教育王國

標題: 2008-2009 Kent Road K1C 同學仔 [打印本頁]

作者: keroro_him    時間: 08-8-28 23:08     標題: 2008-2009 Kent Road K1C 同學仔

之前在舊 Babykingdom Forum 內 的標題 在新的教育王國 Forum 內不見了,所以重新加入,希望各位 2008-2009 年度 K1C 的家長可以在此分享孩子的生活點滴。
作者: June05_Mami    時間: 08-8-29 21:56

Hello,

My son also in K1C. Did you go to Orientation today? Do you feel strange of the class room? According to Ms Chong, they have 32 childs in this class and seems the classroom is quite small and the classroom also can be go through from other class. Do you know this before?

June o5 Mami
作者: candypoon    時間: 08-8-30 00:31

囝囝都係 K1C ar, 多多指教
課室通課室就一向都知的,但實際地方真係幾細吓,我都覺得一班32人真係多咗 d
原帖由 June05_Mami 於 08-8-29 21:56 發表
Hello,

My son also in K1C. Did you go to Orientation today? Do you feel strange of the class room? According to Ms Chong, they have 32 childs in this class and seems the classroom is quite small and  ...

作者: keroro_him    時間: 08-8-30 15:31     標題: 回覆 # 的文章

係就就大班D,不過師生比例符合教育局要求。 仲有係聽上年K1C家長講,開學初期有多一個老師幫手,所以都可以放心。另外莊老師比我的印象很有經驗及做事仔細,我坐在一邊聽到歐老師及另外三位老師對話,說莊老師簡介課程有點超時,其中一位老師說莊老師做事愛仔細,我聽到後都有一點同感,因為K1D的簡介會比K1C早很多完。
作者: candypoon    時間: 08-8-31 16:18

ha ha, 我記唔起 miss chong 外果位 miss 姓乜,原來係 Miss Au,真係唔該晒
Miss Chong 講嘢真係幾詳細 ar
原帖由 keroro_him 於 08-8-30 15:31 發表
係就就大班D,不過師生比例符合教育局要求。 仲有係聽上年K1C家長講,開學初期有多一個老師幫手,所以都可以放心。另外莊老師比我的印象很有經驗及做事仔細,我坐在一邊聽到歐老師及另外三位老師對話,說莊老師簡介課程有點超 ...

作者: wasyinyin    時間: 08-8-31 20:56

Hi 各位媽媽,

我囝都係K1C. 唔知有無同學仔orientation o個日係九點半呢? 如果有. 大慨可以知係邊個.

想再confirm. 雨褸係唔係陰天先帶而落緊雨就著定坐校車? 因為未有書, 帶齊所有嘢書包都好迫. 因為男仔仲要帶定條面褲驚尿濕. 如果帶埋雨褸真係好迫爆.

仲有條PE褲好細條都幾短
作者: keroro_him    時間: 08-9-2 23:50

今日囝囝話莊老師讚同學仔乖送了每位同學一張小熊維尼記事貼,小朋友真易滿足!
作者: June05_Mami    時間: 08-9-3 13:45

Hi all,

Regarding the classroom, I have double checked and KV said the door inside would not open during class and only use it for parents to pick up their child. Size of classroom, after seeing the way they put the table for 32 kids, seems okay.

Did you all ask your son what did they do this two days? I asked my son and he said watching TV yesterday (Noddy and Hello Kitty) and also today (another cartoon that I don't know the name). So strange? Not sure if other classes also the same.
作者: wasyinyin    時間: 08-9-3 16:33

Hi all,

今日係唔係睇Barney? 我囝仲話Miss Chong叫佢地伏低o係枱就會有叻字. 係唔係想佢地定定地?
作者: candypoon    時間: 08-9-3 19:16

係呀,囝囝尋日都係同我講在學校睇電視及老師講故事 woo, 今日冇問

作者: keroro_him    時間: 08-9-3 19:59

子謙都話有睇Barney,而他今晚晚上的遊戲是扮老師,拿着指棍左指右指,這是電視、這是....... etc.

原帖由 candypoon 於 08-9-3 19:16 發表
係呀,囝囝尋日都係同我講在學校睇電視及老師講故事 woo, 今日冇問

作者: June05_Mami    時間: 08-9-3 21:54

Hi all,

I see, that's why my son also say he sleep during class.........

Dear Mother,

Do you know if it is usual to watch TV in school? I can't imagine that they go to school for watching TV as such a famous academic school. Any of you know if they will continue to watch TV everyday?? Hope to hear some more information as I am quite wonder.

JUne05_mami
作者: wasyinyin    時間: 08-9-4 09:34

June05_Mami,

相信因為初初係適應期. 希望小朋友起碼唔喊同盡量投入. 所以學校都係比d DVD佢地睇. 開開心心咁慢慢適應先.

原帖由 June05_Mami 於 08-9-3 21:54 發表
Hi all,

I see, that's why my son also say he sleep during class.........

Dear Mother,

Do you know if it is usual to watch TV in school? I can't imagine that they go to school for watching TV as su ...

作者: 2個BB的媽媽    時間: 08-9-4 15:22     標題: 回覆 # 的文章

Hi all moms,

我見亞囡好鍾意呢間學校, 問佢鍾意呢間定係以前nursery個間, 佢話"根德園"喎, 原來返學有電視睇, 等我今晚問吓佢先
作者: June05_Mami    時間: 08-9-4 16:09     標題: 回覆 # 的文章

Yes, I also hope so. But, you are right, my boy also very happy everyday after school. Hope everything okay la. Thank you. Let's keep sharing!
作者: keroro_him    時間: 08-9-4 21:58

今日問子謙體育堂做甚麽,他說玩奧運接力 ,又放D玩具落地排咗條路,然後話這是入口,那是出口 ,問他邊個教,他說 Miss Chong ,又話上堂聽故事 ,都唔知係真或是他自己作的故事
作者: candypoon    時間: 08-9-5 09:22

子謙的表達能力好強 woo, 叻叻!
我個囝問佢今日在學校做乜,佢答到唔清唔楚 ga
好在有子謙報料 jar
原帖由 keroro_him 於 08-9-4 21:58 發表
今日問子謙體育堂做甚麽,他說玩奧運接力 ,又放D玩具落地排咗條路,然後話這是入口,那是出口 ,問他邊個教,他說 Miss Chong ,又話上堂聽故事 ,都唔知係真或是他自己作的故事 ...

