教育王國

標題: K1L Kent Road (pm) Class [打印本頁]

作者: sfong1218    時間: 08-9-2 10:05     標題: K1L Kent Road (pm) Class

請問有無其他媽咪既小朋友讀k1L呀?
作者: thepooh1997    時間: 08-9-2 10:24

原帖由 sfong1218 於 08-9-2 10:05 發表
請問有無其他媽咪既小朋友讀k1L呀?

我個囡囡都係 K1L,下午就要返學啦
作者: sfong1218    時間: 08-9-2 14:43

剛送院阿囝返學,好多小朋友都好叻,無喊。我個囝好鍾意同小朋友玩,所以放暑假時,真係感覺到佢好悶,佢等咗開學呢日好耐了。希望佢鍾意呢間幼稚園啦。
作者: joemyt    時間: 08-9-2 15:11

My son is also K1L, nice to meet you!
作者: QQLAU    時間: 08-9-2 18:02

hi,我仔仔係k1L.今日見到D小朋友真係好叻 第一日返學都冇喊.好開心、.
作者: sfong1218    時間: 08-9-5 14:46

hello, 好高興認識你地呀。

係呢,有無媽咪知道我地呢班有幾多個小朋友呢?? 因我數椅子成36張,唔係咁多人呀

另外,除咗miss ma係班主任,miss wong係教英文,請問miss lai係咪助教?? 還是遲些只有miss ma & miss wong呀?
作者: joemyt    時間: 08-9-6 22:25

根據我大仔的經驗,每班只得兩個老師,分別為正副班主任。而第三位應該係音樂老師,並唔係長駐每班。

希望各位 K1L 的家長多來傾下,互相交換資料,而我亦可將大仔的經驗與大家分享,唔駛大家”盲摸摸”!

等我講先啦,亞仔話老師教左佢地:

1) Stand up & Sit down ,仲做埋動作;

2) 唱歌,但亞仔唔知唱乜野歌!

3) 睇電視,有飛機睇 (係咁上下啦)

你地BB又點呀?
作者: relau    時間: 08-9-7 23:52     標題: Hello大家好

K1L的家長好,請多多指教。我囡囡叫婷婷,也是K1L學生,我問過老師,班內應有34位學生。
返了一個星期,囡囡都似乎幾開心,有聽過她唱歌仔和說老師教她畫圖案和送貼紙俾她,但仍然在適應皆段,故未正式上課,請問大家知否小朋友是否只有體育堂才有機會去操場玩?音樂課一個星期有多少節呢?
作者: sfong1218    時間: 08-9-8 12:41

joemyt , relau

多謝你地既分享。我個仔叫Cyrus,淨係話上星期五去咗餵魚,去玩滑梯,至於教過啲乜,淨係果句 "我唔知道",比佢玩死。佢地應該有畫下畫,睇下dvd,佢有話睇hello kitty,又話ms ma變魔術,但有幾成真就唔知。我估佢係班入面應該幾naughty,因為自從第一、二日有小禮物後,跟住果兩日都無啦。可能佢勁唔合作啦。唉,真係担心,kv最講discipline,而佢就最無,又坐唔定。

作者: QQLAU    時間: 08-9-8 22:21

阿仔今日話有去雪滑梯,有去音樂室.佢前幾日話佢係〝橙〞組,其他小朋友係〝香焦〞蘋果組,我以為佢講笑,點知係真嘅.好開心可以係呢度同d同學仔媽咪交流.
作者: mackyfungng    時間: 08-9-9 11:10

對不起, 我不是K1L媽媽, 我囝囝是K1E, 不過無其他媽咪分享, 所以過黎這邊傾計, 因為我地老師係一樣, 不過Ms Wong 係班主任, Ms ma 教英文, 同你地相反.
作者: sfong1218    時間: 08-9-9 11:30

mackyfungng,

歡迎你,一齊互相交流學校資訊吖。你係咪am class口架。其實我都好想阿仔讀上午班,因為我老公可以送佢返學,但見到其他小朋友很早要起身,而我地又唔係住近九龍塘,又有啲覺得讀下午班既安排其實又好似適合啲,真矛盾。係呢,你覺得ms ma 同ms wong如何呀?  

qqlau,

阿囝昨日都有話自己係蘋果組,佢話ms攞咗啲蘋果,香蕉和橙出來比小朋友食。佢話佢係蘋果組,所以食蘋果,我問佢有無食香蕉(因為佢鍾意食),佢好認真咁話"無,我係蘋果組,我食蘋果口架",比佢笑死。你阿囝係橙組,咁可能唔係同我個仔一張枱啦。
作者: mackyfungng    時間: 08-9-9 11:48

我個囝係香蕉組, 我囝鍾意Ms Wong 多喲, 佢話 Ms Wong 靚女喲, 真係比佢激死, 我淨係同ms wong 傾過計, 所以唔知ms ma 好唔好, 不過我個囝好鍾意返學, 所以我估應該兩個老師都好好

原帖由 sfong1218 於 08-9-9 11:30 發表
mackyfungng,

歡迎你,一齊互相交流學校資訊吖。你係咪am class口架。其實我都好想阿仔讀上午班,因為我老公可以送佢返學,但見到其他小朋友很早要起身,而我地又唔係住近九龍塘,又有啲覺得讀下午班既安排其實又好似適合啲,真 ...

