教育王國

標題: 元朗區學校 [打印本頁]

作者: sze_327    時間: 08-9-4 16:16     標題: 元朗區學校

家長們,可否提供有關元朗區小學資料,謝謝!
包括:鍾聲,光明英來,商會,南官小,榮恩,其他學校都可以提供.
例如:
1)每日功課數量
2)老師會否經常跟家長溝通
3)教學模式(如:傳統型,類似活動教學型)
作者: christy-mama    時間: 08-9-5 15:17

我都想了解下, 因打算同小朋友轉校! 另想問徐澤林, 李宗德小學有關升中程況理想嗎?

以上學校有否提供課外活動, 每人可參加多少項呢?
作者: qbmama    時間: 08-9-5 15:49     標題: 回覆 # 的文章

有人說徐澤林今年升中派位唔錯,係呢...你之前讀邊間小學呀....為什麼要轉校呀??
作者: sze_327    時間: 08-9-5 17:06

聽聞徐澤林都幾功課,不過就活動教學.
作者: christy-mama    時間: 08-9-5 17:53     標題: 回覆 # 的文章

我囡囡讀港島區學校, 但數月前搬入元朗, 所以打算同她轉校, 唔想佢無精神返學!
作者: qbmama    時間: 08-9-5 18:16     標題: 回覆 # 的文章

我想你都係找一些活動教學的學校為佳,不然會影響日後的學習生活
作者: 小LUN子    時間: 08-9-6 22:06

光明英來同鐘聲係咪都算活動教學呀﹖
作者: sze_327    時間: 08-9-7 15:26

以我所知好似唔係活動教學,我朋友個囝囝讀光明英來,大概有6-7樣功課,不過佢話唔算難.鐘聲就唔清楚.
作者: 小LUN子    時間: 08-9-8 14:30

其實活動教學算係點樣呢﹖想請教下大家。
作者: qbmama    時間: 08-9-8 17:05     標題: 回覆 # 的文章

活動教學著重鼓勵學生從實踐中感受和學習,並強調思考、分析與表達能力的培養。香港其中一位専家 概括了活動教學的宗旨:〝小學活動教學,是一種「以兒童為中心,從活動中學習」的教學方式。讓兒童在學習過程中,透過各類有關活動,達致學習成果。〞(活動教學就是採用較靈活的方法誘導學生主動從實踐中尋求知識)

傳統教學就是教師講解和學生聽講與練習的教學。它的主要活動是教師依教學進度,把課本內容依序講解給全班學生聽;學生則經由上課專心聽講或練習,以及課後的溫習來熟練課本與教師所講授的知識內容。必要時,教師會補充許多教材或經由考試增加許多練習的機會。 (正所謂讀死書就是傳統教學)
作者: 小LUN子    時間: 08-9-8 21:34

咁元朗有邊間係活動教學呀﹖﹖
作者: laiheiyau    時間: 08-9-8 22:07

原帖由 小LUN子 於 8/9/2008 09:34 PM 發表
咁元朗有邊間係活動教學呀﹖﹖

徐澤林
作者: qbmama    時間: 08-9-9 07:02     標題: 回覆 # 的文章

真光好像都是活動教學的
作者: christy-mama    時間: 08-9-9 11:11

請問有無人讀緊元朗官立小學 (74區), 是否下午班轉全日制, 校風好嗎? 學校教學會否採用活動方式, 老師對學生如何?

同上午班比較, 那間官校好些呢?
作者: sze_327    時間: 08-9-9 11:24

元朗官立小學已轉全日制,但不屬於活動教學.
作者: fannynsf    時間: 08-9-9 11:37

你地覺得校友會怎樣? 商會有沒有評價?
作者: christy-mama    時間: 08-9-9 11:59

原帖由 sze_327 於 08-9-9 11:24 發表
元朗官立小學已轉全日制,但不屬於活動教學.

謝謝你回覆, 想了解多些, 元朗官立是否有兩所呢, 有何評價, 兩所會太多功課? 太谷學生嗎?
作者: fannynsf    時間: 08-9-9 12:20

係有2所, 1間係74網, 1間新校係73網叫南元小. 但我係呢度聽D媽咪說老師對學生唔係咁好..同埋我有個朋友嘅小朋友都係呢度讀, 話D老師會無啦啦請成個月假..呢D都係聽番黎, 聽完便算..