作者: keroro_him    時間: 08-9-5 13:31

阿囝講嘢有時會自己作故事 ,所以我都唔知係真

原帖由 candypoon 於 08-9-5 09:22 發表
子謙的表達能力好強 woo, 叻叻!
我個囝問佢今日在學校做乜,佢答到唔清唔楚 ga
好在有子謙報料 jar

作者: wasyinyin    時間: 08-9-5 23:13

我有問我囝有無玩子謙的活動. 佢好似好堅持咁話無呀 只講今日睇關於飛機電視. 又話將櫈搬向前(意思對住電視.) 又話餵魚. 問佢比咩魚食. 佢話綠色同啡色魚糧. 又話體育堂玩滑梯. 不過我囝都好多時亂講. 時空又會交錯. 今日, 昨日都攪唔清.

又話自己係蘋果組. 仲有鮮橙組同士多啤梨組. 問佢有幾多張枱. 佢話3張. 我估要多d家長交流先砌出真相. 依家都好困難

原帖由 keroro_him 於 08-9-4 21:58 發表
今日問子謙體育堂做甚麽,他說玩奧運接力 ,又放D玩具落地排咗條路,然後話這是入口,那是出口 ,問他邊個教,他說 Miss Chong ,又話上堂聽故事 ,都唔知係真或是他自己作的故事 ...

作者: candypoon    時間: 08-9-5 23:26

咁學禮話佢自己係士多啤梨組,應該冇講錯 woo
事實真係3張長枱 ga, 星期二我跟埋囝囝入課室所以親眼見倒
作者: keroro_him    時間: 08-9-6 00:10

子謙話自己係橙組。 在課室牆上的壁報版貼有幾張不同顏色的小熊維尼告示貼,下面仲貼咗小朋友的相,可能老師真的將小朋友分成不同的組別。

你可以睇吓第3,4,5及6張相
http://hk.myblog.yahoo.com/samtungmk/article?mid=5468

原帖由 wasyinyin 於 08-9-5 23:13 發表
我有問我囝有無玩子謙的活動. 佢好似好堅持咁話無呀 只講今日睇關於飛機電視. 又話將櫈搬向前(意思對住電視.) 又話餵魚. 問佢比咩魚食. 佢話綠色同啡色魚糧. 又話體育堂玩滑梯. 不過我囝都好多時亂講. 時空又 ...

作者: chingchingb.ma    時間: 08-9-6 09:01

第一日返學有咁嘅表現已經好好喇!

原來舊年K1C嘅老師最終係會編咗去教第二班,不過Miss Chong及Miss Au都好nice嘅。Miss Au係彈琴教音樂課,舊年都有教我囡,今年咁啱亦係跟亞囡school bus。

原帖由 keroro_him 於 08-9-6 00:10 發表
子謙話自己係橙組。 在課室牆上的壁報版貼有幾張不同顏色的小熊維尼告示貼,下面仲貼咗小朋友的相,可能老師真的將小朋友分成不同的組別。

file:///H:/DOCUME%7E1/Sam/LOCALS%7E1/Temp/moz-screenshot-6.jpg你可以睇吓 ...

作者: 2個BB的媽媽    時間: 08-9-6 11:15     標題: 回覆 # 的文章

hi all moms,

我個囡都有提話餵魚喎, 仲話比一粒粒好細粒魚糧(唔識講魚糧)比啲魚食, 我仲叫佢唔好自己吃咗, 係比魚吃架....有話出playground玩滑梯, 我叫佢要守秩序呀, 要排隊呀, 聽你地講可能係真喎

至於話分組, 我又無聽佢提過, 等我再問吓佢先

作者: keroro_him    時間: 08-9-7 11:11

子謙今日媽媽講自己係鮮橙組 ,有無其他鮮橙組員呀
作者: AS1210    時間: 08-9-8 10:10

Hi,

我仔 K1J (pm), 同K1C (am) 同一班房, 同係 Miss Au and Miss Chong 做班主任.  我仔都有提老師講 "奧運"喎, 但就無講詳情啦!
作者: 2個BB的媽媽    時間: 08-9-8 12:23     標題: 回覆 # 的文章

我問咗亞囡佢話係蘋果組, 我仲問佢其他有咩組, 佢話有橙同士多啤利, 佢都算識得講返出來, 但要我主動問佢先, 佢先會答我, 歡迎其他媽咪繼續報料..........
作者: wasyinyin    時間: 08-9-8 15:54

咦, 我囝都係蘋果組. 終於搵到同組同學仔. 我地依班唔多爸爸媽媽一齊傾. 來來去去只有4-5個. 我以為都無同組. 不過小朋友應該唔識對方. 因為都唔可以傾計

原帖由 2個BB的媽媽 於 08-9-8 12:23 發表
我問咗亞囡佢話係蘋果組, 我仲問佢其他有咩組, 佢話有橙同士多啤利, 佢都算識得講返出來, 但要我主動問佢先, 佢先會答我, 歡迎其他媽咪繼續報料.......... ...

作者: wasyinyin    時間: 08-9-8 15:59

Hi all,

今日活動係唔係....

1) 睇汽車卡通
2) 聽白兔仔故事
3) 玩木橋 ( 其實唔知有無玩,  因為囝囝有講咩欄杆搖搖o下, 但又話Miss Chong話因為趕住放學, 下星期一再玩....) 究竟木橋係咩來呢?
作者: keroro_him    時間: 08-9-8 22:08

今日活動真係有過木橋 (子謙好肯定咁話 ),仲有玩滑梯,小朋友要排隊

唔知係唔係錯覺 ,返咗一星期學,子謙認字好似叻咗D ,仲係塊畫板自己寫英文字“H”及“B” ,他以前從未寫過,連爸爸媽媽都唔知他識寫

原帖由 wasyinyin 於 08-9-8 15:59 發表
Hi all,

今日活動係唔係....