作者: thepooh1997    時間: 08-9-9 14:29

個囡尋晚同我講自己係蘋果組 MISS 叫蘋果就要起身,還有橙組和香焦組,起初半信半疑現在我信佢唔係講笑
作者: sfong1218    時間: 08-9-9 19:01

好好笑,我地宜家好似偵探,日日係度案件重組。

係呢,想問你地既小朋友係咪日日都有小禮物口架,如貼紙、糖之類,聽講話乖就有,而我個仔只係開學頭兩日有,咁係咪佢即係超級naughty 所以無呢? 如果係,我諗我要同老師跟進得下啦。
作者: mackyfungng    時間: 08-9-10 09:23

我個囝淨係頭兩一日有貼紙, 其後都無, 所以唔關你個仔事

原帖由 sfong1218 於 08-9-9 19:01 發表
好好笑,我地宜家好似偵探,日日係度案件重組。

係呢,想問你地既小朋友係咪日日都有小禮物口架,如貼紙、糖之類,聽講話乖就有,而我個仔只係開學頭兩日有,咁係咪佢即係超級naughty 所以無呢? 如果係,我諗我要同老師跟 ...

作者: Chr336    時間: 08-9-11 00:22

hi,

大家好,我都是K1L的家長,我個仔叫柏cody,他同我講老師變魔術和他吃了香舊,前幾次因下雨沒有出去玩滑梯,其他沒有說
原帖由 mackyfungng 於 08-9-10 09:23 發表

作者: joemyt    時間: 08-9-17 01:01

每日放學,我都問亞仔:你今日學左D乜呀?玩左D乜呀? 但衰豬每次都話:唔知呀、無呀等等。

早兩日中秋,我又再問,佢答我:我地餵魚。我再問佢:你地用乜野餵呀?係唔係用餅乾呀?佢答我:緊係唔係啦,我地用魚糧嫁,傻豬,一粒粒嫁! 真係"啤"一聲。其實我係好開心,因為知道亞仔開始適應學校生活。

今晚睇緊 "家好月圓" 時候,Jo飽一家唱緊"月亮代表我的心",點知亞仔跟住一齊唱,當然唔係咬字好清;我正想問佢唱乜之際,佢突然同我講:

月亮圓,月亮光,
好像燈籠掛天上。

憑我大仔經驗,我知道一定係學校老師教的。因為大仔在KV的時候,亦係十問九唔應,我又唔知老師教過乜,又唔好意思成日打電話問老師,咪上黎同其他家長"八"下囉。當我知道其他同學學左乜,我就會引導性咁樣問佢,咁佢就會和盤托出。

你地試下啦,知道亞仔學左乜,唔好吝惜,上黎分享下,咁就可以集思廣益。

End of report.
作者: thepooh1997    時間: 08-9-17 10:32

我囡囡尋晚都有背這兩句《月亮光、月亮圓,好像燈籠在天上》
作者: ManKeimama    時間: 08-9-17 16:57     標題: I just join in today

原帖由 mackyfungng 於 08-9-10 09:23 發表
Issac mama, Hello, 我是Victoria 媽咪, remember me, on 8/29 sit next to Issac 的家長, I don't know why no K1E 的家長一齊分享, 所以同你一樣過黎這邊傾吓計.
作者: QQLAU    時間: 08-9-17 20:32

原帖由 thepooh1997 於 08-9-17 10:32 發表
我囡囡尋晚都有背這兩句《月亮光、月亮圓,好像燈籠在天上》
阿仔都有背尼两句.佢話miss ma教嘅 今日仔仔話miss wong同佢哋玩揸火車,數1,2,3,............停.有去音樂室唱歌,唱〝打開雪柜,打開雪柜,...........後面唔記得啦.

作者: mackyfungng    時間: 08-9-18 09:33

Mankeimama,

好開心呀, 終於搵到個同班媽咪, 你係咪有兩個小朋友個位媽咪, 我個仔話昨天Ms ma 生病, 所以由Ms Fong 代課, 不知真定假, 另外我個仔昨天都有唸
"月亮圓, 月亮光, 好像燈籠在天上"

原帖由 ManKeimama 於 08-9-17 16:57 發表
Issac mama, Hello, 我是Victoria 媽咪, remember me, on 8/29 sit next to Issac 的家長, I don't know why no K1E 的家長一齊分享, 所以同你一樣過黎這邊傾吓計.

