料比你啦!
你check下email.
旻旻真係好活潑可人, 雖然以家同旻
藍唔同一間學校, 但日後都要保持聯
絡, 因我地日後仲有好多活動, 一定
會預埋你。
旻旻開心到個日訓唔著, 咁真係好開
心, 咁下次有活動你一定要帶埋旻旻
出o黎同大家聚下, 而旻藍個日返到
屋企都仲好精神, 婆婆公公o黎到屋
企仲係到同佢地玩, 但到食完飯就話
好眼訓, 自己走咗上床訓, 可想言知
有幾眼訓, 平時邊會自己走入房一個
人訓

ElainAiolai,

你個日買唔買到鞋仔比子聰呀???
唔晒咁客氣都係舉手之勞, 希望d資料幫到
你啦!
簡介會個到你睇下會唔會一齊去, 如我去都
會係一個人, 你決定咗再通知我。
因我聽人講個間都係比較活動教學, 而且有
埋中小學不仿去聽下。

626mama,

原來個日你要去應酬, 公司搞遊船河, 咁快
又一年, 為咗搵食都無辨法, 唔明佢地講乜,
為有自得其樂同軒軒係船上玩下睇下海景啦!
如我個日去簡介會聽咗d乜再同你講番, 你
睇下有無興趣, 因個間學校都近你屋企個頭。

hongmimi,

你同匡爸到好浪漫兩個人係沙灘玩
今次見匡匡大個仔好多, 唔同咗樣同多野
講好多, 之前文靜bb樣唔同晒!
昊藍同匡匡真係兩雄相遇必一番爭鬥, 兩
個成日爭波玩, 我都要好好同昊藍訓示一
番要學會分享。
同多謝你份薯條禮物, 昊藍以家日日返屋
企炸薯條比我食, 哈~哈~
仲有我睇個我樓下個間文具店散買一支支
水彩同生活xx個到個價錢都一樣, 都係$4.5
一支, 如係可以幫陣返生活xx, 荃灣d文具店
都係$5支比較貴。

pcdogxx,

鈞渝真係好鬼c可愛同靚女又乖, 個日全
場最乖就係鈞渝, 叫佢做乜都乖乖地, 真
係一百分
如昊藍有一半咁乖就好啦!

all mama,

協康新一期d活動我未有時間睇, 我再睇咗
時間夾唔夾再睇下報唔報, 再同大家講~
作者: 天藍    時間: 08-9-2 11:49

all mama,

昊藍開學情況我post咗上blog, 你地入去睇下, 如下:-

開學第一天
http://hk.myblog.yahoo.com/chui617/article?mid=586

開學第二天
http://hk.myblog.yahoo.com/chui617/article?mid=605

開學第三、四天
http://hk.myblog.yahoo.com/chui617/article?mid=606
作者: rplyan    時間: 08-9-2 13:36

我收到相啦, 體見o的小朋友真係好可愛.

原帖由 hongmimi 於 08-9-2 10:04 發表
各位,
星期日真係好開心,見到班小朋友玩得盡情就更開心,個沙灘真係唔錯,平時去沙灘得匡匡有得玩(沙),今次我同匡爸都有得玩下,幾好呀~

多謝各位既禮物,我email左d相俾大家,睇下收唔收到,收唔到請出聲,不過應該我地既隨團攝影 ...

作者: ElainAiolia    時間: 08-9-2 16:17

子聰一陣都要睇醫生,因我覺得佢有D咳,隻眼D敏感仲未好,唯有請醫生飲茶至得

rplyan,
唔使客氣,少少禮物等D小朋友開心oo

旻旻咁開心,搞到訓唔著覺,果晚子聰都成+一點幾先走去訓。係呀,D mami經及新抱經始終口講全神D,下次再約我o地梗預埋你。

626mama,
協康果度唔知我o地有無機會又一齊上呢。

你要去遊船河,o米無得去協康個中秋會o羅,你公司果度可唔可以唔去o架。

放心la,尋日軒軒返學落校車好乖無喊,不過今日我無去學校睇子聰,反而係屋企樓下送佢上車及接佢落車,可能今朝我係度又同佢不停咁講bye bye,結果搞到佢想喊。

今日有2張回條,分別係提家長交9月份學費及車費 (o$530-包來回);另一份係叫家長申請學券D資料,乜唔係31/5已截止呢o羊,况且我正本已係暑假前交o左比幼兒園果邊la,我已寫o左手冊話比學校知,叫佢o地去跟進番張學券。
作者: ElainAiolia    時間: 08-9-2 16:19

hongmimi,
e-mail 已收o左相,影得好靚,隻八爪魚雖然影得唔係咁清楚,但都好似好大隻o

你就好la,可以同匡爸係沙灘拍拖,好sweet!匡匡講o野真係好o,都唔似咁細個,嘻嘻!

乜你都有報「齊齊賀中秋」呀?我無報呀,睇情形應該有626mama及天藍,唔知pcdogxx有無報呢?

天藍,
昊藍好犀利,咁捱得眼訓o既,子聰夜晚眼訓都唔去訓,要全人類入房先肯去訓。果日夜晚食完飯仲趕得切買鞋,仲要係Keroro同比卡超o忝,所以佢o米唔想訓覺住o

我都有D同事o既仔女讀緊培橋,我都可以問o下佢o地讀成點o既。

協康果度10/9截止報名,你就番時間la

我睇o左昊藍個blog,佢好o力仔,仲可以咁快適應到,果然mami教導有方,昊藍比心機、加油呀
作者: rplyan    時間: 08-9-2 22:50

昊藍適應力好強WO, 你唔洗擔心啦.

原帖由 天藍 於 08-9-2 11:49 發表
all mama,

昊藍開學情況我post咗上blog, 你地入去睇下, 如下:-

開學第一天
http://hk.myblog.yahoo.com/chui617/article?mid=586

開學第二天
http://hk.myblog.yahoo.com/chui617/article?mid=605

開學第三、四 ...