1) 睇汽車卡通
2) 聽白兔仔故事
3) 玩木橋 ( 其實唔知有無玩,  因為囝囝有講咩欄杆搖搖o下, 但又話Miss Chong話因為趕住放學, 下星期一再玩....) 究竟木橋係咩來呢? ...

作者: June05_Mami    時間: 08-9-8 23:03

Wow,

So funny, great to hear some more information about their class. My son - Isaac also said they fed fishes but did not tell me about grouping. I will ask on tomorrow. But, he told me about Cat, seems telling me Cat eat Fish?? Any of your kid tells about this? They also play slide today.

Want to hear more sharing from you all.

Isaac Mami
作者: wasyinyin    時間: 08-9-9 09:54

原來有玩木橋. 係唔係平衡木? 我問囝囝係唔係好似 the little gym o個d平衡木咁. 佢又話係呀!係呀!

子謙咁叻識寫字 ,  學校咁快就會教?

我無聽囝囝講寫字之類. 我打聽一o下先.

原帖由 keroro_him 於 08-9-8 22:08 發表
今日活動真係有過木橋 (子謙好肯定咁話 ),仲有玩滑梯,小朋友要排隊

唔知係唔係錯覺 ,返咗一星期學,子謙認字好似叻咗D ,仲係塊畫板自己寫英文字“H”及“B” ,他以前從未寫過, ...

作者: 2個BB的媽媽    時間: 08-9-9 10:55     標題: 回覆 # 的文章

Hi wasyinyin,

你個囝囝又係蘋果組, 佢叫咩名呀? 我個囡叫陳智恩(英文名: Athena)...等我話比亞囡聽, 睇佢識唔識, 可能坐係隔離喎...

你地小朋友好叻叻呀, 識講咁多學校野比你地知, 不過好彩有你地報料, 等我可以返去八吓先
作者: June05_Mami    時間: 08-9-9 14:18     標題: 回覆 # 的文章

Hi 子謙 mami,

My son also in Orange Group, his name is Isaac, I will ask him tonight if he remember the name of 子謙. Maybe I can even show the photo of 子謙 and see if he remember!! But your son can tell you so many things, Isaac did not tell me only if I ask but still not telling me all. He said he was singing today. Maybe 子謙 can share more with us?
作者: keroro_him    時間: 08-9-10 00:22

Hi 各位家長

我係子謙爸爸,子謙媽媽因為要照顧弟弟子睿,所以沒太多時間上 Forum 分享,所以多數由爸爸代筆 。 今日子謙話 Miss Chong 無比糖他食,但問清楚其實係今日沒派糖。 子謙仲話今日唱咗 London Bridge is falling down ,eye ear mouth and nose. 另外子謙話坐他身旁的同學姓『龍』,都唔知有無喱個人?

原帖由 June05_Mami 於 08-9-9 14:18 發表
Hi 子謙 mami,

My son also in Orange Group, his name is Isaac, I will ask him tonight if he remember the name of 子謙. Maybe I can even show the photo of 子謙 and see if he remember!! But your son  ...

作者: candypoon    時間: 08-9-10 11:17

好煩惱,學禮開學後咁多日都唔肯午睡,到我放工返到去屋企,佢已經玩到好攰好攰了,我擔心到佢有功課/習作時,我番屋企先同佢睇功課會太遲,因為佢已經好眼訓及不在狀態, 點算好ar
早知佢唔肯午睡就選下午班好過 la

作者: wasyinyin    時間: 08-9-10 16:04

Hi 2個BB的媽媽,

你個login name好長. 可唔可以叫你智恩媽呢?

我囝叫顏守賢. 英文名係Brandon. 我有問Brandon有無同組同學叫陳智恩. 佢話有. 我再特登問佢男孩子定女孩子. 佢話女孩子同扎辮架. 請問係唔係? 因為Brandon有時都唔可靠架.

原帖由 2個BB的媽媽 於 08-9-9 10:55 發表

你個囝囝又係蘋果組, 佢叫咩名呀? 我個囡叫陳智恩(英文名: Athena)...等我話比亞囡聽, 睇佢識唔識, 可能坐係隔離喎...

你地小朋友好叻叻呀, 識講咁多學校野比你地知, 不過好彩有你地報料, 等我可以 ...

作者: wasyinyin    時間: 08-9-10 16:12

Hi All,

今日講出5位同學名.

有姓....朱,余,劉 x 兩位 (搭綠車),張

今日睇Noddy. Miss Au彈琴唱小小世界, 無餵魚, 今日無小禮物......再無其他啦.

昨日講故事係"兒童樂園"同睇hello kitty卡通? 有個花花貼紙.
作者: wasyinyin    時間: 08-9-10 16:22

唔好煩惱住. 可能學禮暫時時間上未適應. 而且下星期開始正式時間. 可能會攰過依家. 或者到時肯瞓都唔定呢.

原帖由 candypoon 於 08-9-10 11:17 發表
好煩惱,學禮開學後咁多日都唔肯午睡,到我放工返到去屋企,佢已經玩到好攰好攰了,我擔心到佢有功課/習作時,我番屋企先同佢睇功課會太遲,因為佢已經好眼訓及不在狀態, 點算好ar
早知佢唔肯午睡就選下午班好過  ...

作者: candypoon    時間: 08-9-10 17:02

希望佢過多一排會乖乖哋午睡 la
囝囝以前返開全日 N1,at school 日日都會訓架, 依家下午番咗屋企就掛住玩唔肯訓 lor
值得安慰的係佢每一日都一早起身好開心咁返學,佢真係好中意根德園,總算搵啱咗學校   
原帖由 wasyinyin 於 08-9-10 16:22 發表
唔好煩惱住. 可能學禮暫時時間上未適應. 而且下星期開始正式時間. 可能會攰過依家. 或者到時肯瞓都唔定呢.

