教育王國

標題: 第二屆播道書院小學部懇談室 [打印本頁]

作者: freddielau    時間: 08-9-2 22:37     標題: 第二屆播道書院小學部懇談室

Dear P2 parents,

let's start our discussion here

作者: midcochow    時間: 08-9-3 11:06

OK, 收到啦.
作者: Emailfamily    時間: 08-9-3 14:34

原帖由 midcochow 於 08-9-3 11:06 發表
OK, 收到啦.

Yes sir, 報到!
作者: bignose    時間: 08-9-3 15:34

大家好

終於見到你地P.2家長

作者: Dennisk    時間: 08-9-4 11:18

原帖由 freddielau 於 08-9-2 22:37 發表

let's start our discussion here

Freddie

你個topic牌頭改得好似唔夠狠播!不如改做:第二屆播道書院小學部懇談室...喇 ,這樣就無論小朋友上咗去邊級都無問題喇!

Dennis
作者: freddielau    時間: 08-9-4 18:09

搞掂
作者: brianchan    時間: 08-9-4 19:06

原帖由 freddielau 於 08-9-4 18:09 發表
搞掂

Got it now! Thanks for taking the lead!
作者: tintinma    時間: 08-9-4 21:01

請問會否分班CHAT?
作者: yiuyo    時間: 08-9-4 22:58

報到! 報到! 差d同你地失散呀!

原帖由 tintinma 於 08-9-4 21:01 發表
請問會否分班CHAT?

作者: Dennisk    時間: 08-9-4 23:31

原帖由 tintinma 於 08-9-4 21:01 發表
請問會否分班CHAT?

唔好分喇,一級都係得果百幾人。走埋一齊交流吓咪幾好!

嗱Freddie改咗個題目名,係咪立即醒晨晒呢?
作者: midcochow    時間: 08-9-5 02:29

嘩嘩嘩! 改左名真係好醒晨WOR.
我都讚成DENNISK o甘講, 唔好分班講啦, 一齊talk 咪幾好, 而且又可以大家幾班一齊交流交流, 第時有聚會又可以一齊攪, 都幾開心呀.

原帖由 Dennisk 於 08-9-4 23:31 發表

唔好分喇,一級都係得果百幾人。走埋一齊交流吓咪幾好!

嗱Freddie改咗個題目名,係咪立即醒晨晒呢?

作者: connie0213    時間: 08-9-5 10:13

昨日有機會同班主任講下亞仔d情況, 亞Sir話各樣都有進步, 但.......都係咁多口水, 真係死性不改。

原帖由 midcochow 於 08-9-5 02:29 發表
嘩嘩嘩! 改左名真係好醒晨WOR.
我都讚成DENNISK o甘講, 唔好分班講啦, 一齊talk 咪幾好, 而且又可以大家幾班一齊交流交流, 第時有聚會又可以一齊攪, 都幾開心呀.

...

作者: yiuyo    時間: 08-9-5 11:12

嘩,你係咩時間可以同班主任傾倒計呀?
而家放學時,真係好多人,好嘈呀!

原帖由 connie0213 於 08-9-5 10:13 發表
昨日有機會同班主任講下亞仔d情況, 亞Sir話各樣都有進步, 但.......都係咁多口水, 真係死性不改。

作者: freddielau    時間: 08-9-5 14:09

原帖由 yiuyo 於 08-9-5 11:12 AM 發表
嘩,你係咩時間可以同班主任傾倒計呀?
而家放學時,真係好多人,好嘈呀!

total almost 1,000 students woh
作者: PenguinBoBo    時間: 08-9-5 17:12

作者: MaMaCandy    時間: 08-9-5 23:35

Hi, just find out the route to come here.

Yes, there is many more of EC students.  Just like my school van, it is already full aftering picking up students of Tiu Keng Leng and Park Central.  EC family is going bigger, Cheers!
作者: Dennisk    時間: 08-9-6 01:29

原帖由 PenguinBoBo 於 08-9-5 17:12 發表
Hello P2 parents,
Could anyone please advise and describe today's maths homework/classwork? My son said he has no idea of it at all and just only know that it's about shapes. Thank you very very much. ...

Hi PenguinBoBo,

You have to disclose which class of your son belongs to, so the parents which as same with you son can help you that.