原帖由 christy-mama 於 08-9-9 11:59 發表

謝謝你回覆, 想了解多些, 元朗官立是否有兩所呢, 有何評價, 兩所會太多功課? 太谷學生嗎?

作者: christy-mama    時間: 08-9-9 12:28

原帖由 fannynsf 於 08-9-9 12:20 發表
係有2所, 1間係74網, 1間新校係73網叫南元小. 但我係呢度聽D媽咪說老師對學生唔係咁好..同埋我有個朋友嘅小朋友都係呢度讀, 話D老師會無啦啦請成個月假..呢D都係聽番黎, 聽完便算..

...

你所指是那一間呢, 南元小嗎?
作者: sze_327    時間: 08-9-9 12:29

聽聞上午校即係73區比較好d,我有朋友講過,如果類似精英班既學生大多獲派聯繫中學,但成績一般既學生同其他學校無咩分別.
作者: laiheiyau    時間: 08-9-9 13:43

原帖由 christy-mama 於 9/9/2008 12:28 PM 發表

你所指是那一間呢, 南元小嗎?

南元小...地點好鬼遠...昨天去過new校舍看過...大會堂行過去15 分鈡到...一定乘school bus..
校舍好大...最新型校舍...
作者: ching828    時間: 08-9-9 13:55

原帖由 laiheiyau 於 08-9-9 13:43 發表

南元小...地點好鬼遠...昨天去過new校舍看過...大會堂行過去15 分鈡到...一定乘school bus..

你係門口行過定話入去裹面參觀呀?
作者: laiheiyau    時間: 08-9-9 14:20

原帖由 ching828 於 9/9/2008 01:55 PM 發表

你係門口行過定話入去裹面參觀呀?

新校舍...門口look look

11/2008 先返新校
作者: ching828    時間: 08-9-9 14:56

原帖由 laiheiyau 於 08-9-9 14:20 發表

新校舍...門口look look

11/2008 先返新校

等我去look look先.
作者: fannynsf    時間: 08-9-9 16:59

真係好遠, 佢隔離另一間新校係佛教陳榮根紀念學校

原帖由 laiheiyau 於 08-9-9 13:43 發表

作者: Margret    時間: 08-9-9 17:49

7/9 (日)同先生及囡囡去過天水圍伊利沙伯中學舊生會小學的開放日, 感覺不錯, 阿囡很喜歡學校的遊戲室. 當天校長及老師的介紹很清楚, 原來伊小是天水圍第一間小學, 而且有一條龍, 中學都是在天水圍. 往中學的網頁睇過, 學生的表現都很理想. 為了再了解多些學生上課的情況, 我在伊小的網頁報了名, 在10/9 (三) 10:00-11:30am再到學校一次, 看看學生上課的情況. 你們如有興趣, 也可以到他們的網頁/電話報名,
www. qesosaps.edu.hk   / 電話: 24480889

作者: mokoko    時間: 08-9-9 23:34

原帖由 fannynsf 於 08-9-9 11:37 發表

作者: mokoko    時間: 08-9-9 23:52

原帖由 fannynsf 於 08-9-9 11:37 發表

我個仔啱啱升小一而家唔多功課(2-3 樣) so easy, 遲d唔知.學校有好多課外活動參加
聽d家長講老師幾好
你可上他的網站
作者: sze_327    時間: 08-9-11 10:23

你地有無人諗過選擇~光明學校!
作者: qbmama    時間: 08-9-11 10:34     標題: 回覆 # 的文章

有...但見它的面積細,加上從其網頁的資料來看,感覺好像有點守舊。所以內心都十五十六,同時這間要有心理準備是好谷成績的。
作者: gracechung    時間: 08-9-11 10:39

我都想知呀,我想幫住元朗的朋友打聽。thx!

原帖由 sze_327 於 08-9-4 16:16 發表
家長們,可否提供有關元朗區小學資料,謝謝!
包括:鍾聲,光明英來,商會,南官小,榮恩,其他學校都可以提供.
例如:
1)每日功課數量
2)老師會否經常跟家長溝通
3)教學模式(如:傳統型,類似活動教學型) ...