作者: 2個BB的媽媽    時間: 08-9-11 10:47

好呀...一於叫我智恩媽....你個囝囝好叻叻呀 , 姐姐每天都幫亞囡扎瓣瓣架, 等我放工問亞囡記唔記得邊個顏守賢先 .
我都發現亞囡好喜歡返根德園 , 之前返nursery時佢時常話唔返學, 但呢間佢肯乖乖起身, 上校車又同我同daddy "say goodbye",  呢樣野係我地意想不到的 , 唔通真係大個女

Cheers,
Angela

原帖由 wasyinyin 於 08-9-10 16:04 發表
Hi 2個BB的媽媽,

你個login name好長. 可唔可以叫你智恩媽呢?

我囝叫顏守賢. 英文名係Brandon. 我有問Brandon有無同組同學叫陳智恩. 佢話有. 我再特登問佢男孩子定女孩子. 佢話女孩子同扎辮架. 請問係唔 ...

作者: CrystalSo    時間: 08-9-17 00:25

Ryan 都係Strawberry Group , 坐學禮對面,又認得子謙。多謝各位平日的分享。
作者: candypoon    時間: 08-9-17 10:47

咁啱"學禮"又係叫 Ryan 又係士多啤梨組 woo, ha ha
學禮尋日有 d 唔舒服冇返學, 唔知尋日教咗乜呢?
原帖由 CrystalSo 於 08-9-17 00:25 發表
Ryan 都係Strawberry Group , 坐學禮對面,又認得子謙。多謝各位平日的分享。

作者: keroro_him    時間: 08-9-17 13:13

Hi ! 大家好。 子謙上星期病咗,今個星期二才返學,想問吓本圖書是否已教完

原帖由 CrystalSo 於 08-9-17 00:25 發表

作者: wasyinyin    時間: 08-9-17 15:08

我都有疑問. 最奇昨日派書返來問Brandon今日駛唔駛帶返學. 佢話唔駛, 留係屋企. 但我唔放心. 薄薄一本書都係帶. 萬一其實要帶而佢無帶都怕佢喊

今日再問有無教本書, 駛唔駛帶. 又話要帶, 有教本書 問佢可唔可以貼貼紙. 佢又話明日先貼.

原帖由 keroro_him 於 08-9-17 13:13 發表
Hi ! 大家好。 子謙上星期病咗,今個星期二才返學,想問吓本圖書是否已教完

作者: candypoon    時間: 08-9-17 15:11

本書係星期二先派架, 因為學禮只係星期二冇返學,可能 Miss Chong 今日會派番俾學禮呱
原帖由 keroro_him 於 08-9-17 13:13 發表

作者: wasyinyin    時間: 08-9-17 15:12

老師有教小朋友揸筆. 放假前Brandon做比我睇. 手指公同食指打開. 話好似個"tick"字咁. 然後揸筆. 跟住講"開始畫, 唔好畫落枱, 唔好畫落筆籃度".
作者: candypoon    時間: 08-9-17 22:21

經我一番追問學禮,本書應該是教了四頁,去到遊樂場果頁

作者: CrystalSo    時間: 08-9-17 22:58

Ryan上星期已提過森林幼稚園及當中的動物,這是莊老師說的故事。我猜想已到第8頁,因他認得“課室”這個字,但“活動角”就不知道。
他突然又唱:手指公 手指公 送比K One C(以上內容純屬是但噏)
作者: candypoon    時間: 08-9-17 23:22

係呀, 但上星期都未派書 woo, miss chong 講過開始教果日就會派果本書俾小朋友帶回家架,當然我個仔講嘢都仲係唔清唔楚 ga
原帖由 CrystalSo 於 08-9-17 22:58 發表
Ryan上星期已提過森林幼稚園及當中的動物,這是莊老師說的故事。我猜想已到第8頁,因他認得“課室”這個字,但“活動角”就不知道。
他突然又唱:手指公 手指公 送比K One C(以上內容純屬是但噏) ...

作者: keroro_him    時間: 08-9-18 00:14

子謙病好之後好似得咗遺忘症咁,問他在學校做過甚麼,Miss Chong 及 Miss Au 講過甚麼,他都會想一想然後話:『我唔記得咗?』

原帖由 candypoon 於 08-9-17 23:22 發表
係呀, 但上星期都未派書 woo, miss chong 講過開始教果日就會派果本書俾小朋友帶回家架,當然我個仔講嘢都仲係唔清唔楚 ga

作者: 2個BB的媽媽    時間: 08-9-18 10:30     標題: 回覆 # 的文章

原來有咁多小朋友唔舒服無返學, 我囡囡由上星期五已無返學, 有少少傷風和咳, 放假以為佢好番啦, 到星期一又有咳, 所以星期二又無返學, 昨天先比佢返學, 見到書本多了一本書, 問佢都唔知乜, 但亞囡好有興趣打開書來睇

我問亞囡有邊個邊個同學仔, 亞囡識得顏守賢同子謙喎, 我問佢先肯講

Cheers,
Angela
作者: candypoon    時間: 08-9-18 10:35

我想問吓個"名牌"是否一定要掛住架?
真係好唔中意個名牌又長又難扣,仲鉤到d校務走晒線,囝囝都成日唔肯掛住個牌 ar
作者: wasyinyin    時間: 08-9-19 21:36

哈哈. 唔好話子謙. 連Brandon都好似正常返學時間後. 一樣好似無上過堂咁. 答唔出做過d咩. 唔知遊緊魂定發生咩事呢. 係唔係老師已經教識佢地 ?

原帖由 keroro_him 於 08-9-18 00:14 發表
子謙病好之後好似得咗遺忘症咁,問他在學校做過甚麼,Miss Chong 及 Miss Au 講過甚麼,他都會想一想然後話:『我唔記得咗?』

作者: wasyinyin    時間: 08-9-19 21:42

智恩媽,

智恩都記得Brandon喇

Brandon好似無上堂咁. 三個幾鐘究竟教d咩呢? 佢講唔出. 只係做過體操比我睇.