Dennis
作者: freddielau    時間: 08-9-6 09:38

原帖由 Dennisk 於 08-9-6 01:29 AM 發表

Hi PenguinBoBo,

You have to disclose which class of your son belongs to, so the parents which as same with you son can help you that.

Dennis

Dennis,
点解吾見咗Daniel張大相?
作者: candyocean    時間: 08-9-6 11:37

原帖由 PenguinBoBo 於 08-9-5 17:12 發表
Could anyone please advise and describe today's maths homework/classwork? My son said he has no idea of it at all and just only know that it's about shapes. Thank you very very much. ...

P.2A no Maths homework.
作者: Emailfamily    時間: 08-9-6 13:38

你有無攪錯咗 ,佢地教緊百位數wor! 即hundreds digit, e.g. 99+1=100; 432 = four hundred and thirty two, no shape wor! 個Shape 可能就是形容100嗰圖=100個方格 or 40= 4條10格長條 or 3 = 3粒方格,你個仔邊班,我呀女1E, 你呀仔係唔係插班生呀?
作者: freddielau    時間: 08-9-6 15:31

原帖由 Emailfamily 於 08-9-6 01:38 PM 發表

你有無攪錯咗 ,佢地教緊百位數wor! 即hundreds digit, e.g. 99+1=100; 432 = four hundred and thirty two, no shape wor! 個Shape 可能就是形容100嗰圖=100個方格 or 40= 4條10格長條 or 3 = 3粒方格,你個 ...

仲記住1E.....升咗2E啦
作者: hoyhconnie    時間: 08-9-6 16:03

Hi everybody,

終於找到你地啦,可以繼續交流...

好耐冇見,大家好....我係Ian媽媽

原帖由 freddielau 於 08-9-2 22:37 發表

作者: midcochow    時間: 08-9-6 16:58

哈哈, 我自己都係成日記錯寫1E, Edison 仲衰, 成日寫錯上年個學號tim 呀.

原帖由 freddielau 於 08-9-6 15:31 發表

作者: midcochow    時間: 08-9-6 17:02

emailyfamily, piglet328, freddielau, dennisk, yiuyo, margaret
我sent 左e-mail 給你哋, please check 啦.
作者: Emailfamily    時間: 08-9-6 17:48

原帖由 freddielau 於 08-9-6 15:31 發表

soli soli, 是2E至真, 昨天收唔收到我個email?
作者: Emailfamily    時間: 08-9-6 17:54

原帖由 midcochow 於 08-9-6 17:02 發表
emailyfamily, piglet328, freddielau, dennisk, yiuyo, margaret
我sent 左e-mail 給你哋, please check 啦.

收到喇!已回覆!
作者: freddielau    時間: 08-9-7 02:27

原帖由 Emailfamily 於 08-9-6 05:48 PM 發表

soli soli, 是2E至真, 昨天收唔收到我個email?

well received...thanks
作者: freddielau    時間: 08-9-7 02:28

原帖由 midcochow 於 08-9-6 05:02 PM 發表

覆咗.....去硬
作者: MaMaCandy    時間: 08-9-7 13:49

P2 should teach 3 digit caculation.  I see other schools' text book.  The contents are same.  I think there is a syllabus for each subject from the EDB.  For better preparation, I have asked Debbie 背乘數表.  I see her text book, she have to start multipule caculation very soon.
作者: freddielau    時間: 08-9-7 14:05

原帖由 MaMaCandy 於 08-9-7 01:49 PM 發表
P2 should teach 3 digit caculation.  I see other schools' text book.  The contents are same.  I think there is a syllabus for each subject from the EDB.  For better preparation, I have asked Debbie 背 ...
yes, very soon
作者: ling2304    時間: 08-9-8 13:52

報到, 我仔讀2D, 佢話佢個班今年有個新同學WOR. 你地班有冇.
作者: freddielau    時間: 08-9-8 17:00

原帖由 ling2304 於 08-9-8 01:52 PM 發表
報到, 我仔讀2D, 佢話佢個班今年有個新同學WOR. 你地班有冇.