作者: 626mama    時間: 08-9-3 11:29

hongmimi,

我都係「心如止水」既員工,不過走唔甩

"齊齊賀中秋" 張票唔知可唔可以比人去玩呢。

原帖由 hongmimi 於 08-9-2 10:04 AM 發表
各位,

作者: 626mama    時間: 08-9-3 11:34

天藍 ,

唔該晒妳,妳聽到D咩就話反比我知啦。

協康報D課程我都打晒出黎,睇下大家就唔就到啦,
仲煮得閒去妳個BLOG睇,遲D才去睇睇先。

HONGMIMI,

收到妳的電郵,唔該晒。軒爸影相張卡好以有事,暫時未能比到大家睇住喇,希望冇事啦。

原帖由 天藍 於 08-9-2 11:18 AM 發表
6mama,

原來個日你要去應酬, 公司搞遊船河, 咁快
又一年, 為咗搵食都無辨法, 唔明佢地講乜,
為有自得其樂同軒軒係船上玩下睇下海景啦!
如我個日去簡介會聽咗d乜再同你講番, 你
睇下有無興趣, 因個間學校都近你屋企個頭。

all mama,

協康新一期d活動我未有時間睇, 我再睇咗
時間夾唔夾再睇下報唔報, 再同大家講~

作者: 626mama    時間: 08-9-3 11:38

隻八爪魚真係好大隻嫁,唔計爪個頭都有4.5-5寸長。

子聰唔眼訓咩,仲玩到咁晚才訓,軒軒上了巴士已經忍唔主喇,連食緊"童星點心麵"都會訓著。

原帖由 ElainAiolia 於 08-9-2 04:19 PM 發表
hongmimi,
e-mail 已收o左相,影得好靚,隻八爪魚雖然影得唔係咁清楚,但都好似好大隻o咼。

你就好la,可以同匡爸係沙灘拍拖,好sweet呀!匡匡講o野真係好o力,都唔似咁細個,嘻嘻!

乜你都有報「齊齊賀 ...

作者: 626mama    時間: 08-9-3 11:49

ElainAiolia ,

協康果度後尾妳報左d咩呀,還是仲未定

我都想唔去遊船河去協康個中秋會,不過我唔去佢地會問長問短,仲以為我係咪會對公司有咩唔開心等....佢地好多野想嫁。

咁妳下次唔好係咁同佢bye bye 喇,可能之前子聰忍住,bye bye下好唔舒得妳呀。

我收到一張回條炸,就係申唔申請學費扣除及9月份學費及車費

我都寫o左手冊話比學校知,係幼兒園果邊交左。睇佢點復。

順便問下老師,軒軒在校情況。
原帖由 ElainAiolia 於 08-9-2 04:17 PM 發表
626mama,

協康果度唔知我o地有無機會又一齊上呢。

你要去遊船河,o米無得去協康個中秋會o羅,你公司果度可唔可以唔去o架。

放心la,尋日軒軒返學落校車好乖無喊,不過今日我無去學校睇子聰,反而係屋企樓下送佢上車及接佢落車,可能今朝我係度又同佢不停咁講bye bye,結果搞到佢想喊。

今日有2張回條,分別係提家長交9月份學費及車費 (o$530-包來回);另一份係叫家長申請學券D資料,乜唔係31/5已截止呢o羊,况且我正本已係暑假前交o左比幼兒園果邊la,我已寫o左手冊話比學校知,叫佢o地去跟進番張學券。

作者: 626mama    時間: 08-9-3 14:05

各位,

原來我地上次去個沙灘仲有海星添嫁。
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1669980&extra=page%3D4
作者: 天藍    時間: 08-9-4 11:23

子聰隻眼仔好番未呀??? 早日康復!
培橋個到又要麻煩你幫我問下, 我
之前都問個人, 不過, 聽多d都係好事,
其實昊爸唔係太鍾意o黎間學校, 因車
程都幾遠, 但我見佢有埋中學, 想睇下
學校環境, 自己去感覺下, 如你到時去
再通知我, 因我問個學校個日二點係大
圍火車站有學校車接入去, 15分鐘一
班車, 而走就未知要遲d先知, 因我一
個人去唔係太識路, 如一個人可能未必
去, 以家又想起個日報協康賀中秋
個活動, 都唔知點好? 又想去協康見下
大家~
今日你有無送聰聰上校車, 聰聰有無哭,
聰聰好錫你, 你同佢講bye bye佢就眼
紅紅好感性~

rplyan,

昊藍其實有時好細膽, 但玩熟就o黎料。
以家返學都ok啦! 好喜歡新學校班主任
"莊老師", 老師昨天打電話比我, 話仔仔
適應學校生活好快, 學校既程序, 唱歌,
食茶點...., 都跟到。

原帖由 ElainAiolia 於 08-9-2 16:19 發表
hongmimi,
e-mail 已收o左相,影得好靚,隻八爪魚雖然影得唔係咁清楚,但都好似好大隻o咼

你就好la,可以同匡爸係沙灘拍拖,好sweet呀!匡匡講o野真係好o力,都唔似咁細個,嘻嘻!

乜你都有報「齊齊賀 ...

作者: rplyan    時間: 08-9-4 14:42

All MAMI,

先要同你地講聲"對不起"

旻旻前日晚上對腳仔有點紅印但不痕, 直到早上已消失了. 昨晚她又開始起過而且手睜都有, 但冇任何發燒或病症, 直至今早我們帶她去看醫生(唔係DR CHAU因要成4:00PM才係道), DR講她EV71腸病毒即"手足口病"並冇藥食, 旻旻只是手和腳睜有紅印, 醫生CHECK過喉嚨及其他一齊OK, 我問他為何喉嚨冇泡泡, 他說你有感冒亦不一定有傷風啦,  因又冇藥食又擔心關係, 我地立即去找相熟中醫,他看後話唔係"手足口病"只是一些濕疹, 他說手足口病徵狀(包括手指, 腳指, PATPAT都有紅印 & 喉嚨就有水泡).  係冇玲兩何情況下, 我立即通知學校, 佢地當然好緊張, 因旻旻要放一星期假, 我待她回家後立即交醫生紙到學校, MS WAI話佢地醫生顅問講口腔內有泡泡才是"手足口病", 唉........我都好混亂是"手足口"/"濕疹"呀, 如濕疹冇理由唔痕O家????

