教育王國

標題: 2008/09 SC Upper (Part 5) - Con't [打印本頁]

作者: BBWarmm    時間: 08-9-5 16:33     標題: 2008/09 SC Upper (Part 5) - Con't

Shall we restart from here?

DGJS form can download from below link now:

http://www.dgjs.edu.hk/community_doc/2008_DGJS_P1ApplicationForm.pdf
作者: 0203Ma    時間: 08-9-5 17:17

All,
If 撞晒時間, 或許可選擇不去 St. Cat 那個小一簡介會.
那是個班主任在課室講解整個抽獎制度(if you already 有天書 or 上網睇都知), and then 話俾你知上年 St. Cat 幾多人入倒邊間邊間名校(例如女拔3班, 其中一班係 st. cat 學生), and then if 家長有問題就問. e.g. 你想問老師意見or 邊間學校好唔好亦可問.
0203Ma
作者: mmak    時間: 08-9-5 18:02

all,

BK 話停就停.... ... 我仲搞緊個portfoilo, 諗住過2日 星期日 先上網....

現在舊版想回應都唔得了.......:;pppp:

好彩BBWarmm 醒目啫... 唔該晒..

作者: mmak    時間: 08-9-5 18:03

Essex

UPink - [班主任:     , 英文:      ,普通話:  ??老師 ]
meowross > Apr 03, 囡囡, Rochelle (17 號車)

UPeach - [班主任:     , 英文:      ,普通話:  ??老師 ]
cherrychung > Nov 03, boy, Matthew

2008 - Upper 家長交流區(Part 5)

升小資料~~

0203Ma:不知你們有冇留意小一選校 forum, 有個媽咪好有心機做了以下網頁供大家參考, 入了去揀 "小一選校", 很多寶貴資料。http://www.happyfamilynet.com/baby/

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Good Hope - application (in person on 6 Sept 2008):
http://www2.hkedcity.net/sch_files/a/gps/gps-web/public_html/resources/09-10P.1GetForm.doc

DGS -  8/9-10/9 可download application form.
http://www.dgjs.edu.hk/newsDGJS.html

九龍塘學校(小學部) - 報名日期:由2008年8月15日至9月12日
http://www.ktsps.edu.hk/index2.htm

九龍禮賢學校 - 報名日期:於2008年8月21日至9月26日 於本校網頁小學部報名表
http://www.krs.edu.hk/indexpri.html

播道  -  報名日期: 2008年8月23日至9月22日(以郵截為準)
http://www.evangel.edu.hk/

陳守仁's application...
http://210.0.207.198/index.htm

CKY will have info in their web in Sept.

作者: mmak    時間: 08-9-5 18:03

有用連結

Web site : >> www.stcatherines.edu.hk

click >> 2008 - Upper 家長交流區(Part 5) - 舊版
Click >>2007/08 - SC lower家長交流區(Part 4)
Click>> (2006 入讀St.Cat K1 家長交流區 - Part 3)
Click>> (2006 入讀St.Cat K1 家長交流區 - Part 2)
Click>> (2006 入讀St.Cat K1 家長交流區)

Click>> (1029 SC K1 Gathering)
Click>> (1225 SC K1 開心聖誕Party)
click >> SC Lower - 活動篇
click>> 2008 SC upper's X Mas Party~

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
大家只要 報料 講出 編左邊班..我會 幫大家 update 張 list o架喇, 不用自行COPY ..:)
(如有錯漏 請告知!)

Norfolk

U1 - [班主任:     , 英文:      ,普通話:  ??老師 ]
BBWarmm > Apr 03, 囡囡, Lam Lam (10 號車)

U2 - [班主任:     , 英文:      ,普通話:  ??老師 ]
hannah616 >  May 03, 仔仔, To To (16 號車)
mermaidmom > Jun 03, 囡囡, Helen (16 號車)

U3 - [班主任:     , 英文:      ,普通話:  ??老師 ]
wandychu > 囡囡, audrey kwan

U4 - [班主任:     , 英文:      ,普通話:  ??老師 ]
talie > Aug 03, 囡囡 Charlotte (6 號車)

U5 - [班主任:     , 英文:      ,普通話:  ??老師 ]
vhunghk > Feb 03, 囡囡, 子佩 Vanessa (10 號車)
BABY-SUM > Sep 03, 囡囡, Summer (17 號車)

U7 - [班主任:     , 英文:      ,普通話:  ??老師 ]
MabelChan> 30May 03, 仔仔, Edwin (褓母車)

TakTakMa >  15Aug 03, 仔仔, Pang Pang
babyso > Dec 03, 囡囡, Andrea So, 諾珩 (保母車)
mom1118 > Nov 03,  囡囡, Noklam (16 號車??)

U9 - [班主任:     , 英文:      ,普通話:  ??老師 ]
小熊媽咪 /tszkipa > Jul 03, 囡囡, Charlotte (16 號車)
SuggieC > May 03, 仔仔, Jonathan (褓母車)

U10 - [班主任:     , 英文:      ,普通話:  ??老師 ]
穎晴媽咪 > Oct 02, 囡囡, 芷晴 (16號車)

U11 - [班主任: Ms Tse, 英文:Ms Brand,普通話: 林老師 ]
mmak >  Apr 03, 囡囡,Zoe (5 號車)
fyeung > Apr 03, 囡囡, 蒑蒑 (8 號車)

heiheikeikei > Nov 03, 囡囡, 祺祺 Katie (8 號車)

U12 - [班主任:     , 英文:      ,普通話:  ??老師 ]

reb619 > 囡囡, Megan (4 號車)
ksma >   仔仔, Steven (10 號車)
   > 囡囡, (5號車)

UB - [班主任:     , 英文:      ,普通話:  ??老師 ]

UD - [班主任:     , 英文:      ,普通話:  ??老師 ]
YCWPS > Dec 03, 囡囡, Cheryl Wong (17 號車)
haomama > Jun 03, 仔仔, Clifford (6 號車)
happyfong > Jul 03, 仔仔, Marco (褓母車)

UE - [班主任:Ms Wong, 英文:Mr.Anthony,普通話: 林老師 ]
Cherry_Wong > 27Sep 03, 囡囡, Tung Tung (17 號車)
chinglam > Mar 03, 囡囡, Florence
Ali_03 > Sep 03, 仔仔, Asher 日朗 (12 號車)
venus823 >  囡囡,Venus  ( 3號車)
ang_chiu >  囡囡, Cystral