作者: sze_327    時間: 08-9-11 10:43

原帖由 qbmama 於 08-9-11 10:34 發表
有...但見它的面積細,加上從其網頁的資料來看,感覺好像有點守舊。所以內心都十五十六,同時這間要有心理準備是好谷成績的。

我都有咁諗過,記得早兩三年前搭巴士時見到有兩個學生用英文對話,初時見到覺得咁犀利既,但細心d留意,原來對答完全講錯晒,不過,我都很佩服佢地,因為唔係每個小朋友可以咁主動用英文對話.
作者: qbmama    時間: 08-9-11 11:20     標題: 回覆 # 的文章

吖呀....選校好煩呀
作者: bobo    時間: 08-9-11 11:41

原帖由 mokoko 於 08-9-9 23:52 發表

我個仔啱啱升小一而家唔多功課(2-3 樣) so easy, 遲d唔知.學校有好多課外活動參加
聽d家長講老師幾好
你可上他的網站
...

hihi, 你好, 我細仔都係剛升小一呀, 你小朋友讀邊班呀? 睇下係咪同班同學仔先
作者: laiheiyau    時間: 08-9-11 12:13

原帖由 bobo 於 11/9/2008 11:41 AM 發表

hihi, 你好, 我細仔都係剛升小一呀, 你小朋友讀邊班呀? 睇下係咪同班同學仔先

第一志願...派band1 or band 2
作者: bobo    時間: 08-9-11 12:25

原帖由 laiheiyau 於 08-9-11 12:13 發表

第一志願...派band1 or band 2

我細仔係必收組, 第一round 已入, 因大仔讀緊校友會, 我唔知佢係 band 幾呀, 不過我覺得區內學校, 除出好多人捧光明為區內名校外, 其實間間質素都係差無幾遮, 講學生成績對外對內, 校友會都唔輸蝕, 講環境一定比係屋村內o既好, 起碼唔會太雜先, 問心丫, 校友會一直外間對佢o既評價真係好奇怪, 好又未必有人數到佢, 但差o既評語我之前都無咩點聽過, 係最近先聽到話佢唔好囉, 但又無實質舉出點唔好喎, so, 我覺得校友會其實同其他果 d 學校無咩高低囉
作者: mokoko    時間: 08-9-11 22:37

原帖由 bobo 於 08-9-11 11:41 發表

我個仔讀A班,你個仔呢.......
作者: bobo    時間: 08-9-12 09:19

原帖由 mokoko 於 08-9-11 22:37 發表

我個仔讀A班,你個仔呢.......

哈哈, 我仔都係讀 A 班喎, 大家 PM 個名丫, 睇下兩個小朋友認唔認識? 家長日你有無去呀? 我有去呀
作者: mokoko    時間: 08-9-13 00:26     標題: 回覆 # 的文章