無論如何, 請白石之旅媽咪注意你地囝囡有否異樣, 因我驚旻旻未發紅印出O黎前傳染到你們, 如有任何疑問可致電 9191-3120與本人洽.   再次同大家講聲"對不起"為大家帶來不便.
作者: ElainAiolia    時間: 08-9-4 15:23

626mama,
協康 10-12月,我1/9去報o左「快樂小人類AB」、「主角接班人」、「感官樂園B」及「美味廚房C – 聖誕食品」,本來想報多幾樣,但D時間同畫班及英文班撞,只好揀剩呢D,但唔知抽唔抽中呢

子聰31/8果日一上40X巴士已好快訓著,直情到落車都唔願起身,一返到屋企,佢見到嫲嫲佢oo黎晒,即刻精神萬倍

自從2/9之後,子聰上車我都唔敢同佢講bye bye,只係揮手就算,反而咁樣,佢又無想喊o。有關學券果度,老師寫番手冊覆o左我話張正本係學校已存妥,唔知老師覆o左你未呢?
作者: ElainAiolia    時間: 08-9-4 15:42

天藍,
有心la,子聰隻眼好番好多,佢呢次睇醫生又發現多一樣o野,就係佢有機會有濕疹。話說我同醫生講佢隻耳珠近塊面個連接位 (唔知你明唔明) ,唔知係o米玩oo既時候o左,但都成 2 wks都未好,我諗住叫醫生比D藥膏佢揸,點知醫生居然話呢D係起濕疹o既先兆,佢仲話遲D有機會會係D手腳o既摺位出玩,叫我留意o,若果真係咁唔好彩有發現,要帶子聰返去睇醫生,搞到我有D唔開心o

培橋果度我得閒幫你問o下人呀

今日我都有接送子聰搭校車,放學時,佢落o左校車後,我見佢呆呆地,我o米同佢講:「我好掛住你,唔見你幾個鐘,真係掛Cla。」跟住佢先笑o,仲同我講話佢都係好掛住我o架。呢一刻真係好開心o

o黎緊今日星期六,子聰唔會上畫班,因之前幫子聰報協康個煮o野食班同畫班撞時間,所以尋日下午去o左畫班度補堂,MissWong之前話4:30 p.m. 有班幼兒畫班可以比子聰補堂,點知我尋日去到Miss Lam話可能Miss Wong記錯o左,原先果個時段o既幼兒畫班已於9月份升晒班去視覺藝術畫班,我o地既然到o左,Miss Lam話照補堂但會就番子聰個程度,但視覺藝術畫班係一個半鐘o既,放學時,Miss Lam話今堂較簡單,所以子聰都可以跟到。我想attach張相上o黎比你睇,不過唔識整。

作者: ElainAiolia    時間: 08-9-4 15:46

rplyan,
唔使對唔住,除非你有心帶旻旻出o黎傳染我o地,我o地會嬲你同唔會放過你(講笑),病發初期症狀唔明顯,大家都唔知,又無心,最緊要揾出佢病發原因,究竟係EV71腸病毒 / 手足口病 / 濕疹先,跟住對症下藥快D醫番好為首要,亦要好好休息o下。我o地會多加留意自己o既小朋友ola,你放心la
作者: rplyan    時間: 08-9-4 23:07

你同子聰好SWEET呀, 旻旻對爹D就嗲, 對我好MAN下WO.
多謝你關心, 真係擔心死我, 希望快O的好番啦.  如子聰真的容易有濕疹, 你有時間多O的煲去濕湯水.

原帖由 ElainAiolia 於 08-9-4 15:42 發表
天藍,
有心la,子聰隻眼好番好多,佢呢次睇醫生又發現多一樣o野,就係佢有機會有濕疹。話說我同醫生講佢隻耳珠近塊面個連接位 (唔知你明唔明) ,唔知係o米玩o野o既時候整損o左,但都成 2 wks都未好,我諗住叫醫生比D藥膏佢 ...

作者: 天藍    時間: 08-9-5 12:15

rplyan,

傻啦! 唔使"對唔住"你都唔想架嘛!
因活動個日旻旻都無任何病徵,
你又唔係有心既, 你都唔想架嘛!
以家旻旻點呀??? 係咪真係手足口病
定係濕疹? 要唔要睇多個醫生再証實
下?!
祝早日康復!!!

原帖由 rplyan 於 08-9-4 14:42 發表
All MAMI,

先要同你地講聲"對不起"

旻旻前日晚上對腳仔有點紅印但不痕, 直到早上已消失了. 昨晚她又開始起過而且手睜都有, 但冇任何發燒或病症, 直至今早我們帶她去看醫生(唔係DR CHAU因要成4:00PM才係道), DR講她 ...

作者: rplyan    時間: 08-9-5 23:35

旻旻雖然口中暫未有水泡, 但一定係過濾性病毒, 因為賓賓, 亞麻 & 我有點不妥, 賓-骨疼發燒, 亞麻-喉嚨疼, 我-頭好重又發冷, 幸好我地休息一日好番, 所以濕疹機會不大.

旻旻飲下O的中藥及用藥洗澡已好好多了, 但有時候有少少燒99度多O的, 幸好重精神成日走來走去.  不果有一點令我好難受, 就係當我返O左功成日心掛掛時真係好想大喊發洩下.  我想你地都明O家啦, 簡直人都癲.

我個賓賓都算係O甘, 自己有少少燒重幫我地全屋清潔一番, 特別係我和旻旻間房, 佢連天花都抹埋, 起初重有一浸漂白水味, 而家總算好D啦.

你地係咪覺得好怪以前我講過旻旻唔肯飲中藥點解而家又肯飲????      登, 登, 登, 登........ 用2枝迷你珍寶珠去送一碗藥, 我係咪好聰明哩.

同你地傾下我心情好O的啦, 今日係公司真係好想喊, 好想返屋企但又唔得

原帖由 天藍 於 08-9-5 12:15 發表
rplyan,

傻啦! 唔使"對唔住"你都唔想架嘛!
因活動個日旻旻都無任何病徵,
你又唔係有心既, 你都唔想架嘛!
以家旻旻點呀??? 係咪真係手足口病
定係濕疹? 要唔要睇多個醫生再証實
下?!
祝早日康復!!!

...

作者: 天藍    時間: 08-9-6 09:49

rplyan,

你唔好唔開心啦! 我好明白你心情, 為人父母
見到自己子女病受苦, 心中真係好痛, 真係非
筆墨可形容, 好明白你點解想哭, 我都試個咁
既經歷, 真係好想book係公司張大哭一場,
但始終都無做到, 但個心總係好多淚水~
你有乜唔開心, 你記得仲有我地, 唔好屈埋屈
埋, 因我地大家係好朋友, 好原意聽你傾訴。
你地一家人要保重身體! 旻旻仲好好精力可
走來走去, 應該會好快好番, 加上你聰明既
做法珍寶珠送中藥, 食中藥會加快好番,
所以唔使怕, 旻旻記得飲多D水, 休息多D
會快D好。
你工人姐姐都好好, 做咁多年都無賴同
變壞到, 病都同你清潔同照顧旻旻, 真係一
個好工人, 而我個個就做到第三年開始差,
開始賴, 同電話太多, 真係一言難盡, 唯一
總可以既係佢好錫我仔, 但到今年年尾到
約我都唔續佢啦! 以家希望新工人會好啦!
如唔係我真係工都返唔到, 要回歸屋企做
阿四。
你都要保重身體, 有乜唔開心, 記得同我
地呻呀! 唔好屈住呀! 我相信旻旻會好快
好番架!
祝你們一家身體健康! 旻旻早日康復!

uote]原帖由 rplyan 於 08-9-5 23:35 發表
旻旻雖然口中暫未有水泡, 但一定係過濾性病毒, 因為賓賓, 亞麻 & 我有點不妥, 賓-骨疼發燒, 亞麻-喉嚨疼, 我-頭好重又發冷, 幸好我地休息一日好番, 所以濕疹機會不大.