今日同我講有同學仔係蘋果組叫"子淵" (音類似). 我問男孩子定女孩子. 佢話唔知 問佢著裙定著褲. 佢話著裙褲

原帖由 2個BB的媽媽 於 08-9-18 10:30 發表

原來有咁多小朋友唔舒服無返學, 我囡囡由上星期五已無返學, 有少少傷風和咳, 放假以為佢好番啦, 到星期一又有咳, 所以星期二又無返學, 昨天先比佢返學, 見到書本多了一本書, 問佢都唔知乜, 但亞囡好有 ...

作者: wasyinyin    時間: 08-9-19 21:45

要掛架. 知道咩班同咩校車. 好認d呀.

件衫真係扣到有孔喇. 而且都唔輕. 掛到聚哂件衫. 點扣都唔靚

原帖由 candypoon 於 08-9-18 10:35 發表
我想問吓個"名牌"是否一定要掛住架?
真係好唔中意個名牌又長又難扣,仲鉤到d校務走晒線,囝囝都成日唔肯掛住個牌 ar

作者: wasyinyin    時間: 08-9-19 21:59

Kent Road K1C am

2個BB的媽媽 --- 智恩 --- Athena --- 蘋果組
candypoon ---- 學禮 --- Ryan ----- 士多啤梨組
CrystalSo ------       --- Ryan ----- 士多啤梨組
Jun05_Mami ---      ---- Isaac ----- 鮮橙組
Keroro_him ---- 子謙 ---         ------ 鮮橙組
wasyinyin ------ 守賢--- Brandon --- 蘋果組

哎呀, 原來我地好冷清. 陣容太細

作者: wasyinyin    時間: 08-9-19 22:08

第一本"兒童樂園"已蓋印"我學會了". 咁快完成一本?
作者: candypoon    時間: 08-9-19 23:14

係 lu,一個星期內教完一本,真係好快
原帖由 wasyinyin 於 08-9-19 22:08 發表
第一本"兒童樂園"已蓋印"我學會了". 咁快完成一本?

作者: keroro_him    時間: 08-9-20 00:07

陣容細唔緊要,人少反而容易約出來活動

原帖由 wasyinyin 於 08-9-19 21:59 發表
Kent Road K1C am

2個BB的媽媽 --- 智恩 --- Athena --- 蘋果組
candypoon ---- 學禮 --- Ryan ----- 士多啤梨組
CrystalSo ------       --- Ryan ----- 士多啤梨組
Jun05_Mami ---      ---- Isaac ----- 鮮橙組 ...

作者: keroro_him    時間: 08-9-20 00:10

係呀!真係越返得久,子謙越唔講學校生活,唔通這就是根德園神秘之處?

原帖由 wasyinyin 於 08-9-19 21:36 發表
哈哈. 唔好話子謙. 連Brandon都好似正常返學時間後. 一樣好似無上過堂咁. 答唔出做過d咩. 唔知遊緊魂定發生咩事呢. 係唔係老師已經教識佢地 ?

...

作者: CrystalSo    時間: 08-9-20 00:11

第一頁蓋了印,是否不須再帶本書呢????
作者: keroro_him    時間: 08-9-20 00:32

教完唔需要帶返學。

原帖由 CrystalSo 於 08-9-20 00:11 發表
第一頁蓋了印,是否不須再帶本書呢????

作者: 2個BB的媽媽    時間: 08-9-20 12:48

智恩又係一樣唔多講學校野, 我問佢有無教字, 例如: 手, 口, 腳, 佢都無乜反應, 問佢有無教 " A,B,C" 又無反應, 至於我提及班內同學名係邊組呀, 佢又識講出來, 又好似正確的, 唔係老作喎

原帖由 wasyinyin 於 08-9-19 21:42 發表
智恩媽,

智恩都記得Brandon喇

Brandon好似無上堂咁. 三個幾鐘究竟教d咩呢? 佢講唔出. 只係做過體操比我睇.

今日同我講有同學仔係蘋果組叫"子淵" (音類似). 我問男孩子定女孩子. 佢話唔知   ...

作者: keroro_him    時間: 08-9-22 23:19

上星期應該教咗人、鼻及衣,因為我無教過他而他又認到。今日又派咗本新書,如果明日3號風球唔駛返學又可以同囝囝一齊睇。

原帖由 2個BB的媽媽 於 08-9-20 12:48 發表

智恩又係一樣唔多講學校野, 我問佢有無教字, 例如: 手, 口, 腳, 佢都無乜反應, 問佢有無教 " A,B,C" 又無反應, 至於我提及班內同學名係邊組呀, 佢又識講出來, 又好似正確的, 唔係老作喎 :s ...

作者: candypoon    時間: 08-9-23 13:06

學禮尋日又請咗病假,未見倒本新書!

佢呢排早上好似唔多想返學咁,又話自己唔舒服要放假,又話要返房訓,但佢明明好精神,係講緊大話,點算好 ar
原帖由 keroro_him 於 08-9-22 23:19 發表
上星期應該教咗人、鼻及衣,因為我無教過他而他又認到。今日又派咗本新書,如果明日3號風球唔駛返學又可以同囝囝一齊睇。

作者: wasyinyin    時間: 08-9-23 14:18

教到week 3 d字架喇(人,衣,鼻)? 其實我都唔知由幾時開始week 1. 我以為正常返學時間先係week 1. 所以無比week 2 and week 3 d字Brandon睇同問佢. Brandon都有想拎week 1後d字咭睇. 因為我以為今個星期先week 2. 記得Miss Chong講唔好同佢地睇同教先. 怕佢地上堂時已學識. 無心機上堂. 至於d書....係唔係蓋完"我學會了"先同佢地溫習呢? 我開發有d亂

原帖由 keroro_him 於 08-9-22 23:19 發表

作者: wasyinyin    時間: 08-9-23 14:25

可能學禮有d情緒. 或者有無問佢返學開唔開心, 鐘唔鐘意d老師? 有時佢地都有想逃避咁. 如果多幾日係咁, 或者可以留個note o係手冊度問問Miss Chong學禮o係學校d情況. Miss Chong都好樂意打番電話比家長回答架.

