教育王國

標題: 小學開學後覺得好大壓力.... [打印本頁]

作者: $$$    時間: 08-9-3 21:22     標題: 小學開學後覺得好大壓力....

成日都驚唔記得幫阿女執齊d野, 又驚夜晚唔夠時間同佢做功課, 開左學只係三日已經成日頭痛, 點好...
作者: leungchai    時間: 08-9-4 00:43

I felt the same too, always afraid he will miss this and that, and whether he could finish homework by himself in the future, especially if I need to work late.

The pressure is really great........
作者: miffy    時間: 08-9-4 09:50

作者: rachel    時間: 08-9-4 10:09

作者: MrsFung    時間: 08-9-4 10:19

我都覺得有壓力呀! 我女間學校又嚴喎!
小息全部學生唔淮留在課室,她說昨天有兩個同學小息後排隊入課室時傾計,被老師罰企一陣,隔離班有個同學在課室飲水又被老師罰。
如果唔見本手冊,要記缺點。
你話係咪好驚呢?

原帖由 rachel 於 08-9-4 10:09 發表
我都係呀, 驚帶漏書, 文具, 又要記住星期幾上體育堂, 今早差 d 遲道

作者: carrievic    時間: 08-9-4 10:28

原帖由 MrsFung 於 08-9-4 10:19 發表
小息全部學生唔淮留在課室,她說昨天有兩個同學小息後排隊入課室時傾計,被老師罰企一陣,隔離班有個同學在課室飲水又被老師罰。
你話係咪好驚呢?

...

嘩你個囡間學校吟嚴架!樣樣都唔得,真係慘,我都有點壓力,真係好怕幫囝囝帶漏書呀,漏簽通告,各樣各樣,唔知點解學校有那麼多東西要帶的 ,水壺又要有條帶(咩)住,我又要再去買過個新的........真係有好多野跟......
作者: MrsFung    時間: 08-9-4 10:32

仲有一次我早上忘記量體溫,被老師在體溫表及手冊mark 底了要記得量體溫。

原帖由 carrievic 於 08-9-4 10:28 發表

嘩你個囡間學校吟嚴架!樣樣都唔得,真係慘,我都有點壓力,真係好怕幫囝囝帶漏書呀,漏簽通告,各樣各樣,唔知點解學校有那麼多東西要帶的 ,水壺又要有條帶(咩)住,我又要再去買過個新的........真係有好多野跟......: ...

作者: BOSKERMA    時間: 08-9-4 10:55

最驚依d咁嚴嘅學校, 唔係話唔好, 但小一只開學幾日, 真係需要咁嚴厲咩, 好似我有個朋友, 佢囝囝前兩年小一開學, 上堂時攞住擺間尺玩, 都要罰佢企, 嬲到佢老豆第日去學校了解事件, 我覺得俾返段適應期都得掛, 係未天主教學校真係對紀律嚴厲d嘅呢?

原帖由 MrsFung 於 08-9-4 10:19 發表
你話係咪好驚呢?

...

作者: October    時間: 08-9-4 11:17

Wah!  This is the beginning, how come in the future.  Relax relax, when you look back, it is only a minor things.  Children should bear in mind their things, not parents.
作者: $$$    時間: 08-9-4 13:59

原帖由 MrsFung 於 08-9-4 10:32 AM 發表
仲有一次我早上忘記量體溫,被老師在體溫表及手冊mark 底了要記得量體溫。

所以我之前果晚寫定啦, 如果有時之前都會估到d既...唔係第二朝真係趕唔切呀!!!!!

呢幾朝仲未好慣,起身送番學個頭仲係痛到死....

仲要今日開始有功課啦, 唉...遲d仲有默書....
作者: grace_xian    時間: 08-9-4 14:18

我諗你唯有牺牲自己私人時間,
根據我所知, 我哋五個今年返小一的媽媽全部都在10點左右訓咗了, 咁樣先有充足精力對付老師同小學開學的不適應~
原帖由 $$$ 於 08-9-3 21:22 發表
成日都驚唔記得幫阿女執齊d野, 又驚夜晚唔夠時間同佢做功課, 開左學只係三日已經成日頭痛, 點好... ...

作者: my17223    時間: 08-9-4 14:23

原帖由 MrsFung 於 08-9-4 10:32 發表

唔記得量體溫mark過1次, 有張通告唔參加以為唔洗交, 又俾老師mark在手冊話"欠交5號通告".....真係難睇, 好似我整到個女蒙上污點!!!
作者: 廉媽    時間: 08-9-4 16:47

我都係呀!顧住開支票交簿費就唔記得交雜費,第二日老師就係家課冊裏寫上“欠交雜費$xx”,攪到我好似累到囝囝咁!   好彩唔係用紅筆寫咋!如果唔係仲唔安樂呀!

以前幼稚園老師都會打電話提o下咁,現在就......