旻旻飲下O的中藥及用藥洗澡已好好多了, 但有時 ... [/quote]

作者: 天藍    時間: 08-9-6 10:02

子聰隻眼仔好番就好啦! 咁d濕疹好d未???
子女有病, 父母真係最擔心~
培橋個到你得閒先同我問, 慢慢都唔遲, 不過,
其實昊爸唔係太喜歡此間學校, 因間學校既政
治色彩太濃, 同個離我住個到都比較遠, 所以
都未必會選, 但我個人八卦都想問下知下, 因
我見都幾多人選此校, 但此校我想唔會係我首
選。
另外, 你講個間音小(小學)我打過電話你問, 佢
話佢地今年既簡介會係6月同8月舉行左, 要到
下年3月左右先會有, 叫我到時打去再問, 但佢
地唔係叫簡介會, 係叫"答問大會", 如你對間學
校有興趣, 你到時記得打去問下。

原帖由 ElainAiolia 於 08-9-4 15:42 發表
天藍,
有心la,子聰隻眼好番好多,佢呢次睇醫生又發現多一樣o野,就係佢有機會有濕疹。話說我同醫生講佢隻耳珠近塊面個連接位 (唔知你明唔明) ,唔知係o米玩o野o既時候整損o左,但都成 2 wks都未好,我諗住叫醫生比D藥膏佢 ...

作者: 天藍    時間: 08-9-6 10:11

all mama,

我下星期會帶昊藍去協康"齊齊賀中秋"
個活動, 因我好掛住大家, 同昨晚昊藍
主動問我, 我好掛住匡匡同鈞渝, 記時
帶我去同佢地玩??? 既然昊藍咁掛住
你地我就成全佢啦!!! 哈~哈~哈~

pcdogxx / hongmimi,

你兩個去邊, 咁耐無蒲頭???

626mama,

下星期六你係咪真係要遊船河, 去唔
到協康個到?
軒軒開學如何? 係咪成日同子聰玩呀???
作者: rplyan    時間: 08-9-6 15:02

多謝你, 而家我又想喊啦

好感動.

原帖由 天藍 於 08-9-6 09:49 發表
rplyan,

你唔好唔開心啦! 我好明白你心情, 為人父母
見到自己子女病受苦, 心中真係好痛, 真係非
筆墨可形容, 好明白你點解想哭, 我都試個咁
既經歷, 真係好想book係公司張大哭一場,
但始終都無做到, 但個心總係好 ...

作者: rplyan    時間: 08-9-6 15:08

子聰好番味, 有冇HOUR O個個位置呀, 唔好比O的汗IP到佢, 否則好難好.
作者: rplyan    時間: 08-9-7 16:55

ALL MAMI,

終於鬆返啖氣啦, 旻旻昨日手腳紅印已全部冇哂, 但有時候有輕微發燒最高99.4度, 大部份時間體溫正常, 我諗佢體內重係打緊內戰, 幸好好精神睡覺時間冇之前O甘長(之前好疲倦).   呀........................................................................................................ !  終於可放心點, 多謝大家關心,  但暫時都唔會返學校, 等佢完全冇發燒後再隔離多3天, 我想這才安全.
作者: 天藍    時間: 08-9-7 17:22

rplyan,

傻妹o黎o架! 唔好哭啦! 旻旻以家開始好番
唔好哭啦! 應該笑嘛!
以家好番時間o岩o岩好, 可以過個又健康快樂
既中秋節!
祝你地一家人身體健康! 中秋節快樂!

原帖由 rplyan 於 08-9-6 15:02 發表
多謝你, 而家我又想喊啦

好感動.

作者: 天藍    時間: 08-9-7 17:53

all mama,

上次去白石影咗d相我post咗上blog,
你地可睇下, 不過唔係太多, 如下網址:

http://hk.myblog.yahoo.com/chui617/article?mid=627

上次係畫室我有同昊藍, 子聰影咗d相, post咗上網,
你入去睇下, 如下:-

http://hk.myblog.yahoo.com/chui617/article?mid=625
作者: rplyan    時間: 08-9-8 13:04

ALL MAMI,

祝大家中秋節快樂呀!
作者: ElainAiolia    時間: 08-9-8 16:07

rplyan,
旻旻今日好D未呀,最終醫生點講佢個病?你oD屋企人好D未呀?你個工人真係好,自己都病到C仲同你屋企o黎個大清潔,算係唔話得la,你o地真係有福la

有心,子聰D濕疹多番好多,只係D咳難好D,印印今日都同子聰帶口罩,佢話費事子聰傳染比其他同學。
作者: ElainAiolia    時間: 08-9-8 16:08

天藍,
原來果間音小都幾多o野要家長follow,因我撞到我同事佢個仔剛o岩今年9月讀呢間學校小一(有大約30幾本書,要包書),只係返o左一個禮拜,我同事已經話勁多o,但佢都慶幸個仔讀呢類學校,佢話若果係傳統學校 (有大約50幾本書),可能仲C得快D

佢果仔果班一班大約30個同學,有雙班主任,其中一個緊係惡D la,越高年級,班主任就越惡。開學已需要揀選小朋友要學o既樂器,每種樂器有限人數 (我同事建議揀D冷門樂器較好),以便參加校內樂團。每日除o左係學校做好功課外,仲有Worksheet要係屋企做,遲o下係屋企亦要做網上功課。另因該校係基督教,所以要小朋友背金句,而家長要評分交回學校,老師跟據小朋友o既熟悉度及家長評分,再會評多一次分。而通告、回條等會經e-mail或佢o地個網址得知,學校fix o4點後先upload比大家。佢亦建議我買定部Casio odemo帶返屋企 (D帶有不同物料選擇,只需要買多D唔同種類就得),因D小朋友有好多物件要寫名及班別,好多家長都唔會手寫,因老師會睇o下整唔整齊又比分。搭校車方面,原來可搭校車 (約六佰幾蚊) / 保母車 (約四佰幾蚊),不過校車直達學校內兼有老師接落車,而且遲到,學校係不當遲到計,相反保母車只可停在校外上落兼無老師接落車,遲到照計遲到論,所以我同事個仔貴D都搭校車,始終保母車怕D學生遲到會揸快車、危險D。食lunch係學校訂飯盒o既,我同事見過話OK。呢個禮拜已叫學生每人最多捐3本圖書,以開拓校內圖書閣o既圖書容量。