我都有去巳經pm咗我哋可以多d交流去了解小朋友係學校情形:D :D
作者: 沙沙    時間: 08-9-13 01:18

作者: sze_327    時間: 08-9-13 09:34

原帖由 沙沙 於 08-9-13 01:18 發表
好煩啊..唔知簡邊間小學好...請問有無人係72校網架

伊小(天耀)和潮陽都好多人選擇.
作者: laiheiyau    時間: 08-9-14 21:25

原帖由 sze_327 於 13/9/2008 09:34 AM 發表

潮陽~o.k.
作者: 沙沙    時間: 08-9-14 22:34

作者: sze_327    時間: 08-9-16 11:32

我都係因應同學仔家長既選擇,朋友告知和上年度所派既綜合意見.
作者: laiheiyau    時間: 08-9-16 11:50

原帖由 sze_327 於 13/9/2008 09:34 AM 發表

伊小~
自由/功課一般/miss..可以 /校長麻麻地

潮陽~
功課多....如家長無返功o.k.
miss...有禮貌....校長 o.k.
作者: catmother    時間: 08-9-16 14:53

其實活動教學同傳統教學...點先知道自己個小朋適合邊種?...兩種教學方法..成果會係邊樣好d(for 香港既教學制度)?...仲想請問一下..有冇人知道鐘聲小學既升中派位程況如何?係佢個網到淨係話51%入到第一志願..咁第一志願是係指邊幾間中學?同埋佢入面既小朋友既英文成績又係點?我試過問校長.但校長好婉轉咁就略過左.根本就冇答...元小方面.佢淨係話有40%入到英中.咁其餘60%去左邊?..同埋語文既成績又好唔好?..以我所知.遲d英中都會有中/英文班..就算入到英中..考唔到中學既英文試..都會去中中班上堂...如果要係鐘聲/元小/徐澤林三間選擇..各位媽咪有咩好意見?!~~please~~help~~
作者: qbmama    時間: 08-9-16 15:18     標題: 回覆 # 的文章

其實我覺得每一間小學都有佢本身的缺點,你越搵得多資料...你便越多野想....所以有時都係睇彩數的....講番正題,以三間而言,我會選鐘聲為首選,元小為次選,徐澤林為第三,原因:徐澤林是活動教學,功課不多,所以我不想,但這不代表功課多便好。我只是衡量自己子女應付的能力而定。
作者: sze_327    時間: 08-9-16 15:45

原帖由 qbmama 於 08-9-16 15:18 發表
其實我覺得每一間小學都有佢本身的缺點,你越搵得多資料...你便越多野想....所以有時都係睇彩數的....講番正題,以三間而言,我會選鐘聲為首選,元小為次選,徐澤林為第三,原因:徐澤林是活動教學,功課不多,所以我不想,但這不代表功 ...

我都認同你講法,真係要因應自己小朋友來選擇,始終每個小朋友都唔同.
作者: 沙沙    時間: 08-9-16 23:55

作者: 沙沙    時間: 08-9-16 23:57

作者: catmother    時間: 08-9-17 09:22

but...好多媽咪都話去光明or英來..就我所知..入面每日有6.7樣功課..有冇媽咪知道.係光明既小朋友(我是指高年級個d)..係咪大部份時間都會用黎讀書..好少時間玩課外活動架?
作者: evawong216    時間: 08-9-17 09:55

唔好意思.我都想問伊小分校(天盛)好唔好呀? thanks...
作者: fannynsf    時間: 08-9-17 12:07

問過呢度話商會無以前咁好, 上佢地個網又睇唔到佢地派位係點..我地幼稚園又無得參觀佢校舍...咩都唔知..

原帖由 沙沙 於 08-9-16 23:55 發表

ic, 如果想搵活動教學方式既..徐澤林算係幾好

唔該我又想問元朗商會好唔好的? 元朗廣場對面果間..

作者: sze_327    時間: 08-9-17 12:19

原帖由 fannynsf 於 08-9-17 12:07 發表
問過呢度話商會無以前咁好, 上佢地個網又睇唔到佢地派位係點..我地幼稚園又無得參觀佢校舍...咩都唔知..

因為學校裝修中,所以今年無得參觀.
作者: kayanpon    時間: 08-9-17 12:27     標題: 回覆 # 的文章

唔好意思,我想問下如果我想選擇一間無咁大壓力既小學,我應該要點衡量呢?
作者: 沙沙    時間: 08-9-17 20:34

作者: qbmama    時間: 08-9-17 20:38     標題: 回覆 # 的文章

我只去過榮恩, 真光 和校友會參觀而已,如以三間參觀後的感覺以言,校友會的感覺較好
作者: 沙沙    時間: 08-9-17 21:11

作者: laiheiyau    時間: 08-9-18 10:36

原帖由 沙沙 於 16/9/2008 11:57 PM 發表

thanks, ^^
唔好意思想問多D..
潮陽

天耀香港潮陽
作者: laiheiyau    時間: 08-9-18 10:37

原帖由 evawong216 於 17/9/2008 09:55 AM 發表
唔好意思.我都想問伊小分校(天盛)好唔好呀? thanks...

o.k.
作者: fannynsf    時間: 08-9-18 10:38

徐澤林係活動教學, 商會就傳統教學, 校友會就唔知..