2E got 2 new comers. They are from Logos and Hayden said thery are both smart and polite

作者: piglet328    時間: 08-9-8 23:44

Hi everybody~~~

I am here!!! Heheheeee

原帖由 freddielau 於 08-9-8 17:00 發表

2E got 2 new comers. They are from Logos and Hayden said thery are both smart and polite

作者: freddielau    時間: 08-9-9 11:21

[quote]原帖由 piglet328 於 08-9-8 11:44 PM 發表
Hi everybody~~~

I am here!!! Heheheeee

U are late !
see U on 21/9
作者: bebe_c    時間: 08-9-9 23:02     標題: 回復 1# freddielau 的帖子

hi, i'm coming..............
作者: freddielau    時間: 08-9-9 23:29

原帖由 bebe_c 於 08-9-9 11:02 PM 發表

great ! U're back
作者: midcochow    時間: 08-9-10 00:03

bebe_c

好耐冇見到你上O黎啦, 好掛住你呀, 你得閒就多D 入O黎啦!

原帖由 bebe_c 於 08-9-9 23:02 發表

作者: connie0213    時間: 08-9-10 13:17

有新相,快d去睇啦!
作者: midcochow    時間: 08-9-10 13:22

尋日edison 話音樂堂老師話要帶番本"小小美樂頌"返校, 唉..... 我已經一早掉左啦.  個衰仔一聽到我話掉左, 不停話我點解掉左, 因為只係教左好少, 仲話老師話如果掉左, 就要買過.  激ccccccccccc我啦.
作者: connie0213    時間: 08-9-10 13:28

本書好似用六年架!

原帖由 midcochow 於 08-9-10 13:22 發表
尋日edison 話音樂堂老師話要帶番本"小小美樂頌"返校, 唉..... 我已經一早掉左啦.  個衰仔一聽到我話掉左, 不停話我點解掉左, 因為只係教左好少, 仲話老師話如果掉左, 就要買過.  激ccccccccccc我啦. ...

作者: midcochow    時間: 08-9-10 14:04

connie

我收到e-mail 啦, thx.

1E 班 everybody:

原來Ms. wong 又真係幾靚女wor.
作者: connie0213    時間: 08-9-10 14:11

升左班啦!係2E呀!

原帖由 midcochow 於 08-9-10 14:04 發表
connie

我收到e-mail 啦, thx.

1E 班 everybody:

原來Ms. wong 又真係幾靚女wor.

作者: midcochow    時間: 08-9-10 15:31

hehehe.... 係2E 呀.

原帖由 connie0213 於 08-9-10 14:11 發表
升左班啦!係2E呀!

作者: freddielau    時間: 08-9-10 16:23

原帖由 midcochow 於 08-9-10 03:31 PM 發表
hehehe.... 係2E 呀.

ok woh.....
I also saw Ma Lam in 1A
作者: Emailfamily    時間: 08-9-10 16:39     標題: 回覆 # 的文章

點解你地咁好見到d老師嘅?
作者: wwgjc    時間: 08-9-10 18:27

原帖由 Emailfamily 於 08-9-10 16:39 發表
點解你地咁好見到d老師嘅?

Hi Every P2 Parents,

My son is studying in P1, I would like to ask if he need to hand in all the homeworks on the next day even there has the lesson of that subject? Eg CE or GE, only once or a few times a week! My son is quite worry and ask me to put all homeworks into the school bag, woo, so heavy ar!

Tahnks for your help!

God Bless
作者: candyocean    時間: 08-9-10 19:13

原帖由 wwgjc 於 08-9-10 18:27 發表

Hi Every P2 Parents,

My son is studying in P1, I would like to ask if he need to hand in all the homeworks on the next day even there has the lesson of that subject? Eg CE or GE, only once or a few ...

學校的WEB-SITE 有他們的班相, 每班兩張. 可看到他們的同學和老師的樣貌.

以往經驗, 若在第二天沒有GS, VA, CE... 等堂要上, 功課就不用帶回校給老師, 直至有那堂上才交那些功課.
作者: freddielau    時間: 08-9-10 19:36

原帖由 candyocean 於 08-9-10 07:13 PM 發表

學校的WEB-SITE 有他們的班相, 每班兩張. 可看到他們的同學和老師的樣貌.