多謝晒你D相呀,白石D相好生動
作者: ElainAiolia    時間: 08-9-8 16:16

626mama/ hongmimi/ pcdogxx,
o地去o左邊呀

hongmimi,
星期六,匡匡同匡爸有無冷親呀?果日原來匡匡頂o左子聰個位補堂,佢o地無帶遮,我叫佢o地攞住我o地把遮用住先,佢o地又話唔使,冒住雨行去荃灣廣場,真担心佢o地會冷親。佢o3個係畫班出面係咁跑,玩到癲晒好開心,希望我o地快D又再搞過D function,等D小朋友又再出o黎玩至得。
作者: rplyan    時間: 08-9-8 22:47

請問"音小"係咪好難考, 有冇O的情況會機會大O的呢?
作者: 天藍    時間: 08-9-9 10:17

EainAiolai,

多謝你比音小d料我, 我都有興趣參觀o黎
間學校, 因上次我聽whatever講佢地學校
有個大演奏廳, 好吸引, 想去睇下同聽下,
如下次收到幾時有簡介會一齊去聽好唔好???
子聰今日有無好d??? 希望早日康復!
我都想快d又搞下活動, 我地又可吹水, 小朋
友又可一齊玩真係好開心~
不如halloween我地好似上年咁搞玩動, 又出
來聚下囉!?
各位好唔好呀???

rplyan,

旻旻好d未呀??? 退燒未呀???
希望旻旻快d好番???

原帖由 ElainAiolia 於 08-9-8 16:08 發表
天藍,
原來果間音小都幾多o野要家長follow,因我撞到我同事佢個仔剛o岩今年9月讀呢間學校小一(有大約30幾本書,要包書),只係返o左一個禮拜,我同事已經話勁多o野,但佢都慶幸個仔讀呢類學校,佢話若果係傳統學校 (有大 ...

作者: 天藍    時間: 08-9-9 14:24

626mama / hongmimi / pcdogxx,

你地去邊??? 點解咁靜既~
作者: 626mama    時間: 08-9-9 14:39

rplyan,

唔洗講對唔主啦,妳快D取消反個電話啦,
唔好咁公開。旻旻冇事就好喇。

希望大家係協康的活動都抽中啦。
聽妳講完音小,更加覺得唔錯,老師越惡越好呀。

天藍,

係呀,星期六決定係去遊船河,協康去唔到喇,真係可惜,可以比人去就好喇。
開學第一天,軒軒話有同子聰玩,跟主就冇喇。唔知點解呢?都係軒軒話比我知。

各位,

近排公私兩忙,都唔得閒上來。
軒軒星期六日對眼腫晒,睇左醫生,
話佢對眼感覺喎。唔知點解會咁。

作者: 626mama    時間: 08-9-9 17:49

各位,

學校今年中秋整花燈,今年由軒爸整,佢景然買到一包野專比人整燈籠,靚就唔靚,都比大家睇下丫。
http://hk.myblog.yahoo.com/shirby/article?new=1&mid=1931
妳地學校有冇咩節目呀,近排真係好靜,大家忙緊d咩呀。
作者: ElainAiolia    時間: 08-9-10 00:21

rplyan,
「音小」難唔難考,都幾睇父母interviewo既表現。本來我o地呢個topic有個mamiwhatever,佢果時同個女去IN,佢話都唔知點解會收佢個女,可能本身個女英文底子好,再加上佢自己都幾buy「音小」個教育理念,兼且佢果日IN o既時候見到個露天表演場地,覺得好感動,所以有D淚光,唔知係o米咁先收呢。不過到最後佢個女無讀到呢間學校,係因為「女拔」收o左佢個女,但佢都會再帶個仔 (同我o地小朋友一樣大) oIN呢間學校。

我同事兩公婆無宗教信仰、亦唔識人,只不過見人報佢先報,佢個仔又無學樂器,只係閒時係屋企打機時仲意打鼓 (interview都係咁照講),其餘問題佢都解釋得好詳細 (但佢個仔有Phonicscert.),可能咁又收o左佢,不過佢話呢間學校唔主張家長將D小朋友資料整到好靚仔oProfile,只需要用個靚少少ofile入住D cert. / 其他o野,及影印定一套比學校存檔就得la

佢亦識得有D同事又係基督教、D仔女又學緊樂器,但學校最終唔收,我諗佢o地收人好飄忽,如睇IN時表現。
作者: ElainAiolia    時間: 08-9-10 00:23

天藍,
子聰仲有D咳,中醫話因為佢唔識咳D痰出o黎,所以要慢D先好。

Halloweeno黎聚o下都好o咼,但要諗o下去邊而又唔使同人迫,仲要一早要定方案,以防無晒位book場,唔知626mama得唔得閒搞呢

626mama,
軒軒話你知無同子聰玩,可能真有其事,因子聰架校車好遲先到我屋企樓下樓子聰,我諗佢返到學校都開始準備上堂lu,仲邊有時間玩呀。我問子聰係學校有無同軒軒玩呀?佢好抵C咁答我話:「有,玩少少la,但我成日都唔見佢,可能佢無返學呀。」再問佢都唔答我la

軒軒對眼無oo麻,對眼乾 / D污糟o野入o左去都會敏感,最緊要唔好捽眼,如果唔係,仲腫得犀利,子聰都係好容易敏感

子聰個燈籠尋晚聰爸執埋D手尾,今朝已經交ola,但唔記得影張相o忝,派返o黎先補影番,今年我覺得靚過舊年果個,係用利事封整o既,另外特登走去買o2oo郎加上去。

pcdogxx,
今日子聰落樓下玩見到鈞渝,佢一見到子聰係好遠已不停係咁叫陳子聰、陳子聰咁,仲好開心o。你同hongmimio米好忙呢,唔回應都上o黎睇ola
作者: pcdogxx    時間: 08-9-10 03:07

各位,

唔好意思, 呢排真係好忙.. 又要上大陸...  所以冇時間上黎吹水.. 不過我有keep住睇架.. 係冇時間覆者...