原帖由 沙沙 於 08-9-17 21:11 發表

真光我未去過..不過我都無打算過呢間..
暫時我都係校友, 徐澤林, 商會之前都有諗過..但我都係聽到D媽咪話現在無咁好..
校友會同徐澤林..係咪都屬活動教學..商會就傳統教學呢? ...

作者: Sherryko9    時間: 08-9-18 12:13

"校友會"應該屬於傳統果隻.近來安排不少幼稚園家長/學生參觀,多數是下午進行(3點幾),例菜節目是:學生表演朗誦,唱歌和跳舞,好似有D攤位遊戲比幼稚園小朋友玩添!點解媽咪咁清楚,因為.....小朋友就是演員之一,表演完後小演員有餐食 !不在此hardsell,只直述節目情況.

原帖由 fannynsf 於 08-9-18 10:38 發表
徐澤林係活動教學, 商會就傳統教學, 校友會就唔知..

作者: fannynsf    時間: 08-9-18 12:41

Sherryko9,

借問聲校友會多唔多功課?每科有幾多樣到? 可唔可以係學校做完功課先返屋企? 我係working mama, 驚攪佢唔掂..
作者: 沙沙    時間: 08-9-18 13:29

作者: 沙沙    時間: 08-9-18 13:31

作者: Sherryko9    時間: 08-9-18 14:24

媽咪唔想特別"硬銷"學校,此終"利益衝突",況且當你讀落,學校實有些地方令家長不滿,程度是多或少,媽咪唔係話"校友會"有問題,是大多數家長和學校相處時間耐就會出現的例菜,就等如一家人,實有些相處問題,例如厠所等...只希望家長們知道無一間學校是完美的,就算是top成績的學生都會對學校有些不滿的.
講番媽咪小朋友這幾年學校的生活實況:1至2年級,大多功課可以在校完成(視乎某老師習慣會否給小朋友時間在堂上做/小朋友會否爭取空堂時間做功課),3年級真係有少少吃不消,因為多了"小3評核試"習作做,已不可能在校完全完成(因為小朋友亦有校外活動),學校都比較緊張這個校外試,家長要適應及調整心態,不要過份投入,當作回贈學校bonus吧!現小4功課數量回落.
今年學校多了1個西人老師,共2個(女),1個普通話助教(女),過往兩年,積極推行"普教中"(1級有1班普通話班,由2年級開始,現小4那班是首班),今年由1年級開始著重返英文,每星期多3堂上英讀,平衡發展普和英喎!實際"英"情況唔知,因媽咪小朋友是P4,未嘗"英"益.
講番升中數字和情況,如果要求唔太高,可以接受,媽咪唔會亂吹噓學校升中情況,"校友會"唔係區內名校,無英中聯繫,唔似元小咁!今年升英中數字是跟大圍上升,好過上年. 
希望講到各位所知的實況.

原帖由 fannynsf 於 08-9-18 12:41 發表
Sherryko9,

借問聲校友會多唔多功課?每科有幾多樣到? 可唔可以係學校做完功課先返屋企? 我係working mama, 驚攪佢唔掂..

作者: bobo    時間: 08-9-18 19:49

原帖由 Sherryko9 於 08-9-18 14:24 發表
媽咪唔想特別"硬銷"學校,此終"利益衝突",況且當你讀落,學校實有些地方令家長不滿,程度是多或少,媽咪唔係話"校友會"有問題,是大多數家長和學校相處時間耐就會出現的例菜,就等如一家人,實有些相處問題,例如厠所等...只 ...

我又講下校友會現有小一情形,我細仔今年小一,今日剛開完一個家長會關於今年英語發展programme, 未來日子將會有50%教學時間係會進行一個名為"小學識字計劃-閱讀及寫作"o既計劃(由政府撥款資肋), 所以教科書一定不可能教晒, 而理念係提升小朋友聽,說,讀,寫能力,每個 week 有一半英文堂是進行此計劃,堂上會有兩個外藉教師, 一個科主任上堂, 根據程度分為5組, 每堂都會教授拚音, 有閱讀時間同埋集體寫作, 而每個星期都會外借2本書回家閱讀, 而默書方法亦有所不同, 會考核語音, 次數不會太多, 通常係每一個單元之後默, 給予適當時間準備, 課程會比較活, 其實呢個計劃前幾年係其他學校已推行, 但只攻閱讀方面, 但校友會今年新加入寫作方面, 會比較全面多 d, 但家長方面就需要多些時間陪伴閱讀及指導(每日10-15mins), 以上係今年小一所推行o既改革之一
作者: qbmama    時間: 08-9-18 20:56