作者: ManKeimama    時間: 08-9-18 11:26

原帖由 mackyfungng 於 08-9-18 09:33 發表
Mankeimama,

好開心呀, 終於搵到個同班媽咪, 你係咪有兩個小朋友個位媽咪, 我個仔話昨天Ms ma 生病, 所以由Ms Fong 代課, 不知真定假, 另外我個仔昨天都有唸
"月亮圓, 月亮光, 好像燈籠在天上"

...
搵個同班媽咪真係難, 我唔係有兩個小朋友, 只得Victoria一個, 我個女話係apple組.
作者: mackyfungng    時間: 08-9-18 12:44

唔好意思, 認錯人, 我個仔係 banana 組, 不過昨日又話係 apple組, 都唔知真定假.

原帖由 ManKeimama 於 08-9-18 11:26 發表
搵個同班媽咪真係難, 我唔係有兩個小朋友, 只得Victoria一個, 我個女話係apple組.

作者: sfong1218    時間: 08-9-19 11:13

阿囝昨日話佢同啲同學仔一齊扮bb,係度爬呀爬,ms ma就做ms ma 媽媽,ms wong 就做ms wong爸爸,好開心咁。

另外,上星期派咗本兒童樂園既書,之前通告寫如果教晒就會有stamp,咁不用帶返學校。但我唔見有,咁就問阿囝,佢話留係屋企,咁我咪抽起咗無放書包。但今個星期我見其他thread既媽咪話要帶,咁我昨日又問佢,佢就話要帶,比佢激死 。但係如果漏帶,老師應該寫手冊叫我地帶返去,於是check下佢識唔識,原來已經教咗,佢連最尾果頁有幾句詞語都識背,但係中間有首歡迎歌就唔識唱,咁係咪唔駛帶呢    。
作者: relau    時間: 08-9-20 00:48

Hello sfong1218
我亦覺得有的confused,不知亞囡帶回來的〝兒童樂園〞是否教完了,但問亞囡佢又好似認識了一部份書裡的內容,由於我真的好想對她在學校裡的學習生活了解多一點,結果,我於手冊裡問了ms ma,她告訴我每兩星期會派一張syllabus給家長了解學習內容,希望透過大家的分享可知多一點點,請保持聯絡!亦盼望能自組一些課外活動讓大家多點交流,我亦在此網站見過有根德園家長攪聯誼會,若知道有這渠道,請吿知。
Lydia家長
作者: joemyt    時間: 08-9-20 02:17

無錯! 在書內找到 "我學會了"的印,即係本書已教完,下週唔駛再帶。因為學校會派新書。

另外,還記得開學時派了兩個藍色 file 嗎?我就一個用黎裝亞仔的勞作,另一個裝學校派的通告及課程紙。唔好睇少果張課程紙 (每兩週一張),亞仔考試拎100分都係靠佢!
作者: relau    時間: 08-9-20 22:43

謝謝回覆,由於以往住港島,所以對九龍區的幼稚園不太熟識,都是聽朋友介紹才選了kentville,你是否有仔女或親戚朋友的孩子讀過kentville,所以咁清楚。我仍未有糾收到女兒的勞作,考試/小測結果是否會派回來給家長看?

原帖由 joemyt 於 08-9-20 02:17 發表
無錯! 在書內找到 "我學會了"的印,即係本書已教完,下週唔駛再帶。因為學校會派新書。

另外,還記得開學時派了兩個藍色 file 嗎?我就一個用黎裝亞仔的勞作,另一個裝學校派的通告及課程紙。唔好睇少果張課程紙 (每兩週一張) ...

作者: sfong1218    時間: 08-9-22 14:40

係呀,上個星期五我再帶本書返學,放學我再check,就見到chop 咗"我學會了"。
作者: joemyt    時間: 08-9-22 16:14

原帖由 relau 於 08-9-20 22:43 發表
謝謝回覆,由於以往住港島,所以對九龍區的幼稚園不太熟識,都是聽朋友介紹才選了kentville,你是否有仔女或親戚朋友的孩子讀過kentville,所以咁清楚。我仍未有糾收到女兒的勞作,考試/小測結果是否會派回來給家長看?

...

係呀! 我個大仔剛在KV畢業,今年 P.1(細佬 K1L),所以對學校的近況知道少少,可以同大家分享。
作者: relau    時間: 08-9-22 21:30

那麼,請問你知否KV派小學的結果理想嗎?你大仔應該考得不錯,所以你也讓細佬讀KV。其實今時今日做家長真唔容易,除了學術,我覺得品行和喜愛學習也很重要。謝謝分享。

原帖由 joemyt 於 08-9-22 16:14 發表

係呀! 我個大仔剛在KV畢業,今年 P.1(細佬 K1L),所以對學校的近況知道少少,可以同大家分享。

作者: joemyt    時間: 08-9-23 08:32

老實講,"派"去邊間就好睇你住邊區,報假地址果D我地唔講,就算係住九龍城邊皮而唔係咁好成績都可派去喇沙,又如何!

但你話要"考"私小或直資,就點都有D著數,始終學校係有實力。但個人認為KV的英文還嫌欠缺一些,如果諗住同小朋友讀英文小學,可參加一些興趣班(記住,係興趣班,唔係補習班,亦唔建議),打打個底。至於中文同數學,就一D問題都無添!