原帖由 my17223 於 08-9-4 14:23 發表

唔記得量體溫mark過1次, 有張通告唔參加以為唔洗交, 又俾老師mark在手冊話"欠交5號通告".....真係難睇, 好似我整到個女蒙上污點!!!

作者: $$$    時間: 08-9-4 22:33

每晚一見到個手冊就頭痛胃痛, 睇公司野都冇咁束手無策咁....

仲要我已經晚晚同阿女一齊上床,但係早訓又眼光光...
作者: kmliu0107    時間: 08-9-4 22:45

我會寫定日期+時間+簽名, 等第二日量體溫便可以
作者: leungchai    時間: 08-9-5 00:13

I think not only our kids, but we as mothers also need adaptation time.  Just hope the schools will understand and give some adaptation time for the kids......  everyone needs adaptation, especially they are facing a big gap in this change.................
作者: BOBO128    時間: 08-9-5 02:11

我都同你一樣寫定 .....點知道, 昨天量完忘記填體溫....
結果都係寫欠量體溫 激死 !

原帖由 kmliu0107 於 08-9-4 22:45 發表

作者: kachunma    時間: 08-9-5 08:12

原帖由 BOBO128 於 08-9-5 02:11 發表
我都同你一樣寫定 .....點知道, 昨天量完忘記填體溫....
結果都係寫欠量體溫 激死 !

現在每天放工返到屋企,反覺得是工作的開始,仲緊張過返工,check 手冊、check功課,教執書包、簽通告、開支票........嘩!人都顛!又怕自己失誤連累個仔,好大壓力呀!
作者: kyliema2006    時間: 08-9-5 09:23

我都很明白那種壓力,所以找了一間無這種壓力的學校給孩子。
作者: 991129    時間: 08-9-5 09:34

原帖由 grace_xian 於 08-9-4 14:18 發表
我諗你唯有牺牲自己私人時間,
根據我所知, 我哋五個今年返小一的媽媽全部都在10點左右訓咗了, 咁樣先有充足精力對付老師同小學開學的不適應~
...

Agree....
My son needs to sleep at 9:30pm every night and I also sleep before 10:30pm because of keeping the good spirit to handle the heavy workload in next day
作者: ickwong    時間: 08-9-5 09:37

Calm down......
Term starts only a few days, we need to struggle till term ends.
Keep up.......
作者: grace_xian    時間: 08-9-5 09:47

朝早我無量體溫, 頭一晚寫定啫, 還定我知道佢無發燒就得了~
因為早上太多嘢要做了, 我要準備小食盒, 有時會整三明治比佢食, 自己又要趕返工, 真係無得閒為佢再量身體溫, 頭一晚量定就算
原帖由 kmliu0107 於 08-9-4 22:45 發表

作者: grace_xian    時間: 08-9-5 09:49

991129;
加油哇~
有付出才有回報~
原帖由 991129 於 08-9-5 09:34 發表

Agree....
My son needs to sleep at 9:30pm every night and I also sleep before 10:30pm because of keeping the good spirit to handle the heavy workload in next day

作者: grace_xian    時間: 08-9-5 10:01

咁快就有功課了?
好在我嗰間係下週才開始正式返學, 但整日都要集隊, 小朋友覺得好攰
原帖由 kachunma 於 08-9-5 08:12 發表

現在每天放工返到屋企,反覺得是工作的開始,仲緊張過返工,check 手冊、check功課,教執書包、簽通告、開支票........嘩!人都顛!又怕自己失誤連累個仔,好大壓力呀! ...

作者: cklok    時間: 08-9-5 11:12

me too呢, 我仲要係奶奶到食完飯先返屋企, 返到屋企已經九點, 又要同亞仔沖涼, 練琴, 睇手冊, 做功課, 執書包, 簽通告, 開支票, 洗小食盒&水樽, 再放回小食, 跟住叫亞仔訓覺, 自己先沖涼, 跟住洗衫, long 衫,已經差唔多十二點了...

原帖由 kachunma 於 08-9-5 08:12 發表

現在每天放工返到屋企,反覺得是工作的開始,仲緊張過返工,check 手冊、check功課,教執書包、簽通告、開支票........嘩!人都顛!又怕自己失誤連累個仔,好大壓力呀! ...

作者: cklok    時間: 08-9-5 11:13

原帖由 grace_xian 於 08-9-5 10:01 發表
咁快就有功課了?
好在我嗰間係下週才開始正式返學, 但整日都要集隊, 小朋友覺得好攰

我亞仔o個間已經講定默書時間了..
作者: 山SANDRA渣    時間: 08-9-5 11:15

我都就嚟痴線,我已經好俾心機幫佢,感覺壓力好大,但始終交回條,拾書包啊,都仲係"luc"luc"漏漏,學校又嚴,希望各位家長(包括我), 可以儘快適應,
作者: $$$    時間: 08-9-5 11:20

係呀, 我阿女學校尋日已經有三樣功課啦, 搞到我番到屋企即刻精神緊張.....仲要講定每星期都有默書...好驚....
作者: YongXin    時間: 08-9-5 11:24

依家呢0的好小事架0乍, 都未打到0黎; 遲0的仲要做功課, 默書, 測驗, 考試...努力啦各位!
作者: kachunma    時間: 08-9-5 11:47

原帖由 YongXin 於 08-9-5 11:24 發表
依家呢0的好小事架0乍, 都未打到0黎; 遲0的仲要做功課, 默書, 測驗, 考試...努力啦各位!