中秋節你地會去邊到玩呀??
作者: 天藍    時間: 08-9-10 09:46

626mama,

今日軒軒隻眼好d未? 有時小朋友成日摔眼
入d污漕野眼腫未未定, 昊藍都好鍾意摔
眼都試個眼仔腫, 小心唔好再比軒軒摔眼仔。
協康個到你去唔到真係好可惜, 我總諗住見
下軒軒! 不過, 唔怕日後仲有機會, 我地仲有
好多活動。
你有時間再上來講下你遊船可好唔好玩!?
軒爸做個中秋燈籠好靚呀! 祝你今年獎
個大獎。
昊藍個間學校k1未有功課做, 只係要小朋友
帶中秋節食品回校分享, 同今個星期五要帶
個中秋燈籠返去學校, 學校有中秋活動。

原帖由 626mama 於 08-9-9 14:39 發表
rplyan,

唔洗講對唔主啦,妳快D取消反個電話啦,
唔好咁公開。旻旻冇事就好喇。

希望大家係協康的活動都抽中啦。
聽妳講完音小,更加覺得唔錯,老師越惡越好呀。

天藍,

係呀,星期六決定係去遊船河,協康去唔 ...

作者: 天藍    時間: 08-9-10 10:09

all mama,

halloween 搞活動都好? 去返上次警察遊樂會
都可以, 但上年d食物就真係麻麻地, 但勝在有
地方比d小朋友走來走去玩, 唔知大家仲有無其
他地點好提意?

子聰以家睇緊中醫, 希望早日康復!
子聰有無報到協康"齊齊賀中秋"活動?
如有到時上完英文班可一齊坐車上協康!

pcdogxx,

原來你又北上, 你真係好忙, 你d高級職員
好多trip出, 今次你有無帶定多d cash, 唔
好好似上次咁
協康"齊齊賀中秋"活動你同hongmimi係咪
都有參加呀??? 因我好掛住你地~ ~

hongmimi,

你係咪好忙? 仲未見你出現????
定係公司近排風聲緊???
你同鈞媽唔好係新學校識新朋友,
唔記得我地呀!?

原帖由 ElainAiolia 於 08-9-10 00:23 發表
天藍,
子聰仲有D咳,中醫話因為佢唔識咳D痰出o黎,所以要慢D先好。

Halloween出o黎聚o下都好o咼,但要諗o下去邊而又唔使同人迫,仲要一早要定方案,以防無晒位book場,唔知626mama得唔得閒搞呢

626mama,
軒軒話你知無 ...

作者: 626mama    時間: 08-9-10 14:46

ElainAiolia

「音小」收生冇準則都好丫,人人都有望嗎。

小朋友多數都唔識咳D痰出黎,希望子聰好D好反啦。

Halloween出o黎聚會更係好啦,不過今期我都冇咩
提意,最緊要係搵個落腳地,大家有咩提意???

星期一我帶軒軒反學,8:30等開門,本以為佢
當日有得玩啦,軒軒放學回來我地問軒軒玩左D咩,
佢話老師話佢對鞋咁大對,費事趺襯,叫佢坐係度,
........我聽到有D唔開心,對鞋又未話大到咁呀,
只係多一隻手指位,要人地白白坐了半個鐘。

軒軒話佢放學同坐學車,有個高年級的男仔成
日打佢個頭,排隊上車時,又係咁,話比老師聽,
老師叫佢還手丫嗎,用個書包傘住,用力D打反佢,
唔知係咪真係老師咁教佢,定係佢完全唔還手,
比人打,所以老師咁同佢講。(平時屋企比表姐打,
佢真係完全唔還手,企係度比人打。)

軒軒坐校車見到舊年同學仔"周苡晴",佢好開心,
今朝周苡晴仲問佢,一齊坐好唔好,我問佢點答,
佢死都唔話比我知。軒軒朝朝都係坐校車上單邊
位,第一個位。有小朋友一齊坐去兩個人的位,
好以好d,仲係朋友仔添。大家互相照應。
雖然唔知佢地識唔識。講咩都冇用啦,都唔知軒軒
有冇應誠人地。我都係昨天才知,原來軒軒日日坐
係校車上單邊位,第一個位,又有安全帶,聽落
都唔放心。

軒軒對眼無o野喇,有人教我眼腫可以好反飲涼茶。
我都叫左婆婆遲d煮比佢飲。

軒軒真係好鐘意捽眼,講極都唔聽。

子聰個燈籠比聰爸執埋D手尾仲交埋,
祝妳地拎個獎頂,好以舊年昊藍咁。
作者: 626mama    時間: 08-9-10 14:47

Pcdogxx,

中秋節本來星期六可以一齊去協康玩,而家冇喇。
正日睇怕兩邊走食飯(過節),星期一都未有節目。
妳呢。

hongmimi,

好掛主妳呀,留兩隻字,等我地知妳有上黎丫。

作者: 626mama    時間: 08-9-10 14:47

天藍

軒軒隻眼退左冇退瞳喇,捽眼捽得好大力嫁,
我都怕左佢,又叫唔聽。

協康我去唔到,我都確得好可惜,我都好想可,
為有等下次見喇。

好,我去完遊船可,上來話比大家聽,我問緊同事,
我想去沙灘"麼"蜆,唔知得唔得,我上網睇,
下午3:25分開始水退,我上次全程都係船上,真係
好悶,佢地都有去沙灘玩,我地冇去,見軒軒仲細,
落左去又唔知幾時可以上船。今年想落船行下。

軒爸做個中秋燈籠都好普通,個獎同我地仲有好遠呢。

昊藍要小朋友帶中秋節食品回校分享,聽落都好開心,
又係星期五學校有中秋活動,我見仲有兩個小朋友
學校都係星期五興祝。
作者: 天藍    時間: 08-9-10 17:20

626mama,

昊藍都好似軒軒咁好鍾意捽眼,
我見一次話一次, 同我同工人
姐姐吩咐見仔仔捽眼要話"唔
可以"以家話得多好好多, 你
記得同婆婆講下留意下軒軒
有無捽眼, 如有真係要話下,
因以家紅眼症都高峰期, 我
都怕成日捽眼有菌會染到紅
眼症就大件事啦!
昊藍以家坐校車都有個高班同
學試個拍佢個頭, 但學校校車
姨姨都好好見到都會話, 我諗
小朋友百厭, 都係無心, 如太
過份就要同學校or校車姨姨,
叔叔講番, 留意返~
我覺得老師唔會教小朋友打番
佢o黎d說話, 因以家好多野都
透明度好高, 如老師真係教小
朋友咁做揚出去, 佢地都幾
麻煩, 雖然以家昊藍以家唔係
到讀, 但以前照我觀察"宏福"
d老師係品德上都好好, 照計
唔會咁講, 你再問下仔仔先,
會唔會係其他車上同學仔咁
講, 而唔係老師咁講呢???
祝軒軒隻眼仔早日消腫! 身體健康!

quote]原帖由 626mama 於 08-9-10 14:47 發表
天藍

軒軒隻眼退左冇退瞳喇,捽眼捽得好大力嫁,
我都怕左佢,又叫唔聽。

協康我去唔到,我都確得好可惜,我都好想可,
為有等下次見喇。

好,我去完遊船可,上來話比大家聽,我問緊同事,
我想去沙灘"麼"蜆,唔知得唔得,我上網睇,
下午3 ... [/quote]
作者: hongmimi    時間: 08-9-11 11:08

呵呵...知道有人掛住我,個心好甜

原帖由 626mama 於 08-9-10 14:47 發表
hongmimi,

好掛主妳呀,留兩隻字,等我地知妳有上黎丫。 ...