:) :) nnjmipoj:time: :loveliness: 55kk 033kik,,,... :)
作者: 701003    時間: 08-9-18 22:36

原帖由 bobo 於 08-9-18 19:49 發表

我又講下校友會現有小一情形,我細仔今年小一,今日剛開完一個家長會關於今年英語發展programme, 未來日子將會有50%教學時間係會進行一個名為"小學識字計劃-閱讀及寫作"o既計劃(由政府撥款資肋), 所以教科書一定不可 ...

咁校友會無lift,家長有無覺得奇怪呢?有無向校方反應下ga???
作者: mokoko    時間: 08-9-18 22:47

原帖由 701003 於 08-9-18 22:36 發表

咁校友會無lift,家長有無覺得奇怪呢?有無向校方反應下ga???

要lift黎做咩???????
作者: mokoko    時間: 08-9-18 22:51

原帖由 bobo 於 08-9-18 19:49 發表

我又講下校友會現有小一情形,我細仔今年小一,今日剛開完一個家長會關於今年英語發展programme, 未來日子將會有50%教學時間係會進行一個名為"小學識字計劃-閱讀及寫作"o既計劃(由政府撥款資肋), 所以教科書一定不可 ...

pm左你
作者: mokoko    時間: 08-9-18 23:05

原帖由 Sherryko9 於 08-9-18 14:24 發表
媽咪唔想特別"硬銷"學校,此終"利益衝突",況且當你讀落,學校實有些地方令家長不滿,程度是多或少,媽咪唔係話"校友會"有問題,是大多數家長和學校相處時間耐就會出現的例菜,就等如一家人,實有些相處問題,例如厠所等...只 ...

今年有52人升上英中,90幾人升上中中(40幾人到鄧以兆棠)
作者: bobo    時間: 08-9-19 09:48

delete

作者: bobo    時間: 08-9-19 10:00

原帖由 701003 於 08-9-18 22:36 發表

唔係好明你講咩? 有無 llift? 反應咩?
作者: Sherryko9    時間: 08-9-19 10:08

今朝以為自己未瞓醒,(電)腦同(人)眼花左?
我都想知"答案",請開謎語主人解謎!

原帖由 bobo 於 08-9-19 10:00 發表

唔係好明你講咩? 有無 llift? 反應咩?

作者: Sherryko9    時間: 08-9-19 10:20

見大家問得咁開心,就代謎語主人解答吓!
"校友會"樓高4層咁上下,當日媽咪屋企人曾埋怨學校樓梯太高/多,小朋友個書包咁重又大,行樓梯時好易"反艇",連人帶書包,打個"根斗",直落樓梯底 !所以有lift可能少左人"反艇",但多左"困lift",就係咁解?

原帖由 mokoko 於 08-9-18 22:47 發表

要lift黎做咩???????

作者: laiheiyau    時間: 08-9-19 20:07

原帖由 Sherryko9 於 19/9/2008 10:20 AM 發表
"校友會"樓高4層咁上下,當日媽咪屋企人曾埋怨學校樓梯太高/多,小朋友個書包咁重又大,行樓梯時好易"反艇",連人帶書包,打個"根斗",直落樓梯底 !所以有lift可能少左人"反 ...

ha.....
作者: mokoko    時間: 08-9-19 22:52

原帖由 Sherryko9 於 08-9-19 10:20 發表
"校友會"樓高4層咁上下,當日媽咪屋企人曾埋怨學校樓梯太高/多,小朋友個書包咁重又大,行樓梯時好易"反艇",連人帶書包,打個"根斗",直落樓梯底 !所以有lift可能少左人"反 ...

就算有lift都唔代表個個學生可以搭, 如果個個學生都搭, 咁要用幾多時間先去到課室呢????
作者: laiheiyau    時間: 08-9-20 08:36

原帖由 mokoko 於 19/9/2008 10:52 PM 發表

就算有lift都唔代表個個學生可以搭, 如果個個學生都搭, 咁要用幾多時間先去到課室呢????