唉!希望真的可以盡快適應到啦!最慘我呢D要返工的,真的得好小時間,返到屋企都9點幾,真好趕,又要趕小朋友早訓,又要左check右check,又要執又要記,食緊飯都要一路做,一路食,唉!鐵人都死呀!
作者: shirleychloe    時間: 08-9-5 13:03

原帖由 $$$ 於 08-9-3 21:22 發表
成日都驚唔記得幫阿女執齊d野, 又驚夜晚唔夠時間同佢做功課, 開左學只係三日已經成日頭痛, 點好... ...

Me too...
always missing, now double check her school bag again and again before go to school. Getting CRAZY!!!

作者: Seoul    時間: 08-9-5 15:45

我都好大壓力
個仔做咩都唔上心.慢吞吞..
咩事情都係你急佢唔急
作者: pattyw    時間: 08-9-5 16:06

原帖由 grace_xian 於 08-9-5 09:47 發表
朝早我無量體溫, 頭一晚寫定啫, 還定我知道佢無發燒就得了~
因為早上太多嘢要做了, 我要準備小食盒, 有時會整三明治比佢食, 自己又要趕返工, 真係無得閒為佢再量身體溫, 頭一晚量定就算
...

我都係你呢個做法
朝朝量体溫肯定無可能
叫起身、擦牙個D都叫好耐
時間好有限,我都係前一晚寫正
雖然覺得敢做唔好
作者: pattyw    時間: 08-9-5 16:15

我都有呢一句bor....
"欠交5號通告"
會唔會係同一間校?1C?

尋日重衰到有句"欠帶常識書"添
係我幫佢攞錯1冊所致,搞到有污點
作者: estherf    時間: 08-9-5 17:19

大家咁話, 今日唔記得量體溫, 唔知有無寫手冊話欠呢!
下星期一正式返學啦, 希望唔會漏嘢啦!!
依家好似我哋返學, 唔係佢哋返學????
希望學校比多d適應期我哋d新丁啦!!!     
作者: my17223    時間: 08-9-5 18:03

原帖由 pattyw 於 08-9-5 16:15 發表

"欠交5號通告"

我間無c班呀, 不過都幾"橋"喎!
今日仲嘔血, 呀女竟然話搵唔到本薄無交(係放咗入folder佢唔記得), 俾老師用紅筆喺手冊圈住份功課!!!
作者: $$$    時間: 08-9-5 20:57

仲要有d 係唔係學校出d通告, 即係好似d 咩圖書館閱讀計劃呢, 一來我地冇圖書証,二來以為唔駛一定填既, 點知原來老師都expect我地參加, 拿, 今日又俾老c寫左 "請交閱讀計劃".....

番小學真係將家長既自信心打到去0......
作者: jun7511    時間: 08-9-5 22:33

[       你們的煩惱對我而言,都不算是太大的困擾.可是從開學的第一天開始到現在我的情緒低落到極點.一點勁都提不起來,有的只有不開心.因爲學校年年重新編班,換班主任.今年碰到一個~ ~~~的老師,那種失落感真是很多年都未曾試過呀!!
quote]原帖由 $$$ 於 08-9-3 21:22 發表
成日都驚唔記得幫阿女執齊d野, 又驚夜晚唔夠時間同佢做功課, 開左學只係三日已經成日頭痛, 點好... ... [/quote]
作者: shirleychloe    時間: 08-9-5 22:46

原帖由 pattyw 於 08-9-5 16:15 發表

"欠交5號通告"

你都系帶錯書姐,我卑錯暑期練習呀女做呀陰功!將一二冊掉轉,重做不單止,仲要刷乾淨本二冊交番學校,遲D又要做過...!
作者: howys2    時間: 08-9-5 22:53

我的女兒也是升小一。她說,今天PE老師很惡。有同學在轉堂時因收拾那个音樂folder 比較慢,老師竟然在各同學面前大鬧那个同學,並把那个刚派的folder掉在地上當垃圾,那个同學當場面紅,而其他同學即大吃一驚。惡老師還不准人举手上toilet,仲話而家係PE堂,不是"she she"堂。講上学一个鐘,點會有尿呀!真離譜!I really want to complain to the headmistress!

作者: howys2    時間: 08-9-5 22:59

My daughter school also have teacher shouted to the 小一students。仲話自己係葵涌名校添!D老師咁冇品! 