原帖由 candypoon 於 08-9-23 13:06 發表
學禮尋日又請咗病假,未見倒本新書!

佢呢排早上好似唔多想返學咁,又話自己唔舒服要放假,又話要返房訓,但佢明明好精神,係講緊大話,點算好 ar

作者: CrystalSo    時間: 08-9-24 09:04

Brandon Mam
以我估計第一星期已開始認字,今星期已開始認"天"字。仔仔學完都會誤認得家,如nose等。有時我驚問得多,佢會唔開心。
作者: candypoon    時間: 08-9-24 10:41

佢係 weekend 之後,第一日返學就會話唔想返,本來星期二見佢無乜燒,想同佢 ba ba 一齊威逼利誘佢返學,點知又打風停課,仲一停就兩日,都唔知佢聽日肯唔肯返 la  
原帖由 wasyinyin 於 08-9-23 14:25 發表
可能學禮有d情緒. 或者有無問佢返學開唔開心, 鐘唔鐘意d老師? 有時佢地都有想逃避咁. 如果多幾日係咁, 或者可以留個note o係手冊度問問Miss Chong學禮o係學校d情況. Miss Chong都好樂意打番電話比家長回答架.

...

作者: wasyinyin    時間: 08-9-24 11:48

Crystal,

好迷離呀. Brandon仍然好堅持, Miss Chong除咗教哂week 1 d字. 其他只教咗"口"字.
佢話Miss Chong係咁教 :

大 - 大碗個大
腳 - 我用腳走路
手 - 手工

因為"衣"同"人"字佢本身已經識. 我再問咁Miss Chong有無教呢. 佢都話無 佢唔通又繼續遊緊魂?

原帖由 CrystalSo 於 08-9-24 09:04 發表
Brandon Mam
以我估計第一星期已開始認字,今星期已開始認"天"字。仔仔學完都會誤認得家,如nose等。有時我驚問得多,佢會唔開心。

作者: wasyinyin    時間: 08-9-25 15:54

Hi all,

經Brandon覆述今日(唔知係唔係今日)佢學咗.

1) B字 : Miss Chong話兩個大肚腩係B
2) 做體操時要度位
3) 看見老師說聲早, 看見同學說聲好 (唔知唱歌定咩呢?)

Brandon成日話鮮橙組有同學個名個音叫"公含巴" , 係女同學. 我想像唔到依個讀音其實真正係咩名.

作者: wasyinyin    時間: 08-9-25 16:07

candypoon,

今日學禮唔知點呢?

原帖由 candypoon 於 08-9-24 10:41 發表
佢係 weekend 之後,第一日返學就會話唔想返,本來星期二見佢無乜燒,想同佢 ba ba 一齊威逼利誘佢返學,點知又打風停課,仲一停就兩日,都唔知佢聽日肯唔肯返 la  
...

作者: CrystalSo    時間: 08-9-25 20:48

各位好
今日莊老師打比我告訴亞仔常在學校漏盒盒的情況,她很有禮貌和有善。我藉此機會問下認字進度,現只教到2-耳、眼、口。不好意思,之前引導錯誤。       

Candypoon
Ryan話學禮今天有上學,真嗎???希望他開心上學呀。
作者: wasyinyin    時間: 08-9-25 21:16

Crystal,

唔使唔好意思. 大家交流o下.

今日Brandon都有講學校有教"耳"字. 因為我話教咗d字就可以搣d字咭出來放入字咭袋. 我問"口"字可唔可以搣. 佢話可以. "耳"字又可以. 我問咁"眼"字呢. 佢話唔可以. 因為未教. 可能明天會教埋

你囝時時漏盒呀? 咁老師提議點做呢?

原帖由 CrystalSo 於 08-9-25 20:48 發表
各位好
今日莊老師打比我告訴亞仔常在學校漏盒盒的情況,她很有禮貌和有善。我藉此機會問下認字進度,現只教到2-耳、眼、口。不好意思,之前引導錯誤。       

Candypoon
Ryan話學禮今天有上學,真嗎???希望他開心上學呀 ...

作者: wasyinyin    時間: 08-9-25 21:18

智恩媽,

Brandon話智恩搭橙黃車? 係唔係呢? 如果真係就大家同一校車喇.
作者: wasyinyin    時間: 08-9-25 21:22

Hi all,

第二本書唔知係唔係教到第13頁呢? 停課兩日. 今日教咗好多頁.

原來Brandon之前講"看見老師說聲早........" o係本書有教.
作者: CrystalSo    時間: 08-9-25 22:45

Ms Chong會請小朋友放回盒盒入袋,但亞仔無記性帶齊盒盒回家當然他是大意啦 Ms Chong亦話會多多提點,真不好意思
作者: candypoon    時間: 08-9-25 23:35

Hi wasyinyin, crystalso,

多謝大家關心 ,學禮今日真係有返學,其實尋晚已經同佢講好咗聽日要返學 la, 佢都 say yes ga, 點知起身之後又話唔返學 woo,結果都係要"氹"吓佢先肯返 lor, 如果佢日日都係咁要人"氹"就真係頭痛 la

係呀,中文字應該教咗6個, 我同佢玩字卡,學禮都認得出果6個字la

作者: 2個BB的媽媽    時間: 08-9-26 10:50

Hi Brandon媽,

你囝囝好犀利呀, 記得邊個搭乜校車, 又識同你講番喎, 你記得係到報多啲料呀.   你所指係唔係睇個名牌顏色, 我都唔記得係唔係橙黃色的,  我地住美孚架, 係一架校車都唔出奇喎. 等我今晚又問吓亞囡先, 智恩好熟悉你個仔仔名, 唔知佢地係學校係唔係好friend呢???

不過我問亞囡佢都話係課室唔可以講野架, 吃完茶點都唔可以講野, 要扒係桌上休息, "唔比講野" 學校都幾嚴喎.

問亞囡有無教咗"B"字, 佢都有話似個"大肚腩"喎

原帖由 wasyinyin 於 08-9-25 21:18 發表
智恩媽,

Brandon話智恩搭橙黃車? 係唔係呢? 如果真係就大家同一校車喇.