UF - [班主任:     , 英文:      ,普通話:  ??老師 ]
CandyBB >Apr 03, 仔仔, Achilles (18號車)

UG - [班主任:     , 英文:      ,普通話:  ??老師 ]
Karen8888 > Mar 03, 囡囡, Cherie (3 號車)

UH - [班主任:     , 英文:      ,普通話:  ??老師 ]
AnnyMok > Oct 03, 仔仔, Alex

UJ - [班主任:     , 英文:      ,普通話:  ??老師 ]
Angelo_MaMa > May 03, 仔仔

CCW >  Jan 03, 囡囡, 嘉意 Kylie (4號車)

UK - [班主任:     , 英文:      ,普通話:  ??老師 ]
0203Ma > Dec 03, 仔仔, Anson (5號車)

作者: RitaWW    時間: 08-9-5 21:16

All,

請問以後是不是在這裏傾? 我都係亂撞先撞入嚟, 我都唔敢包下次入唔入得番!
作者: hannah616    時間: 08-9-5 22:13

終於搵到喇!
thanks mmak!
作者: vhunghk    時間: 08-9-5 22:34

mmak, BBWarmm,

Good luck!!

作者: 穎晴媽咪    時間: 08-9-7 08:45

mmak,

真係辛苦妳喇!

終於搵到相識既 bk 媽咪係同班既,
麻煩 update :

Class : U10
HaangChai: 囝囝 (青衣/18號車)

原帖由 mmak 於 08-9-5 18:03 發表
all,

我明晚會 update, 希望其他家長, 識路返入嚟啦....

...................................................................
有用連結

Web site : >> www.stcatherines.edu.hk

click >> 2008 - Upper  ...

作者: Crystal111    時間: 08-9-7 20:57

Hi all,

My son, Keith, is in U3.  Class teachers are Ms Chiu and Ms Nicole.  School bus No. 13.

May I bother mmak to update my son's details in the list please?  Thank you!

All the best to everyone in our kid's P1 applications.

作者: meowross    時間: 08-9-7 21:31

嘩, 都唔知點入嚟, 全靠mmak 條link....報到先!
作者: hannah616    時間: 08-9-8 09:32

各位媽咪,
我地的寶寶升了k3,
一早要起身,佢地適唔適應呀?
我囝囝好叻,無mug爭爭扎,
不過今日就話唔想返學,
佢話有好多新野,驚自己學不來!
作者: hannah616    時間: 08-9-8 09:45

想問下你地d proflio 是交form時一起交,
還是interview那天才交?
若是交form時交咁咪一定要親身去?
其實大家是否間間都交profolio呢?
作者: Karen8888    時間: 08-9-8 11:32

卒之搵到大本營啦, 報到先
作者: heiheikeikei    時間: 08-9-8 15:41

meowross,

我老公搵緊個course number, 搵到就會check 埋個誦材.
你都係想報open 嗰組??

原帖由 meowross 於 08-9-7 21:31 發表
嘩, 都唔知點入嚟, 全靠mmak 條link....報到先!

作者: heiheikeikei    時間: 08-9-8 15:44

hannah616
阿仔三年前就睇間學校指示 大部份都係交form時交埋
(無記錯得一間唔係)
阿女到今日都係交得一間KTS
咁佢無寫到要 我無attached 比佢
其他我唔係咁清楚
但我有個朋友有call去 教務處又答佢你有就attached la
所以 無寫又唔肯定 比個call問學校會唔會好啲?

原帖由 hannah616 於 08-9-8 09:45 發表

作者: meowross    時間: 08-9-8 19:12

heiheikeikei

佢地個年紀唔係淨係得呢隻報得咋咩?  仲有第2隻?  查實個網頁我一d都睇唔明....

我會同chellchell報中同英, 中文揀左"青蛙"嗰首, 英文未諗點, 聽日要交form俾老師??? 您搵到英文的話可否pm我? thanks!

原帖由 heiheikeikei 於 08-9-8 15:41 發表
meowross,

我老公搵緊個course number, 搵到就會check 埋個誦材.
你都係想報open 嗰組??

作者: mom1118    時間: 08-9-8 22:38

Hi All,

Finally, i find my way la...

Hi mmak

Can you update the following for me please ?

諾林 is in U7.  Class teachers are Ms Yip and Ms Rose.  School bus No. 4
作者: reb619    時間: 08-9-9 13:11

mom1118,
你搬咗屋?  定係我記錯?  諾林以前係咪bus#4 架??

原帖由 mom1118 於 08-9-8 22:38 發表
Hi All,

Finally, i find my way la...

Hi mmak

Can you update the following for me please ?

諾林 is in U7.  Class teachers are Ms Yip and Ms Rose.  School bus No. 4

作者: 心心    時間: 08-9-9 23:36

有冇UPPER 3家長,

我個仔是上年UPPER 3, MS CHIU是1位非常有經驗的老師, 亞仔上年有很大進步
作者: mom1118    時間: 08-9-10 00:46

Yes, i've moved la.  Is Megan in the same bus? I am at station 18 wor.

原帖由 reb619 於 08-9-9 13:11 發表
mom1118,
你搬咗屋?  定係我記錯?  諾林以前係咪bus#4 架??

作者: reb619    時間: 08-9-10 22:38

ic..... Megan is in bus#4, but at station 6.

原帖由 mom1118 於 08-9-10 00:46 發表
Yes, i've moved la.  Is Megan in the same bus? I am at station 18 wor.

作者: reb619    時間: 08-9-10 22:51

Hi All,

阿囡話今日去探BB班,仲話啲BB好細個喎 .....時間真係過得快,兩年前佢哋係BB,依家輪到佢哋做大姐姐,大哥哥

另外,我想問今個星期六學校個talk,請問你哋收到通告未,知唔知地點&時間?
作者: wandychu    時間: 08-9-11 00:11     標題: 回覆 # 的文章

有,UPPER 3家長present
can you tell me more details about your son's improvement last year? thanks
作者: mmak    時間: 08-9-11 09:15

meowross,

BK舊版"教育網" 唔可以再回應, 但可以edit D post... 我見你係最後出post, 唔該你幫手..將依個新版條 link ... post 在舊版... 等其他家長識路摸返入嚟....
BK 成日轉..真煩, 我本來有儲起大家D PM, 但BK 一轉 連D PM 都唔啱, 好多人都 我都無辦法PM條新 link 俾佢地...