以往經驗, 若在第二天沒有GS, VA, CE... 等堂要上, 功課就不用帶回校給老師, 直至有那堂上才交那些功課. ...

but most of the homework are Eng, Chin, Maths which are almost daily......
作者: wwgjc    時間: 08-9-10 20:42

原帖由 candyocean 於 08-9-10 19:13 發表

以往經驗, 若在第二天沒有GS, VA, CE... 等堂要上, 功課就不用帶回校給老師, 直至有那堂上才交那些功課. ...

Hi Candyocean,

Thanks so much la! I can take out the hoemwork which has no lesson tomorrow, it is GS and CE, woo, the school bag can be a bit lighter!

Thanks!

God bless!
作者: yiuyo    時間: 08-9-11 09:50

點解咁失策呀,咁怏掉書,而且你見佢地買的音樂書都沒有好像美樂頌的那樣......
而且那書都沒有劃花,就算唸住不用,都可以留番俾阿妹嘛

原帖由 midcochow 於 08-9-10 13:22 發表
尋日edison 話音樂堂老師話要帶番本"小小美樂頌"返校, 唉..... 我已經一早掉左啦.  個衰仔一聽到我話掉左, 不停話我點解掉左, 因為只係教左好少, 仲話老師話如果掉左, 就要買過.  激ccccccccccc我啦. ...

作者: midcochow    時間: 08-9-11 11:16

唉... 都怪我一時大意lor, 平時我好醒目o架嘛, 樣樣嘢都會keep 住先, 但今次就..... 唔通放暑假放到傻左o個個係我...

原帖由 yiuyo 於 08-9-11 09:50 發表
點解咁失策呀,咁怏掉書,而且你見佢地買的音樂書都沒有好像美樂頌的那樣......
而且那書都沒有劃花,就算唸住不用,都可以留番俾阿妹嘛

作者: yiuyo    時間: 08-9-11 11:21

真係為你肉痛

原帖由 midcochow 於 08-9-11 11:16 發表
唉... 都怪我一時大意lor, 平時我好醒目o架嘛, 樣樣嘢都會keep 住先, 但今次就..... 唔通放暑假放都傻左o個個係我...

作者: midcochow    時間: 08-9-11 11:26

你講得o岩呀, 我真係肉痛呀.... edison 阿媽仲命令我快d 買番, 仲話唔會比番錢我..

原帖由 yiuyo 於 08-9-11 11:21 發表
真係為你肉痛

作者: midcochow    時間: 08-9-11 11:32

emailfamily

我剛剛打去ymca 問上次8號風球返唔到學, 係咪會寄張coupon 比我哋, 佢話昨天剛剛寄出晒, 仲話張coupon 有效期一年, 你依幾日留意下信箱有冇收到啦.
作者: Emailfamily    時間: 08-9-11 12:01

原帖由 midcochow 於 08-9-11 11:32 發表
emailfamily

我剛剛打去ymca 問上次8號風球返唔到學, 係咪會寄張coupon 比我哋, 佢話昨天剛剛寄出晒, 仲話張coupon 有效期一年, 你依幾日留意下信箱有冇收到啦. ...

收到幾日啦!唔記得話你知tim! 無記錯的話是四百幾,但唔知報嘜好wor!

點解你咁小心掉咗本音樂書呀!原本我老公都話唔要架,好彩比我喝住無比人咋!

呀女話呢幾日Edison要佢幫佢開支果汁先生wor,你睇Edison幾醒,識得叫女仔服侍佢!哈哈哈哈!
作者: yiuyo    時間: 08-9-11 12:55

下,咁就真係.....

原帖由 midcochow 於 08-9-11 11:26 發表
你講得o岩呀, 我真係肉痛呀.... edison 阿媽仲命令我快d 買番, 仲話唔會比番錢我..

作者: freddielau    時間: 08-9-11 13:07

原帖由 Emailfamily 於 08-9-11 12:01 PM 發表

收到幾日啦!唔記得話你知tim! 無記錯的話是四百幾,但唔知報嘜好wor!

點解你咁小心掉咗本音樂書呀!原本我老公都話唔要架,好彩比我喝住無比人咋!

呀女話呢幾日Edison要佢幫佢開支果汁先生wor,你睇Edi ...