作者: wasyinyin    時間: 08-9-26 16:58

Hi all,

今日終於收到學校第一張syllabus. 終於好清楚佢地學習進度

Brandon話今日教埋"眼"同"鼻"字喇. 因為佢好主動叫我可以將依兩個字咭搣出來放入袋.

佢話Miss Chong教圓形時用手畫圓形同講"圓形係圓dum dum嘅".

不過好奇怪. 佢話Miss Ho講"Where is the toy" 之後用手圈住. Miss Ho係唔係英文科老師?

學校派埋學"A"字嘅materials. 我特登問Brandon. 係唔係"a"apple? 佢話係"an"apple呀. 証明老師有方法令佢地刻骨銘心. 之前Brandon成日講用筆"初"架飛機出來. 我唔多明. 今日收到張worksheet. 我先明點解佢咁形容.

不過唔見第二本書蓋"我學會了". 星期一應該仲要帶.

作者: wasyinyin    時間: 08-9-26 17:05

candypoon,

如果氹一陣學禮. 佢都可以無太抗拒返學. 唯有keep住氹先. 不過小朋友好奇怪. 有d可能要耐d先適應到新環境新事物. 我地唯有盡量講d正面d說話令佢地覺得返學其實係開心. 希望終有一日被洗腦被感動

原帖由 candypoon 於 08-9-25 23:35 發表
Hi wasyinyin, crystalso,

多謝大家關心 ,學禮今日真係有返學,其實尋晚已經同佢講好咗聽日要返學 la, 佢都 say yes ga, 點知起身之後又話唔返學 woo,結果都係要"氹"吓佢先肯返 lor, 如果佢日日都係咁要人"氹 ...

作者: wasyinyin    時間: 08-9-26 17:12

智恩媽,

唔好讚Brandon住. 我發現有漏洞. 如果你地住美孚, 應該唔係橙黃車 今次Brandon比流料

其實我鐘意嚴d架. 放咗我怕好難收. 佢地習慣咗就覺得順理成章. 反而好事.

雖然唔可以傾計, 但可能智恩同Brandon同組會熟d. 因為Brandon雖然講到d其他同學名同咩組. 但問佢男孩子定女孩子. 佢話唔知架. 因為可能聽到老師叫個名有印象. 但另一組坐遠咗. 佢唔會知道其實邊個係邊個. 係男定女掛.

原帖由 2個BB的媽媽 於 08-9-26 10:50 發表
Hi Brandon媽,

你囝囝好犀利呀, 記得邊個搭乜校車, 又識同你講番喎, 你記得係到報多啲料呀.   你所指係唔係睇個名牌顏色, 我都唔記得係唔係橙黃色的,  我地住美孚架, 係一架校車都唔出奇喎. 等 ...

作者: 2個BB的媽媽    時間: 08-9-29 12:14

我check咗智恩個名牌, 係橙色架, 乜仲有橙黃色架??? 我問亞囡顏守賢係唔係同你一架校車, 佢話係又話唔係, 都知邊樣真

我見第二本書都蓋咗印喎, 無比亞囡帶返學tim

原帖由 wasyinyin 於 08-9-26 17:12 發表
智恩媽,

唔好讚Brandon住. 我發現有漏洞. 如果你地住美孚, 應該唔係橙黃車mouth:" /> 今次Brandon比流料

其實我鐘意嚴d架. 放咗我怕好難收. 佢地習慣咗就覺得順理成章. 反而好事.

雖然唔可以傾計, 但可 ...

作者: wasyinyin    時間: 08-9-29 15:38

智恩媽,

有橙黃車架. 我囝搭緊架就係橙黃車

今日本書都仲未見有"我學會了" 如果教完係唔係應該會有新書?

原帖由 2個BB的媽媽 於 08-9-29 12:14 發表

我check咗智恩個名牌, 係橙色架, 乜仲有橙黃色架??? 我問亞囡顏守賢係唔係同你一架校車, 佢話係又話唔係, 都知邊樣真

我見第二本書都蓋咗印喎, 無比亞囡帶返學tim ...

作者: keroro_him    時間: 08-9-29 23:11     標題: 唱新歌

今日子謙歌興大發唱咗隻學校教的新歌,歌詞如下:
I play a ball, a bigger ball,
I see, now, let us count a ball,
one, two, three,
three years old.
一路唱,一路做動作,睇到都想笑。
作者: 2個BB的媽媽    時間: 08-9-30 10:24

Hi 子謙 mom,

子謙好叻仔呀 識唱成首歌比你聽, 等我今晚睇吓智恩識唔識唱先

原帖由 keroro_him 於 08-9-29 23:11 發表
今日子謙歌興大發唱咗隻學校教的新歌,歌詞如下:
I play a ball, a bigger ball,
I see, now, let us count a ball,
one, two, three,
three years old.
一路唱,一路做動作,睇到都想笑。 ...

作者: keroro_him    時間: 08-9-30 23:27

今日放學返來又再唱歌,不過歌詞改咗少少。

I grab a ball. 代替了 I play a ball.

原帖由 2個BB的媽媽 於 08-9-30 10:24 發表
Hi 子謙 mom,

子謙好叻仔呀 識唱成首歌比你聽, 等我今晚睇吓智恩識唔識唱先

作者: wasyinyin    時間: 08-10-2 17:54

Hi all,

Brandon都有朗誦London Bridge同Three Balls. 都有做埋動作. 不過內容同子謙有少少分別

A little ball and a bigger ball
I grab big ball
I see, now let us count the ball
One two three

London Bridge 就只係跟番首歌. 到o個句my fair lady做嘅動作兩隻食指係指住塊面搖住頭都好女孩子feel.
作者: keroro_him    時間: 08-10-5 15:03

Brandon 唱得對,直係 I grab big ball。

另外子謙又唱咗下面隻歌

根德園,
幼稚園,
樂趣多,
一二三,
同遊戲,
do re me,
齊唱歌。

另外失驚無神又唱 three balls, London bridge 及字咭的生字,睇來小朋友都好享受及投入校園生活

原帖由 wasyinyin 於 08-10-2 17:54 發表
Hi all,

Brandon都有朗誦London Bridge同Three Balls. 都有做埋動作. 不過內容同子謙有少少分別

A little ball and a bigger ball
I grab big ball
I see, now let us count the ball
One two three

L ...