Thanks a lot...
作者: mmak    時間: 08-9-11 09:19

all,

我同個囡都仲未適應到 返 am Class, 好似每日都好忙好趕無晒時間, 我會盡快幫大家 update 張 list...

sorry
作者: 0203Ma    時間: 08-9-11 09:24

mmak,
祝入伙大吉, 執好野未呀?
又麻煩你, 我想幫個仔報 Maths course, seems 佢 like and 計數 concept 好好, 沙田邊d & 邊度好呀?
0203Ma
原帖由 mmak 於 08-9-11 09:19 發表
all,

我同個囡都仲未適應到 返 am Class, 好似每日都好忙好趕無晒時間, 我會盡快幫大家 update 張 list...

sorry

作者: meowross    時間: 08-9-11 10:05

No problem, is my pleasure:)

原帖由 mmak 於 08-9-11 09:15 發表
meowross,

BK舊版"教育網" 唔可以再回應, 但可以edit D post... 我見你係最後出post, 唔該你幫手..將依個新版條 link ... post 在舊版... 等其他家長識路摸返入嚟....
BK 成日轉..真煩, 我本來有儲起大家D PM, 但B ...

作者: Venuscheng    時間: 08-9-11 11:09

原帖由 hannah616 於 08-9-8 09:45 發表

我交profile都係同交form一起交, 如英華, kts等. 我有朋友當年就把application form 和 profolio入在公文袋速遞到kts的. 有人寄掛號囉!
tsl就講明唔收profolio.
作者: Venuscheng    時間: 08-9-11 11:22

原帖由 mmak 於 08-9-11 09:15 發表
meowross,

BK 成日轉..真煩, 我本來有儲起大家D PM, 但B ...

Thanks meowross & mmak!
作者: babyso    時間: 08-9-11 11:30

mmak,
你新居入伙都幫忙 update 資料, 唔該哂呀!    

請問有無5號校車家長 ar?  我呀囡話, 上星期四及五, 加埋今個星期一, 校車都遲到返學, 星期一仲遲到連第一堂音樂班都上唔到.  我唔知係唔係真, 如果係既話, 我想同學校反映呀.  

其實5號校車改左路線, 回程時間都係遲左, 請問你地係咪都係咁呀?

諾林媽咪, 珩珩又同諾林一班 lah

作者: hannah616    時間: 08-9-11 12:47

原帖由 Venuscheng 於 08-9-11 11:09 發表

我交profile都係同交form一起交, 如英華, kts等. 我有朋友當年就把application form 和 profolio入在公文袋速遞到kts的. 有人寄掛號囉!

請問kts同 tsk 係mug 學校?
作者: fyeung    時間: 08-9-11 12:55

venuscheng,

me too!
我都係交form時交,我上星期六見德望個D家長都係,人地個portfolio仲好大個添.我只不過用透明file,旁邊入一條棍個種,一包5個,$15/包.
Matthew開始英華interview咯,係咪?

reb619,

個talk係今個星期六,不過到尋日都未有更多資料.係咪聽日會有d野比小朋友帶番黎for填小一架,我地到時可以帶埋去聽?

各位,

呢2日d功課咁深架?
school, teacher, 學校....

原帖由 Venuscheng 於 08-9-11 11:09 發表

作者: fyeung    時間: 08-9-11 13:01

hannah616,

KTS - 九龍塘小學部,私校
www.ktsps.edu.hk

TSL - 陳守仁,直資
www.plkctslps.edu.hk

兩間都無中學

原帖由 hannah616 於 08-9-11 12:47 發表

請問kts同 tsk 係mug 學校?

作者: reb619    時間: 08-9-11 13:03

同往年一樣,我同阿囡都適應緊新學年,加油! 咁多位~

作者: 0203Ma    時間: 08-9-11 13:20

babyso,
我 5 號校車 9 號站, 上車冇遲, 但之後有冇遲返到學校就唔知啦!  個仔冇提過!
0203Ma
原帖由 babyso 於 08-9-11 11:30 發表
mmak,

請問有無5號校車家長 ar?  我呀囡話, 上星期四及五, 加埋今個星期一, 校車都遲到返學, 星期一仲遲到連第一堂音樂班都上唔到.  我唔知係唔係真, 如果係 ...

作者: 無影無蹤    時間: 08-9-11 13:24

作者: BBWarmm    時間: 08-9-11 13:40

對一個K3的小朋友來講, 真係好深好深, 好多筆畫. 我無睇佢点做功課 once ask her to re-write on a paper, 大部份 筆畫都係錯添 ....

"School" still easy, when I asked 個女 spell teacher, 佢已经好古惑咁話I know how to spell school....

原帖由 fyeung 於 08-9-11 12:55 發表
venuscheng,
........
各位,

呢2日d功課咁深架?
school, teacher, 學校....
...

作者: meowross    時間: 08-9-11 14:53

我個囡day1聽到老師講, 又要做啱晒d字又靚連油顏色都靚老師先會蓋5個印仔....佢為左攞5個印仔每日都好努力寫同油, 用左好多時間, 拖摱晒, 叫佢唔油顏色筆or油少d佢又唔肯....好似好大壓力咁, 唉!

但見佢每日返到屋企好心咁同我講又有個5個印仔又話佢張枱(定佢嗰班)得佢同亞xxxor xxx有5個印仔嗰個開心樣, 又真係好開心既....但我真係担心佢太過迫自己吖, 在意成績得滯, 又鍾意同人比........

d字真係好深, 我家陣每日做完功課即刻同佢默一次加強記憶, so far ok 既, 遲d再多d新字都唔知點算lor!大人都無咁好精力吖!

原帖由 BBWarmm 於 08-9-11 13:40 發表
對一個K3的小朋友來講, 真係好深好深, 好多筆畫. 我無睇佢点做功課 once ask her to re-write on a paper, 大部份 筆畫都係錯添 ....

"School" still easy, when I asked 個女 spell teacher, 佢已经好古 ...

作者: Venuscheng    時間: 08-9-11 15:31

原帖由 fyeung 於 08-9-11 12:55 發表
venuscheng,

me too!
我都係交form時交,我上星期六見德望個D家長都係,人地個portfolio仲好大個添.我只不過用透明file,旁邊入一條棍個種,一包5個,$15/包.
Matthew開始英華interview咯,係咪?

reb619,

個talk係今個 ...