Yes...Hayden said Edison seldom play with boys ga !
作者: midcochow    時間: 08-9-11 13:33

吓, 係呀, edison o甘衰叫manman 做苦功呀, 等我今晚話吓佢先得.

原帖由 Emailfamily 於 08-9-11 12:01 發表

呀女話呢幾日Edison要佢幫佢開支果汁先生wor,你睇Edi ...

作者: midcochow    時間: 08-9-11 13:36

死lor, 原來edison 只係同女仔玩o架咩, 但有時我問起佢, 佢都話有同男仔佢哋玩, 等我今晚叫佢同多d 男仔玩先得.

原帖由 freddielau 於 08-9-11 13:07 發表

Yes...Hayden said Edison seldom play with boys ga !

作者: Emailfamily    時間: 08-9-11 19:08     標題: 回覆 # 的文章

請問大家有無留意今天關於交薄費的通告,記唔記得我地有個PPS account? 個account好似仲有錢,點解唔在account扣錢? 咁d balance 點算? 有得退嗎? 有無家長明天送小朋友返學可以問下老師!
作者: freddielau    時間: 08-9-11 23:19

原帖由 Emailfamily 於 08-9-11 07:08 PM 發表
請問大家有無留意今天關於交薄費的通告,記唔記得我地有個PPS account? 個account好似仲有錢,點解唔在account扣錢? 咁d balance 點算? 有得退嗎? 有無家長明天送小朋友返學可以問下老師! ...

係woh....好似仲有ニ佰幾
作者: yiuyo    時間: 08-9-12 00:19

係啦,我都覺得好奇怪
數目細,都冇話可以在pps扣,我睇左兩次先確定到真係要寫票

會唔會因為p1的未有ppsA/C,而通告係俾3級,所以咁寫呀!

有冇人記得我地上年幾時開嫁?

我明天會送仔返學,希望我見到又記得問啦!

原帖由 Emailfamily 於 08-9-11 19:08 發表
請問大家有無留意今天關於交薄費的通告,記唔記得我地有個PPS account? 個account好似仲有錢,點解唔在account扣錢? 咁d balance 點算? 有得退嗎? 有無家長明天送小朋友返學可以問下老師! ...

作者: ling2304    時間: 08-9-12 09:29

你地今年抽到咩 LWL, 我報左小提琴-初班, 同非洲鼓, 小提琴就抽到, 但非洲鼓我唔知係咪通知, 定冇份, 但我上年有學, 咁今年緊係繼續學啦, 有冇家長係抽到非洲鼓嫁.
另前面個家長掉左快樂頒既, 其實如你有留意, P.一書單時就有寫明, 用到P.6. 不過唔至你呀, 我暑假前都諗住佢地考晒試, 諗住好叻咁, 清左個書櫃, 將佢本瘦瘦和肥肥作業掉左, 我問過衰仔, 佢話教晒, 爬就諗住留番本書就算, 等佢暑假睇.
點知........又唔比人剩買作業, 要我買埋本書, 我以家屋企有2本瘦瘦和肥肥2本書呀.....
作者: yiuyo    時間: 08-9-12 09:54

各位

今朝送仔返學時,問左校長有關pps的事,原來校長今年唔想再用pps,因上年唔知出了什麼問題,佢話而家唸緊d balance點樣退俾我地,佢話遲d會同我地再交代喎!
作者: Emailfamily    時間: 08-9-12 11:01

原帖由 yiuyo 於 08-9-12 09:54 發表
各位

今朝送仔返學時,問左校長有關pps的事,原來校長今年唔想再用pps,因上年唔知出了什麼問題,佢話而家唸緊d balance點樣退俾我地,佢話遲d會同我地再交代喎! ...

Yiuyo,
多謝跟進!

作者: freddielau    時間: 08-9-12 14:12

原帖由 yiuyo 於 08-9-12 09:54 AM 發表
各位

今朝送仔返學時,問左校長有關pps的事,原來校長今年唔想再用pps,因上年唔知出了什麼問題,佢話而家唸緊d balance點樣退俾我地,佢話遲d會同我地再交代喎! ...