原帖由 BOSKERMA 於 08-9-4 10:55 發表
最驚依d咁嚴嘅學校, 唔係話唔好, 但小一只開學幾日, 真係需要咁嚴厲咩, 好似我有個朋友, 佢囝囝前兩年小一開學, 上堂時攞住擺間尺玩, 都要罰佢企, 嬲到佢老豆第日去學校了解事件, 我覺得俾返段適應期都得掛, 係未天 ...

作者: shirleychloe    時間: 08-9-6 03:29

依家反而返工仲relax呀. 收工返到屋企就開始緊張喇, 又唔可以畀人feel到, 費事嚇親阿女啦. 次次淨係簽呢樣填個樣, 再食埋飯, 沖埋涼, 都半夜啦. 第日測驗默書都唔知點算! 奇在老豆真係可以話之你, 仲可以得閒打機既, 真吹漲! 好多野都係皇帝唔急太監急.   
皇帝阿女開學, 太監阿媽發顛. 皇上老豆嘆支煙!  
作者: 00adafan    時間: 08-9-6 10:28

作者: pattyw    時間: 08-9-6 10:41

原帖由 shirleychloe 於 08-9-5 22:46 發表

你都系帶錯書姐,我卑錯暑期練習呀女做呀陰功!將一二冊掉轉,重做不單止,仲要刷乾淨本二冊交番學校,遲D又要做過...!

嘩﹗
敢大件事
重做都唔緊要
重要擦乾淨....
作者: pattyw    時間: 08-9-6 10:43

原帖由 howys2 於 08-9-5 22:53 發表
我的女兒也是升小一。她說,今天PE老師很惡。有同學在轉堂時因收拾那个音樂folder 比較慢,老師竟然在各同學面前大鬧那个同學,並把那个刚派的folder掉在地上當垃圾,那个同學當場面紅,而其他同學即大吃一驚。惡老師還不准人举手上toilet,仲 ...

如果係敢,我覺得要向學校了解吓囉
唔係d小朋友會覺得個堂係惡夢
作者: SandyWu    時間: 08-9-6 10:57

本來我都唔係kum緊張既,但係睇哂妳地既留言,自己都緊張埋,因為我係一個working mum,所以要放工之後先同阿囡睇功課同溫書 而家我會叫佢自己做功課同執左書包先,到我番到屋企先check
作者: ylkwan    時間: 08-9-6 12:08

pattyw:你小朋友在12區上學嗎?因我囡囡都讀1c班,不知是否同學呢?
作者: YuYuMother    時間: 08-9-6 19:38

最初一定會唔慣....小女今年小二, 回想上一年開學時我同你地一樣, 每晚放工返到屋企第一件事一定係幫囡囡檢查功課+簽手冊回條, 跟手睇住佢執書包, 仲忙過返工.

我最初都成日驚佢執漏物品, 臨訓前同朝早臨出門口一定檢查多一次, 搞到自己精神緊張! 後來習慣左就好好多囉....

簽通告都有一定技巧架!! 有d通告你睇完以為唔駛交, 點知老師第二日又話要收. 所以如果通告無位簽名, 我都一定會寫 "已閱+簽名", 然後叫囡囡帶返學校. 唔駛收既咪放學攞返屋企囉, 要收既都有得交嘛!

當然啦, 到後來熟左就知道邊d要交, 邊d唔駛, 咁到時就唔需要咁做啦.
作者: joefoon    時間: 08-9-7 02:42

原帖由 $$$ 於 08-9-5 20:57 發表
仲要有d 係唔係學校出d通告, 即係好似d 咩圖書館閱讀計劃呢, 一來我地冇圖書証,二來以為唔駛一定填既, 點知原來老師都expect我地參加, 拿, 今日又俾老c寫左 "請交閱讀計劃"..... :igiv ...

$$$
完全同意妳的說法、
我第一天巳將請假信、

和沒有學生相片的原因、放在信『風』裏、
一上堂囡囡、
囡囡巳將交班主任手中、
和口頭上告知
班主任、沒有學生相片的原因、
但結果…………
班主任竟然在手冊上 、寫欠交學生相片三張、
以前幼稚園班主任
一收家長信、會立即折開閱讀、
現今小
班主任、無這支歌仔唱啦、
作者: joefoon    時間: 08-9-7 03:13

原帖由 estherf 於 08-9-5 17:19 發表
大家咁話, 今日唔記得量體溫, 唔知有無寫手冊話欠呢!
下星期一正式返學啦, 希望唔會漏嘢啦!!
依家好似我哋返學, 唔係佢哋返學????
希望學校比多d適應期我哋d新丁啦!!!      ...