我同你一樣呀! 又係透明file, 旁邊入一條棍個種,但點解我買一包得4個,$14/包???
Matthew今個星期六 in英華, 下星期四再in多次. 估唔到所謂1st interview都要in兩次喎!

hannah616
kts-Kowloon tong school九龍塘學校 (小學部)
tsl-tan siu lin 陳守仁小學
作者: Venuscheng    時間: 08-9-11 15:42

原帖由 meowross 於 08-9-11 14:53 發表
我個囡day1聽到老師講, 又要做啱晒d字又靚連油顏色都靚老師先會蓋5個印仔....佢為左攞5個印仔每日都好努力寫同油, 用左好多時間, 拖摱晒, 叫佢唔油顏色筆or油少d佢又唔肯....好似好大壓力咁, 唉!

但見佢每日返到屋 ...

有推動力真係好, 佢會比心機嘛!
做完功課再默一次? 你個女真係乖呀! 換轉我個仔都唔so我. 唔係老師叫佢做的, 佢都唔肯做
作者: reb619    時間: 08-9-11 17:23

嘩~有5個印仔,好多呀!  我哋最多得3個印咋,上年阿囡俾老師贊寫字靚就成日有5個印,但今年就得一個起,兩個止,佢好失望,我唯有同佢講升咗班,老師要求高咗同嚴謹咗嚟氹佢囉~

原帖由 meowross 於 08-9-11 14:53 發表

但見佢每日返到屋 ...

作者: birdbird    時間: 08-9-11 18:09

meowross

pls check PM.
作者: hannah616    時間: 08-9-11 21:06

[quote]原帖由 fyeung 於 08-9-11 13:01 發表
hannah616,

兩間都無中學

IC. Thanks!
呢2間我都有報,
但TSL 係網上報,係咪IN果日才交Profolio呀?
我都係自已print出來加有骨的file做profolio咋!

係lor! 今年d字突然深左咁多,
仲要寫埋句子,
好彩囝囝肯寫,不過就唔like油顏色,
次次都是我鼓勵佢油小小!

佢可能是男仔,d功課好快就做完,
我見佢唔滿意都會自己擦,
不過我不會要佢寫得好靚,
70 分就收貨,
如果唔係佢會好無自信同對功課有恐懼感!
作者: hannah616    時間: 08-9-11 21:12

原帖由 reb619 於 08-9-11 17:23 發表
嘩~有5個印仔,好多呀!  我哋最多得3個印咋,上年阿囡俾老師贊寫字靚就成日有5個印,但今年就得一個起,兩個止,佢好失望,我唯有同佢講升咗班,老師要求高咗同嚴謹咗嚟氹佢囉~

...

我囝囝都係得2個印咋,
我同佢講2個印已經好叻,
佢都無同人比,
我叫keep住取2個印仔,遲d取3個,
有時有d字好深,佢話唔緊耍,
佢要挑戰難度,
見佢咁有決心,
我又怎會對佢d字挑3挑4呢!

等佢地慢慢適應吧!
作者: hannah616    時間: 08-9-11 21:13

我囝囝呢2日有d唔開心,
起身竟鬧又話唔想返學,
話老師blame佢,
今日仲病了請假,
你地d囝女適應了新老師了嗎?
作者: haomama    時間: 08-9-12 01:46

Hi all,

Ms Choi + Mr Ryan
作者: babyso    時間: 08-9-12 08:35

我呀囡同我講 : (因為校車遲返學校)我無得去 music room, 不過老師話唔緊要.... 好似好委屈咁.  

我諗住同你地 clarify 左, 聽日去office反映.

原帖由 無影無蹤 於 08-9-11 13:24 發表

我也是5嘅校車家長,我個囝都有講...由開學至今,差不多每天都是最後才返到學校,過往2年不是的!!今年路線改咗真係好唔掂!! 校車勁唔準時!!!條路線噤行真係好錯!!浪費時間!!! ...

作者: babyso    時間: 08-9-12 08:47

hannah616
珩珩係 K2 時又係咁呀, 我個時親自同班主任傾過, 跟住, 老師每一日都主動同珩珩講 : 加油呀, 你今日進步左好多呀!  
hehe, 好似洗腦咁, 唔駛一個禮拜, 又開開心心咁返學啦!  希望你囝囝好快d開心番啦!

今年K3, 葉老師好有耐性, 上次呀囡做漏左作句, 老師話, "唔緊要啦, 返屋企做番", 所以呀囡好鐘意 (仲有, Miss Yip 同 Miss Rose 都係靚女)

原帖由 hannah616 於 08-9-11 21:13 發表
我囝囝呢2日有d唔開心,
起身竟鬧又話唔想返學,
話老師blame佢,
今日仲病了請假,
你地d囝女適應了新老師了嗎?

作者: 0203Ma    時間: 08-9-12 09:14

問左個仔, 佢話成日返到去d同學已經交晒功課, 佢最遲!
連續 3 日有中文功課, 寫成個半鐘, 日日都同佢火拼!
原帖由 babyso 於 08-9-12 08:35 發表
我呀囡同我講 : (因為校車遲返學校)我無得去 music room, 不過老師話唔緊要.... 好似好委屈咁.  

我諗住同你地 clarify 左, 聽日去office反映.

作者: Venuscheng    時間: 08-9-12 09:43

原帖由 hannah616 於 08-9-11 21:06 發表
[quote]原帖由 fyeung 於 08-9-11 13:01 發表
hannah616,

兩間都無中 ...

tsl係唔收portfolio架!!無留心聽書
作者: CCW    時間: 08-9-12 09:54

reb619 : Kylie 老師又幾好喎, 佢D功課多數4個印, 有時5個~~
係呢, 你地去ST.CAT個WEBSITE睇通告有無問題呀? 唔知點解我打左password都入唔到, 上個星期個通告講o羊架?
作者: meowross    時間: 08-9-12 10:14

多印仔有咩用?! 日日磨成粒鐘先做完功課, 仲有kumon數+ 國語未做, 激c我啦!仲邊有時間溫書???食飯又獻世咁, 又少粒鐘, 好勞氣吖

原帖由 reb619 於 08-9-11 17:23 發表

...