IC...thanks
作者: midcochow    時間: 08-9-13 12:21

其實我都想問吓, 係咪個個都收到lwl o個張通告, 因為我都有報到, 但好似冇收到通告話得唔得, 而我問edison時, 佢又話老師話唔係個個都派通告, 吓? o甘即係點呀?
作者: freddielau    時間: 08-9-13 22:27

原帖由 midcochow 於 08-9-13 12:21 PM 發表
其實我都想問吓, 係咪個個都收到lwl o個張通告, 因為我都有報到, 但好似冇收到通告話得唔得, 而我問edison時, 佢又話老師話唔係個個都派通告, 吓? o甘即係點呀? ...

我只報了足球,亦已收到通告,交了支票
作者: Emailfamily    時間: 08-9-13 23:05

原帖由 freddielau 於 08-9-13 22:27 發表

我只報了足球,亦已收到通告,交了支票

仲無收到wor!
作者: midcochow    時間: 08-9-15 20:20

係呀, 我知manman 冇收到, 因為edison 都話manman 冇, 但我以為你冇報到.

原帖由 Emailfamily 於 08-9-13 23:05 發表

仲無收到wor!

作者: freddielau    時間: 08-9-15 20:32

原帖由 midcochow 於 08-9-15 08:20 PM 發表
係呀, 我知manman 冇收到, 因為edison 都話manman 冇, 但我以為你冇報到.

strange....need to call up school office tomorrow la.
作者: bbdou    時間: 08-9-15 21:20

係呀,我打去校務處問,佢地話從來都冇收過我個仔張form呀!快D打去問下啦!

原帖由 freddielau 於 08-9-15 20:32 發表

strange....need to call up school office tomorrow la.

作者: midcochow    時間: 08-9-15 23:45

ok, 我聽日打去學校問吓先.

原帖由 bbdou 於 08-9-15 21:20 發表
係呀,我打去校務處問,佢地話從來都冇收過我個仔張form呀!快D打去問下啦!

作者: midcochow    時間: 08-9-16 12:11

我剛剛已打左去學校問啦, 佢哋話收到我份form, 不過個課外活動已full.  唉... full 左都通知聲呀, 唔好等我哋係度等嘛...
作者: Yukmama    時間: 08-9-16 15:06

midcochow

妳好!我是今年播道1年級的家長,因我有個小朋友來年讀K1,現在要apply,我又見到妳細果個小朋友在迦南讀(九龍塘),不好意思,想問一下,妳細果個OK嗎?好煩呀!因我住TKO,將來細果個都希望是讀播道,所以都唔知出不出去好?定在TKO找一間K1比佢讀?我心目中是讀迦南,但不知去麗港城定九龍塘好?
作者: Emailfamily    時間: 08-9-16 18:32

原帖由 midcochow 於 08-9-16 12:11 發表
我剛剛已打左去學校問啦, 佢哋話收到我份form, 不過個課外活動已full.  唉... full 左都通知聲呀, 唔好等我哋係度等嘛...

今日打電話去,佢地都係咁同我講!
作者: midcochow    時間: 08-9-16 23:20

Yukmama

哈哈, O甘都比你搵到我, 而且仲知我有個細嘅讀迦南tim. hehehe......

其實之前大o個個都係o向九龍塘讀迦南, 而且都讀得唔錯, d 老師都very nice, 小朋友又讀得開心, 而且迦南d 課程都係教快半年嘅, 所以小朋友升小學時一定冇問題, 至於你話嘅麗港城o個間, 我真係唔知o個邊d 老師係點, 不過課程應該差唔多, 如果論學校嘅活動空間來講, 我當然覺得九龍塘會好d 啦, 話晒地方大d, 小朋友活動時都好d.

至於你話tko 區嘅話, 之前都有聽過一間叫"德寶幼稚園", 好多家長都話幾好, 而且佢哋課程都好似幾好. 我仲聽過一d 家長講, 話"播道"都幾鐘意收德寶d 學生, 不過係唔係我就唔知, 因為我覺得"播道"收生並唔係單睇小朋友讀邊間幼稚園, 而係真係睇佢哋interview 表現.  anyway, 最緊要都係小朋讀得開心, 而且你大o個個而家都已經讀緊'播道', 幾時細o個個入'播道', 應該會著數d 啩. (principal Lo 好似係o甘講o架)

原帖由 Yukmama 於 08-9-16 15:06 發表
midcochow

妳好!我是今年播道1年級的家長,因我有個小朋友來年讀K1,現在要apply,我又見到妳細果個小朋友在迦南讀(九龍塘),不好意思,想問一下,妳細果個OK嗎?好煩呀!因我住TKO,將來細果個都希望是讀播道,所以都唔知出不出去好?定在 ...