直情係我哋返學
我地以前返學、都無咁大陣丈
好難哪、比多d適應期我哋d新丁啦、
現在某D小學、包括我囡囡的學校、
直情當她們是小五、小六生來教、
吾知是好定不好、
但對本人來、真的不好、
作者: joefoon    時間: 08-9-7 03:50

原帖由 廉媽 於 08-9-4 16:47 發表
我都係呀!顧住開支票交簿費就唔記得交雜費,第二日老師就係家課冊裏寫
“欠交雜費$xx”,攪到我好似累到囝囝咁!   好彩唔係用紅筆寫咋!如果唔係仲唔安樂呀!

以前幼稚園老師都會打電話提o下咁,現在就... ...

廉媽
吾好啦、
紅筆同藍筆都一樣、
唔史唔安樂呀、
我校仲衰、
『通告12、買習作、書商在9月11日到校比錢、』
『當在9月4日收到通告12、買習作、』
『當明天9月5日、即交回條、答買習作、』
~~~~~~~~
點知、手冊上寫…………
欠通告12費用、可交金錢老帥保管
連同
回條退在手冊裏、
令囡囡斯澄又問、
媽咪、我地又做錯嗎????
我唯有、族一解色吧!!!

大佬、你吾早講、老帥何代保管
通告寫書商在9月11日到校收錢、
所以廉媽、還有我們和你一同作戰、
努力、眾媽媽

作者: ratafan    時間: 08-9-7 22:36

I was also very anxious last year when my kid started P1. but there's no need to worry at all. Hey, take it easy. What's a big deal of missing replies on school notices?
作者: TL128    時間: 08-9-7 22:53

Agree!

My son is also a P1 student and I found very stressful to follow such notices etc.
I ask my son to help me to double check the notices and stuff and tidy his textbooks/ homework himself etc.
After all, our kids need to learn how to manage their belongings.
I think these can make us less tensed.

Cheer up all and we must adapt this new mode of life soon !
作者: homingm    時間: 08-9-7 23:45

我仔咪又係咁,明明做o左的功課放o左係功課袋度,佢都無交到比老師,不過唔知點解手冊又無話佢欠交bor 小朋友初初返小一真的會好緊張囉,以前大仔小一時係咁,而家細仔小一又係咁,成日放學都驚佢帶漏o野回來 不過大家唔駛太擔心,比些時間小朋友去適應,慢慢會好轉o既
原帖由 my17223 於 08-9-5 18:03 發表

我間無c班呀, 不過都幾"橋"喎!
今日仲嘔血, 呀女竟然話搵唔到本薄無交(係放咗入folder佢唔記得), 俾老師用紅筆喺手冊圈住份功課!!!

作者: 東南媽媽    時間: 08-9-7 23:59

唔知是否自己已忘記了或是時代不同, 以前讀小學邊有咁多连通告...前幾日還發了惡夢...夢到個仔企喺露台邊想跳下去...驚醒咗!
有些神經衰弱...
作者: shirley73a    時間: 08-9-8 11:35

作者: pattyw    時間: 08-9-8 12:59

原帖由 ylkwan 於 08-9-6 12:08 發表
pattyw:你小朋友在12區上學嗎?因我囡囡都讀1c班,不知是否同學呢?

聖母ar
作者: LA    時間: 08-9-8 13:27

Agree. It is a nightmare last Sep. Many things to read. This year feeling much better.
原帖由 YuYuMother 於 08-9-6 19:38 發表 最初一定會唔慣....小女今年小二, 回想上一年開學時我同你地一樣, 每晚放工返到屋企第一件事一定係幫囡囡檢查功課+簽手冊回條, 跟手睇住佢執書包, 仲忙過返工.
我最初都成日驚佢執漏物品, 臨訓前同朝早臨出門口一定檢查多一次, 搞到自己精神緊張! 後來習慣左就好好多囉.......

作者: 010    時間: 08-9-8 17:31

我今年係小二家長啦,同大家一樣,
去年仔仔升小一真係忙得氹氹轉...
(我叫呢d做小一家長症候群)

又怕佢唔適應小學生活.又怕佢考測成績,
最終發現唔適應個個係我地大人自己咋.
小朋友都唔知pick up得幾快!

大家慢慢來,唔好急.
記住小朋友每個發展不一,唔好同其他小朋友比較,
唔好太担心佢”得”定”唔得”.
開始有”欠”係正常...只要唔係成日.
記住比小朋友知道做/交功課,簽通告/手冊
收拾書包,都係佢的責任.
唔係媽媽的責任.慢慢等佢地自己來.

祝大家有個開開心心的小一生活
作者: KT0603    時間: 08-9-9 10:37