紀律方面,就覺得比九龍塘內另一些幼稚園好,小朋友有自發紀律,當然要家長配合,如果在家係小霸王,學校軍訓都無用。

點都好啦,來日方長,小朋友大把書讀,唔需要太急,最緊要個細路開心,否則弄巧成拙!

作者: relau    時間: 08-9-24 01:09

joemyt謝謝你的分享,認同你的看法,我看過好幾本有關教養及培育小孩的書,家庭教育才是最重要,小孩還小,上學覺得開心及有正確的態度(對人對事對學習)是首要的,so far 也見亞囡讀得頗開心,雖然她並未有表達得太清楚學習的內容,但至少喜歡老師及開始和部份同學仔建立友情,會繼續多了解,遲些再分享。

原帖由 joemyt 於 08-9-23 08:32 發表
      老實講,"派"去邊間就好睇你住邊區,報假地址果D我地唔講,就算係住九龍城邊皮而唔係咁好成績都可派去喇沙,又如何!

但你話要"考"私小或直資,就點都有D著數,始終學校係有實力。但個人認為KV的英文還嫌欠缺一些,如 ...

作者: joemyt    時間: 08-9-24 10:13

駛乜睇書呀! 得閒上黎傾下仲好啦! 寫書果D唔係個個有細路,得個講字,叫D專家湊一日小朋友,驚佢地嘔血都似!

Take it easy!
作者: sfong1218    時間: 08-9-24 10:33

新聞講上午班及全日班停課,咁我地下午班,係咪好大機會要返學?
作者: QQLAU    時間: 08-9-24 11:15

原帖由 sfong1218 於 08-9-24 10:33 發表
新聞講上午班及全日班停課,咁我地下午班,係咪好大機會要返學?
黃雨啦!多數都唔駛返喇.
作者: sfong1218    時間: 08-9-24 11:20

咁阿仔又要係屋企悶啦。  

係呢,想幫阿囝報英文興趣班,請問有無好介紹呀?

作者: JESSTIFF    時間: 08-10-2 16:38

hello. 吾好意思我路經的. 我女上年都係k1L, 係吾係MISS WONG做班主任呀? 亞女好懷念K1L 同MISS WONG 啊! 佢話鍾意K1多D.
作者: Vickee    時間: 08-10-4 10:43

hello... 我仔仔叫嘉熙呀!! 又係呢班架...!! 請多多指教...!!
作者: QQLAU    時間: 08-10-6 14:29

原帖由 JESSTIFF 於 08-10-2 16:38 發表
hello. 吾好意思我路經的. 我女上年都係k1L, 係吾係MISS WONG做班主任呀? 亞女好懷念K1L 同MISS WONG 啊! 佢話鍾意K1多D.
MISS WONG教英文,MISS MA做班主任.但係阿仔話學校有2個MISS WONG,唔知你女係邊個教?
作者: fgult    時間: 08-10-8 10:18

大家好,

我的女兒叫曉澄, 她是 K1L 班, 請問教唱歌的老師
叫什麼名字  謝謝
作者: ManKeimama    時間: 08-10-9 18:10

原帖由 QQLAU 於 08-10-6 14:29 發表
MISS WONG教英文,MISS MA做班主任.但係阿仔話學校有2個MISS WONG,唔知你女係邊個教?

My girl is in K1E AM class (using the same class room as K1L PM), in AM class Miss Wong 做班主任 Miss Ma教英文, receiving notice of parents day on 10/25 at 10am, and I also finished all stickers in the little story book, only need to find a photo.
作者: mackyfungng    時間: 08-10-10 10:53

mankeimama,

I will see Ms Wong at 11:00am on 25/10.  It is pity that I cannot meet you on that day.  Did your daughter tell you that she needed to take photo to school?  My son told me nothing.  

原帖由 ManKeimama 於 08-10-9 18:10 發表

My girl is in K1E AM class (using the same class room as K1L PM), in AM class Miss Wong 做班主任 Miss Ma教英文, receiving notice of parents day on 10/25 at 10am, and I also finished all stickers in t ...

作者: ManKeimama    時間: 08-10-10 12:00

原帖由 mackyfungng 於 08-10-10 10:53 發表
mankeimama,

I will see Ms Wong at 11:00am on 25/10.  It is pity that I cannot meet you on that day.  Did your daughter tell you that she needed to take photo to school?  My son told me nothing.  

...

She is not telling me anything until I ask her, but if I ask her, she will tell me a little bit happen at school.  I have finished the little story book with her recently with a smiling photo on the candle page.
作者: QQLAU    時間: 08-10-10 21:49

原帖由 ManKeimama 於 08-10-9 18:10 發表

My girl is in K1E AM class (using the same class room as K1L PM), in AM class Miss Wong 做班主任 Miss Ma教英文, receiving notice of parents day on 10/25 at 10am, and I also finished all stickers in t ...
Mankeimama,上午班同下午班可能一樣,我哋都係10/25 AM10:00見家長.我仔仔都有貼一張開心嘅相係BOOK,唔知係MISS要求定係佢自已想貼.
作者: sfong1218    時間: 08-10-13 09:55

我個仔下午班,但係老師約咗我地18號10am喎
作者: sfong1218    時間: 08-10-13 10:16

我做了下面個summary,方便向阿仔吐料,但係佢個個都話唔識,我開始相信佢講,上堂係唔比傾gai,唔知佢地有無點名既呢?