作者: 0203Ma    時間: 08-9-12 10:20

meowross,
我都想搵 Maths o既 course, 請問kumon 好唔好, or 係咪只係坐o係課室度狂做 paper?
0203Ma
原帖由 meowross 於 08-9-12 10:14 發表
多印仔有咩用?! 日日磨成粒鐘先做完功課, 仲有kumon數+ 國語未做, 激c我啦!仲邊有時間溫書???食飯又獻世咁, 又少粒鐘, 好勞氣吖

作者: mmak    時間: 08-9-12 10:46

"仲遲到連第一堂音樂班都上唔到." 我信有可能架..
如果再係咁, 我都會call 學校 哦吓...

我同站嘅家長已經打咗電話返學校投訴, 個Miss 話有mark 抵校車到校時間, 會跟進, 仲話初頭開學都會係咁喎 ???

我問咗住富豪個媽咪(第11個站), 佢地上星期四 上車都遲咗15mins, 未出沙田都遲咁多, 仲要兜埋廣播道... 你話會遲幾多吖..???
我係第5個站上車都算準時, 遲1-2mins..
我早2日都有問校車ee, 佢話之前遲到返學係塞車喎 ??..
問佢嗰日佢話無遲, 但阿囡話: 啱啱好囉, 一入課室就要即刻上堂, 無得玩...(D小朋友會好唔開心, 無得玩呀, 好大件事架喇)

原帖由 babyso 於 08-9-11 11:30 發表
mmak,

請問有無5號校車家長 ar?  我呀囡話, 上星期四及五, 加埋今個星期一, 校車都遲到返學, 星期一仲遲到連第一堂音樂班都上唔到.  我唔知係唔係真, 如果係 ...

作者: reb619    時間: 08-9-12 11:31

CCW,
password 今學年轉咗喇,無出通告,不過係手冊度寫明,我現在無係手,不過你今晚睇手冊應該揾到架喇.

另外,學校可能响應環保,有些通告只會在網上公報,不過會註明係手冊,要多多留意呀~~~~

原帖由 CCW 於 08-9-12 09:54 發表
reb619 : Kylie 老師又幾好喎, 佢D功課多數4個印, 有時5個~~
係呢, 你地去ST.CAT個WEBSITE睇通告有無問題呀? 唔知點解我打左password都入唔到, 上個星期個通告講o羊架? ...

作者: reb619    時間: 08-9-12 11:39

babyso,
唔知你講果個Ms Yip 係咪梳馬尾同埋係後生囡,如果係....我估同我阿囡上年個班主任一樣;如果係既話,你有福喇~~~Ms Yip係個好細心同好有耐性既老師嚟架,仲有,有咩問題,佢會有電話跟進,真係very good架,好羡慕呀~~~

原帖由 babyso 於 08-9-12 08:47 發表
hannah616
珩珩係 K2 時又係咁呀, 我個時親自同班主任傾過, 跟住, 老師每一日都主動同珩珩講 : 加油呀, 你今日進步左好多呀!  
hehe, 好似洗腦咁, 唔駛一個禮拜, 又開開心心咁返學啦!  希望你囝囝好快d開心番啦!

今 ...

作者: reb619    時間: 08-9-12 11:50

哈哈~我個囡都係慢吞吞架,又多野講喎,每日講"快啲啦,阿囡~" 呢句話起碼過十次,真係攞命

原帖由 meowross 於 08-9-12 10:14 發表

作者: meowross    時間: 08-9-12 12:15

係吖! 每日做10張底面既數, 一week去一次center係miss 監控下又做一次, 就係咁啫, 好多家長都唔鍾意, 覺得淨係不停咁做無意思....

但我好鍾意吖! 之前有同個囡試enopi maths, 個囡就唔鍾意, 因每堂個老師會教少少新野, 我個囡話 "朝早返學又學放左學又學, 日學夜學學好辛苦"喎! 但kumon淨係做, 由淺入深, 無咩挫販感個囡就好開心lor, 唔覺唔覺就做完, 啱晒佢驚輸既性格 (佢太鍾意認叻, 鍾意同人比, 一知道贏面低就氣餒架la)! 雖然日日都好似都係計嗰d, 但佢地既課程有專人計設, 唔覺唔覺加深左, 小朋友無lala識左會覺得自己好叻架! 係初頭要追時間嗰度辛苦d, 但家下我個囡平均8mins做晒10張紙 (target 係10mins), 訓練埋專注力添....但真係貴lor, 一科500我學埋國語就1000勒.....亦有唔少人覺得自學自習咋喎仲咩要俾錢, 所以唔係人人buy, 您諗下la!

原帖由 0203Ma 於 08-9-12 10:20 發表
meowross,
我都想搵 Maths o既 course, 請問kumon 好唔好, or 係咪只係坐o係課室度狂做 paper?
0203Ma

作者: meowross    時間: 08-9-12 12:27

我一催佢 "快d食la" 個衰囡包仲要喊俾我睇, 跟住又要錫番又要拖手又要"藹面面"先肯再食仲要promise佢唔大聲同佢講野....如果唔係佢夠胆c喊到嘔.......真係吹到啤一聲

原帖由 reb619 於 08-9-12 11:50 發表
哈哈~我個囡都係慢吞吞架,又多野講喎,每日講"快啲啦,阿囡~" 呢句話起碼過十次,真係攞命

作者: fyeung    時間: 08-9-12 13:02

CCW,

月初張通告話要帶相for學校個portfolio.
上星期張通告係health protection要注意架野.

原帖由 CCW 於 08-9-12 09:54 發表
係呢, 你地去ST.CAT個WEBSITE睇通告有無問題呀? 唔知點解我打左password都入唔到, 上個星期個通告講o羊架? ...

作者: mermaidmom    時間: 08-9-12 13:03

你地就好啦, 成日遇到好老師, 我個囡舊年老師成日病absent最後仲要轉老師, 今年個老師又....令我好煩惱..., 呀囝個老師又超級新(好似未畢業tim), 英文老師又係abc唔係外國人, 總之所有老師同我嘅期望都有分別, 又唔知可以點反映, 好煩!

印仔真係可以係小朋友嘅推動力, 不過上年老師好鬆手, 下下4-5個印, 今年老師只會比max3個印, 呀囡仲未tune倒呀!:;pppp:

原帖由 reb619 於 08-9-12 11:39 發表
babyso,
唔知你講果個Ms Yip 係咪梳馬尾同埋係後生囡,如果係....我估同我阿囡上年個班主任一樣;如果係既話,你有福喇~~~Ms Yip係個好細心同好有耐性既老師嚟架,仲有,有咩問題,佢會有電話跟進,真係very good架,好羡慕 ...

