用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 和富慈善基金李宗德小學 1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區
go

1A向日葵班 ﹣﹣家長交流區 [複製鏈接]

Hi, 我仔仔都係1A, 今天要帶所有簿及文件夾到校, 另外又要帶一本故事書, 及小息袋, 書包實在太重啦!  行出門口的最後一刻決定將文件夾取起, 明天補帶好了......

其實點解學校唔安排書商直接將薄及文件夾交給學校呢?  唔洗家長及小朋友"咩"得咁辛苦嘛!!!

係呢? 你地有無收到一張綠色小咭係接放學用架! 通告話今天要帶回校, 但我無收到, 問阿仔, 佢又話無派過. .....

另外, 我諗敬師日應好似幼稚園咁, 寫將咭送給班主任, 係隨心, 送唔送係好個人o既! 張通告係家長教師會出o既, 老師可能無特別提呢!? 所以阿仔迷唔知囉!?

有啦! 我昨日見倒啦! 呀仔放學第一事時間叫我睇手冊, 佢話佢寫左d野向手冊到, 原來已經開始寫手冊啦! 加油呀!!   

我阿仔係14號呀!! 請多多指教!!

通告我填好哂啦! 學生編號, 你係唔係話填粉紅果張牙科保健呀! 我第一欄寫A****, 第二欄寫政府自行收生時給學生的編號, 不過唔知有無填錯呢!

我有睇過時間表, GS係常識, 我地買左五款書, 中,英,數,常&音, 其他無書既, 應該係唔洗帶掛........

欠的書我都係未收到呀!!!  

原帖由 yangma 於 08-9-2 22:22 發表

夾咗係本手冊九月二日嗰頁度。記得落相呀。

kenichi &  goodbaby:
請check pm.

原帖由 kenichi 於 08-9-3 10:19 發表
如果有媽咪想交換電話就pm我喇!!

goodbaby:

請 check e-mail.^^

原帖由 goodbaby 於 08-9-3 11:44 發表
Kenichi,

My son also told me yesterday that they exchanged their snacks at the recess ar... I feel more comfortable after hearing this as I was worried if he would feel lonley or scared during the fi ...

係呢? 你地有無幫仔女帶冷衫番學呀? 阿仔話覺得向課室冷氣好凍, 所以我地已經有帶冷衫番學著啦!!

阿仔都有講呀! 佢話老師同佢地考試喎! 仲有考普通話, 老師給一些生字叫1~5號排隊輪住問,然後到6~10,11~15...... 每位同學都要出去讀普通話, 我估老師係想先認知每位同學的能力掛!!

原帖由 maywon 於 08-9-5 00:22 發表
[quote]原帖由 kenichi 於 08-9-4 22:36 發表
[各位媽咪

噚日老師喺學校有派英文同數學worksheet比小朋友做,要自已做,無得問,唔識就漏空佢。你哋D小朋友係唔係咁 ...

請問你地知唔知運動鞋係咪一定唔可以有其他顏色既logo呀! 呀仔話老師同佢講話唔可以呀, 阿仔叫我要買過一對比佢呀!

阿仔昨日都有同我講同一個問題, 叫我今日要帶第二本手冊, 我話上次老師收左啦! 跟住佢話可能唔係同佢講, 係同其他同學講喎!    

原帖由 goodbaby 於 08-9-4 14:07 發表
係呢, 你知唔知佢地第二本手冊係咪比老師keep住咗, 上次我比阿仔拎完返學就冇咗啦, 但今日佢又話老師要佢地明天帶多一次... 唔知係咪只係叫o的仲未帶o既帶返去呢?

咁我都要同佢買個對先得啦....thanks!!

原帖由 小樹熊 於 08-9-5 10:27 發表

我囡囡係 1E 的 Christy,我地都睇過通告話只可以淨白色,所以前日專登同佢買過對淨白的。不過真係幾難,大牌子o既都有大大個 Logo 係度,就算唔係明顯顏色都有D灰色線咁 ...

原帖由 kenichi 於 08-9-5 09:36 發表

HappyMatthew

係要淨白色,唔可以有其他顏色既logo的。

Hi, 小樹熊,

我見你向1E班個 TOPIC 話有小朋友整到你囡囡頸上出現幾條血痕, 個女仔都真係幾頑皮同大力喎! 你囡囡無事嘛!有無唔開心呀? 做媽咪真係幾擔心仔囡向學校預到唔開心既事情, 唔識得解決, 又唔識保護自己, 最驚係佢唔敢出聲, 唔話比人知, 就更加解決唔到問題. 不過, 呢d都係成長o既階段, 要小朋友慢慢學習, 我都好希望仔仔好快學會自己解決問題, 及識得點樣保護自己呀!