作者: Yukmama    時間: 08-9-17 16:04

midcochow

謝謝妳回答!
作者: midcochow    時間: 08-9-22 01:37

多謝大家出席生日會, 今日真係有d 忙碌, 所以未有時間招乎大家, 希望大家唔好見怪啦
不過班小朋友真係玩到傻晒, 我仲諗佢哋係學校都唔知係咪到係o甘呢? 叫都叫唔停? 真係辛苦晒d 老師
我會盡快upload d 相, 不過如果有家長都有影到相嘅話, 可唔可以都send 比我呀? thx.
作者: freddielau    時間: 08-9-22 21:21

原帖由 midcochow 於 08-9-22 01:37 AM 發表
多謝大家出席生日會, 今日真係有d 忙碌, 所以未有時間招乎大家, 希望大家唔好見怪啦
不過班小朋友真係玩到傻晒, 我仲諗佢哋係學校都唔知係咪到係o甘呢? 叫都叫唔停? 真係辛苦晒d 老師
我會盡快uploa ...

我同Annie己經upload 上facebook
作者: midcochow    時間: 08-9-22 23:34

上左FACEBOOK 睇啦, 估唔到你哋仲快過我.
我剛都SEND 左E-MAIL 比你哋(寫住tenpofamily), 你哋CHECK 吓啦.

作者: tatacat    時間: 08-9-23 10:08     標題: Parents' Choir

Hi I am P1 parent.

Re: Parent Helpers – Parents’ Choir.

Anyone joined it before?  

What is this for?

I am not good at singing, can I join?   

Thank you
作者: midcochow    時間: 08-9-24 11:44

嘩, 班嘩鬼今日無端端又可以放一日假, 開心死佢哋啦, 不過原本今日要默英文, 係咪即係要改為聽日默呢?
作者: piglet328    時間: 08-9-24 12:37

原來 EC 個學校網 已經可以睇到每日家課喇..

作者: midcochow    時間: 08-9-24 13:12

係呀, 上星期已經可以睇到啦.

原帖由 piglet328 於 08-9-24 12:37 發表
原來 EC 個學校網 已經可以睇到每日家課喇..

作者: freddielau    時間: 08-9-25 23:04

出咗Class Slogon 果d video..2E 輸梗
作者: 心心    時間: 08-9-25 23:30

我亞仔好似話2A WIN左 BOR
作者: yiuyo    時間: 08-9-26 00:10

咦咦,係咩2A WIN左,等我去睇下先,係咪學校網有嫁?

原帖由 心心 於 08-9-25 23:30 發表
我亞仔好似話2A WIN左 BOR

作者: 心心    時間: 08-9-26 08:54

yiuyo
at功課條link
我個仔講, 唔知堅定流? 等你話我知
不過我見2A確是很出色, 用左we are ready
作者: hoyhconnie    時間: 08-9-29 20:29

Hi 各位家長,

今日見到有張報告話啊仔有扁平足,需要再check, 唔知你哋d小朋友有冇問題呢?

我問番啊仔, 佢話好多同學都係咁,我唔係幾明,mug扁平足係香港咁common咩?有此毛病的比率咁高?

Ian 媽媽
作者: yiuyo    時間: 08-9-30 09:54

hoyhconnie

我自己小朋友就冇問題,不過都知有其他小朋友係需要跟進的.

扁平足係香港係真係幾common嫁,我只知通常在Dr. Kong度有得check,詳情就不太清楚,你可上網或去Dr. Kong到問下,不過不用太担心

或者有冇其他媽咪知道呀?

原帖由 hoyhconnie 於 08-9-29 20:29 發表
Hi 各位家長,

今日見到有張報告話啊仔有扁平足,需要再check, 唔知你哋d小朋友有冇問題呢?

我問番啊仔, 佢話好多同學都係咁,我唔係幾明,mug扁平足係香港咁common咩?有此毛病的比率咁高?