作者: fyeung    時間: 08-9-12 13:57

各位,

開學時學校通告02/8/2008有寫今日會比小一入學資料比我地.聽日9:00 - 10:00 am老師在課室有講解.
作者: babyso    時間: 08-9-12 14:23

reb619
等我問下St Cat 有幾多個 Miss Yip先.

唉, "I'm not alone..."  我個囡又係吞吞架 wor, 我嫌自己講"快啲啦"講到自己都煩, 真係怕自已有日會發開口夢叫 "快啲啦"

原帖由 reb619 於 慢08-9-12 11:50 發表

作者: babyso    時間: 08-9-12 14:28

諾琳媽咪,
珩珩話今日係學校玩得好開心, 諾琳個朱古力月餅好受歡迎, 好快比人食晒 wor !

各位, 中秋節快樂
作者: CCW    時間: 08-9-12 15:14

reb619, fyeung : 唔該曬! k3唔止訓練個小朋友獨立, 連家長都要醒少少, 曉自己上網睇通告同睇個weekly plan 執故事書.....
reb619 : 你知唔知依家校車有好多學生要一排坐3個呀? 好似有d危險咁.....
作者: reb619    時間: 08-9-12 17:25

係呀~阿囡都有同我講過;可能九龍城果頭多咗幾個學生,唔夠坐, 迫少少,都好過架校車遲到

原帖由 CCW 於 08-9-12 15:14 發表
reb619, fyeung : 唔該曬! k3唔止訓練個小朋友獨立, 連家長都要醒少少, 曉自己上網睇通告同睇個weekly plan 執故事書.....
reb619 : 你知唔知依家校車有好多學生要一排坐3個呀? 好似有d危險咁..... ...

作者: hannah616    時間: 08-9-12 18:12

原帖由 mermaidmom 於 08-9-12 13:03 發表
你地就好啦, 成日遇到好老師, 我個囡舊年老師成日病absent最後仲要轉老師, 今年個老師又....令我好煩惱..., 呀囝個老師又超級新(好似未畢業tim), 英文老師又係abc唔係外國人, 總之所有老師同我嘅期望都有分別, 又唔 ...

mermaidmom,

咪係lor!舊年果班主任成日病,中途仲轉左另一人,
今年個班主任.....!!!!阿囝第3日已經唔開心,
話聽唔到佢講野,做錯了,結果比佢話,
而個英文老師又....!
所以囝囝好唔開心,唔想返學,
佢仲話要請埋下星期tim!
我本來打算星期四去同班主任傾,
點知我又感冒同發燒,
下星期又隨時要生bb喇,
我諗唯有在電話度講啦!
作者: hannah616    時間: 08-9-12 18:25

原帖由 meowross 於 08-9-12 12:15 發表
係吖! 每日做10張底面既數, 一week去一次center係miss 監控下又做一次, 就係咁啫, 好多家長都唔鍾意, 覺得淨係不停咁做無意思....

但我好鍾意吖! 之前有同個囡試enopi maths, 個囡就唔鍾意, 因每堂個老師會教少少新 ...

我囝囝已經讀了一年公民數,
初時佢好唔鍾意,日日係咁數數同連線,
d野重複又重複,成個月先轉新田野,
好操練式,仲話唔肯讀,
於是daddy同佢報了kwik maths,
佢個個星期都有新野,仲要日日用隻手指計成粒鐘數,
計到佢隻手都抽晒筋,
後來我睇番章程,原來是適合小一的學生,
見佢咁辛苦~,我立即同佢quit,不過就浪費了成2千大元,
有比較之下,佢依家日日做10頁公民數都不過是10-15分鐘,佢好似合上眼都識計,無mug難度,
只耍佢肯讀就算喇, 因st. cat d 數學簡單喇!
作者: vhunghk    時間: 08-9-12 22:30

今星期小一申請終於休戰了 (女子組) ...可以休息了...

中文字真係難了很多,再睇落去仲難,有小學程度,什麼"護士""愛護""售貨員"真係要在k3要寫了.反而有些較淺的字如"推""拉""開""父母"都未教,會唔會有D step skip 左?
作者: mom1118    時間: 08-9-13 00:27

Hi babyso,

It's nice to be with the same class of 珩珩 this year.  She didnt tell me many thing in school.  For the mooncake, when i showed the mooncake to her, she said she wanted to keep it herself for tea time Dim Sum.( not sharing wor...:evil: )

原帖由 babyso 於 08-9-12 14:28 發表
諾琳媽咪,
珩珩話今日係學校玩得好開心, 諾琳個朱古力月餅好受歡迎, 好快比人食晒 wor !

各位, 中秋節快樂

作者: mariobie    時間: 08-9-13 00:48

Dear mums,

I received the school notice and knew we have a presentation talk from SC on 4/10/2008.
Can anyone exchange the school talk ticket from 9:15-10:45 to 11:00-12:30???

Pls PM to me

作者: hannah616    時間: 08-9-13 17:05

昨日收到notice,
話囝囝原本個班主任miss Y.P LEE會調去 下午班教,
新老師是Miss J.L Siu,
突然換班主任真奇怪!
不過我先前去接囝囝果日時聽聞,
有班家長對miss lee 的發音感到不滿,
怕影響子女學習,話要同主任反映,
可能是咁所以有此結果。
作者: birdbird    時間: 08-9-13 20:24

各位 SC K3 Daddy, Mami & 同學仔,

中秋節, 暫時放下考小一的壓力,
放鬆心情過節.

中秋節快樂.
作者: hannah616    時間: 08-9-13 21:53

各位,

祝大家
中秋節快樂!
家好月圓!
作者: RitaWW    時間: 08-9-14 14:58

All,

中秋節快樂!

mmak,
煩替update資料, Charlotte (07/2003),Upper 7,
Miss Yip and Miss Rose.

reb619,
我諗係你講的Miss Yip, 有一次我揾佢, 佢 lunch就覆我, 態度很好!

作者: 穎晴媽咪    時間: 08-9-16 08:51

果日係德望小一面試日,d 時間撞晒,去唔到喇!

原帖由 mariobie 於 08-9-13 00:48 發表
Dear mums,

I received the school notice and knew we have a presentation talk from SC on 4/10/2008.
Can anyone exchange the school talk ticket from 9:15-10:45 to 11:00-12:30???