作者: wasyinyin    時間: 08-10-6 17:04

補充少少.

齊唱歌之後可能仲有一句...

每天上學笑呵呵

原帖由 keroro_him 於 08-10-5 15:03 發表
Brandon 唱得對,直係 I grab big ball。

另外子謙又唱咗下面隻歌

根德園,
幼稚園,
樂趣多,
一二三,
同遊戲,
do re me,
齊唱歌。

另外失驚無神又唱 three balls, London bridge 及字咭的生字,睇來小朋友都好享受及投入校園 ...

作者: wasyinyin    時間: 08-10-6 17:14

我今日見其他班有媽咪傾domino問題. 上禮拜左右. Brandon見圓點有講係domino. 佢見屋企有d圓形攝石. 就將d攝石一邊放好時一邊講.....

上一個係1
上一個下一個係2
上一個下一個中間一個係3

如果排成唔係一行直線. 佢就話咁唔係domino.

作者: candypoon    時間: 08-10-6 17:32

嘩!你哋小朋友都好叻 ar
學禮唔會主動唱歌我聽 ga, 有時係我會叫佢唱,但係完全估唔倒佢唱緊乜
問佢你在邊度讀書 ar? 佢就答 KIC wor, 連"根德園"都講唔出,真係激死我 la  
原帖由 wasyinyin 於 08-10-6 17:14 發表
我今日見其他班有媽咪傾domino問題. 上禮拜左右. Brandon見圓點有講係domino. 佢見屋企有d圓形攝石. 就將d攝石一邊放好時一邊講.....

上一個係1
上一個下一個係2
上一個下一個中間一個係3

如果排成唔係一行直線.  ...

作者: wasyinyin    時間: 08-10-6 22:04

咁學禮答K1C又真係無答錯 . 你可以教佢係讀"根德園K1C"

原帖由 candypoon 於 08-10-6 17:32 發表
嘩!你哋小朋友都好叻 ar
學禮唔會主動唱歌我聽 ga, 有時係我會叫佢唱,但係完全估唔倒佢唱緊乜
問佢你在邊度讀書 ar? 佢就答 KIC wor, 連"根德園"都講唔出,真係激死我 la  
...

作者: wasyinyin    時間: 08-10-6 22:10

Hi all,

想問你地小朋友有無特別鐘意返根德園? Brandon從前返N1都唔係好鐘意. 但返根德園後就時時無端端自己好開心講"媽媽, 我真係好鐘意返根德園架". 放假又話要返學. 夜晚又話要返學. 甚至半夜起身pee pee都問返學未呀. 真係好奇怪

想問有無教market? Brandon話Miss Chong教market係街市. 問佢放假想去邊. 佢話街市
作者: 2個BB的媽媽    時間: 08-10-8 16:58

hi wasyinyin,

我個女又無咁"激"喎, 雖然佢都好鍾意返根德園, 但無話成日諗住返學喎, 如果老師知你囝囝咁鍾意返學, 實 灑佢啦!!!!

原帖由 wasyinyin 於 08-10-6 22:10 發表
Hi all,

想問你地小朋友有無特別鐘意返根德園? Brandon從前返N1都唔係好鐘意. 但返根德園後就時時無端端自己好開心講"媽媽, 我真係好鐘意返根德園架". 放假又話要返學. 夜晚又話要返學. 甚至半夜起身pee pee都問返 ...

作者: candypoon    時間: 08-10-8 17:34

我就係教佢講過 N 次 la, 都仲未識答, 所以先激 c 咗 lor
原帖由 wasyinyin 於 08-10-6 22:04 發表
咁學禮答K1C又真係無答錯 . 你可以教佢係讀"根德園K1C"

作者: keroro_him    時間: 08-10-8 23:55

謙謙都話鐘意返根德園,星期六及日起身都話要返學 (仲要係7:00前起身)。

另外收到信 11:00, 25 Oct 見家長,希望到時了解吓子謙在學校的表現。

原帖由 wasyinyin 於 08-10-6 22:10 發表
Hi all,

想問你地小朋友有無特別鐘意返根德園? Brandon從前返N1都唔係好鐘意. 但返根德園後就時時無端端自己好開心講"媽媽, 我真係好鐘意返根德園架". 放假又話要返學. 夜晚又話要返學. 甚至半夜起身pee pee都問返 ...

作者: candypoon    時間: 08-10-9 11:35

你就好 la 11:00 , 我哋係 8:30 am ar, 真你太早晨 la
學禮尋晚發燒今日又冇返學了,唔知呢排係咪好多同學都病咗呢?我尋日見校巴上幾個小朋友都帶住 mask ar...
原帖由 keroro_him 於 08-10-8 23:55 發表
謙謙都話鐘意返根德園,星期六及日起身都話要返學 (仲要係7:00前起身)。

另外收到信 11:00, 25 Oct 見家長,希望到時了解吓子謙在學校的表現。

作者: wasyinyin    時間: 08-10-9 17:19

智恩媽,

係呀. 你用"激"字形容都無錯. 原本咁鐘意返學係好事. 但怕over咗少少. 咁唔知會唔會keep唔得耐呀

原帖由 2個BB的媽媽 於 08-10-8 16:58 發表
hi wasyinyin,

我個女又無咁"激"喎, 雖然佢都好鍾意返根德園, 但無話成日諗住返學喎, 如果老師知你囝囝咁鍾意返學, 實 灑佢啦!!!!

作者: wasyinyin    時間: 08-10-9 17:21

哈. 慢慢來. 佢地係時候就會記得架.

原帖由 candypoon 於 08-10-8 17:34 發表
我就係教佢講過 N 次 la, 都仲未識答, 所以先激 c 咗 lor

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5