K1L
thepooh 1997

蘋果組
relau

婷婷 (Lydia)
橙組
fgult

曉澄

joemyt

qqlau

chr336

Cody

vickee

嘉熙

sfong1218

展禾
蘋果組

K1E
Mackyfungng

Issac
香蕉組
Mankeimama

Victoria
蘋果組

作者: ManKeimama    時間: 08-10-13 17:08

原帖由 sfong1218 於 08-10-13 10:16 發表
我做了下面個summary,方便向阿仔吐料,但係佢個個都話唔識,我開始相信佢講,上堂係唔比傾gai,唔知佢地有無點名既呢?

K1L

蘋果組
relau

婷婷 (Lydia)
橙組
fgult

曉澄

joemyt

qqlau

chr ...

My girl, Victoria said they cannot talk and stand up during lesson.
作者: joemyt    時間: 08-10-13 18:54

我個仔 Barry 之前"話"係蘋果組,而家又"話"係香蕉組,都唔知真定假。

另外建議各位媽媽,見家長要準時,最好早兩三個字到,到左之後入課室搵張凳仔坐,適當時候同老師報到。因為如果你遲到,老師就會比已經到左的家長見先,這樣,你亦唔好怪老師點解你個面見時間會有另一個家長見緊。

總之,大家都會在第一次見家長有問唔完的問題,可能會遲一些 (或會早一些)大家將就一下啦,唔好做果類 "闊太" 或 "大陸霸道師奶" (即係嘈冤巴閉,識少少果種)
作者: sfong1218    時間: 08-10-14 10:10

joemyt,

Thank you for your advice.  I have updated the table again.

K1L

蘋果組
relau

婷婷 (Lydia)
橙組
fgult

曉澄

joemyt

barry
香蕉組
qqlau

chr336

Cody

vickee

嘉熙

sfong1218

展禾
蘋果組

K1E
Mackyfungng

Issac
香蕉組
Mankeimama

Victoria
蘋果組

作者: fgult    時間: 08-10-14 17:16

Sofong 1218,

My daugher said that she is orange team.

hiu ching ma ma
作者: thepooh1997    時間: 08-10-14 17:56

大家好!我個囡 "懿翹" 係蘋果組。佢番到有講同學名(有提到 展禾坐隔離、Barry、曉澄)可能係同組。
老師約咗我18號 9:30am到時見啦
作者: sfong1218    時間: 08-10-14 22:08

thepooh1997,

ai ya, 講咗咁耐,原來你係懿翹媽咪,我地應該第一日開學時見過,唔知你記唔記得。我阿仔成日話懿翹係佢fan 屎,我問佢咩叫做fan 屎,佢先話朋友,真係比佢啲英文嚇死。我阿仔係super naughty,如果煩親懿翹,記住話比我聽,等我教訓佢。

joemyt,
阿仔都識barry口架,佢都話barry 係香蕉組,坐係"唐孝維"對面喎。

fgult,
我問阿仔曉澄邊組,佢話橙組,原來佢地係識口架。之前阿仔話無人同佢玩,我幾担心kv太守規律,佢唔開心,原來佢耍我

阿仔話班房原來有個well done board,邊個乖就有個sticker。可信性幾真就唔知lu。

作者: thepooh1997    時間: 08-10-15 14:52

展禾媽咪,您好!

我第一日係有見過,但只顧同亞囡影相都無時間交談。現在每一晚我都有問佢反學玩咩、教咩、有無食晒D茶點,尋日上堂有玩夫拉圈跳跳下,有時都會背番課本內中文句字, 但英文句字就要估下估下講咩。
  還有亞囡佢話展禾常常帶香腸飽做茶點,唔之講真或假呢
作者: sfong1218    時間: 08-10-15 15:28

懿翹好叻呀,我問阿仔學校情況,鍾意就講少少,唔鍾意就帶我去遊花園

懿翹話展禾鍾意帶香腸包? 開學初期就帶得多啲,但後期唔想佢食咁多腸仔,重有有時佢淨係食腸仔,食淨啲飽,所以我都會轉下,唔好等佢偏食。展和話懿翹鍾意帶飽同旦糕做茶點,又有幾真呢?