作者: hongmimi    時間: 08-9-11 11:13

係呀! 公司近排風聲緊嘛~ 老闆仲日日捉人遲到~ 唉! 搵食艱難...

自從bk轉左d野後,我都係時上到時上唔到,好多時出怪獸字添~ 搞到我無乜心機上黎~ 真係唔好意思喇~

協康會既齊齊賀中秋我會出席呀~ 跟著番婆婆到做節~

哈哈~ 真係無乜識過新朋友,邊有我地幾個咁好感情呀...我靠pcdogxx咋~ 佢識人多d...嘻嘻~~

原帖由 天藍 於 08-9-10 10:09 發表
hongmimi,
你係咪好忙? 仲未見你出現????
定係公司近排風聲緊???
你同鈞媽唔好係新學校識新朋友,
唔記得我地呀!?...

作者: 天藍    時間: 08-9-11 11:37

hongmimi,

你終於出現啦! 好開心呀!
星期六我同昊藍都會去協康個活動,
到時匡匡同昊藍又可一齊玩啦!
原來你公司風聲緊, 咁搵食緊要, 風
聲無咁緊先再上來, 我地唔會唔記得
你o架! 有乜都會預埋你個份!
我地halloween諗住想搞活動出來聚
下, 係地點方面你有無乜好提意???
你有pcdogxx識咁多朋友, 都唔錯,
可係交流下學校d料。
我好感動你話同我地感情都係最好,
真係好開心~ 又感動

rplyan,

旻旻好d未呀??? 仲有無燒呀???
祝身體健康!!!

原帖由 hongmimi 於 08-9-11 11:13 發表
係呀! 公司近排風聲緊嘛~ 老闆仲日日捉人遲到~ 唉! 搵食艱難...

自從bk轉左d野後,我都係時上到時上唔到,好多時出怪獸字添~ 搞到我無乜心機上黎~ 真係唔好意思喇~

協康會既齊齊賀中秋我會出席呀~ 跟著番婆婆到做節~

...

作者: hongmimi    時間: 08-9-11 11:37

匡爸打俾我時我都聽到佢地三個玩到哇哇叫~ 匡爸咁大意無帶遮,妳唔好借俾佢啫~ 罰佢淋下雨~ 父債子一齊還,哈哈哈~

有心,佢地無冷親,等細雨時行都係幾步路,跟著我係荃灣廣場join佢地咯~

係囉~ 匡匡咁岩頂左子聰個位,其實初時我揀補堂時老師叫我補10點果堂架~ 我想匡匡有機會同子聰&昊藍一齊上堂所以專登轉妳地果堂,點知後尾妳又咁岩上唔到~

原帖由 ElainAiolia 於 08-9-8 16:16 發表
hongmimi,
星期六,匡匡同匡爸有無冷親呀?果日原來匡匡頂o左子聰個位補堂,佢o地無帶遮,我叫佢o地攞住我o地把遮用住先,佢o地又話唔使,冒住雨行去荃灣廣場,真担 ...

作者: hongmimi    時間: 08-9-11 11:43

rplyan,
旻旻而家點呀? 係咪已經好番呢? 見到妳擔心到喊,都鄧妳心痛
作者: 天藍    時間: 08-9-11 11:44

hongmimi,

我工人話個日佢地3個玩得好開心,
話匡匡幅畫畫得好過昊藍, 匡匡真
係叻仔, 上畫班咁快畫得咁好~
我去到生活xx匡匡已同匡爸走,
只見到ElainAiolai, 有d失望見唔
到匡匡, 不過, 今個星期六又可見
面, 好開心~

原帖由 hongmimi 於 08-9-11 11:37 發表
匡爸打俾我時我都聽到佢地三個玩到哇哇叫~ 匡爸咁大意無帶遮,妳唔好借俾佢啫~ 罰佢淋下雨~ 父債子一齊還,哈哈哈~

有心,佢地無冷親,等細雨時行都係幾步路,跟著我係荃灣廣場join佢地咯~

係囉~ 匡匡咁岩頂左子聰個位,其實 ...

作者: hongmimi    時間: 08-9-11 11:53

天藍,
好野~ 今個星期六匡匡可以同昊藍見面一齊玩喇~ 仲有鈞渝,我諗佢都會出席~

多謝妳地呀~ 我知妳地唔會唔記得我既~ halloween搞活動我一定出黎~

我真係咁覺得架~ 我地小朋友雖然唔係一齊讀書(匡匡同昊藍兩次都做唔成同校同學~),但我地個個既感情都好好呀~ 當我見到我地既小朋友佢地就算好耐無見到都好投契,一見到就好開心咁,玩到卡卡笑、賓賓跳時,我更覺得我地大人細路都好夾~
作者: hongmimi    時間: 08-9-11 12:02

唏! 梗係唔係啦~ 有機會俾妳睇下匡匡本畫簿,ms tse話佢每次初時畫得ok,後尾上色時就無心機亂油。唔知係咪補堂個日匡匡唔熟ms lam唔敢亂黎,加上果日畫既少、用膠漿貼既多,所以先ok咋,ms lam都俾左匡匡幾高分,全部都有b+或b-,係咁耐以黎最高分~ 哈哈~

原帖由 天藍 於 08-9-11 11:44 發表
hongmimi,
我工人話個日佢地3個玩得好開心,
話匡匡幅畫畫得好過昊藍, 匡匡真
係叻仔, 上畫班咁快畫得咁好~
我去到生活xx匡匡已同匡爸走,
只見到ElainAiolai, 有d失望見唔
到匡匡, 不過, 今個星期六又可見
面, 好開心~

作者: 天藍    時間: 08-9-11 12:07

hongmimi,

雖然昊藍同匡匡, 做唔成同學, 但佢地一見面
好friend, 令到我都好開心, 同埋同子聰, 鈞渝,
軒軒, 旻旻....都玩得好開心, 正如你所講我地
真係好夾, 小朋友玩得開心, 媽咪們吹水又吹得
開心, 我地咁夾真係要一直保持聯絡~
做唔成同學仔, 做好朋友都好好呀!
Halloween活動你地想去番警察會? 定係有
其他地點提意下???