Ian 媽媽 ...

作者: freddielau    時間: 08-9-30 17:21

Hayden's case is mild and need observation for another year......

it's quite common among kids...dun worry too much
作者: midcochow    時間: 08-9-30 18:04

Edison 都有依個情況, 學校check 完仲話係嚴重tim, 但其實我哋每半年左右都會去dr. kong check, 都係話有扁平足依個情況, 但係中度, 冇話去到嚴重wor, 但dr. kong o個邊都話依家d 小朋友有好多都有依d 情況, 所以應該算係幾common. 不過當然都要成日check 住, 睇吓會唔會有什麼大變化啦.
作者: hoyhconnie    時間: 08-9-30 22:18

Hello,

係呀........巳經幫啊仔book咗再check...我唔係担心,亦唔係唔開心,啊仔亦一路幫趁Dr. Kong,只係突然有d感觸, 覺得現今為人父母真係好忙,責任好重.....

一時又話要check腳, 一時又話要 check腎, 一時又話要 check眼, 一時又要口腔檢查, 一時又話身體檢查...好快又話要考試,病起上來就仲死....

仲有,又要顧住自己份工,有需要又要進修, 家中各樣大小事務又要睇實, 又要抽空陪伴自己雙親............

有時都不禁會問吓自己"為誰辛苦為誰忙?".....唔知要到何年何月才會到達我心中的"逍遙"境界........

突然想起一首詩:

"春有百花秋有月
夏有涼風冬有雪
若無閑事掛心頭
便是人間好時節"

Ian 媽媽

原帖由 midcochow 於 08-9-30 18:04 發表
Edison 都有依個情況, 學校check 完仲話係嚴重tim, 但其實我哋每半年左右都會去dr. kong check, 都係話有扁平足依個情況, 但係中度, 冇話去到嚴重wor, 但dr. kong o個邊都話依家d 小朋友有好多都有依d 情況, 所以應 ...

作者: freddielau    時間: 08-10-1 11:28

Connie,

似乎妳都做到好倦!
take it easy.....吾好比自己同個仔大大壓力...有時間咪relax 吓...对自已都好d,如果吾係,到真的可放手時,自己都
作者: den01    時間: 08-10-2 10:52

Hi

我仔係幼稚園時已check到嚴重扁平足,個時都帶咗佢去寶血醫院驗腳仔,足部矯形師叫我仔做鞋墊是根據佢腳形做,不過唔係好似dr kong 個d咁軟,係用硬膠做,初初著個時,隻腳仔成日起水泡同幾辛苦,後來會好d,但個仔就好唔鍾意著,同埋醫師會叫小朋友唔好著涼鞋,布鞋同拖鞋等等,同埋會叩你比咩類型鞋小朋友著,跟住會見議小朋友要做腳仔運動.但我覺得係好普遍同好似唔會變好咁.
所以個仔result預咗唔會好.

原帖由 hoyhconnie 於 08-9-30 22:18 發表
Hello,

係呀........巳經幫啊仔book咗再check...我唔係担心,亦唔係唔開心,啊仔亦一路幫趁Dr. Kong,只係突然有d感觸, 覺得現今為人父母真係好忙,責任好重.....

一時又話要check腳, 一時又話要 check腎, 一時又話要  ...

作者: yiuyo    時間: 08-10-2 12:33

hoyhconnie

係呀,而家做父母真係要八足咁多爪呀!而且又要護及其他事情,有時又真係幾勉,不過最緊要自己懂得放鬆下,唔係就真係.....
唔緊要啦,有咩壓力問題時,,多d上來同大家分享下,"申"下會好d嫁,加油!

原帖由 hoyhconnie 於 08-9-30 22:18 發表
Hello,

一時又話要check腳, 一時又話要 check腎, 一時又話要  ...

作者: bebe_c    時間: 08-10-2 23:26

你地對今年的新老師有冇意見呵..............
作者: freddielau    時間: 08-10-2 23:37

原帖由 bebe_c 於 08-10-2 11:26 PM 發表
你地對今年的新老師有冇意見呵..............

暫時都未見過面,未打過招呼
作者: bebe_c    時間: 08-10-2 23:39

!!!!!!!!我班真大獲, 物都要自修呵...........

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5