係呢,懿翹係咪搭校車口架,開學初期,阿仔見搭校車啲同學會走先,佢跟住話:[懿翹座校車放學口架,我都要座校車呀!],比佢激死。

K1L

懿翹
蘋果組
relau

婷婷 (Lydia)
橙組
fgult

曉澄
橙組
joemyt

barry
香蕉組
qqlau

chr336

Cody

vickee

嘉熙

sfong1218

展禾
蘋果組

K1E
Mackyfungng

Issac
香蕉組
Mankeimama

Victoria
蘋果組

作者: thepooh1997    時間: 08-10-15 16:51

係呀,懿翹係搭媬毋車,所以會放學先。
懿翹帶反學茶點多數係 D 手指餅、瑪利餅、麵飽、旦糕仔、提子干配搭。
作者: QQLAU    時間: 08-10-15 22:24

大家好!我仔仔叫駿駿,係橙組.佢話識得Barry,係〝香蕉〞組嘅.
作者: joemyt    時間: 08-10-15 23:59

我隻 Barry 仔一舊飯,問佢乜都話唔知,見大家在此開左咁多名,咪同佢套下料囉,佢先至話識得一兩個。

真係比佢激死!
作者: mackyfungng    時間: 08-10-16 09:27

我個仔早兩日同我講Ms Wong同佢地玩大風吹, 你地K1L班有無玩呀?

原帖由 joemyt 於 08-10-15 23:59 發表
我隻 Barry 仔一舊飯,問佢乜都話唔知,見大家在此開左咁多名,咪同佢套下料囉,佢先至話識得一兩個。

真係比佢激死!

作者: sfong1218    時間: 08-10-16 10:53

Barry仔唔係一舊飯,佢不知幾出名,連隔離枱啲同學仔都識佢呀

大風吹? 阿仔無講呀,今晚返去問下佢先。阿仔擒日話ms ma叫佢地攞本小手和小腳做連線,講到似層層呀。

K1L
joemyt

barry
香蕉組
relau

婷婷 (Lydia)
橙組
fgult

曉澄
橙組
qqlau

駿駿
橙組

懿翹
蘋果組
sfong1218

展禾
蘋果組
chr336

栢Cody

vickee

嘉熙

K1E
Mackyfungng

Issac
香蕉組
Mankeimama

Victoria
蘋果組

作者: Vickee    時間: 08-10-16 12:47     標題: 回覆 # 的文章

我都唔知嘉熙係咩組, 等我返去問下佢先!!

我係18號見家長喎, 你地咁多人都係25號嘅!! 咁咪見唔到咯~~

我問嘉熙, 佢都唔肯講比我知佢有咩同學, 叫咩名, 有d喥真係好... 了解佢多d...

最近學校唱d歌, 唔知遲d會唔會有返歌詞呢?? 真係好想要呀!! 究竟學校教左幾多首歌呢? 嘉熙得閒又唱一首, 得閒又唱另一首... 哈~~ 我都未學得晒呀!!
作者: Vickee    時間: 08-10-16 12:48

想問呢... 點解我訂閱唔到呢版嘅... 又收藏唔到... 可以教下我嗎?? 每次都好難搵返入嚟呀!! thx......
作者: Vickee    時間: 08-10-17 09:01

早幾日嘉熙唱"To Market"和"Farmer" 比我聽, 不過我聽得唔係好清楚, 有無媽媽聽到/知道唱咩呀??
作者: mackyfungng    時間: 08-10-17 09:06

係呀, 我個仔都有唱 ' Farmer', 不過我淨係聽到佢唱 'Farmer" 個字, 其他都聽唔到佢唱什麼

原帖由 Vickee 於 08-10-17 09:01 發表
早幾日嘉熙唱"To Market"和"Farmer" 比我聽, 不過我聽得唔係好清楚, 有無媽媽聽到/知道唱咩呀??

作者: Vickee    時間: 08-10-17 17:25

To market, to market, to buy a fat pig.
Home again, home again, jiggerty jig.

To market, to market, to buy a fat hog,
Home again, home again, jiggerty jog.

To market, to market, to buy a plum bun,
Home again, home again. Market is done.

To market, to market, to buy a plum bun,
Home again, home again, Market is done.
作者: Vickee    時間: 08-10-17 17:31

Jack be nimble,
Jack be quick,

Just jump over, the candlestick
作者: Vickee    時間: 08-10-17 17:33

The farmer in the dell
Hi-ho, the derry-o
作者: Vickee    時間: 08-10-17 17:34

A little ball, a bigger ball and a great big ball, I see

Now, let us count the balls,
1-2-3
作者: mackyfungng    時間: 08-10-17 18:22

vickee,

你好勁呀, 我可以同個仔溫啦

原帖由 Vickee 於 08-10-17 17:34 發表
A little ball, a bigger ball and a great big ball, I see

Now, let us count the balls,
1-2-3

作者: thepooh1997    時間: 08-10-18 10:43

尋日亞囡返到有唱有跳,1234, 2234, 3234, 4234 還有動作好得意。佢話 MISS WONG 教
作者: Vickee    時間: 08-10-18 23:38

mackyfungng,哈~~ 唔係我勁... 係我老公搵架... 佢仲post埋上嚟... 佢竟然'SHU'左入嚟我都唔知呀!!