作者: SUMMA2002    時間: 08-9-9 12:06

我放工返到屋企8點幾,我個仔已經瞓左, 叫極都唔起身, 只好自己同佢檢查功課,簽手冊回條, 跟住佢執書包, 遲d要默書都唔知點

summa
作者: my17223    時間: 08-9-9 12:42

....8點幾就瞓咁好? 同個女喺呀媽度食完飯返屋企已9點幾, 又check功課, 執書包, 溫習, 又想我陪佢玩吓, 成10點半先去瞓!
作者: SUMMA2002    時間: 08-9-9 14:03

6:00起身, 6:30先返到屋企. 課室係6樓行幾次我都死啦!
作者: shirley1509    時間: 08-9-9 16:36

原帖由 shirleychloe 於 08-9-6 03:29 發表

依家反而返工仲relax呀. 收工返到屋企就開始緊張喇, 又唔可以畀人feel到, 費事嚇親阿女啦. 次次淨係簽呢樣填個樣, 再食埋飯, 沖埋涼, 都半夜啦. 第日測驗默書都唔知點算! 奇在老豆真係可以話之你, 仲可以得閒打機 ...

心聲呀
作者: shirley1509    時間: 08-9-9 16:41

你唔記得量體溫比老師寫手冊。都講得通
我星期一量咗體溫寫錯咗落星期六嗰格都比老師寫手冊呀
作者: rebeccawyc    時間: 08-9-9 17:26

你都仲話可以交換食下, 我個女個間小息連個位都唔可以離開, d食物仲唔可以分享添

原帖由 KT0603 於 08-9-9 10:37 發表
好一個「小一症候群」,不過患病都係我D緊張媽咪.   我個仔算不錯,起碼正面評語多過負面. 他最開心係小學有小息喎! 可以同小朋友「分享」零食,佢係將所有食放落一個食物盒,好似食BUFFLE喎!  看似有 ...

作者: ET.UFO    時間: 08-9-9 21:21

原帖由 rebeccawyc 於 08-9-9 17:26 發表
你都仲話可以交換食下, 我個女個間小息連個位都唔可以離開, d食物仲唔可以分享添

My son's school also doesn't allow sharing food. It is good idea because our students are still too young. Sharing food often shares slaver...very easy to get sick.

作者: wbmom    時間: 08-9-10 09:32

小息連個位都唔可以離開??? what does 小息 mean??

原帖由 rebeccawyc 於 08-9-9 17:26 發表

作者: pattyw    時間: 08-9-10 09:53

原帖由 shirley1509 於 08-9-9 16:41 發表

你唔記得量體溫比老師寫手冊。都講得通
我星期一量咗體溫寫錯咗落星期六嗰格都比老師寫手冊呀

我同你一模一樣
星期一佢返嚟話手冊寫咗欠完成体溫表
但我同佢講我明明填咗,佢話你填咗去
星期六個格,所以老師要印"欠"囉
好心星期六、日就唔好印呢2格啦
真係太趕無看到既人,敢就有做變無做
作者: WARBIAU    時間: 08-9-10 11:30

阿囡學校連假期都要量體溫.我又係要6:00起身,7:15上校車,晚上9:00前要佢上床,但佢老豆就同佢傾到9:30至10:00,我唔發火都唔肯訓,朝朝要抱佢起身刷牙,就黎人都顛
作者: KT0603    時間: 08-9-10 12:01

作者: pattyw    時間: 08-9-10 12:37

我估呢個時候人都癲
作者: KT0603    時間: 08-9-11 10:33

作者: pattyw    時間: 08-9-11 10:57

嘩﹗
你個仔餓咗成朝,得杯水飲,餓到暈啦
會唔會食咗早餐先返學?食咗就唔駛驚
只係最起碼要入吓水,補充流失既水份(玩個時出汗)
作者: SIUBO117    時間: 08-9-11 11:09

好怕有一日會忘記帶(水, 小食, 餐具, 毛巾, 紙巾)
作者: pattyw    時間: 08-9-11 12:07

其實我都係
驚唔記得帶唔知點算好
作者: fc2008    時間: 08-9-11 12:47

原帖由 wbmom 於 08-9-10 09:32 發表
小息連個位都唔可以離開??? what does 小息 mean??
咁都有都係第一次聽小息唔可離位,咁小朋友係度搞边科?
作者: KT0603    時間: 08-9-11 13:47

作者: yeeewy    時間: 08-9-11 20:27

我係用電腦打出重點事項,用 30號 字體,再貼在大門,每朝都看一看,以作提點。因為亞仔的手冊 ---->  2/9 蓋了一個紅印  "請量體温"

l
每天上學前量體温
l
戴名牌兩個
l
星期一、四體育堂
l
早上4號校車 (700)
l
星期一帶視藝物品
l
星期一、二、三、五帶中文圖書
l
星期四帶英文圖書
l
星期一、二、四、五 放學330 (410)
l
星期三 放學255 (330)
l
請病假 Tel:XXXX XXXX
(1A
)
l
退飯 (830 – 930)
Tel
:XXXX XXXX
l
