教育王國

標題: 小朋友返學放學搭幾耐車? [打印本頁]

作者: tky9802    時間: 08-9-2 00:13     標題: 小朋友返學放學搭幾耐車?

仔仔0630上車...0815到校!
校巴公司說..."叫我放心..公司很公平,第一站上車亦是第一站下車...但今天說12:35樓下等仔仔,結果湊住3歲女女呆等半小時,到1305先見校巴出現都算了!

今晚突然收到校巴叔叔致說:明天開始仔仔要1340才回...

打電話問公司,他說
改動是因位有家長設拆,因小朋友遲放學趕不了上興趣班,所以要遷就她!更說校巴總會有人"第一站上車"..."最後一站下車"...我問why兩個都是我仔仔呢?他說會跟進...結果連電話也不聽....

仔仔只P1....來回坐3小時多車....我覺得自己害了他...累了他

作者: Yingmom    時間: 08-9-2 10:08

交車費前校車職員係答應過妳仔仔頭站上車頭落車的,有其他家長投訴就犧牲妳仔仔的權利,妳試下向學校反映,如果解決唔到最多咪轉保母車,妳而家都俾緊1250都唔係平
作者: tky9802    時間: 08-9-2 23:37

今早已同學校反映了...她問校車公司交出上車路程及各站時間
今天送了仔仔上校......本以為6:30 1st 站...應一早到校....才嚇然8:15才見校車到校!

仲有今天12:10放學...校車公司話13:40到家....結果又late...14:05才到!可憐的仔仔飯都未吃....餓死他了!
作者: Giant    時間: 08-9-3 14:30

校車公司係咪 "永X"?
作者: iwff    時間: 08-9-3 14:51

我覺得你仔仔好慘呀,  要咁早起身上校車, 又要遲過人地落車, 又未食午餐, 真係要同校巴公司講清楚呀, 否則長此落去不是辦法的。

iwff

原帖由 tky9802 於 08-9-2 23:37 發表
今早已同學校反映了...她問校車公司交出上車路程及各站時間
今天送了仔仔上校......本以為6:30 1st 站...應一早到校....才嚇然8:15才見校車到校!

仲有今天12:10放學...校車公司話13:40到家....結果又late...14:05才 ...

作者: conniengor    時間: 08-9-3 15:34

請問此學校校風及學生語言能力好不好, 想報考, 謝!
作者: tky9802    時間: 08-9-3 22:41

不是.....

原帖由 Giant 於 08-9-3 14:30 發表

作者: tky9802    時間: 08-9-3 22:42

就係覺得此校 好才千里遙遙去讀.....

原帖由 conniengor 於 08-9-3 15:34 發表
請問此學校校風及學生語言能力好不好, 想報考, 謝!

作者: conniengor    時間: 08-9-4 14:37

tky9802,

Thanks!! 係咪好多外藉老師? 今天會寄form出去!
作者: mamawaga    時間: 08-9-4 14:57

tky9802:

我覺得學校點好都唔值得要囝囝日日捱咁長車程,坐車坐到人都呆埋,同啲跨境學童一樣咁辛苦.

一係就改坐其他媬姆車, 一係搬屋住近啲學校, 如果兩樣唔得,係我就寧願個囝轉讀第二間學校好過.
作者: tky9802    時間: 08-9-4 23:34

很多謝你這麼關心仔仔!

學校真係好好...尤其Miss Lee真的好helpful...校車問題上真幫了很大...令我覺得不好意思,因為好似為了我的事加添了麻煩...但此事上...令我感覺到MissLee和校長她們真的很concern小朋友和處理此事很有效率!真的很感謝她們.....及覺為仔仔選這麼好的學校是沒錯的!
作者: tky9802    時間: 08-9-4 23:42

你說都對!但因為覺得此校很好...而仔仔上了幾天學回來也很開心....所以轉校就不會了...唯有工作時間ok...就自己接送仔仔....現打算就算當完通宵班...唔覺也先送他回校...始終自己辛苦總好過小朋友辛苦!

原帖由 mamawaga 於 08-9-4 14:57 發表
tky9802:

我覺得學校點好都唔值得要囝囝日日捱咁長車程,坐車坐到人都呆埋,同啲跨境學童一樣咁辛苦.

一係就改坐其他媬姆車, 一係搬屋住近啲學校, 如果兩樣唔得,係我就寧願個囝轉讀第二間學校好過. ...