原帖由 hongmimi 於 08-9-11 11:53 發表
天藍,
好野~ 今個星期六匡匡可以同昊藍見面一齊玩喇~ 仲有鈞渝,我諗佢都會出席~

多謝妳地呀~ 我知妳地唔會唔記得我既~ halloween搞活動我一定出黎~

我真係咁覺得架~ 我地小朋友雖然唔係一齊讀書(匡匡同昊藍兩次都做 ...

作者: 天藍    時間: 08-9-11 12:18

hongmimi,

Ms lam比分係咪手鬆個ms tse, 因之前昊藍初初
上畫班, 又係有次補堂上ms tse堂, 個日昊藍好唔
專心, 最後落堂全部都係c得一個b, 但ms lam堂好
多時我發覺都係手鬆d, 次次都有b, 有兩次有a, 真
係我個百厭仔有a我都出奇!!!???
下次有機會大家交換下畫簿睇, 睇下大家既作品,
如你想以家睇昊藍既作品, 你可上昊藍個blog,
我都post上去~

原帖由 hongmimi 於 08-9-11 12:02 發表
唏! 梗係唔係啦~ 有機會俾妳睇下匡匡本畫簿,ms tse話佢每次初時畫得ok,後尾上色時就無心機亂油。唔知係咪補堂個日匡匡唔熟ms lam唔敢亂黎,加上果日畫既少、用膠漿貼既多,所以先ok咋,ms lam都俾左匡匡幾高分,全部都有b+或b- ...

作者: rplyan    時間: 08-9-11 13:24

hongmimi,

多謝你, 旻旻好好多啦.

原帖由 hongmimi 於 08-9-11 11:43 發表
rplyan,
旻旻而家點呀? 係咪已經好番呢? 見到妳擔心到喊,都鄧妳心痛

作者: 626mama    時間: 08-9-11 14:09

天藍,

我都確覺得老師唔會教小朋友打番
人,冇理由咁教人。
但係軒軒又講得以層層,成個故
事原原整整咁講得反出來,
佢講得出邊個老師叫佢打反人,
不過費事打出來。---我都係信唔信之間。
任何事情,唔係襯眼見都信唔晒。
一來又唔知前因後果呢。
作者: 626mama    時間: 08-9-11 14:09

hongmimi,

風緊...小心d呀。

我都係bk轉左d野後,我都係時上到時上唔到,
而家次次都係舊在前,改極都改唔到,好煩。

pcdogxx 佢識人多d新友朋,唔好唔記得我地呀。
有時間都要過反黎呀,知道嗎。

妳地就好啦,今個星期六大人小朋友又可以見喇。

我都有同感,我地個個既感情都好好,
小朋友又夾得來玩,真係難得,要好好珍惜。
亦都感覺到,大家比個個心來交朋友。
作者: 626mama    時間: 08-9-11 14:23

天藍,

Halloween真係冇靈感,去邊攪咩好呢。

hongmimi,天藍,

妳地兩個唔好私低下交換畫簿睇啦,
我地好想睇呀,分享下丫...雖然我
冇得比番妳地睇。

講開睇,上次白石d相仲未睇到,因為軒爸
帶左部新相機去,張卡同平時唔同,
要買讀卡機,買了又唔岩位,整唔到個電腦度,
個位唔岩...唉,我費事吹佢,等佢慢慢攪
作者: 天藍    時間: 08-9-11 15:11

626mama,

halloween都唔知去邊, 因實會好多人,
我問下d friends有乜好介紹先, 再同
大家報告下!!!
d相你整好先send比我地, 唔好心急,
整好慢慢先send比我地。

原帖由 626mama 於 08-9-11 14:23 發表
天藍,

Halloween真係冇靈感,去邊攪咩好呢。

hongmimi,天藍,

妳地兩個唔好私低下交換畫簿睇啦,
我地好想睇呀,分享下丫...雖然我
冇得比番妳地睇。

講開睇,上次白石d相仲未睇到,因為軒爸
帶左部新相機去,張卡同平時唔同 ...

作者: 626mama    時間: 08-9-11 15:47

天藍,

咁拜託妳喇。唔該晒。

原帖由 天藍 於 08-9-11 03:11 PM 發表
626mama,

halloween都唔知去邊, 因實會好多人,
我問下d friends有乜好介紹先, 再同
大家報告下!!!
d相你整好先send比我地, 唔好心急,
整好慢慢先send比我地。

...

作者: 天藍    時間: 08-9-11 16:26

626mama,

嘩~比個重任我去做, 我去打探下有乜好
地點去聚腳先~
你地有無好提意???

原帖由 626mama 於 08-9-11 15:47 發表
天藍,

咁拜託妳喇。唔該晒。

作者: pcdogxx    時間: 08-9-11 17:17

各位,
唉... 我唔醒目攪到鈞渝有少少唔開心呀..

事源:學校張通告淨係話8號帶個燈籠返去, 冇話要自己做... 我心諗真係好喇.. 唔使煩... 尋日朝諗諗下其實佢會唔會暗示叫我地親子DIY呢...
結果尋日接佢放學, 見到大門入口掛晒d DIY 燈籠係度.. 鈞渝放學同我講.. 老師掛d燈籠上去呀.. 點解冇我果個既 (果陣個樣有d唔開心)? 我當時覺得好內疚... 點解唔同佢整個呢... 所以下次學校唔講, 我地都盡量DIY俾佢..

我當時同佢講..  對唔住呀.. 媽咪懶冇幫你整...  下次同你一齊整返個靚靚既.. 佢先開心返d...  

我成日覺得佢仲矇下矇下咁..  佢當時咁講真係嚇左我一跳... 原來佢都識呢d野架.. 我以後真係要小心d先得...

不過匡匡都係買現成既...   唔知佢有冇同Hongmimi講呢..  嘻嘻..
作者: pcdogxx    時間: 08-9-11 17:30

各位,

你地會唔會考慮去小欖BBQ, 我覺得果度好過警察會好多.. 同埋出面有個沙灘都幾好...  仲有得BBQ...  環境唔錯....

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5