校車 XX姨 Tel:XXXX XXXX
作者: d2343130    時間: 08-9-11 22:57

最煩都係要應付校車人個姨姨, 因佢每日都話我個仔唔乖....我都知個仔一悶就身痕, 不過,日日都係咁講,我唔旨個仔都好怕, 所以....好大壓力想辦法等個仔守規!!

原帖由 yeeewy 於 08-9-11 20:27 發表
我係用電腦打出重點事項,用 30號 字體,再貼在大門,每朝都看一看,以作提點。因為亞仔的手冊 ---->  2/9 蓋了一個紅印  "請量體温"

l
每天上學前量體温
l
戴名牌兩個
l
星期一、四體育堂
l
早上4號校車 (7:00)
l
星期一帶 ...

作者: DorothyBBB    時間: 08-9-11 23:23

我好辛苦呀....尋日終於頂唔順喊..
返了2星期學, D功課好多, next week又有dictation,
個仔抄唔切手冊, 又比miss話, 又話佢寫野慢,食野慢,上堂有d夢遊....
返到屋企又話累,要瞓覺, (因太早起身,未慣)
瞓醒要食晚飯, 沖涼, 先做功課, 做到好夜,第2日又要早起..
始終佢係起一間活動式教學既幼稚園出來, 而家入左間咁傳統既學校, 唔止佢辛苦, 我又辛苦....好慘好慘...
點算好? 有種無力感呀.....
作者: rachel    時間: 08-9-12 09:50

作者: Johnnylaisma    時間: 08-9-12 09:57

各位,
好彩有你們在此一同分享一下開學後的心情, 自從阿仔升小一後,我都感到壓力很大, 是家長責任的部份,我都小心翼翼的盡量做, 好似量體溫,我都是隔晚寫定, 第2朝早餐前同佢量一下confirm, 校服用衣架掛定在房間當眼處(以妨穿錯), 名牌同校服掛埋一齊, 零食同餐具隔晚執定, 無論阿仔放學後點扭眼訓都唔俾佢訓, 俾d茶點佢食下, 然後陪佢做功課, 佢一做完功課就好精神, 晚上9:30上床, 一撻低佢就睡著....

好在阿仔間幼稚園在8月時有個小一預備班, 返了一個月, 老師以小學的形式上堂, 教定佢地要帶食物袋, 教寫手冊, 小息才上厕所, 上視藝課等, 還告訴他們小學的老師比較嚴, 不交功課要留堂等等...所以佢地幼稚園出來的小朋友上小一時都較易適應, 很少有人會驚到喊.....

不過讓我精神緊張的, 還是阿仔懶懶閒和凡事唔上心的性格(似足佢老豆), 早餐咩都話唔食, 食都嘆慢板, 想佢學下獨立d, 叫佢快穿校服, 校車唔等人, 佢就slow motion, 一係留低本書在學校, 一係留低左個食物袋冇帶返黎, 一係帶埋人地本書返屋企, 一係把食物袋留在課室, 小息就冇野食(因學校以衛生理由, 不準分享食物), 佢寧願不吃不喝都不開口求救, 返左8日半天, 昨日開始返全日, 最後一堂是"導動課", 學生可以做功課, 佢有5樣功課, 點知只做了1樣, 又因有人上錯校車, 遲了開車, 搞到4:30先返到屋企, 回到家肚餓吃點心, 5點幾先做功課做到6半點, 我要陪佢做功課, 又趕住煮飯同幫佢沖涼, 為追回時間我就變得好精神緊張, 7點半晚飯, 例牌食得慢, 仲要練琴, 9:25分先搞掂晒同刷埋牙, 因我一定要他9:30睡覺, 他遲了我說沒時間說故事, 他便大喊, 為了要佢知道守時的重要, 我都沒有心軟, 我真不想只是我在太監急, 皇帝一d都唔急, 到中學都係咁點算, 我驚未到中學, 佢阿媽已入左青山了........

昨日出了中默範圍, 第一次默20個詞語, 認10個詞語
第二次範圍都出埋, 勁恐怖   , 要背默全課文 ....
唉~ 救命, 有排捱呀!   

原帖由 DorothyBBB 於 08-9-11 23:23 發表
返了2星期學, D功課好多, next week又有dictation,
個仔抄唔切手冊, 又比miss話, 又話佢寫野慢,食野慢,上堂有d夢遊....
瞓醒要食晚飯,  ...

作者: my17223    時間: 08-9-12 11:53

昨日也出咗英默範圍, 8句默6句, 呀女讀都唔識讀, 何妨識串? ~~死定!!
作者: Uran    時間: 08-9-12 16:52

Agreed with you! Is a high pressure in Primary School.
作者: 3b    時間: 08-9-12 22:40

原帖由 Johnnylaisma 於 08-9-12 09:57 發表
昨日出了中默範圍, 第一次默20個詞語, 認10個詞語
第二次範圍都出埋, 勁恐怖   , 要背默全課文 ....
唉~ 救命, 有排捱呀!

作者: shirleychloe    時間: 08-9-12 23:36     標題: 回覆 # 的文章

This is "HK education"...

作者: joefoon    時間: 08-9-13 05:28

原帖由 Johnnylaisma 於 08-9-12 09:57 發表
各位,
好彩有你們在此一同分享一下開學後的心情, 自從阿仔升小一後,我都感到壓力很大, 是家長責任的部份,我都小心翼翼的盡量做, 好似量體溫,我都是隔晚寫定, 第2朝早餐前同佢量一下confirm, 校服用衣架掛定在房間當 ...