作者: tky9802    時間: 08-9-4 23:47

比一般學校多,小班教學...1:13-14,P1雙班主任...其中一位正是外藉老師

原帖由 conniengor 於 08-9-4 14:37 發表
tky9802,

Thanks!! 係咪好多外藉老師? 今天會寄form出去!

作者: Little_cy    時間: 08-9-4 23:51

is it 迎南昌站個間學校呀?
作者: 991129    時間: 08-9-5 09:42

原帖由 Giant 於 08-9-3 14:30 發表

可否PM全名及路線?  Thanks!
作者: Gisele    時間: 08-9-5 11:57

Could you please tell us which school by pm?
thanks

原帖由 tky9802 於 08-9-3 22:42 發表
就係覺得此校 好才千里遙遙去讀.....

作者: mamawaga    時間: 08-9-5 14:58

tky9802:

做父母真係唔容易,你自己都要保重呀!

講真,由搵學校到開學自己幾多野要攪都好,最大回報都不過係見到小朋友返學返得開心,有事找學校時學校會認真處理,咁我地先至知自己有無幫小朋友揀岩學校.

恭喜你,揀岩咗學校俾囝囝!

原帖由 tky9802 於 08-9-4 23:42 發表
你說都對!但因為覺得此校很好...而仔仔上了幾天學回來也很開心....所以轉校就不會了...唯有工作時間ok...就自己接送仔仔....現打算就算當完通宵班...唔覺也先送他回校...始終自己辛苦總好過小朋友辛苦!

...

作者: pattyw    時間: 08-9-5 16:39

我啱啱都有打去校車問
因為小朋友話搭好耐+轉好多個圈先返到學校
了解過只係由上車再經diamond hill再返學校
敢聽落都ok
但想問各位上車係06:50落車係7:20
叫唔叫耐?同自己返學既時間一樣要30min
因為第一次搭校車,所以唔清楚
作者: YongXin    時間: 08-9-5 17:33

樓主真係辛苦0西. 唉! 小朋友又辛苦. 返完夜仲要送返學, 切記要小心呀, 上上落落大人無精神都唔得架嘛.
作者: d2343130    時間: 08-9-5 23:21

大約一程30分鐘, 自己車去其實要15分鐘,但上上落落幾個站,又係尾站.....無計....

不過,我小朋友ok鍾意就得啦!!
原帖由 YongXin 於 08-9-5 17:33 發表
樓主真係辛苦0西. 唉! 小朋友又辛苦. 返完夜仲要送返學, 切記要小心呀, 上上落落大人無精神都唔得架嘛.

作者: Carmaomao    時間: 08-9-9 13:15

I have the same problem too: my girl is the first one to get on the school bus and the last one to get off. everyday, she spends more than 2 hours on the school bus. If i drive her to school, it's only take 15-20 mins and i know the route, it can't be that unfair, the last stop (going to school) is only 5 mins away from my estate but they are getting off first.

I am living in Tsing Yi, travel to tsuen wan gov't school, is there any other option i can have? thanks a million!!
作者: tsunmama    時間: 08-9-9 15:01

我知道,搭校巴第一站上車,落車係會尾車落,所以係好辛苦。隨時自己送返學係30分鐘,但搭校巴變了成個半鐘都得,所以,如可能的話真是自己辛苦些,送小朋友返學,放學都可以搭校巴,當如在車上休息,起碼早上唔需要太早起身

原帖由 tky9802 於 08-9-2 00:13 發表
仔仔0630上車...0815到校!
校巴公司說..."叫我放心..公司很公平,第一站上車亦是第一站下車...但今天說12:35樓下等仔仔,結果湊住3歲女女呆等半小時,到1305先見校巴出現都算了!

今晚突然收到校巴叔叔致說:明天 ...

作者: tsunmama    時間: 08-9-9 15:04

嘩,$1250,由那裡去那裡,這麼貴

原帖由 Yingmom 於 08-9-2 10:08 發表
交車費前校車職員係答應過妳仔仔頭站上車頭落車的,有其他家長投訴就犧牲妳仔仔的權利,妳試下向學校反映,如果解決唔到最多咪轉保母車,妳而家都俾緊1250都唔係平 ...

作者: joey仔媽媽    時間: 08-9-9 20:59

7:15上車話尾站-7:45回到學校(觀塘至藍田)-8:25上堂,因為有第二輪所以比較早喎

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5