原帖由 mackyfungng 於 08-10-17 18:22 發表
vickee,

你好勁呀, 我可以同個仔溫啦

作者: Vickee    時間: 08-10-18 23:40

嘉熙都有呀!! 不過佢只係邊玩邊講... 咩動作都無做呀?? 唔知係咪同佢地做運動呢??

原帖由 thepooh1997 於 08-10-18 10:43 發表
尋日亞囡返到有唱有跳,1234, 2234, 3234, 4234 還有動作好得意。佢話 MISS WONG 教

作者: Vickee    時間: 08-10-18 23:43

今日我見完ms.ma喇... 好似無咩特別野講... 一早趕到去... 唔駛五分鐘出返嚟... (連埋拎埋校服)!! 你地係咪咁呀??

p.s.嘉熙係"香蕉組"喎!!!!
作者: mackyfungng    時間: 08-10-19 17:00

vickee,

甘要向你老公講聲唔該啦

原帖由 Vickee 於 08-10-18 23:38 發表
mackyfungng,哈~~ 唔係我勁... 係我老公搵架... 佢仲post埋上嚟... 佢竟然'SHU'左入嚟我都唔知呀!!

作者: sfong1218    時間: 08-10-19 17:44

嘩,唔該晒嘉熙爸爸,唔係我都唔知阿仔唱乜。我個仔話老師教佢地唱到 "Home again, home again, jiggerty jig. "就要手按住椅背,pat pat 係度係咁搖,佢做呢個動作時,自己都不停咁笑。

其實老師都無乜特別野講,只係我地較多問題,所以老師先講多少少。

thepooh1997, 我同你相遇唔到呀,因為我差啲遲到,好彩最後都趕到,但入到去課室只有一個家長同miss wong傾緊,我估佢係上午班既家長,所以你應該走咗lu。

其實果日都睇唔清楚阿仔班房係點,個過程實在太快,一入去就見ms ma,走時有啲家長坐係度等緊,ms ma 同ms wong又分別見緊家張,係班房周圍睇唔係幾好,所以一見完就即刻離開咗班房lu。

作者: Vickee    時間: 08-10-19 19:07

原帖由 mackyfungng 於 08-10-19 17:00 發表
vickee,

甘要向你老公講聲唔該啦

唔駛咁客氣... 哈~~ !! 佢實認晒叻喇!!
作者: Vickee    時間: 08-10-19 19:11

sfong1218,

佢地跳得好得意架...

係呀!! 我都好想望真d個班房, 話晒我老公都係第一次入去...

原帖由 sfong1218 於 08-10-19 17:44 發表
嘩,唔該晒嘉熙爸爸,唔係我都唔知阿仔唱乜。我個仔話老師教佢地唱到 "Home again, home again, jiggerty jig. "就要手按住椅背,pet pet 係度係咁搖,佢做呢個動作時,自己都不停咁笑。

其實老師都無乜特別野講,只係我地較多 ...

作者: Vickee    時間: 08-10-19 19:15

UPDATED

K1L

joemyt

barry
香蕉組
relau

婷婷 (Lydia)
橙組
fgult

曉澄
橙組
qqlau

駿駿
橙組

懿翹
蘋果組
sfong1218

展禾
蘋果組
chr336

栢Cody

vickee

嘉熙
香蕉組

K1E
Mackyfungng

Issac
香蕉組
Mankeimama

Victoria
蘋果組

作者: QQLAU    時間: 08-10-23 13:24

今日MISS係唔係要小朋友帶一張BB時候既相,仲要哈哈笑嘅,阿仔返學前先話比我聽,我同佢揾相,差D赶唔到坐校車.

作者: thepooh1997    時間: 08-10-23 14:29

尋晚亞囡返到有講要一張bb時的相帶反學問佢點解,答係 Miss Ma 叫帶反學放在玻璃架到 (我估係相架啦) 還有星星貼紙獎品。
作者: Vickee    時間: 08-10-25 09:43

原帖由 thepooh1997 於 08-10-23 14:29 發表
尋晚亞囡返到有講要一張bb時的相帶反學問佢點解,答係 Miss Ma 叫帶反學放在玻璃架到 (我估係相架啦) 還有星星貼紙獎品。

嘉熙完全無提過呀!! 今日我問佢, 佢先話係咋!
作者: mackyfungng    時間: 08-10-25 14:48

今朝去左見 Ms Wong, 原本約11:00, 10:45已可以見, 沒有太多問題問, Ms Wong 話囝囝受教我已很滿足了, 離去時識了一個同班媽媽, 小朋友叫 Florence, 我叫佢上bk 傾計, 不要k1E 得我同 victoria 媽係度

我個仔同我講有個小朋友叫何慧儀, 我今日向Ms Wong 求證, 原來真有其人, 另外他叫我帶bb 相又是真的, 我好開心, 因我個仔真係記得學校發生嘅事

原帖由 Vickee 於 08-10-25 09:43 發表

嘉熙完全無提過呀!! 今日我問佢, 佢先話係咋!