~~~~~~~~

『好彩有你們在此一同分享一下開學後的心情, 自從阿仔升小一後,我都感到壓力很大, 是家長責任的部份,我都小心翼翼的盡量做,好似量體溫,我都是隔晚寫定, 第2朝早餐前同佢量一下confirm, 校服用衣架掛定在房間當眼處(以妨穿錯), 名牌同校服掛埋一齊,零食同餐具隔晚執定, 無論阿仔放學後點扭眼訓都唔俾佢訓, 俾d茶點佢食下, 然後陪佢做功課,』
以上的情況……
Johnnylaisma

我和妳的做法也是一樣的、
大家努力吧

作者: joefoon    時間: 08-9-13 05:47

各位,
好彩有你們在此一同分享一下開學後的心情, 自從阿仔升小一後,我都感到壓力很大, 是家長責任的部份,我都小心翼翼的盡量做, 好似量體溫,我都是隔晚寫定, 第2朝早餐前同佢量一下confirm, 校服用衣架掛定在房間當 ...

Johnnylaisma
我囡囡上了三天半日課、
九月九日、巳英默、A一Z、a一z、
英默對囡囡0K、
但中默在九月十八日、默【新亞洲、中國語文】、、
【上學去】全課文、
暫老師讀默、一句廣東話、一句普通話、
默多二課文後、全用普通話讀默、、

唉~ 救命, 我都有排捱呀!
作者: pattyw    時間: 08-9-13 12:17

大家要+油
作者: alicetong    時間: 08-9-13 20:06

上左小學大人同小朋友都需要時間
0黎適應架...努力!加油!
要放鬆d唔好比咁大壓力自己..會影響埋小朋友架...
作者: WARBIAU    時間: 08-9-14 02:01

原帖由 joefoon 於 08-9-13 05:47 發表

但中默在九月十八日、默【新亞洲、中國語文】、、
【上學去】全課文、
暫老師讀默、一句廣東話、一句普通話、
默多二課文後、 ...

阿囡都係用新亞洲,但佢學校暫時都幾輕鬆,都係教左第一課,只係叫回家讀熟,重講明9月中英不用默書;但我怕下個月會連默幾課重死
作者: grace_xian    時間: 08-9-16 14:12

我嗰間上學期無默書吖, 唔知係好定係唔好
原帖由 3b 於 08-9-12 22:40 發表

作者: Ansonrubby    時間: 08-9-16 14:19

rachel:
你女是P.1嗎?咁快背默?
點解小一要背默?寧願讀默範圍大d, 會無咁吃力!其實,讀默識都已好叻了!
原帖由 rachel 於 08-9-12 09:50 發表
我個囝昨日已經要背默中文第一課, 佢温到 , 我都 , 我覺得佢好辛苦, 以前幼稚園唔駛默書又唔駛考試, 依家..............., 我同 C6 講話想同佢轉校,  C6 話我 crazy,:;pppp: ...

作者: my17223    時間: 08-9-16 23:23

我女小一今天真係要背默第1課和讀默第2課詞語了(中文)
作者: 瀅瀅媽咪    時間: 08-9-16 23:36

原帖由 my17223 於 08-9-16 23:23 發表
我女小一今天真係要背默第1課和讀默第2課詞語了(中文)

我亞女一星期前話默書詞語, 不過佢第1,2課都識背晒, 暫時都ok, 但英文串字就...
作者: 20020102    時間: 08-9-17 10:26

睇到各位家長都好緊張自己的小朋友,我亦同大家一樣做緊差唔多的工作.大家繼續加油
作者: Joy    時間: 08-9-17 12:27

看左li個topic feel better, 原來不只我一個人係咁.
我地做媽咪既真係要堅強同加油呀, 喊完舒服左再keep going啦.  我都晚晚發夢見到ah仔個班主任係度話ah仔呀.... 唉... 加油, 加油呀.

原帖由 DorothyBBB 於 08-9-11 23:23 發表
瞓醒要食晚飯,  ...

作者: jane_hl999    時間: 08-9-17 13:26

作者: shirleychloe    時間: 08-9-17 13:55

原帖由 Ansonrubby 於 08-9-16 14:19 發表
rachel:
你女是P.1嗎?咁快背默?
點解小一要背默?寧願讀默範圍大d, 會無咁吃力!其實,讀默識都已好叻了!

My daughter's school will not have any test/dictation in Sept. But Oct is coming la, worries...

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5