小樹熊:
你個囡囡都好叻! 你教佢 d o野 全部都 識做番出o黎 ! 希望以後再無呢d野發生啦!   

原帖由 小樹熊 於 08-9-6 21:39 發表

琴日 Christy 自己解決咗咯,首先佢抎返果位女同學,然後叫佢睇吓頸背的血痕,跟住果女仔仲問佢乜事,Christy 就話佢知係前一日比佢拉扯條名牌繩整到o既,然後就同果位女同學講佢唔可以咁樣整人o架,會整傷人,佢自已仲加多幾句 ...

我諗住今日同阿仔開始做呀!!   

原帖由 goodbaby 於 08-9-8 11:35 發表
哈哈... 我自問做手工就唔係好另啦... 不過我阿媽, 即係婆婆就整咗個頂住當先... 你地o的小朋友有冇一齊做呀????

我本手冊有寫呀! 阿仔話以後逢星期一都要著運動衫, 因為星期一要學打小型網球, 有d同學去學油粉彩.  

原帖由 kenichi 於 08-9-8 11:21 發表
今朝同亞仔等校車嗰時,佢突然話比我知今日要著運動衫,佢本手冊又無寫到,我叫佢諗清楚先,明明今日無PE堂,跟住佢就話淨係1﹣15號先要,真係比佢嚇死。mouth:" /> 請問大家知唔知道究竟係咩一回事呢?? ...

今日派左英文書啦!

係呀! 琴日放學派左英文書, 阿仔都揹到機乎行唔到, 我揹都覺得勁重呀!

不過, 如果買拖書包, 小朋友上樓梯時無得拖, 個書包會仲重喎!     

原帖由 yangma 於 08-9-9 00:32 發表
唉,小朋友要適應,大人更要適應,跟佢d嘢真係仲辛苦過自己去讀。

書包咁重,都唔知佢哋點揹,我今日同佢買咗個可以拖嘅,希望唔使企係度都向後跌,今日仲話全班同學d書包都重,個個掛係張凳度,一企起身,就成張凳跌落地,我個女話佢跌嘅 ...

我估係我地之前填左果份[綜藝課程]表, 選1,2,3果份呢! 我選左小型網球, 同油份彩第一, 佢將紙寫住 A 組上學期視覺藝術, B組健康教育, 下學期對調, 可能我阿仔係 B組掛?! 所以我本手冊有寫(但無寫每個星期一, 只係呀仔講), 你可能係 A組視覺藝術唔洗穿運動衫, 所以本手冊無寫囉.......
我完本買左一套運動衫, 如果真係 一,二都要穿, 我要再買多套先得啦!

原帖由 goodbaby 於 08-9-8 21:51 發表
really? my son told me today that some of his classmates who wore sport wear did not have PE lessons ar... but why did the teachers not mention in the handbook if they need to wear sports wear on Mond ...

今日問過老師, 原來上次填果張綜藝課程仲未定架! 佢話大慨兩個星期左右先定哦! 會有通告通知, 我估錯左tim  佢話星期一穿運動衫係選拔呀!

我再問呀仔, 佢話係教小型網球果個講逢星期一打小型網球架! 可能阿仔聽d唔聽d又誤會左掛... ...

原帖由 goodbaby 於 08-9-9 10:20 發表
呀.. 係喎... 我都差o的唔記得tim... 但我個仔一向乜都唔知, 得閒先講小小野我知... 所以我都唔清唔楚... 咁我就唔理啦... 等佢話我知我先比佢monday 著運動衫啦.. 唔該晒..

係呢... 噚日好似只係派咗英文書o乍喎. ...

我同阿仔今日合力完成左個燈籠啦!!!

阿仔手冊無寫到要做英文(又寫漏) , 頭先上校網先見到, 無做到 tim,  不過阿仔都瞓左lu, 明天再算吧!  

想問下 : PHONICS K 86-7, 7=page. 7啦, 咁86係只咩呢??

原帖由 kenichi 於 08-9-9 18:39 發表
今日終於有功課做喇,中文工作紙同英文書。
各位聽日記得要交燈籠呀!記得貼番個名喎。

請CHECK PM. ^^

原帖由 yangma 於 08-9-9 23:17 發表
各位向日葵媽媽請收pm,我會send我嘅電話號碼出來,有咩大家電話聯絡會方便d。

THANKS!!

原帖由 kenichi 於 08-9-10 08:28 發表

應該係Phonics K  P.6﹣7 ,學校打錯咗,好似上次係9月10月唔駛帶中文書,學校就打9/10唔駛帶中文書。好多人會誤會咗。
‹ 上一主題|下一主題