Pls PM to me

作者: fyeung    時間: 08-9-16 12:52

me too,我星期六個日同老師講左,要當日個talk架筆記.

原帖由 穎晴媽咪 於 08-9-16 08:51 發表
果日係德望小一面試日,d 時間撞晒,去唔到喇!

作者: mermaidmom    時間: 08-9-16 13:20

老公去talk得唔得? 定係要2公婆一齊去interview?

原帖由 fyeung 於 08-9-16 12:52 發表
me too,我星期六個日同老師講左,要當日個talk架筆記.

作者: reb619    時間: 08-9-16 14:20

係呀~已証實U7個Miss Yip就係上年阿囡個班主任,佢好好架~恭喜你,RitaWW

原帖由 RitaWW 於 08-9-14 14:58 發表
.reb619,
我諗係你講的Miss Yip, 有一次我揾佢, 佢 lunch就覆我, 態度很好!

...

作者: fyeung    時間: 08-9-16 18:59

mermaidmom,

interview係一個家長去.
你個老公mark低晒所有野,同你交差,梗係無問題.(呢個係我上次聽talk所見).
我老公成日都覺得唔多緊要,又係講下d功課,學習d咩,成日叫我唔好咁擔心同緊張,佢聽完好似無聽咁.上次去左JMC,玩完一輪,問佢咩功課,佢都唔知,你話幾懵.佢架強項係陪蒑蒑玩

原帖由 mermaidmom 於 08-9-16 13:20 發表
老公去talk得唔得? 定係要2公婆一齊去interview?

作者: hannah616    時間: 08-9-17 10:35

請問大家有冇英文版的profolio sample呀?
我急住整,唔知有冇人可以幫我呢/
thanks!
作者: mmak    時間: 08-9-17 12:04

0203Ma,

都仲係每日要執屋呀... 頭痕, 我PM 手電給你, 有需要可call 我/PM 我...我好少上網了

我都揀咗一輪, 先決定 報enopi

其實仲有, kumon, kwik, 珠算 可以選擇... 睇你 & Anson 適合邊種數嘞~

Enopi - http://www.enopi.com/program/MathMaterials_prime01.aspx
英文文字題, 分兩部份: (Basic)基本數學運算+
(Critical thinking) 邏輯運用
個上堂型式係 一班小朋友自己做exercise, 老師會逐個教他們, 跟住自己做 做完老師再逐個review.  係會針個別跟進, 其實都幾似kumon, 但就無咩壓力... D 功課可以每日做少少或者一日做晒都得, 就算唔想做或者唔識做, 可以唔做等下次上堂時Miss 會幫手跟進(我試過阿囡唔識自己教, 點知佢成日問我, 其實應該由佢自己諗辦法, 而且我既教法, miss 話唔太啱, 我講得太深 小朋友會唔明喎)
Critical thinking 依part 坊間好多數學課程都無...
enopi 好似只學到13歲, 即係無中學課程, kumon 就可以一路升級至大學程度...

kumon maths- 今個月有得試堂, 你可以俾你囝囝試吓.. 個"說明會"要聽2-3hrs ...但都有D得着的, 有時間可以去聽吓~
http://www.kumon.edu.hk/_Rainbow/Activity/FreeTrialOct08/FT_Chi_Oct08.html
Train 小朋友自學自習, 須要計時 & 須要日日重覆做一樣功課, 我覺得壓力大, D 功課量唔少架, 個囡有時扭計唔肯做, 或者太忙會唔記得做..
我囡只係試咗2星期 Trial class, 其實佢都好鐘意學, 日日做一大曡work sheet 佢都好enjoy, 只係個Miss 無品我無俾個囡繼續, 跟著發覺kumon中文 幾好, 就轉讀中文.. 唔想讀2科 kumon 一來相比會貴, 二來功課真量係好大

珠算 - 都有幾種, 有D雙手撥珠(好似叫正統), 聽講可訓練左右腦
我囡都想學, 佢想玩個算盤咋~ 要背口訣的, 我囡以前學過"指心算" 又係要背口訣, 佢都唔合作 唔肯背, 而且功課又係有D壓力, 所以唔敢試... 有D同學仔學得幾好, 計算速度會快D..

kwik maths - 聽講用手指計的, 我囡以前學"指心算" 手指公=5, 佢返到學校 counting 每隻手指都係=1, 搞到亂晒... 我識班KV家長佢地話 K2 已經用心算, 唔好再用手指計數, 所以我唔諗依種, 但有位家長個小朋友學開珠算, 佢話 kwik 幾似珠算的, 想轉學依種??

我得閒PM 以上D 數學課程 嘅 leanring centre info 俾你...

原帖由 0203Ma 於 08-9-11 09:24 發表
mmak,
祝入伙大吉, 執好野未呀?
又麻煩你, 我想幫個仔報 Maths course, seems 佢 like and 計數 concept 好好, 沙田邊d & 邊度好呀?
0203Ma

作者: mmak    時間: 08-9-17 12:12

你PM email 俾我, 我forward 俾你..

原帖由 hannah616 於 08-9-17 10:35 發表
請問大家有冇英文版的profolio sample呀?
我急住整,唔知有冇人可以幫我呢/
thanks!

作者: 0203Ma    時間: 08-9-17 12:29

mmak,
Thank you so much!  都話你多料架啦!
我o岩岩沉日去過 Cityone 日本城隔離果間, 我都想俾佢試 Enopi, 我見公文多功課, 我會激死的!
未收到你 PM 喎!
原帖由 mmak 於 08-9-17 12:04 發表
0203Ma,

都仲係每日要執屋呀... 頭痕, 我PM 手電給你, 有需要可call 我/PM 我...我好少上網了

我都揀咗一輪, 先決定 報enopi

其實仲有, kumon, kwik, 珠算 可以選擇... 睇你 & Anson 適合邊種數嘞~

Enopi - htt ...

作者: mmak    時間: 08-9-17 13:38

晏D 先PM 你...

原帖由 0203Ma 於 08-9-17 12:29 發表
mmak,
Thank you so much!  都話你多料架啦!
我o岩岩沉日去過 Cityone 日本城隔離果間, 我都想俾佢試 Enopi, 我見公文多功課, 我會激死的!
未收到你 PM 喎!