作者: sfong1218    時間: 08-10-27 00:02

我阿仔又係完全無帶相呢回事,星期五我返到屋企,佢淨係不停咁話要填顔色同星期一帶返去比老師。
作者: mackyfungng    時間: 08-10-27 20:44

urgent!求救,  Ms WOng 在手冊通知要交油樹葉顏色, 有無人幫到我?
作者: joemyt    時間: 08-10-27 22:20

係呀,上個星期派的,老師並在張紙上寫上 "27/10 交"。 Size 係半張A4 紙咁大,上面有兩塊樹葉要油顏色。
作者: mackyfungng    時間: 08-10-27 22:36

吓, 我無見過, 點算好呀?

我見其他班攪旅行, 我地k1E & k1L會唔會攪呀?

原帖由 joemyt 於 08-10-27 22:20 發表
係呀,上個星期派的,老師並在張紙上寫上 "27/10 交"。 Size 係半張A4 紙咁大,上面有兩塊樹葉要油顏色。

作者: mackyfungng    時間: 08-10-27 22:40

joemyt,

唔該哂, 我終於搵到啦, 我上星期見到油了顏色, 以為無用, 放埋左一邊

原帖由 joemyt 於 08-10-27 22:20 發表

作者: QQLAU    時間: 08-10-28 12:47

星期六見到課室有個〝家庭角〞有貼小朋友BB相.想問大家Party day會唔會著〝哈囉喂〞衫?
作者: mackyfungng    時間: 08-10-28 16:21

應該唔會啦, 費時嚇親其他小朋友

原帖由 QQLAU 於 08-10-28 12:47 發表
星期六見到課室有個〝家庭角〞有貼小朋友BB相.想問大家Party day會唔會著〝哈囉喂〞衫?

作者: joemyt    時間: 08-10-28 18:59

According to my experience, kids will only wear casual wear during the party day. Or they will wear Chinese style cloth if the party conduct near Lunar Chinese New Year. Therefore, denim trousers and T-shirt is OK !

On the other hand, if you want to take photos with your kid, you may take before school or when you pick them up. Because no parents are allowed during the party. Teachers will take photos with the birthday kids and will give them a hard copy of the photo. But only for the birthday kid !
作者: Vickee    時間: 08-10-28 19:59

原帖由 mackyfungng 於 08-10-27 22:36 發表
吓, 我無見過, 點算好呀?

我見其他班攪旅行, 我地k1E & k1L會唔會攪呀?

咩有旅行呀?? 咁大人咪要一齊去...!!
作者: Vickee    時間: 08-10-28 20:01

原帖由 mackyfungng 於 08-10-28 16:21 發表
應該唔會啦, 費時嚇親其他小朋友

我都無幫個仔準備halloween服飾... 應該我會幫佢著某通衫算喇...!!
作者: sfong1218    時間: 08-10-28 21:36

我都係諗住著普通衫算啦,因為呢排實在太忙,無時間去買。
作者: mackyfungng    時間: 08-10-29 09:47

唔係呀, 係佢地自己攪

原帖由 Vickee 於 08-10-28 19:59 發表

咩有旅行呀?? 咁大人咪要一齊去...!!

作者: Vickee    時間: 08-10-29 20:55

原帖由 mackyfungng 於 08-10-29 09:47 發表
唔係呀, 係佢地自己攪

KV會有旅行架... d人話kv特別少課外活動架喎...
作者: joemyt    時間: 08-10-30 09:10

KV 的活動唔係少,係無咁濟 !

我記得大仔在 KV 時,只係在 K2那一年去過一次又一村郵局參觀兼學寄信 (自己在家預先寫信封面寄比父母,然後帶錢去郵局買郵票),而 K1 及 K3 就無啦。

至於學校旅行,sorry ,KV係無o既。因為最好的親子活動就係父母放假同D小朋友出街玩啦 !
作者: mackyfungng    時間: 08-10-30 09:18

KV 無旅行, 全部都係家長自己攪, 我見其他班有人攪, 我睇下我地K1E & k1L攪唔攪啫?

原帖由 Vickee 於 08-10-29 20:55 發表

KV會有旅行架... d人話kv特別少課外活動架喎...

作者: mackyfungng    時間: 08-10-30 18:12

有無人知明天使唔使帶書包?

原帖由 mackyfungng 於 08-10-30 09:18 發表
KV 無旅行, 全部都係家長自己攪, 我見其他班有人攪, 我睇下我地K1E & k1L攪唔攪啫?

作者: joemyt    時間: 08-10-30 21:55

Birthday party should wear and bring:

便服 + 名牌(no school uniform is required)

私家袋 (唔駛大書包) / 手冊 / 濕毛巾 / 食物盒 (無需帶茶點) / 手巾仔

On the other hand, Mum should care that our kids will leave school early !
作者: Vickee    時間: 08-10-30 23:14

原帖由 mackyfungng 於 08-10-30 09:18 發表

其實我都想佢有多d課外活動... 例如旅行, 參觀等等... 睇少好多野咁...!! 真係唔明...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5