同學仔是無lift搭呀...
作者: 701003    時間: 08-9-20 14:02

Sorry,對校友會fans造成困擾tim 其實係我朋友ge女想報校友會,佢哋剛買咗該校附近ge樓,但小朋友先天雙腳有缺憾,做咗手術後行路無問題,但行樓梯就會好辛苦!所以我想問下過往有否類似case,有無家長提議過加裝電梯呢?
雖然有lift都唔係任何人可以搭,但老師、送飯、送貨、有暫時行動不便ge學生/人士......

作者: sweetyboy    時間: 08-9-20 16:53

Dear all mummy,

any comment to S.K.H ling goi?
thank you so much!
作者: Sherryko9    時間: 08-9-22 08:47

其實我地純攪笑的,請不要介懷!
好似"徐澤林"是有lift的,媽咪唔肯定,你朋友不如打電話去問吓先!其實元朗區大多的小學都唔多有lift,你朋友會少左選擇了!不過聽聞"徐"都唔錯,早D去問,有D有安排啊!

原帖由 701003 於 08-9-20 14:02 發表
Sorry,對校友會fans造成困擾tim 其實係我朋友ge女想報校友會,佢哋剛買咗該校附近ge樓,但小朋友先天雙腳有缺憾,做咗手術後行路無問題,但行樓梯就會好辛苦!所以我想問下過往有否類似case,有無家長提議過加裝電梯呢?
...

作者: qbmama    時間: 08-9-22 11:08     標題: 回覆 # 的文章

有Lift唔代表可以俾學生用喎
作者: Sherryko9    時間: 08-9-22 11:48

可以向學校提出"特別"申請,給有需要的小朋友吧!試吓亦無妨,希望幫到有需要的家長.

原帖由 qbmama 於 08-9-22 11:08 發表
有Lift唔代表可以俾學生用喎

作者: sunnyfyma    時間: 08-9-22 15:07

Hi qbmama, while you've visited Buddhist Wing Yan, what is yr comment?   Is that active teaching and is there much homework every day?  Thank you!!
作者: qbmama    時間: 08-9-22 17:02     標題: 回覆 # 的文章

以我眼見,其著重科學和一些技巧性活動,至於學術性的活動,我聽朋友說,是傳統學習型,在區內都算是BAND 1學校....不過其實我冇唸住選這間學校....因址點離屋企有一大段距離....如你不介意讀多一科佛學,其實沒問題的,加上佛學其實同坊間一些民間故事一樣,不難讀的,且亦可以引導小朋友向善,你可考慮的
作者: qbmama    時間: 08-9-22 17:04     標題: 回覆 # 的文章

注意:我講緊的是榮恩上午校,唔係陳榮根...請留意
作者: 701003    時間: 08-9-22 20:38

原帖由 Sherryko9 於 08-9-22 08:47 發表
其實我地純攪笑的,請不要介懷!
好似"徐澤林"是有lift的,媽咪唔肯定,你朋友不如打電話去問吓先!其實元朗區大多的小學都唔多有lift,你朋友會少左選擇了!不過聽聞"徐"都唔錯,早D去問,有D有安排啊!

...

我已代朋友查詢過啦!其實~~元小、兩間光明、徐澤林、鐘聲、梁省德、陳榮根......都lift,我朋友已決定報南元小,近屋企
作者: shirleychloe    時間: 08-9-22 22:25

原帖由 sweetyboy 於 08-9-20 16:53 發表
Dear all mummy,

any comment to S.K.H ling goi?
thank you so much!

the school is small, but  校風 is good.
作者: rainstarwater    時間: 08-9-25 15:29

作者: 沙沙    時間: 08-9-25 21:42

作者: sze_327    時間: 08-9-27 14:25

交表喇~諗好未,但我仲未決定
作者: Kitkit01    時間: 08-10-1 23:40

原帖由 sze_327 於 08-9-27 14:25 發表
交表喇~諗好未,但我仲未決定mouth:" />

Hello all Yuen Long mummy's

Any comment abt 激活英文小學 ?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5