作者: mermaidmom    時間: 08-9-17 14:12

fyeung,
我老公唔寫嘢會瞓著,當眾zzz就唔好啦!
你hubby鍾意同呀囡玩, 呀囡一定好開心啦!

原帖由 fyeung 於 08-9-16 18:59 發表
mermaidmom,

interview係一個家長去.
你個老公mark低晒所有野,同你交差,梗係無問題.(呢個係我上次聽talk所見).
我老公成日都覺得唔多緊要,又係講下d功課,學習d咩,成日叫我唔好咁擔心同緊張,佢聽完好似無聽咁.上次去 ...

作者: mermaidmom    時間: 08-9-17 14:16

想問吓大家, 知唔知點解個人頭像會唔見咗ge? 明明係個'帳號'入面仲有架!? 真奇怪.
作者: meowross    時間: 08-9-17 14:45

昨晚同個囡做完功課 – 默書!!!

中文無問題, 識晒, 仲寫得好靚吖…但d 英文就 – 學得嗰3 個字, 3 個都唔識串, 我俾機會佢, 睇完記完先默, 都一樣唔掂, 吖…遲d都唔知點算吖!

我要佢改正, 每個寫5次, 好似d小學生咁, 佢又好開心喎! (因覺得自己似小學生), 仲話要日日都默書 (因我話連續3次100分有奬)

點知臨訓前突然衝出房話要我同佢溫認字王國 ~ 佢以前從來唔溫我又從來唔同佢溫 (連字卡都無開過吖), 但個囡話, 逢星期一教認字王國, 星期二溫習, miss會星期三問, 識晒所有字有兩個印仔, 個囡話 "我上次得一個咋, 我要做全班認得最多字既叻囡, 媽咪您同我溫三次la..." 溫完佢仲話聽朝返學前會提我同佢溫多次, 咁佢實識晒喎!  ~~好驚吖, 佢俾咁大壓力自己, 萬一一時唔記得咪c?! eee? 但今日佢放學返嚟又無提喎, 好彩, 嚇得我吖!

原帖由 mermaidmom 於 08-9-17 14:16 發表
想問吓大家, 知唔知點解個人頭像會唔見咗ge? 明明係個'帳號'入面仲有架!? 真奇怪.

作者: meowross    時間: 08-9-17 14:52

我發現係教育王國d 野要重新set 過的, 又要重新login, 呢張我都係啱啱upload 咋!

原帖由 mermaidmom 於 08-9-17 14:16 發表

作者: 0203Ma    時間: 08-9-17 17:00

All,
請問你地派左Reading Record 未架? 點解我仲未見倒O既?
0203Ma
作者: hannah616    時間: 08-9-17 18:43

原帖由 0203Ma 於 08-9-17 17:00 發表
All,
請問你地派左Reading Record 未架? 點解我仲未見倒O既?
0203Ma

派左好奈啦!
連comment都寫埋tim,
不如去問吓老師啦。
作者: RitaWW    時間: 08-9-17 20:24

0203Ma,

我都未收到reading record喎?
作者: mom1118    時間: 08-9-17 23:01

Hi RitaWW / 0203Ma,

Me 3, I still havent received the reading record....
Let me put a note in the school bag...

原帖由 RitaWW 於 08-9-17 20:24 發表
0203Ma,

我都未收到reading record喎?

作者: 穎晴媽咪    時間: 08-9-17 23:53

本 reading record 上星期五派左,英文老師
亦寫左 comment.

原帖由 mom1118 於 08-9-17 23:01 發表
Hi RitaWW / 0203Ma,

Me 3, I still havent received the reading record....
Let me put a note in the school bag...

作者: 0203Ma    時間: 08-9-18 09:04

Thanks all!  咁我等埋 this Friday, if 冇就問老師啦!  
原帖由 穎晴媽咪 於 08-9-17 23:53 發表
本 reading record 上星期五派左,英文老師
亦寫左 comment.

作者: mermaidmom    時間: 08-9-18 12:57

Hannah616,

Toto好d未?有野就快d同老師傾.
唔知新老師點呢, 佢好似日日都有嚟, 希望交接得好d啦, 宜家開學冇耐, 早d轉好過遲d轉.
你就生要小心d啦, 有好消息就通知我地啦!
take care!

原帖由 hannah616 於 08-9-12 18:12 發表

mermaidmom,

咪係lor!舊年果班主任成日病,中途仲轉左另一人,
今年個班主任.....!!!!阿囝第3日已經唔開心,
話聽唔到佢講野,做錯了,結果比佢話,
而個英文老師又....!
所以囝囝好唔開心,唔想返學,
佢仲話要請埋下星期 ...

作者: QQ921    時間: 08-9-18 17:32

Hello, Upper班家長你地好!

因要開始搜集明年升小一資料, 所以入嚟睇睇, 睇到呢度我都要出下聲, 我個囝今年讀Lower班, 都係坐5號校車, 我都覺得今年改左路線好唔掂!!!

我之前問過賓姐與同學仔媽咪, 佢地都話校車成日唔準時! 呢幾日我親自帶, 都差不多遲左2-3個字到. 我問過個仔佢同我講過好幾次佢係最後一個返到課室, 相比舊年Nursery班時, 日日都好準時嫁!

而家新路線要兜廣播道, 遠左仲要辛苦左, 同個仔傾計時, 佢同我講放學後個頭痛同暈! 聽完我個心好唔舒服呀!!!自己諗返第一日帶佢返學, 咁兜法自己都有d唔舒服啦, 更何況係咁細既小朋友!!! 個同學仔媽咪話佢個仔直情嘴唇都白咪!

唔得, 我都要打去學校反應一下, 希望佢地跟進下, 最好就跟返以前條路線啦!

原帖由 無影無蹤 於 08-9-11 13:24 發表

我也是5嘅校車家長,我個囝都有講...由開學至今,差不多每天都是最後才返到學校,過往2年不是的!!今年路線改咗真係好唔掂!! 校車勁唔準時!!!條路線噤行真係好錯!!浪費時間!!! ...

作者: QQ921    時間: 08-9-18 17:46

我地5號校車唔只多左好多坐3個位, 仲要成日遲到呀!!!

原帖由 reb619 於 08-9-12 17:25 發表
係呀~阿囡都有同我講過;可能九龍城果頭多咗幾個學生,唔夠坐, 迫少少,都好過架校車遲到

作者: belle    時間: 08-9-18 18:33

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5